10 Ιαν 2012

"Αυγή" εναντίον απεργίας χαλυβουργών!

Παραθέτουμε αυτούσιο το προχθεσινό άρθρο της εφημερίδας των οπορτουνιστών προκειμένου να μην μας κατηγορήσει κάποιος πως παραποιούμε τα λεγόμενα τους. Μόνη δική μας παρέμβαση κάποια bold και υπογραμμίσεις.

Άλλο πολιτικό μέτωπο, άλλο ΜΚΟ;
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/01/2012
Παλαιά συντρόφισσα, που μετά από μαραθώνιες πολιτικές συζητήσεις κατάφερα να την πείσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός αριστερός πόλος με σοβαρές προοπτικές να γίνει ισχυρή πολιτική δύναμη, ένας πολιτικός χώρος που, αν ανοιχτεί στην κοινωνία, έχει τις περισσότερες δυνατότητες να δημιουργήσει μια μεγάλη αριστερά, ικανή να φτάσει στην εξουσία κατακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, με πήρε την Τετάρτη στο τηλέφωνο, να με πληροφορήσει για ένα βασικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ. Πως κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Γι' αυτό και οι δυνάμεις προγραμματίζουν δράσεις αλληλεγγύης ώστε να υπάρξουν οι βάσιμες προϋποθέσεις αντίστασης στη διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και της ανέχειας.

Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση, θα σου πει ο άνεργος, αλλά μπορείς να μου πεις πόσο θα αντέξεις να με βοηθάς και πού θα βρω εγώ δουλειά;
ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ καθόλου με αυτά, μου τόνισε. Αλλά πες μου, σε παρακαλώ. Μπορούμε, χωρίς ενότητα και επεξεργασμένες, ρεαλιστικές πολιτικές και οικονομικές θέσεις, να πείσουμε τον πολίτη να μας εμπιστευτεί το μέλλον του; Μπορούμε να αρκεστούμε σε ένα ευχαριστώ και μια ψήφο διαμαρτυρίας και εκδίκησης στη φαυλότητα του δικομματισμού; Το θέμα είναι άκρως πολιτικό και χωρίς πολιτικές πρωτοβουλίες, μόνο με τη συμπαράσταση σε όλους τους αδικημένους, δεν μπορείς να πας μακριά. Και, το κυριότερο, να μείνεις εκεί. Είναι άλλο πράγμα ένα ισχυρό ενωτικό πολιτικό μέτωπο και άλλο μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση όπως οι “Γιατροί χωρίς σύνορα” που βοηθούν εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση, θα σου πει ο άνεργος, αλλά μπορείς να μου πεις πόσο θα αντέξεις να με βοηθάς και πού θα βρώ εγώ δουλειά; Εδώ τελείωσε ο βομβαρδισμός της συντρόφισσας, με την οποία συμφωνώ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ για την κοινωνία σημαίνει να κατανοείς τις επιθυμίες, τις αναστολές και τις φοβίες του μέσου πολίτη και όχι να αυτοθαυμάζεις την επαναστατική σοφία σου. Είναι πολιτική τέχνη να βρίσκεις τα βήματα που χρειάζονται για να κατακτήσεις τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη του και όχι να κερδίζεις μόνο τη συμπάθεια λόγω της οργής και της απελπισίας. Να έχεις το θάρρος να παραδεχθείς την αξία που έχει γι' αυτόν, η ηγετική εικόνα σου στην κοινωνία. Τη σημασία που έχει, όταν αρχίζει η μάχη, να την δίνεις συντεταγμένα, ενωμένος. Η πολιτική και κομματική κουλτούρα είναι οργανικό στοιχείο της δρώσας αριστεράς. Δεν μπορείς όμως να πείσεις πολλούς, με δύο - τρεις ή και περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις αντίθετες πολιτικές γραμμές ταυτόχρονα, όταν δίνεις τον κρίσιμο εκλογικό αγώνα.
ΣΗΜΕΡΑ το μοναδικό κόμμα που δεν έχει προβλήματα αναζητήσεων είναι το ΚΚΕ. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται στον καπιταλισμό, όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό. Αυτή είναι η κουλτούρα των ηττημένων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής. Όταν κάνει απολύσεις στις κομματικές επιχειρήσεις, επικαλείται τις καπιταλιστικές συνθήκες που λειτουργούν. Όταν κάνει μειώσεις μισθών, επικαλείται τον εσωκομματικό σοσιαλισμό. Χρησιμοποιείς τους δυστυχείς προλετάριους της χαλυβουργίας ως πειραματόζωα παρ' ότι όλοι γνωρίζουν ότι συνδικαλισμός χωρίς ευελιξία και τακτικές υποχωρήσεις δεν υπάρχει, όταν, πολύ περισσότερο οι συνθήκες της ύφεσης σαρώνουν τον τομέα της μεταποίησης. Έναν μήνα αλληλεγγύης, δύο μήνες, τρεις, ένα χρόνο; Μετά; Εδώ έχουμε έναν τυφλό, ουσιαστικά απολίτικο ανταρτοπόλεμο εκδίκησης σε αυτούς που εξακολουθούν να σε νικούν και οι οποίοι τρομάζουν τόσο πολύ που σε συγχαίρουν για τις ωραίες περιφρουρημένες πορείες που κάνει το ΠΑΜΕ!

