28 Σεπ 2012

Διείσδυση της Χ.Α και στα σχολεία; Συμπλοκές και «έλεγχοι εθνικότητας» στο Ρέθυμνο



Επίθεση χθες σε μαθητή που συμμετείχε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο και γενικευμένες συμπλοκές μεταξύ μαθητών, «έλεγχος εθνικότητας» σε μαθητές από συμμαθητές τους που είτε έχουν στρατολογηθεί από τη Χρυσή Αυγή είτε αντιγράφουν τις μεθόδους της, γενικευμένες συμπλοκές έξω από σχολείο.

Τα μηνύματα από το Ρέθυμνο είναι ανησυχητικά, με 2 σχολεία να τελούν σήμερα υπό κατάληψη για τα γεγονότα.

Σύμφωνα με δυο διαφορετικά ρεπορτάζ σε τοπικά μέσα, στα Ρεθυμνιώτικα Νέα και το Goodnet.gr, χθες σημειώθηκε συμπλοκή μέσα και έξω από σχολείο της πόλης μεταξύ μαθητών, με τη συμμετοχή και ατόμων εκτός σχολείου.

Οπως αναφέρει το goodnet.gr:...

Αρχικα, «ομάδα νεαρών απείλησε μαθητή που πήγαινε στο σχολείο του και του έδωσαν «ραντεβού» για το σχόλασμα. Ο μαθητής ενημέρωσε φίλους του από άλλα σχολεία αλλά και εξωσχολικούς για το συμβάν, λέγοντας πως του επιτέθηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής, και σε λίγη ώρα άρχισαν να μαζεύονται έξω από το σχολείο αρκετοί νεαροί.

Σύμφωνα επίσης από τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι νεαροί που επιτέθηκαν στο μαθητή έκαναν και ένα ιδιότυπο face control στην είσοδο του σχολείου, ρωτώντας όποιον έβγαινε αν είναι έλληνας ή αλλοδαπός, κάτι που προκαλεί εντύπωση για το ρόλο ελέγχου του σχολείου σε τέτοια περιστατικά στο χώρο του.
 
Ο καβγάς ξεκίνησε εντός του σχολείου μεταξύ των δυο πλευρών, όπου απειλήθηκαν επεισόδια και τότε οι καθηγητές που βρίσκονταν εκεί έβγαλαν έξω τους εξωσχολικούς για να εκτονωθεί η κατάσταση. Ωστόσο ο καβγάς συνεχίστηκε στο πεζοδρόμιο, σύμφωνα με μαρτυρίες ήρθαν και «ενισχύσεις» των νεαρών που είχαν επιτεθεί νωρίτερα στον μαθητή, και εξελίχθηκε σε συμπλοκή στην οποία συμμετείχαν μαθητές που βγήκαν από το σχολικό χώρο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μάλιστα κάποιοι χτυπήθηκαν άσχημα, χωρίς όμως ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς σοβαρά.Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο, ωστόσο όταν έφτασε η συμπλοκή είχε τελειώσει».

Για το ίδιο περιστατικό, τα Ρεθεμνιώτικα Νέα δίνουν ακόμα πιο ανησυχητική διάσταση:

«Στη 1:15 χθες το μεσημέρι σημειώθηκε στην αυλόπορτα του Πολυκλαδικού, συμπλοκή μεταξύ ομάδων νεαρών που οι μαρτυρίες τους θέλουν μέλη της Χρυσής Αυγής από την μία και μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης στο Ρέθυμνο ομάδας ΑΔΡΕ (Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου) ενώ στο περιστατικό ενεπλάκησαν και μαθητές του σχολείου.

Επί δέκα λεπτά περίπου, ο χώρος είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε αρένα αφού τα μέλη της πρώτης ομάδας ξυλοκοπούσαν άγρια τους «αντιπάλους τους», κρατώντας στα χέρια καδρόνια και σίδερα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, πολλοί εκ των οποίων είχαν βάλει τα κλάματα, εκπαιδευτικοί αλλά και πολίτες που τυχαία περνούσαν από την οδό Μοάτσου, έντρομοι παρακολουθούσαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας μεταξύ των νεαρών.

