31 Ιαν 2012

(VIDEO) Ο έλεγχος στο Ιnternet λέγεται..ΑCTA!



Το video μπορεί να μην απεικονίζει τις τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο του A.C.T.A, ενα νομοσχεδιο που σκοπευουν να περασουν οι κυβερνησεις για τον ελεγχο στο Ιnternet, παρ΄όλα αυτά θα σας δώσει την κεντρική ιδέα περί τίνος πρόκειται και γιατί το διαδίκτυο θα πρέπει να το πολεμήσει.

Το κειμενο, του video, που μπορειτε να το διαβασετε και πιο κατω, ειναι απο Μusic Heaven.

''To όνομα A.C.T.A είναι παραπλανητικό, η αρχική ιδέα του ACTA είναι να προστατεύσει διεθνώς την πνευματική ιδιοκτησία. Υποτίθεται οτι βοηθάει στην αποτροπή πλαστογράφησης προϊόντων και trademarks όπως "μαϊμού" αντίγραφα ακριβών αντικειμένων. 

Προωθεί (κάποιος) την χρήση των trademarks χρησιμοποιώντας ας πούμε την μάρκα μιας παγκοσμίου φήμης αυτοβιομηχανίας σε ταμπόν για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το όνομα "General Motors ταμπόν".

Θα εξασφαλίσει τις επενδύσεις στην έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων, προστατεύοντας ιατρικές πατέντες ή φαρμακευτικά προϊόντα. Επίσης υποτίθεται οτι υποστηρίζει καλλιτέχνες και δημοσιογράφους επιτρέποντάς τους την παραγωγή υψηλής ποιότητας δουλειάς, εναρμονισμένης με τους διεθνείς νόμους του copyright. 

Aκούγεται ωραίο... έτσι δεν είναι? Αλλά υπάρχει κατι που περιπλεκει το θεμα!

Σύμφωνα με το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης η πλαστογραφία ορίζεται ως: "μια δόλια/πλαστή απομίμηση από κάτι". Οταν όμως αντιγράφεται ένα αρχείο στο διαδίκτυο είναι ακριβώς το ίδιο με το πρωτότυπο αρχείο, δεν είναι απομίμηση. 

Και δεν έχει κλαπεί, αφου το αρχικό/πρωτότυπο δεν έχει αφαιρεθεί. Η πληροφορία απλώς μοιράζεται χωρίς χρέωση. Αρα η πλαστογραφία δεν έχει καμμιά σχέση μ΄αυτό. Ας εξηγήσουμε. Η πνευματική ιδιοκτησία στην πραγματικότητα δεν ορίζεται ρητά μέσα στο ACTA. Μπορεί να εννοεί είτε trademarks είτε οποιαδήποτε ιδέα ή πληροφορία, το οποίο  σημαίνει οτι μπορεί να αποκτήσει copyright να περιοριστεί και να ποινικοποιηθεί.
Αυτό όμως θα έχει μια τρομερή επίδραση στο διαδίκτυο με την μορφή που το έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.Η διατύπωση του νομοσχεδίου ACTA καλύπτει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων και είναι πολύ πολύπλοκη και δύσκολο να παρασταθεί. 

Οπότε, ας εξηγήσουμε τι θα συμβεί στο διαδίκτυο, με μια υποθετική αναλογία του πραγματικού κόσμου. Φανταστείτε οτι πληρώνετε για να κάνετε ένα μάθημα μαγειρικής. Κατά την διάρκεια αυτού του μαθήματος μαθαίνετε να μαγειρεύετε ένα νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο. Επειτα επιστρέφετε σπίτι και διδάσκετε την συνταγή αυτή στη γυναίκα σας. Κι εδώ ακριβώς είναι η παγίδα!!
Σύμφωνα με το ACTA και οι δύο τώρα θεωρήστε εγκληματίες εφ΄όσον μοιραστήκατε αυτή την πληροφορία δωρεάν, ενώ μόνο εσείς πληρώσατε για να την μάθετε
.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ACTA  είναι ξεκάθαρες. Οταν σας υποπτεύονται οτι μοιράζεστε πληροφορίες που καλύπτονται από copyright ανάλογα με την χώρα που κατοικείτε, τότε η πρόσβασή σας σε οποιουδήποτε είδους μάθημα θα μπλοκαριστεί, θα πληρώσετε πρόστιμο ή θα μπείτε κατευθείαν στη φυλακή.Μα φυσικά κανένας δεν θα ανακάλυπτε οτι μοιραστήκατε την γνώση του μυστικού του τηγανητού κοτόπουλου στον ιδιωτικό σας χώρο, στο σπίτι σας. Και έχετε δίκιο. Με βάση τον ισχύοντα νόμο κανένας δεν θα μπορούσε να το γνωρίζει.

