15 Δεκ 2011

Δημοσκοπήσεις : Έχουν κάνει επιστήμη την απάτη ...

Αυτό που γίνεται φέτος με τα αστικά μέσα ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις πραγματικά δεν έχει προηγούμενο, καθώς κάθε εβδομάδα έχουμε και απο 2-3 καινούργιες δημοσκοπήσεις. Εμείς ως μπλογκ αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτό τον χορό της "δημοσκοπολογίας", καθώς απο την μια δεν εμπιστευόμαστε με τίποτα τα αστικά μαγειρεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης, αλλά επιπλέον, καθαρά επιστημονικά, θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις των 1000 και 2000 ατόμων μια ακόμη απάτη. Ειδικά όταν το εύρημα της δειγματοληψίας (όταν και εφόσον αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα) υφίσταται σταθμίσεις και διάφορες άλλες στατιστικές αλλοιώσεις, πριν βγει επίσημα στα αστικά μέσα.

Δηλαδή παίρνεις τηλέφωνα, καταγράφεις τα στοιχεία και μετά σύμφωνα με την γεωγραφική, ηλικιακή, εκπαιδευτική και εργασιακή κατανομή του πληθυσμού της χώρας, διαλέγεις ποιο στατιστικό εύρημα θα συμπεριληφθεί ή όχι στο αποτέλεσμα της έρευνας. Και όταν το αποτέλεσμα είναι περίεργο, απλά κοιτάζουμε τι έλεγε η προηγούμενη έρευνα και την προσαρμόζουμε αναλόγως ... Κουραφέξαλα με ρίγανη.

Τελοσπάντων, αστικά παιχνίδια είναι τούτα, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί ...

Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το σημερινό ανέκδοτο της MRB, που ακούει στο όνομα "Εξαμηνιές τάσεις". Σύμφωνα λοιπόν με την MRB τα αποτελέσματα της "έρευνας" σε δείγμα 2000 ανθρώπων, είναι τα κάτωθι.



Κατα το παραπάνω διάγραμμα, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε το 12,1% δηλαδή σε δείγμα 2000 ανθρώπων αυτό μας κάνει 242 ψήφοι, την ΝΔ το 20,7% και 414 ψήφοι, το ΚΚΕ το 9,5% και 191 ψήφοι, το ΛΑΟΣ το 6% και 120ψήφοι , το ΣΥΡΙΖΑ το 7,5% και 150 ψήφοι .... μπλα μπλα μπλα , και λευκό-άκυρο 11,8 δηλαδή 236 ψήφοι, δεν θα πάνε να ψηφίσουν το 3% (μόνο ???) δηλαδή 60 άτομα και τέλος δεν έχουν αποφασίσει, δεν ξέρουν και δεν απαντούν 230 άτομα δηλαδή 11,5%. Ωραίααα ...

Ανεξαρτήτως λοιπόν εαν πιστεύω πως τα αποτελέσματα είναι μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας, με ξάφνιασαν τα επόμενα 2 διαγράμματα-πίνακες που δείχνουν την κατανομή των εγκύρων και την εκτίμηση ψήφου, βάση πάντοτε των παραπάνω (ήδη σταθμισμένων και ποιός ξέρει τι άλλο ...) αποτελεσμάτων !



Κανονικά εαν χρησιμοποιήσουμε μια απλή μαθηματική μονοβάθμια εξίσωση, μπορούμε να μετατρέψουμε τα ποσοστά που αντιστοιχούν πλέον στο 100 - 14,8 = 85,2%. Δηλαδή

ΠΑΣΟΚ = 12,1%/85,2% = 16,42% και όχι 15,1% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΝΔ=20,7%/85,2% = 24,30% και όχι 26% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΚΚΕ=9,5%/85,2% = 11,15% και όχι 11,6% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΛΑΟΣ=6,0%/85,2% = 7,04% και όχι 6,2% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
και πάει λέγοντας ...

Χμμμ ... κάτι δεν πάει καλά ! Α ναι ...  Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν αφαιρεθεί υποτίθεται οι μετρήσεις των άκυρων, λευκών και της αποχής, δηλαδή το ποσοστό των 3,5% (λευκό) + 8,3% (άκυρο) + 3% (δεν θα πάω να ψηφίσω), δηλαδή σύνολο 14,8% το οποίο μας κάνει 296 άτομα ... και όχι 492 όπως μας λέει στο γκρί πλαίσιο (Ν=1502) !!! Τα δυο διαγράμματα δεν συμφωνούν καθώς απο κάπου εμφανίστηκαν άλλα 196 άτομα που δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ρίξουν λευκό/άκυρο ...

