24 Μαρ 2015

Συμφώνησαν ...

Για τη συνέχιση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ανάκαμψη συμφώνησαν τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντηση και οι δύο υπογράμμισαν την πίστη τους στους κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα μνημονιακά μέτρα που ήδη ελήφθησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως «πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή» και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να τα ολοκληρώσει. 

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δε φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτό. 
Υπάρχουν... και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η Ελλάδα στην κρίση, τα πέντε χρόνια του προγράμματος δε βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες... άρα το συμπέρασμα που πρέπει βγει είναι ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε, αλλά να αλλάξουμε μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και κοινός στόχος πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων κι αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα... κοινός στόχος είναι ότι αλλάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής και έχοντας συναίνεση κοινωνική στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση!».

Σε ερώτηση για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτά είναι γνωστά, η κυβέρνησή του τα κληρονόμησε καθώς «προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί».

Αν και έγινε καθαρή η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας επέκτασης του μνημονίου του Γιούρογκρουπ, η Α. Μέρκελ έθεσε επιτακτικά το θέμα της τήρησής της, δείχνοντας το Γιούρογκρουπ ως τον αρμόδιο «θεσμό» για να λάβει τις αποφάσεις, εφόσον αξιολογήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Προϋπόθεση για παραπέρα βήματα είναι η συμφωνία που κάναμε στις 20 Φλεβάρη. Θα ήθελα η Ελλάδα από οικονομικής πλευράς να βγει απ' το τέλμα... αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς...»
ανέφερε μεταξύ άλλων η Α. Μέρκελ, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποτιμήσει δράσεις όπως της task force και να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν, ενώ υπέδειξε την έρευνα και την τεχνολογία σαν πεδία «συνεργασίας» στο μέλλον, πεδία δηλαδή που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «πρωτίστως ηθικό» και σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε»
Αφού μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να προσπεράσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...