7 Απρ 2012

Πρόταση Νόμου για τη φτωχολογιά

Πρόταση Νόμου με τίτλο «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» κατέθεσε χτες στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τηn ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αιτιολογική έκθεση επί της Αρχής της πρότασης Νόμου, σημειώνεται:

«Η παρούσα πρόταση νόμου εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες».
 
Τα άρθρα της πρότασης νόμου

Αρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής
Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

Αρθρο 2 - Ορισμός εννοιών

Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Αρθρο 3 - Διαγραφή τόκων

Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.

Αρθρο 4 - Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν

Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

Αρθρο 5 - Διαγραφή του 50% των οφειλών

Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

Αρθρο 6 - Πάγωμα των οφειλών, αναστολή πληρωμών

1. Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
2. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

Αρθρο 7 - Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα

1. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
2. Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
3. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Αρθρο 8 - Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου, για οφειλές των τελευταίων, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί, είτε συμβατικά είτε άλλως πως, με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσας.

Αρθρο 9 - Καταργούμενες διατάξεις

Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Αρθρο 10 - Εναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.

Σημείωση: Τελικά, το ΚΚΕ, δεν τα αφήνει όλα στο μέλλον του Σοσιαλισμού ! Πασχίζει και ΤΩΡΑ και ΣΗΜΕΑ για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού ! Κοίτα να δεις ...
 

19 σχόλια:

  1. Διαβαζα στον Ριζο οτι περισσότερα από 500.000 νοικοκυρια δεν μπορούν να αποπληρωσουν τα δανεια τους, οποτε η προταση αυτη ειναι πολυ καλοδεχουμενη και ειναι ταυτοχρονα και μια απαντηση σ αυτους που ισχυριζονται οτι ''ολοι ειναι ιδιοι'', προσπαθωντας να εξομειωσουν τους βουλευτες του ΚΚΕ με αυτους του ..μαυρου μετωπου, που περνανε τροπολογιες,στο αψε σβησε, για τους ημετερους και τα συμφεροντα της ταξης τους! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά η πρόταση θα καταψηφιστεί από την πλεοψηφεία της βουλής, με ...συνοπτικές διαδικασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH

      Nαι, ομως, τοτε θα φανει ξεκαθαρα πια (και για οσους ΔΕΝ καταλαβαν!) τι ρολο παιζουν τετοια κομματα!
      Tι θα εχουν να λενε τοτε εναντια στο ΚΚΕ;

      Διαγραφή
  3. Βασικα δεν μπορει και δεν πρεπει να πληρωσουν
    και φυσικα ολα αυτα δεν προκειται να ψηφιστουν στην βουλη αλλα πρεπει να ψηφιστουν αλλου, στην συνειδηση του κοσμου, μονο ετσι θα γινει πραγματικοτητα η ανυπακοη αρχικα και η μαζικη λαικη αντεπιθεση μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva: Σωστά !

    Είναι και μια απάντηση, παράλληλα, σε όσους κατηγορούν το ΚΚΕ, ότι παραπέμπει τα προβλήματα του λαού στην ... άλλη ζωή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TRASH: Υπάρχει κι άλλο προηγούμενο.
    Να την συζητήσουν μετά από κανά ... χρόνο !!!

    Οι υποκριτές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poe: Έχεις δίκιο.

    Στην κοινωνία θα κριθούν όλα.
    Την κοινωνία θέλουμε να ξεσηκώσουμε.

    Η Βουλή, απλά είναι ένα μετερίζι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε. Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δε θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι στις 4 θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μια των Οικολόγων και σε άλλη μια του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αλ.Τσίπρας

    Τι λεει η ηγεσία του ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αστυάνακτας: Γεια σου ρε ... παλιόφιλε, ακόμα να βάλεις μυαλό, έ ; Χε χε, ας είναι !

    Αν και εκτός θέματος (καλά, με συνήθισες σ΄αυτό, δεν με εκπλήσεις πια), θα σου απαντήσω.

    Εγώ (για το τι λέει η "ηγεσία" - πότε θα καταλάβεις ότι στο ΚΚΕ ΔΕΝ έχουμε ηγεσία; - άλλοι είναι αρμοδιότεροι να σου απαντήσουν, ίσως στον "Ρ" της Τρίτης ή στη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα την Δευτέρα πάρεις κάποια) θα σου απαντήσω όπως εγώ βλέπω το θέμα, έτσι για να δω τι θα πεις.

