2 Μαρ 2012

«Ένα ΚΚΕ στον κόσμο του» (;;)


 

Το τελευταιο διαστημα, φανταζομαι, εχετε προσεξει οτι οσο η κατασταση στη χωρα χειροτερευει, τοσο πληθαινουν και οι φωνες, που ειτε απο το χωρο των καλλιτεχνων, ειτε απο φιλους του κομματος, δηλωνουν οτι περιμενουν-ειδικα κατω απο αυτες τις δυσκολες συνθηκες- πολυ περισσοτερα απο το ΚΚΕ.

Εχουν αδικο, ισως, πουν καποιοι, γιατι oσον αφορα ορισμενους καλλιτεχνες, μεσα απο το χωρο του κομματος εγιναν γνωστοι και αποδεκτοι στο κοινο, αν και αυτο δεν θα επρεπε, κατα τη γνωμη μου, να ειναι αποτρεπτικο στο να εκφρασει καποιος μια καλοπροαιρετη κριτικη και δεν μιλω για τα φαινομενα...άκρατου αντικομμουνισμου, που εχει τυχει να δουμε σε συνεντευξεις γνωστων καλλιτεχνων, που οπως ξερουμε αλλιως ξεκινησαν και αλλιως πορευονται σημερα και δε χρειαζεται να πουμε παραδειγματα.

Απο την αλλη, διαβαζα oτι καποιοι ιστολογοι, προτεινουν ...υπομονη μεχρι να δουμε που θα μας βγαλει αυτη η κατασταση, ενω καποιοι αλλοι, (δικοι μας ανθρωποι), φτανουν να παρομοιασουν τις πορειες στην Ομόνοια, κλπ με "group therapy" και "άλλοθι" για τον προσωπικό μας εφησυχασμό, αφου αισθανομαστε οτι καναμε το "καθήκον" μας ως διαδηλωτες.

Ο κοσμος, ομως, οπως ολοι ξερουμε, πληττεται ολο και πιο σκληρα απο το αναλγητο αυτο συστημα, ενω καθημερινα πληθαινουν αυτοι που αναγκαζονται να ζουνε χωρις ρεύμα, με σύνταξεις των 300 ευρώ, που δεν φτανουν ουτε για το 15θημερο! 

Τα περιστατικα που βλεπουμε καθημερινα γυρω μας και που δικαια μας θυμωνουν, ειναι οι απελπισμενες πραξεις ανεργων και γονιων με χρεη, που μη εχοντας αλλη διεξοδο τρελλαινονται, (και πως να μη τρελλαθει κανεις βλεποντας καθε μερα τα παιδια του να μην έχουν να φάνε, ενω οι ελπιδες για αλλαγη προς το καλυτερο να εξανεμιζονται;)

Διαισθανεται, δηλαδη, κανεις ολο και περισσοτερο ενα ειδος...προσμονης και επιτακτικης αναγκης για κατι καλυτερο, πιο αποτελεσματικο, που θα δωσει πραγματικες ελπιδες στο λαο, το οποιο, ομως, δεν ερχεται, ουτε καν διαφαινεται στον οριζοντα αυτη τη στιγμη και ελπιζω να μην οφειλεται στο οτι καποιοι απο εμας βρισκομαστε ....χιλιαδες χιλιομετρα μακρια για να το...εντοπισουμε! Δεχομαι βεβαια και τη πιθανοτητα του οτι μπορει να κανω και λαθος, οντας μακρια...

Μιλωντας ομως για τους καλλιτεχνες, διαβαζα οτι ο Δημητρης Μητροπανος δηλωσε προσφατα οτι παραμενει ΚΚΕ, αλλά λεει οτι το κομμα δεν έχει προτάσεις και μιλαει για την ακαμπτη σταση του ΚΚΕ, λεγοντας τα εξης:

Δ.Μητροπανος: Το ΚΚΕ σου λέει «είμαι εδώ κι έχω αυτή τη στάση». Με γεια του με χαρά του, τι να κάνουμε'';

Eρωτηση: Πως τοποθετούνται στο σήμερα και στην Ελλάδα οι βασικές αρχές του κομμουνισμού;