Μα εάν σου απάντησαν απο την αρχή πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν, τι τους βάζεις στο αρχικό διάγραμμα ?? Και περεταίρω, τι σημαίνει στο πρώτο διάγραμμα το 3% ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ και τι τους διαχωρίζει απο τους υπόλοιπους που εμφανίστηκαν στο δεύτερο διάγραμμα ?

Περίεργα πράγματα.

Έστω όμως ότι δέχομαι πως θα πάνε να ψηφίσουν 1508, ενώ στο πρώτο διάγραμμα μας παρουσίασες την τάση των 2000 ατόμων. Όμως αυτό δεν απαντάει στην μεταμόρφωση της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία από το 11,5% στο πρώτο διάγραμμα, πάει στο 18% στο δεύτερο. Διότι πως οι 230, που στους 2000 μας κάνουν όντως 11,5%, στο δεύτερο διάγραμμα οι ίδιοι 230 στους 1508 όπως μας λες ... μας κάνουν 18% ?? Το δικό μου κομπιουτεράκι βγάζει 15,55 %, λες να είναι χαλασμένο ? Άσε που δε δέχομαι με τίποτα, πως 16 απο τους 191 που ψήφισαν ΚΚΕ, δεν θα πάνε τελικά να ψηφίσουν ... Απαπαπα ;-)

Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση. Να εννοείται πως 492 δεν θα πάνε, συν άλλοι 236 θα ρίξουν λευκό-άκυρο, συν άλλοι 60 ... που δεν θα ψηφίσουν ! Χμμμ, σε αυτήν την περίπτωση, όντως οι 230 αναποφάσιστοι μας κάνουν 18,1 % ... Ωραία εμείς τον λύσαμε τον γρίφο σας, αλλά εσείς θα πρέπει να μας πείτε σε ποιο απο τα δυο κάνετε ψευδή παράθεση "στοιχείων" !

Σιγά τα ωά μέχρις εδώ (μας ζάλισες με τα νούμερα θα μου πείτε) ... καθώς το κορυφαίο "ατόπημα" έρχεται στον επόμενο πίνακα.


Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο, όλα αυτά που λέγαμα παραπάνω και ας δεχτούμε το δευτερο διάγραμμα ως αποτέλεσμα της επιστήμης και ότι τα δικά μας μαθηματικά έχουν ολίγον σκουριάσει, μιας και είμαστε απολιθωμένοι κομμουνισται.

Έχουμε και λέμε ... εαν κατανεμηθεί το 18% της αδιευκρίνιστης ψήφου σε κάποιο απο τα κόμματα, τότε το ΠΑΣΟΚ λέει φτάνει από 15,1% στο 19,1%, η Νέα Δημοκρατία από το 26% εκτοξεύεται στο 32,7% και το ΚΚΕ απογειώνεται απο το 11,6 στο .... 11,2 % !!! Δηλαδή στην κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου ενώ τα ποσοστά ΟΛΩΝ των κομμάτων αυξάνεται (πολύ λογικά) απο το ΚΚΕ έφυγε και άλλο ένα 0,4% ? Τι έγινε ρε παιδιά ?

Μάλιστα εαν βάλουμε την κατανομή στο μικροσκόπιο, τότε το 4% που παίρνει επιπλεόν το ΠΑΣΟΚ αντιστοιχεί στο 22,2% της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 6,7% που παίρνει επιπλεόν η ΝΔ αντιστοιχεί στο 37,2% της αδιευκρίνιστης, το 2,4% της Δημοκρατικής Αριστεράς αντιστοιχεί στο 13,3 % της αδιευκρίνιστης ψήφου ... το -0,4% που παίρνει το ΚΚΕ αντιστοιχεί σε 2,2 άτομα που ξαναπήραν πίσω την MRB να ακυρώσουν την ψήφο τους (!!!) και όλα τα υπόλοιπα κόμματα μοιράζονται την διαφορά.

Αυτή η κατανομή, βάσει ποιού επιστημονικού κριτηρίου, αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα ?
Φυσικά καμίας ! Κάποιος μύρισε τα νύχια του και μοίρασε το 73 % της αδιευκρίνιστης ψήφου σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και κατα λάθος μάλλον αφαίρεσε ένα 0,4% από το ΚΚΕ !! Κατα τα άλλα μας φαίνεται απόλυτα λογικά, το 18% να μην έχει πάρει πρέφα του τι γίνεται, και να ταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ ... ! Βέεεβαια

Πολύ πιθανόν να ζαλιστήκατε απο τα νούμερα, για αυτό πηγαίνετε να πάρετε λίγο φρέσκο αέρα.

