28 Σεπ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ιtziar φεύγει για...Φινλανδία!


Με ανεργία 25% που υπολογιζεται οτι θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στις αρχές του 2013, στην Ισπανια, πολλοι εργαζομενοι οπως η 24χρονη, Βασκη, Ιtziar Pérez Rodríguez, νοσοκομα, απ το Bilbao, ρεπορταζ για την οποια ειδαμε χθες στο δελτιο ειδησεων (SVΤ, στο 23:00´), σκεφτονται την Φινλανδια ως λυση και οπως η Ιtziar εχουν ξεκινησει μαθηματα Φινλανδικων, ωστε να μπορεσουν να προσληφθουν στη μακρινη, γι αυτους, χωρα.

Η Ιtziar, ειναι μονο μια απο τις περιπου 60 νοσοκομες και το ξενο προσωπικο που θα εργασθει για πρωτη φορα στη Φινλανδια, μια χωρα που δεν εχει εμπειρια σε μεταναστες, οπως η γειτονικη Σουηδια. 

Kοtka, Finland
Οι περισσοτερες νοσοκομες θα πανε τον Νοεμβριο, στη  Κotka, μια μικρη πολη  κοντα στα ρωσικα συνορα, με γκριζα σπιτια σε στυλ δεκαετιας ´50, ενω καθημερινα αρκετοι Ρωσοι επισκεπτονται την πολη για να ψωνισουν.  
Tα μάθηματα γλωσσας διαρκουν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και είναι δωρεάν.

''Φυσικα και ειναι λογω κρισης που ερχονται στην Φινλανδια, αλλά δεν είναι μόνο για τη δουλεια, θέλουμε να είναι ασφαλεις και να νιώσουν σαν στο σπίτι τους στη Φινλανδία'', λέει ο Pekka Kivilahti, υπευθυνος του προτζεκτ της εταιρειας Medico, που οργανωνει τις προσληψεις, προσθέτοντας ότι άκουσε ότι υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι εργοδότες που προσπαθούν να επωφεληθούν απο την ισπανική κρίση.

-Όταν πήγα στην Ισπανία τον περασμένο χειμώνα ήταν 600 άτομα στη συνάντηση που ειχαμε διοργανωσει, και πάνω από 2000 βιογραφικά φορτώθηκαν στη βάση δεδομένων μας, λέει ο Pekka Kivilahti και δειχνει αμηχανος όταν μας λέει ότι εμφανιστηκε τόσο στην ισπανική τηλεόραση, και σε αρθρα εφημερίδων και ότι ολοι εδειχναν πρόθυμοι ότι όλα θα πάνε καλα.

Όπως πολλές άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης παλεύει και η Φινλανδία με τη γήρανση του πληθυσμού της και το πρόβλημα του αγροτικου πληθυσμου που ειναι παρόμοιο με αυτό της Σουηδίας. 
Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβουν περίπου 120.000 άτομα στον τομέα της υγείας μέχρι το 2025.

Υπηρχαν προσφορές εργασίας από Αγγλία, Ιρλανδία και το Βέλγιο, αλλα η Φινλανδία, ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε κάποιον στην Ισπανία.  
Παρατήρησαν ότι οι Φινλανδοί ήταν σοβαροι και πληρωναν οι ιδιοι την εκπαίδευση στα Φινλανδικά.  
''Χαρηκα πολύ όταν μου είπαν ότι κάποιος μου πρόσφερε μια θέση εργασίας στον κλαδο μου'', λέει μια αλλη νοσοκομα, η 23χρονη Ainhoa Hoyo.

Η φινλανδική γλωσσα, ομως, θεωρείται δύσκολη και οι νοσηλευτριες θα μετακομισουν ακριβώς την εποχη που πεφτει το σκοτάδι του χειμώνα, το Νοέμβριο..Μηπως θα ήταν πιο έξυπνο να τους εφερναν την άνοιξη;

- Αυτή είναι η Φινλανδία, είναι σκοτάδι το χειμώνα, λενε οι διοργανωτες έτσι θα είναι πιο ρεαλιστικο να ερθουν τοτε. Επιπλέον εχουμε προσλάβει νοσοκομες από το Μπιλμπάο και τα Βασκικα που ξερουν, είναι επίσης μια δυσκολη γλώσσα, λένε. 
Έξ αλλου στο Μπιλμπάο ο καιρός δεν είναι ιδιαιτερα καλός το χειμώνα. Αυτο που ειναι πολυ σημαντικό ειναι να αισθάνονται ευπρόσδεκτες εδω. Ο Δήμος έχει ετοιμάσει διαλέξεις σχετικά με φινλανδική κουλτούρα, και η διδασκαλια της γλωσσας θα συνεχιστει ακόμη και μετά την εγκατασταση των νοσηλευτριων.

