18 Μαΐ 2016

«Συριζαίϊκο Φροντιστήριο»

«Φροντιστήριο» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα εξαπατούν ενώ θα ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα

 Θα ψηφίσουν και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στην κυβέρνηση μετά το νέο «φροντιστήριο» επί του πολυνομοσχεδίου που έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος από τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Θ. Δρίτσα και Γ. Τσιρώνη.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ενώ οι παριστάμενοι υπουργοί υποστήριξαν πως «είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα», θυμίζοντας όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έπαιρναν αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα με τη δέσμευση ότι ήταν τα τελευταία.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα», λένε για τη φοροκαταιγίδα

Για το μπαράζ των έμμεσων φόρων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως «μολονότι δεν είναι ευχάριστοι, αποφύγαμε τα χειρότερα», θυμίζοντας και πάλι επιχειρήματα και προσχήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μάλιστα, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων φόρων καθώς η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι θα ψηφίσει νομοσχέδια όπως ο αναπτυξιακός νόμος, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού και εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων που θα αποδώσουν έσοδα.
Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές που μίλησαν ασπάστηκαν την άποψη που εκφράζει με πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός, ότι η συμφωνία στο Eurogroup θα αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και θα φέρει επενδύσεις και ότι ανοίγει ο ορίζοντας για ανάκαμψη, αν και κανείς δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξει αν η καπιταλιστική ανάκαμψη θα σηματοδοτήσει την κάλυψη των απωλειών του λαού.

«Αυτόματος κόφτης»

Έπειτα από ένα μήνα, αφού διαπιστωθεί απόκλιση από το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος κόφτης», σύμφωνα με τα όσα εξήγησαν οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης και εφόσον ο αρμόδιος υπουργός δεν προβεί  από μόνος του στις μειώσεις δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε από τους υπουργούς ότι «αυτόματη περικοπή μπορεί να γίνει μόνο αν δεν κάνει τίποτα ο υπουργός Οικονομικών και περάσει ο μήνας.
Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης»
.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο «κοφτής» θα αξιοποιείται σαν εκβιασμός για να περνούν αντιλαϊκά μέτρα πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε προς τους βουλευτές πως «δεν γνωρίζετε πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», για να καταδείξει πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση που αποδέχτηκε τον «κόφτη» δαπανών που αφορούν και μισθούς και συντάξεις.

«Κόκκινα» δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Για τα «κόκκινα» δάνεια ο Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε τη μισή αλήθεια, πως προστατεύεται το 93% των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Ωστόσο πρόκειται για προσωρινή προστασία μόλις 18 μηνών καθώς από το 2018 και τα συγκεκριμένα δάνεια θα μπορούν να πωληθούν σε funds και να βγουν στο σφυρί.

Για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι θα περιλαμβάνει φιλέτα αξίας 50 δισ. ευρώ από τα οποία -όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο- τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...