18 Οκτ 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ:Το απέθαντο σώμα της σοσιαλδ/τίας κινείται..(ακόμη!)


 
Είναι σαν να παρακολουθούμε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργη κίνηση. Η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών στη χωρα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του´60, και περίπου 35 χρόνια μετα έχασε την εξουσια για πρώτη φορά σε μια περιοδο πανω απο τέσσερις δεκαετίες. 

Οι καταστροφικες εκλογες του 1991 εφεραν το κόμμα για πρώτη φορά απο το 1920 σε κατω από 40% των ψήφων και στη συνέχεια παρά τη μακρά ηγεσια του Göran Persson, πηγαινε συνεχως προς τα κάτω. Αν όχι στις αρχές μεσω της εξουσίας αλλα με την διαχείριση της εξουσίας. 

Η κριτική από την αριστερά για τη προδοσία των ιδανικων της εργατικής τάξης ηταν ανεκαθεν αλήθεια, αλλά τώρα ζυγιζε ολο και λιγότερο από τις επενδύσεις στο δημόσιο τομέα και ενα συστημα ασφάλειας που οπως πριν εξακολουθουσε να ειναι προς οφελος των εργατων ακόμη και αν το ίδιο σύστημα ειχε επιτρέψει σε μια επίλεκτη ομάδα καπιταλιστών να πλουτίσουν χαρις στις επιστροφες φόρων και τις κρατικες ενισχύσεις...

Ακομα και οταν η άνανδρη πολιτικη προσαρμογής του Persson ηδη εδειχνε να συνεχιζεται και για μια σειρά από εκλογικές νίκες, εσκαψε τελικα το κόμμα τον ιδιο του το ...λακο με την προεκλογική εκστρατεία το 2006 και την παράλογη επιλογή της Mona Sahlin, την επόμενη χρονια. 
Οι Συντηρητικοι, ο παλιός εχθρός ηδη από τους αγωνες για το δικαιωμα ψήφου, μεχρι τους αγώνες για τα ταμεια των μισθωτων, αφεθηκαν να εισχωρησουν παιρνοντας τις ψηφους για λογαριασμο τους.

Το θεμα είναι αν η σοσιαλδημοκρατία απλά πεθανε τοτε και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ενα απέθαντο σωμα που κινειται.. 

Η Mona Sahlin ήταν ένα μεγάλο λάθος, και σε καθαρο πανικο μετα μια δεύτερη εκλογική ήττα στην οποία το κόμμα είχε το χειρότερο αποτέλεσμα από τοτε που το δικαιωμα της ψηφοφορίας, εισηχθη στη Σουηδία, επέλεξαν έναν πρόεδρο που μιλουσε και έμοιαζε σαν τυπικος σοσιαλδημοκρατης ηγέτης, το είδος που αρεσει στα...εκλογικα κιοσκια!

Δυστυχώς, ο Håkan Juholt πανω απ ολα εδειξε να εχει τις ιδιες αρετες που ειχε και η Sahlin: Και οι δύο κανουν τους προκατοχους τους να εμφανίζονται ως .."αγιοι"! Αν η Mona Sahlin κατάφερε να πλασει στο μυαλο μας θετικες αναμνήσεις του Göran Persson, ο Håkan Juholt καταφερε να κανει τη Μόνα να φαινεται- τουλάχιστον καλύτερη από τον ιδιο!

Mona Sahlin,  Håkan Juholt
Η χρονικη περιοδος του Håkan Juholt ως αρχηγου του κόμματος περιεχει τον σοβαρο κίνδυνο να γίνει η συντομότερη στην ιστορία του κόμματος, αλλά αν αναγκασθει να αποχωρησει (μεχρι τη στιγμη που γραφοταν το αρθρο δεν ηταν σαφες), θα είναι επειδή υπάρχουν υποψίες απάτης και άλλων μη δικαιολογημενων παροχων και όχι λόγω μιας πολιτικής που χαρακτηρίζεται από ακομα μεγαλυτερη ασάφεια και προσαρμοστικότητα στον κόσμο του Δεξιου Συνασπισμου κομματων, όπου τα πάντα εχουν να κανουν με το να αποσπάσουν τις ψήφους της μεσαιας ταξης και τίποτα για να πεισουν περισσότερους από την εργατική τάξη να τους ψηφίσουν.

