4 Ιαν 2012

Τα αεροπλάνα έκαναν φτερά...

 

 Αναδημοσίευση απο : http://nationalpride.wordpress.com/2012/01/04/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-31-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84/

Ο τίτλος της αρχικής δημοσίευσης είναι "Μύλος η υπόθεση με τα Airbus A340-300…"

 

Διαστάσεις πολιτικής βόμβας για την κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου αποκτά η υπόθεση της πώλησης των τεσσάρων Airbus A340-300 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, όχι μόνο για το εξευτελιστικό τίμημα των 31 εκατ. ευρώ (πρόκειται περισσότερο περί δωρεάς, παρά αγοράς), αλλά και για την προέλευση αυτών των χρημάτων και για το ποιοι κρύβονται πίσω από την μυστηριώδη «αμερικανική» εταιρεία, με έδρα… τα νησιά Kέϊμαν, την Apollo Aviation που τα αγόρασε. Κυρίως, όμως, για την προέλευση των χρημάτων, που διατέθηκαν για την αγορά τους.

Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Λ.Παπαδήμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και οι υπουργοί Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Βορίδης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, υπέγραψαν για μία πώληση κρατικής περιουσίας που στην καλύτερη περίπτωση μόνο η πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί θα έπρεπε να τους προβληματίσει πολύ σοβαρά. Όλα αυτά, βέβαια, σε μία κανονική χώρα…

 


Με κορυφαίο υπεύθυνο φυσικά τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε τις λεπτομέρειες για την πρώτη πώληση κρατικής περιουσίας.

Ας δούμε από την αρχή την υπόθεση: Κατά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο νέος ιδιοκτήτης Marfin Group δεν ήθελε να κρατήσει τα τέσσερα αεροσκάφη γιατί σκόπευε να περικόψει, όπως και έκανε τις υπερατλαντικές πτήσεις και έτσι τα τέσσερα αεροσκάφη, σχετικά νεότευκτα (παράδοσης 1999) έμειναν στην ιδιοκτησία του κράτους. Η Π.Α. με αρχηγό τον Β.Κλόκοζα είχε ενδιαφερθεί το 2010 για τα αεροσκάφη, προκειμένου να μετατραπούν σε εναέρια τάνκερ, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε, για άγνωστους λόγους.

Μία εταιρεία, η Cirrus το 2009 προσφέρει 97 εκατ. αλλά η υπόθεση δεν προχωρά για επίσης άγνωστους λόγους. Ο δεύτερος διεθνής ανοικτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη ΔΕΑΑ στις αρχές του 2011, πριν την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου, και το στάδιο των τελικών προσφορών έληξε στις 20 Ιουνίου 2011.

Πλειοδότης ανακηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2011 η Apollo Aviation Group, η οποία και προσέφερε το μεγαλύτερο τίμημα (40,4 εκατ. δολάρια) μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας. Αυτό αναφέρει η σημερινή απάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Και εδώ έχουμε μία πρώτη σύγκρουση με την… λογική: Πλειοδότης η Apollo Aviation Group, αλλά σύμφωνα με προγενέστερη ανακοίνωση στην Διαύγεια, της κυβέρνησης η αποτίμηση της αξίας των Airbus, έγινε στις … 23 Δεκεμβρίου από την εταιρεία SL Εngineering & Services!

Το γράφουν στην Διαύγεια: «Την από 23 Δεκεμβρίου 2011 επιτόπια και ενδελεχή αποτίμηση της αξίας των Αεροσκαφών που διενεργήθηκε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο αποτίμησης εταιρία SL ENGINEERING & SERVICES». Άρα αποτιμήθηκαν και πουλήθηκαν τα αεροσκάφη την ίδια μέρα του Δεκεμβρίου, στον πλειοδότη που είχε αναδειχθεί με πλήρη μυστικότητα από τον … Αύγουστο!

