3 Ιαν 2012

''CUCKOO'S nest'', η εξουσία και εμείς!



''If Mr McMurphy doesn't want to take his medication orally, I'm sure we can arrange that he can have it some other way. But I don't think that he would like it''.

Η νεα χρονια, που μας βρηκε με το Μαυρο Μετωπο...αγκαλια, μου θυμιζει λιγο τη ταινια  "Η φωλιά του κούκου" , (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975) του Μ. Φόρμαν, μια ταινια που δε θυμαμαι κι εγω ποσες φορες την εχω δει, αλλα οποτε τυχαινει να τη προβαλλουν, δεν τη χανω!

Προχθες μαλιστα που την εδειξε η τηλεοραση, ειχα την ευκαιρια να δω και παλι τους εξαιρετικους, στους ρολους τους, Jack Nicholson και τη Louise Fletcher, την τυρρανικη νοσοκομα Mildred Ratched.

Αυτο, ομως, που προσεξα, αυτη τη φορα, ηταν η ψυχολογια των εγκλειστων του θαλαμου του νοσοκομείου και κυριως πως μεσα απο μεσα τις μεθόδους που χρησιμοποιει η σκληρη (πρωην στρατιωτικη) νοσοκόμα, Mildred Ratched, ως εκπροσωπος της εξουσιας, στη πτερυγα του νοσοκομειου, καταφερνει να υποτάσσει τους εγκλειστους και να τους ταπεινώνει. Οι ασθενεις δειχνουν να την φοβούνται περισσοτερο κι από τη πιθανοτητα ...επανένταξής τους στον έξω κόσμο!



Η νοσοκομα Ratched επιλέγει το προσωπικό της με βαση τον ...βαθμο υποταγής τους, και ανακαλεί τα "προνόμια" τους κάθε φορά που ένας ασθενής της την δυσαρεστεί. Οι προϊσταμένοι της την ανεχονται, επειδή με τον τροπο της, διατηρεί την ταξη και γι αυτους, αυτο ακριβως, φαινεται να ειναι το ζητουμενο!

''Some men on the ward take a long, long time to get used to the schedule. Change it now and they might find it very disturbing''.

H Ratched, ως εξουσια, καλυπτει με τους κρυους, μηχανικους τρόπους της, την ανθρωπια και τη θηλυκότητά της πίσω από μια σκληρη, συγκαταβατικη μασκα, προσπαθωντας καθε φορα να αποδυναμωσει τους ασθενεις της μέσα από ενα πρόγραμμα...ψυχολογικής χειραγώγησης, ωστε να καταστρεψει την αυτοεκτίμηση τους, ενα παλιο, αλλα γνωστο κολπο της ...καθε φορα εξουσιας!.

Με το χαμογελο στα χειλη, η νοσοκομα Ratched, αναγκαζει αυτον που αντιστεκεται περισσοτερο απ ολους, στην ομαδα των ασθενων, δηλαδη τον McMurphy, (Jack Nicholson), να παρει το...ηρεμιστικο φαρμακο του. Με το ιδιο χαμογελο θα διαταξει αργοτερα, την λοβοτομη του, μετα την αποτυχημενη προσπαθεια του να την στραγγαλισει!

Η ειρωνεια ειναι οτι η νοσοκομα Ratched, μαλλον πιστευε, για τον εαυτο της οτι ειναι ενας...καλος ανθρωπος, που φροντιζε παντα για το καλο των ασθενων της!

Οι ασθενεις της, ομως, γινοντουσαν καθε μερα πιο ανισχυροι και ετσι ανικανοι να παρουν αποφασεις ουτε καν συνειδητοποιουσαν οτι ...βιωναν εναν αργο, καθημερινο θανατο της ελπιδας τους και των ονειρων τους για μια ελευθερη ζωη, μακρια απο το ''αρρωστο'' νοσοκομειακο περιβαλλον, που -ηθελημενα,  ή αθελα- τους ειχαν εγκλειστει!