Το ζουμί βεβαίως είναι, τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις ΠΡΙΝ δημοσιευθούν, το μαγείρεμα που γίνεται πίσω απο τις κουρτίνες ... και όχι οι μαθηματικές "ατασθαλείες" κατα την δημοσίευση, αλλά ακόμα και αυτές μας δείχνουν πως μερικοί δεν οδηγούνται απο την επιστήμη στο σωστό αποτέλεσμα, αλλά οδηγούν την επιστήμη στο αποτέλεσμα που θέλουν. Δηλαδή με λίγα λόγια, έχουν κάνει την απάτη επιστήμη.

10 σχόλια:

  1. XA XA οντως REDFLY αυτο το 11,6%που γινεται 11,2%ειναι το ακρο της γελειοτητας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Axaxaxaxa ελεεινα πατσαουρια

    χαρας το κουραγιο σου παντως
    εγω πραγματικα δεν δινω σημασια καμια στις δημοσκοπήσεις, δεν τις παρακολουθω καν, υπαρχουν απειροι τροποι να εκμαιευσεις το αποτελεσμα πυο θες, η να το μαγειρέψεις, η απλα και μπακάλικα οπως ορθως διαπίστωσες, να γραψεις οτι να ναι ελπίζοντας οτι κανενας δεν θα σε ελεγξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρει τώρα.
    Όταν βλέπω στατιστικά κάτι με πιάνει !

    Και που λες, βλέπω την δημοσκόπηση, φτιάχνω ένα μίνι Excelάκι και βλέπω ... την μια αρλουμπα μετά την άλλη. Ε τέτοια δημοσκοπηση δεν έχω ξαναδει.

    Τουλάχιστον οι άλλοι είναι πιο ξύπνιοι και κρύβουν καλύτερα το μαγέρεμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κομμα-οτι και αν σημαινει αυτο-ειναι ΠΑΝΩ απο 13%!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιό 13 ...
    Με 13% θα έκαναν άνετα εκλογές !
    Αλλά για μην θέλουν να κάνουν εκλογές, φαντάσου τι λένε τα πραγματικά τους δείγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΝΩ απο 13% εγραψα.....
    δεν ζω αθηνα αλλα απο μια δηλωση του δημοσκοπου μαυρου στον real fm περι ευρηματων .....κατοχικου συνδρομου στην αθηνα στιs δημοσκοπησειs,απο την δουλεια που γινεται επαρχια αλλα και απ΄οτι βλεπω γυρω μου.........
    ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ η ευθυνη συντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλά βλέπω αύριο τις δημοσκοπικές εταιρίες να τρέχουν για να αναλύσουν τις μετρήσεις και τα απότελέσματα μετά το ξεβράκωμα του RF...τρομερό !!! εκεί που έκλαψα από τα γέλια ήταν το σημείο που οι 2,2 πήραν πίσω τηλέφωνο...θα πω κάτι τώρα που έλεγα πό τότε που κάποιοι βγάζαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%...αφήστε τους να παίζουν με τα νουμεράκια τους και τα πουλάκια τους..την δουλειά μας εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κατάλαβα ρε παιδιά ... Το πνεύμα σας ...
    Δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα οι κουκουέδες να παίρνουν τηλέφωνο και να ... παίρνουν τη ψήφο τους πίσω ;;;

    Έεεε ;;;

    Συγχαρητήρια για την ανάλυση (βασικά την υπομονή σου).
    Μια καθαρή απόδειξη ότι τα στοιχεία "μαγειρεύονται" από ... Σεφ του είδους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον.
    Αλλά, και πόσοι θα κάτσουν να επαληθεύσουν τους αριθμούς;
    οι εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, τον στόχο τους τον πέτυχαν (πόσο καλά, είναι άλλο ζήτημα).
    Και για να ευθυμήσουμε και λίγο.
    Ακούω προχτές από ΣΥΝασπισμένο:
    "Κολλημένια κεφάλια είσαστε ρε, γι αυτό μια ζωή στο 10% το πολύ θα είσαστε..."
    Μα καλά, τίποτε δεν διδάχτικαν; Αλλά έτσι είναι, όταν θεωρείς την κριτική και αυτοκριτική "σταλινικές διαδικασίες", συνεχώς στις ίδιες λούμπες θα πέφτεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως, και έτσι να είναι, πάλι κάποια ευρήματα έχουν την αξία τους.
    Όπως η γνώμη των πολιτών, για το πως νιώθει:

    65,7% απογοήτευση
    51,8% οργή
    45,9% φόβος
    38,4% ντροπή
    20,2% υποταγή
    12,2% παραίτηση
    10,2% πείσμα
    9,2% ελπίδα
    3,3% ανακούφιση
    2,8% αυτοπεποίθηση
    0,2% ευγνωμοσύνη
    1,9% δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Το γεγονός ότι μόνο το ... 0,2 % νιώθει ευγνωμοσύνη, λέει πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...