13 Δεκ 2011

Ιμπεριαλισμός, μαγεία, φύση και η επιστήμη στο απόσπασμα.

Η ανισομμετρία στην ανάπτυξη του Καπιταλισμού και η ανάγκη των κεφαλαιοκρατών για χώρες προτεκτοράτα με φτηνούς εργάτες και φτηνή πρώτη ύλη ... επιβάλλει και την ανισόμετρη εξέλιξη των λαών στον πλανήτη. Εξέλιξη η οποία όμως δεν αλλάζει τις κοινωνίες τόσο στην ουσία, όσο στην μέθοδο επικάλυψης της σαπίλας τους.

Διαβάζουμε σήμερα στην iefimerida

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, έχει προκαλέσει η είδηση ότι στη Σαουδική Αραβία εκτελέστηκε γυναίκα δι αποκεφαλισμού με την κατηγορία της ... μαγείας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθές πως η Αμίνα Μπεντ Αμπντελχαμίλ Νάσαρ από την επαρχία Τζαούφ κρίθηκε ένοχη για άσκηση μαγείας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι  ακριβώς έκανε, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα al-Ηayat (μια από τις γνωστότερες αραβικές εφημερίδες, με έδρα το Λονδίνο)  η Αμίνα ισχυριζόταν ότι μπορούσε να γιατρέψει αρρώστους.

«Μολονότι αγνοούμε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε η Αμίνα, η κατηγορία της μαγείας χρησιμοποιείται συχνά στη Σαουδική Αραβία για να τιμωρηθούν άνθρωποι που ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης ή της θρησκείας», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο βιασμός, ο φόνος, η ένοπλη ληστεία και το εμπόριο ναρκωτικών τιμωρούνται επίσης με θάνατο στη Σαουδική Αραβία. Από τον Ιανουάριο έχουν εκτελεστεί συνολικά 76 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 11 ξένων υπηκόων.

Καταρχάς η είδηση αυτή, δεν μου προκαλεί κανένα σοκ και δεν καταλαβαίνω την διαφορά της εκτέλεσης ενός ανθρώπου δια αποκεφαλισμού, απο την εκτέλεση ενός ανθρώπου με ηλεκτρική καρέκλα ή ένεση όπως συμβαίνει ακόμα στις ΗΠΑ. Βεβαίως θα μου πείτε λιγότερο αίμα για τις κάμερες, αλλά η βαρβαρότητα των εκτελεστών είναι ίδια, όπως εξάλλου και το αποτέλεσμα για το θύμα, θάνατος. Μάλιστα για να μην ξεχνιόμαστε, η γαλλική γκιλοτίνα δούλευε μια χαρά μέχρι την δεκαετία του 70, όταν πλέον οι Γάλλοι αποφάσισαν πως αρκεί να τους κλείνουν σε μπουντρούμια, ενώ στην Κίνα ακόμα εκτελούν τους βαρυποινίτες με σφαίρα στο κεφάλι.

Απο την άλλη δεν μπορώ επίσης να καταλάβω (μάλλον μπορώ αλλά προσποιούμαι πως δεν μπορώ), τον διαχωρισμό της κατηγορίας της μαγείας, απο ένα σωρό αστείες κατηγορίες με τις οποίες καταδικάζεται σήμερα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, σε πολυετή εγκλεισμό ή ακόμα και σε εκτέλεση, σε πολιτισμένες τάχα μου χώρες της "Δύσης".

Η μαγεία σήμερα μας φαίνεται αστεία ως κατηγορία διότι η πρόοδος της επιστήμης και η εξέλιξη της ανθρωπότητας την έχουν στείλει στα βιβλία της ανθρώπινης ιστορίας. Ασχέτως εαν αυτή καταφέρνει (με την βοήθεια της κυρίαρχης τάξης, για λόγους αποβλάκωσης του κοινού) και επιζεί στην Ευρώπη με διαφορετικές μορφές, σε λαϊκά στρώματα χαμηλής μόρφωσης και όχι μόνο (μέντιουμ, μαντεία, αστρολογία, μάτι ... κλπ). Απο την άλλη όμως δεν μας φαίνεται καθόλου αστείο - ενώ θα έπρεπε - όταν κάποιος επικαλείται την εγκληματική φύση ενός ανθρώπου ώστε να τον καταδικάσει σε ισόβιο εγκλεισμό σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα (δηλαδή φυτώριο παραβατικής και βίαιης συμπεριφοράς) ή σε θάνατο όπως συμβαίνει στην μητρόπολη του Καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Όσο υπάρχουν οι μαγικές και οι μεταφυσικές ιδιότητες, άλλο τόσο υπάρχει και εγληματικό DNA. Απλά το δεύτερο αποτελεί εξέλιξη της αντεπιστημονικότητας του πρώτου.