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ απειλεί με ερημοποίηση τη χώρα και εσύ θεωρείς πρώτο εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάνει προτάσεις μεταρρυθμίσεων προς όφελος των εργαζομένων, προτάσεις που ισχυρίζεσαι πως λειτουργούν ταξικά αποπροσανατολιστικά; Και θα περιμένουν όλοι αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι να ωριμάσουν οι συνθήκες για “αυτοτελή” σοσιαλιστική λύση; Πώς θα γίνει αυτό μόνο στην Ελλάδα μέσα στον ωκεανό της παγκοσμιοποίησης; Και πες πως έγινε. Που θα πουλάνε την υπερπαραγωγή τους οι φιλότιμοι εργάτες της χαλυβουργίας; Αυτά τα θέματα είναι απαντημένα από τη δεκαετία του '70 στην ευρωπαϊκή αριστερά, αλλά εδώ η πολιτική κρίση δεν εξαιρεί ούτε την αριστερά.

ΟΤΑΝ στις σημερινές εθνικές συνθήκες απαιτείται ενότητα επιπέδου και χαρακτήρα ΕΑΜ, είναι πολιτική τρέλα να μετράς με αριστερόμετρο δημοφιλή στην κοινωνία πολιτικά πρόσωπα που είναι έτοιμα να στρατευτούν μαζί μας στα μεγάλα προτάγματα της εποχής. Να φοβάσαι πως η μεγάλη διεύρυνση μπορεί να αλλοιώσει τον επαναστατικό χαρακτήρα σου. Ποιον επαναστατικό χαρακτήρα μπορεί να έχει ένας σχηματισμός καθηλωμένος στα επίπεδα του 4% με 5% του εκλογικού σώματος; Όσοι έχουν διαβάσει ή ακόμα περισσότερο έχουν ζήσει τις διεργασίες συγκρότησης της ΕΔΑ, θα καταλάβουν πως χωρίς ηγετικές προσωπικότητες ικανές και έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις δηλητηριώδεις εσωστρεφείς αγκυλώσεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ούτε και δικαιολογίες.
d.xristou@avgi.gr

Η απάντηση από τον "Ριζοσπάστη" εδώ
Bonus Quiz: Διαβάστε την ανακοίνωση της "Χρυσής Αυγής" για την Χαλυβουργία, και βρείτε τις διαφορές στο πολιτικό σκεπτικό! 

