26 Οκτ 2011

Απάντηση στην τοποθετηση του Λάκη Λαζόπουλου για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10


Είναι γνωστό το ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο της πολιτικής σκέψης του Λάκη Λαζόπουλου και μάλιστα θα έλεγα πως είναι απόλυτα λογικό, μιας και πρόκειται για έναν απο τους πιο ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης. Οι ανάγκες του για να το πούμε απλά, και τα συμφέροντά του, ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τα συμφέροντα των εργαζομένων αυτής της χώρας και λυπάμαι που αρκετοί προοδευτικοί - κατα τα λεγόμενά τους - ιστότοποι και blogs, τον χρησιμοποιούν ως παράδειγμα πολιτικής έκφρασης.

Για το επίπεδο της σάτιρας του Αλ Τσαντήρι δεν θα ασχοληθούμε, το χαρακτηρίζει εξάλλου η γενικότερη πολιτισμική εικόνα που μας προσφέρουν τα αστικά ΜΜΕ.  Όσο ο Λαζόπουλος, κάνει την όποια σάτιρα στον οποιονδήποτε και παριστάνει τον κωμικό, δεν μας ενδιαφέρει και το πολιτικό του επίπεδο ή η οπτική γωνία απο την οποία βλέπει τα γεγονότα. Όσοι τον βλέπουν, τον βλέπουν για να γελάσουν, όχι για να μορφωθούν ... Από την στιγμή όμως που κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και ουσιαστικά παίρνει την θέση του απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές, θα πρέπει να τονίσουμε απο την μεριά μας πως, απόλυτα λογικά, τα συμφέροντα του συγκεκριμένου κωμικού βρίσκονται απο την πλευρά της διαχείρισης και της συντήρησης, πολιτικών κατευθύνσεων και θεσμών. Ξέρει πολύ καλά πως σε μια ενδεχόμενη Λαϊκή Δημοκρατία, οι φελλοί δεν θα επιπλέουν και σίγουρα δεν θα τους ακουμπάνε ένα σκασμό λεφτά ώστε να αποβλακώνουν τον κόσμο, λέγοντας του, πως θα έλθουν να τον σώσουν τα νέα παιδιά που κουβαλάνε τις ίδιες σάπιες ιδέες των γονέων τους.

Ο Λαζόπουλος στηρίζει το ακομμάτιστο και διατυμπανίζει την διάλυση όλων των υπάρχοντων κομμάτων. Όπως έκαναν οι πειρατικές ομάδες του Μάχνο και οι Κουλάκοι το 1918 στην επαναστατημένη Ρωσία, όπως έκαναν και οι Φασιστες του Μεσοπολέμου για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. "Κάτω τα λάβαρα των Κομμουνιστών απο τις πλατείες", στην ουσία αυτό λένε ... καθώς δεν νομίζω να αγχώνεται κανείς για τα ξεφτισμένα και τρύπια λάβαρα των νεοφιλελεύθερων ή σοσιαλδημοκρατών ! Και για αυτό στηρίζει και όλες αυτές τις γκρούπες, που κρύβουν κάτω απο τις κίτρινες κονκάρδες τους, την πολιτική τους (αντικομμουνιστική) ταυτότητα.

Δεν αμφισβητούμε πως ο Λάκης Λαζόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, αλλά μέσα και σε κάποια καπιταλιστικά όρια. Πιστεύουμε για παράδειγμα, πως όντως δεν θέλει να υπάρχει δυστυχία και εκμετάλλευση εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αλλά σε αυτό του διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Πως ο Καπιταλισμός τον οποίο στηρίζει, είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ. Δεν φτάνει να είσαι νέος Λάκη Λαζόπουλε, αλλά να έχεις νέες & προοδευτικές ιδέες και αυτές δεν προσδιορίζονται απο την ηλικία των φορέων τους. Η πιο προοδευτική ιδέα της εποχής μας, είναι είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει, η κοινωνικοποίηση του παραγώμενου πλούτου, η απελευθέρωση των ανθρώπων απο την εκμετάλλευση, η κατάργηση των κοινωνικών τάξεων, η διάθεση της τεχνολογίας στην υπηρεσία των εργαζομένων, και αυτήν την ιδέα στην Ελλάδα, την φέρει το 94χρονο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος !

Η τοποθέτηση του Λάκη Λαζόπουλου:

Παραθέτουμε παρακάτω και μια ωραία τοποθέτηση του Γιώργου Σαρρή για το θέμα.

Ειναι μάλλον λογικό κάποιος με την τεραστια δημοτικότητα του Λ.Λαζόπουλου να θεωρεί οτι μπορεί να τοποθετείται επί παντός και να εκφράζει γνωμες για τρομερά σοβαρά πράγματα ακόμη κι αν δεν είναι και πολύ βεβαιος για τι πράγμα μιλάει.
Ειπε λοιπόν δημόσια τη γνωμη του ο Λακης για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10 προσπαθωντας να τοποθετηθεί κάπου αναμεσα.

Ειπε κάποια πραγματα υπερ του ΚΚΕ, έδωσε μερικές εικόνες στα γρήγορα όπως είπε κι ο ίδιος, από γενική συμπάθεια στο κινημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ εδωσε το σημείο της ανακοινωσής του που μιλάει για ιδιοκτησιακες λογικες του ΚΚΕ (που κατέλαβε το Σύνταγμα!) και με ενα γενικό "πέρασμα" καθάρισε, τελειωνοντας με συγκινητικά λόγια για τα νεα παιδια που εχουν άλλο τρόπο σκεψης που εμείς δεν καταλαβαίνουμε κ.λ.π. Μαλιστα η αφορμη για να μιλησει για τα "νεα παιδιά" ήταν το οτι αναμεσα στους συληφθεντες με κατηγορία την κατοχή εκρηκτικών, ηταν κάποιοι 15χρονοι και επομενως είπε δεν μπορεί αυτοί να ήταν ασφαλίτες...

Καποια πραγματα φίλε Λακη ειναι πολύ σοβαρά. Καποια παιδια 15χρονα μπορεί να μην ειναι βεβαια ασφαλίτες, είναι όμως συχνα ο  τρόπος που εχουν οι ασφαλίτες  για να επιβαλουν τις επιλογες τους σε ένα χωρο τοσο χαλαρό και ευάλωτο όπως ο "αντιεξουσιαστικός" και να μετατρεπουν τους δρόμους από χωρους διεκδικησης δικαιωματων σε χουλιγκανομπάχαλο διαλύοντας τις διαδηλώσεις. Επίσης κι εγω ανάμεσα σε άλλους έχω βαρεθεί να ακούω αναλύσεις που παρουσιάζουν αυτα τα παιδιά σαν το μελλον του κόσμου ή των κινημάτων. Υπάρχουν κι άλλα παιδια που κινούνται στα όρια, που νοιωθουν την ιδια και μεγαλύτερη πίεση και που δεν πετάνε μολότωφ και πετρες σε διαδηλωτές, αλλά εντασσονται σε αυτα τα  κινήματα που υπάρχουν -με τα όποια προβλήματα, και παλεύουν να τα αλλάξουν και αυτά και μέσω αυτών τον κόσμο.

Οταν μιλάμε για γεγονοτα όπως της 20/10 που ειχαν νεκρό,  δεν μπορει να κάνουμε δημόσια τοποθετηση στηριζόμενοι στο "δεν μπορεί κι οι 2 θα φταινε" και  να καθομαστε καπου στη μεση για να μη στεναχωρήσουμε κανεναν.
Μπορεί βεβαια  η άποψη όπως είπε "να μην ειναι τοις μετρητοίς",αλλά η αλήθεια είναι οτι την παρακολούθησε ένα τεράστιο ακροατήριο με ό,τι σημαίνει αυτό. Και το ζητημα φυσικά δεν είναι αν αδίκησε κάποιον αλλά αν δημιούργησε μια εντελώς λάθος και βλαβερή εικόνα εμφυλίου  -που απομακρύνει τον κόσμο από τα κινήματα-, που όμως δεν έχει καμια σχεση με την πραγματικότητα.