Δ.Μητροπανος: ''Δεν πιστεύω όπως τις τοποθετεί σήμερα το ΚΚΕ, αλλά να σας πω κάτι; Είμαι 64 ετών. Δεν έχω επιλογές. Δεν βλέπω κάτι άλλο που να πηγαίνει, κάτι να γίνεται. Έχεις ένα ΚΚΕ στον κόσμο του. Δηλαδή, ποια καλύτερη εποχή θα έπρεπε να περιμένει το ΚΚΕ για να έχει 20% για πλάκα; Όλοι δουλεύουν για το ΚΚΕ και το κόμμα φοβάται μην πάει πάνω από 8% γιατί θα υπάρχει πρόβλημα. Πάνω από 8% πρέπει να έχεις ιδέες, προτάσεις…δε θα μείνεις στο «η πλουτοκρατία και η πλουτοκρατία». Έλεος, ήμουν με κοντά παντελονάκια και κοντεύω να δω τα ραδίκια ανάποδα. Αυτή είναι η πλουτοκρατία. Εσύ τι κάνεις'';

Καποιοι, ισως βιαστουν και παλι να καταδικασουν τους παντες και τα παντα. Ξερουμε, ομως, πολυ καλα οτι η κατασταση δεν παει αλλο, αντιθετα χειροτερευει μερα με τη μερα. 

Ξερουμε, επισης, οτι και ολο και κατι καλυτερο θα μπορουσε να γινει, αν υπηρχε θεληση για κριτικη και λιγη περισσοτερη τολμη για να δουμε απο κοντα ολα αυτα που καλοπροαιρετα προσαγουν στο κομμα, γιατι καποια πραγματα- οπως και να το κανουμε-επειγουν.

153 σχόλια:

  1. Διαφωνω με το πνευμα του αρθρου Ελβα

    Και την κριτικη λαμβανουμε υποψη μας, και την κανουμε και εμεις.
    Επισης εσωκομματικα το καθε μελος μπορει να εκφρασει τη θεση του.

    Ο Μητροπανος ομως, με τα κοντα παντελονακια, τι θελει να μας πει; Αλλοι ανθρωποι ξεκινησαν με κοντα παντελονακια και αγωνιζοταν μια ζωη και δεν πηραν τιποτα η καρπωθηκαν αλλοι τον αγωνα τους.

    Δεν ξερω αν εχει αγωνιστικο παρελθον ο Μητροπανος, παντως δεν εχει καταλαβει καποια βασικα.

    Αυτοσκοπος για των αγωνα δεν μπορουν να ειναι τα αμεσα ωφελη

    αυτοσκοπως για τον αγωνα ειναι να κατανοεις οτι αγωνιζεσαι για κατι καλυτερο, να αναγνωριζεις τον μικρο σου ρολο στην κοινωνια και να αποφασισεις οτι εισαι ενα απλο γραναζι, που αναλογα απο ποια πλευρα γυρνας, αριστεροστροφα η δεξιοστροφα, συμβαλεις εστω και μια σταλια στην κοινωνικη εξέλιξη.

    Τωρα αν θα ζησεις να δεις καλυτερες μερες
    αυτο δεν στο εγγυαται κανεις,
    μπορει και να ζησεις.

    Ποιος ξερει ισως οταν φτασω και εγω στα χρονια του Μητροπανου, και βλεπω τον κοσμο σιγα σιγα να με αποχερεταει, να βγαλω μια τετοιου ειδους αδικαιολογητη απογοητευση.

    Θελω να ελπιζω ομως οτι δεν θα καταλήξω ετσι και οτι θα βρισκω μεχρι τοτε κουραγιο να αγωνιζομαι, οπως τοσοι και τοσοι γέροι συντροφοι, που παρολο που μετα βιας στεκονται στα ποδια τους, ειναι πρώτοι στους αγωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Poe συμφωνώ με τον αυτοσκοπό του αγώνα,συμφωνώ απόλυτα στο πολιτικό κομμάτι με το ΚΚΕ,έχω όμως έναν προβληματισμό σε σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη δηλ.όπως δεν στέλνεις ένα νήπιο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο έτσι δεν ρίχνεις στα βαθειά κάποιον που αφενός είχε για πολλά χρόνια λάθος τρόπο σκέψης και αφετέρου τώρα είναι φοβισμένος,οργισμένος και όλα τα εις -μένος.Επίσης το να λές ¨είμαστε εδω,λέμε αυτά και όποιος θέλει ακολουθεί¨,μπορεί από τους κακοηθέστατους να ερμηνευτεί διαφορετικά δηλ.θέλετε καλώς,δέν θέλετε πάλι καλώς....εμάς(του κόμματος)στα παλαιότερα των υποδημάτων μας(sic).Φιλικά Ειρήνη.

