7 Δεκ 2012

Δημοσκοπήσεις! (Stuff them!)



Ειναι γνωστη η τακτικη προσπαθειας επηρεασμου της κοινης γνωμης μεσω στατιστικων, οι οποιες ειναι και αμφιβολου αξιοπιστιας, αλλα κυριως....αμφιβολων ευρηματων! 

Αυτο οσο και παραδοξο να ακουγεται, ποτέ δεν σταματησε τους ενδιαφερομενους απο το να διεξαγουν τη δικη τους στατιστικη ερευνα, προωθωντας αναμφιβολα εκεινα τα αποτελεσματα που θα ηθελαν να αναδειξεουν. 

Εχω αρκετες γνωσεις πανω στο θεμα της στατιστικης αναλυσης ωστε να καταλαβαινω καλα οτι ενα μεγαλο μερος των αποτελεσματων εξαρτωνται αποκλειστικα και μονο απο τον τροπο που θετει κανεις τα ερωτηματα, ή και απο τη παρουσιαση των αποτελεσματων-ευρηματων, που αν δεν διαβαστουν σωστα «κινδυνευουν» να ...παρερμηνευτουν, ειτε αυτο γινεται εσκεμμενα, ειτε οχι!

Ετσι δεν κρυβω οτι μια ...καχυποψια την εχω, ειναι η αληθεια, απεναντι σε στατιστικες, πρωτα γιατι κατα τη γνωμη μου αυτου του ειδους οι στατιστικες ειναι αχρηστες και μετα επειδη πιστευω οτι κομματα, ή και πολιτικα συμφεροντα που σκοπευουν να επηρεασουν τη κοινη γνωμη, ειναι αυτα που ενδιαφερονται να διεξαγουν στατιστικες! 

Οι καλυτερες...«δημοσκοπησεις» συχνα ειναι η καταγραφη των αντιδρασεων και αποψεων, ειτε μιλαμε για τον περιγυρο μας, ειτε το διαδικτυο, ειτε για μια προσπαθεια να αφουγκραστουμε τη κοινη γνωμη μεσα απο τις αντιδρασεις που προκαλουν τα καθημερινα γεγονοτα!

Ετσι καθε φορα που βλεπω σε καποια εφημεριδα, ή ιστοτοπο οτι γινεται λογος για μια δημοσκόπηση εταιρειας για τις πολιτικές εξελίξεις, οπως π.χ η εταιρεία Marc που εκανε για λογαριασμό της iefimerida, διαβαζοντας για....«εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα», με κανει, οπως καταλαβαινετε, να κρατω...μικρο καλαθι!

Κατ αρχην η έρευνα μαθαινουμε οτι έγινε πανελλαδικά σε 1.017 νοικοκυριά, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, δλδ οnline ερωτηματολόγια, τα οποια ως γνωστον εχουν οσοι και μονο εχουν προσβαση σε …Ιnternet
Οι υπολοιποι που δεν εχουν προσβαση δεν σημαινει οτι τασσονται με τη ..πλειοψηφια, απλα σημαινει οτι η γνωμη τους ΔΕΝ καταγραφεται και σαν επακολουθο δεν λαμβανεται υπ οψιν ωστε να επηρεασει!

Σ αυτη την ερευνα οι ερωτώμενοι και οπως μαθαινουμε, ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ποσοστό 53,2% (αρα και απαισιόδοξοι κατα 41,8%) -ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τη δραχμή!

Μα για ονομα....αυτα ειναι τα πιο...φλεγοντα ζητηματα στη χωρα σημερα; Το αν θα χρεοκοπησουμε και το αν θα παμε πισω στη δραχμη; Κατ αρχην δεν μας λενε, καν, ποιους εννοουν οτι θα…χρεωκοπησουν, τις τραπεζες, ή τον κοσμο, γιατι ο κοσμος ειναι που….χρεωκοπα καθε μερα ολο και πιο πολυ! Το κεφαλαιο δεν εχει αναγκη, δεν το αφηνουν καν να χρεωκοπησει, οταν σχεδον ολη η δοση που οι εταιροι μας στελνουν πανε καθε φορα σχεδον αποκλειστικα στις τραπεζες και οχι στην δημιουργια θεσεων εργασιας!