Πρωτα απ΄' όλα η Ανακοινωση του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ λεει ψεματα και απορω πως αποδίδει ενας σοβαρός άνθρωπος κύρος έτσι ευκολα, σε συμπαθείς μεν πρωτοβουλίες που όμως δεν εχουν δοκιμασθεί και κριθεί για την εγκυρότητά τους. Το ΠΑΜΕ δεν απαγόρευσε σε κανεναν την εισοδο στην Πλατεια. Ολοι ηταν στην πλατεία κι αυτό ειναι γνωστό. Αρα πως ηταν όλοι εκει αφου το ΠΑΜΕ δεν τους αφησε να μπουν; Απλά καποιος λέει ψεματα. Το ΠΑΜΕ ήταν στην Αμαλίας με ένα τεράστιο μπλοκ και επομενως δεν μπορούσαν να είναι εκεί κι άλλοι.Επίσης το ΠΑΜΕ περιφρουρεί τα μπλοκ του και όπως και πάλι αποδεικνυεται πολύ καλά κάνει. Μακαρι να το έκαναν όλοι.
Δευτερο εκείνη τη μερα ηταν η πρώτη φορά που επιτέλους όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ήταν μαζί στην πλατεια, η πρώτη μεγάλη στιγμή συννενόησης και κοινής δράσης του εργατικού κινήματος στην πράξη κι αυτό εχει πολύ μεγάλη σημασία.


Βεβαια οταν εισαι ο Λ.Λαζόπουλος που φυσικά- παρα την ευαισθησία που δεν αμφισβητώ - δεν υπάρχει περίπτωση να εχεις οικονομικά προβλήματα, δε μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς οτι εκει εξω στους δρόμους δεν συμβαινει απλά μια διαμαρτυρία θυμωμενων ανθρώπων απο τα ψεματα που τους είπαν, αλλά μαινεται ταξικός πόλεμος. Δεν ειναι ευκολο. Κι ετσι οι απόψεις που μιλούν για οργανωμένα σχεδια με οποιο κόστος για να διαλυθούν οι κρισιμες διαδηλώσεις, φαίνονται υπερβολικές.
Μόνο που δεν είναι καθόλου.


Και αυτό δεν το είπε μόνο το ΚΚΕ. Το είπε με πρωτοφανή τρόπο όλη σχεδόν η Αριστερά. Από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ μεχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλές ανεξαρτητες εκτός ΚΚΕ προσωπικότητες που καταδίκασαν απερίφραστα την δολοφονική επίθεση κατα απεργών εργατών με μολότωφ, πετρες, μαρμαρα, και αυτες τις καινουργιες βομβίδες φωτός που ακουγονταν σαν βόμβες, θεωρώντας χωρίς σημασία-και σωστά- το τι λογικές εχει γενικά το ΚΚΕ ή το αν οι περιφρουρησεις κοιτουσαν  σοβαρά ή χαμογελαστά και εκνευρισαν τον κόσμο "κάνοντας τον να νοιώσει ξενος" όπως είπε ο Λάκης.
Οταν εξελίσσεται μια κρισιμη διαδήλωση , όποιος σκεφτεται πολιτικά και με σοβαρότητα την περιφρουρεί, όπως σωστα έκανε το ΠΑΜΕ και σωστά δεχτηκαν παρα τις διαδικαστικες αντιρήσεις οι υπόλοιποι. Δεν ασχολείται με τα ψυχολογικά του κάθε ξεχωριστού διαδηλωτή που θελει να πάει μπροστά στη Βουλή για να "εκφραστεί" πετώντας πέτρες στα ΜΑΤ, για να μην τον κανεις να νοιωσει ξενος.

Οτι λεω φυσικά δεν ειναι προσωπική επίθεση αλλά κριτική σε μια πρόχειρη άποψη ενός ανθρώπου που θαυμαζω καλλιτεχνικά και που αντικειμενικά επηρρεάζει πολύ κόσμο και επομενως θα χρειαζόταν περισσότερο ψαξιμο.
Γιατι αυτό που εγινε την Πεμπτη δεν ήταν ένας απλός πλακωμός κι αυτό το είπε στην αρχή ο Λάκης. Δεν ηταν επίθεση στο μπλοκ του ΠΑΜΕ αλλά δολοφονική επίθεση "αγνώστων" σε ένα εργατικό μπλοκ που θα έχει πιθανότατα συνέπειες για την εξέλιξη και το φουντωμα του κινήματος.
Και κατι τετοιο δεν μπορεί να περναει ετσι. Ειδικά όταν στην εξέλιξή του είχε έναν νεκρό εργάτη.

53 σχόλια:

  1. Εμενα παντως, ευτυχως, ποτε δεν μου άρεσε ο Λαζόπουλος, ούτε καν το χιούμορ του, ουτε και το ραδιο αρβυλα για να πουμε την αληθεια. Το χιουμορ το παιρνω στα σοβαρα βλέπετε.

    Ας πουμε και ο Πανουσης πεταει σποντες για το ΚΚΕ αλλα και χιουμορ εχει και αντιληψη, και δεν γλείφει αυτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα τα αλλα,

    Ελληνοφρένεια και ξερό παντεσπάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλω (ούτε έχω την ικανότητα) να φανταστώ τι τι θα γίνοταν (τι θα ειπόνονταν είναι το λιγότερο), εάν ο νεκρός ήταν από την άλλη πλευρά. Και να έβλεπα τότε πόσο "ίσες αποστάσεις" θα κράταγαν όλοι αυτοί οι "ισσοροπιστές".
    Νομίζω πως την στάση τους την εξηγούν μια χαρά κάποια δημοσιεύματα του αστικού τύπου της επομένης, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν, όλα τα είχαμε, οι κομμουνιστικές μιλίτσιες μας έλειπαν. Η εικόνα της δυαδικής εξουσίας (ακόμη και στον πεπερασμένο τόπο και χρόνο μίας συγκέντρωσης) που στον έναν της πόλο στέκονται οργανωμένες εργατικές "πολιτοφύλακες", ακόμη και αν αυτές έχουν την μορφή της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, τρομάζει εξίσου σαν εικόνα από το μέλλον, τόσο τους κατεστημένους αστούς εξουσιαστές, όσο και τους "εξεγερμένους" και "αντισυστημικούς (και καλά)" μικροαστούς ριζοσπάστες. Τους δεύτερους μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι αποδυκνύεται, από τους πρώτους. Ετσι εξηγήται και το δολοφονικό μίσος ενάντια στην οργανωμένη εργατική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το έβαλα σε άλλη ανάρτηση,το βάζω κι εδώ στην σωστή του θέση

    ο λαζόπουλος και ο κάθε λαζόπουλος (τύπου ράδιο αρβύλα) είναι ακριβώς ότι τους έχει καθορίσει το τηλεοπτικό σύστημα να είναι...το άλλοθί τους και η "κριτική" (της πλάκας και ανώδυνη ανάμεσα σε δυο τσιπουράκια κι ένα χειροκρότημα),καθώς και ένας "χαριτωμένος" τρόπος να ακούς ,με όση περισσότερη διαστρεύλωση γίνεται, "αναλύσεις" και "εξηγήσεις" ,που δεν θα τις έκανε ούτε παιδάκι δημοτικού (και χωρίς βιβλία ακόμα)...η χθεσινή τοποθέτηση του,για τα γενονότα της απεργίας, δείχνει εμπάθεια (στα όρια της ψύχωσης) και η διαστρεύλωση των θέσεων του ΚΚΕ και των δηλώσεων των στελεχών του,ειναι απόλυτα συνειδητή και εκ του πονηρού,καθώς οι διασκεδαστές τύπου λαζόπουλου,βλέπουν ότι ,παρόλη την λυσσαλέα τους προσπάθεια χαιδέματος αυτιών του κόσμου,τα γεγονότα και οι καταστάσεις, τους έχουν ΗΔΗ ξεπεράσει...μοιραία,άβουλα ανθρωπάκια,προορισμένα να λειτουργούν σαν κυμματοθραυστης της οργής του κόσμου που σύντομα θα καταλήξουν στην θέση που η ιστορία τους έχει τοποθετήσει...στο βόθρο του αστικού τους συστήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ""Δεν θέλω (ούτε έχω την ικανότητα) να φανταστώ τι τι θα γίνοταν (τι θα ειπόνονταν είναι το λιγότερο), εάν ο νεκρός ήταν από την άλλη πλευρά. Και να έβλεπα τότε πόσο "ίσες αποστάσεις" θα κράταγαν όλοι αυτοί οι "ισσοροπιστές".""

