17 Ιαν 2012

Συνέντευξη- καταπέλτης Τσίπρα... με ονοματεπώνυμα

Μετά τον "Άδωνη" μας προέκυψε και δεύτερος "καταπέλτης" στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Θα διατηρήσουμε την επιτυχημένη (πολιτικά) τακτική, να αναδημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ αυτούσιο μόνο με την προσθήκη κάποιων bold και υπογραμμίσεων, και να περιμένουμε τα σχόλια ή τα άρρητα συμπεράσματα των αναγνωστών:

Για πρώτη ίσως φορά, αρχηγός κόμματος τολμά να μιλήσει με αποδείξεις και ονόματα για τα κακώς...
Συνέντευξη- καταπέλτης Τσίπρα... με ονοματεπώνυμα
Εμείς θέλουμε "επενδύσεις", θέλουμε το κεφάλαιο!
κείμενα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
«Δεν μπορείς να καταγγέλλεις αόριστα το «Κεφάλαιο», όπως κάνει η Παπαρήγα που λέει αόριστα «φταίει το Κεφάλαιο» λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο newsbomb, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Και να αναλαμβάνεις βέβαια και το πολιτικό κόστος» σημειώνει.
Στην ερώτηση πόσο συμπτωματικό είναι κάποιοι όμιλοι, όπως π.χ. αυτός του κυρίου Μυτιληναίου, που είδαμε πρόσφατα να καταγγέλλεται σε δημοσιεύματα για την ευκολία με την οποία παίρνει δουλειές, να είναι συγχρόνως χορηγός στα συνέδρια που κάνει ο αδελφός του πρωθυπουργού για την «πράσινη ανάπτυξη», ο κ. Τσίπρας απαντά:

«Ο κύριος Μυτιληναίος, διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ξέρετε πως το παράγει; Με... πετρέλαιο! Και ως γνωστόν, το πετρέλαιο είναι μαύρο. Δεν είναι «πράσινο». Κατά τ' άλλα, μία από τις πρώτες ενέργειες του κυρίου Παπακωνσταντίνου, του «για αποτυχημένος μια χαρά σε βλέπω στην θέση σου», ξέρετε ποια ήταν; Ήταν να κατατάξει την μονάδα αυτή στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει ...Μυτιληνόσημο! Να πληρώνει δηλαδή την μονάδα αυτή ως ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ρεύματος.
Επίσης γνωρίζω ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου, με το που ανέλαβε το «πράσινο» υπουργείο, υπέγραψε μία περιβαλλοντική μελέτη, την οποία η προκάτοχος του ηρνείτο επίμονα να εγκρίνει. Βεβαίως αυτή η επιμονή δεν της βγήκε σε κακό αφού σήμερα βρίσκεται ως πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ, διαμένοντας σε μία πολυτελή κατοικία και με μισθό που υπερβαίνει τα 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Προχώρησε λοιπόν μία μελέτη για τον χρυσό στην Χαλκιδική. Την στιγμή που το τεχνικό επιμελητήριο, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το δασαρχείο Χαλκιδικής, θεωρούσαν ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν μπορούσε να εγκριθεί. Πίσω από αυτή την υπόθεση λοιπόν, πέραν από το θέμα του περιβάλλοντος, που εάν δεν χρησιμοποιηθούν οι σωστές μέθοδοι μπορεί να προκληθεί απίστευτη καταστροφή στο περιβάλλον, να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και εντέλει η Χαλκιδική από θέρετρο να γίνει φέρετρο- διότι εμείς δεν λέμε γενικά «αφήστε τα μεταλλεύματα εκεί που είναι», λέμε να τα βγάλετε με τις ορθές μεθόδους εξόρυξης και όχι να επιτρέψετε την καταστροφή του περιβάλλοντος για να κερδοσκοπήσει ο κάθε ανεύθυνος- Πέρα από όλα αυτά λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Πίσω από το οποίο κρύβονται πάλι συγκεκριμένα συμφέροντα».
«Το 2003, το Ελληνικό δημόσιο πήρε πίσω από την εταιρεία TVX Gold την επίμαχη έκταση που είχε παραχωρήσει προς εκμετάλλευση αντί του ποσού των 11 εκ. ευρώ. Αμέσως μετά, παραχώρησε αυτή την έκταση αντί του ιδίου ποσού, που είχε δώσει στην TVX, στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στην οποία μεγαλομέτοχοι είναι ο κύριος Μπόμπολας, ο κύριος Κούτρας κλπ. Εγώ βλέπετε, δεν μπορώ να αποφύγω να λέω ονόματα. Όπως κάνει η Παπαρήγα που λέει αόριστα «φταίει το Κεφάλαιο»! Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Βέβαια εγώ έχω πολιτικό κόστος γι' αυτό. Όπως βλέπετε, δεν λένε «τι καλός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»!
Από το 2003 λοιπόν, έχουν μία έκταση 300,000 στρεμμάτων με μόλις 11 εκ. ευρώ! Η οποία έκταση, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ (τυχαίο που το κατήργησαν;;) έχει ορυκτό πλούτο αξίας 20 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ! Πέρασαν τα χρόνια, όταν έγινε αυτή η αγοραπωλησία ο χρυσός είχε περίπου 280 Ευρώ η Ουγγιά και σήμερα έχει φτάσει στα 1700!! Τώρα λοιπόν που η επένδυση είναι κυριολεκτικά «χρυσορυχείο», αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επένδυση. Και επειδή αυτοί δεν έχουν μάθει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, έτσι λειτουργούν οι νταβατζήδες, φέρνουν λεφτά από το Κατάρ! Και έρχεται ο Παπανδρέου να κάνει τον μεσάζοντα! Για μία επένδυση με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν θα φέρει ούτε ένα Ευρώ στην χώρα μας, παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια μέσω της φορολογίας των κερδών. Και όλοι ξέρουμε πως φορολογούνται τα κέρδη στην Ελλάδα.
Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό! Το 2003, οι κάτοικοι προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η αγοραπωλησία είναι επιζήμια για το Ελληνικό δημόσιο... και δικαιώθηκαν! Γιατί πράγματι, δεν μπορεί μία τόσο μεγάλη περιουσία να αποτιμάται μόνο... 11 εκ. Ευρώ! Και πράγματι, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δικαίωσε τους κατοίκους και επιδίκασε το ποσό των 15.5 εκ. Ευρώ (+ τόκους) εις βάρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», υπέρ του δημοσίου! Και τι νομίζετε ότι κάνει τότε το Ελληνικό κράτος που κόβει τα φάρμακα και τις συντάξεις των 300 Ευρώ; Κάνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να μην εισπράξει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός! Για να ακυρώσει το πρόστιμο!!! Δεν μιλάμε πλέον για πολιτικούς αλλά για υπαλλήλους συμφερόντων!
Και το κερασάκι; Βάσει των 75εκ. ευρώ που έδωσε το Κατάρ για το ποσοστό της European Goldfields, σημαίνει ότι η τρέχουσα αξία της εταιρείας είναι 2 δισ. ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έδωσαν μόλις 11 εκ. ευρώ για να αποκτήσουν κάτι που σήμερα αποτιμάται 2 δισ. ευρώ και εκμεταλλεύεται έναν πλούτο της τάξεως των 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!
Όταν λοιπόν κατήγγειλα την υπόθεση στην βουλή, άρχισαν τα ειρωνικά σχόλια στις εφημερίδες τύπου «πολύ ανήσυχος τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας, πετάγονται οι φλέβες στο λαιμό του κλπ». Εάν αυτά δεν είναι σκάνδαλα, τότε ποια είναι; Είναι ο ορισμός του σκανδάλου και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν.
Και επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είμαι αντίθετος στις επενδύσεις. Και βέβαια πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά να γίνουν επενδύσεις προς όφελος της χώρας και όχι των συγκεκριμένων συμφερόντων που την λυμαίνονται! Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε. Ή αυτοί, ή εμείς. Ή θα φύγουν αυτοί από την χώρα ή τα παιδιά μας θα πάνε μετανάστες. Και θέλει σύγκρουση μετωπική.
Και ο Κώστας ο Καραμανλής είχε αποφασίσει να έρθει σε ρήξη, προσπάθησε με το βασικό μέτοχο αλλά στο τέλος τους ανέχτηκε. Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Ή αυτοί, ή η χώρα».

