7 Σεπ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Έλληνας μετανάστης, εξομολογείται...


Tηλεμαχος Καραχαλιος (photo Βloomberg)

To πρακτορειο Bloomberg ειχε σημερα τη συνέντευξη ενός 40χρονου Έλληνα, του Τηλέμαχου Καραχάλιου ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και την εξαχρονη κορη του, όταν έχασε τη δουλειά του και από στέλεχος εταιρίας εγινε καθαριστής τουαλετων στη Σουηδία. 

Στο ρεπορτάζ, μικροτερο αποσπασμα του οποιου δημοσιευεται και αλλου στο διαδικτυο,  αναφέρεται οτι ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος.

(photo Βloomberg)
«Φορούσα κοστούμι και γραβάτες στην Ελλάδα, τώρα τώρα φοράω τζιν και μπότες εργασίας και καθαρίζω τις ακαθαρσίες των Σουηδών», λεει ο Καραχάλιος που εχει χάσει 20 και 30 κιλά από τότε που μετακόμισε στη Σουηδία.

«Είναι δύσκολα εδώ. Θα προτιμούσα να ζω στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν δουλειές», λέει.

"Στην Ελλάδα, δεν υπήρχε μέλλον", λέει και η Ουρανία Μ.,  που μετακόμισε στη Στοκχόλμη το 2010 μαζί με το σύζυγο της. Έχασαν και οι δυο τις δουλειές τους στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσαν ενω ειχαν μια άνετη ζωή, σπίτι και αυτοκίνητο. ''Εδώ, μπορώ να ελπίζω να συμβεί κάτι καλό. Ίσως όχι για μένα - είμαι 48 -. Αλλά για τα παιδιά μου ". 

Ο Τηλεμαχος Καραχάλιος ξεκινησε τη καρριερα του στις πωλησεις φαρμακευτικης εταιρειας, μετά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του και εργάστηκε σε τρεις διαφορετικές εταιρείες στην Πάτρα. Παντρεύτηκε μια γυναίκα απο την Κινα που γνώρισε στους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004 απεκτησε μια κόρη και μετα χώρισαν.

"Ο Καραχάλιος ξυπνάει στις 5 το πρωί. Ελέγχει το Facebook στο τηλέφωνό του για τις ειδήσεις από την Ελλάδα και παίρνει το μετρό με προορισμό μια εργατική συνοικία. 
Κοντά στο σταθμό είναι ένα πάρκινγκ, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, αφήνοντας τα παπούτσια τους και μπουκάλια νερού έξω από τις πόρτες. Περιμένει να περάσει ένα φορτηγό γεμάτο εργάτες για να τον πάρει. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι διαμοιράζονται σε διάφορες εταιρειες.

Το πρακτορείο επικοινώνησε και με τους συγγενείς του στην Ελλάδα. Ο πατέρας του λέει ότι ο Τηλέμαχος ήταν πολύ δυστυχισμένος πριν φύγει. "Δεν είχε χρήματα, είχε τα δάνεια για το σπίτι που δεν μπορούσε να πληρώσει. Δεν υπήρχε τίποτα γι 'αυτόν εδώ, έμενε κλεισμένος στο σπίτι για μέρες".

Ο Καραχάλιος έφθασε στη Σουηδια τον Μάρτιο. Ενας φίλος του τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο να νοικιασει και τωρα πληρώνει 4.500 Σουηδικες κορώνες (522 περιπου ευρω) το μήνα για ένα δωμάτιο σε μια ήσυχη πολυκατοικια που στεγάζει κι άλλους μετανάστες, πολλοί από αυτους καταγονται απο τη Μέση Ανατολή.

Γιατί επέλεξε τη Σουηδία για να μεταναστεύσει; «Ήξερα ότι είναι πολύ οργανωμένη χώρα. Ο καθένας πληρώνει τους φόρους του και είναι δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία απάτη»

(photo Βloomberg)

Το δωματιο που νοικιαζει δεν έχει κουζινα, ή φούρνο, μόλις ένα ματι και ενα φούρνο μικροκυμάτων. Έχει ένα μόνο πιάτο, και όταν αυτός έχει επισκέπτη, τρώει από ένα πλαστικό δοχείο που ειχε λιγη φετα. Μια μικρή ελληνική σημαία είναι στον τοίχο. Το δωμάτιο ειχε μια τηλεόραση αν και Καραχάλιος είπε ότι δεν βλέπει. Τα βράδια, αν έχει ορεξη διαβαζει Σουηδικα.
Λόγω της εμπειριας του στον τομέα της υγείας, ο Τηλεμαχος Καραχάλιος στη πρώτη του αίτηση ζητουσε να εργαστει φροντίζοντας ηλικιωμένους. Η αιτηση του απορρίφθηκε χωρίς καν συνέντευξη, γιατι δεν μιλουσε Σουηδικα.

