7 Οκτ 2011

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ:Δε μας αφήνουν να έρθουμε στη συναυλία σας, (κ.Αλεξιου)!

(Αναδημοσιευση απο το intifada.gr)





Κα Χάρις Αλεξίου, οι Παλαιστίνιοι σας ζητάμε συγνώμη, αλλά δε μας αφήνουν να έρθουμε στη συναυλία σας

Αγαπητή κα Χάρις Αλεξίου, (ή επιτρέψτε μας) Χαρούλα μας,

Με χαρά μάθαμε όλοι/ες οι Παλαιστίνιοι/ες ότι, παρά το κάλεσμα μιας κάποιας αυτοαποκαλούμενης παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών αλλά και κάποιων Ισραηλινών ακτιβιστών για πολιτιστικό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ μέχρι να σταματήσει τα εγκλήματα και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, εσείς δε θα ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων καλλιτεχνών (όπως οι Ρότζερ Γουότερς, Νατάσσα Άτλας, Έλβις Κοστέλο κ.α.) και θα έρθετε να τραγουδήσετε στην ιστορική Παλαιστίνη – συγνώμη, στο Ισραήλ.

Γνωρίζουμε ότι και εσείς όπως και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες ( Γιάννης Κότσιρας, Ντέμης Ρούσος, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία κ.α.) δεν μπλέκετε την πολιτική με την τέχνη και έρχεστε να τραγουδήσετε για την ειρήνη και για όλους τους λαούς της περιοχής, που άλλωστε έχουν κοινές πολιτιστικές ρίζες.

Δυστυχώς η χαρά μας για τον ερχομό σας μετριάζεται από το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε όπως τόσο πολύ θα θέλαμε, στη συναυλία σας...

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, στην πλειονότητά μας παιδιά, στην πλειονότητά μας πρόσφυγες της «Νάκμπα» (δηλ. της καταστροφής, της εθνοκάθαρσης του ’48), βρισκόμαστε αποκλεισμένοι μέσα στη Λωρίδα και δεν μας επιτρέπεται όχι απλώς να βγούμε για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία σας, αλλά πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε για να πάμε σε νοσοκομεία ή να σπουδάσουμε.

Άλλα περίπου 2,5 εκατομμύρια από εμάς, επίσης μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες του ‘48, βρισκόμαστε αποκλεισμένοι (ακόμα και μεταξύ μας) στη Δυτική Όχθη και πλέον δε μας επιτρέπεται να επισκεφτούμε την περιοχή στην οποία θα δώσετε συναυλία, όχι μόνο για να την παρακολουθήσουμε, αλλά ούτε καν για να πάμε να δουλέψουμε για ένα μεροκάματο όπως κάναμε παλιά. Αλλά ακόμα και αν μας άφηναν, θα έπρεπε να περάσουμε τόσα πολλά τσεκπόιντς καθώς και το Τείχος, που είναι αμφίβολο αν θα προλαβαίναμε να φτάσουμε εγκαίρως, στην ώρα μας για τη συναυλία σας.

Πάνω από 5 εκατομμύρια άλλοι είμαστε διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο πρόσφυγες του ’48 («κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια »…) και δεν μας επιτρέπεται να επισκεφτούμε τα χωριά μας που καταστράφηκαν τότε (ανάμεσά τους και η Καισάρεια όπου τραγουδάτε συνήθως), τα σπίτια μας, τους συγγενείς μας αλλά κυρίως δεν μας επιτρέπεται να έρθουμε στη συναυλία σας. 
Σκεφτόμασταν πάντως να το προσπαθήσουμε, διοργανώνοντας ειρηνικές πορείες για να επιστρέψουμε στην περιοχή που θα τραγουδήσετε, αλλά τις τελευταίες φορές που προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο, τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, κάποιοι –όχι προφανώς από τους θαυμαστές σας- μας υποδέχτηκαν με πραγματικά πυρά και είχαμε δεκάδες νεκρούς.

Σκεφτόμασταν έστω να πάρουμε το αεροπλάνο και να έρθουμε μόνο και μόνο για τη συναυλία σας. Αλλά την τελευταία φορά που κάποιοι ξένοι το προσπάθησαν, τον περασμένο Ιούλιο, βρέθηκαν στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες στα κρατητήρια του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.

