10 Σεπ 2012

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. «Φοβάμαι να το καταγγείλω», είπε!




-Πριν λιγες μερες οδηγουσα στο δρομο, οταν ξαφνικα ενα αλλο αυτοκινητο ηρθε τοσο κοντα στο δικο μου που ακουσα ενα σκρατς και αμεσως καταλαβα οτι ειχε γινει ζημια! Κατεβηκα, τοτε, να δω τι ειχε συμβει και ειδα μια μεγαλη γραντζουνια στο πλαι , ειχε γδαρθει η μπογια! Φυσικα πλησιασα το αυτοκινητο του οδηγου για να ζητησω εξηγησεις, ειπε ο Σομαλος ταξιτζης σε μια κουβεντα που ειχαμε τις αλλες, για τη ζωη στα προαστεια της Στοκχολμης, μερικα απο τα οποια αλλαζουν και γινονται ολο και πιο επικινδυνα....

-Μπορεις να φανταστεις τι εκανε ο οδηγος με το που με ειδε να πηγαινω κοντα στο αυτοκινητο του; με ρωτησε. Εβγαλε ενα ..περιστροφο και το κουνησε για να το δω, εννοωντας οτι δεν θα επρεπε να τον καταγγειλω στην αστυνομια! Τρομαξα τοσο που μετα απ αυτο το περιστατικο δεν μπορουσα να κοιμηθω αρκετα βραδυα! Και να σκεφτει κανεις οτι ο μονος λογος που μετακομισαμε με τη γυναικα και δυο μικρα παιδια μου, στη Στοκχολμη, ηταν επειδη δεν βρισκαμε δουλειες στο Νyköping, (μια μικρη πολη, 100 χλμ μακρια απο τη Στοκχολμη), ειπε.

Μπορει να ηταν κανενας εμπορος ναρκωτικων, ειπε, δεν ξερω, αλλα φοβαμαι να το καταγγειλω και ανησυχω, γιατι η περιοχη που ζω ειναι μικρη και ο ενας ξερει τον αλλο. Εχει ηδη δει το νουμερο κυκλοφοριας και μπορει να βρει που μενω κλπ πληροφοριες για μενα και την οικογενεια μου. 
Δεν μ αρεσει η ζωη σ αυτο το προαστειο που μενω, ειπε και δουλευω κι εγω κι η γυναικα μου οσο περισσοτερο αντεχουμε για να μαζεψουμε χρηματα και να μπορεσουμε να μετακομισουμε καπου που ειναι λιγο καλυτερα για τα παιδια μας, δεν θελουμε να μεγαλωσουν σε περιοχες οπου υπαρχει εγκληματικοτητα''.

Ετσι δεν θα σκεπτοταν ο οποιοσδηποτε λογικα σκεπτομενος ανθρωπος; Εχει σημασια οτι ηταν ηταν ..Σομαλος και μουσουλμανος; 



Η βια, η ανεργια, οι οικονομικοι και φυλετικοι διαχωρισμοι και η γκετοποιηση ειναι πλεον χαρακτηριστικα παντου, πια, στην ΕΕ (και οχι μονο). 

Αλλαζουν ισως προσωπα και μερη και συχνα η βια εχει να κανει με την εθνικοτητα, αν και δεν ειναι παντα απαραιτητο, αλλα δεν παρουσιαζεται απο ...μονη της, ειναι απορροια ενος συστηματος που τρεφεται απο την αδιαφορια του επισημου κρατους στο να συνδραμει και να προστατεψει αποτελεσματικα τους πολιτες που αισθανονται απροστατευτοι και μονοι απεναντι στις καθημερινες απειλες του ιδιου συστηματος που φτανει ακομη και να...οπλιζει το χερια οσων νομιζουν οτι εχουν το δικαιωμα να μπορουν να τρομοκρατουν αλλους μεσα απο ωμους εκβιασμους, βια, ακομη και εξευτελισμους.