Πηγή: Κονσερβοκούτι

35 σχόλια:

  1. Το ΚΚΕ θεωρει κεφαλαιο τον μικρομεσαιο που εχει μαγαζι!Αυτο ειναι πιο μαυρη προπαγανδα και απο των φασιστων!Οι ανθρωποι που ψηφισαν το Μααστριχτ και κανουν καθημερινα εμετικη αντι ΚΚΕ προπαγανδα ευαγγελιζοντε την ενοτητα της αριστερας!Οι ανθρωποι που ολη τους η αντιμνημονιακη ρητορεια θα κατερρεε σαν χαρτινος πυργος σε περιπτωση που ανεβουν στην εξουσια γιατι πολυ απλα ειναι υπερ της παραμονης στην ΕΕ!Ειναι πολυ πιο κοντα ιδεολογικα με την ΝΔ του Σαμαρα και για ψηφοθηρικους λογους παπαγαλιζουν καθημερινα την δηθεν ενοτητα της αριστερας!Ναι μα ποιοι ειναι οι αριστεροι;;;;Eγω προσωπικα και πιστευω καθε αριστερος θα ηθελε την ενοτητα.Αλλα η ενοτητα χρειαζεται πρωτα απο ολα μια κοινη βαση.Η εξοδος της χωρας απο την ΕΕ ειναι αυτονοητη προυποθεση για την αναπτυξη των πλουτοπαραγωγικων δυνατοτητων της χωρας,δεν μπορεις να διαφωνεις σε αυτο και να ενωθεις μετα απλα για να ανεβασεις τα εκλογικα σου ποσοστα και μετα να απογοητευσεις τον κοσμο!Η ενοτητα πρεπει να γινει στην βαση στους τοπους δουλειας στις γειτονειες στην παλη για τα χαρατσια!Το ΠΑΜΕ και οι λαικες επιτροπες δημιουργηθηκαν για αυτο ακριβως το λογο!Εκει θα παιχτουν ολα εκει ειναι και η ευθηνη ολων των αριστερων κομμουνιστων που πρεπει να ενωσουν τον λαο χωρις αγκυλωσεις!Εκει χωρανε ολοι αριστεροι δεξιοι αθεοι χριστιανοι εργατες και μικροαστοι!Εκει θα γεννηθουν οι συνειδησεις της ανατροπης!Εκει συντροφοι πρεπει να κανουμε πολυ μεγαλυτερο ανοιγμα.Εχουμε τις δυνατοτητες και το κυρος σαν κομμα της εργατικης ταξης να ενωσουμε τον λαο στην βαση και εχουμε πολυ δουλεια μπροστα μας για να τα καταφερουμε.Αν δεν κερδισουμε αυτο το στοιχημα ποτε δεν θα μπορεσουμε να φερουμε την λαικη εξουσια.Καλη επιτυχια στην πανναττικη απεργεια σημερα και στην απεργεια του σωματειου μεταλλου στον Βολο,αν κανουν το βημα τα αδερφια του βολου και μπουνε στην απεργεια θα ειναι η πρωτη μεγαλη νικη του κινηματος που θα γιγαντωθει!Ειπαμε οι δυσκολιες ειναι μεγαλες αλλα ευθηνες εχουμε και εμεις σαν ταξη να γινουμε η πρωτοπορια οι χαλυβουργοι του Ασπροπυργου εδειξαν τον δρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν αυτοί οι "κακοί" του κεφαλαίου, το σύστημα θα ήταν εντάξει. Γι αυτό ας το εστιάσουμε σε μερικά ονόματα μήπως και σωθεί το σύστημα, γιατί ρε αδερφέ, δεν φταίει το κεφάλαιο συνολικά, αλλά μερικά κακά παιδιά του. Οι υπόλοιποι για ενα μεροκάματο δουλεύουν! Όπως η Χαλυβουργία του Βόλου μην κλέισουν τα παιδιά, κρίμα είναι! Μετά "θέλει" και συνεργασία. Ουστ απο 'δω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια,τωρα που μας τα ξεκαθάρισε ο σύντροφος Τσιπρας μπορουμε επιτελους να φτιάξουμε το μέτωπο της αριστερας για το οποιο σκίζεται τοσον καιρο.

    :_)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαια μερικες διευκρινησεις για τον κυριο Τσιπρα που η δεν εχει καταλαβει ή κάνει οτι δεν καταλαβαινει.

    Για εμας το κεφάλαιο δεν ειναι ο Α και ο Β αλλα ο κεφαλαιοκρατικος τροπος παραγωγης στο συνολο του που "σφιχταγκαλιάζει" σαν τον βοα τους παντες και τα παντα. Θελουμε δηλαδη να ανατρεψουμε ενα σύστημα και τις σχεσεις παραγωγης στις οποιες βασιζεται οι οποιες σχεσεις υπερβαίνουν τα μεμωνωμενα προσωπα.

    Ομως οκ...μην του βαζουμε και δυσκολα και το μπερδεψουμε το παιδι, ασε που αμα αρχισει να τα λεει αυτα δεν θα ειναι και τοσο cool μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα βρε poe, σιγα να μη ξερει με ποιους τα εχει και να χρειαζεται απο εμας διευκρινισεις το..παιδι! Οταν η πολιτικη τους στηριζεται στη λογικη του πως θα γινει '' να πεθανει η κατσικα του γειτονα'',τοτε ας μην ελπιζουν σε τιποτα!

      Διαγραφή
  5. Η δημοσκοπικη ανοδος της Δημ.Αρ τον "τραβαει" δεξια.Αυτο ειναι και κακο και καλο.
    Κακο γιατι αυξανονται οι δυνατοτητες της επικοινωνιακης προωθησης της διαχειριστικης λογικης και καλο γιατι στην ουσια αναγκαζονται(ΣΥΝ) να αλλαξουν τη ρητορικη τους αλλαζοντας ταυτοχρονα και ακροατηριο απευθυνομενοι περισσοτερο σε μικροαστικα στρωματα και ετσι γινεται φανερη η διαφορετικη στοχευση απο αυτη των συμφεροντων της εργατικης ταξης.
    Μπορει αυτο αρχικα να μοιαζει αρνητικο για το συσχετισμο δυναμης του λαου εναντι του αστικου μπλοκ,αλλα νομιζω οτι την ωρα που συγκροτουνται οι δυναμεις της εργασιας καλο ειναι να ειναι διαφανες οι ιδεολογικες "ραχοκοκαλιες" πανω στις οποιες θα επιλεξουν να δομηθουνε.
    Η οποια μετεπειτα συνεργασια(σε επιπεδο ταξικων στρωματων) μπορει να γινει μονο εφοσον εδραιωθει η ηγεμονια της εργατικης ταξης στο κινημα.Εως τοτε πρωτος στοχος ειναι "να συγκροτηθει η εργατικη ταξη ως ταξη για τον εαυτο της" και οχι καποιο πληθος με διαφορετικες ταξικες καταβολες(και αρα διαφορετικες στοχευσεις) το οποιο θα ειναι καταδικασμενο να αποτυχει.

    υ.γ Πολλες "αριστερες της ευθυνης" μαζευτηκαν... τι στο διαολο ολοι Βεζυρηδες στη θεση του...Πασ...εεε Βεζυρη,θελουνε να γινουν?

