12 Οκτ 2011

Ενα κείμενο και μια απάντηση!



Στη σημερινή «Αυγή» δημοσιεύτηκε μια έκκληση- κάλεσμα σε κοινό αγώνα κάποιων που αυτοαποκαλούνται αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κλπ. – μεταξύ άλλων είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, Μπιτσάκης Ευτύχης, Τσαπόγας Γιώργος, κ.α., που απευθυνομενοι στους Έλληνες πατριώτες, τους καλούν να «απεγκλωβιστούν από την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας και με αγωνιστική συνεργασία να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία».

Το κειμενο εχει ως εξης, ενω ο σχολιασμος που ακολουθει ανηκει στο φιλο και συνμπλογκερ @faro (που λογω τεχνικων προβληματων μου ζητησε να το αναρτησω εκ μερους του).

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτοφανείς και δραματικές εξελίξεις. Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της ως ανεξάρτητης και βιώσιμης χώρας. Κατά συνέπεια το πρόβλημά της είναι σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Πρόβλημα εθνικό και όχι απλώς πρόβλημα χρέους. Η απαίτηση των δανειστών να οδηγηθεί η χώρα σε συντεταγμένη χρεωκοπία με στόχο την αδιάκοπη πληρωμή των τόκων και των χρεωλυσίων και με συνέπεια τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την απαίτηση να τους δοθεί ως αντιπαροχή ο δημόσιος πλούτος, υποθηκεύει την ανεξαρτησία της χώρας και την επιβίωση του ελληνικού λαού»....

Σχόλια:

«Σήμερα» ;

Δηλαδή, χθες δεν ήταν;

«Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της ως ανεξάρτητης και βιώσιμης χώρας»

Ποιος «αόρατος» εχθρός επιβουλεύεται την ανεξαρτησία μας;

Οι … Γερμανοί ;;;

Όταν λέμε «βιώσιμης χώρας», βάζουμε μέσα και το μεγάλο κεφάλαιο; Τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους; Όλοι … λαός και … Κολωνάκι στο ίδιο τσουβάλι;

«Πρόβλημα εθνικό και όχι απλώς πρόβλημα χρέους».

Ναι ;
Αναγνωρίζουν οι «αγωνιστές» ότι υπάρχει πρόβλημα χρέους;

Και είναι και εθνικό ;
Δηλαδή να πάρει μέρος στην επίλυσή του κι ο λαός που δεν ευθύνεται σε τίποτα;

Είναι (διαπιστώνουν οι αγωνιστές «μας») απαίτηση των δανειστών …

Σοβαρά;
Τίποτα δεν διδάχτηκαν τόσα χρόνια ;

Μα φίλοι μας, απαίτηση της πλουτοκρατίας (ντόπιας και ξένης) είναι !

Απαίτηση του καπιταλισμού, είναι !

Για κάντε τον κόπο να διαβάσετε και κανένα βιβλίο … π.χ. του Νίκου Μπογιόπουλου «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε», μπας και μπείτε στο νόημα, μπας και ξεστραβωθείτε !

«επιβίωση του ελληνικού λαού».

Μέσα κι οι ...Βαρδινογιάννηδες κι οι Κόκκαλοι και όλοι ;

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Εμείς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές που περνάει η χώρα μας, συναντηθήκαμε στην Αθήνα και συμφωνήσαμε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία».

Σχόλια:

Αγαπητοί «αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», οφείλεται (οι περισσότεροι) να ξέρετε ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» !

Και εσείς (οι περισσότεροι τουλαχιστον από σας), δεν δικαιούστε σήμερα να μιλάτε για το ΕΑΜ !

Που τόσα χρόνια, ξεχάσατε εντελώς γιατί δημιουργήθηκε.

Σίγουρα πάντως δεν έγινε για να ψηφίζετε ορισμένοι το Μάαστριχτ, να ορκίζεστε πίστη στην ΕΟΚ – ΕΕ, να βάζετε στο ίδιο τσουβάλι το ΝΑΤΟ με τους λαούς (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Λιβύη).

«Σήμερα διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατάται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».

Σχόλια:

Τώρα, κοιτάξτε !

Αν ήταν για το καλό του εργαζόμενου λαού, καλώς να καταπατηθεί το Σύνταγμά τους. Ένα αστικό εργαλείο στα χέρια της μπουρζουαζίας είναι !

Μην το επικαλείστε …

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, απέναντι σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, αλλά και απέναντι στον εαυτό μας, απευθυνόμαστε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου και καλούμε σε κοινόν αγώνα με στόχο:»

Σχόλια:

«…στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον …»

Δεν έχουν όνομα αυτές οι δυνάμεις ;

Δηλαδή απευθύνεστε και στο … ΠΑΣΟΚ ;

Και στη ΝΔ ; Και στο … ΛΑ.Ο.Σ. ;

Μα, φίλοι μας, σήμερα, όλοι εναντίον του Μνημονίου λένε ότι είναι …

Στα λόγια φυσικά !

Όπως π.χ. ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Που άλλα λέει στα λόγια και άλλα κάνει στην πράξη – αν και τώρα τελευταία όπως ο Παπαδημούλης στο Αλτερ, και στα λόγια με την ΕΕ που δημιούργησε όλα τα προβλήματα και το χρέος και τα μέτρα και τα δάνεια κλπ. είναι !

Σε ποιες δυνάμεις, λοιπόν, απευθύνεστε;

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

«- την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της τρόικας,
- την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας,
- την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
- τον ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας,»

Ερωτήματα γι αυτά που προτείνουν οι αγωνιστές «μας»:

- Χωρίς να απεμπλακούμε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

- Ποιος κατέχει την εθνικής μας κυριαρχία για να την ανακτήσουμε;

- Μιλάτε για «αναδιανομή»; Και όχι για το ολικό πέρασμα του πλούτου σ΄αυτούς που τον παράγουν; Και ποιος ακριβώς θα κάνει αυτήν την παραγωγική ανασυγκρότηση;

- «τον ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό …»;;;;;;;;;

Δηλαδή ;

Να πάμε στην … Ασία;

Ή στην … Ευρωασία ;

----------------------------------------------------------------------------------------------

«Κατά συνέπεια: Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες να απεγκλωβιστούν από τον δογματισμό και την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία είναι δέσμια της πολιτικής μας εξάρτησης και των συμφερόντων του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου.

Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες που συναισθάνονται την ευθύνη και την ανάγκη για κοινό αγώνα για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα της τρόικας και του Μνημονίου σε αγωνιστική συνεργασία με άμεσο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας.
Καλούμε σε αγώνα για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία".»

Σχόλια:

Για τα … λοιπά, και για την κυβέρνηση (?) που θα φέρει τον … λαό στην εξουσία.

Δυο λόγια μόνο.

Θυμίζει το πάλαι ποτέ πασοκικό σύνθημα (που όλοι είδαμε που κατέληξε) «το πασοκ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» !

Ακούστε κύριοι της Εθνικής Αντίστασης.

(που μάλλον το ξεχάσατε αυτό)
Η λύση δεν είναι άλλη μια κυβέρνηση – διαχειριστής του καπιταλιστικού συστήματος.

Η λύση είναι Λαϊκή Εξουσία που θα εφαρμόσει την Λαϊκή Οικονομία, θα οικοδομήσει τον Σοσιαλισμό.

Αλλά, εσείς, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα Οράματα του ΕΑΜ (που το επικαλείστε ανερυθρίαστα), όχι μόνο τα ξεχάσατε, αλλά και παλεύετε συνειδητά εναντίον …

Κρίμα …

Κρίμα που εξακολουθείτε και είστε εγκλωβισμένοι στο καπιταλιστικό σύστημα και δεν βλέπετε πέρα από τη … μύτη σας !

44 σχόλια:

  1. Ολοι στα γραφεια της ΔΕΗ τωρα!Ηρθε η ωρα να σπασει ο τσαμπουκας τους!Ασχετο με την αναρτηση αλλα επειγον!Στους δρομους γεννιουνται οι συνειδησεις!Ειναι εκει και βουλευτες του ΚΚΕ,εχει συρθει αναγκαστικα και η ΓΣΕΕ,πρεπει οι αγωνιστες του ΠΑΜΕ να ειμαστε ποταμι ολοι εκει!Ενα μπραβο στη ΓΕΝΟΠ που δειχνει τουλαχιστον οτι εχει τσιπα.ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, οι άνθρωποι είναι φανερό πως ονειρεύονται αναβίωση της σοσιαλδημοκρατίας του '80 εν μέσω της μεγαλύτερης από τον β'παγκόσμιο καπιταλιστικής κρίσης. Ονειρα θερινής νυκτός...
    Από την άλλη δεν είναι τυχαίο που επικαλούνται το ΕΑΜ, μέσα στο οποίο το ΚΚΕ είχε δώσει στο κέντρο και την σοσιαλδημοκρατία ρόλο δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την πραγματική τους βαρύτητα μέσα στο λαϊκό κίνημα.
    Αλλά το ίδιο λάθος δύο φορές δεν πρόκειται να γίνει.
    Πολύ σωστά επισημαίνεται πως εάν τίθεται "εθνικό ζήτημα", μπαίνει και θέμα συνεργασίας με κομμάτι της "εθνικής αστικής τάξης", που όμως όχι μόνο συμμετέχει στο πλιάτσικο αλλά "εθνική" δεν ύπηρξε και ποτέ(όχι πως αν ήταν θα έμπαινε ζήτημα). Ο πόλεμος που διεξάγεται προς το παρόν οικονομικά δεν είναι τίποτα άλλο από ταξικός. οποιος αποκρύπτει και συσκοτίζει την φύση του είναι αντικειμενικά συνεργάτης του ταξικού εχθρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κοκκινοςδρόμοςΠέμ Οκτ 13, 01:20:00 π.μ. EEST

    Θα κριθούμε από την ιστορία και αυτοί και εμείς. Σε περιόδους όπως η σημερινή είναι πολύ σημαντικό να αναλύσεις σωστά τα γεγονότα, να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Οι κύριοι όμως αυτοί όπως πολύ σωστά γράφει και ο φάρος, δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους. θα αποτελέσουν ένα ακόμα βατερλό (ή όπως είπε και η Αλέκα, "ταξικά ναυάγια"), ανάμεσα στα πολλά της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (συγνώμη που θα γράψω κάτι άσχετο) Spiral Architect ρε συ ειχες δώσει ενα λινκ για ενα site Με αστειες αφίσες, στειλτο ξανα γιατί δεν το βρισκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://antistachef.wordpress.com/

    πάρε ένα απο ΣΥΝ/ΣΥΡ bloger

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο εθνικό ζήτημα κάθε αστική τάξη θέλει είτε προνόμια για το έθνος της, είτε άποκλειστικά πλεονεκτήματα γι’ αυτό. Αυτό ακριβώς λέγεται «πρακτικό». Το προλεταριάτο είναι ενάντια σε κάθε προνόμιο, ενάντια σε κάθε αποκλειστικότητα. Το να ζητάς πρακτικισμό» από το προλεταριάτο σημαίνει ότι σέρνεσαι από την αστική τάξη, ότι πέφτεις στον οπορτουνισμό.

    Ο αστικός εθνικισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός είναι δύο συνθήματα ανειρήνευτα εχθρικά, που αντιστοιχούν στα δύο ταξικά στρατόπεδα όλου του καπιταλιστικού κόσμου και εκφράζουν δυο πολιτικές (κάτι παραπάνω: δυο κοσμοθεωρίες) στο εθνικό ζήτημα. Υπερασπίζοντας το σύνθημα του εθνικού πολιτισμού και στηρίζοντας σ’ αυτό ολόκληρο σχέδιο κι ένα πρακτικό πρόγραμμα της λεγόμενης «πολιτιστικής-εθνικής αυτονομίας», οι μπουντιστές στην πράξη παίζουν το ρόλο του προαγωγού του αστικού εθνικισμού μέσα στο εργατικό
    περιβάλλον.