Φυσικά μπορεί κανεις να ρωτήσει γιατί να ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα των Σοσιαλδημοκρατών, ενω αυτοι ελάχιστα νοιαζονται για τα δικα μας.

Οι αποφασιστικές νίκες στο κοινοβούλιο πάντα κέρδιζονται πρώτα στους δρόμους. Αλλά φυσικά, χρειαζεται μια σαφής εναλλακτική προταση μπροστα στον Δεξιο Συνασπισμο ακομα και στο κοινοβουλευτικο επιπεδο, αν οχι τιποτα αλλο, επειδη υπάρχει ενα μετα-φασιστικό κόμμα, που θα ήταν πρόθυμο να παρέμβει και να παιξει το ρόλο του με την απουσία της Αριστερης Αντιπολίτευσης, όπως ακριβώς τον πήρε "ετοιμο σερβιρισμενο" στη συζήτηση πολιτικων ηγετων στην τηλεοραση της SVT τη περασμένη Κυριακή, [οπου και οι Σοσιαλδημοκρατες οπως και το Αριστερο κομμα, απειχαν, κατι που φυσικα σχολιαστηκε αρνητικα!]. 
Επιπλέον, σημαινει συνολική κυριαρχία της αστικής τάξης ότι το ποσοστό της συμμετοχής κατεβαίνει και οτι οι ψηφοι της μεσαίας τάξης θα ειναι πιο δυσκολοι να εξασφαλιστουν στις μελλοντικές εκλογές.

Όταν οι Σοσιαλδημοκρατες ειναι σε κριση και η Αριστερά σε στασιμότητα χωρίς να πηγαινει πουθενα, θα επρεπε η ευκαιρια να ειναι καλύτερη από ποτέ για ενα νέο, ευρυ κόμμα, προς τα αριστερά. Δεν έχει σημασία εάν αυτο μπορει να ελπίζει να καταφερει οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή. 

Οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από τις τωρινες συνεχεις "νικες χωρις αντιπαλους" της αντιπολίτευσης.

Μτφ απο Αrbetaren 

(Yπογραμμισεις δικες μας)

6 σχόλια:

  1. Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα VS Σοσιαλδημοκρατία στην Σουηδία:
    "Κλαιν΄οι χήρες, κλαιν' κι οι παντρεμένες"!
    (λέμε στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. spiral

    χαχα! ''Χηρες και..παντρεμενες'' τωρα για.. κλαμματα και οι δυο κατηγοριες, ασχετα απο τις μεγαλες διαφορες που υπηρχαν μεταξυ τους.
    Τωρα απ ο τι φαινεται, παντως, ..συγκλινουν ολο και περισσοτερο στις αποψεις! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η σουηδική "Σοσιαλδημοκρατία" φτάσει να κάνει αυτά που κάνει η Ελληνική "Σοσιαλδημοκρατία" και δεν ξυπνήσει ο Θωρ που κοιμάται μέσα στους Σουηδούς ... τι να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. spiral

    Aς ελπισουμε να ξυπνησουν συντομα και να δουν απο μονοι τους τη ...κοροιδια απο τους σημερινους ''σοσιαλδημοκρατες'' και ''αριστερους'', αλλιως ο Τοr(θωρ) θα παρει μαζι με το σφυρι του (το Mjölner) και κανενα...
    δρεπανι για να τους κυνηγησει! :)

    http://bit.ly/oMyTWw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δυστυχώς στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά. Αν το αντιπολιτευκό κενό μετά την πολιτική σύγκλιση σοσιαλδημοκρατίας-συντηριτικών δεν υπάρχει ΚΚ να το καλύψει, η άνοδος των φασιστών είναι μάλλον προ των πυλών. Το νου σας (που τον έχετε, αλλά να το πω και εγώ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΡΑSH

    Mα γι αυτον το κινδυνο ανησυχουμε και αυτο ακριβως λεει και το αρθρο, οτι ειναι απαραιτητο να καλυφθει το κενο αυτο που αρκετοι πιστευουν οτι δεν ειναι συμπτωματικο. Δεν μπορει και οι σοσιαλιστες αλλα και το Αριστερο κομμα να ...ποιουν τη νησσα, τωρα, οταν υπαρχουν σοβαρα προβληματα και εδω. Τελικα ολοι πρεπει να εχουμε το νου μας και στο Βορρα και στο Νοτο, ετσι που ελισσεται και εξελισσεται το συστημα παντου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...