Μετα ενα στοιχειο που δεν εχει απολυτως καμμια αξια το ιδιο, αλλα παρεμβαλλεται εδω για να δημιουργησει πλασματικες εντυπωσεις υπερ των κομματων και μονο ειναι η πληροφορια οτι από αυτούς που ασπάζονται το αισιόδοξο σενάριο, το 70,9% δηλώνουν ψηφοφόροι της τρικομματικης συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ το αντίστοιχο ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι 36,7%.  
Σκασιλα μας, αγαπητοι μου, τι κομμα ψηφιζουν, εφ οσον αν παρει κανεις υπ οψιν και το γεγονος οτι δεν εχουν ολοι προσβαση στο διαδικτυο και δεδομενου οτι δεν ειναι και τοσο μεγαλο το δειγμα των 1017 νοικοκυριων, θα ελεγα οτι ...αισιοδοξια και απαισιοδοξια πανε χερι χερι, ισως μαλιστα η απαισιοδοξια να ξεπερνα και την..αισιοδοξια που τοσο θελουν να..βλεπουν!

Στη συνεχεια μας λενε κατι που δεν χρειαζεται…δημοσκοπηση για να το καταλαβεις, απλα με μια βολτα εξω και συζητηση ακουει κανεις και διαισθανεται οτι σε ενα μεγαλο ποσοστό (εδω λενε οτι ειναι ενα 40,6% των ερωτηθεντων) τα πράγματα στη χώρα θα ήταν τα ιδια,  (ή και ..χειρότερα), οπως καποιοι απαντησαν, αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! 
''Περίπου τα ίδια'' απαντά το 33,6%. Μονο ενα 20,2% απαντησε οτι θα ηταν ''μάλλον καλύτερα''
Καλα θα πει κανεις, αλλα αυτοι μπορει να μην ειναι οπαδοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλα η ερευνα λεει οτι στο δειγμα ερωτηθηκαν και οι ψηφοφοροι του ΣΥΡΙΖΑ και απ αυτους «μάλλον καλύτερα» ειπαν 53,9%., πραγμα που δειχνει φανερα οτι και μεταξυ τους εχουν...προβλημα, κατι που δεν χρειαζοταν φυσικα ..δημοσκοπησεις να μας πουν οτι μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ γινεται ...μαλλιοβραση και κοινως εχουν μπερδεψει τα μπουτια τους, κατι που σε καμια περπτωση δεν ειναι...καινουργια ταση!

Το οτι ενα 33,7% απο τους ψηφοφορους τους, λενε οτι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πραγματα θα ηταν «περίπου τα ίδια», (!) ενω ενα 5,1% δεχεται οτι θα ηταν «μάλλον χειρότερα», (!) αν οχι τιποτα αλλο εμενα θα με προβληματιζαν ολα αυτα, αν ημουν ο ...Αλεξης!

Στο μεταξυ 68% των ερωτηθεντων δηλωνουν οτι δεν ειναι «καθόλου ικανοποιημένο» από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ενω ενα 23,3%, δηλωνουν λίγο ικανοποιημένοι, ενα 7,2% αρκετά ικανοποιημένοι και μόλις το 0,9% δηλωνουν πολυ ικανοποιημενοι...Αναρρωτιεμαι για οσους δηλωσαν «αρκετα», «λιγο» και «πολυ...ικανοποιημενοι» μηπως μπερδευτηκαν και κατα λαθος απαντησαν σε ερωτηση για την ....ερωτικη τους ζωη! Ετσι μονο εξηγειται τετοια...ικανοποιηση του να ζει κανεις σε μια χωρα χωρις δουλειες, χωρις νοσοκομεια, χωρις Παιδεια, με μισθους και συνταξεις της πεινας!