    Λένιν - το δικαίωμα των εθνών για την αυτοδιάθεση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχει το παραμικρό νόημα να διϋλίζονται μέχρι φθόγγου τα λόγια κάποιων ανθρώπων που έχουν προσφέρει το λιθαράκι τους στην ιστορία του τόπου για να αποδειχτεί πως είναι οπορτουνιστές ή δεν ξέρω τι άλλο. Αν έπασχαν από αντίστοιχη στενοκαρδία οι κομμουνιστές που σε πολύ χειρότερες συνθήκες δημιούργησαν το ΕΑΜ, αυτό δεν θα είχε γίνει ποτέ. Εκτός βέβαια αν θεωρούσαν -που δεν το νομίζω- πως οι αστοί πολιτικοί που συνέπραξαν στο ΕΑΜ ονειρεύονταν τη δικτατορία του προλεταριάτου.
    Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω πως ο Μίκης είναι συνεργάτης του εχθρού.
    Θα περίμενα με μεγάλο ενδιαφέρον τυχόν τοποθέτηση του Δελάρζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ στρατολάτη.

    Σαφώς και θα δυσκολεύεσαι πολύ να πιστέψεις ότι ο Μίκης είναι συνεργάτης του εχθρού, καθώς είναι άλλο να βλέπουμε τις αξιοθρήνητες εθνικιστικές θέσεις της σπίθας κι άλλο να το θέτετε έτσι.

    Τουλάχιστον όμως έχουμε γνώση. Πως η σπίθα έχει καταγγελθεί από αποχωρήσαντες ως συσπείρωση εθνικιστικών και παρακρατικών ομάδων. Πως η πολιτική της σύνθεση είναι ένας οχετός αστών και αντιδραστικών. Πως οι θέσεις της ακολουθούν αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο του αντιδραστικού εθνικισμού.

    Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε κριτική στην πολιτική τους. Κι αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια διχογνωμίας.

    Και να ξέρεις πως στο επιχείρημα σου πως αν ήταν στενόκαρδοι οι κομμουνιστές δεν θα γίνονταν το ΕΑΜ κανείς δεν διαφωνεί. Να συμπληρώσω επίσης, πως αν το ΕΑΜ ήταν τόσο ανοιχτόκαρδο που θα δεχόταν να γίνει κέντρο οπορτουνιστικών θεωριών και καταφύγιο αντιδραστικών εθνικιστικών θέσεων και οργανώσεων ο φτωχός λαός μας που έγινε ο ιστορικός γίγαντας που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας, το πολύ πολύ να είχε θυσιαστεί για άλλη μια φορά σαν ανυποψίαστο θύμα της πολιτικής της μίας πτέρυγας της αστικής τάξης που ήθελε να προστατεύσει τα ταξικά της συμφέοντα από την άλλη πτέρυγα κι όλες οι πτέρυγες μαζί να προστατέψουν τα συμφέροντα τους από τους προλετάριους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τον φίλο Στρατολάτη: αλίμονο, δεν αναιρείται ούτε η προσφορά ούτε οι αγώνες κανενός, πόσο μάλλον του Γλέζου.
    Άλλες επιλογές πολιτικές έκανε ο άνθρωπος στην πορεία της ζωής του, με γεια του με χαρά του.
    Ο μαρξισμός κατά βάση είναι και κριτική, δες π.χ την "αθλιότητα της φιλοσοφίας" ή την "κριτική του προγράμματος της Γκότα" του Μαρξ, που πράγματι παίρνει μία-μία τις φράσεις από το κείμενο που είναι προς κριτική (το βιβλίο του Προυντόν "η φιλοσοφία της αθλιότητας" στην πρώτη περίπτωση, το πρόγραμμα του ενιαίου σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος Γερμανίας στη δεύτερη) και τις αναλύει, τις κάνει πενηνταράκια που λέμε και φυσικά τις αντιμετωπίζει ιδεολογικά, ταξικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς τον πρώτο σχολιαστή, τον Ανώνυμο, έχουμε πει πολλές φορές, γράψτε από κάτω ή στην αρχή ένα παρατσούκλι ώστε να μπορούμε να μιλάμε ...

    Επί της ουσίας. Ναι, όσοι μπορείτε τρέξτε στη ΔΕΗ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. TRASH: Στην ουσία, ψάχνονται ...
    Όπως ψάχνεται ολόκληρος ο οπορτουνιστικός χώρος να βγει από τα αδιέξοδά του !

    Τώρα, γιατί μπαίνουν μπροστά γι΄αυτό κάποιοι παλιοί αγωνιστές, μάλλον πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν οι ίδιοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κοκκινοςδρομος: Σωστά ... αλλά πριν κριθούμε και κριθούν από την Ιστορία, ας μην το παρακάνουν κάποιοι τέτοιες μέρες ...

    Η Ιστορία γράφεται και με πισωγυρίσματα, αλλά γράφεται και με Ταξικό Αγώνα προς τα μπρος !

    Συμφωνώ απόλυτα με τις επισημάνσεις που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ένας στρατολάτης: Ελπίζω να μου επιτρέψεις και σε μένα μια ας την πούμε απάντηση.

    Αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς σου, αλλά σε παρακαλώ να δεις την παρακάτω θέση.

    Σε περιόδους κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, αξιών κλπ.) σαν αυτήν που σοβεί στις μέρες μας, ως αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης του καπιταλισμού, που έχει οξύνει τις αντιθέσεις του σε τέτοιο σημείο που να μοιάζει σαν ... λιοντάρι στο κλουβί που είναι έτοιμο να πεθάνει, πρέπει Φίλε μου, να χωρίσει η ήρα απ΄το στάρι !

    Το σύστημα έχει πολλούς τρόπους να καμουφλάρεται, να ξεγελά, να διατηρεί τα κεκτημένα του.
    Μεσοβέζικες λύσεις, το μόνο που θα κάνουν, θα είναι ένα ακόμα πισωγύρισμα.

    Σ΄αυτή τη φάση λοιπόν, το σύστημα βρίσκει ηθελημένα ή και αθέλητα πρόθυμους να το στηρίξουν.
    Η χρησιμοποίηση (είπαμε, πολλές φορές χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό) κατά τα άλλα αγωνιστών, είναι ό,τι το καλύτερο για το σύστημα.

    Οι υπόλοιποι, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε.
    Πρέπει να αντιδράσουμε, να ξεμπροστιάσουμε τις προσπάθειες διατήρησης του συστήαμτος, να αμυνθούμε αλλά και να επιτεθούμε !

