15 Οκτ 2011

Kρίσιμα αποσπάσματα από ομιλία της Αλέκας στη Ρόδο


Από Ριζοσπάστη: (υπογραμμίσεις δικές μας)

"Θέτουμε το εξής ζήτημα, διότι εμείς συνεχώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε, εξελίξουμε και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας σε κάθε φάση που περνάμε: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα. Δε λέω ότι έπρεπε χτες, αλλά τουλάχιστον τώρα ο λαός πρέπει συνειδητά, οργανωμένα, σχεδιασμένα, να ξεσηκωθεί. Με την άμεση δράση του πρέπει να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, αλλά για μας το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση" δεν είναι αυτοσκοπός, δε σταματάμε εκεί. [...]
Αν δεν πεις τίποτε άλλο, σημαίνει ότι συμβάλλεις να ανοίξει ο δρόμος να έρθει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας [...]. Και αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα πριμοδοτήσει δυσαρέσκεια - στην αρχή ελπίδες και μετά τεράστια δυσαρέσκεια - και θα είναι ένα διάλειμμα ως την επιστροφή ενός ακόμα πιο σκληρού στρατηγικά κυβερνητικού σχήματος, είτε μονοκομματικού, είτε συνεργασίας, είτε οτιδήποτε.
Το ΚΚΕ όταν λέει "κάτω η κυβέρνηση", και το λέει με κεφαλαία γράμματα, λέει το εξής πράγμα: Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος - έστω κι αν προσωρινά έχουμε κυβερνήσεις, πρέπει να είναι αποδυναμωμένες - να ανοίξει ο δρόμος όχι απλώς για την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, του κράτους, της εξουσίας του κεφαλαίου, της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για μια λαϊκή κυβέρνηση, για τη λαϊκή εξουσία δεν έχει σημασία τόσο ο όρος -, που η λαϊκότητά της θα στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα ενός ισχυρά οργανωμένου μαζικού κινήματος και όχι απλώς μιας κάλπης που ανοίγει κάθε 4 χρόνια και που δεν μπορεί να δώσει αυτό που νιώθει ο λαός.
Το κυριότερο, αυτή η λαϊκή κυβέρνηση πρέπει να πάρει στα χέρια της όλα αυτά που εμείς λέμε μονοπώλια, να τα κάνει περιουσία του λαού. Αν δεν έχεις αυτά στα χέρια σου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εσύ θα αποφασίζεις και τα μονοπώλια θα κάνουν τη δουλειά τους.
Δεύτερο, πρέπει να διακηρύξει, και στην πράξη να το κάνει, την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει, συνταγές που να αρέσουν και στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους, στην τρόικα και στο λαό, τέτοια συνταγή δεν υπάρχει. Είναι ανύπαρκτη, είναι μια ουτοπία. Ο λαός, λοιπόν, πρέπει να αποδεσμευτεί από αυταπάτες, υπάρχουν ακόμα, και κυρίως από το φόβο μπροστά σε ένα κίνημα που ανατρέπει την εξουσία των μονοπωλίων. Αργά ή γρήγορα εκεί θα φτάσει ο λαός, αλλά πριν είναι πολύ αργά."
[...] 
Εμείς λέμε, ο λαός με την πάλη του να ρίξει την κυβέρνηση. Τώρα με ποιο τρόπο θα πέσει, μπορεί να παραιτηθεί η ίδια κλπ. Η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο, επειδή υπολογίζει σε αυτή την εξέλιξη, λέει θα κάνω δημοψήφισμα. [...]
Στο γελοίο του δημοψηφίσματος εμείς απαντάμε και με εκλογές. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, σας είπα και προηγούμενα, εμείς δεν είμαστε αιθεροβάμονες και να πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα μήνα ή σε δύο μήνες, και μάλιστα πριν ακόμα το κίνημα δείξει όλα του τα δόντια - και θα φανεί και στο διήμερο 19-20 - ότι μπορεί να έχεις μια κυβέρνηση φιλολαϊκή. Αρχίζεις όμως να δημιουργείς προϋποθέσεις για μια γενικότερη ανατροπήΔεν μπορεί να γίνει αυτό σε ένα βράδυ. 'Η αν θέλετε, η αλλαγή της συνείδησης και της δράσης του λαού θέλει ίσως και κάποιο χρόνο για να αποκρυσταλλωθεί.