14 σχόλια:

  1. Έχει αρχίσει η μεθοδευμένη και ύπουλη απαξίωση των οπορτουνιστών ως αριστερά δεκανίκια των αφεντικών τους (μπορώ να πω ότι άργησαν κιόλας). Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στο ΕΚ Βόλου, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, καταψήφισαν την πρόταση για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 12 Γενάρη για τους χαλυβουργούς, η θέση του συνδικαλιστή του ΣΥΝ ήταν ότι «οι απεργίες είναι υπέρ των εργοδοτών, γιατί δεν φέρνουν αποτέλεσμα....».
    Αυτός ο "αριστερός" χώρος βρωμάει και ζέχνει και το χειρότερο είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι-φίλοι του δεν ξέρουν τι ακριβώς στηρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διόρθωση: απαξίωση των απεργιών από τους οπορτούνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο το αρθρο το γραψανε απο κοινου με το ΛΑΟΣ στην ικαρια?ρωταω γιατι μεχρι στιγμης μονο εκει εχουν επιβεβαιωμενο συνασπισμο συνεργασιας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ εναντιον του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα δεν λενε κατι διαφορετικο απο οσα πρεσβευουν χρονια τωρα(και ορισμενοι απο δαυτους και μεσα απο τις γραμμες του κομματος πολυ παλιοτερα)

    Ωστοσο ο στοχος δεν μπορει να ειναι οι δεξιοι οπορτουνιστες μονο. Πιο πολυ εντασσεται ως υποπροιον της αντισυστημικης παλης ο αγωνας εναντια στις οπορτουνιστικες θεωριες

    Ας παμε ενα αποκομμα-φωτοτυπια της αυγης και του ριζου σε οποιον γνωριζουμε και ας βγαλουν συμπερασματα οι χαλυβουργοι και ολοι οι εργαζομενοι.

    Ομολογω ωστοσο οτι αυτη η προταση ''Χρησιμοποιείς τους δυστυχείς προλετάριους της χαλυβουργίας ως πειραματόζωα'' προσομοιαζει την ανακοινωση της χρυσης αυγης βολου(δεν υποννοω αλλα εννοω οτι μοιαζουν οι ανακοινωσεις-κειμενα)

    Και ειναι ενδεικτικο της καθ'εδρας αντιμετωπισης των εργαζομενων.
    Και καλα Το ΠΑΜΕ(και ΚΚΕ φυσικα) τους χρησιμοποιει ενω οι χαλυβουργοι(ως αυτοβουλοι εργαζομενοι με συνειδηση και αγωνιστικοτητα) ''ουδεποτε'' δηλωσαν οτι θελουν να αγωνιστουν....(ειρωνικη παρατηρηση φυσικα).

    Αυτη ειναι η λογικη των συριζαιων πληρως αποξενωμενη απο την πραγματικοτητα της εκμεταλευσης

    Την ιδια ωρα που κατηγορουν για ηττοπαθεια το ΚΚΕ, το χρεωνουν με υπερβολικη αισιοδοξια στους αγωνες....WTF??

    Αβυσσος η ψυχη του οπορτουνιστη και χρησιμου ηλιθιου.
    Ευχομαι προσωπικα και ελπιζω οι πραγματικα ταξικες δυναμεις να μην ενδωσουν σε πειρασμο συνεργασιας με δαυτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υγ.δεν ειχα δει το λινκ της ανακοινωσης της ΧΑ (δεν ξερω εαν το προσθεσατε μετα)εδω, το ειχα δει και το ηξερα απο πριν κανα 2-3 μερες
    Καλα κανατε και το βαλατε, αλλα λογια ιδιο ποιημα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. " ... συνδικαλισμός χωρίς ευελιξία και τακτικές υποχωρήσεις δεν υπάρχει ... ".

    Μια φρασούλα που τα λέει όλα !
    Όσοι από μας, έτυχε να ασχοληθούμε στο χώρο εργασίας μας με τον συνδικαλισμό, ξέρουμε πολύ καλά ότι ακριβώς αυτή η "φιλοσοφία" διαπερνούσε τη ραχοκοκκαλιά του χώρου των οπορτουνιστών - εργατικών ρεβιζιονιστών.
    Αυτό το "έργο" το προωθούσαν οι συνδικαλιστές του λεγόμενου "Εσωτερικού" παλιά, σήμερα οι συδαλιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
    Και, αυτή είναι καταγγελία, με το αζημίωτο !
    Θεσούλες επ΄ αμοιβή, αποφυγή εργασίας, ανάδειξη κλπ. κλπ. !