Δηλαδή είχαν ανακηρύξει πλειοδότη τέσσερις μήνες πριν την αποτίμηση (!) την οποία έκανε μία εταιρεία ακόμα πιο μυστηριώδης από την Apollo. Μέχρι εδώ και σε σχέση με την τιμή που πουλήθηκαν τα αεροσκάφη θα ήταν ένα απλό, συνηθισμένο … κρατικό σκάνδαλο.

Αλλά ακριβώς ένα χρόνο πριν στα κεντρικά γραφεία της Proton Bank, στις 24 Δεκεμβρίου (κάποιοι φαίνεται έχουν για γούρι να κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες παραμονές Χριστουγέννων) εμφανίζεται στα γραφεία της αμαρτωλής Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο επενδυτικός όμιλος Sciens του επιχειρηµατία Γ.Ρ., και ζητεί δανειοδότηση 35 εκατ. ευρώ. Τυχαίο; Όχι και τόσο.

Όπως γράφει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο της Proton Bank, η κυρία Βασιλική Αθανάσογλου, εκτός από σύζυγος του τότε διευθύνοντος συµβούλου της Proton κ. Αντώνη Αθανάσογλου, στενού συνεργάτη, για την ακρίβεια υπαλλήλου αφού ήταν μεγαλομέτοχος της Proton Bank, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι και συνεργαζόμενη δικηγόρος με τον επενδυτικό όμιλο.

Για την ακρίβεια στις 24 Δεκεμβρίου 2010 εμφανίζεται στην Proton Bank και αιτείται δάνειο 35 εκατ. ευρώ για «κτηματομεσιτικές δραστηριότητες» η θυγατρική της Sciens, η Cyprus Properties & Holdings Ltd, η οποία ιδρύθηκε την … Παρασκευή 24 ∆εκεµβρίου 2010 ως offshore εταιρεία µε έδρα τις νήσους Κέιµαν!

Την ίδια ηµέρα, της ίδρυσής της, παραµονή Χριστουγέννων, η Cyprus Properties & Holdings Ltd, κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου και … εκταµιεύθηκε αυθηµερόν!

Ωστόσο, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές της ΤτΕ, το επίσηµο εισηγητικό έγινε δύο µήνες µετά, στις 21 Φεβρουαρίου 2011! Σ’ αυτό, προσθέτουν, αναφέρεται ότι «το δάνειο θα χρησιµοποιηθεί για επενδυτική εξαγορά στον χώρο του real estate, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις, αν και η εκταµίευση είχε ήδη πραγµατοποιηθεί».

Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καλύπτονταν το δάνειο της Sciens προέρχεται από την εκτίμηση της ίδιας της εταιρείας και οι δανειακές ροές του fund στηρίζονται στη γενική ρευστότητα του ήδη υπερδανεισμένου ομίλου Sciens, όπως σημειώνει η ΤτΕ. Τελικός δικαιούχος της Cyprus (δικαιοδοσία Κέιμαν) είναι το Fund Sciens.

Μια άλλη εταιρεία του ίδιου συγκροτήματος, η Ζ ΜΑΝ Cyprus (κυπριακή), δίνει μηδενικά μερίσματα τα δύο τελευταία πριν από την δανειοδότησή της χρόνια και δανειοδοτείται από την Ρroton από το 2007, έχοντας ρυθμίσει δύο φορές το δάνειό της κι έχοντας ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης, στο τέλος Μαρτίου του 2011, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ.

Η Sciens Διεθνών Συμμετοχών, που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την αποπληρωμή των δανείων της (το ύψος του ενός είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ) προς την Τράπεζα Πειραιώς, παίρνει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton, εκτός από τα 35 της θυγατρικής.