Αλλά χάρη σε αυτά τα συμφωνητικά, δια μέσου εξονυχιστικής επιτήρησης όλες οι επικοινωνίες σας  θα παρακολουθούνται, κι όχι μόνο οι δικές σας αλλά και της οικογένειάς σας, των φίλων σας, όλες θα παρακολουθούνται "για κάθε ενδεχόμενο". Μα δεν χρειάζεστε ιδιωτικότητα, πολιτικά δικαιώματα ή πολιτικές ελευθερίες επειδή δεν έχετε κάτι να κρύψετε...
Κρύβετε κάτι ???
Τώρα που γνωρίζετε την βασική αρχή, ας δούμε πως μπορεί αυτό να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο όταν τεθεί σε ισχύ το ACTA. 

Μπορείτε να φανταστείτε την σύνδεσή σας στο διαδίκτυο σαν ένα ιμάντα ο οποίος κινείται σε δύο κατευθύνσεις.
Πάνω στον ιμάντα βρίσκονται πακέτα δεδομένων τα οποία είτε μπαινουν είτε βγαίνουν από τον υπολογιστή σας. Υπό την νομοθεσία του ACTA,  οι ISPs οι εταιρείες που πληρώνετε για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο θα αναγκαστούν να ανοίγουν και να επιθεωρούν κάθε πακέτο δεδομένων που στέλνετε και λαμβάνετε, προς έλεγχο πληροφορίας, αν προστατεύεται από copyright.
Aν στέλνετε ή λαμβάνετε πληροφορίες που έχουν copyright, μπορεί να αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο ή να αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις.

Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. στέλνετε ένα mp3 αρχείο σε κάποιον φίλο μέσα από κάποια υπηρεσία συνομιλιών chat, εάν ανεβάσετε ένα βίντεο από ένα πάρτυ στο οποίο ακούγεται μουσική με copyright, ή αν παραθέσετε ένα άρθρο εφημερίδας το οποίο προστατεύεται από copyright μέσα σε κάποιο e-mail σας  Χαθήκατε! Είστε παράνομος! 

Είναι τόσο απλό! 

Και σαν να μην έφτανε αυτό,  οι πληροφορίες που παραθέτετε για το άρθρο της εφημερίδας στο e-mail σας θα σταλεί στον εκδότη και με βάση τις αξιώσεις του μπορεί να πληρώσετε πρόστιμο ή να πάτε φυλακή. 
Οι εταιρίες ISPs θα υποχρεωθούν επί πλέον να ελέγχουν συνεχώς οτι καμμιά πληροφορία ή κανένας σύνδεσμος που οδηγεί σε πληροφορία που προστατεύεται με copyright δεν βρίσκεται πουθενά στους "εξυπηρετητές" τους. Αυτό θα είναι "μοιραίο" για ιστοσελίδες που κρατούν οποιουδήποτε είδους επαναχρησιμοποιημένο ή παραγόμενο περιεχόμενο όπως μουσική εικόνες ή βίντεο. 

Πως θα μπορούσε το youtube ή το twitter να λειτουργήσει κάτω από ένα τέτοιο νόμο? Συνεπώς το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τουλάχιστον θα πιστεύατε οτι τα λεφτά που θα κερδηθούν από αυτές τις μηνύσεις θα ωφελήσουν τους δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά οι μουσικοί, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές, οι δημοσιογράφοι, οι μηχανικοί λογισμικού και οι ερευνητές επίσης χάνουν, αφού πρέπει να υπακούν στους ίδιους κανόνες.
Οι προστατευόμενες ιδέες πλέον δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να τελειοποιηθούν ή να αναπτυχθούν περισσότερο. Ακόμα και μέρη προτάσεων μπορούν να προστατεύουν και να θέτουν υπό περιορισμό βάσει copyright. 

Το συνολικό εγχείρημα επωφελεί μονάχα ένα μικρό μέρος της βιομηχανίας, την λεγόμενη "Μαφία περιεχομένου" εκδοτικές εταιρίες media όπως είναι η RIAA και η MPAA, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν "να λύσουν το πρόβλημα του διαδικτύου"  που απειλεί  τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Το ACTA είναι το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών πιέσεών τους στις κυβερνήσεις που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Οι τελευταίες "διαρροές" σημειώνουν οτι κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να παρακάμψει κάποιος τους περιορισμούς μπλοκαρίσματος,  θα κατασταθεί επίσης παράνομη. Και το χειρότερο: Ολα αυτά γίνονται στα κρυφά.!! Και αν είστε ευρωπαίος πολίτης όλα αυτά γίνονται ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν καν εκλεγεί από τον λαό.Θα έχετε δει ήδη ότι αυτό επικρατεί στο Youtube, κάποια βίντεο δεν είναι διαθέσιμα, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. 