    Και, Φίλε μου, ας το πούμε καθαρά.
    Ο καθένας διαλέγει κάθε φορά με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλο πράγμα η κριτική σύντροφοι και άλλο ο επιεικώς αχαρακτήριστος προσδιορισμός αυτών που υπογράφουν ως "κάποιων που αυτοαποκαλούνται αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κλπ" ή "ταξικά ναυάγια". Η κριτική πρέπει να έχει σχέση με αυτά που λένε και όχι με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Τώρα γι' αυτά που λένε ας γράψει κάποιος ένα σοβαρό άρθρο για να το συζητήσουμε. Οι κομμουνιστές δεν έχουν ανάγκη τέτοιων εκφράσεων για να πείσουν για την αλήθεια του λόγου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άρης: Σωστά επισημαίνεις ότι μπορούμε (εγώ θα πρόσθετα ότι επιβάλλεται) να ασκήσουμε κριτική !

    Αυτό ακριβώς κάνει το συγκεκριμένο ποστ.

    Και φυσικά, είναι έτοιμο και για τον αντίλογο.
    Συγκεκριμένα θα παρακαλούσα ...
    Ας το κάνει, λοιπόν, ο Φίλος στρατολάτης ή όποιος άλλος θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑλεξΔ: Σωστά επισημαίνεις ότι δεν αναιρείται η προσφορά κανενός ...
    Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
    Όχι από μας τουλάχιστον !

    Απ΄την άλλη όμως, πιστεύω, ότι μπορούμε να ασκούμε κριτική στον καθένα.
    Κυρίως, έχοντας υπόψη μας, την θέση "τα στερνά τιμάν τα πρώτα" !
    Κι αυτό ισχύει για όλους ...

    Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχοντας διαβασει τα προηγουμενα σχολια, μερικα απο τα οποια συμφωνω, θεωρω ως αξιο αποριας το οτι καποιοι αδιαμφισβητητοι αγωνιστες της Εθνικης Αντιστασης, (με σημαντικη ιστορικη προσφορα, οπως ο Γλεζος, κ.α), δεν σκεφτονται καν να συσπειρωθουν στο ΚΚΕ, το οποιο αυτη τη στιγμη ειναι το μονο κομμα που ξεκαθαρα δεν στηριζει τη πλουτοκρατια και τις πολιτικες λιτοτητος, ωστε να προσφερουν, εκει, οσοι θελουν απο τους αγωνιστες αυτους,τις υπηρεσιες τους;

    Το οτι πανε να βαλουν το κοσμο που συνειδητα ψηφιζει ΚΚΕ, τοσα χρονια, στη γωνια, εμενα μου φαινεται λιγο υποπτο, να το πω κι ετσι...

    Εχουμε βεβαια ξαναδει τετοιου ειδους 'εκκλησεις','λυσεις',οι οποιες αποδειχθηκαν
    απο..πατατα μεχρι και εντελως αποπροσανατολιστικες και επικινδυνες, ακριβως επειδη αντι να συσπειρωνουν, διαλυουν και δημιουργουν πολλα ερωτηματικα και υποψιες στο κοσμο, που παντα αναρρωτιεται '' που επιτελους ειναι η Αριστερα'' για να ξεφυγουμε απο τη Τροικα και τους..Τροικανους!
    Αυτη ομως ειναι η παγεια τακτικη οσων εχθρευονται τις πραγματικες αλλαγες μαζι με τον λαο και προσπαθουν να ''εγκλωβισουν'' κοσμο σε ακομη πιο επικινδυνα στεγανα και απο αυτα που βρισκεται τωρα η χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κοκκινοςδρόμοςΠέμ Οκτ 13, 03:32:00 μ.μ. EEST

    palioskaro

    Επειδή ο χαρακτηρισμός "ταξικά ναυάγια" είναι δικός μου, επιτρεψέ μου να εξηγηθώ.

    Μέχρι πρόσφατα έτρεφα απεριόριστο σεβασμό στον μίκη θεοδωράκη (αλλά και κάποιο σεβασμό και στον μανώλη γλέζο). Έτρεφα απερίοριστο σεβασμό για την αντιστασιακή του δράση, για το τεράστιο στρατευμένο καλλιτεχνικό του έργο.

    Όμως,
    εδώ και πολλά χρόνια ο θεοδωράκης έχει πάψει να είναι αυτό γιο το οποίο εγώ προσωπικά τον εκτιμούσα. Έχει υποπέσει σε σειρά λαθών και πολιτικών παραπτωμάτων. Αποκορύφωμα είναι η δημιουργία της Σπίθας. Ένας αχταρμάς δηλαδή λανθάνουσας αριστερής φρασεολογίας, σοσιαλδημοκραταρτικών στόχων, μικροαστικής νοοτροπίας και εθνικιστικών κραβγών.

    Αυτό που λέω λοιπόν είναι ότι αυτές του οι επιλογές τον οδηγούν αναπόφευκτα στο καναβάτσο της ιστορίας, υπονομεύει ο ίδιος την αξία και την πολιτική του παρακαταθήκη και γίνεται αυτό στο οποίο πολέμησε, ένας γελοτοποιός των αστών.

