9 Οκτ 2012

Αρθρο του Τσίπρα στη Guardian: «Το Ελληνικό μήνυμα για την Ά. Μέρκελ»


Διαβασα και μεταφραζω το αρθρο του Τσιπρα με χθεσινη ημερομηνια στην εφημεριδα Τhe Guardian, απλα και μονο για τα οσα λεει εκει οπως και για τα σχολια που ακολουθουν το αρθρο και που απο χθες μεχρι τη στιγμη που γραφω αυτες τις γραμμες, εχουν ξεπερασει τα 120  και που τα περισσοτερα δειχνουν να μη...πιστευουν οτι οι ιδεες του ΣΥΡΙΖΑ εχουν σοβαρο πολιτικο υποβαθρο, κατι που δυστυχως δεν συνειδητοποιουν πολλοι στην Ελλαδα! 

Διαβαστε το αρθρο, δειτε επισης και τα σχολια και πειτε τη γνωμη σας: (Υπογραμμισεις δικες μας)

Το Ελληνικό μήνυμα για την Άνγκελα Μέρκελ

«Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει απο τη λιτότητα που προκαλείται απο τη κρίση, αλλά μόνο αν έχει αναδιαμορφωθεί για και από τους ανθρώπους


Όπως η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη, θα βρει μια Ελλάδα σε πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Το 2008 και το 2009, η ύφεση εξαπλωθηκε σαν αποτελεσμα  της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Από τότε έχει προκληθεί και εμβαθυνθεί απο τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα - από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση,την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό, ιδίως ογια τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρους επιχειρηματίες και τις γυναίκες, και, φυσικά, τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους, ενώ η ανεργία έχει φτάσει σε ενα άνευ προηγουμένου 24% με την ανεργία των νέων στο 55%. Πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές στα επιδόματα, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω επιδείνωση του περιορισμένου κράτους πρόνοιας που είχαν επιζήσει μια νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μόνο η ατζέντα λιτότητας μπορεί να κάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και πάλι. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης και την αύξηση του χρέους που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα και τους δανειστές της στην καταστροφή. 

Όλα αυτά είναι γνωστά στις Ευρωπαϊκες και Ελληνικες ελίτ που χαρασσουν πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ, οι οποίοι θέλουν να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Γιατί επιμένουν τόσο δογματικά σε αυτή την καταστροφική πολιτική και οικονομική πορεία; Πιστεύουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι η επίλυση της κρίσης του χρέους, αλλά η δημιουργία ενός νέου κανονιστικού πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρώπη που βασίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Για να επιτύχει, η στρατηγική αυτή χρησιμοποιεί μια μορφή πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού που έχει ως στόχο να πείσει, ή να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν πακέτα λιτότητας χωρίς αντίσταση. Η πολιτική του φόβου και του εκβιασμού που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής.

Το κόμμα μου, ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικο Κοινωνικο Μετώπο  , σέβεται τον μεσο Ευρωπαίο φορολογούμενο ο οποίος καλείται να επωμιστεί τα δάνεια σε χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα δάνεια στην Ελλάδα καταβάλλονται σε "δεσμευμένο" λογαριασμό και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δανείων του παρελθόντος και την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των κοντα σε πτώχευση ιδιωτικων τραπεζων. Τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθουν μισθοι και συντάξεις, ή να αγοραστουν βασικά φάρμακα για τα νοσοκομεία και γάλα στα σχολεία. Η προϋπόθεση για τα δάνεια αυτά είναι ακόμη περισσότερη λιτότητα, παραλύοντας την ελληνική οικονομία και αυξάνοντας την πιθανότητα για χρεωκοπια. Εάν υπάρχει ενας κίνδυνος να χάσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι τα χρήματά τους, αυτο δημιουργείται απο την λιτότητα. 
Bertold Brecht : «Angela, weine nicht. Da ist nichts im Schrank, was zu holen wäre».  («Άνγκελα μη κλαις. Στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί».)

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να αμφισβητει τον νεοφιλελευθερισμό και να οδηγει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη. Θα πρέπει να δινει προτεραιότητα στις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και των πτωχευμενων τραπεζιτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί σε αυτό το δρόμο. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος. Αλλά αυτό είναι το μόνο πλανο που μπορεί να αποκαταστήσει το Ευρωπαϊκό όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Το σχέδιο αυτό θα πετύχει μόνο αν οι λαϊκοι αγώνες αλλάξουν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν οδηγήσει στην άνοδο της αριστεράς και σε κινήματα αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, τις πιο σημαντικές αξίες της Ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Αυτές οι αξίες πρέπει να επικρατήσουν. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα επανέλθει σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που θεωρουσαμε οτι ειχε περασει για πάντα»
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε ενα απο τα σχολια, κατω απο το αρθρο, διαβαζει κανεις μεταξυ αλλων και το εξης που δεν κρατηθηκα να μην αντιγραψω!

Alexis Tsipras says "Europe needs a new plan to deepen European integration".
Angela Merkel says "We need more Europe".
So, basically, they are saying the same thing. Do they know that?

3 σχόλια:

  1. Δυο λόγια μόνον.

    - Αλλη μία αναφορά του Τσίπρα που δεν λέει λέξη για την ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ κρίση και όχι μια αόριστι "παγκόσμια κρίση" ή "κρίση χρέους" !

    - Αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί ο Τσίπρας ότι η ΕΕ είναι κομμάτι της κρίσης, αυτή φταίει για την κρίση, άρα μέσα σε αυτήν ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να δει ο λαός (μας) άσπρη μέρα !

    - Επίσης, αδυνατεί να αντιλιφθεί ότι η κάθε Μέρκελ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσωπο που κάνει ... δημόσιες σχέσει του καπιταλιστικού συστήματος, της αστικής τάξης, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αχυράνθρωπος - θα μου πεις κι ο Τσίπρα δεν είναι το ίδιο ένας αχυράνθρωπος της αστικής τάξης, της πλουτοκρατίας της χώρας μας ;
    Σωστά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Μα γι αυτο το ανεβασα κι εγω, επειδη δεν αναφερεται καθολου στο οτι ειναι καπιταλιστικη η κριση παρα μιλαει γενικα και απροσδιοριστα.
    Δεν νομιζω, ομως, οτι αυτο συμβαινει επειδη ο Τσιπρας, oπως λες, ''αδυνατει να αντιληφθει'' οτι η ΕΕ ειναι υπευθυνη για τη κριση, εγω πιστευω οτι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δει γιατι δεν του συμφερει να φανει οτι το κομμα του δεν εχει θεωρια και πολιτικο υποβαθρο και οτι με λιγα λογια ειναι ενα ακομη..Πασοκ της συγχρονης εποχης. Παντως μια χαρα τον καταλαβαν οι αναγνωστες του Guardian, αφου χορτασαν απο ..ωραια λογια διχως περιεχομενο, ομως και μερικοι μαλιστα οπως ειπαμε το επισημαναν στα σχολια τους!

    Εσεις δεν..υποδεχθηκατε την ...Αγγελα; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα ανφέρθηκε και στον "Ρ". Η Ελβα πρωτοστάτησε!!

    http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/10/2012&id=14241&pageNo=14&direction=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...