    Εχω κανει πααρα πολλες φορες αυτη τη σκεψη τις τελευταιες μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτη ειναι η διαφορα, οταν εισαι χωρις ταυτοτητα, εισαι "τα παιδια", "οι κουκουλοφοροι", "οι παρακρατικοι", "οι αντεξουσιαστες", εισαι τα παντα και τιποτα και δεν υπρχει καμια ευθυνη.

    Το ΚΚΕ εχει το θαρρος να ειναι το ΚΚΕ, ενας συγκεκριμενος χωρος που βαζει μέτωπο, και στην περιπτωση αυτοι, ολοι οι καλοθελητες ξερουν που να χτυπησουν.

    Για αυτο εμενα ολοι αυτοι οι "ανενταχτοι" μου την σπανε,διότι δεν εχουν το θάρρος να πουν τι πραγματικα ειναι και να κοντραριστούν-κριθούν για αυτο, αλλά είναι κάθε φορα οπως τους συμφερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το γεγονός πως τα παιδιά την είχαν πεσει την προηγούμενη στις δασκαλίτσες της ΟΛΜΕ, που ούτε "ΚΝΑΤ" ήτανε, ούτε την βουλή "φυλάγανε", έχει πολύ βολικά ξεχαστεί από όλους. Στο τέλος θα ερχίσω να πιστεύω πως εγώ τρελλαίνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγκες λίγο σέβας δεν κάνει κακό. Οχι το ίδιο ο Μάχνο με τους φασίστες του Μεσοπολέμου. ΕΛΕΟΣ!

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συμφωνώ με την κριτική σας και καλά κάνετε που στοχεύετε στους μικροαστούς. έτσι κι αλλιώς προλεταριάτο δεν υπάρχει στην ελλάδα. μόνο μεγαλό και μικρολούμπεν ομάδες συμφερόντων. να συμπεράνω ότι έχετε ξεγράψει την επόμενη δεκαετία και στοχεύετε στην αργή, βήμα βήμα προσέγγιση των νεόπτωχων, πρώην νεόπλουτων, κατά φαντασίαν, νοικοκυραίων? στρατηγικά σωστό μου φαίνεται, γιατί η ραγδαία συντηριτικοποιηση πίστεύω ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη(δείτε τι έγινε σήμερα στη θεσσαλονίκη). βέβαια, από την άλλη φοβούμαι ότι υπάρχει περίπτωση να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία, αν προκύψουν ακροδεξιές, λαικιστικές λύσεις τύπου ουγγαρίας.με συγχωρείτε αν κάνω απλώς προβολή δικών μου απόψεων, και γω μικροαστός είμαι και προσπαθώ να βγάλω μια άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η προλεταριοποιηση φιλε(και βαλε ενα νικ παρακαλουμε) θα γινει κατα την δικη μου εκτιμιση πολυ πιο γρηγορα απο οτι το βαθος 10 χρονων στο οποιο αναφερεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να τονίσω ξανά ότι είμαι ψηφοφορος του ΚΚΕ και όχι οργανωμένο μέλος. Να τονίσω ξανά ότι η στάση που έδειξε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα ήταν ηρωική και τα περισσότερα από αυτά που λέει ο Λαζόπουλος είναι μπούρδες. Συμφωνώ όμως μαζί του σε ένα πράγμα. Πραγματικά το ΚΚΕ σου δίνει μια εντύπωση ότι είσαι ξένος όταν πηγαίνεις στις πορείες. Είναι σαν να σου βάζει το δίλλημα Κομμουνιστής ή έχθρος. Και αυτή την εντύπωση μου την έχουν μεταφέρει και άλλοι άνθρωποι. Μπορεί βέβαια αυτό να έχει να κάνει με την σαφήνεια των απόψεων του ΚΚΕ όπου δεν αφήνει περιθώρια για μικροαστικά πειράματα. Περιμένω τις απόψεις σας.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μεταλμάινερ,
    θα ήθελα να ακούσω και το δικό σου σχόλιο περι των γεγονότων της Πέμπτης και ποιές είναι οι σκέψεις για το χώρο των "μαχνοβικών" και "γκριγκοριεφικων".

    Όσο αναφορά τον Μάχνο φίλτατε Μεταλμάινερ, κρίνεται απο τις πράξεις του οι οποίες έδωσαν την απαραίτητη ακομμάτιστη κάλυψη στους Κουλάκους, ωστε να δράσουν αντεπαναστατικά. Την ίδια ακριβώς ακομμάτιστη λογική χρησιμοποιήσε και ο Μουσολίνι ώστε να διαλύσει τα συνδικάτα, την ίδια φασιστική λογική προωθούν μέσω των Αγανακτισμένων και οι διάφορες πολιτικές συνιστώσες που βρέθηκαν στις πλατείες το καλοκαίρι.

    Και όπως έλεγα ο Τρότσκι, πριν αλλάξει πορεία και αυτός ...
    "Οι κομμουνιστές δεν κρύβουν τα πρόσωπα τους, δεν κατεβάζουν τη σημαία τους. Παρουσιάζονται ανοιχτά στην εργατική τάξη σαν κόμμα."

    Ή μήπως να πάρουμε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ?
    "Οι Κομμουνιστές θεωρούν ανάξιο να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με την Βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος."

    Εκτός και εαν σου αρέσουν τα λεγόμενα του Τσε περι κουκούλας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οχι οτι ειχαμε αμφιβολια...

    http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=8134:the-new-republic-will-vote-if-the-agreement-is-beneficial-to-the-country-says-lykourentzos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Είναι γνωστό το ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο της πολιτικής σκέψης του Λάκη Λαζόπουλου"....Συγνώμη αλλά το βρίσκω πολύ αφελές σαν τοποθέτηση.Την ίδια ακριβώς υπονομευτική στάση απέναντι στο ΚΚΕ,έιχε παραμονές ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών.Λογικό να έχει και τώρα την ίδια στάση και θα συνεχίσει να την έχει,όποτε θα είναι.....χρήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα μου προκάλεσε αηδία. τον άκυγα και καταλάβαινα οτι στο τέλος θα τα τουμπάρει όλα κατά του ΚΚΕ. Είναι απαράδεκτος αλλά καλοπληρωμένος για ό,τι κάνει. Οι προβοκάτορες ουτε στο όνειρό τους είδαν τέτοιο μισθό. ΄Άξιος ο μισθός του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε μου Μιχάλη, δεν είναι καθόλου αφελής η τοποθέτησή μου.

    Δεν μίλησα για πολιτική συνειδητοποίηση, αλλά για επίπεδο πολιτικών γνώσεων ...

    Ο Λαζόπουλος έχει ιδιαιτέρως χαμηλό πολιτικό επίπεδο και για αυτό δεν μπορεί να προσφέρει κάτι καινούργιο στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Χρησιμοποιεί τις ήδη διατυπωμένες απο άλλους κατηγορίες και προσπαθεί με χυδαιότητες να αντικρούσει την άνοδο του κινήματος.

    Ο Λαζόπουλος και ο κάθε Λαζόπουλος, δεν χρειάζεται αφεντικό για να λέει αυτά που λεει. Έχει ο ίδιος συμφέρον στο να τα λέει. Τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισπράττει ως αμοιβή για την "πολιτιστική" του προσφορά ...