Επομένως, εφόσον γίνουν εκλογές, τα δύο κόμματα και οι εταίροι τους, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη κλπ, πρέπει να πάνε στον πάτο. Και ο λαός πρέπει να ξαναπαρέμβει. Δηλαδή, τι, θα παρεμβαίνει ο λαός κάθε τέσσερα χρόνια; Και στο κάτω κάτω εμείς λέμε στο λαό ότι έχει τη λύση της ριζικής ανατροπής. Ε, υποθέτουμε κι εμείς ότι αυτή η λύση της ριζικής ανατροπής μπορεί να έρθει και σε ένα μήνα, μπορεί να έρθει και πιο αργά. Πρέπει να αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ, ο λαός. Μακάρι να βγει ριζική ανατροπή, αλλά...
Και εν πάση περιπτώσει, το σύστημα αρχίζει και προετοιμάζει τις διάδοχες λύσεις. Εγώ σας λέω μόνο να παρακολουθήσετε στις εφημερίδες και στις ειδήσεις στα κεντρικά κανάλια πώς μεθοδικά προετοιμάζουν το νέο πολιτικό προσωπικό της επόμενης κυβέρνησης. Και προσπαθούν να οδηγήσουν το λαό σε αυτό το νέο πολιτικό προσωπικό. Και γι' αυτό εμείς περιμένουμε και μεγάλη επίθεση στο Κόμμα. Εμείς ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και κυρίως στην αστική τάξη: Πολιτικό προσωπικό μιας κυβέρνησης, η οποία θα κάνει διαχείριση της κρίσης και θα πηγαίνει στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τις δόσεις του δανείου, εμείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν μπαίνουμε, γιατί αυτή η κυβέρνηση θα μετατραπεί σε μια κυβέρνηση σε βάρος του λαού.
Οταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την εξουσία στα χέρια του, εμείς τις ευθύνες μας είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναλάβουμε. Εφόσον ο λαός δεν αποφασίζει να πάρει την εξουσία στα χέρια του, και εκχωρεί την τύχη του σε τέτοια κόμματα, δεν μπορούμε εμείς να αναλάβουμε τέτοια ευθύνη. Η διήμερη απεργία στις 19 - 20 Οκτώβρη πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα. Εμείς στηρίζουμε αποφάσεις που έχουν παρθεί από το ΠΑΜΕ, από ομοσπονδίες κλπ που καλούν το λαό σε περικύκλωση της Βουλής, να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Το οποίο - μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπαίνουν τροποποιήσεις - θα το κάνουν χειρότερο." [Το δεύτερο απόσπασμα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη τύπου]

1 σχόλιο:

  1. Το αίτημα (να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), είναι πλέον καθολικό !
    Ακόμα και οι ίδιοι οι ... πασόκοι το ζητούν !

    Το θέμα είναι το μετά:
    - Θα έχουμε "μια απ΄τα ίδια"; Δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση που απλά θα είναι (ίσως) καλύτερος διαχειριστής του συστήματος ;
    - Ή, σε αντίθεση με τα παραπάνω, θα έχουμε επιτέλους μια λαϊκή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση τέλος πάντων (ας την ονομάσουν όπως θέλουν), που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης;

    Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα το δεύτερο !
    Και όχι μόνο αυτό, έτσι ... απλά και αόριστα !
    Ζητάει από τον κόσμο να συστρατευτεί, να συμπορευτεί μαζί του για μια άλλη εξουσία, την Λαϊκή Εξουσία που θα δώσει οριστική λύση.

    Το ΚΚΕ δείχνει και το δρόμο και τον τρόπο ...
    Από κει και πέρα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...