    Του δίνω εν μέρει το ελαφρυντικό της μεγάλης ηλικίας, αλλά ως εκει. Εδώ παίζεται το μέλλον μας και δεν επιτρέπεται κανείς απλά να κάνει το κομμάτι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι αγαπητέ Φάρε, να χωρίσει η ήρα από το στάρι. Όχι όμως να φτάνουμε στο σημείο να συμπεραίνουμε ότι άνθρωποι που έχουν αφήσει ένα μετρήσιμο στίγμα στη σύγχρονη ιστορία είναι "αυτοαποκαλούμενοι" και εκούσια -έστω- όργανα του συστήματος. Κι αυτό μάλιστα βασιζόμενοι σε γραμματικά στίγματα. Αλίμονο αν η άμυνα του συστήματος είναι ο Μίκης -με τις όποιες αντιφάσεις του- κι ο Γλέζος. Δεν αντιλέγω σ’αυτό που λέει ο Άρης, είναι γεγονός πως η Σπίθα είναι περίεργο μόρφωμα. Ο Μίκης «πάσχει» από υπερβολικά καλές προθέσεις, αυτές έχουν επιτρέψει σε διάφορους περίεργους να τον τριγυρίζουν. Όπως ακριβώς οι μύγες γύρω από το φως.
    Κι ας πιάσω την ήρα και το στάρι. Είναι μια έκφραση που φοριέται πολύ στο κόμμα. Κι εμένα μ'αρέσει, δε λέω. Τι είναι αυτό που θέλουμε; Τη δικτατορία του προλεταριάτου, τη λαϊκή εξουσία. Γνωρίζουμε καλά ότι οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας. Ωστόσο η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε είναι βίαιη, ευκαιρία μέσα στις συνθήκες διάρρηξης του ευζωϊκού προσωπείου του καπιταλισμού να συστρατευτούν με το "στάρι" όσο το δυνατόν περισσότεροι προλετάριοι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποτινάξουν την οπορτουνιστικής απόχρωσης αντίληψη ενός καπιταλισμού "με ανθρώπινο πρόσωπο". Πάρα πολύ δύσκολο, μην κοροϊδευόμαστε. Μέχρι εδώ λοιπόν καλά με την κριτική επί όποιων προτάσεων εξόδου από την κρίση δεν συμβαδίζουν με τη ευθεία και ριζική αποκοπή από μικτά ή παρδαλά μοντέλα τρίτων και εικοστών όγδοων δρόμων. Πως θα πείσεις αυτόν που χρειάζεσαι, τον ταξικό σου σύμμαχο, αυτόν που δίχως τη συστράτευσή του δεν θα καταφέρεις ποτέ να ανατρέψεις τους συσχετισμούς, να έρθει μαζί σου; Με τη διύλιση των αντωνυμιών; Ή με το παράδειγμά σου, την αγωνιστικότητά σου, την δομημένη πρόταση διεξόδου σου; Θεωρώ λοιπόν πως οι επιθέσεις σ' αυτούς που ενίοτε με ευκολία τσουβαλιάζουμε σαν "συνοδοιπόρους του συστήματος" πρέπει να είναι προσεκτικές και διακριτικές. Δεν μπορεί να απαιτούμε από τους άλλους να χρησιμοποιούν το λεξικό μας, ούτε να αντιπαραθέτουμε λήμμα το λήμμα σα να κάνουμε λεξικογραφική ανάλυση. Δεν αρκεί ένα "τα στερνά τιμούν τα πρώτα" για να παραγράψουμε την πορεία κάποιων ανθρώπων, έστω κι αν αυτή δεν ταυτίστηκε με τις αντιλήψεις μας. Προφανώς δε μιλώ για Κύρκους και σία, αν και αυτό το θεωρώ αυτονόητο στα πλαίσια της συζήτησης.

    ΆλεξΔ, ο μαρξισμός είναι και κριτική, καμία αμφιβολία γι' αυτό. Επιστημονική θεωρία χωρίς κριτικές προσεγγίσεις των θεωρητικών αποχρώσεων δεν νοείται. Κριτική όμως, όχι εξανδραποδισμός. Αναφέρεις κάποια παραδείγματα κριτικής επί μανιφέστων. Εδώ ωστόσο κριτικάρουμε μια επίκαιρη και όχι θεμελιακή πολιτική παρέμβαση μιας χούφτας προσωπικοτήτων. Θεωρώ πως απαιτείται ελαστικότητα και αποφυγή χαρακτηρισμών. Πόσα έχει υποφέρει το έρμο το κόμμα μόνο από τους χαρακτηρισμούς!

    Έλβα, δύο δρόμους έχουμε, όταν είμαστε απέναντι στους ανθρώπους που ρωτούν «που είναι η αριστερά;». Ο ένας είναι να τους δείξουμε τα υπεροπτικά οπίσθιά μας. Ο άλλος είναι να απαντήσουμε, ακόμα κι αν αυτό γίνει με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεις ένα νήπιο. Από το χεράκι, με σταθερό βηματισμό και αυτοσυγκράτηση στις διδακτικίστικες έξεις από τις οποίες συχνά παρασυρόμαστε. Είμαστε εδώ. Πάντα ήμασταν εδώ και πάντα θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φαρο μην τους βαζεις δυσκολα, ολα αυτα που τους ρωτάς τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, αυτοι λίγη προβολή θέλανε και να εξαργυρώσουν λιγο ακομα απο το αγωνιστικο τους παρελθον(οσοι πραγματικα είχαν).

    Δυστυχως ατομα σαν τον Θοδωρακη και τον Γλεζο, εχουν χασει κάθε επαφη με τα ιδεώδη εκείνα που υποτίθεται οτι αντιπροσώπευε ο αγώνας τους, κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α ευχαριστώ και για το λινκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επίσης για οσους μιλησαν για την προσφορα αυτων των ατομων.

    Δεν ακυρωνουμε εμεις τον αγωνα τους, οι ιδιοι τον ακυρώνουν με αυτα που λενε και κανουν. Αν ο θοδωρακης και ο Γλεζος ηταν σωστη, δεν θα δημιουργουσαν δεξαμενες που απομακρυνουν τον κοσμο απο την ταξικη παλη και τον παγιδευουν σε μικροαστικες νοοτροπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Στρατολάτη

    Θυμίζω πως ο κύριος Μ. Θεοδωράκης το 1975 δια του τύπου είχε ζητήσει προστασία απο την αστυνομία διότι κινδύνευε η ζωή του απο τους ΓΕΝΝΙΤΣΑΡΟΥΣ της ΚΝΕ.
    Για μένα αρκούσε αυτό για να χαρακτηρίσω τον εγωκεντρικό αυτόν αλαζόνα, υπάρχουν όμως απειράριθμα άλλα.
    Τον χειμώνα είχα την υπομονή να παρακολουθήσω 4ωρη τιμητική απο την ΕΡΤ με ενορχηστρωτή τον γελωτοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο και τιμώμενο τον δαφνοστεφή μουσουργό, που ως Ρωμαίος αυτοκράτωρ απολάμβανε τις κολακίες των συγκλιτικών του.
    Ψάξτε Στρατολάτη να μάθετε για τον χαρακτήρα του κυρίου αυτού (πέραν της πολιτικής) για να πείτε ύστερα τα όσα λέτε τώρα.
    Για βοήθεια ένα όνομα, Μαργαρίτα Ζορμπαλά.
    Σε κάθε περίπτωση του ταιριάζει απόλυτα το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου :

    Μίκη Μάους

    Ω Μίκη Μίκη Μάους ευφυή
    ω Μίκη Μίκη άξιον εστί
    για πάρτι σου ένα ροκ εν ρολ
    με 12 μετράκια από sol

    Μια τούρτα αλά κρεμ σοκολά,
    την ώρα που λες τα πολλά
    που με χέρια ψηλά
    το παίζεις ο Μπαχ και καλά

    Με χρέος συμφωνίες τρείς.
    Λαϊκοκλασικιστής.
    Ξερνώντας μ' έναν ήχο κοινό
    το δήθεν μέγα μυστικό.