    Το λοιπόν, η πρόταση του Τσίπρα είναι τουλάχιστον ... μισή !
    Γιατί ΜΟΝΟ στις μονοεδρικές ;
    Στις άλλες τι προτείνετε ;

    Εγώ, λοιπόν, σου κάνω ξεκάθαρη δήλωση - πρόταση:
    Σε ΟΛΕΣ τις εκλογικές περιφέρειες, θα στηρίξετε το ΚΚΕ και τότε θα δούμε τι ακριβώς θα σας προσφέρουμε.

    Επίσης θα μου επιτρέψεις. Έ όχι και να τα βρούμε με τον Κουβέλη, το πασόκ Νο 2, τον άνθρωπο των αμερικάνων (αυτό ισχύει και για τους οικολόγους) !

    Οι δυο μας να πάμε ...
    Οι δυο μας !

    υ.γ.: και κάτι ακόμα πιο ξεκάθαρο. Εγώ, προσωπικά, θα έκανα ΔΕΚΤΗ την πρόταση του Τσίπρα, έτσι για να σας ξεμπροστιάσω ...
    Αλλά δυστυχως η "ηγεσία" του ΚΚΕ, είναι καθαρή, ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ... δεν παίζει προεκλογικά ή άλλα παιγχνίδια ... δεν κοροϊδεύει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχουμε μεινει πισω στις εξελιξεις. Τωρα ειναι η ωρα για μια επιθεση φιλιας στο Συριζα.
    Θες συνεργασια αγαπη μου? Εδω ειναι το ΚΚΕ καμαρι μου, εξω απο την ΕΕ να βγουμε και μετα οτι θες, δικα σου ολα, ΣΔΙΤ θες? Θα τις εχεις. Ικαρια με Λαοσ θες? Θα την εχεις. Το σωματειο με τη ΔΑΚΕ θες? Θα το εχεις. Αρκει να βγουμε απο ΕΕ και μαζι να σωσουμε το λαο, τοσα χρονια αυτο δεν ζητας? Αυτο πες μου μονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φάρε κάτι είναι που κάνεις δεκτή την πρόταση Τσίπρα...εγω να σου πω δεν εχω ελπίδες από την ηγεσία του ΚΚΕ..(Η ηγεσία θα αποφασίσει..λες να το κατεβασουν στις ΚΟΒες..δε νομίζω) εχει διαλέξει το δρόμο του...πως το εγραψε ο Ριζοσπάστης...;;.Καμμια κυβερνηση δε θα είναι καλή.....επομένως διαμαρτυρηθείτε ψηφίζοντας ΚΚΕ ε; Αυτή είναι η προταση σας για τη συγκυρία.... Ψηφος διαμαρτυρίας...Μπραβο....Τι τι θελουμε την εξουσία λεει το ΚΚΕ; Για βασανα είμαστε τώρα;
    Ανωνυμε
    Η προταση συνεργασίας στο ΚΚΕ ερχεται από το 2007..Τότε μας λεγατε ότι το κανουμε για λογους δικής μας επιβίωσης...Σας λεγαμε ότι δεν ισχύει..είναι στρατηγική επιλογή μας...Το να θες να συνεργαστείς μένα κόμμα δε προσπαθείς να τοκανειςσαν κι εσένα..συνεργασία προτεινουμε...όχι αλλαγή των ιδεών μας..δε σας φτανει... Μπραβο..Ας καρτήσουμε λοιπόν τα ποσοστά μας ο καθενας....αυξημενα η όχι δεν εχεικαμια σημασία...και ας σταματήσουμε την όποια ελπίδα εχει ο απλός κόσμος σε μας...Διαπραττει το ΚΚΕ μαγαλο πολιτικό σφαλμα..καρτήστε το..θα με θυμηθείτε... Το κακό είναι ότι θα το πληρώσουμε όλοι μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aστυάνακτα από τη στιγμή που ο Τσίπρας δεν ξέρει τον εκλογικό νόμο ή κάνει ότι δεν τον ξέρει τι να περιμένει κανείς για τα υπόλοιπα. Αν κάνεις έναν κόπο και διαβάσεις τον εκλογικό νόμο θα δεις ότι η πρόταση του Τσίπρα είναι ανεδαφική. Δεν ισχύει, δεν μοιράζονται έτσι οι έδρες. Είναι ίδια ακριβώς ανεδαφική και ψευδή πρόταση σαν κι αυτή με το μπόνους των 50 εδρών της ενωμένης αριστεράς. Τώρα αν είναι να σου λένε ψέμματα και αυτοί που θεωρείς αριστερούς και στηρίζεις πάνω τους τις ελπίδες σου τότε σίγουρα δεν υπάρει επιβίωση. Στη θέση σου θα προβληματιζόμουν πως ο πρόεδρας δεν ξέρει τα βασικά ή ακόμα καλύτερα γιατί λέει ΨΕΜΜΑΤΑ...
      Απ' ότι φαίνεται τα ορφανά που μαζέψατε από το ΠΑΣΟΚ σας έχουν κάνει χειρότερους...