    W.T

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συνέντευξη του Τσίπρα περιέχει δύο καραμπινάτα ψέματα, και κάποιες αδιάψευστες πλέον παραδοχές. Τα ψέματα είναι εύκολο να τα διακρίνει κανείς. Το πρώτο πως το ΚΚΕ δεν έχει μιλήσει με ονόματα (ενώ το έχει κάνει επανειλημένα). Αντε μικροπολιτικό ψεματάκι και να το προσπεράσουμε...
    Το δεύτερο και πιο αποκαλυπτικό είναι, πως το ΚΚΕ ταυτίζει τάχα το μεγάλο κεφάλαιο με τους ...ΕΒΕ! Και λέω το δεύτερο πιο αποκαλυπτικό, γιατί εδώ έχουμε την επανάληψη της πιο μαύρης φασιστικής προπαγάνδας πως "θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τις περιουσίες"! Και μετά θα μιλάνε για ...ενότητα! Το βαρέλι τους δεν έπιασε απλά πάτο, έχει τρυπήσει ήδη!
    Οι αποκαλύψεις τώρα:
    1)Το κεφάλαιο δεν είναι "κακό γενικά", αλλά κατά περίπτωση. Υπάρχει δηλαδή και καλό κεφάλαιο για τον ΣΥΝ δια στόματος του αρχηγού του. Μην ξαναπεί κανείς πως είναι "συκοφαντία του ΚΚΕ"!
    2)"Εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά...μπλα μπλα μπλα". Δηλαδή το πρόβλημα είναι η μη σωστή λειτουργεία του καπιταλισμού! Κάντε πρωθυπουργό τον Τσίπρα και όλα θα δουλέψουν ρολόι! Ή μήπως μπορεί να βγει και άλλο νόημα από αυτό;
    3)Ο κ.Τσίπρας μας βγάζει και μία ανέλπιστη είδηση, που κανονικά θα έπρεπε να κάνει πάταγο! Μας λέει πως θα έχουν "πολιτικό κόστος" από την καταγγελλία στον Μυτηλιναίο. Δηλαδή, ποιό πολιτικό κόστος θα έχουν; Θα χάσουν τς ψήφους της οικογένειας Μυτιληναίου; Δύσκολα θα εννοεί κάτι τέτοιο, μια και έχει να κερδίσει πολύ περισσότερους ψήφους αγανακτισμένων με τον Μυτηλιναίο πολιτών, από την καταγγελλία. Αρα τι ακριβώς θα χάσει ο ΣΥΝ; Αλλου τύπου υποστήριξη του Μυτηλιναίου ή του άλλου μεγάλου κεφάλαιου; Αυτό φαίνεται να υπονοεί ο κ.Τσίπρας ο οποίος φαίνεται πλέον σε κατάσταση παράκρουσης, γιατί για όποιον δεν το κατάλαβε για χάσεις ενός τύπου υποστήριξη, πα να παι πως την απολάμβανες μέχρι τώρα!
    Ελπίζω μετά τις παραπάνω ομολογίες του ηγέτη του ΣΥΝ, να μην ξαναμιλήσει κανείς για "λάσπη" ή "συκοφαντίες", όταν θα υπενθυμίζουμε τα παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενώ ρε μάγκες κομμουνιστές, στον κομμουνισμό (λέμε τώρα...) πως θα παράγονται τα προιόντα και οι υπηρεσίες? Κάποιοι άνθρωποι δεν θα παίρνουν αποφάσεις πάλι και κάποιοι άλλουν δεν θα δουλεύουν? Μην τρελαίνεστε τόσο πολύ... ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων δεν μπορεί να σταματήσει σε κανένα κομμουνισμό, σοσιαλδημοκρατία, νεοφιλευθευρισμό, φεουδαρχία κλπ εκτός κι αν ... λοβοτομηθεί όλο το ανθρώπινο γένος (εκτός της ιερής Κεντρικής Επιτροπής φυσικά).
    Οι γονείς μου έζησαν για πολλά χρόνια στην πρωήν ΕΣΣΔ, έχω πάμπολες ιστορίες να σας μεταφέρω για καθημερινές πρακτικές ρεμούλας, κλοπής κοινωνικού πλούτου και καταστροφής του περιβάλλοντος (τσ τσ τσ! ο Τσίπρας μ'έβαλε!) που συνέβαιναν στον "υπαρκτό" που θα σας φαίνονται σαν μια τυπική μέρα στην "σύγχρονη" νεοφιλευθεύρη Ελλάδα.
    Γιατί απλά δεν παραδέχεστε ότι θέλετε να πάρετε την εξουσία (και καλά κάνετε, ανταγωνισμό έχουμε) γιατί θέλετε οι άλλοι να δουλεύουν για σας κι εσεις να σχεδιάζετε τα 3 ετη, 5 ετη και βάλε...
    Και μην μου τσαμπουνάτε ότι θα υπάρχει κοινωνικός έλεγχος και λαική εξουσία, όλα μέσα από τις γραμμές του κόμματος περνούσαν και θα περνάνε. Και το εσωτερικό κόμμα θα έχει την απόλυτη εξουσία και πλούτο (ακριβώς όπως το περιγράφει ο Όργουελ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραφικό.
      Μπορείς καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Τζορτζ Όργουελ ο καταδότης(http://parekklisi.wordpress.com/2009/02/22/orwell-katadotis/)
      Τζορτζ Όργουελ: ο συγγραφέας των βιβλίων “Η φάρμα των ζώων” και “1984″. Ο θεωρούμενος από σύσσωμη την αστική διανόηση (και τους ακόλουθούς της) ως ένας “γνήσιος επαναστάτης”, “αμετανόητος δημοκράτης”, ως ο αριστερός εκείνος που δεν δίσταζε να καταγγείλει εκτός από τον φασισμό, και τον “σοβιετικό ολοκληρωτισμό”.Ο Τζορτζ Όργουελ παρέδωσε το 1949 στη Βρετανική κυβέρνηση μια λίστα με 38 ονόματα, υπόπτους για κομμουνισμό ή φιλοκομμουνισμό. Το αντίγραφο του ντοκουμέντου αυτού ήταν μέχρι πρόσφατα απόρρητο. Στις 21 Ιουνίου 2003 η εφημερίδα Γκάρντιαν το δημοσίευσε για πρώτη φορά, επιβεβαιώνοντας υποψίες που πρώτη φορά είχαν ακουστεί το 1996, όταν ελευθερώθηκαν τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις. Μόνο που ο φάκελος του Όργουελ έλειπε όλως τυχαίως από τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να φτάσουν 7 χρόνια μετά τυχαία στα χέρια της Γκάρντιαν*.

      Μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στη λίστα είναι ο γνωστός ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, που έφυγε από την Αμερική την περίοδο του Μακαρθισμού, αλλά και ο συγγραφέας Τζ. Μπ. Πρίστλεϊ, ο ηθοποιός Μάικλ Ρεντγκρέιβ, ο ιστορικός Ε.Ι. Καρ, ο ιστορικός και βιογράφος του Τρότσκι Α. Ντόιτσερ, ακόμα και ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τομ Ντρίμπεργκ! Μάλιστα ο Όργουελ στις σημειώσεις που κρατούσε στο προσωπικό του σημειωματάριο** έβαζε και ιδιαίτερους χαρακτηρισμούς: “κρυπτοκομμουνιστής”, “πράκτορας”, “συνοδοιπόρος”, “συμπαθών” κτλ. Σε πολλά ονόματα, δε, είχε δίπλα και τον χαρακτηρισμό “Εβραίος”, “Πολωνοεβραίος” κτλ!

      Η λίστα παραδόθηκε στο διαβόητο “Τμήμα Ερευνών και Πληροφοριών”, γνωστό ως IRD, που δουλειά του ήταν η αντισοβιετική προπαγάνδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από εκεί πέρασε στην MI6, τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες…

      Φυσικά δεν πρόκειται για “κεραυνό εν αιθρία”. Ο Όργουελ έχει δώσει δείγματα γραφής με τα αντικομμουνιστικά έργα του: η μεν “Φάρμα των Ζώων” πρωτοδημοσιεύτηκε το 1945και σατύριζε την Οκτωβριανή Επανάσταση και κατήγγειλε το σοβιετικό σύστημα, το δε “1984″, γραμμένο το 1948 που εμμέσως πλην σαφώς στρεφόταν εναντίον τηςΣοβιετικής Ένωσης. Για την προπαγανδιστική ιδεολογική του αυτή προσφορά το σύστημα από τότε τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση! (Στην Ελλάδα του π.χ. το έργο του “Η φάρμα των ζώων” έχει βγει από περισσότερους από 10 εκδοτικούς οίκους, μεταξύ των οποίων και οι αναρχικές εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος).

      * Η λίστα δώθηκε στη δημοσιότητα από την κόρη της Σίλια Κίργουαν, στην οποία (Σίλια) ο Όργουελ παρέδωσε τη λίστα.