ΙΝFO

Η Φινλανδικη οργάνωση που συντονίζει την πρόσληψη των νοσηλευτών στην Ισπανία ονομάζεται Medico και είναι μια συνεργασία μεταξύ της πόλης της Kotka και του περιφερειακου οικονομικου κέντρου της νότιας Φινλανδίας. Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και άρχισε με μια επίσκεψη στο Bilbao στις αρχές του 2012. Από τις 2000 ατομα που ειχαν κανει αιτηση στην ιστοσελίδα Mediko, 65 νοσηλευτριες ξεκίνησαν μια σειρα μαθηματων φινλανδικής γλώσσας απο το Μάιο του 2012. 50-60 άτομα αναμένεται να μετακομισουν προς τη Φινλανδία, το Νοέμβριο, εκ των οποίων 22 άτομα για τη περιοχή της Kotka / Kouvola. Ο Δήμος και οι εργοδότες  βοηθουν στο να βρουν κατάλυμα οι νοσηλευτριες που θα έρθουν.Η ιδια εταιρεια Medico ειχε προσλαβει προηγουμένως Ρώσους γιατρους από την ανατολική Εσθονία, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Η Medico έχει πλέον αναλαβει να οργανώσει την πρόσληψη ολων των επαγγελματιών στο χωρο της υγείας από την Ισπανία προς τη Φινλανδία. Μετά τα μαθήματα που διεξάγονται προς το παρον στο Bilbao και στο Santander, αναμένεται να ξεκινησει ένα παρόμοιο πλανο και στη Valencia. (SvD)

Προσαρμογη απο:


Σημειωση δικη μας: ''Ολα καλα και ολα ωραια'' στον καπιταλισμο, οπου οι μονοι κερδισμενοι ειναι οι εργοδοτες και οι εταιρειες στελεχωσης προσωπικου! Για τους εργαζομενους που εγκαταλειπουν τις χωρες τους ποιος νοιαζεται;




2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,

    διάβασα με πολύ χαρά την νέα σας δημοσίευση. Θεωρώ οτι ήταν πολύ έξυπνη και είχε πολύ καλά μηνύματα. Επειδή είμαι πάντα οπτιμιστής και θετικός, θεωρώ οτι οι νεαροί Ισπανοί που θα ταξιδέψουν στον βορά για να εργαστούν είναι πολύ τυχεροί γιατί τους δύνεται η ευκαιρία και κατά την γνώμη μου δεν θα έχουνε ιδιαίτερα προβλήματα στη προσαρμογή μια που ουσιαστικά δεν είναι αλλοδαποί γιατί είναι κάτοικοι της ευρωπαϊκής ένωσης. Εγώ όταν από την Ελλάδα ήρθα Γαλλία δεν συνάντησα κανένα ίχνος ρατσισμού ούτε καμία δυσκολία ούτε καμία υπόνοια για εκμετάλλευση. Απεναντίας που το κράτος με βοήθησε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου και να έχω από την αρχή τα ίδια δικαιώματα καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες με τους ντόπιους. Καθώς και σε άλλα κράτη τη Ευρώπης που ξέρω δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Τώρα βέβαια η κατάσταση που αφορά ανθρώπους εκτός Ε.Ε είναι πολύ πιο δύσκολη και όντως δεν υπάρχουνε οι ίδιες ευκαιρίες και η ίδια αντιμετώπιση. Και βασικά στην Γαλλία δεν παίρνουνε πλέον εύκολα δυναμικό εκτός Ε.Ε. Σίγουρα όμως συμφωνώ μαζί σας ότι ένα κράτος όταν δέχεται ξένου ς ενίοτε πως την ενδιαφέρει πρώτα απ΄όλα το δικό της κέρδος.


    Φιλιά από τον Γαλλικό νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε distefano

      Αυτη ειναι βεβαια η ..αισιοδοξη πλευρα του ζητηματος και μακαρι να ηταν ολα ευκολα για οσους μεταναστευουν σε μια ξενη χωρα.
      Απο προσωπικη πειρα ομως να σου πω οτι δεν ειναι παντα τοσο ευκολα οσο ακουγονται στα φυλλαδια της ΕΕ, γιατι η ζωη δεν μπορει να προβλεφθει και μετα καποιοι εχουν οφελος οταν οι μεταναστες πληρωνονται λιγοτερο απ ο τι οι ντοπιοι.
      Επισης, οι ανθρωποι σε πολλες χωρες ειναι απιστευτα ευγενικοι σε ενα τουριστα, αλλα στο εργασιακο περιβαλλον τα πραγματα δεν ειναι πολλες φορες ευκολα, λογω ανταγωνισμου.Σου ευχομαι να μη συναντησεις ποτέ ρατσισμο και προκαταληψη, αλλα τα μειονεκτηματα αυτα υπαρχουν σε πολλες χωρες και συχνα δυσκολευουν τη ζωη ανθρωπων που θελουν να κανουν μια νεα αρχη.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...