8 Απρ 2015

Μπίζνες ...

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διέρχονται από Τουρκία και Ελλάδα, όπως επίσης ζητήματα επενδύσεων ιδιωτικοποιήσεων, εμπορίου και τουρισμού συζήτησαν σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.Το σχέδιο για Turkish Stream και ...Hellas Stream

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ανέφεραν πως συζητήθηκε το ρωσικό σχέδιο κατασκευής του αγωγού Turkish Stream και στην Ελλάδα. Ειδικά για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως εξετάσθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στην επικράτεια της Ελλάδας, λέγοντας πως «ο αγωγός Turkish Stream θα ονομάζεται στην Τουρκία, στην Ελλάδα θα είναι ελληνικός αγωγός», και πρόσθεσε ότι θα «αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις δηλώσεις του ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα αυτό, αλλά δεν είναι σε θέση να πει «κάτι πιο συγκεκριμένο», καθώς  η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει λεπτομέρειες και ότι πρέπει να συντονιστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις δύο χώρες, ονοματίζοντας την «Gasprom» από τη ρωσική πλευρά. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου θα έχει «μεγάλα κέρδη» για τηνο Ελλάδα από τα οποία θα ωφεληθούν και οι δανειστές καθώς θα πληρώνεται το ελληνικό χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικών διευκολύνσεων ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι δεν τέθηκε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα επαίτης και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης «αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη ζημιά». Ερωτήθηκε αν θα στραφεί  η Ελλάδα  στη Ρωσία, εαν την πετάξουν από το καράβι της Ευρωζώνης, και απάντησε πως «είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν κάποιοι λαθρεπιβάτες». Αναφερόμενος στις αιτιάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ταξίδι στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει αλλά έχει το δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο. Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν διμερείς ενεργειακές συμφωνίας και κάποιες άλλες χώρες όχι.

Ρωσικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις 

Στις δηλώσεις τους Βλάντιμιρ Πούτιν και Αλέξη Τσίπρας επιβεβαίωσαν πως στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι ρωσικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι σε χειρότερη θέση έναντι άλλων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ενδιαφέρουν την κυβέρνηση «οι ρωσικές επενδύσεις την ελληνική οικονομία», ειδικά στον τουρισμό και στις υποδομές.

Από την Ουκρανία στους Τζιχαντιστές

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα με εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη λογική των κυρώσεων και πως στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διαδραματίσει ρόλο για ένα διάλογο για την ασφάλεια στην Ευρώπη με την αναβάθμιση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρωπη (ΟΑΣΕ), για να υπάρξουν γέφυρες μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας και για «να αντιμετωπισθεί ο τζιχαντισμός και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά και η Ρωσία δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η λύση είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο.

Σχόλιο του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ για τη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα επισημαίνει «ξ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Απ’ αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποια μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν αυτόν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος».

Σχόλιο μπλογκ: Κάπως αλλιώς θα τη θέλαμε μια τέτοια συνάντηση ... Ε ;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...