      ** Το σημειωματάριο είναι από καιρό γνωστό, μπορεί μάλιστα κανείς να το δει στο University College του Λονδίνου, όπου βρίσκεται το Αρχείο Όργουελ. Από τα 135 ονόματα που περιέχονται σε αυτό, ο Όργουελ διάλεξε 38 και τα έδωσε στη Σίλια Κίρουαν, που δούλευε για την IRD.
      Δείτε:
      Το άρθρο στην “The Guardian”:http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,982159,00.html
      Κάποιοι από αυτούς που καταδόθηκαν:http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,982164,00.html
      Σχόλια απ’ την “The Guardian”:http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,6109,982198,00.html
      Η είδηση απ’ την Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/online/online_text?dt=23/06/2003&c=111&id=15704472
      Η είδηση απ’ τα Νέα: http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17669&m=P22&aa=2
      Σχετικό άρθρο στα Νέα: http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17671&m=P20&aa=1

      Διαγραφή
    3. Η CIA χρηματοδότησε τη “Φάρμα των ζώων”;
      (http://parekklisi.wordpress.com/2009/02/22/cia-farma/)
      Το γνωστό βιβλίο του Όργουελ “Η φάρμα των ζώων” γυρίστηκε το 1954 σε καρτούν ως βρετανική παραγωγή και μάλιστα ήταν η πρώτη βρετανική ταινία κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε διεθνώς.

      Σύμφωνα με το IMDB (Internet Movie DataBase), τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με πληροφορίες ταινιών παγκόσμια η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τη CIA η οποία αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα από τη χήρα του Όργουελ! Η ακριβής αναφορά έχει ως εξής:

      “The CIA obtained the film rights to “Animal Farm” from Orwell’s widow, Sonia, after his death and covertly funded the production as anti-Communist propaganda. Some sources assert that the ending of the story was altered by the CIA (in the book, the pigs and humans join forces) to press home their message, but it is equally possible that the more upbeat ending of the movie was an artistic decision, to give the film more audience appeal. The head of the CIA operation to obtain the film rights was none other than E. Howard Hunt, later famous as Nixon’s Watergate burglar. As part of the deal, Sonia Orwell requested that she get to meet her idol, Clark Gable; this was arranged.”

      Δηλαδή: Η CIA πήρε τα δικαιώματα της Φάρμας των ζώων από τη χήρα του Όργουελ, Σόνια, μετά το θάνατό του, και συγκαλυμμένα χρηματοδότησε την παραγωγή ως αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Μερικές πηγές βεβαιώνουν ότι το τέλος της ιστορίας αλλάχτηκε από τη CIA. [...] Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν ο Howard Hunt, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός ως διαρρήκτης του Νίξον στο σκάνδαλο Watergate…
      www.imdb.com/title/tt0047834/trivia

      Διαγραφή
    4. Γειά σου ρε μάγκα! Ευτυχώς που σε βρήκαμε για να μας πεις τις κάμποσες ιστορίες σου. Γιατί όσο εμείς καθόμασταν στον καλό καπιταλισμό εσύ έβλεπες από μέσα την σαπίλα του κομμουνισμού. Γιατί εσύ τα ξέρεις από τα μέσα.... Ακριβώς όπως και εκκατομύρια που ζούν στον καπιταλισμό και δεν καταλαβαίνουν την τύφλα τους (και αυτοί από τα μέσα τον ζουν), έτσι και συ ή οι γονείς σου έζησαν και δεν κατάλαβαν που ζούσαν. Δυστυχώς ένας από τους λόγους της ανατροπής ήταν και η έλλειψη συνειδησης της εργατικής τάξης στης χώρες του υπαρκτου (χωρίς εισαγωγικά, παρά τις μαλακίες που γινηκαν). Αυτή η έλλειψη συνειδητοποίησης, θύμα της οποίας είσαι και συ, οφείλεται κατα πολύ στον εφυσηχασμό (για να εκφραστώ επιεικώς) που υπήρχε στις τάξεις του κομματος στην μεγαλύτερη περίοδο μετα τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
      Ένας άλλος λόγος της ανατροπής και επακόλουθο του "εφυσηχασμού" που λέγαμε, ήταν και τα ρεμάλια που έκαναν τις ρεμούλες που λες. Μια εκκολαπτόμενη μικροαστική τάξη (ή κρυφή αστική τάξη κατ΄άλλους)που σιγά σιγά έθεσε τις βάσεις για την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, μαζί με τους προδότες που αναρριχήθηκαν στην εξουσία του κόμματος και μια σειρά από άλλες αιτίες.
      Διάβασε και λίγο, ψάξτο δεν φτάνουν μόνο οι ιστορίες και οι εμπειρίες του μπαμπά, γιατί αν μέναμε σε αυτές και μόνο θα είμαστουν ακόμα πιθηκάκια.
      Όσο για το ποιος θα παράγει τα προιόντα, αυτοί που τα παράγουν παντα σε όλα τα συστήματα. Οι ΕΡΓΑΤΕΣ. Για αυτό και τα προιόντα πρέπει να ανήκουν σ αυτούς.
      Επειδή εγώ ζω στην "ελευθερη" πλεον αγορά της Ουκρανίας σε πληροφορώ (όχι απο την εμπειρία μου, αλλά με στοιχεία) ότι το ΑΕΠ της χώρας ακόμα δεν έχει φτάσει το επίπεδο της ΕΣΣΔ 20 χρόνια μετά. Ο πλυθησμός της χώρας μειώθεικε κατα 7 εκκατομύρια (ήτοι κατα 14%), κάποιοι θα το ονόμαζαν γενοκτονία. Τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει, στον αγροτικό τομέα έχουμε περάσει στην μονοκαλιέργεια και στα μεγάλα τσιφλίκια, με μείωση της συνολικής παραγωγικότητας κλπ κλπ. Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα του "ανταγωνισμού" όπως τον λες.
      Όσο για τον Όργουέλ αλλού τον ψάχναμε στην ελευθερη δύση μας βγήκε με τα εσελον, με τα τσιπάκια-ενθέματα, με τις κάμερες σε κάθε γωνία, με τον έλεγχο της κάθε τραπεζικής συναλλαγης (οχι βέβαια για όλους).
      Γι αυτό σου λέω φίλε, άστο δεν είναι για σένα το άθλημα, κάνε καμμια προπόνηση κι έλα.

      Διαγραφή
    5. Κλειδοκράτορες της μόνης αλήθειας, πανμέγιστοι κομμουνιστές! Μόνο εσείς κατέχετε την σοφία του κόσμου, ναι! Όποιoς δεν μιλάει την γλώσσα σας είναι αντικομμουνιστής! Αυτό θα πεί δημοκράτης άνθρωπος λέμε... ποιά η διαφορά από την θρησκεία άραγε? Η τον φανατισμό για κάποια ομάδα? Και μια που λέμε για ομάδα, να είναι Ολυμπιακός κατά προτίμηση που είναι του "λαού"... βλέπεις το κεφάλαιο σε αυτήν την περίπτωση δεν ήταν αντικομμουνιστικό και αντεργατικό, επειδή τυχαίνει να το έριχνε υιός αγωνιστή ;-)
      Η έλλειψη συνειδητοποίησης, όλοι εσείς οι καημένοι θεωρητικοί που νομίζετε ότι έφταιγε ο κάθε εργάτης που έφευγε από το "όραμα" γιατί "εφυσηχάζεται" (χαχα εκπληκτική κομματική έκφραση!), να σας πω ότι είναι τελείως πρακτικό θέμα κάλυψης ανθρωπίνων αναγκών. Απλά βλέπαμε ότι τα μέλη του εσωτερικού κόμματος είχαν ιδιοκτησία και μάλιστα πολυτελή: μονοκατοικίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, ρούχα κλπ που δεν τα βλέπαμε ούτε σε τηλεοράσεις. Κι εμείς έπρεπε να σταθούμε στις ουρές για ένα κομμάτι μαύρο κρέας.
      Οπότε η έλλειψη συνειδητοποίησης είναι το αποτέλεσμα του χαμηλού βιοτικού επιπέδου και της κραυγαλέας αντίθεσης με συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας. Και είναι στο συμφέρον κάθε μορφής εξουσίας να διατηρεί το βιοτικό επίπεδο χαμηλό. Γιατί το ακριβώς αντίθετο σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι ομάδες δεν έχουν νόημα ύπαρξης.
      Και ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν και στον Καπιταλισμό, δεν έχει καμιά διαφορά.