    Πες μου, σε ποιο άλλο κοινωνικό σύστημα, ο γελωτοποιός αμοιβόταν με περισσότερα χρήματα και πλούτο, απ'οσο οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κυρίαρχης τάξης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην φεουδαρχια αλλα και πιο πριν, αμα δεν κανω λαθος οι γελωτοποιοι και καλοπληρωμενοι ηταν και επιρροη ειχαν στον βασιλια.

    Καπου σαν να το χα διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι λες μωρε ... :-))))

    Σιγά την πληρωμή που είχαν. Μην σου πω πως ήταν και ευχαριστημένοι όταν εφευγναν απο το Παλάτι με το κεφάλι στην θέση του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Λαζόπουλος επιχείρησε για άλλη μία φορά να δικαιώσει τον μισθό που παίρνει !
    Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι ούτε η τελευταία, που προσπαθεί με τον βιασμό της αλήθειας, να βρεθεί στο αντιΚΚΕ στρατόπεδο.
    Κι άλλοι διασκεδαστές ή δημοσιολόγοι το κάνουν, αυτόν τον ρόλο επέλεξαν να παίζουν ή τους το ζητάν κάποιοι ...

    Ειδικά χθες, δεν τα πήγε καλά !
    Η παγομάρα με την οποία υποδέχθηκε το κοινό "του" τις ανοησίες που έλεγε σε βάρος του ΚΚΕ, σίγουρα τον έκαναν να καταλάβει ότι υπάρχουν και όρια στιν αντικομμουνιστική χυδαιότητα.
    Ελπίω, δηλαδή, ...

    Τώρα, ας μου επιτρέψεις Βασίλη, να σου πω ότι ο προβληματισμός που βάζεις, με ... προβλημάτισε.
    Ίσως πρέπει να γίνεις πιο σαφής.
    Εννοώ, ότι όταν έρχεται σε μια συγκέντρωση ή πορεία του ΠΑΜΕ, κάποιος που δεν είναι μέλος του κόμματος, αν περιμένει κάτι από μας που δεν του το δίνουμε - πρέπει να βρει το θάρρος να μας το πει.
    Άνθρωποι είμαστε κι εμείς, με πολλά προβλήματα, έχουμε συνηθήσει και κάποια πράγματα, τα θεωρούμε δεδομένα, τι να πω.
    Γίνε πιο σαφής σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://en.wikipedia.org/wiki/Jester#Political_significance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φιλε Βασιλη υπαρχουν αναριθμητα μπλοκ στις πορειες του ΠΑΜΕ δεν ξερω αν αναφερεσαι σε καποια συγκεκριμενα.Ειληκρινα δεν εχω καταλαβει καποιο τετοιο κλιμα και ποτε δεν εχω δει την περιφρουρηση να μην αφηνει απλους εργαζομενους να μπουν η να βγουνε απο τις πορειες.Εννοειτε πως δεν αφηνει ολοκληρες πορειες συντεταγμενες πχ δεν πληρωνω να μπαινουν στις γραμμες του και δικαιωνεται καθε φορα για αυτο.Το καλυτερο πιστευω πως ειναι ο καθε εργαζομενος να διαδηλωνει με το σωματειο του.ΠΡΕΠΕΙ να γινουν σωματεια παντου!Οσο για το λακη εχει αποδειχθει λυρα εκατο για το συστημα και τους μεγαλοκαπιταληστες!Παντα σε κρισιμες στιγμες πεταει χολη για το ΚΚΕ προσπαθοντας να το παρουσιασει οτι δεν εχει προταση οτι ειναι απολιθωμενο οτι ολοι οι 300 ειναι ιδιοι κλπ μαλακιες τυπου αγανακτισμενων του συνταγματος.Οι συντροφοι που τον εκτιμουσαν λογο καποιων φιλολαικων τσιτατων του πρεπει να εχουν καταλαβει τον βρωμικο και αποπροσανατολιστικο του στοχο που δεν ειναι αλλος απο την διατηρηση της εξουσιας στα χερια των αστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιας και το αναφέραμε, για τους γελωτοποιούς:)
    ---

    Ο γελωτοποιός του Μεσαίωνα είναι πλέον διαφορετικός από αυτόν του ελληνορωμαϊκού κόσμου καθώς ενδιάμεσα έχει έρθει σε επαφή με την κελτική παράδοση της κεντρικής Ευρώπης, η οποία αποδίδει μία εντελώς διαφορετική σημασία στο πρόσωπο των τρελών και αλόκοτων ανθρώπων. Κατ’ αυτούς, ο τρελός είναι ένα άτομο που είναι πολύ πιο κοντά στους θεούς, που επικοικωνεί μαζί τους και προστατεύεται από αυτούς και, έτσι, του αποδίδεται προφητικός χαρακτήρας.
    Με την έλευση της νέας θρησκείας, ο ρόλος του προφήτη-τρελού υποβαθμίζεται και σταδιακά συγχωνεύεται με τον γελωτοποιό, ο οποίος με τη σειρά του αναβαθμίζεται από τον ρωμαϊκό γκροτέσκο νάνο σε μία πιο πνευματική φιγούρα, η οποία κινείται στα όρια μεταξύ σοφίας και τρέλας. Έτσι, βλέπουμε ότι ο γελωτοποιός του Μεσαίωνα, αν και δεν έχει ξεφύγει καθόλου από τα ρωμαϊκά πρότυπα όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση, αρχίζει να κερδίζει έναν ρόλο που φέρει στοιχεία μάγου, σοφού, διασκεδαστή, ποιητή, ακόμα και ιστορικού ή και προφήτη. Έτσι, ο νέος γελωτοποιός είναι απαραίτητο να έχει ικανότητες στην ποίηση και στον αυτοσχεδιασμό, στην αφήγηση ιστοριών, στη μουσική, στους γρίφους και να έχει πολλές γενικές γνώσεις.
    Επιπλέον, βλέπουμε ότι σταθεροποιείται και η επίσημη στολή του γελωτοποιού. Η εικόνα του μακιγιαρισμένου παλιάτσου με το ασπρισμένο πρόσωπο, με το παρδαλό κουστούμι και το σκούφο με τα αυτιά και τα κουδουνάκια είναι ίσως μία από τις πιό χαρακτηριστικές που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Θεωρείται ότι ο «τρελός» πήρε αυτή τη μορφή εκείνη την περίοδο. Συγχρόνως, το «επάγγελμα» του γελωτοποιού αρχίζει να εδραιώνεται πιο ουσιαστικά και η παρουσία του στις αριστοκρατικές και βασιλικές αυλές αλλά και σε κάθε είδους γιορτή και πανηγύρι είναι άκρως απαραίτητη.
    Μάλιστα, αρχίζει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ελεύθερου, περιπλανόμενου διασκεδαστή που είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να τον προσλάβει και του γελωτοποιού της αυλής, ο οποίος κατέχει μία ιδιαίτερη και προνομιακή θέση μέσα στην αυλή και στην οικογένεια. Έτσι από τον δέκατο τρίτο αιώνα και μετά αρχίζουμε να έχουμε μαρτυρίες για πολύ στενές σχέσεις μεταξύ του γελωτοποιού και του αρχοντά του, γεμάτες από αμοιβαία πίστη, αφοσίωση και αγάπη. Ακούμε για γελωτοποιούς που ήταν και περιστασιακοί σύμβουλοι, και που στάθηκαν στην οικογένεια σε δύσκολες ώρες ή ακόμα που έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον άρχοντά τους. Και αντίστοιχα έχουμε στοιχεία που μας αποκαλύπτουν την ευγνωμοσύνη με την οποία αντιμετώπιζαν οι άρχοντες τους πιστούς τρελούς τους και τα πανάκριβα δώρα που τους έδιναν, αλλά και τα μέτρα που παίρνανε για να τους αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
    Στα πρώιμα χρόνια της Αναγέννησης, ο γελωτοποιός είχε αποκτήσει πλέον μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση της κοινωνίας, με ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα να φτάνουν τα όρια της διασημότητας. Συγχρόνως, όμως, ο γελωτοποιός παρέμενε το ίδιο απόμακρος και αινιγματικός όπως πάντα. Και σε μία περίοδο που έχει χαρακτηριστεί ως η κατεξοχήν ανθρωποκεντρική, αυτό λειτούργησε ως τροφή για τους διανοούμενους και ειδικά τους συγγραφείς της εποχής που εμπνεύστηκαν από τον παλιάτσο και τον χρησιμοποίησαν στα έργα τους. Σταδιακά, παρατηρούμε την εμφάνιση του γελωτοποιού στη λογοτεχνία και στο θέατρο (με γνωστότερο όλων τον γελωτοποιό Φέστε του Σαίξπηρ από το έργο Η Δωδέκατη Νύχτα) να διαδραματίζει σχετικά κεντρικό ρόλο και να αποκτά μία νέα αίγλη και φήμη. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ενός μυθικού χαρακτήρα, με πολλά ρομαντικά στοιχεία, ο οποίος όμως απείχε από την πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, ή ίσως εξαιτίας αυτού, η μυθική αυτή εικόνα του γελωτοποιού επιβίωσε στους αιώνες και μπλέχτηκε με τον ιστορικό γελωτοποιό φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα, ο γελωτοποιός φαντάζει, ίσως, πιό αινιγματικός και απόμακρος από ποτέ, αλλά και πιο γοητευτικός και μυστηριώδης...
    ---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Α ναι σορυ ξεχασα την πηγη