    Συνθηματολογίες επικές,
    σε πέντε νοτούλες γλυκές.
    Για μέλλον πουλάς,
    αυτά που πουλιόντουσαν χθες.

    Δαυϊδ με σφεντόν' από La
    στις νότες το παίζεις Γολιάθ
    κι ενώ ο Τσιτσάνης παίζει καθιστός
    εσύ το παίζεις μουσουργός

    Κουλτούρα και πολιτικά
    και ψήνεις τον κόσμο μ' αυτά
    και γεύεσ' εσύ του Μάρκου τη γνήσια πενιά

    Κορίτσι μου κάτσε καλά !
    βρε αγκάλιασέ με κι ασ' τα πολλά
    Τα βρίσκαμ' ωραία ως τα χθες
    και τώρα καλημέρα δε λες

    Βρε πρόσεχε μ' αυτούς τους τρελούς
    που τ' όνειρό τους είναι να μη ζουν
    και για επάγγελμά τους δηλώνουν "Ο ΣΩΖΩΝ ΛΑΟΥΣ"
    και για επάγγελμά τους δηλώνουν "Ο ΣΩΖΩΝ ΛΑΟΥΣ"

    Όσο για τον Γλέζο που επίσης συζητήθηκε ένα θα πώ. Ρώτα 100 ανθρώπους αν γνωρίζουν το όνομα Λάκης Σάντας να δούμε πόσοι τον ξέρουν.
    Και γιατί αυτό φίλε Στρατολάτη ? Γιατί απλά δεν περιέφερε επι 65 χρόνια τις δάφνες του για να εισπράξει χειροκρότημα. Γιατί ήταν σεμνός, έκανε αυτό που θεωρούσε καθήκον του και τέρμα.
    Βέβαια κάτι μας πιάνει με τους αλαζόνες, κενόδοξους και πρέπει να προσέχουμε πολύ τα λόγια μας μη και τους θίξουμε.
    Θα αναφερθώ σε ένα ακόμα παράδειγμα.
    Ποιός γνωρίζει την ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ?
    Πρόκειται βέβαια για την εκφωνήτρια του Πολυτεχνίου το 1973.
    Αλλά όλοι γνωρίζουν την ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ της Μαρία Δαμανάκη η οποία εξαργύρωσε και με το παραπάνω την συμμετοχή της στην εξέγερση.

    Και ένα τελεύταιο.
    Όσοι ασχολούνται με τον Μαρξισμό γνωρίζουν την τεράστια συμβολή του Κάρλ Κάουτσκι, αλλά επίσης στην μνήμη των επαναστατών έχει μείνει σαν ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΟΥΤΣΚΙ γιατί στ' αλήθεια τα ύστερα τιμούν τα πρώτα.

    Συγνώμη για την πολυλογία

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάρτε και το τραγούδι του Παύλου

    http://www.youtube.com/watch?v=jb02da2BTC0

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επανέρχομαι για να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Τα επιχειρήματα που διατυπώνουν στο γράμμα τους στην Αυγή, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όχι γιατί το λένε αυτοί που υπογράφουν, αλλά γιατί δυστυχώς υπάρχει ακόμα κόσμος, που θεωρεί ότι κάποια ενότητα κάποιας αριστεράς, θα μας βγάλει από το τέλμα. Πως απαντάμε στο συνάδελφό μας στη δουλιά και στο γείτονά μας ; Του λέμε ότι από τη στιγμή που το λέει ο Γλέζος, που είναι "ταξικό ναυάγιο" λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, είναι εν τέλει αίτημα ενσωμάτωσης στο σύστημα και επικίνδυνο ; Ή προσπαθούμε να του πούμε ότι το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ που του απευθύνει το Κόμμα, είναι ευρύτερο αίτημα, που χωράει μέσα και αυτόν που σκέφτεται εθνικοαπελευθερωτικά, και αυτόν που θεωρεί ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο ΕΑΜ ; Το ΕΑΜ από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι το τέλος ήταν δημιούργημα του ΚΚΕ και όπως σημειώνει εύστοχα πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΓ "Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ αποτελούν τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ."

    Παρεμπιτόντως είναι τουλάχιστον άστοχη η χτεσινή τοποθέτηση της Αλέκας "...Το κήρυγμα για το νέο ΕΑΜ, με όλη τη θολούρα που προβάλλεται, ακουμπάει στην πρόσκαιρη ικανοποίηση των ανυπόμονων λαϊκών μαζών να βρεθεί ένας ήπιος τρόπος να σταματήσει η βαρβαρότητα των μέτρων της κυβέρνησης και έστω να γυρίσουμε στην κατάσταση προ Μνημονίου. Κολακεύει συνειδητά τις αυταπάτες λαϊκών μαζών, ιδιαίτερα μεσοστρωμάτων, ότι είναι δυνατό με μια εκλογική έφοδο να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί μέσα στους κανόνες της ΕΕ και με τη βοήθεια των κανόνων της, ώστε να επιστρέψουμε στην προ του Μνημονίου κατάσταση, λες και το Μνημόνιο ήταν μια συνομωσία, κάτι το ξαφνικό..."
    Όταν μιλάνε οι κομμουνιστές δεν απευθύνονται στον Τσίπρα ή τον Γλέζο αλλά στην εργατική τάξη της χώρας. Αν η εργατική τάξη της χώρας (και όχι μόνο τα μεσοστρώματα) έχει τέτοια αντίληψη δεν την βοηθάμε ιδιαίτερα με τέτοιους αφορισμούς. Μάλλον πρέπει να ψάξουμε ακόμα περισσότερο.

