8 Απρ 2012

Χρήσιμες πληροφορίες για τις επερχόμενες εκλογές

Χρήσιμες εκλογικές προθεσμίες. Εκλογικό δικαίωμα. Πως ψηφίζουν οι ετεροδημότες.
Δημοσιεύονται σήμερα στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» (σ.σ.: κι από κει, σε μας, εδώ στο γλόμπινγκ) χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την εκλογική διαδικασία, μιας και έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Αυτές οι οδηγίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την έγκαιρη εξασφάλιση της συμμετοχής στις εκλογές. Ειδικότερα, αφορούν συγκεκριμένες προθεσμίες, οδηγίες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ετεροδημότες.

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος για να τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, από την ημερομηνία αυτή αρχίζουν να «τρέχουν» οι εκλογικές προθεσμίες.
Οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε τριάντα (30) μέρες
από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο, θεωρείται η 1η Ιανουαρίου.
Δηλαδή, σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και όλοι όσοι γεννήθηκαν από 1.1 - 31.12.1994.

Διαδικασίες και προθεσμίες


1. Μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους στρατιωτικούς κλπ. στους προϊσταμένους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Δήμο ή την Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι γραμμένοι.

2. Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου πρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν για τη διάθεση στα κόμματα των χώρων υπαίθριας προβολής. Γι' αυτό οι δήμοι πρέπει έγκαιρα να καθορίσουν και να κατανέμουν αυτούς τους χώρους.

3. Μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αποστέλλονται οι καταστάσεις των στρατιωτικών κλπ. στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας.

4. Την 9η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ονόματος και εμβλήματος του Κόμματος
στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

5. Την 9η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες στα αρμόδια Πρωτοδικεία.

6. Την 9η ημέρα
από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου λήγει η προθεσμία για την υποβολή παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ. από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

7. Τη 10η ημέρα
από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενεργείται η ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών των εκλογικών περιφερειών από τα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία. Στη διαδικασία ανακήρυξης είναι απαραίτητη η παρουσία με πληρεξούσιο δικηγόρο για να γίνει έλεγχος της ορθής αναγραφής των ονομάτων.
Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ισχύει η ποσόστωση των γυναικών που πρέπει να ανέρχεται στο 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, πρέπει να συγκεντρωθούν και να συμπληρωθούν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους υποψήφιους βουλευτές για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Εγκαιρα πρέπει να παραιτηθούν οι υποψήφιοι στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται. Να διασφαλιστεί δικαστικός επιμελητής για τις επιδόσεις που απαιτούνται. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα γραμμάτια ΔΟΥ, που συνυποβάλλονται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά υποψηφίων στα αρμόδια Πρωτοδικεία.

8. Τη 13η ημέρα
από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της Δήλωσης για την κατάρτιση του Συνδυασμού του Κόμματος πανελλαδικά. Γι' αυτό πρέπει να φροντίσουν οι Οργανώσεις αμέσως μόλις ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι από τα αρμόδια Πρωτοδικεία, να αποστείλουν στη Νομική Επιτροπή του Κόμματος ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ με φαξ, αντίγραφο των αποφάσεων ανακήρυξης.

9. Τη 14η ημέρα
από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, η ανακήρυξη των Συνδυασμών των κομμάτων.

10.
Μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι Αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, με απόφαση τους καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας. Γι' αυτό πρέπει έγκαιρα οι οργανώσεις να πάρουν τις καταστάσεις των εκλογικών τμημάτων.

11.
Οκτώ πλήρεις ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών πρέπει να παραδοθεί στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, με απόδειξη, επαρκής αριθμός ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφερειακής ενότητας.

12.
Εξι πλήρεις ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών πρέπει να παραδοθεί στους οικείους αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων της έδρας κάθε νομού ο απαιτούμενος αριθμός ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα «ετεροδημοτών».

Για τους ετεροδημότες

1. «Ετεροδημότες», αποκαλούνται οι εκλογείς που διαμένουν σε δήμο άλλης εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι και μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές (όχι στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές) στον τόπο διαμονής τους.

2.
Οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, υποβάλλουν στον οικείο δήμαρχο, της περιφέρειας διαμονής τους, σχετική έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση.
Οι πιο πάνω αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

3.
Σ' αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν ως «ετεροδημότες», όσοι είχαν υποβάλλει τέτοιες αιτήσεις στο παρελθόν και ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (του 2007 και 2009) και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις μεταγενέστερα και μέχρι 29.2.2012.
Οι εκλογείς αυτοί («ετεροδημότες») ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, σε ειδικά, αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας «ετεροδημοτών».
Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των «ετεροδημοτών» αποτελεί η εγγραφή, για όλη την εφετειακή περιφέρεια, σαράντα (40) τουλάχιστον «ετεροδημοτών» εκλογέων, που ανήκουν στην ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.