    υ.γ. πως κατάφερε ο Δήμου (εντάξει γνωστός είναι, αλλά ...) να ξεκινήσει από την ... "συντρόφισσα" και να καταλήξει στο ... ΚΚΕ, μόνο ο ίδιος το ξέρει.
    (η σκέψη ότι αυτήν την εντολή είχε - δηλαδή να κάνει επίθεση στο ΚΚΕ, όσο μπορεί πιο συγκεκαλυμένα - και έπρεπε να βρει και έναν ... πρόλογο για να "τραβήξει" την προσοχή του αναγνώστη και να μην αλλάξει (ο αναγνώστης) σελίδα - κρίνεται ως μη αποδείξιμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Γιωργος Συφωνιος, προεδρος του σωματειου των χαλυβουργων Ασπροσυργου, κατηγγειλε πριν απο μιση ωρα στον 902 την Αυτονωμη Παρεμβαση Βολου σαν υπονομευτες του αγωνα των χαλυβουργων.

    Αξιος ο μισθος τους.

    Antonxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε νομίζω να ένιωσε κανείς κάποια έκπληξη από τη συμπεριφορά των οπορτουνιστών κάθε είδους. Είναι ιδιαίτερα αλλεργικοί σε όποια αγωνιστική κινητοποίηση παίρνει χαρακτηριστικά ταξικής σύγκρουσης. Οι εκδρομές Τσίπρα στη Χαλυβουργία στόχο ε'ίχαν μόνο να ψαρέψει σε αριστερά θολά νερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οι μάσκες έπεσαν.

    Ο Συν-Συριζα ξεσπάθωσε κατά των απεργών Χαλυβουργών σαν το άλτερ έγκο του Μάνεση.
    Ο αριστερός οπορτουνισμός κατήγγειλε ακόμα και τις απεργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαβασα την απαντηση απο τον ριζο και στις τελευταιες γραμμες πεταξε ενα υπονοουμενο για την Αυγη και το Κοκκινο,τι απελυσαν και εκει;
    Παντως μια χαρα τα λεει δεν νομιζεται,αντε για να καταλαβαινει και ο λαος σιγα-σιγα.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Λάμπρο:
    Ναι το "κόκκινο" και απολύσεις έχει κάνει και μισθούς (αντίθετα με τον 902) χρωστάει. Για την "αυγή" δεν το έχω κοιτάξει ακόμη. Αλλά από ότι βλέπεις ο ριζος" προτιμάει πάντα την πολιτική κριτική (αν και τους κόβω στα όρια των νεύρων τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάθε συνδικαλιστής που υπερασπίζετε τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, (και όχι του κόμματος) ξέρη πότε θα κάνει την απεργία, και για πόσο χρονικό διάστημα, δεν εξαντλεί τα όρια των δυνατοτήτων των εργαζομένων. Μία εξαντλητική απεργία που έχει μεγάλες πιθανότητες ήττας, είναι ότι χειρότερο – παράδειγμα προς αποφυγή για αγώνα. Οι επιθυμίες δεν συμβάλουν στην εκλογίκευση των πραγμάτων. Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες είναι για ασκούν πίεση, δεν έχουν στόχο την ανατροπή του κοινωνικοοικονομικού συστήματος – του καπιταλισμού. Είναι εύκολο να ενοχοποιούμε να χαρακτηρίζουμε τον άλλο, δύσκολο είναι να προσπαθήσουμε να τον καταλάβουμε, ιδιαίτερα όταν θεωρούμε ότι έχουμε πάντα δίκιο – όταν θεωρούμε τον εαυτό μας αλάθητο, κι’ όλους τους άλλους λάθος. Δεν έγινε ποτέ και καμία διαμαρτυρία ούτε έγγραφη, από κανένα συνδικαλιστικό φορέα, για το γεγονός ότι κάποιοι διοικητές ΔΕΚΟ κλπ αμείβονταν με 100.000 γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Πολίτης: Να συμπληρώσω ότι για να κάνεις μια πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση, οφείλεις να την προετοιμάσεις πολύ καλά !

      Με περιοδείες, συσκέψεις, συζητήσεις και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των εργαζομένων.

      Αυτό έχει δείξει η δική μου 35ετή πείρα σε τέτοια θέματα.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...