Αυτή η εμμονή για την προστασία αντιγραφής είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταστολή της πληροφορίας. Μόλις όλα τα διαδικτυακά φίλτρα και οι τεχνικές μπλοκαρίσματος τεθούν στη θέση τους πρακτικά όλες οι πληροφορίες οι οποίες προστατεύονται από copyright μπορούν να κατασταλλούν. Ισως ένα blog που ασκεί έντονη κριτική ή ένας λογαριασμός του twitter ή ένα βίντεο που φτιάξατε για στημένες εκλογές ή για περιβαλλοντικές καταστροφές ή ακόμη και οι φωτογραφίες των γατιών σας.. 
Εντάξει, ίσως όχι οι φωτογραφίες των γατιών σας, εκτός εάν ζωγραφίσετε στο τρίχωμά τους το σήμα της Coca Cola! 

Aυτό μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό για κάποιον ακόμα που έχει μια στοιχειώδη γνώση για το πως λειτουργεί το διαδίκτυο, αλλά θυμηθείτε αυτοί που δουλεύουν στο νομοσχέδιο ίσως και να μην έχουν ιδέα πως δουλεύει το διαδίκτυο, και από τη στιγμή που υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να εφαρμοστούν οι δικοί τους κανονισμοί. 

Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε είναι : 

  • Λογοκρισία στο διαδίκτυο,  
  • περιορισμός στην ελευθερία εκφρασης,  
  • απώλεια της ουδετερότητας του δικτύου εξαιτίας περιορισμού συγκεκριμμένων μερών του, πλήρης επιτήρηση όσο είστε σε σύνδεση όλης της δραστηριότητάς σας,  
  • απώλεια της ελευθερίας και περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων,  
  • τιμωρίες όπως είναι η απώλεια της διαδικτυακής πρόσβασης, και τι κερδίζουμε?? Τίποτα!! 
Η ώρα για να δράσουμε υπέρ του διαδικτύου είναι τώρα!! 

Ψάξτε, googlάρετε τι είναι το ACTA, φορτώστε τα τουήτς σας και τα photoshops. Kαι ας γίνει γνωστό ότι κανένας δεν τα βάζει με το διαδίκτυο!!

5 σχόλια:

  1. Poe

    Πιο τρομαχτικα θα ειναι αν τα αφησουμε να συμβουν, πραγμα που σημαινει το τελος του Ιντερνετ, οπως το γνωριζαμε μεχρι σημερα..Και να σκεφτεις οτι συχνα παραπονουμαστε σημερα οτι δεν υπαρχει αρκετη ασφαλεια στα προσωπικα δεδομενα, που ειναι εν μερει σωστο, βεβαια...
    Σκεψου ομως πως θα ειναι σε λιγο καιρο, αν δεν αντιδρασουμε ολοι εμεις που το χρησιμοποουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο το "θηρίο" που λέγεται καπιταλισμός, ψυχομαχάει, τόσο και τα διάφορα "παρακλάδια" του θα γίνονται όλο και πιο αδηφάγα, άκρως επιθετικά, να το πούμε με παλιά ορολογιά όλο και πιο φασιστικά !

    Ξέρουν ότι το ιντερνετ, χρησιμοποιείται από έναν κόσμο, που παλεύει για να τους ανατρέψει.
    Και, προφανώς, αυτό δεν μπορεί να το αφήσουν συνεχώς ανεξέλεγκτο.

    Μόνο που, μόνο που, ήδη είναι γι αυτούς πολύ αργά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. faro

    Eιναι σιγουρο πως εχουν καταλαβει το ρητο ''η γνωση ειναι δυναμη'' και επειδη μονο μεσα απο το Ιντερνετ περνανε ολες οι πληροφοριες, τα videos κλπ υλικο που μεταδιδεται παγκοσμια, βρηκαν ευκαιρια να το ελεγξουν, μεσω νομοσχεδιων που αλλο λενε οτι κανουν ενω στην ουσια μιλαμε για ενα...Βig Brother που ελεγχει τους παντες και τα παντα, με κυρωσεις και φυλακισεις!

    Το θεμα ειναι οτι αυτες οι εταιρειες εχουν το τροπο τους να πιεζουν τις κυβερνησεις, ομως εμεις ως πολιτες τι μπορουμε να κανουμε;

    Επισης μηπως ειναι καιρος να αλλαξουμε τις οποιες ..αναστολες ειχαμε απεναντι στη χρηση του Ιντερνετ, γιατι στο τελος δεν θα μεινει καμμια διαφορετικη φωνη που να της επιτρεπεται, πια, να ...ακουστει! Εκει φτασαμε, να μας απαγορευουν να επικοινωνουμε και μεταξυ μας, μη τυχον και γραφουμε την αληθεια για τα καθεστωτα τους, οπου και να ειναι αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva: Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ...

    Ό,τι βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, μόνο με την αρπαγή του θα γίνει διαφορετικό, προς όφελος της εργατιάς !
    Ξεκάθαρα πράγματα ...

    Και για αυτό παλεύουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...