    http://www.nemecismag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=64:59-&catid=53:-97&Itemid=59

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κοκκινόμυγα,

    Κατ αρχάς το σχόλιο μου θα στο πω σχετικά κυρίως με τα γεγονότα της Τετάρτης και της Πέμπτης, μιας και ζητάς να τα μάθεις. Και η άποψη μου είναι οτι το ΚΚΕ ξέπεσε σε καθαρά αντεπαναστατικά πλαίσια ανάλογα με της σοσιαλδημοκρατίας στο Μεσοπόλεμο σχετικά με την ουσία της απεργίας. Δηλαδή, ήταν σίγουρο για την ήττα εξ αρχής, απλά φρόντισε να είναι αυτό ο φορέας που θα είναι εκεί για να διαπραγματευτεί την ήττα αυτή. Ετσι, η μεγαλύτερη και μαζικότερη απεργία όλων των εποχών, αντί να βρεί την καθαρά ταξική της ταυτότητα, μπήκε στους πολιτικούς σχεδιασμούς ενός γενικότερου πλάνου που λέει οτι γενικά δεν έχει αξία να παλέψεις για το σήμερα, αλλά να εναπωθέτεις ελπίδες για το αύριο της Λαικής Εξουσίας. Τώρα πως αυτές οι δύο θέσεις συνδιάζονται, μεγάλη υπόθεση.

    Αυτά όσον αφορά τα σημαντικά θέματα.

    Οσον αφορά τα ξυλίκια, θα σου πω οτι γενικά εγώ προσωπικά δεν χρωστάω τίποτα στο λογαριασμό των μαύρων. Έχω συγκρουστεί πολλάκις με λογικές και πρακτικές για να κάτσω να απολογηθώ σήμερα για λογαριασμό τους. Αυτό όμως που είδα ξεκάθαρα είναι οτι δύο πολιτικές ομάδες, παίξαν παιχνίδια στην πλάτη της εργατικής τάξης. Το μεν ΚΚΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του απέναντι στο εργατικό κίνημα, οι δε μαύροι προσπαθούν να κάνουν μονίμως αυτό που έχουν στο μυαλό τους χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν κανέναν.
    Τώρα για το ποιός φταίει και ποιός δε φταίει και ποιός το ξεκίνησε και ποιός αμύνθηκε, μου φαίνεται αστεία σαν υπόθεση εξ αρχής.
    Πάντως σίγουρα θεωρώ οτι επιθέσεις με δυναμίτες και μολότωφ σε απεργούς είναι τελείως ξένη κίνηση προς το εργατικό κίνημα. Παρόλα αυτά, όσο βλέπω όλους να ασχολούνται με το ξύλο και όχι με την απεργία,ειδικά όσοι χρησημοποιούν ψέμματα- είτε αυτά λένε οτι το ΠΑΜΕ περιφρουρούσε τη Βουλή ωσάν να υπήρχε η ανάγκη,είτε αυτά λένε οτι χρυσαυγίτες και αναρχικοί ενώθηκαν για να χτυπήσουν το ΚΚΕ- μου φέρνουν είτε γέλοια είτε αηδία.

    Τώρα όσον αφορά το ιστορικό θέμα μας, η πλειοψηφία του λαού της Ουκρανίας στήριξε το μαχοβίτικο κίνημα, το οποίο ήταν ένα λαικό κίνημα που ήθελε να φέρει τον κομμουνισμό. Το οτι εσύ το ταυτίζεις με τον φασισμό γιατί μοιάζουν φαινομενικά σε κάτι επιφανειακό, ενώ οι καταβολές των αποφάσεων είναι τελείως διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες, να ξέρεις δεν τιμούν την διαλεκτική σου.

    Στην τελική, εσύ ανέβασες στο blog σου βίντεο χρυσαυγίτη για να χτυπήσεις τους αναρχικούς. Εσύ αρνήθηκες να κατέβεις στο δρόμο να συγκρουστείς με τους φασίστες όταν αλωνίζαν τον Μάη. Εσύ αφήνεις αναπάντητες επιθέσεις σε κνίτες ανα καιρούς απο ακροδεξιά στοιχεία. Πως εξισώνεις αλλους με τους φασίστες;

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. metalminer: Αγαπητέ μου, η επίθεση στο ΠΑΜΕ - ΚΚΕ (και ΌΧΙ απλά σε απεργούς όπως αναφέρεις), ΔΕΝ είναι "ξένη κίνηση προς το εργατικό κίνημα...", αλλά ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΈΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΟΜΕΝΗ !

    Αν δεν μπορείς να δεις ΑΠΛΕΣ αλήθειες, η όποια κριτική σου όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά δείχνει μια ιδιαίτερη αποστροφή προς συγκεκριμένο χώρο, που αγγίζει και τα όρια της εμπάθειας !

    Ούτε οι προσωπικές επιθέσεις βοηθάν ...

    Έχεις την γνώμη σου, σεβαστή ως ένα σημείο, από κει και πέρα σε παρακαλώ μην μας υποτιμάς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κατσε ρε μεταλ, το να ψαχνεις να βρεις ποιος επιτεθηκε και ποιος αμυνθηκε ειναι σαχλαμαρα, ενω το να κυνηγιεσαι με τους φασιστες στους δρομους της αθήνας δεν ειναι;

    Και σε φαση οτι κυνηγας ομαδες που τραμπουκιζουν αλλοδαπους οκ το καταλαβαίνω, αλλα το να το κανεις σε συμμοριτικο στυλ, λες και εισαι συμμπρια δεν ειναι σαχλαμάρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μια ερώτηση προς redfly που την είχα από παλιά:
    Σε ποιό σημείο λέει ο Τσε το απόσπασμα για τους κουκουλοφόρους; Είχε βγει τότε σαν φήμη ότι το λέει στον Ανταρτοπόλεμο, όμως επειδή τυχαίνει να έχω το βιβλίο, δεν το βρήκα πουθενά.