      Διαγραφή
    6. @elcor:
      Είσαι συνεχώς εκτός πραγματικότητας!
      Για κανέναν εργάτη στον καπιταλισμό δεν είναι δεδομένα:
      1)Η εργασία.
      2)Η συνακόλουθη τροφή και στέγαση.
      3)Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
      4)Η ανεμπόδιστη (από οικονομικούς εξαναγκασμούς) τεκνοποιΐα.
      5)Η δωρεάν παιδεία, για τους ήρωες που θα τολμήσουν να κάνουν παιδιά.
      6)Η πρόσβαση στην κουλτούρα.
      Ολα τα παραπάνω στις λαϊκές δημοκρατίες ήταν δεδομένα, και αυτό το γνωρίζουμε (από το άλλο "αγαθό του καπιταλισμού, τον οικονομικό ξεριζωμό), από αρκετούς ανθρώπους που είχαν ζήσει εκεί. Οπότε εάν τα παραπάνω αναγκαία για την ανθρώπινη διαβίωση τα θεωρείς αμεληταία ή τα αποσιωπάς εσκεμένα (αφού λες πως ο καπιταλισμός είναι "μία από τα ίδια"), είναι απόλυτα λογικό να κατηγορηθείς για αντικομουνισμό ή αφέλεια (στην καλύτερη), και αυτό καμμία σχέση με την "αντιδημοκρατικότητα" μας δεν έχει.
      -Το γεγονός πως εξακολουθείς να τσιτάρεις από έναν πατενταρισμένο στην υπηρεσία του αντικομμουνισμού χαφιέ (δες τις παραπομπές μου για τον Οργουελ), και μάλιστα από ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας, το 1984 (εξαιρετικά καλογραμμένο, πράγματι), δείχνει το πόσο στην πραγματικότητα πατάς.
      -Το γεγονός πως λες πως στην ΕΣΣΔ είχαν "κομουνισμό" δείχνει πως δεν ξέρεις καν για ποιό πράγμα μιλάς, μια και στον "κομμουνισμό" δεν υπάρχει κράτος!
      -Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα στην φύση που έχει αναπτύξει γεννετικές μεταλάξεις (άνοδος του λάρυγκα για δυνατότητα ομιλίας, ασπράδι ματιού για άηχη συννενόηση) προκειμένου να διευκολύνει την μεταξύ του είδους του συνεργασία. Χωρίς αυτήν θα ήταν από τα πιο αδύναμα θυλαστικά του πλανήτη -χάρη σε αυτήν ακριβώς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος! Το να λες λοιπόν πως ο "ανταγωνισμός" και όχι η "συνεργασία", είναι στην "ανθρώπινη φύση" δείχνει τον βάθμο αυτοτύφλωσης στον οποίο έχεις υπόβληθεί προκειμένου να δικαιολογήσεις την στάση ζωής σου.
      Τέλος πάντων, ποτέ δεν αργά να κοιτάξεις την πραγματικότητα στα μάτια.
      -Η ψυχανάλυση ήταν δωρεάν (όπως η υγεία στον σοσιαλισμό). Δεν χρωστάς τίποτα....

      Διαγραφή
    7. @elcor:
      Υ.Γ.
      Εμείς το μόνο "εσωτερικό" κόμμα που γνωρίζουμε ήταν το ΚΚΕ εσωτερικού ( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%95%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D ), αλλά αυτό αυτοδιαλύθηκε από το 1986. Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος...

      Διαγραφή
  8. ''να γίνουν επενδύσεις προς όφελος της χώρας'' ...εδω μιλαει 'σαφεστατα' ο Τσιπρας και τον αδικειται :pppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elcor,
    Δεν σε καταλαβαίνω. Θέλεις δηλαδή να αφήσουμε τη συζήτηση για ό,τι μας καίει σήμερα και να πάμε στην ΕΣΣΔ έτσι γιατί εσύ ξέρεις πως και εκεί κατέστρεφαν το περιβάλλον, και έχεις και πολλούς άσσους στο μανίκι σου επειδή έζησαν οι γονείς σου εκεί (μόνο αυτοί έζησαν;) και μπορείς να μας την πεις; Πάρεργο τρόπο έχεις για να αντιπαρατεθείς.

    Δεν είμαι από εκείνους που λέω πως όλα στην ΕΣΣΔ ήταν θαυμάσια αλλά ξέρω να ξεχωρίζω ποιος κάνει αντικομουνισμό, όπως εσύ, και ποιος κάνει κριτική, έστω σκληρή. Σε μια εποχή που όλα πια είναι φανερά στον καπιταλισμό ο αντικομουνισμός φαντάζει γελοιογραφία μέσα στη τραγικότητα των στιγμών.
    Τώρα αν στον «κομμουνισμό»… ποιόν κομμουνισμό για σοσιαλισμό μόνο μπορούμε να μιλάμε - κάνεις πως ξέρεις και από ΕΣΣΔ και δεν ξέρεις ότι δεν είχαν κομμουνισμό – έχουν κέντρα εξουσίας, κέντρα διεύθυνσης, ανταγωνισμούς (άμιλλα), σχέδια, αντιφάσεις, αντιθέσεις, ακόμη και λαμόγια λες και θα εξαφανίσουμε για μαγείας τα ελαττώματα του ανθρώπου τι τα λες;

    Αν είναι να τα λες για να μας πεις για λοβοτομές άστα να πάνε, ακυρώνεις και τη ψευδή αλήθεια σου. Δεν αντέχουν σε κριτική αυτά που λες με το ύφος που τα λες και δεν τα κριτικάρω ένα – ένα.

    Πάντως μην βαυκαλίζεσαι ότι οι κομμουνιστές δεν ξέρουν για τη διαφθορά στις σοσιαλιστικές χώρες ούτε τι έφταιξε γι αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη του πρώτου σοσιαλισμού θα επαναληφθούν στον δεύτερο. Αυτό είναι που φοβούνται όλοι σαν εσένα και τρέχουν να σωθούν και να κρυφτούν πίσω από κριτικές στον πρώτο σοσιαλισμό. Από αυτόν εμείς κρατάμε μόνο τον ηρωισμό και τα θετικά του. Αυτά σας φοβίζουν.

    Για να μη λες ότι δεν ξέρουμε καλύτερα από εσένα το τι γινόταν στον σοσιαλισμό παραθέτω:
    Η Κούβα και η σιωπή των κομμουνιστών
    http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/04/blog-post_22.html

    και

    ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Της Ελένης ΜΠΕΛΛΟΥ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ , Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011, σελ.7
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6124069&publDate=27/2/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως η στάση του ΚΚΕ και η κακή πολεμική του "Ρ" προς ΣΥΝ και Τσίπρα ειναι πολύ πιο σκληρή από τα όσα είπε ο Τσίπρας εδω και τα οποία δε στηρίζονται πουθενα αλλά είναι καθαρός πόλεμος "τρώω πέτρες πετάω πέτρες" και το ανάποδο. Δε νομίζω ότι η κριτική που κάνει ο "ρ" προς ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα στηριγμένη σε στοιχεία,ας το ομολογήσουμε. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως ο ΣΥΝ ειδικά δεν είναι ξεπουλημένο αστικό γκρουπούσκουλο όπως πολλοί κομμουνιστές λένε και βγάζουν το άχτι τους για όλα και πως για το καλό του λαού και των κινημάτων μπορεί να βρεθούν σημεία κοινής δράσης και συννενόησης.Αλλιώς θα βρίσκει έδαφος η αστική προπαγάνδα για γενική πολεμική προς την Αριστερά μεσα σε συνθήκες που το πιο εύκολο είναι όλοι να πάρουν με τις πέτρες όλους. Δεν είναι καθόλου απλά και εύκολα τα πράγματα και χρειάζονται πολλή και ώριμη σκέψη. Επίσης πράγματι μπορεί η δημοσκοπική άνοδος(αληθινή ή όχι) της ΔΗΜΑΡ να σπρώχνει δεξιά τον ΣΥΝ αλλά τότε κάτι άλλο πρέπει να τον κρατάει Αριστερά. Δε νομίζω οτι είναι καλό για την ανάπτυξη των κινημάτων να βρεθεί το ΚΚΕ ολομόναχο στα Αριστερά και όλοι οι άλλοι να "δουλεύουν ξεκάθαρα για το κεφάλαιο".Για να έχουμε την πολυπόθητη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών πρεπει να συμβαίνουν πολλά πραγματα μαζί και στη βάση φυσικά αλλά και στις κορυφες που αναπόφευκτα συνδιαμορφωνουν τις απόψεις της βάσης μαζί με τις συνθήκες κλπ. Με λίγα λόγια χωρίς συμμαχίες και στο επίπεδο της κορυφής η κρίση θα τρέχει πάντα πολύ πιο γρήγορα από την αντιμετώπισή της και αυτό θα στρέψει πολύ κόσμο που ψαχνει κάπου για λίγο φως και εναντίον της Αριστεράς και φυσικά και του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμαχιες ναι, με τον λαο, οχι με τις δυναμεις του οπορτουνισμου
      και διαβαζοντας αυτο το κειμενο αν δεν θεωρεις τον ΣΥΝ συστυμικο κομμα, απο εκει και περα φιλε μου τα λογια περιττευουν.