Τι θελει λοιπον ο ερωτηθεις, συμφωνα με την εφημεριδα, κοσμος; Ενα 56,8% ζητουν τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν.Μαλιστα πως τα θελετε αυτα, να τα ...παραγγειλουμε! Λιγο «κεντρικα», προς τα αριστερα; Η λιγο «κεντροαριστερά» με κατευθυνση «κεντροδεξιά;» Δεν μας παρατατε, αγαπητοι. 

Οσοι εθεσαν τις ερωτησεις αυτες αποδεικνυει οτι απλα εχασαν και το δικο τους χρονο αλλα και οσων εκαναν τον κοπο να απαντησουν. Τι σημαινει θελουμε κεντρικα, κεντροαριστερα, και κεντροδεξια κομματα; Δεν σας φτανουν βρε παιδια οσα εχετε τωρα στην κυβερνηση αυτη και τους δορυφορους της; Ποσα ακομα θελετε δηλαδη; 

Μη μας τρελλαινετε με ανοητες στατιστικες και αν δεν ξερετε τι να απαντησετε μη πατατε το ...κουμπακι (για πλακα!) γιατι αυτη η χωρα αυτη τη στιγμη το μονο που δεν χρειαζεται ειναι πολιτες που δεν ξερουν τι τους γινεται και παρ ολα αυτα θελουν να παιρνουν μερος και σε ...στατιστικες, που δεν εξυπηρετουν, αλλα απελπιζουν τον κοσμο ακομη περισσοτερο!


Σημ.

1. Αν και δεν εχω εμπιστοσυνη σε τετοιου ειδους στατιστικες βλεπω οτι υπαρχουν ... ''διαφορες'' (λαθη;) στο πως παρουσιαζονται τα ποσοστα ορισμενων κομματων στον πινακα για την ερώτηση για την πρόθεση ψήφου χωρις ακυρο/ λευκο οπου π.χ το ΚΚΕ εμφανιζεται με ποσοστο 5,2% ενω διαβαζουμε στο αρθρο οτι χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά του διαμορφώνονται ως εξής. ΚΚΕ 7,2% . Αποφασιστε ποιο ειναι το σωστο, κυριοι, αλλιως μην κανετε....στατιστικες για να περναει η ωρα!

2. Αλλη μια δημοσκοπηση που ειδα σημερα με απελπισε σχετικα με το ποσοι συμπατριωτες εχουν ...σωας τας φρενας!!

5 σχόλια:

  1. Μπήκα στα λινκ που έβαλες Elva.
    Ολα είναι καλά, και όλα είναι χάλια.
    Αυτά αποκομίζεις απο αυτές τις δημοσκοπήσεις.
    Σκέτη Ελληνοφρένεια...που την ακούω αυτή την στιγμή.:)
    Εγώ όσες φορές πήραν για κάποια δημοσκόπηση το κλείνω το τηλέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλη Νtina

      Oπως τα λες, καλα ειναι να κρατηθει κανεις μακρια απο τετοιες ..δημοσκοπησεις, αν θελει να συνεχισει να σκεφτεται λογικα ακομη!
      Ακριβως επειδη δεν εχω καμμια εμπιστοσυνη σε δημοσκοπησεις κι εγω θα εκανα το ιδιο οπως εσυ! :)

      Διαγραφή
  2. Όλες οι δημοσκοπήσεις, αυτό που λέει η Ntina, έχουν ωσ σκοπό.

    Την ... ελληνοφρένεια !!!

    Και, εδώ που τα λέμε, το πετυχαίνουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Α, οχι δεν θα μας τρελλανουν αυτοι, εχουμε τους λογους μας που δεν τους εμπιστευομαστε!

      Διαγραφή
    2. Elva: Καλά το πως αντιμετωπίζουμε εμείς τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται από την ... φωτό του ποστ !

      Για τον υπόλοιπο κόσμο μιλάω που τους πιστεύει ...

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...