    Προσωπικά πάντως διαφωνώ με την χρήση τέτοιου τύπου ("τέτοιου τύπου" επαναλαμβάνω) αποσπασμάτων. Γράφονται πάντα υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πολλές φορές περισσότερο μπερδεύουν παρά διευκρινίζουν, αν κάποιος δεν ξέρει να τα "διαβάσει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Metalminer

    πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσες να γίνεις. Δεν ξέρω πόσο χρόνων είσαι, αλλά απο την στιγμή που ακόμα και σήμερα, δεν κατανοείς το τι συμβαίνει γύρω σου, λυπάμαι, αλλά θεωρώ πως οι φιλίες σου με τον αναρχικό χώρο δεν πρόκειται ούτε στο μέλλον να σε αφήσουν να επιπλεύσεις.

    Για τα γεγονότα της Πέμπτης τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπει και θα τα ξαναπούμε ... Αυτό που όμως έχει αλλάξει απο την προηγούμενη εβδομάδα και το προηγούμενο διάστημα, είναι Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ, σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

    Αυτοί που χτύπησαν το ΠΑΜΕ την Πέμπτη, ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, είτε τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται Χρυσαυγίτες, είτε τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται Αναρχικοί. Και όσοι δεν μπορούν λόγω της φιλίας τους προς τον χώρο, να παραδεχτούν κάτι τόσο απλό, τότε δεν δικαιούνται να μιλούν για έναν "πιο δίκαιο κόσμο".

    Μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει μια καταγγελία αναρχικών για το συμβάν. ΜΙΑ. Οι μόνες ανακοινώσεις που βγαίνουν απο αυτόν τον χώρο, προέρχονται απο την ΑΚΑ και το Ιντυμίντια, οι οποίες χαίρονται για το κατόρθωμά τους και σπέρνουν μίσος για το εργατικό κίνημα.

    Όσο αναφορά την ιστορία ...
    Ο Μάχνο, όπως και ο Γκριγκόριεφ, ήταν αντεπαναστάτες με την πλήρη σημασία της λέξης. Δεν με απασχολεί με ποιο σκεπτικό ξεκίνησαν, με ενδιαφέρει τι έπραξαν, δηλαδή δημιουργούσαν αυτόνομες περιοχές στην ΗΔΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ. Πως κυνηγάς τον Κομμουνισμό, σε μια χώρα ο λαός της οποίας ήδη οικοδομεί τον Σοσιαλισμό, δεν μπορώ να το καταλάβω ...
    Δεν αναγνώριζαν την εξουσία των Σοβιέτ, δηλαδή την εξουσία των εργατών, δεν αναγνώριζαν την κεντρική σοβιετική εξουσία, αλλά το μόνο που αναγνώριζαν ήταν η εξουσία του δικού τους αναρχοειδούς Σοβιέτ και την ηγεσία του απόλυτου ηγέτη, Μάχνο. Η απήχησή τους δεν ήταν πανουκρανική όπως λες, αλλά τοπική, στην περιοχή του Γκουλιάι Πόλιε. Και αυτό επειδή το έπαιζαν ακομμάτιστοι και στηρίχθηκαν απο τους ντόπιους γαιοκτήμονες.

    Οι μαχνοβικοί, έδωσαν ουσιαστικά την κατάλληλη πολιτική κάλυψη στους Κουλάκους να σαμποτάρουν το εργατικό κράτος, που απο κοινού με τους μαχνοβικούς, λήστευαν τα τρένα με την αγροτική παραγωγή και εμπόδιζαν τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ουκρανικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ δεν μίλησα για όρους συμμορίας Φραγκίσκο. Ανοιχτά και δημόσια πρέπει να ναι η όποια σύγκρουση. Τα συμμορίτικα δεν ταιριάζουν σε όποιον παλεύει για τον κομμουνισμό. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το ξύλο με τους αναρχικούς είναι πολιτική πράξη και με τους χρυσαυγίτες είναι συμμορίτικο. Απο κει και πέρα, ο καθένας κάνει ότι καταλαβαίνει. Θες να ασχοληθείς με τους φασίστες; Καν το. Δε θες; Μη το κάνεις. Εγώ απλά καταδικάζω τη βλακεία απο όπου και αν προέρχεται. Και το να πείς οτι ήταν αναρχικοί και χρυσαυγίτες α λα μπρατσέτα, είναι και απολίτικο και βρώμικο.

    Τώρα faros αν η καραμέλα οτι "έχω εμπάθεια με ένα συγκεκριμένο χώρο" βολεύει, έχει καλώς. Προσωπικά θεωρώ ότι οι ad hominem επιθέσεις είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει το εργατικό κίνημα στον εσωτερικό του διάλογο. Ειδικά αν νομίζεις οτι υπάρχει η πολυτέλεια να γίνονται σε ανθρώπους σαν εμένα απο πλευράς ΚΚΕ. Eγώ πάντως το κρασί μου δεν έχω μάθει να το νερώνω, πόσο δε μάλλον όταν δε χρωστάω και τίποτα, μάλλον το αντίθετο. Τη μαλακία θα τη πω όπου και να τη δω. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος σκοτώνει το Θεό μέσα του.

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Το μεν ΚΚΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του απέναντι στο εργατικό κίνημα"

    Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΚΚΕ (να βρίσκεται μαζί με όλους τους διαδηλωτές στο σύνταγμα περιφρουρώντας την πορεία του), ήταν κίνηση κυριαρχίας;
    Κατά τη γνώμη σου θα έπρεπε να αφήσει χωρίς περιφρούρηση την συγκέντρωσή του; (Δεδομένης της κατάστασης πάντα έτσι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αναγνώστη,

    πολλάκις ασχολήθηκε ο αναρχικός χώρος να βγάλει όποια ρήση δεν του αρέσει ως "κατασκευασμένη απο τον Περισσό". Έχω δει τις συζητήσεις που έχουν κάνει γύρω απο το θέμα και γελάω με τις ηλιθιότητες που διαβάζω κατα καιρούς ...

    Ξέρεις ο Τσε, όπως και άλλοι της εποχής του, δεν έχουν μονάχα γράψει μερικά βιβλία ή συγγράμματα, αλλά έδιναν συνεντέυξεις, μιλούσαν on camera, μιλούσαν σε συνέδρια του ΟΗΕ, έγραφαν στην εφημερίδα της περιοχής τους.

    Έτσι και Τσε έχει δώσει πάμπολλες συνεντέυξεις και έχει γράψει άπειρα άρθρα στην Γκρανμα.

    Στην Ελλάδα τα περισσότερα από αυτά δεν έφτασαν ποτέ και όσα έφτασαν-μεταφράστηκαν, ήταν στην πλειοψηφία τους δουλειά του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη ρήση, ξανά προέρχεται απο κείμενα που έχει μεταφράσει το ΚΚΕ, νομίζω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος πως πρόκειται για άρθρο στην Γκράνμα. Εξάλλου την ίδια ρήση την έχω πετύχει και σε αριστερό site της Γερμανίας, εκτός εαν θεωρούμε πως η επιρροή του ΚΚΕ φτάνει μέχρι εκεί ... Αλλά για τον αναρχικό χώρο, η ρήση έπρεπε να σπιλωθεί, μιας και δεν υπήρχε σε μεταφρσμένο εν Ελλαδι βιβλίο ή συγγραμμα του Τσε.

    Το ζήτημα όμως δεν είναι η ρήση, αλλά το νόημά της ... Και μην μου πεις πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ρήσεις, διότι αναφέρονται (τουλάχιστον του Τρότσκι και του Τσε) σε παρόμοιες περιπτώσεις ... ο πρωτος αναφέρεται στους μαχνοβικούς που καταπολεμούσαν το Κόμμα και το εργατικό κράτος στην Ρωσία (ασχετως εαν και ο ιδιος το εκανε αργοτερα) και ο δευτερος αναφέερεται στις τρομοκρατικές γκρούπες της Λατινικής Αμερικής ... που πάλι αντιπαλευονται το λαικό κίνημα των περιοχών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Redfly δεν αμφισβητώ αυτό που λες, αλλά πάντα όταν χρησιμοποιούμε ρήσεις αναφέρουμε και την πηγή, εκτός κι αν είναι πολύ γνωστές. Είναι στοιχειώδες αν δεν θέλουμε ο καθένας (και δεν μιλώ μόνο για το ΚΚΕ, κάτι ανάλογο θα μπορούσαν να κάνουν οι αναρχικοί, ο οποιοσδήποτε) να μην αποδίδει ό,τι θέλει σε όποιον θέλει.
    Ξέρεις ότι έχουν συμβεί μεγάλες παρεξηγήσεις σ' αυτά, ακόμη και σε γνωστά κείμενα.