Μέχρι και με πλοίο θα ερχόμασταν αλλά όταν κάποιοι που έχουμε πάρει ξένη υπηκοότητα προσπαθήσαμε με πολλούς ξένους φίλους μας το 2010 κάτι παρόμοιο, να πάμε στη Γάζα με πλοία, κάποιοι Ισραηλινοί – σίγουρα όχι από τους θαυμαστές σας -  μας επιτέθηκαν, σκότωσαν 8 Τούρκους συνταξιδιώτες μας και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής, τραυμάτισαν δεκάδες και αφού μας ξυλοκόπησαν ή μας έκαναν ηλεκτροσόκ με τέιζερ, μας στοίβαξαν κατά εκατοντάδες σε φυλακές και τελικά μας απέλασαν. 

Ευτυχώς το 2011 όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε την ίδια τρέλα, ο πρωθυπουργός της χώρας σας, της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου, (προφανώς ενθυμούμενος την αδερφική φιλία του μακαρίτη του πατέρα του με τον επίσης εκλιπόντα Γιάσερ Αραφάτ), μας προστάτευσε σαν πατέρας και με τη συνδρομή πάνοπλων λιμενικών μας απέτρεψε από το να πάθουμε τα ίδια και χειρότερα.

Περίπου 5.500 χιλιάδες από εμάς μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά,  βρισκόμαστε φυλακισμένοι/ες σε ισραηλινές φυλακές, ακόμα και σε φυλακές-στρατόπεδα στην έρημο. Όπως καταλαβαίνετε είναι αμφίβολο αν θα μας δοθεί όχι 5ήμερη άδεια, όπως γίνεται στη χώρα σας, αλλά ούτε άδεια μισής ημέρας για να μπορέσουμε να έρθουμε στη συναυλία σας. Εμείς πάντως θα το προσπαθήσουμε και είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε ακόμα και απεργία πείνας για να διεκδικήσουμε ολιγόωρη άδεια και να μπορέσουμε έτσι να παρακολουθήσουμε τη συναυλία σας.

Χιλιάδες από εμάς βρισκόμαστε ανάπηροι στα σπίτια μας (ή ακόμα στα νοσοκομεία) μετά από τραυματισμούς όχι μόνον από άγριους ξυλοδαρμούς εποίκων και φαντάρων – σίγουρα όχι εκ των θαυμαστών σας – , αλλά και από όχι-και-τόσο-«πλαστικές» σφαίρες, πραγματικά πυρά, οβίδες, βόμβες, πυραύλους, λευκό φώσφορο κ.λπ. Πραγματικά ονειρευόμασταν να έρθουμε στη συναυλία σας, αλλά οι γιατροί προς το παρόν δεν μας το επιτρέπουν.

Τέλος πάνω από 6.500 χιλιάδες από εμάς, εκ των οποίων περίπου το 1/5 παιδιά, από τα οποία το ¼ κάτω των 12 ετών, έχουμε σκοτωθεί τα τελευταία 11 χρόνια από ισραηλινά πυρά και όπως καταλαβαίνετε ειδικά εμείς είναι λιγάκι δύσκολο να παραβρεθούμε. Παρόλα αυτά να είστε σίγουρη πως θα σας ακούσουμε «από την άκρη του ουρανού».

Συγνώμη λοιπόν που όλοι εμείς οι Παλαιστίνιοι θαυμαστές και θαυμάστριές σας δε θα μπορέσουμε τελικά να έρθουμε στη συναυλία σας στην καρδιά της ιστορικής Παλαιστίνης – συγνώμη, Ισραήλ – αλλά είμαστε σίγουροι/ες ότι «η αγάπη σας θα μας βρει όπου και να ‘μαστε».

«Δι’ ευχών»:
Των «ελεύθερων πολιορκημένων» της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας
Των «εντοιχισμένων» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Των εκτοπιζόμενων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Των εξόριστων-προσφύγων της παλαιστινιακής διασποράς

Των Παλαιστινίων φυλακισμένων

Των Παλαιστινίων τραυματιών και αναπήρων

Των Παλαιστινίων μαρτύρων

Όλων των Παλαιστινίων θαυμαστών και θαυμαστριών σας

Για την ελεύθερη απόδοση των ιδεών:

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Υ.Γ. Γνωρίζουμε πόσο πολύ έχετε πληγεί και εσείς κα Αλεξίου από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρας σας και όχι μόνο. Και πόσο ανάγκη έχετε τα έσοδα αυτής της συναυλίας. Το γεγονός πως δε θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στη συναυλία σας, δε σημαίνει ότι δε θέλουμε να σας στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή σας. Στείλτε μας έναν αριθμό λογαριασμού και εμείς θα σας στείλουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου. Δε θέλουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Μόνο να συμβάλλετε και εσείς ώστε σε επόμενη συναυλία σας στην ιστορική Παλαιστίνη – συγνώμη, Ισραήλ – να μπορέσουμε –τουλάχιστον κάποιοι/ες από εμάς –  να παραβρεθούμε. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