Συνολικά ο όμιλος Sciens Διεθνών Συμμετοχών, παρατηρεί η ΤτΕ, αυξάνει κατά 60 εκατ. ευρώ το 2010 τον δανεισμό του από την Proton, ενώ παράλληλα οι δανειακές του υποχρεώσεις, ύψους 22 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Πειραιώς που έληγαν το 2010, μετατίθενται για το 2011 και το 2013…

Εν πάση περιπτώσει η σχέση του fund Sciens με την Proton Bank του Λ.Λαυρεντιάδη μπορεί να περιγραφεί ως πατέρα προς γιου: Όποτε ξεμένει ο γιος ζητάει λεφτά και τα παίρνει την ίδια ημέρα. Μόνο που τα λεφτά του πατέρα είναι τα λεφτά των μετόχων της τράπεζας που τελικά πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους με τον πρόσφατο νόμο που έγινε ειδικά για την Proton Bank και πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ…

Φαίνεται όμως ότι στα Κέϊμαν, τον παράδεισο των υπεράκτιων εταιρειών η Sciens, έχει ήδη κάνει ενδιαφέρουσες γνωριμίες: Βρίσκει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αγοράζουν αεροσκάφη σε τιμή ευκαιρίας και τα μεταπωλούν είτε ολόκληρα είτε ως ανταλλακτικά. Και αποφασίζει, να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής. Ποια είναι η νέα επένδυση του fund Sciens; Ο … νυν αγοραστής των Airbus 340-300. Η Apollo Aviation!

Όπου το 2010 η Sciens, όπως μας πληροφορεί και το site της Apollo (.http://www.apollo.aero/pr/4) αναζητεί και άλλους επενδυτές για την εταιρεία ΤΟΥΣ. Πληροφορίες μας λένε, ότι στο fund ανήκει το 50% της Apollo, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Πόσο πουλήθηκαν-χαρίστηκαν τα τέσσερα Airbus; 31 εκατ. ευρώ. Πόση ήταν η δανειοδότηση-σκάνδαλο της Sciens, που αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ; 35 εκατ. ευρώ! Είχε άλλο ρευστό η Sciens; «Όχι» λέει η TτΕ. «Υπερδανεισμένη» την χαρακτηρίζει. Ποιος κρύβεται πίσω από την Apollo Aviation; Η Sciens. Eλληνική, ελληνικότατη. Τόσο ελληνική, όσο και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης…

Το γνώριζαν οι υπουργοί που υπέγραφαν την πώληση; Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι γνώριζαν. Η μεθόδευση δείχνει ότι κάποιοι γνώριζαν…

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πάρα πολλά. Και χρήζουν άμεσης απάντησης. Γιατί υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα ένα αδίκημα που λέγεται νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Και το σκάνδαλο με τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank είναι παράνομη δραστηριότητα.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία…

8 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σημαντική και η παρακάτω καταγραφη για το ίδιο θέμα:

  http://gekoudi.blogspot.com/2012/01/blog-post_03.html

  Εμ, όποιος νόμιζε ότι η συγκυβέρνηση (καλά λέει το ΚΚΕ "μαύρο μέτωπο") φτιάχτηκε για το ... καλό της πατρίδας, καιρός να ξυπνήσει !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κανείς δεν θα μιλήσει!
  Κανείς δεν θα πει τίποτα!
  Omerta, you know what does it mean, eh?

  Γιατί αν κάποιος από την τρελλοπαρέα της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, ή εκπρόσωπος της δικαιοσύνης κελαηδήσει ή κάνει καμμιά κίνηση, θα έχει την τύχη του κύριου προέδρου.

  To λακωνίζειν - σ' αυτές τις δουλειές - εστί φιλοσοφείν
  (για τη ζωή τους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε οποιαδηποτε αλλη χωρα, (εκτος ισως απο την Ελλαδα), θα ειχε επεμβει εισαγγελεας για να ερευνησει τα στοιχεια της πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Ελλην. Κράτους,εφ οσον απ ο τι καταλαβαινουμε εγιναν κάτω από περίεργες μεθοδεύσεις.Επισης γιατι υπηρξε τετοια βιασυνη στις..προπαραμονές Χριστουγεννων του 2011 απο τη κυβερνηση Παπαδημα που θα επρεπε το διχως αλλο να ειχε καταλαβει οτι η συναλλαγη αυτη ηταν επιζημια για το κρατος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κοιτα ελβα, με το υφος αυτο δεν συμφωνω, δηλαδη το "στις αλλες χώρες αμα ηταν δεν θα γινόταν", όχι επειδη δεν εχει δοση αλήθειας, απλα επειδη δεν σημαινει οτι ειναι καλυτερες οι αλλες χώρες, οι κυβερνήσεις τους δηλαδη(υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων ειναι και εκείνοι).