      Διαγραφή
    2. Φιλη Ειρήνη

      Δεν τον ριχνουμε εμεις στα βαθυα ο καπιταλισμος τους ριχνει
      εμεις προσπαθουμε να τους μαθουμε να κολυμπανε
      και δεν χρειαζεται να μπει κανεις κατευθειαν στα βαθυα, αυτος ειναι και ο λογος που φτιαχτηκαν οι λαικες επιτροπες, για να μπορει να συμμετεχει ο καθεις στον αγωνα, και ας μην ειναι καν ψηφοφορος του ΚΚΕ. Δηλαδη στις πλατειες πως καθοταν με τις ωρες; Οι λαικες επιτροπες πως να το κανουμε, και πιο καλα οργανωμενες ειναι και εχουν απο πισω τους το ΚΚΕ να τις οργανωνει, αρα και πιο αποτελεσματικες(ηδη εχουμε καταφερει πολλα μεσα απο αυτες).

      Στα παλια μας τα υποδηματα δεν γραφουμε κανενα, απλα τον αλλο δεν μπορεις να τον βαλεις με το ζορι να αγωνιστει.
      Επισης εχουμε και εμεις τα ορια μας, ξερεις τι ακουμε καθε μερα;
      Το ΚΚΕ καλως η κακως δεν μπορει να ικανοποιησει τις ονειροφαντασιες ολων και καθε ενος ξεχωριστα

      Οτι και να κανει παντα θα υπαρχουν καποιοι που θα εχουν ενστασεις

      και εγω εχω ενστασεις
      ομως συμφωνω στα βασικα
      και οταν συμφωνεις στα βασικα, υποτασεις σε ενα βαθμο το ατομικο για χαρη του συλογικου, τι να κανουμε, δεν γινεται αλλιως μετωπο.

      Αυτα, ελπιζω να σε καλυψα

      Εσωκομματικα παντως υπαρχουν οι αναλογες διαδικασιες βασει τον οποιων μπορει καποιος να εκφραστει και να συμμετεχει με την ψηφο του στις λειτουργειες του κομματος.

      Διαγραφή
  2. Εγω αυτην την κριτικη λοιπον την ακουω βερεσε
    αν ο Μητροπανος εχει ιδεες που θεωρει οτι το κινημα τις αγνοει
    να παει διπλα διπλα με τους εργατες, στα διεκδηκητικα σχηματα, ειτε αυτα λεγονται σωμματεια ειτε λαικες επιτροπες η ΠΑΜΕ η δεν ξερω και εγω τι και να τις εκφράσει.

    Ως τοτε, εμενα μου μοιαζει με ανθρωπο που περιμενει αλλους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα, και απο πανω θελει και να εχει λογο στις πραξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς! Δεν μπορείς μέσα από τα ωυχτερινά κέντρα που έχεις μάθει να κάνεις κονσομασιόν (κατανάλωση ποτών) και να τα 'χεις καλά με όλους για να μην τους χάσεις από πελάτες, να έχεις λόγο για τους οικοδόμους για τους μεταλλεργάτες, για τους ναυτεργάτες για όλους αυτούς που τραβάνε κουπί για να αλλάξουν συνειδήσεις οι συνάδελφοί τους και να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ώστε έτσι να φτάσουμε μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης και του λαού όποτε και όταν το αποφασίσει. Ποιοί θα κάνουν αυτές τις αλλαγές;;; ΕΜΕΙΣ αλλά μαζί με τους άλλους και όχι μόνοι μας. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι άδικη η κριτική του Μητροπάνου και έξω από την πραγματικότητα των σκληρών αγώνων που διεξάγονται καθημερινά με τον κίνδυνο της απόλυσης, με διώξεις δικαστικές συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων, αφιέρωση χρόνου από τη ζωή μας γι αυτούς τους αγώνες και να έχουμε και την κριτική το τι λέει το ΚΚΕ!!! Ποιός είναι το ΚΚΕ;;; Ποιός είναι το κίνημα γενικότερα που συμπορεύεται με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ;;; αυτό να μας πει και ποιός θα τα κάνει όλ' αυτά (όλοι οι άλλοι εκτός απ' αυτόν;;;)