      Το ΚΚΕ ειναι πρωτοπορια της εργατικης ταξης, οχι πρωτοπορια της μικροαστικης νοοτροπίας.

      Καθοτι αυτη η νοοτροπια η μικροαστικη, ειναι νοοτροπια ξεπερασμενη, καταδικασμενη σε θανατο, οχι οτι δεν θα μας παιδεψει μεχρι να πεθανει, γιατι ως δουρειος ιπποσ του καπιταλισμου θα γαντζωθει απο τις σαρκες μας και τα μυαλα μας μεχρι το τελευταιο δευτερολεπτο.

      Διαγραφή
    2. @Γιώργος Σαρρής:
      Λες:"Δε νομίζω ότι η κριτική που κάνει ο "ρ" προς ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα στηριγμένη σε στοιχεία,ας το ομολογήσουμε."
      Η παραπάνω συνένετευξη, είναι στοιχείο ή όχι; Η "Αυγή", είναι στοιχείο ή όχι; Οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών της Α.Π., είναι στοιχείο ή όχι; Εάν δεν θεωρείς αυτά στοιχεία, τότε "θα το ομολογήσουμε", αλλά θα μας πρέπει πριν να μας εξηγήσεις το τι μπορεί να θεωρηθεί "στοιχείο", εάν όχι αυτά.
      Αλωστε από ότι βλέπεις, πλέον δεν κάνουμε καν προσπάθεια ερμηνείας-κριτικής στα όσα ακούμε. Είναι τόσο απρικάλυπτα που τα παραθέτουμε ασχολίαστα.
      Τι καταλογίζει λοιπόν πριν από όλα το ΚΚ στον οργανωμένο οπορτουνισμό; Η βασική του κατηγορία είναι πως ο ΣΥΝ παραπλανάει τον κόσμο πως μπορεί τάχα να υπάρξει καπιταλισμός "με ανθρώπινο πρόσωπο". Τι λέει ο Τσίπρας παραπάνω; Ακριβώς αυτό! Ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται "γενικά στο κεφάλαιο", αλλά ειδικά σε συγκεκριμένα σκάνδαλα, που προφανώς εάν δεν υπήρχαν όλα θα ήταν μία χαρά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το κατάλαβε, το λέει και παρακάτω ξεκάθαρα: "εμείς είμαστε υπέρ των επενδύσεων!". Μετά μας πετάει και την κλασσική ακροδεξιά προπαγάνδα της δεκαετίας του '30, "για το ΚΚΕ και ο μικρομαγαζότορας κεφάλαιο είναι" (δηλαδή θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα σας πάρουν τα σπίτια!) και το γλυκό δένει απόλυτα. Εσύ τώρα από αυτά, τι καταλαβαίνεις; Πως δεν πρόκειται για "αριστερό" ψάλτη του συστήματος; Και αν όχι, τότε τι ακριβώς θα ήθελες να ομολογήσει παραπάνω για να τον χαρακτηρίσεις τέτοιον;
      Η συγκεκριμένη συνέντευξη του Αλέξη είναι εμβληματική, τόσο για το βάσιμο ή όχι της κριτικής που τους γίνεται από τους κομμουνιστές, όσο και για την ειλικρίνεια των "επιθέσεων φιλίας και συνεργασίας" προς το ΚΚ.
      Και έχουμε διαφορετική αντίληψη για τα "κινήματα", καθώς εμείς ένα μόνο επαναστατικό κίνημα πιστεύουμε πως υπάρχει, αυτό της εργατικής τάξης. Και σε αυτό το μετερίζι, το ΚΚΕ είναι μόνο του (μαζί με κάποια αμεληταία σε δύναμη κομμάτια του εξωκοινοβούλιου), πάρα πολλά χρόνια τώρα...

      Διαγραφή
  11. Εξυπνε

    πες του πατερα σου να δει και εκει

    http://poexania.wordpress.com/2011/04/23/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας ξεκινήσουμε από την μετα-σοβιετική Ρωσία, της οποίας ο πληθυσμός μετά την κατάρρευση έχει μειωθεί κατά 10%(συγκεκριμένα από το 1996-2006 ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά 6,6 εκ.)[5]. Για να καταλάβουμε όμως για τι είδους πισωγύρισμα μιλάμε αρκεί να μεταφέρουμε τα λόγια που είπε μια νεαρή Ρωσίδα, σε σχετική ερώτηση για το πώς βλέπει το πέρασμα στον 21 πρώτο αιώνα.

    «Είναι δύσκολο να μιλάς για τον 21ο αιώνα όταν διαβάζεις υπό το φώς ενός κεριού. Για ποιόν 21ο αιώνα μιλάτε; Εδώ ζούμε στον 19ο»[6]

    Ας δούμε όμως εν τάχει και μερικά ακόμα στοιχεία για την Ρωσία μετά την διάλυση της πάλαι ποτέ Σ.Ε.

    - Υπολογίζεται ότι το 1989 στη Ρωσία, 2 εκ. άνθρωποι ζούσαν στην κάτω από τα όρια της φτώχειας, το 1996ο αριθμός αυτός έφτασε στα 72 εκ., ενώ 37 εκ. ρώσοι(25% του πληθυσμού), ζει σε μια κατάσταση φτώχειας που χαρακτηρίζεται απελπιστική.

    - Το 2009 η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπήρχαν 715.000 άστεγα παιδιά στην Ρωσία, ενώ σύμφωνα με την Unicef ο αριθμός των παιδιών χωρίς στέγη ανέρχεται σε 3 εκ.

    - Ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τον «Τσάρο των ναρκωτικών» Αλεξάντρ Μιχαιλοφ, έχει αυξηθεί κατά 900% από το 1994 μέχρι σήμερα.

    - Ο αριθμός των φορέων του Aids, έχει διπλασιαστεί σε μια δεκαετία, ενώ 1 εκ. Ρώσοι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ για τον συγκεκριμένο ιό.

    - Το 2004, σε σχέση με το 1994 το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί, ενώ τα βίαια εγκλήματα έχουν τετραπλασιαστεί.

    (όλα τα παραπάνω απο το, Ναόμι Κλάιν, Το Δόγμα του Σοκ, εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 322-323)

    Πηγαινε και στο αρθρο γιατι εχει και ενα πινακακι για το προσδοκιμο ζωης

    (υποψην, η Ναομι Κλαιν κομμουνιστρια δεν την λες, σοσιαλδημοκράτισα ειναι και οχι υπερασπιστρια της σοβιετικης ενωσης, ετσι για να μην λες οτι τα στοιχεια ειναι αμφισβητησιμα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως φιλε μου για αυτα και για αυτα ο πατερας σου με την μανα σου, για να μην μεγαλωσεις σε αυτην την κολαση εγκατελειψε τη χωρα του και ηρθε στην ελλάδα, οχι την κολαση του πριν της διαλυσης που λες εσυ, αλλα την κολαση του μετα.

      Διαγραφή
  13. Τρας, ευχαριστω για τα στοιχεια για τον Οργουελ, προσωπικα δεν τα ηξερα ολα αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα διαβάσει και πριν χρόνια κάπου (στην ελευθεροτυπία νομίζω, αλλά δεν θυμάμαι καλά) πως το 1984 είχε γραφτεί κατόπιν παραγγελίας της ΜΙ5. Δυστυχώς δεν έχω παραπομπές, αλλά δεν μου φαίνεται παράλογο. Γράφτηκε το 1948 και ενώ η βρεττανική κοινή γνώμη είχε εξοργιστεί με την στάση της κυβέρνησης (των εργατικών!)απέναντι στο "ελληνικό ζήτημα"

      Διαγραφή
  14. Και δεν θελουμε να παρουμε την εξουσια επειδη εχουμε ανταγωνισμο οπως λες αλλα επειδη εχουμε ταξικο πολεμο, αν και η εργατικη ταξη δεν δειχνει να το εχει καλοκαταλαβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελκορ

    γιατι δεν αντικρουεις τα επιχειρηματα μας αντι να λες οτι σου ρθει στο κεφαλι; Νομιζεις οτι ετσι θα πεισεις κανεναν;

    Ο καθενας μεν εχει δικαιωμα να λεει οτι θελει, απο την αλλη αυτο δεν ειναι παντα προς το συμφερον του, δηλαδη οταν χρησιμοποιει το δικαιωμα του για να λεει κενοτητες και αστηριχτες ανοησίες οπως εσυ, κανει κακο στην "επειχηρηματολογια"(ο θεος να την κανει) του.