  Απλα η Ελλάδα, ως προτεκτοράτο, γιατί τέτοιο ρόλο της έχουν δωσει, πρεπει να ειναι κωλοχανείο, αλλιώς πως θα κάνουν τις μπίζνες τους; Αλλιώς πως θα φτάναμε στο ξεπούλημα; Στην Γερμανια λοιπον δεν γινονται αυτα, δηλαδή γίνονται αλλά όχι με τοσο καραγκιοζίστικο τρόπο, επειδή ειναι χωρα οικονομικό κέντρο, άρα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες για να υπάρχει μια σχετική σταθερότητα για το εκεί κεφάλαιο. Δηλαδή σαν να λέμε ότι το δικό τους σπίτι το θέλουν σχετικά καθαρό(οχι πως και εκει δεν γινονται τετοια ξαναλεω, απλα υπάρχει και ενα πρωτόκολο) για να το έχουν ως ορμητήριο στις επιδρομές απόσπασης πλουτου που κάνουν σε άλλες χώρες.

  Η ελλάδα τωρα ξεπουλα, τα Κευμαν κανουν την δουλεια που κανουν, ο μουσουλμανικος κοσμος τρωει βομβες, την αφρικη την θελουν να πεινά και παει λεγοντας. Δεν ειναι επειδη η χωρα η ο Ελληνας εχει καποιο λάθος στο DNΑ του, ειναι επειδή έτσι εχουν διαμορφώσει τα πράγματα τα οποια οικονομικά κέντρα.

  Δηλαδή και αυτες οι χώρες που φαντάζουν "ευνομούμενες" ή πιο σωστα που μοιάζει οτι εφαρμόζεται η νομοθεσί, δικια η άδικη, γίνεται επειδη έτσι βολεύει το σύστημα, όχι για το καλο του λαου. Γιατι αν στην Γερμανια επικρατούσε το χαος της Αφρικής, δεν θα ηταν το περιβάλλον υγιές για να υπάρχουν έδρες εταιριών κολοσσων.

  Αυτα τα ολιγον πολλά  Οπότε, το "αν ηταν αλλη χώρα..." το θεωρω άτοπο και αφελές...

  Αυτη ειναι η χωρα, και ειναι ετσι για συγκεκριμένους λόγους, και μια χαρα εξυπηρετει αυτό τα καπιταλιστικά κέντρα του "πολιτισμένου κόσμου" και καθόλου δεν θελουν να αλλάξει, εκαναν μαλλιστα οτι μπορούσαν για να μας φτάσουν ως εδω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Poe

  Εχουμε νομιζω ξανα-αναφερθει πανω σε παρομοιο ζητημα.Το οτι σε αλλες χωρες δεν θα γινοντουσαν τετοια...καλυμμενα πραγματα δεν εχει να κανει με το αν οι αλλες χωρες ειναι.."καλυτερες" (!) ή οχι!
  Κανεις δεν ισχυριστηκε οτι ειναι "καλυτερες", (ορος που ετσι κι αλλιως ειναι πολυ γενικος και απροσδιοριστος!)
  Αυτο που εξεταζουμε εδω ειναι το ποσο...φως αφηνουν να πεσει σε τετοια ζητηματα οι κυβερνησεις αλλων χωρων και ποσο οι κυβερνησεις στην Ελλαδα!