Το επεισόδιο αυτό, φέρεται να είναι συνέχεια μιας σειράς περιστατικών που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα περίπου, με σημείο αναφοράς την διαφορετική ιδεολογική ταυτότητα των δυο ομάδων, γεγονός που εξελίχθηκε σε βεντέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή ενός μαθητή του Λυκείου, σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο προ ημερών, αποτέλεσε την «αφορμή για εκδίκηση», από την άλλη πλευρά και στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε η χθεσινή συμπλοκή.

Όμως, εξαιτίας του χθεσινού γεγονότος, από την έρευνα της εφημερίδας μας, προέκυψαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν δημιουργηθεί ομάδες της Χρυσής Αυγής σε συγκεκριμένα σχολεία, κάτι που έγινε μεθοδευμένα με μετεγγραφές μαθητών που έγιναν τη φετινή χρονιά. Τα άτομα αυτά, συνεπικουρούμενα από εξωσχολικούς, φέρονται να τρομοκρατούν άλλους μαθητές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, και να προστατευθούν οι μαθητές -«θύματα», δημιουργήθηκε η ομάδα ΑΔΡΕ στην οποία φέρονται να συμμετέχουν τόσο φοιτητές όσο και μαθητές. Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο μερών φαίνεται πως είναι τακτικοί».

2 σχόλια:

  1. Από τα λεγόμενα του γιου μου, που είναι φοιτητής και μεταφέροντάς μου συζητήσεις του με παλιούς συμμαθητές και φίλους του, που επίσης είναι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Γιάννενα, πυρήνες ΧΑ στα πανεπιστήμια (ακόμα!) δεν υπάρχουν. Όσο και το "φοιτητικό κίνημα" (με μπόλικα εισαγωγικά!) να είναι στα (πολύ!) κάτω του, η παρουσία ΧΑγίτη έστω και σε ατομικό επίπεδο μέσα σε σχολές και αμφιθέατρα, ακόμα και χωρίς την κλασική αμφίεση, ή η δημόσια έκφραση φασιστικών θέσεων είναι casus belli.

    H κόρη μου που πάει Λυκειο μού λέει ότι σοβαρό θέμα επιρροής της ΧΑ υπάρχει στα γυμνάσια και λύκεια όπου η μαθητική "καγκουριά" μετεξελίσσεται σχετικά εύκολα σε XA-like! Εκεί ο προσεταιρισμός μέσω fb πάει σύννεφο, ανοίγουν συζητήσεις στα προαύλια και καθηγητές από δυτικές συνοικίες υποψιάζονται ότι κρούσματα bulling προέρχονται από (εν δυνάμει) μαθητές-οπαδούς της ΧΑ.

    Το κακό το πνίγεις όταν είναι μικρό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Spiral architect

      Απευθυνονται σε μικροτερες ηλικιες για να ''πιαστουν'',οπως κανουν και οι ..εμποροι των ναρκωτικων που ξεκινουν απο τα μικρα παιδια, τους εφηβους, για να εχουν πελατεια για χρονια! :(
      Mετα υπαρχει και το fb, κλπ. πλατφορμες απ οπου εχουν διεισδυση σε νεολαια, και δεδομενου οτι πολλοι γονεις δεν ασχολουνται με το τι παρακολουθουν και που συμμετεχουν τα παιδια τους, o κινδυνος να μπλεξουν σε τετοιες ιστοριες ειναι ορατος.Οσα παιδια εχουν πιο πολιτικοποιημενους γονεις δεν πιστευω οτι διατρεχουν τον ιδιο κινδυνο και η εντυπωση μου ειναι οτι στην επαρχια ο κινδυνος ειναι πιο μεγαλος απ οτι στα μεγαλα αστικα κεντρα.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...