    Φερε παραδειγματα οπως σου φεραμε εμεις και μην μας λες την "γνώμη" σου απλα, η οποια στηριζεται στις μαρτυριες του πατερα και της μανας σου και στις ιδιες 5-10 κομμουνιστικες βλακειες που λενε ολοι χωρις ποτε να το εχουν ψαξει(Γιατι και εμενα η γιαγια μου μου ελεγε να φοβαμαι τους αραπηδες και τους τσιγγανους γιατι κλεβουν παιδια, και το πίστευε, αλλα μετα μεγάλωσα και κατάλαβα οτι ήταν κατάλοιπο και αστικος μυθος της εποχης της).

    Ασε λοιπον τα μυθιστορηματα και δωσε μας στοιχεια που να αντικρουουν τα δικά μας, ή απλά παραδέξου ότι δεν μπορεις να στηρίξεις λογικα τα οσα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Φερε παραδειγματα οπως σου φεραμε εμεις και μην μας λες την "γνώμη" σου απλα, η οποια στηριζεται στις μαρτυριες του πατερα και της μανας σου και στις ιδιες 5-10 κομμουνιστικες βλακειες που λενε ολοι χωρις ποτε να το εχουν ψαξει"

    αντικομμουνιστικές βλακειες ήθελα να πω
    ------

    Ελα να σου πω ρε φιλε, ποτε περίμενες στην ουρα για να παρεις μαυρο κρέας πριν η μετα την κατάρρευση;

    Η μηπως στο πε ο πατερας σου και αυτο γιατι εσυ ησουν μικρος και δεν το θυμοσουνα;

    Ας μετρησουμε ομως σε ποσες ουρες περιμενεις στον καπιταλισμο

    Ουρες για συσσυτια(τα ξερεις η μηπως θελεις να σου βρω στοιχεια για το τι ποσοστο σιτιζεται ετσι στην ελλαδα της ονε;)
    Ουρες για αποπληρωμες δανειου στις τραπεζες
    Ουρες για πληρωμη δεη, οτε, ευδαπ
    Ουρες για χαρατσια
    Ουρες για τελη κυκλοφορίας
    Ουρες για παραδοση πινακιδων του αυτοκινήτου οταν δεν εχεις να το πληρωσεις
    Ατελειωτες ουρες στα νοσοκομεια για να εξυπηρετηθεις
    Ουρες στα δημοσια ταμεια, ικα και τα λοιπα, μπας και σου πληρωσουν τη συμμετοχη για κανενα φαρμακο
    Ουρές στον ΟΑΕΔ για καρτα ανεργιας
    Ουρες στις λαικες μετα που κλεινουν για να μαζεψουν οι αστεγοι κανενα φυλλο απο μαρουλι απο το πατωμα
    Ουρες (τις παλιες καλες εποχες) για το επιδομα θερμανσης εξω απο τον οαεδ(100 ευρω ολα κιολα)
    Ουρες εξω απο τις εταιριες οι νεοι για να παραδωσουν βιογραφικα και να δωσουν συνεντευξη για να δουλεψουν ως ντελιβεραδες, λες και ψαχνουν για πυρηνικο φυσικο
    Ουρες οι αδιοριστοι καθηγητες για να παρουν τα λευτα τους καποτε, το ιδιο και οι συμβασιουχοι
    Ουρες στα καναλια ο κοσμος για να τον βγαλουν σε καμια εκπομπη να ζητήσει ελεημοσύνη τηλεοπτικα
    Ουρες οι νεοι που κανουν αιτήσεις για να τους δεχθουν για δουλεια στο εξωτερικο

    ...

    και γενικως για να μην μακρυγορουμε ΟΥΡΕΣ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

    αλλα εσενα σε πειραζει που στην Σ.Ε το κρασί ήταν παλιο και το χαβιάρι μαυρο, όπως σου είπε ο πατέρας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντιθετως οι μαχητικοι εργατες δεν περιμενουν σε ουρές
    http://e-globbing.blogspot.com/2012/01/video_18.html

    ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Elcor
    Κατ' αρχήν δεν με ενδιαφέρει αν είσαι αντικομουνιστής ή οτιδήποτε άλλο θέλεις (δεν σου έδωσα κανέναν χαρακτηρισμό), με ενδιαφουν αυτά που λες. Πρώτον θα ήθελα πρώτα να διαβάζεις τις απαντήσεις, αν θέλεις να αντιπαραθέσεις την αποψή σου, αν πάλι δεν θέλεις, δικαιώμα σου, αλλά μην "απαντάς" με αναμασήματα γενικόλογων εκφράσεων. Μα εγώ, δεν σου είπα ότι μια από τις αιτίες της ανατροπής ήταν και η δημιουργία κρυφής αστικής τάξης, τι μου επαναλαμβάνεις το ότι κάποιοι στο κόμμα είχαν "ιδοκτησία και πολυτέλειες". Ε αυτό ακριβώς λέμε όταν υπάρχει απόκλιση από τον σοσιαλισμό τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
    Αυτές οι ομάδες που λες που είχαν κρυφή "ιδιοκτησία", επειδή δεν μπορούσαν να έχουν ανοικτή ιδιοκτησία, δηλ. καπιταλισμό έκαναν τα αδύνατα δυνατά να αντρέψουν τον σοσιαλισμό, στηριζόμενοι και κατα μεγάλο βαθμό δημιουργώντας αυτά τα "λάθη" και τις αποκλίσεις. Εδώ χωράει ο εφησυχασμός της εργατικής τάξης που άφησε αυτά τα στοιχεία να δημιουργήσουν μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία τις δυνάμεις εκείνες, που τελικά ανέτρεψαν τον σοσιαλισμό.
    τώρα όσον αφορά τις "κραυγαλέες αντιθέσεις", ε σε πληροφορώ ότι ήταν στο απειροελάχιστο των αντιθέσεων που υπάρχουν στον καπιταλισμό, τόσο σήμερα, όσο και την εποχή εκείνη (αναλυτικά στοιχεία σου δίνει σε σχόλιο ο Ροε και άλλοι φίλοι).
    Και τέλος, η συνειδητοποίηση των εργατών αναφέρεται και στο ότι αντί να δυναμώσει ο εργατικός έλεγχος και και να απαιτηθεί με αγώνες και με ότι άλλο τρόπο εδινε το σοσιαλιστικό σύστημα (εργατικές επιτροπές σωματεία, συνελεύσεις, τοπικα σοβιέτ κλπ), να σταματήσουν αυτές οι αποκλίσεις, αντίθετα ένα μεγάλο μέρος τους, κοίταζαν να αρπάξουν ότι μπορούσαν από το εργοστάσιο,ή άλλο χώρο εργασίας τους γιατι απέβλεπαν στο ατομικό βόλεμα, ενώ κορόιδευαν τους τους τίμιους και συνειδητοποιημένούς που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις. 'Αλλο ένα στοιχείο του ανταγωνισμού, ό οποίος απο ότι βλέπεις πάντα φέρνει χειρότερα αποτελέσματα από την συνεργασία και την συλογική εργασία. Δυστυχώς όμως τα 40, 50, 60, ή 70 χρόνια είναι λίγα για να αλλάξουν νοοτροπίες χιλιετιών.
    Σε παρακαλώ πριν προσπαθήσεις να πεις οτιδήποτε προσπάθησε να διαβάσεις προσεκτικά τα σχόλια των φίλων ή συντρόφων, γιατί εχουν απαντήσει σε όλες τις εμπειριοκριτικές επικρίσεις σου.
    Με ειλικρίνη διάθεση να βοηθήσω στην σκέψη σου,
    άποιος με εμπειρίες από το πρίν και το μετά την ανατροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρας στο κουραγιο σου φίλε...
      σου ευχομαι να μην πανε τα λογια σου χαμενα