    Επί της ουσίας τώρα:
    “εγώ ζω με εκείνο το αναρχικό πνεύμα που με κάνει να ονειρεύομαι ορίζοντες”
    Αυτό είναι κάτι που διάβασα σε ένα μπλογκ, που αποδίδεται επίσης στον Τσε κι αφήνει όπως καταλαβαίνεις τον κάθε αναρχικό να...ονειρεύεται!

    Γι αυτό είπα πιο πριν ότι δεν αρκεί να πει κάτι κάποιος. Θα πρέπει να δεις και με ποιά έννοια, και για ποιό λόγο το λέει.
    Α..και μην αρπάζεσαι με τη μία! Δεν μίλησα για κατασκευές από τον Περισσό όπως θα είδες, απλά είχε γίνει μεγάλο θέμα τότε, από εκεί και η απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν αρπάζομαι βρε. Εξάλλου δεν εγραψα την ρήση ωστε να παραθεσω πηγη ! Εγραψα ρησεις οι οποίες εχουν εμφανη πηγή.

    Το ότι κάποιος μπορει να ζει με αναρχικό πνεύμα, δεν σημαίνει πως θεωρεί επανάσταση την κουκούλα και τον πετροπόλεμο με μπάτσους ή εργατικά κινήματα. Ο Τσε απέδειξε με τις πράξεις του, τι σήμαινε για αυτον επανάσταση. Και για αυτό σιχαινόταν τους Τουπαμάρος για παράδειγμα, οι οποίοι κατέληξαν απλά στον να δολοφονούν κόσμο. Αντιθέτως οι Τουπαμάρος έγιναν σημαία των αναρχικών ...

    Εαν ο αριστερισμός είναι η παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού, ο αναρχισμός είναι η παιδική θνησιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Metalminer και ο αγιος βασιλης να μας εκανε επιθεση την ιδια αντιδραση θα ειχαμε, αλλωστε εμενα την ξερεις την αποψη μου για αυτους που επιτεθηκαν.
    Τους θεωρω πράκτορες(και ας μην το γνωριζουν καποιοι απο αυτούς) και την ενέργεια τους σκηνοθετημένη απο καποια κέντρα, ποιος ξερει,ίσως και ξένα.

    Τετοια ατομα θα μπορουσαν να παιξουν καλλιστα τον ρόλο των ταγματασφαλιτών κατα τη γνωμη μου οταν χρειαστει.

    Οσο για την ρηση του Τσε, εμενα μου μοιάζει περισσοτερο ποιητική και λιγότερο πολιτική.

    Το αναρχικο πνευμα(και οχι δραση, περι πνευματος μιλάει), σημαινει οτι δεν αφήνεις το πνεύμα σου να παγιδεύεται σε στεγανα, το αφήνεις ελεύθερο να γεννά ιδέες και τρόπους για να εξυπηρετήσει τους σκοπους της ζωης.

    Τεσπα ετσι το βλεπω εγω, ετσι και αλλιως ειναι ανοιχτο σε ερμηνιες, αλλα το να το ερμηνευει καποιος ως οτι ο Τσε ηταν αναρχικος ειναι σίγουρα αυθαίρετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Ετσι, η μεγαλύτερη και μαζικότερη απεργία όλων των εποχών, αντί να βρεί την καθαρά ταξική της ταυτότητα, μπήκε στους πολιτικούς σχεδιασμούς ενός γενικότερου πλάνου που λέει οτι γενικά δεν έχει αξία να παλέψεις για το σήμερα, αλλά να εναπωθέτεις ελπίδες για το αύριο της Λαικής Εξουσίας. Τώρα πως αυτές οι δύο θέσεις συνδιάζονται, μεγάλη υπόθεση."

    Και αυτο ειναι μεγαλο λαθος που λες, η παλη δεν ειναι μονο βιαιου τυπου, θα επρεπε να το ξερεις. Το ΚΚΕ νυχθημερον καλει τους εργατες σε ταξικη παλη σε ολα τα επίπεδα, εργασια, γειτονια, σωμματεια κλπκλπ.

    Θα ερθει και η βια, δυστυχως, καλο θα ειναι ως τοτε να εχουμε πολλους με το μερος μας ομως, και να ελέγχουμε και "δομες" γιατι ελλειψη οπλων, αν δεν εχουμε τουλαχιστον τον έλεγχο του κοινωνικου ιστου και του κοσμου της εργασιας, θα μας κανουν κοσκινο!

    αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βλεπεις εμας δεν νομιζω να μας εξοπλισουν οι Αμερικανοι, οπως εκαναν στην ΛΥβυη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Συμφωνώ μαζί σου Poe, γι αυτό είπα "αφήνει τον κάθε αναρχικό να...ονειρεύεται!".

    Πράγματι είναι απατηλό όνειρο ότι ο Τσε ήταν αναρχικός. Αλλού ήταν το...hint.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καποιοι το εχουν παρει "πατριωτικα"

    ---

    Νέα επίθεση σημειώθηκε σε γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη χθες τα ξημερώματα.

    Οι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν εναντίον των γραφείων του ΚΚΕ στη Θέρμη. Έσπασαν τη τζαμαρία των γραφείων και τη φωτεινή ταμπέλα της πρόσοψης και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    Η τοπική οργάνωση Θέρμης του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός, λέγοντας ότι «πρόκειται για προβοκατόρικη, άνανδρη και θρασύδειλη επίθεση, που έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων, που εκτελούν οργανωμένες ομάδες προβοκατόρων – δολοφόνων, που υπηρετούν τους μηχανισμούς του συστήματος».

    Νέα επίθεση σημειώθηκε σε γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη χθες τα ξημερώματα.

    Οι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν εναντίον των γραφείων του ΚΚΕ στη Θέρμη. Έσπασαν τη τζαμαρία των γραφείων και τη φωτεινή ταμπέλα της πρόσοψης και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    Η τοπική οργάνωση Θέρμης του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός, λέγοντας ότι «πρόκειται για προβοκατόρικη, άνανδρη και θρασύδειλη επίθεση, που έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων, που εκτελούν οργανωμένες ομάδες προβοκατόρων – δολοφόνων, που υπηρετούν τους μηχανισμούς του συστήματος».

    http://www.tsantiri.gr/ellada/nea-epithesi-se-grafia-tou-kke-sti-thessaloniki.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μπαίνουμε σε νέα εποχή λευκής τρομοκρατίας, με εκτελεστές τους παρακρατικούς των "Εξαρχείων" ? Ή μήπως προσπαθούν να προκαλέσουν κάποια βίαιη αντίδραση εκ μέρους του ΚΚΕ ?

    Όποιο και να είναι το σχέδιο, είναι ξεκάθαρο ποιοί κινούν τα νήματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ποιά βία ρε Φραγκίσκο; Είδες να μιλάω πουθενά για βία; Αυτό που είπα ήταν ξεκάθαρο. Η απεργία αυτή εντάχθηκε μέσα στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ σχέδια του ΚΚΕ ναι ή όχι; Το ΚΚΕ είναι της γραμμής εδώ και 2 χρόνια οτι ο αγώνας για το καθημερινό είναι ανεπαρκής ναί ή όχι; Θα έπρεπε μετά απο ένα τέτοιο διήμερο να είμαστε ήδη, μια βδομάδα μετά, σε κλιμάκωση του αγώνα ναί ή όχι; Αν πίστευε στη νίκη εξ αρχής της απεργίας το ΚΚΕ δεν θα πρεπε να το τραβήξει μέχρι τα άκρα, αφού είχε εξ αρχής επιτυχία; Απεργία διαρκείας μέχρι να πάρουν πίσω τα μέτρα τουλάχιστον; Είναι ενδεικτικό το πόσο δεν πίστεψε στην νίκη της, όταν την χρησημοποίησε σαν όργανο έντασης της διαμαρτυρίας.