Ολα αυτα συμβαινουν φυσικα στη Σουηδια, μια χωρα οπου ολο και περισσοτεροι, ειναι αναποφασιστοι σχετικα με το τι θα ψηφισουν, κατι που βεβαια δεν αποτελει αποκλειστικα τοπικο ...''προνομιο'', εφ οσον οι δεξιες και οι «σοσιαλιστικες» κυβερνησεις εχουν καταφερει με τον ενα, ή τον αλλο τροπο να αποπροσανατολισουν τον κοσμο παντου!

Οι Σουηδοι ανησυχουν για το που βαδιζει η χωρα, η οποια δεν ειναι δυνατον να οδηγειται ες αει με..αυτοματο πιλοτο, οπως προσπαθουν να κανουν εδω και χρονια οι συνασπισμοι των δεξιων, που το μονο που κανουν ειναι να αυξάνουν τις ανισότητες μεταξυ πλουσιων και φτωχων, τις αδικιες στην κοινωνία, ενω η ...σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση δεν ξεχωριζει καθολου από την επισημη δεξιά!!

Οι δεξιοι στο μεταξυ εχουν ιδιωτικοποιησει τα παντα, ειτε επιχειρουν να κρυψουν τα κοινωνικα προβληματα κατω απο το ...χαλί, παρουσιαζοντας τα παντα ως ...καινοτομιες, ενω δεν ειναι, οπως π.χ η προσφατη αποφαση της κυβερνησης του δεξιου συνασπισμου να επενδυσουν στη νεολαια, δινοντας ενα πακετο 8,1 δις, κορωνων για ενισχυση της αγορας εργασιας και για σχολες μαθητειας, μια αλλωστε προσφιλης τακτικη της ΕΕ , η οποια αδιαφορει για το μελλον των νεων, ενω φροντιζει να αμοιβει ...πλουσιοπαροχα τα δικα της, ηδη...απηρχιωμενα, αλλα ...πιστα- πανω απ ολα- στελεχη!




Ομως τα προβληματα δεν κρυβονται πια και πολλα προαστεια της Στοκχολμης, oπως και αρκετες μικρες πολεις στη Σουηδια εχουν να αντιμετωπισουν επιτακτικα ζητηματα οπως την ανεργια των νεων, το προβλημα της στεγασης και τα φαινομενα ξενοφοβιας, που αυξανονται ανησυχητικα με περιστατικα, οπως τα προσφατα στο Forserum, Nässjö μια πολη στο Νοτο της Σουηδιας, που ηρθε στην επιφανεια τελευταια, επειδη πανω απο 60 κατοικοι σομαλικής καταγωγής που ζουν στην περιοχή, ειχαν εξυβριστει, και κακοποιηθει σωματικα, ή και λεκτικα, απο μια ομαδα νεαρων Σουηδων. Το κτηριο που στεγαζεται η ενωση Σομαλων στο κέντρο της πόλης Forserum έχει δεχθει πετροπόλεμο τέσσερις φορές, μεσα σε μικρο χρονικό διαστημα.

Φύγαμε από μια χώρα που ηταν σε πόλεμο για να γίνουμε θύματα στην ειρηνική Σουηδία; αναρρωτιεται ενας Σομαλος κατοικος του Forserum.

Περιπου 100 άτομα σομαλικής καταγωγής έχουν εγκαταλείψει την πολη Forserum απο περισυ. Σε πολλές περιπτώσεις, επειδή δεν αισθανοντουσαν ασφαλείς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ενωσης. 

Για δύο μέρες Σομαλοι γονείς προσφατα εμειναν στο σπίτι με τα παιδιά τους, αντί να τ αφήσουν να πάνε στο σχολείο, επειδή δεν αισθάνονταν ασφαλείς, κατι που φυσικα δεν ειχε να κανει με το σχολείο, αλλα με το γενικο κλιμα, οπως ειπε η διευθυντρια του σχολειου, Annika Bertling. Ζουν με το φόβο.Υπάρχει μια μικρη ομαδα νέων ανθρωπων που κάθονται στην πλατεία με αλυσίδες και γκλομπς. 