      Διαγραφή
  3. Εγω στο αρθρο θα εβαζα τιτλο "ενας μητροπανος στον κοσμο του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σε πληροφορω οτι τσακωνομαι πολυ συχνα τετ-α-τετ με συντροφους μελη του κομματος για ζητηματα που εχουν να κανουν με το κομμα.
    Ομως παντα λαμβανω υποψην μου
    α) Οτι εχουν λιωσει τα δεκατετραπλα παπουτσια απο εμενα στους δρομους
    β) Οτι οι δυνάμεις του κομματος ειναι περιορισμένες και εξαρτωνται απο τη σταση του λαου που προτιμα να το κριτικαρει απο τον καναπε του, απο το να παει χερι χερι να αγωνιστει με οσους ηδη αγωνιζονται.


    Σορυ κιολας αλλα επειδη πολλα εχω ακουσει τελευταια απο χαλβατζηδες νταλαρηδες και μητροπανους τα εχω παρει λιγακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και επισης το ΚΚΕ δεν εχει πια 8/100
    μαλλον εχει μεινει λιγο πισω ο Μητροπανος

    Βεβαια αυτος δεν δειχνει να εχει καταλαβει καν οτι το κυριαρχο ζητημα δεν ειναι οι εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. pos ginetai na leei o mitropanos oti to KKE 'den exei protaseis' otan ton teleftaio eidika xrono ksediplwnetai teleiws kai perissotero apo pote to programma ths laikis oikonomias kai eksusias??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ντε;
      Και οχι μονο αυτο
      την πρωτοβουλια για συσταση λαικων επιτροπων και την σχεδιαση της δρασης τους

      Την καλυτερη χρηση σταδιακα του ιντερνετ όπως ειναι για παράδειγμα το δελτιο ειδησεων ΠΑΜΕ.

      Τον ολο και πιο ξεκαθαρο πολιτικο λογο των στελεχων του

      Λαθη θα γίνουν δεν λεω

      ομως καθενας πριν να πει κατι, πρεπει να σκεφτεται και λιγακι ποιους σκοπους εξυπηρετει, το που το πως και το ποτε θα το πει.

      Αλλα και που φτάνουν τα ηθικά όρια του...

      Διαγραφή
  7. poe

    Το αρθρο εχει γραφει με πνευμα ''του δικηγορου του διαβολου'', αλλα και για συζητηση.
    Απλα μεταφερω αυτα που ακουγονται απο συνεντευξεις καλλιτεχνων που ισως εχουν σκοπιμοτητες οπως λες αλλα και απο απλο κοσμο σε blogs που θελω να πιστευω οτι εχουν ολη τη καλη διαθεση για γονιμη κριτικη. Αν κανει καποιος λαθος πιστευω οτι μεσα απο τη συζητηση θα φανει και θα μαθει κατι.
    Εγω πιστευω παντως οτι ειναι καλο που και που να ταραζουμε τα νερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όλα τα λεφτά αυτό: Εγω πιστευω παντως οτι ειναι καλο που και που να ταραζουμε τα νερα..

      Διαγραφή
    2. βραχοκηπoς

      Κι εσυ ομως το ιδιο επιχειρεις με την αποψινη αναρτηση σου!
      Ετσι δεν ειναι; :)

      Διαγραφή
  8. Τα νερα ειναι ταραγμενα ετσι και αλλιως

    Δεν λεω για το Μητροπανο οτι εχει σκοπιμοτητες
    αλλα οτι εχει λαθος οπτικη
    την οποια κριτικη και τις οποιες προτασεις καλο ειναι να προσεχει κανεις που τις κανει για να μην δινει τροφη στο σκαι και στον καθε σκαι.

    Αυτο ισχυει ακομα και για κριτική που ειναι σωστη, που του Μητροπανου δεν ειναι.