Για να βρει κανεις δουλειά, άρχισε να χτυπα τις πόρτες των εστιατορίων και τις επιχειρήσεις καθαρισμου κτηριων κλπ. Τελικά βρήκε μια θέση καθαρισμού ενοικιαζομενων σπιτων. Ήταν δύσκολο, ηταν μοναχική δουλειά που δεν επέτρεπε ουτε ένα διάλειμμα για το μεσημεριανό γεύμα, είπε. 
Δεν πληρωθηκε τη πρώτη εβδομάδα, επειδή του ειπαν οτι είχε παει για να εκπαιδευτεί. Μετά την δεύτερη εβδομάδα όταν είχε πληρωθει για μόνο 32 ώρες αντί των 40, δεν τον ξαναπηραν πισω.

Τον Ιούλιο, ο ίδιος βρήκε δουλειά σε εταιρεια με εργολαβιες καθαρισμού που διευθύνεται από Ελληνες. Παρά το γεγονός ότι οι ώρες είναι πολλες και το έργο δύσκολο, ο Καραχάλιος είπε ότι η μεταχείριση ειναι τουλάχιστον δίκαιη.

Στην Ελλάδα, ο Καραχάλιος αμοιβοταν μεταξύ 2.500 και € 3,000 το μήνα καθαρα. Στη Στοκχόλμη, βγαζει περιπου 80 κορωνες την ώρα. Με βάση μια 40-ώρες εργάσιμης εβδομάδας, Αυτό ισούται με περίπου € 1505 το μήνα ."Έκανα κάτι διαφορετικο, παλια,αλλά δεν με πειράζει αυτη η δουλεια», είπε, «αισθάνομαι ζωντανός και πάλι. Όταν είσαι άνεργος για πολύ καιρό, είναι πολύ δύσκολο. Ήμουν θυμωμένος όλη την ώρα»
Δεν είχε πληρωθει μέχρι τα μέσα Αυγούστου, για την εργασία που έκανε τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ζει λιτά. Αν δεν μπορεσει να βρει μόνιμη εργασία στη Στοκχόλμη, είπε ότι μπορεί να μετακομισει με την κόρη του στη Σαγκάη, όπου ζει η πρωην γυναικα του. "Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω και να εργαστω, και θα ήταν χρήσιμο για την κόρη μου», είπε

Υπάρχουν σήμερα 1,4 εκατομμύρια αλλοδαπών στη Σουηδία, ή το 15% του πληθυσμού, μια μικρη αύξηση σχεδόν από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που δεν υπηρχαν μεταναστες. Ενώ η Σουηδία υπερηφανεύεται οτι είναι μια ανεκτική και προοδευτική χωρα ένα αντι-μεταναστευτικο κόμμα πηρε το 5,7% των ψήφων το 2010, το μεγαλυτερο ποτέ, δήλωσε ο Klas Borell, Σουηδός καθηγητής κοινωνιολογίας. 

Στα σχολεία που ο Καραχάλιος καθαρίζει, έχει πολυ λιγη επαφή με τους Σουηδούς. Ο διευθυντης ενός σχολείου στην Ουψάλα, o, Αndreas Kembler, ειπε οτι δεν γνωριζει τους καθαριστες με το όνομα τους, αλλα τους λεει ενα ''γεια'', οταν τους συναντησει σε καποιο χωρο του σχολειου.
Οι μαθητές έχουν μάθει για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς και για τις επιπτώσεις της ανεργίας, είπε ο Kembler. Όταν του μίλησαμε για τον Καραχάλιο, ο Kembler λέει ότι είναι προβληματισμένος για το ότι οι Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν από τη χωρα τους σε αναζήτηση εργασίας.

Στη Σουηδία, προσπαθωντας να καταλαβει την αιτια της ..παρακμής της Ελλάδας, ο Τηλέμαχος Καραχάλιος πιστευει στο σεναριο της συνωμοσίας oτι δλδ η Γερμανία και η Γαλλία θελησαν να παραλύσουν οικονομικά τη χώρα για να αρπάξουν τα αποθεμάτα του πετρελαιου.  