Το πρόβλημα είναι ότι ξέρει η αστυνομια ποιοι είναι, που ζουν και ποιοι είναι οι γονείς τους. Αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Λένε «θα τους μιλήσουμε." Δεν προκειται ομως για δεκατριαρχρονα, αλλά για νεους απο 20 και πάνω, μια κλίκα που τους τρομοκρατούν και τους χτυπουν. Εγκυες γυναίκες σπρωχνονται και υποκεινται σε διαφορους εξευτελισμους και σε παιδικες χαρες ριχνουν τα μαυρα παιδια απο τις τραμπάλες.  Ο Anders Karlsson (C), Δήμαρχος του Nassjö, λέει ότι πίσω από τις παρενοχλησεις είναι μια ομαδα νέων ανθρώπων με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, και ότι το φαινομενο δεν έχει τις ρίζες του στο ρατσισμο.

Τωρα τα βαζουν με τους Σομαλους, αλλά ενοχλουσαν την κοινότητα ηδη αρκετο καιρο πριν. Έχουμε ασχοληθεί μαζί τους με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωης τους, και εχουμε επενδυσει αρκετα χρήματα σε προγραμματα.
Στη συναντηση που ειχε με τους κατοικους και με την αστυνομία, ο Anders Karlsson υποσχέθηκε στους κατοίκους του Forserum οτι θα πρεπει να είναι σε θέση να αισθάνονται ασφαλείς στο μέλλον.
– Αν δεν αισθάνονται ασφαλείς, είναι καθήκον μας να τους κάνουμε να αισθάνονται ασφαλείς. Θα μπορούσε να σημαίνει ακομη και συνοδεία στο σχολείο. Αν χρειαστει θα το κάνουμε κι αυτο, ειπε. (SvD)

Στο μεταξυ οι ακροδεξιοι ειδαν κι εδω την ευκαιρια να επεμβουν και ετσι μεσω του ηγετη του κομματος SD, Jimmi Åkesson, που ενω τον παρακαλεσε ο Δήμαρχος του Νässjö, Anders Karlsson (C) να μην ερθει στην περιοχη, αυτος πήγε τελικα στις 4 Σεπτέμβρη στο Forserum για να ..αλιευσει στα ηδη ταραγμένα νερά. Τελικα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτου του, μονο ..20 ατομα αντεξαν να τον ακούσουν!

Κι ενω αυτα συμβαινουν στο Forserum  της Σουηδιας, διαβαζα σε αρκετα (και ..αηδιαστικα!) ακροδεξια μπλογκς στη Σουηδια, αλλα ( ω, τι εκπληξη! ) οπως ειδα και στην ...Ελλαδα, για ενα διαφορετικο και ασχημο περιστατικο κλοπης που επιτηδες αναγεται απο τους ακροδεξιους σε ..ρατσιστικο, σε μια αλλη, Σουηδικη πολη, που εχει γινει ακριβως το ...δολωμα που χρειαζεται ωστε να δημιουργηθει το καταλληλο κλιμα..."αντιπαλοτητας" μεταξυ λευκων και μαυρων και να φανει, αλλη μια φορα, το υποτιθεμενο...φυλετικο μισος που επιτηδες καλλιεργειται μεσα απο τη διεστρεβλωση και τη παραπληροφορηση, ενω τα ΜΜΕ αναθεματιζονται για αλλους λογους, (απ αυτους που εμεις νομιζουμε!), απο τις επικινδυνες αυτες ομαδες, ειτε αυτες δρουν στη Σουηδια, ειτε αλλου στον κοσμο!

Τελικα οι ομοιοτητες στις ...βρωμικες μεθοδους που χρησιμοποιει το συστημα για να μας παραπλανει αρχιζουν να γινονται περισσοτερες απο τις ...διαφορες που υπαρχουν στις επι μερους χωρες!

Aς ανοιξουμε τα ματια εστω και τωρα, πριν να ειναι πολυ αργα!

2 σχόλια:

  1. Ποιος είπε ότι η Ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται ;


    Προφανώς και ζούμε εποχές παρόμοιες με της δεκαετίας του 1930 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιχαμένοι ακροδεξιοί υπάρχουν σε πολλές χώρες, αλλά σαν τα δικά μας μπουμπούκια δύσκολα βρίσκει κανείς. Ακους να ψάχνουν και τα ξένα μπλόγκς μη τους ξεφύγει τίποτα.

    Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...