    Η κριτικη λοιπον η αποτελεσματικη που δεν δινει τροφη στον ταξικο αντιπαλο γινεται εν τη γενειση του ταξικου αγωνα, συντροφος με συντροφο, εργατης με εργατη, και τελικα ολες αυτες οι κουβεντες επηρρεαζουν στο βαθμο που επηρρεαζουν και τις εσωκομματικες διαδικασιες.

    Στον δρομο και στον αγωνα και στα σωμματεια και γενικα πανω στην διαπαλη διαμορφωνεται με σωστο τροπο η πορεια της εργατικης ταξης.

    Οταν η κριτικη γινεται απο αποσταση, φυσικη, ιδεολογικη η δεν ξερω και εγω τι αλλο, στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι ακυρη, οπως του μητροπανου, στην χειροτερη περιπτωση, εστω και εν αγνοια αυτου που την κανει, προβοκατορικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενταξει αυτος εχει λαθος οπτικη, ο αλλος ειναι μακρια και δεν ξερει, οπως εγω πχ. Παντως πρεπει να παραδεχθεις οτι δεν ειναι ευκολο για καποιον που δεν γνωριζει τα εσωτερικα να καταλαβει τι ακριβως γινεται και που πηγαινουμε.

    Θελω ομως και τις γνωμες αλλων για να γινει συζητηση και θεωρω παντα οτι μεσα απο συζητησεις καλοπροαιρετες προαγονται οι λυσεις για τα ...ταραγμενα νερα, που τωρα βρισκομαστε.
    Οσο για τους αλλους που καταδικαζουν το κομμα ''αμα τη εμφανισει'', με αυτους δεν θελουμε διαλογο, εννοειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ειναι αναγκη να γνωριζει τα ενδοτερα
    τα ενδοτερα ουτε και εγω τα ξερω δεν ειμαι μελος
    ομως εχω πλησιασει το κομμα και αγωνιζομαι και βλεπω 100 φορες παραπανω πραγματα απο οτι βλεπει ο μητροπανος.

    Αυτο λεω

    Οσο για τον διαλογο, να γινει
    αλλωστε διαλογο κανω και εγω:)

    Και τα επιχειρηματα μου αλωστε εκει αποσκοπουν, να λα΄βεις υποψην καποια πραγματα που δεν μπορεις να τα δεις επειδη εισαι μακρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασχετο ανωνυμε
    αν ξανασχολιασεις βαλε ενα Nickname

    εστω και στο τελος τους σχολιου σου

    ειναι στους κανονες και δυστυχως εχουμε πολλους που τους ξελαστιχωνουν τελευταια δια της ανωνυμιας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ΚΚΕ, οπως αλλωστε καθε μαζικο κομμα, εχει χιλιαδες μελη, οπαδους,φιλους,στελεχη

    ΔΕΝ γινεται να εχουμε ταυτοσημη αποψη για ολα τα θεματα ολοι οσοι στηριζουμε το ΚΚΕ.
    Προσωπικα μπορει να εχω καποιες διαφωνιες για το παρων ειτε για προσωπα και αλλα ζητηματα, ορισμενες ενστασεις για την ιστορικη αναγνωση διαφορων γεγονοτων κλπ
    Αλλα αυτο δεν αποτελει λογο απομακρυνσης απο το κομμα.

    Φανταζομαι οτι σε αυτο το πνευμα μιλαει και ο Μητροπανος
    Ενταξεθ το timing δεν ειναι το καλυτερο, αλλα καθε κριτικη καλοπροαιρετη πρεπει να ειναι ευπροσδεκτη ακομα και εαν ειναι υπερβολικη ειτε και σκληρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάποιος σας χτυπάει την πόρτα σ. του ΚΚΕ και είναι ο κόσμος. ..που θελει την ενότητα της Αριστεράς.Και σεις πως απαντάτε ; βαζοντας διπλές αμπάρες...Δε λύνονται ετσι τα ζητήματα που είναι περισσότερο φλέγοντα από ποτέ....Δε λύνονται τα ζητήματα στη δευτερα παρουσία...πολύ περισσότερο στη δευτερα παρουσία του σοσιαλισμού. Πρεπει να εχει καποιος συγκεκριμένες προτασεις για το σημερα. αν επαναπαυθεί το ΚΚΕ στο 8% στο 12% τι θα καταφερει...ακούστε το Μητροπάνο και τον Αλ. Χαλβατζή...
    Μόνο η Ενότητα της Αριστεράς είναι η λύση. Γι αυτή παλευε πάντα το ΚΚΕ και με το ΕΑΜ και την ΕΔΑ,ακόμη και με το ΔΣΕ.