    Υ.Γ. Τον Γλέζο και μερικούς ακόμα που υπογράφουν προσωπικά ποτέ μου δεν τον εκτίμησα, ακόμα και αν έκανε μια πραγματικά παλικαρίσια πράξη στην κατοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Όταν μιλάνε οι κομμουνιστές δεν απευθύνονται στον Τσίπρα ή τον Γλέζο αλλά στην εργατική τάξη της χώρας."
    Ακριβώς σ'αυτή τη φράση του palioskaro βρίσκεται η ουσία. Ο σύμμαχός μου, ο εργάτης δεν χρειάζεται επιχειρήματα κατά του οπορτουνισμού. Αντίθετα μάλιστα, αυτά του προκαλούν δυσφορία, κι αν υπάρχει κανείς που δεν το διαπιστώνει αυτό καθημερινά στον κοινωνικό του περίγυρο ας το πει. Ο εργάτης χρειάζεται να ξέρει πως υπάρχει ένα ισχυρό "αποκούμπι" (όπως έλεγε η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ προχτές) στο οποίο μπορεί να στηριχτεί και το οποίο του προσφέρει απτή διέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Taliban, λίγο με ενδιαφέρει ο χαρακτήρας του Μίκη, της Αλέκας και του Νίκου Κωστένογλου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το έργο τους. Μ'ενδιαφέρει πως το μουσικό έργο του Μίκη αποτελεί (συνδυαστικά με το ποιητικό αυτών που μελοποίησε) την κορωνίδα του μεταπολεμικού νεοελληνικού πολιτισμού. Μ'ενδιαφέρει πως χάρη (και) στην Αλέκα υπάρχει ακόμα ΚΚΕ. Τέλος μ'ενδιαφέρει να σκίσει η ΑΕΚ τον ΟΣΦΠ.
    Συμπαθής ο Σιδηρόπουλος αλλά είναι σα να κριτικάρει ο (επίσης συμπαθής) Ρακιτζής το Μπιθικώτση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Στρατολάτη:
    Αν αυτοί που δημιούργησαν το ΕΑΜ ήταν κάπως περισσότερο «στενόκαρδοι» και κάπως περισσότερο ανοιχτόμυαλοι στην υλοποίηση του λαϊκού μετώπου, δεν θα παραχωρούσαν την ιδεολογική ηγεμονία του ΕΑΜ (κοίτα το πρόγραμμα του) στους μικροαστούς και τους σοσιαλδημοκράτες. Αυτή ήταν που μας πήγε στις Γκαζέρτες και τα Λίβανα και μετά αναγκαστικά μετά την στρατιωτική ήττα του Δεκέμβρη, στο πρωπατορικό αμάρτημα του κινήματος, στην Βάρκιζα. Οπως είπα και στο αρχικό μου σχόλιο, την πρώτη φορά είναι λάθος, την δεύτερη έγκλημα. Τωρα καθαρά μεθοδολογικά, και για αυτά που λες παρακάτω, η αντίληψη των πραγμάτων που έχω εγώ είναι η εξής:
    Δουλειά των κομμουνιστών δεν είναι να λένε στον κόσμο αυτά που μπορεί να καταλάβει από μόνος του, προκειμένου να τον προσεταιριστούν. Αυτό ακριβώς κάνει ο οπορτουνισμός.
    Δουλειά των κομμουνιστών είναι να εξηγούν στον κόσμο αυτά ακριβώς ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, προκειμένου να τον επαναστατικοποιήσουν.
    Και δεν καταλαβαίνω γιατί εξαιρείς τον Κύρκο από αυτούς που «δεν κάνει» να κριτικάρουμε. Και αυτός στις εξορίες και τις φυλακές, παλληκάρι ήτανε. Ιδεολογικά τα σκάτωσε, όπως έχει κάνει ήδη από το ’74 με το «Καραμανλής ή τανκς» ο Μίκης που μετά έψαχνε προστασία από τους «γενίτσαρους» της ΚΝΕ όπως πολύ σωστά υπενθύμησε ο Taliban.
    Το Γλέζο εξακολουθώ να τον σέβομαι, γιατί ο άνθρωπος είναι συνεπέστατος. Πάντα σοσιαλδημοκράτης ήταν. Ποτέ δεν δήλωσε κομμουνιστής, αν και από κάτι «κομμουνιστές» τύπου Κύρκου, πολύ πιο αριστερός ήτανε, και είναι ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αναυδος

    Οι αγωνιστικές περγαμηνές του παρελθόντος δεν παρέχουν πολιτική ασυλία σε κάνεναν. Ιδιαίτερα σε όσους προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ ήταν υποψήφιοι με το πασοκ και υπουργοι του μητσοτακι
    Αντις οι γλεζος θεοδωρακης να βγάλουν επιτελους τον σκασμό πετιουνται και παλι στο πλευρό της σοσιαλδημοκρατιας Είναι τέτοια η προσωπικη ματαιοδοξια τους που τους μετατρεπει σε λογχη στα πλευρα του κινηματος

    Το ταξικο ναυαγιο δεν είναι βρισια αλλά μια ποιητική παρομοιώση (εννοειται αρνητική). Το ναυαγιο υπήρξε αξιόπλοο πλοιο που τωρα δεν δυναται

    Πρεπει επιτελους να μπορουμε να κανουμε και πολεμικη χωρις πολλες ευγενειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. κοκκινοςδρομοςΠέμ Οκτ 13, 07:43:00 μ.μ. EEST

    ...και τέλος πάντων για μένα πραγματικοί αγωνιστές και άξιοι τιμών είναι άνθρωποι όπως ο σύντροφος Θανάσης. 80φεύγα χρονών αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μέχρι σήμερα ακούραστο μέλος του ΚΚΕ και πάντα παρών στις μεγάλες και μικρές μάχες του Κόμματος, πάντα με την σεμνότητα και την αισιοδοξία ενός πραγματικού κομμουνιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κατά παράδοση οι κλασσικοί του Μαρξισμού έγραφαν με την μορφή πολεμικής κατά άλλων συγγραφέων και μέσω της συγκεκριμένης πολεμικής αναδείκνυαν τις φιλοσοφικές, πολιτικές κ.τ.λ. διαφορές με άλλες αντιλήψεις για το εργατικό κίνημα.
    Σταχυολογικά θυμίζω :
    1. Αθλιότητα της Φιλοσοφίας - Κ. Μάρξ
    (γράφτηκε σαν πολεμική εναντίον του βιβλίου του Προυντόν "η Φιλοσοφία της αθλιότητας" και μάλιστα έγινε αφορμή για να διακοπεί η φιλία και συνεργασία Μάρξ-Προυντόν)
    2. Αντι-Ντύρινγκ - Φ. Ένγκελς
    (γράφτηκε σαν εντονότατη πολεμική κατά του γερμανού καθηγητή Ευγ. Ντύρινγκ)
    3. Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι - Β. Ι. Λένιν
    (ομοίως εντονη πολεμική κατά του Κάρλ Κάουτσκι)