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Απεργια διαρκειας, ευκολο να το λες δυσκολο να το κανεις.

    Την δευτερη μερα της απεργιας, στα Χανια τουλαχιστον, ηταν οι μισοι στους δρομους, ίσως και λιγοτεροι απο τους μισους.

    Η κλιμακωση του αγωνα δεν γινεται σε μια μερα, ηδη εχει κλιμακωθει ο αγωνας, δεν το βλεπεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι εννοεις τα πολιτικα σχεδια του κκε;

    Αυτο δεν καταλαβαινω...

    Εξηγα το καλυτερ μην μου πεις παλι οτι δεν καταλαβα τι ηθελες να πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μεταλμάινερ,
    είσαι εκτός κοινωνίας μου φαίνεται.

    Το ΚΚΕ αποφασίζει τις απεργίες, ή μήπως οι εργαζόμενοι μέσα στα συνδικάτα τους ? Και πες ότι το ΚΚΕ περνούσε την γραμμή για απεργία διαρκείας, πόσοι τελικά θα ήταν αυτοί που θα συμμετείχαν πάνω απο 2-3 μέρες, έστω μια εβδομάδα ... Ξέρεις πόσο καιρό θα αντέξει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία ? ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ , διότι τα μέτρα ΠΡΕΠΕΙ να περάσουν ! Και η γραμμή της απεργίας διαρκείας σημερα, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΗΤΤΑ

    Μεταλμάινερ, εαν θες με ακούς, εαν δεν θες με προσπερνάς. Όταν δεις απεργίες διαρκείας, αυτό θα σημαίνει πως βρισκομαστε ήδη σε προεπαναστατική περίοδο. Δεν ξέρω πόσους μήνες ή πόσα χρόνια χρειαζόμαστε ακόμα, ώστε να συμπληρωθεί η χρυσή τριάδα των απαραίτητων συνθηκών, αλλά σε τέτοια φάση ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Οταν συμπληρωθουν οι συνθηκες δεν θα χρειαζεται να συμβουλευομαστε την τριαδα, θα το βλεπουμε στις επαφες μας με τους ανθρωπους, που θα εχουν συνειδηση της πραγματικοτητας και θα εκφραζουν οχι μονο τον εαυτο τους, αλλα οργανωμένες συλογικότητες δυκτυωμενες μεταξυ τους σε ενα κοινο στοχο.

    Και οχι το κάθε "ιδεολογικο μαγαζακι", να κοντραρεται με το οργανωμενο εργατικο κινημα, που ειτε το θελουμε ειτε οχι ταυτιζεται στο μεγαλυτερο μερος του με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, για το ποιος ειναι πιο επαναστατης και ποιος ειναι προδότης.

    Η θεωρια στην πραξη κρίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΝΑ στο πω και αλλιως,
    το ΚΚΕ ειναι οτι πιο σοβαρο και οτι πιο μαζικο αυτη τη στιγμη στην Ελλάδα.

    Λογικό, λογικότατο ειναι να δέχεται κριτική, και πολεμική, και χυδαίες επιθέσεις, το ξέρουμε, το περιμένουμε. Απο εκει και πέρα, ότι αξίζει το αξιολογεί, το υιοθετει και το κρατάει αν μπορει, γιατι αν και δεν χρωστάει σε κανέναν(πέρα απο οσους το απαρτίζουν και το βοηθού), έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμέυσεις απέναντι στον λαό.

    Για τις δεσμευσεις αυτες παλευει με τον τροπο που ξερει και με τον τρόπο που μπορεί, και σίγουρα εχει φέρει καλύτερα αποτελέσματα απο οποιονδήποτε αλλο πολιτικό φορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. metalminer: Στα σοβαρά τώρα πιστεύεις ότι μου απάντησες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Παντως για να δωσω και μια ακομα αποψη, αν την θελετε συντροφοι.
    Οι μπαχαλοι καναν, τελικα, οτι δεν καταφερε η αστυνομια. Διελυσαν την διαδηλωση. Λειτουργησαν οπως οι μπατσοι με τους αγανακτισμενους το καλοκαιρι. Τωρα οι μπαχαλοι επανελαβαν το σκηνικο. Μπραβο παληκαρια μου! Αντε και συνταξεις αποστρατων! Ελπιζω και σε 14 μισθους!! Αξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να ασχολούμαστε με τον λάκη τον γλυκούλη που πουλάει επανάσταση και νέο-αριστερισμό πατώντας πάνω στο τεράστιο συμβόλαιό του...
    μαζί με τους αρβύλα όπως βλέπεται έχουν εξελιχθεί σε έναν τύπο τηλεοπτικών αγανακτησμένων...
    είναι οι περσόνες που καθορίζουν στο μεγάλο κοινό τους το βαθμό και τον τρόπο αγανάκτησης του...
    φυσικά οι πριμαντόνες δεν θέλουν ν ακουν για Κ.Κ.Ε εργατικό κίνημα και οργανωμένο αγώνα....
    και δεν είναι φετινή σοδειά αυτή η κολόνια...
    κρατάει χρόνια....
    είναι οι ίδιοι τύποι ποθ πέρυσι κατέκριναν το ΠΑΜΕ Κ ΤΟ ΚΚΕ που δεν συμμετείχε μαζί με τους κατασκηνωτές του συμτάγματος...
    είναι οι ίδιοι που τολμούσαν να μιλήσουν για μη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην κερατέα γιατί οπως ειρωνικά ανέφεραν ήταν εκτός έδρας....
    είναι οι ίδιοι γκεμπελίσκοι που αναφέρουν όπως το σύνολο της τιβι το ΚΚΕ σαν το κόμμα του όχι....
    γιατί πίσω απο την σάτυρα τους οι δουλειά γίνετε μια χαρά...
    το μήνυμα περνάει...
    εδώ ο κανάκης τα έβαλε με τα παιδιά που πέταξαν τα γιαούρτια σε κάποιον κυβερνητικό μέσα στο σινεμά...
    και μίλησε ο σφίχτης για αξιοπρέπεια και επίπεδο!!!!
    βρε ουστ.....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Παιδιά όλοι αυτοί δεν κάνουν σάτιρα. Ακόμη κι αν κάποιοι ξεκίνησαν έτσι, σήμερα ουσιαστικά είναι στον χώρο των λεγόμενων celebrities. Ασχολούνται με τις μόδες, δημιουργούν μόδες, κριτικάρουν τις μόδες.
    Στα πλαίσια αυτά πρέπει να τους κρίνει κανείς.

    Υγ1: Το κακό με το Λαζόπουλο είναι ότι την έχει ψωνίσει ο καψερός, αλλά δεν είναι παράλογο: Πόσες άμυνες μπορεί να έχει κάποιος όχι και ιδιαίτερα συνειδητός, όταν τον κυκλώνουν 100 γλύφτες και του λένε ότι είναι τέλειος;
    Υγ2: Βέβαια εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν παίρνει ο Κανάκης το σοβαρό του ύφος, φουσκώνει και σφίγγει τα χείλη, για να πετάξει (κατά 99%) κάποια τεράστια παπαρδέλα που θα την έλεγε κι ο Τέρενς Κουίκ, είναι ό,τι πιο απολαυστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. http://radiocollectiva.blogspot.com/2009/03/al-synaspistiri-news.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. http://radiocollectiva.blogspot.com/2009/04/ai-sihtir-news.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εβλεπα τωρα και αυτο

    μεχρι και του πασοκου δινει δικιο

    http://www.youtube.com/watch?v=Fosj9MdpI2I&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...