    Θωμάς Σανιτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενοτητα της αριστερας..ποιας αριστερας???
      του κουβελη?
      των λοιπων εξωκοινοβουλευτικων παρεων που ολοι κι ολοι ειναι τρεις και εξηντα?

      Και τι να το κανει το κουκουε το 20 και το 30 και το 40 τοις εκατο και να αποτελειται απο 700 διαφορετικες συνιστωσες (και 62 κατασκευαστες πλυντηριου) που ο καθενας θα κανει το μακρυ και το κοντο του??

      Διαγραφή
  14. Τότε όμως ήταν επαναστατικό κόμμα και δε φοβόνταν τις συνεργασίες...

    ξανά Θωμάς Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κοσμος δεν χτυπα την πορτα
    ο κοσμος ψαχνει για σωτηριες του τυπου στις 18 σοσιαλισμο
    σκεφτεται, αν ενωθει η αριστερα, τα γνωστα κοροιδα δηλαδη που βγαινουν και διαμαρτυρονται
    θα βγαλουν μεγάλο ποσοστο και θα κυβερνησουν και θα κανουν αυτα που λενε τα ομορφα

    δεν εχει καταλαβει ο κοσμος μερικα βασικα
    1) Ολη η αριστερα δεν ειναι το ιδιο, υπαρχουν χασματα μεταξύ των διαφορων κομματων και των εξωκοινοβουλευτικών. Συνεργασια της αριστερας λοιπον σε πια βαση; Ετσι απλα επειδη ακουγεται χαριτωμενο;
    2) Αλλαγες προς το καλυτερο χωρις μαζικη συγκρουση για την ανατροπη δεν ερχονται, ισως ερθει μια αναπτυξη μετα απο εναν 4ο παγκοσμιο πολεμο, αν δεν κατστραφουμε απο τα πηρηνικα, εκει θα πονταρουμε;
    3) Ο κοσμος να σταματησει να χτυπα πορτες που δεν οδηγουν πουθενα και να διαλεξει τον χωρο και τον τροπο που τον εκφραζει για να αγωνιστει, επιλογες εχει, αν προτιμαει την αγανατκηση η την απραγια, κακο του κεφαλιου του, δεν του φταιει το ΚΚΕ για αυτο.
    4) Αλλα τα χρονια του ΕΑΜ αλλα τα χρονια τα τωρινα, η αποψη του κομματος επαυτου ειναι γνωστη


    Ευχαριστω παντως για το πολιτισμενο σου υφος και την προσθηκη του ονοματος σου στο τελος του σχολιου, το ειχαμε ξεσυνηθισει τον τελευταιο καιρο απο τους διαφορους ανωνυμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΚΚΕ είναι Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι αριστερά! Νισάφι πια με τη μικροαστική γραμή ακροδεξια-δεξια-κεντρο-κεντροδεξια-κεντροαριστερα-αριστερα-ακροαριστερα και λοιπά μπουρμπούτσαλα!!! Το ΚΚΕ δε στοιχίζεται πίσω ή δίπλα στα αστικά κόμματα. Ούτε αριστερά ούτε δεξιά είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και βρίσκεται απέναντι σε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τον ξεπερασμένο χρονικά(γιατί κάποτε χρησιμοποιούνταν αλλιώς) όρο αριστερά σήμερα για να κλέψουν ψηφαλάκια αλλά και λάμψη από τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ!!! Κάποτε όταν έλεγαν αριστερός εννοούσαν ΚΚΕ και τους φίλους του και όχι όπως το χρησιμοποιούν σήμερα για να βάλουν αγωνιστικά ένσημα (μέχρι και ο Καραμανλής το χρησιμοποίησε). Αυτά!!!