      Διαγραφή
  19. Δεν αναφέρθηκα στη συγκεκριμένη συνεντευξη-άρθρο(ή ό,τι άλλο είναι) που προφανώς λεει λάθος πράγματα και το είπα από την αρχή. Δεν εχω πολεμική διάθεση οπότε δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για φάουλ που έχει κάνει ο Ρ.Πάντως εκτός από αυτό το άρθρο υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός από άρθρα δηλώσεις κλπ. με καλή διάθεση προς το ΚΚΕ. Εγω νομίζω ότι ο ΣΥΝ δεν λέει ψέματα στο οτι θέλει τη συνεργασία. Το χειρότερο που μπορεί να ισχυρισθεί κανείς είναι οτι το κανει προσπαθώντας να κερδίσει από το ότι αυτό είναι επιθυμία και αίτημα μιας πολύ μεγάλης μαζας εργαζόμενων και προοδευτικών ανθρώπων κι αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.
    Ακόμα κι αν είναι αστικό κόμμα ο ΣΥΝ αυτό δεν απαγορευει τις τακτικές συνεργασίες εαν κριθεί ότι είναι για το καλό της εργατικής τάξης, την οποία "υπηρετούν" οι κομμουνιστές, όπως εχει γίνει και στο παρελθόν. Π.χ. Τη δεκαετία 60 η συνεργασία με την ΕΚ τι ήταν; Υπήρχε πιο βρώμικος αντικομμουνιστής (που μάλιστα κόμπαζε ότι εξόντωσε τον κομμουνισμό) από τον Γ.Παπανδρέου; Κι όμως η ΕΔΑ έκανε τότε συνεργασίες μαζί του και μάλιστα έχοντας εκλογική ζημία αφού αναγκάστηκε να αποσύρει υποψηφίους κλπ. Επίσης δεν πάει να πει ότι σε μια συνεργασία είτε εκλογική είτε σε επίπεδο δράσεων σταματάει η κριτική προς τον όποιο οππορτουνισμό. Ισα-ισα που σπρώχνοντας προς μια σωστη κατευθυνση τη συνεργασία αναγκάζεις αυτόν που κάνει υποχωρήσεις να εκτεθεί αν κάνει πίσω εφ όσον δηλώνει Αριστερός ή κομμουνιστής. Αλλά ειδικά στο εκλογικό επίπεδο δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάρει το ΚΚΕ 20-30 έδρες επιπλέον αν υποθέσουμε οτι θα συμμετέχει σε συνασπισμό που θα βγεί πρώτος και θα κερδίσει τις 50 επι πλέον έδρες αντι για τη ΝΔ. Και γιατί να μην έχουν τα 2 Αριστερά κόμματα 100-120 έδρες;Δε θα είναι σε όφελος και ανακούφιση των φτωχων και καταπιεσμένων; Για να γινει αυτό μάλιστα δε χρειάζεται το ΚΚΕ να κανει την παραμικρή ιδεολογική-πολιτική υποχώρηση.Αυτο δεν μου ειναι ευκολο να το εξηγήσω.
    Επίσης POE εκτός του κινηματος της εργατικής ταξης που όπως είπες κι εσύ δεν έχει καλοκαταλάβει οτι είμαστε σε ταξικό πόλεμο υπάρχουν κινήματα της νεολαίας, των φοιτητων, των μαθητων, των γυναικων, των μικρομεσαίων κλπ. κλπ. Ακόμη κι αυτό λάθος ήτανε;; Οσο για τα του συριζα ας απολογηθεί κάποιος συριζαίος.Εγω αυτα είχα να πω και σωπαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Γιώργος Σαρρ'ης:
    -Κοίτα και εδώ (http://e-globbing.blogspot.com/2012/01/blog-post_23.html), και αν επιμένεις να έχεις αυταπάτες, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά!
    -Το παράδειγμα της ΕΔΑ είναι το λιγότερο ατυχές. Η ΕΔΑ ήταν ένας πολιτικός συμβιβασμός ποθ προέκυψε σαν αποτέλεσμα της στρατιωτικής ήττας του '46-'49. Εμείς εδώ ακόμη δεν έχουμε πολεμήσει, υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριφερθούμε λες και χάσαμε, εκ των προτέρων;
    -Εμείς είμαστε μαρξιστές, κατά συνέπεια μόνο το κίμημα της εργατικής τάξης (και μάλιστα με προοπτική εξουσίας της) θεωρούμε επαναστατικό. Ολα τα άλλα μονοθεματικά κινήματα τα κρίνουμε ανάλογα με το πόσο προάγουν τους σκοπούς του πρώτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απογοητευτικό. Πιστευω οτι έφαγε κράξιμο από την πλειοψηφία των διαβαστων της ΑΥΓΗΣ. Το λέω απο εμπειρία γιατί ρωτησα από περιέργεια πολύ κόσμο για το πως τους φάνηκε η παρέμβαση του ΠΑΜΕ.Κανεις δε διαφωνουσε επι της ουσίας κ οι συντριπτικά περισσότεροι είπαν πολύ καλά εκαναν(και συντηρητικοί)Αυτός που το εγραψε καρφωθηκε βεβαια οτι ηταν στο ΚΚΕ τη μεταπολίτευση(γι αυτο και το καμια σχεση..κλπ) Απόψεις διαφορετικες παντως υπάρχουν παντου. Στα γεγονοτα της 20 Οκτ. ας πουμε υπήρχε το πολυ καλό άρθρο του Καρτερού("αει σιχτιρ...ΠΑΜΕ") και υπηρχε κ η μικρόψυχη γκρινια και οι απόψεις τυπου Ελληνιάδη. Αυτο που δεν πιστευω εγω είναι οτι μπορεί ενα κόμμα και μια συνδικαλιστικη παραταξη να κανει ενα κινημα που πρεπει να χτιστει γρηγορα και να πετυχει δυσκολα εως ακατορθωτα πράγματα. Η ενοτητα του λαού δεν μπορει να χτιστει μονο απο τα κατω. Πρεπει να υπάρχει διαθεση και βοηθεια κ από τις κορυφες. Και στα άμεσα οι διαφορες δεν ειναι απαγορευτικές γι αυτό. Μπορεί κ πρέπει να γίνει. Αλλιως η ηττα του λαου θα βαρυνει όλους. Πιστεψτε με, ο απλός κόσμος δεν ενδιαφερεται για τις αψιμαχιες των αρθρογράφων της ΑΥΓΗΣ, του Ρ ή των μπλογκς. Βλέπει 2 κόμματα που μιλάνε με την ιδια γλωσσα για πολλά. Και τωρα αυτη τη στιγμη δεν τους ενδιαφερει ο δημοκρατικός δρόμος ή η δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά η σταση πληρωμων, η ανεργια, η φτωχεια, τα πολυνομοσχεδια, τα μνημονια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Ας νικησουμε σε κατι από όλα αυτα κι υστερα αφου κερδηθεί εμπιστοσύνη και κόσμος οργανωμενος στα συνδικάτα παμε πιο κατω. Μπορεί να κανω κ λάθος αλλά δε νομιζω οτι μπορεί ενα κόμμα μονο του να τα βγαλει περα με τοσα και δυσκολα που μάλιστα δεχεται πυρα από παντου και που δεν μπορει να μην επηρρεάζουν τον κόσμο με αποτελεσμα να τον κρατουν εκτος.Αυτη ειναι η αγωνια των περισσοτερων και η δικη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω αν το ΚΚΕ παντως κάνει συνεργασια με εκεινουν που οταν εγινε η διάσπαση κάνανε πλιατσικο απο τα γραφεια του για να προλαβουν οτι μπορουν να αρπαξουν θα σταματήσω να το υποστηρίζω ενεργα.

      Ισως συνεχισω να το ψηφιζω ελλείψη καλυτερης εναλλακτικής

      Αλλα αμα δω εκλογικη συνεργασια με συνασπισμο δεν θα μπορω με τιποτα να το υπερασπίζομαι.

      Αν και το κομμα δεν δειχνει ευτυχως να εχει σκοπο να κανει κατι τετοιο ουτε σε 1000 χρονια ευτυχως.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...