Η επιστήμη σήμερα, και κυρίως ο κλάδος της ψυχολογίας που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, μας διδάσκει πως η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται απο χιλιάδες παραμέτρους, οι οποίες όλες σχετίζονται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και ανεπτυσσόμαστε, είτε πρόκειται για το φυσικό περιβάλλον (γεωγραφικά, κλιματικά κλπ), είτε πρόκειται για το τεχνητό-κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, συνάνθρωποι, εργασία, οικονομία, θρησκεία, μόρφωση, ιδεολογία κλπ). Και τι κάνει η δήθεν πολιτισμένη μας κοινωνία, έχοντας όλη αυτήν την γνώση στα χέρια της ? Βαφτίζει την βίαιη συμπεριφορά, ως βίαιη φύση και κλείνει τους "παραβάτη" σε ένα ίδρυμα με μπουντρούμια, που μόνο σωφρονιστικό δεν είναι ... Τα αίτια και οι λόγοι που οδηγούν στην βίαιη αυτή συμπεριφορά, ποτέ δεν εξετάζονται σοβαρά, διότι πολύ απλά θα οδηγούσαν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Το ότι δηλαδή όσα εγκλήματα δεν συνδέονται με κάποια πνευματική δυσλειτουργία, είναι οικονομικής και πολιτικής φύσεως και αποτελούν άμεσο παραπροϊόν της βίας και αδικίας που παράγει το κοινωνικό μας σύστημα.

Οπότε εαν το θέσουμε φιλοσοφικά, πόσο διαφέρει η "πρωτόγονη" κατηγορία της μαγείας, η οποία καλύπτει μια ανεπιθύμητη - "αντικοινωνική" (ή αντισυστημική) συμπεριφορά, κατα τα πρότυπα της Σαουδαραβικής κοινωνίας, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο κάποιες μεταφυσικές ιδιότητες, από την κατηγορία για παράδειγμα της ληστείας Τράπεζας, η οποία καλύπτει μια πραγματικά βίαιη συμπεριφορά με ξεκάθαρα κοινωνικά αίτια (φτώχεια, κοινωνικό στάτους), αποδίδοντας στον κατηγορούμενο μια ανύπαρκτη εγκληματική φυσική ιδιότητα ή στην καλύτερη μια ανεξήγητη εγκληματική συμπεριφορά ? Η μόνη διαφορά έγκειται στον βαθμό εξέλιξης της επικάλυψης των κοινωνικών προβλημάτων !

Τέλος, είναι δεδομένο πως η κοινωνία της Αραβικής χερσονήσου (και του μισού πλανήτη) βρίσκεται κάπου στον 14ο με 15ο ευρωπαϊκό αιώνα, τότε που η κατηγορία της μαγείας αποδιδόταν αρκετά συχνά, σε ευρωπαίους επιστήμονες, φιλοσόφους και γυναίκες, που τολμούσαν να αμφισβητήσουν τον μεσαίωνα που είχε επιβληθεί από τις βασιλικές αυλές, την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις υφιστάμενες φεουδαρχικές δομές και εξουσίες. Και βρίσκεται στον 15ο αιώνα, επειδή αυτό επιθυμούν οι επικυρίαρχοι και οι ντόπιοι "φύλαρχοι" των χωρών αυτών οπότε από την μια ελέγχουν ευκολότερα τους πλυθυσμούς που έτυχε να ζουν εκεί, πάνω στα πετρέλαια, και απο την άλλη δημιουργούν στρατιές αμόρφωτων εργατών χωρίς καμια ταξική συνείδηση. Εργαλείο τους είναι η αποσύνδεση των λαών απο την μόρφωση και την παιδεία, ώστε να επικρατεί χωρίς δυσκολίες η κυρίαρχη αστική ιδεολογία και να έχει εύφορο έδαφος ο κάθε παραπλανητικός μηχανισμός, όπως είναι η θρησκεία, οι δεισιδαιμονίες και τα ξόρκια.

Όχι δηλαδή πως η Ευρώπη σφίζει απο παιδεία και από κουλτούρα, αλλά είμαστε τυχεροί που για γεωγραφικούς και ιστορικούς καθαρά λόγους, αποτελούμε μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις παραγωγικές ατμομηχανές του Καπιταλισμού, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να έχουν και ένα διαφορετικό βαθμό κοινωνικής εξέλιξης απο όλες τις υπόλοιπες "καταραμένες" περιοχές του πλανήτη. Οι κεφαλαιοκράτες έχουν πολύ απλά, ανάγκη το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο "κατα λάθος" βγάζει και μερικούς μορφωμένους ανθρώπους αντί για απλά ... τεχνικά καταρτισμένους. Πράγμα που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και για αυτό επεμβαίνουν συνεχώς στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πολλά ζητήματα θίχτηκαν, ελπίζω να έδωσα αρκετή τροφή για σκέψη.

1 σχόλιο:

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...