      Διαγραφή
  11. αστυάνακτας: Επιμένεις ... Ξέρεις τι λένε γι αυτούς που είναι ... ανεπίδεκτοι μαθήσεως ;
    Φαντάζομαι ξέρεις ...

    Όχι παλληκάρι μου, πάλι λάθος κάνεις.
    Δεν λέει αυτό το ΚΚΕ.
    Το ΚΚΕ λέει "ψηφίστε το ΚΚΕ για να βγει δυναμωμένος ο λαός, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Λαϊκή Εξουσία"!
    Το κατάλαβες ;
    Μπα ... Το αποκλείω !

    Τελικά στις προτάσεις τις δικές μου ... μούγκα στη στρούγκα έ ;
    Ως συνήθεως ... Μόνο εκπέμπεις ... δεν λαμβάνεις ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !

    Αλήθεια η πρόταση του Τσίπρα σου, γιατί άραγε δεν συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;;;;;;;;;;;;;
    Να περιμένω απάντηση ;

    Προφανώς όχι !
    Άσε ρε υποκριτές ... σας έμαθε ο κόσμος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαρε....αυτη είναι η απάντηση του ΚΚΕ;;;;;
      "Να σκεφτείς ανάποδα... Ποιο κόμμα θα είναι ισχυρό ως αντιπολίτευση... Αλλιώς θα καταργηθεί η αντιπολίτευση... Ή θα γίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, και αντιπολίτευση θα είναι η ΝΔ, ο Καμμένος, ο Καρατζαφέρης και οι Οικολόγοι· όχι, οι Οικολόγοι θα είναι μέσα... ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;;;" Α. Παπαρηγα στο Γερακα

      πολύ ιδεολογική φτωχεια...πολύ...να ορισουμε και την αντιπολίτευση;
      αστυάνακτας

      Διαγραφή
    2. Aστυάνακτα περιμένω ακόμα επεξήγηση για την δεύτερη στη σειρά "γκάφα" του Τσίπρα περί εκλογικού νόμου... Τον ξέρει ο πρόεδρας τον εκλογικό νάμο ή πετάει μια παπαριά και όποιος ψηφοφόρος τσιμπήσει?

      Διαγραφή
  12. Γιατί οι προτάσεις Τσίπρα είναι "εντός του συστήματος" και "δημιουργούν αυταπάτες" ενώ η παραπάνω πρόταση του Κόμματος δεν κάνει το ίδιο; Αφού ΜΟΝΟ με την Λαϊκή Εξουσία θα λυθούν αυτά τα ζητήματα, διαλέχτε πότε είστε υποκριτές...
    Α,ρε, ξύλο που θέλουν κάτι σέχτες που πηραν το πα΄νω χέρι και στρώνουν το χαλί για τη λαίλαπα του ΔΝΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε,
    Δεν είναι σέχτες ... Συνειδητοί υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, του μεγάλου κεφαλαίου είναι !

    Οπορτουνιστές, ρεβιζιονιστές και ως ένα σημείο μαριονέτες !
    Κουνάν οι διάφοροι Βασιλόπουλοι τα νήματα κι αυτοί χορεύουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαρε δε κατάλαβες τι λεει ο ανώνυμος..δε κατάλαβες...εσαςλεει σεχτες...

      α.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...