(Σημ. Oι υπογραμμισεις ειναι του ιστολογιου μας)

16 σχόλια:

  1. Καλη αναρτηση! Εχω ομως μια απορια..ποιος περιμενε κατι καλυτερο απο την χαρουλα ή οποιονδηποτε αλλο του συναφιου τους (Κοτσιρες, Νταλαρες κτλ)?

    Δεν εκπλησσομαι για το χαμηλο επιπεδο των "καλλιτεχνων¨μας, με τις ανυπαρκτες κοινωνικες ευαισθησιες τους, με τον ανυπαρκτο πολιτικο λογο τους.

    Παντως καλα κανεις και το αναδημοσιευεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μanny

    Δε ξερω ποιος ''εκπλησσεται'' και φυσικα δεν ειναι εκει το ζητημα, γιατι οταν σε καποιον αρεσει ο Χ καλλιτεχνης, ισως και να μην τον ενδιαφερει για το πως ο καλλιτεχνης ανταποκρινεται σε ορισμενα πολιτικα ζητηματα, που εσυ κι εγω, για παραδειγμα, ενδιαφερομαστε.

    Για μενα, εχει να κανει περισσοτερο με το ποσο ευαισθητος σε πολιτικα θεματα ειναι ενας καλλιτεχνης που εχει απηχηση σε ενα μεγαλο κοινο.
    Παντως ας μη βαζουμε και ολους τους καλλιτεχνες στο ιδιο..''τσουβαλι''! Ευτυχως ακομα υπαρχουν προοδευτικοι καλλιτεχνες, που πιστευω ολοι γνωριζουμε και συμπαθουμε, ειτε αυτοι ειναι Ελληνες, ειτε ξενοι.

    Ο Roger Waters, για παραδειγμα, ειναι γνωστος για τη δραση του υπερ της Παλαιστινης, οπως και αλλοι..

    Aπο μια συνεντευξη του στο Al Jazeera:

    http://www.youtube.com/watch?v=JtIXoLrfpKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω μείνει άφωνος ...

    Και, με πολλές πολλές απορίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. faro

    Πες τες, εδω, για να σου τις ..λυσουμε, oλοι μαζι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως είπε και ένας ωραίος μάγκας που αποφεύγει να κάνει τέτοιους κωλομπινισμούς,

    "Πρέπει να μάθεις να κρατάς την αναπνοή σου
    και να ζείς με των κάλπιδων την μπόχα"

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τον συμπαθω τον Waters, τα τελευταια χρονια (αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια). Την εχω δει τη συνεντευξη.

    Συνηθως δεν με ενδιαφερουν οι πολιτικες αποψεις των καλλιτεχνων που αγαπαω (φτανει βεβαια να μην τις κανουν και βουκινο). Πολλοι που μου αρεσουν εχουν τοποθετηθει περιεργα σε διαφορα ζητηματα. Αυτο δεν αλλαξε το πως προσεγγιζω τη μουσικη τους (αλλαξε βεβαια την οποια εκτιμηση ειχα στο προσωπο τους).

    Σιγουρα υπαρχουν καλλιτεχνες με σωστη πολιτικη τοποθετηση στην Ελλαδα, οι περισσοτεροι ομως δεν εχουν την απηχηση και τις πωλησεις που εχει η Χαρουλα και οι λοιποι (σε αυτους αναφερομουν πριν, οχι σε ολους γενικα τους καλλιτεχνες)
    Ενα παραδειγμα ο τοτεμ (τον οποιο ακουω τον τελευταιο καιρο και μου αρεσει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νταξ μωρε, λιγοι καλλιτεχνες εχοντας να επιλέξουν απο την μια μεταξύ καριέρας και κοινωνικής ανόδου και απο την άλλη μεταξύ του να υπηρετεί η τέχνη τους τον λαο, επιλέγουν το δεύτερο. Για αυτό και όσους το κάνουν, εγω τουλάχιστον τους ξεχωρίζω και τους εχω στην καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. metalminer

    Σωστο το ρητο, οποιος (ωραίος...μαγκας) και να το ειπε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Manny

    Εγω παλι ενω ειχα σε μεγαλη συμπαθεια, επαθα αυτο που λεει ο poe, πιο κατω, ακουγοντας πολιτικες δηλωσεις του, αλλαξα γνωμη και δεν τον συμπαθω ως ανθρωπο.
    Ως μελος των Pink Floyd oμως παντα θα χαιρει ...εκτιμησεως! :)

    O Waters, oμως μεγαλωσε και ωριμασε σωστα για ενα καλλιτεχνη. Εγινε και πιο προοδευτικος απ ο τι στα ..νειατα του!