Είναι επίσης πικραμενος απο τα σχόλια που εγιναν απο τον πρωην Έλληνα Πρωθυπουργο, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε σε συνεντεύξεις στο εξωτερικό το 2009, ότι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή ήταν οι αιτιες των προβληματων στην Ελλάδα. "Ποιος, εγώ;", ειπε ο Καραχάλιος. «Δεν είμαι τεμπέλης. Δεν είχα κλέψει από την κυβέρνηση. Ήμουν τιμιος και αυτοι με έκαναν ετσι, να έρθω εδώ". 

«Είμαι κουρασμένος από όλα αυτά", είπε "Θέλω να κλείσω τα μάτια μου και να ξυπνήσω σε 10 χρόνια και να μη χρειάζεται να ανησυχω."  

Οι μετανάστες στη Σουηδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν εργασία και μπορούν να εγκατασταθούν εάν μπορούν να συντηρησουν τον εαυτο τους, ή τις οικογένειες τους εκει. 
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 7%, η εύρεση εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικα αν οι νεοαφιχθεντες μεταναστες δεν μιλούν Σουηδικα, δήλωσε ο Arto Moksunen, διευθύντης του Crossroads, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας στη Στοκχόλμη που παρείχε βοήθεια σε 3.000 μετανάστες από το Μάρτιο του 2011.

Ακόμη και με τη περιφρόνηση των Ελληνων πολιτικων, ο Καραχάλιος είναι υπερήφανος για τη χώρα του. Το μετρό της Στοκχόλμης δεν είναι τόσο ωραιο, όσο το μετρό της Αθήνας, λέει. Οι Σουηδοί δεν είναι τόσο τακτικοι οπως οι Έλληνες.

"Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα," δήλωσε ο Καραχάλιος. «Θέλω να αφήσω τα κόκκαλα μου στην Ελλάδα."
 
Το ξεκινημα του σχολείου αυτό το μήνα σημαίνει το τέλος του συμβολαίου της εταιρείας ως καθαριστης. Ο Καραχάλιος εχει ηδη βρεί μια άλλη προσωρινή εργασία καθαρισμού και εχει ηδη μπει σε λιστα για τη παράδοση εφημερίδων με μισθο 7.000 κορωνες (περιπου € 821) το μήνα.  
Η δουλειά απαιτουσε ένα αυτοκίνητο, και εδωσε τα λίγα χρήματα που είχε - περίπου 3.000 ευρω – για να αγοράσει ένα.  Δύο μίλια μετά πίσω από το τιμόνι, το αυτοκίνητο χάλασε, αφήνοντας τον Καραχάλιο απελπισμενο, να  σκέπτεται να επιστρέψει πισω στην Ελλάδα!
 
"Να εισαι 40 ετών, είναι πολύ δύσκολο να δεχτεις ότι η ζωή σου θα είναι ετσι απο δω και περα", δήλωσε ο Τηλεμαχος Καραχάλιος.

7 σχόλια:

  1. Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα," δήλωσε ο Καραχάλιος. «Θέλω να αφήσω τα κόκκαλα μου στην Ελλάδα."


    Ε,τώρα τι του λές;

    Νικόλας Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολα Σ.

      Τι να του πεις και του Τηλεμαχου και σ οσους σαν τον ..Τηλεμαχο δεν εχουν ΑΚΟΜΗ καταλαβει τι ακριβως φταιει και τα βαζουν με συγκεκριμενους πολιτικους, (οχι οτι δεν εχουν μεριδιο ευθυνης κι αυτοι!), αλλα ας μη κοιταμε το δενδρο και χανουμε το ..δασος!

      Διαγραφή
  2. Πω πω να υποφέρει τόσο ένας νέος σχετικά άνθρωπος και να μην έχει καταλάβει το γιατί, αυτό είναι πραγματικά ανυπόφορο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Kι εγω διαβαζοντας το δε σου κρυβω οτι ενιωσα λυπη, αλλα και θυμο για το οτι μερικοι δεν εχουν συνειδητοποιησει ακομη την αιτια του γιατι σημερα υποφερουν και πιστευω οτι αυτο ειναι το χειροτερο αυτη τη στιγμη!
      Αν ηξερε κανεις τι και ποιοι του φταινε δεν νομιζω να εκανε αυτες τις κακες επιλογες! Αρα το προβλημα παραμενει η αγνοια, η μη ενημερωση, η αδιαφορια, τελικα, για τα κοινα, ετσι δεν ειναι;

      Διαγραφή
  3. «η στάση μας απέναντι στη ζωή καθορίζει και τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσει η ίδια η ζωή» *Earl Nightingale

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...