    Κανένας, ούτε και οι αντίπαλοι τους, ποτέ δεν διανοήθηκε να τους κριτικάρει για τις πολεμικές αυτές.
    Και προφανέστατα η αίρεση που βάζεις ότι δηλαδή δεν έχει σημασία να κάνουμε πολεμική στο Θεοδωράκη, Γλέζο κ.ά. αλλά στα λεγόμενα τους είναι απόλυτα ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ καθόσον τα "λεγόμενα" από κάποιους λέγονται και αυτοί οι κάποιοι έχουν ένα κύρος στην κοινή γνώμη και την επιρρεάζουν σαν "κάποιοι" και όχι σαν "ιδέες".
    Σε προλαβαίνω στην περίπτωση που θελήσεις να σκεφτείς, και όποιος άλλος αναγνώστης, πως εννοώ διασυρμό να σου θυμίσω παραδειγματικά πως όταν η Πρωσσική αστυνομία δίωξε τον Ε. Ντύρινγκ, ο Ένγκελς ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε την δίωξη.
    Εν ολίγοις και η πιό οξεία πολιτική αντιπαράθεση είναι προφανές πως δεν ξεπερνάει τα όρια που θέτει το ήθος.
    Σχετικά με αυτά που λές πως δηλαδή δεν σε ενδιαφέρει ο χαρακτήρας αυτών που μιλάνε αλλά το έργο τους, λυπάμε αλλά και πάλι κάνεις λάθος.
    Μιλάμε για την Σοσιαλιστική Επανάσταση και όχι για τέστ μαθηματικής (για παράδειγμα) ευφυίας σε κάποιο κλάμπ της ΜΕΝΣΑ.
    Και ΠΡΟΦΑΝΩΣ μας ενδιαφέρει ο χαρακτήρας, η ηθική συγκρότηση, η καθημερινή ζωή αυτών που βγαίνουν μπροστά για να συμβουλεύσουν τους καταπιεσμένους.
    Αν οι ηγέτες μας είναι πολυμαθείς, ευφυέστατοι, οξύνοες, αποφασιστικοί αλλά ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ να είσαι σίγουρος πως το όποιο κίνημα θα πάει ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ.

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. palioskaro: Δεχτή η κριτική σου ...

    Αν και θα ήταν καλύτερο, να μας έλεγες τη γνώμη σου για το κείμενο που έδωσαν στην δημοσιότητα ... και όπως είδες, το βάλαμε ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Elva: Εγώ πιστεύω ότι από τη στιγμή που κάποιοι αρνήθηκαν τον ίδιο τους τον εαυτό, το δικό τους παρελθόν, έ, τότε, είναι ικανοί για όλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ένας στρατολάτης: Φίλε μου, δεχτές οι συμβουλές σου (ας μου επιτρέψεις να τις πω έτσι).

    Δεν λέω ...

    Όμως, δες σε παρακαλώ και την εξής παράμετρο.
    Από κάποιους ανθρώπους του διαμετρήματος ενός Μίκη ή ενός Γλέζου έχεις άλλες απαιτήσεις ...
    Κι αυτό γιατί διαμορφώνουν κοινή γνώμη, διαμορφώνουν συνειδήσεις, έναν κόσμο ...

    Ελπίζω με αυτά τα λίγα να κατάλαβες τι θέλω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Poe: Κοίτα, δεν περιμένω κάποιες επί της ουσίας απαντήσεις από κανέναν ...

    Οι περισσότεροι από αυτούς (είδες τι προσεχτικός είμαι, και στο άρθρο για περισσότερους μιλάω), έχουν μάθει στον μονόλογο ...

    Τώρα, εντάξει, δεν περίμεναν δα και τον ... faros, για να ακυρώσουν το αγωνιστικό παρελθόν τους ...
    Το κάνουν μια χαρά ... μόνοι τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητέ Taliban, δεν μας πειράζει η ... πολυλογία, όταν μάλιστα δίνονται και ένα σωρό χρήσιμα στοιχεία.

    Κάποιοι, δυστυχώς, όχι μόνο εξαργύρωσαν το όποιο αγωνιστικό παρελθόν της νεότητάς τους, αλλά κάτσαν και πάνω σ΄αυτό χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα άλλο.

    Μιλάω για κάποιους όχι για όλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. palioskaro: Να με συγχωρείς ... αλλά καθόλου άστοχη δεν ήταν η τοποθέτηση της Αλέκας.

    Το ΕΑΜ είχε καθαρά ταξικά χαραχτηριστικά, όταν φτιάχτηκε.
    Αυτό το κάλεσμα το κάνει και σήμερα το ΚΚΕ !

    Δες αυτό σε παρακαλώ, για του λόγου μου το αληθές - δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ότι το σάϊτ του Κόμματας "έπεσε" !

    http://kke4ever.blogspot.com/2011/10/blog-post_5270.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ένας στρατολάτης: Τα πράγματα σκούρηναν ...

    Κάνε τον κόπο και δες το παραπάνω λινκ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αναυδος: Έχεις την άποψή σου, αλλά εμείς εδώ δεν κάνουμε πολεμική.
    Απλώς κριτική κάνουμε.
    Ίσως πιο έντονη ; Ίσως ...
    Πάντως, κριτική !

    υ.γ.: όχι ότι έχεις και άδικο, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. κοκκινοςδρομος: Έχουμε και μεις εδώ έναν ... Τον λένε Μήτσο ... είναι κοντά στα 90 ... με του κόσμου τα κουσούρια ...
    Αλλά, πάντα πρώτος. παντού !

    Παράδειγμα για όλους μας - και χωρίς τηλεοπτική προβολή παρακαλώ όπως άλλοι κι άλλοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Taliban: Μια κουβέντα :

    ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. κοκκινοςδρόμοςΠέμ Οκτ 13, 10:36:00 μ.μ. EEST

    Τον ξέρο φάρο τον αιθαλή σύντροφο από Έβρο, έχει φτάσει η φήμη του ως τα μέρη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. κοκκινοςδρόμος: Αλήθεια ; Χαίρομαι πολύ γι αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...