4. Δεν ψηφίζουν ως «ετεροδημότες», όσοι έχουν υποβάλλει μέχρι 29/2/2012 στον οικείο δήμαρχο του τόπου διαμονής τους, αιτήσεις διαγραφής από τις καταστάσεις ετεροδημοτών. Στην περίπτωση αυτή θα ψηφίσουν στο δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

7 σχόλια:

  1. ... και όπως είπα σε άλλο συντροφικό μπλογκ, προσέχουμε που θα τη βάλουμε.
    (την ψήφο, ε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς προσέχουμε σύντροφε, οι άλλοι την βάζουν όπου ναναι΄και όπως ναναι(την ψήφο) και κολλάει όλη Ελλάδα τον ιο της ανθρώπινης πολιτικοανοσοανεπάρκειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. spiral architect: Αυτό, ισχύει, ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Red Star: Έχεις δίκιο ...

    Γι αυτό χρειάζεται καθημερινή δουλειά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ερώτηση αν έχετε την καλοσύνη.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις την Κυριακή 6 Μαΐου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

    Έχω μια απορία σχετικά με την υποχρέωση παράστασης ως μέλους εφορευτικής επιτροπής σε εκλογική διαδικασία, παρακαλώ διαβάστε το παρακάτω κείμενο..

    ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 96/2007

    (Άρθρο 58 Π.Δ. 351/2003)

    Διορισμός εφορευτικών επιτροπών

    και...

    Άρθρο 118

    (Άρθρο 118 Π.Δ. 351/2003)

    Ειδικά εκλογικά αδικήματα δημόσιων οργάνων

    .....3. Οι δικαστικοί, διοικητικοί στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη εφορευτικών επιτροπών, γραμματείς ή διερμηνείς αυτών, που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος, ή επεμβαίνουν ενεργώς και με τρόπο που δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις σ' εκλογικές ενέργειες ή δείχνουν συμπεριφορά ασυμβίβαστη προς τα αξιώματα και τις ιδιότητές τους σε ζητήματα εκλογικά, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια....

    Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής:

    Εγώ είμαι μόνιμος κάτοικος ενός Δήμου στο εξωτερικό και ζω εδώ. Επίσης είμαι δημότης ενός δήμου της Δωδεκανήσου. Είμαι δηλαδή εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο ενός ελληνικού δήμου από το οποίο το συμβούλιο πρωτοδικών του δήμου θα κάνει την κλήρωση για τον διορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής.

    Αυτό -νομίζω- ισχύει για κάθε Έλληνα με ελληνική αστυνομική ταυτότητα, το οποίο συνεπάγεται σε εγγραφή οποιουδήποτε δήμου Ελλάδος, είτε ζει εντός, ή εκτός Ελλάδος. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για την στρατιωτική θητεία αρρένων.

    Λοιπόν, εάν διοριστώ μέλος και πρέπει να παρευρεθώ, με ποιόν τρόπο μπορώ να εξαιρεθώ, για να μην διακινδυνεύσω ποινική δίωξη, την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Ελλάδα; Αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα αλλά για όλους του Έλληνες εξωτερικού, οι οποίοι έχουν την ζωή, δουλειές και τις υποχρεώσεις τους στα μέρη που βρίσκονται.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου θίγεις ένα πολύ σοβαρό θέμα, που θα προσπαθήσω να το στείλω σε δικηγόρο, να μου το απαντήσει.
    Δεν ξέρω πόσο θα κάνει ...

    Αλλά, προφανώς, καταλαβαίνεις ότι επειδή είμαι ο συντάκτης του παραπάνω ποστ, δεν σημαίνει αυτό ότι γνωρίζω πράγματα τέτοιου βεληνεκούς !

    Απλά, νομίζω, από πείρα και μόνο, ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, εξαιρούνται από τέτοιες κληρώσεις.
    Δηλαδή πιστεύω ότι δεν θα προκύψει τέτοιο θέμα.

    Κι εγω σε ευχαριστώ για το σχόλιο και την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μας, η απάντηση του δικηγόρου είναι η παρακάτω:

    Aν κληρωθεί, πρέπει να τον βρούνε να του στείλουν την πράξη διορισμού του ως μέλους εφ. επιτροπής.
    Αν δεν τον βρουν δεν υπάρχει διορισμός.
    Αν δώσουν το διορισμό στην εικαζόμενη κατοικία του στα Δωδεκάνησα, ο παραλήπτης να πει ότι ο κληρωθείς δεν διαμένει εκεί αλλά στο εξωτερικό και να το γράψει πάνω στο αποδεικτικό, κάτω από την υπογραφή του. Δηλαδή υπογράφει και γράφει: Δεν είμαι σύνοικος, ο τάδε διαμένει στο εξωτερικό, στο Λονδίνο π.χ.
    Ο νόμος αναφέρεται σε δίωξη αλλά στην πράξη δεν ασκείται δίωξη κατά των μελών ΕΕ που δεν παρουσιάστηκαν.

    Ελπίζω να βοήθησα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...