    Παντως για μενα παιζει ρολο και οι πολιτικες ιδεες και πραξεις καποιων και δε σου κρυβω οτι εχω χασει το ενδιαφερον να ακουσω τη μουσικη αρκετων, αφου αποκαλυφθησαν με δηλωσεις τους οτι ειτε υπερασπιζονται τη πολιτικη της λιτοτητας, ειτε εχουν ταχθει εναντια στους μεταναστες, πραγμα που δεν το καταπινω με τιποτα, ως μεταναστρια σε μια ξενη χωρα!

    Δεν τον ξερω τον τοτεμ , βαλε ενα link, Manny, αν δεν σου κανει κοπο, για να τον μαθουμε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Poe

    Θα συμφωνησω. Καποιους τους ξεχωρίζω κι εγω, ενω αλλους απλα...σταματω να τους ακουω, οταν λενε πραγματα που δεν θα επρεπε να πουν, κατα τη γνωμη μου ως καλλιτεχνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νταξ, ισως εχεις μεγαλη ιδεα για τους καλλιτεχνες, εγω δεν τους μυθοποιω, το οτι ειναι καποιος καλος καλλιτεχνης δεν λεει τιποτα για τον χαρακτηρα του, ούτε το οτι προσποιουταν εναν ρολο, του επαναστατη πχ, επειδη αυτο εκεινη την περιοδο εξυπηρερούσε την καριερα του λεει κατι, δες για παραδειγμα τον Νταλαρα και τοσους αλλους. Οταν η επανασταση/αντιδραση ειναι μοδα, την υπηρετουν, οταν ειναι εκτος μοδας, την χεζουν.

    Για τον τοτεμ, αμα το γραψεις στο γιουτουμπε θα βρεις πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Poe

    Ναι, για μερικους εχω, επειδη μεγαλωσα με τα τραγουδια τους.
    Δεν συμφωνω, ομως, οτι ο καλλιτεχνης πρεπει να επηρεαζεται απο...επαναστατικες, ή μη τασεις, αλλα να εχει τις ιδεες που εχει ασχετα απο....
    "μοδες".
    Γιατι αραγε θα πρεπει να ειναι διαφορετικοι απο εμας τους απλους ανθρωπους; Εσυ που δεν εισαι καλλιτεχνης, διαφορετικα πολιτικα πιστευω εχεις δηλαδη τωρα και άλλα θα πιστευεις σε....δεκα χρονια; Δεν νομιζω.
    Για μενα εχει να κανει με το τι υπηρετει κανεις και το ποσο ειλικρινης ειναι απεναντι σ αυτο που υπηρετει. Δε ξεχωριζω απλους ιδιωτες απο καλλιτεχνες.

    Οσο για τους Totem, αν ειναι αυτοι που ακουσα, δεν μπορω να πω οτι ειναι και το ειδος της μουσικης που ακουω! :)
    Τελικα απαντησες εσυ για τη Μanny! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι σου απαντησα μανι μανι, γιατι η μανυ μπορει και να αργουσε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.youtube.com/watch?v=xXbLYRYTC8Q
    Ακουστε αυτο (δεν ειναι πολιτικου περιεχομενου αλλα εχει φαση) : ]]]]
    Γενικα δεν ακουω αυτο το ειδος, αλλα ειναι ορισμενα κομματια και κανα δυο καλλιτεχνες που εκτιμω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Manny

    Aυτοι ειναι οι Τοtem; Oυτε εγω ακουω hip hop, αλλα σημερα εκανα μια..εξαιρεση! Ειχα βρει κατι αλλους ..Τοtem και νομιζα οτι εκεινους εννοουσες! Συνωνυμια! ;)

    Ισως σ αρεσουν
    http://www.youtube.com/watch?v=y8HxQLWsC74

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://www.youtube.com/watch?v=fpn6s0B9XbQ

    Κοίτα και άκου αυτό Ελβα...από Τοτέμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...