  Δηλαδη εχεις την εντυπωση οτι θεωρω τη Σουηδικη συντηρητικη κυβερνηση ως "καλυτερη";
  Τη θεωρω ομως πιο..υπολογη, οταν βρεθει οτι εχει υποπεσει σε ''σφαλματα'', οπως και εχει ηδη συμβει μερικες φορες. Εδω ομως, οπως εχουμε ξαναπει, παραιτειται κοσμος, ενω στην Ελλαδα δεν...."κουνιεται φυλλο", ακομη και οταν βρεθουν οτι ειναι ενοχοι!!
  Πως να το κανουμε σε καποιες καπιταλιστικες χωρες υπαρχει μεγαλυτερος βαθμος ελεγχου απο το Κοινοβουλιο για τετοιες ενεργειες, που εχουν να κανουν με αγοραπωλησιες κρατικης περιουσιας και ετσι και γινει καμμια...''στραβη'', τοτε ολα βγαινουν στο φως, επεμβαινουν εισαγγελεις, γινονται ανακρισεις και γενικα βγαινουν πολλα στη φορα, χανουν τις θεσεις τους, πραγμα που δεν το εχω δει να γινεται ποτε στην Ελλαδα,οσο και να φταινε! Η ταση εκει ειναι να πηγαινουν σε αλλες...θεσεις, ωστε να ξεχαστει το τι εκαναν!

  Με αυτη την εννοια το ειπα. Το οτι η Ελλαδα ειναι για τα μεγαλα συμφεροντα ενα απο τα πιο χειραγωγευσιμα...προτεκτορατα, δεν σημαινει αυτοματα οτι και οι κυβερνησεις αλλων χωρων ειναι τοσο...ξεπουλημενες οπως οι δικες μας!

  Ουτε ισχυριστηκα ποτε οτι αυτα συμβαινουν "επειδη η χωρα, ή ο Ελληνας εχει καποιο λάθος στο DNΑ του!", οπως γραφεις, αλλα αυτο που λεω ειναι οτι ακριβως επειδή τα μεγαλα συμφεροντα εχουν διαμορφώσει ετσι τα πράγματα, οι Ελληνες θα επρεπε να ειχαν συνειδητοποιησει, χρονια τωρα οτι εχουμε γινει απο τις χειροτερες μπανανιες και ειτε να ψηφιζαν διαφορετικα, που ειναι φυσικα το ζητουμενο, ειτε (τουλαχιστον) να απαιτουσαν να γινεται μεγαλυτερος ελεγχος στις κρατικες αγοραπωλησιες και μετα να τιμωρουνται οι ενοχοι, οταν τα πραγματα δεν δειχνουν να εχουν γινει οπως πρεπει!

  Αυτα τα οχι και τοσο ...ολιγα, επισης! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να Ελβα, δες πχ αυτο για να καταλάβεις οτι δεν διαφέρουν και τόσο οι λεγόμενες "ανεπτυγμένεςχώρες"

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231144842

  αρε αυτες οι μη κερδοσκοπικες μη κυβερνητικες και δεν συμμαζεύεται οργανωσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Poe,

  Κοιτα δεν ξερω τι γνωμη εχετε εκει για τη Γαλλια, εγω δεν εχω καλη παντως οσον αφορα το πολιτικο σκηνικο και εκει!
  Ετσι δεν τη θεωρω χωρα που οταν γινει καποιο σκανδαλο, πεφτουν...κεφαλια! Με λιγα λογια και εκει ισχυει σε μεγαλο βαθμο η συγκαλυψη που γινεται σε περιπτωση σκανδαλων και στην Ελλαδα!
  Εγω αναφερομουν σε χωρες που υπαρχει ακομα η αποπομπη απο θεση/ αξιωμα και η τιμωρια του ατομου, οταν κανει ατασθαλιες...

  Κατι τετοιο, ισως, δεν γινεται σε πολλες χωρες, αλλα, μεχρι τωρα, γινεται τουλαχιστον στις Σκανδιναβικες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...