7 σχόλια:

  1. Βλέπεις και ξαναβλέπεις την "φωλιά του κούκου";
    Εμένα με έπιασε το στομάχι μου, μόνο που το θυμήθηκα...
    Χαρά στο κουράγιο σου!
    Για το κείμενο τώρα, η εντύπωση που εγώ έχω είναι πως ζούμε σε ένα αντίστροφο ψυχιατρείο, που οι "γιατροί" και οι "νοσοκόμες" έχουν χάσει κάθε επαφή με το πραγματικό κόσμο ή προσπαθούν πολύ συνειδητά να τρελλάνουν εμάς τους "τρόφιμους", ή και τα δύο παραπάνω (το πιθανότερο).
    Πάντως αισιοδοξώ πως θα τους τρελλάνουμε πρώτοι!
    ΚΚΕ -ρεαλιστική πρόταση εξουσίας!
    Ολη η εξουσία στα σοβιέτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRASH

    Εννοειται οτι δεν τη βλεπω σε...τακτα χρονικα διαστηματα(!)ακριβως επειδη ειναι μια δυνατη ταινια που σημαδευει τον θεατη! Αλλα την εχω δει αρκετες φορες ωστε να παρατηρω καθε φορα ενα αλλο της επιπεδο, ή να με κανει να σκεφτω κατι που δεν ειχα προσεξει! Ξερεις στην ερμηνεια μιας ταινιας, παιζει ρολο και το zeitgeist,(το πνευμα της εποχης), oπως λενε οι..φιλοι μας οι Γερμανοι,οποτε πιστευω οτι μπορει να εχει κανεις επιπλεον ''αναγνωσεις'' αναλογα τα ερεθισματα της εποχης.

    Ειδες που εσυ το ερμηνευσες απο αλλη οπτικη γωνια και φυσικα αυτη ειναι η μαγεια μιας καλης ταινιας. Να σου δινει πολλα ερεθισματα και να σε κανει να βλεπεις τα πραγματα απο πολλες πλευρες!

    Δεν ξερω αν πανε να μας τρελλανουν οι.. ''γιατροι'' και οι...''νοσοκομες'' του συστηματος, αλλα ας ελπισουμε οτι την.. λοβοτομη θα την παθουν τελικα αυτοι, οταν δουν τον κοσμο να κατεβαινει σε μεγαλυτερες και δυναμικοτερες πορειες απαιτωντας να πανε αυτοι και οι πολιτικες τους στον ..αγυριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα, εγώ, που δεν την είδα καθόλου αυτή την ταινία τι πρέπει να πω ;
    Σίγουρα πάντως, ΔΕΝ θα μας τρελάνουν αυτοί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια άλλη ανάγνωση της ταινίας μπορεί να είναι και η επιλεκτική ενημέρωση των "γιατρών και νοσοκόμων" των αστικών τηλεοράσεων (ειδικα το MEGA και ο ΣΚΑΙ σήμερα) τα οποία εν είδη θεραπευτικής δοσολογίας έχουν μειώσει τις αναφορές στις θέσεις του ΚΚΕ από ελάχιστο έως καθόλου.
    Για το ...καλό μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. faro

    Παντως, ειναι μια απο τις ταινιες-σταθμους στην ιστορια του παγκοσμιου κινηματογραφου και τη συστηνω σε ολους!

    Eκει που φτασαμε με τις ανευθυνες πολιτικες του δικομματισμου, εχει να κανει με το ...ποιος θα τρελλανει τον αλλο. Γι αυτο καλα ειναι να τους τιμωρησει ο λαος, οπως τους αξιζει! Να μην τους ψηφισει ποτέ πια, ενισχυοντας το ΚΚΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αωος

    Αχ, αυτοι οι γιατροι και οι νοσοκομες του συστηματος που παντα...φροντιζουν για το...καλο μας!

    Ποτε θα ερθει εκεινη η μερα που θα δοκιμασουν και οι ιδιοι τις δικες τους ...θεραπειες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο οff topic αλλά διάβασα μια ανάρτηση σε ένα μπλογκ, έχει αναδημοσιευτεί σε πολλά σάιτ και μπλογκ και παρακαλώ να αναδημοσιευτεί:

    Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Πρέπει να μάθουν όλοι για το σύγχρονο matrix που ζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...