      Διαγραφή
    2. Το ΚΚΕ ζητάει αν δε κανω λάθος ο κόσμος να συστρατευθεί μαζί του ακόμη κι αν διαφωνεί.Ετσι δεν είναι;Τοτε πως ζητάτε από άλλες συνιστώσες της αριστερας να συμφωνήσουν μαζί σας; Αυτό δεν είναι δυνατό γιατί υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι να μας βγάλουν όλες αυτές οι δυνάμεις από την εξαθλίωση. Σήμερα! Όχι σε 10 χρόνια. Ο κόσμος το περιμένει. Και αντ' αυτού κλειδώνεται το ΚΚΕ στο κόσμο του. Αυτή δεν είναι πολιτική συνεργασιών,αλλά σεχταρισμός. και το γνωρίζουν πολύ καλά οι ψηφοφόροι και τα μέλη του κόμματος.

      Θωμάς Σανιτόπουλος

      Διαγραφή
    3. @Θωμάς Σανιτόπουλος:
      Αν κάποιοι ήθελαν πραγματικά να συνεργαστούν σε επίπεδο βάσης (όπως προτείνει το ΚΚΕ), δεν θα συνεργαζόταν με την ΠΑΣΚΕ στα συνδικάτα, ακόμη και σήμερα.
      Αυτό είναι που "θα γλυτώσει το λαό από την εξαθλίωση,σήμερα και όχι σε 10 χρονια",
      η συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και την πουλημένη GSEE?
      Η μήπως απαντάει στα προβλήματα του σήμερα η άποψη πως "οι απεργίες ευνοούν(!) την εργοδοσία (Αυτόνομη παρέμβαση Βόλου για την Χαλυβουργία)

      Διαγραφή
  16. 3ο παγκοσιο εννουσα, πηδηξα εναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οσο για μετωπο και συνεργασιες, συνεργαζομαστε με τον λαο, οχι με πολιτικους φορεις που εχουν δειξει το ποιον τους δεκαδες φορες κατα το παρελθον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Poe πραγματικά σε θαυμάζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτοί που χτυπούν την πόρτα του ΚΚΕ είναι έτοιμοι άραγε για τον Σοσιαλισμό ;;;;; Προσβλέπουν στην εργατική εξουσία;;;;;;;;; Και τελικά σε αυτό το "σπίτι" που θέλουν να φτιάξουν (και ζητούν και την βοήθεια του ΚΚΕ) η θέση του εργάτη που είναι;; Κάτι μου λέει ότι ξέρω την απάντηση....... αλλά ας περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι δεν είναι ετοιμοι για το σοσιαλισμό....Είναι έτοιμοι να ζήσουν. Και θελουν την αριστερά διπλα τους.

      Θωμάς Σανιτόπουλος

      Διαγραφή
    2. @Θωμάς Σανιτόπουλος:
      τα είπες όλα μεγάλε! χωρίς καμια ειρωνεία το λέω. Κοίτα τι είπες:
      "όχι δεν είναι ετοιμοι για το σοσιαλισμό...." (άρα) "Είναι έτοιμοι να ζήσουν" (εντός του καπιταλισμού πάντα), "Και θελουν την αριστερά διπλα τους."
      Μα την έχουν! Από το "αριστερό ρεύμα" του ...ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΎΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΊΑ, η "αριστερά" σύσσωμη στηρίζει το "ρεαλιστικότατο" αίτημα να υποχρεώσουμε τα αστικά γουρούνια να μας φάνε μεν, με μαχαιροπίρουνο και πετσέτα στον λαιμό δε. Οι κομμουνιστές πάλι (που δεν είναι "αριστερά") σε αυτήν την κοροϊδία του λαου, δεν πρόκειται να συμμετέχουν!
      Όχι γιατί είναι κακοί και μνησίκακοι άνθρωποι, αλλα γιατί από πουθενά από την ανάλυση τους δεν προκύπτει πως ο καπιταλισμός στο σημερινό του στάδιο έχει την δυνατότητα, να παράσχει ανθρώπινη διαβίωση.

      Διαγραφή
  20. Ανωνυμε, για να σε θαυμαζω και εγω βαζε ενα νικνεημ:)
    ευχαριστω παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να πω κι εγώ κάτι; :)

    η συνεντευξη είναι λιγο παλιά. και έχω την αισθηση πως ο Μητροπάνος δεν είχε τοσο κακες προθέσεις. πιο πολύ απογνωση εκφράζει παρα απαξίωση ή πίκρα.

    βεβαια, σαν άνθρωπος που εχει φαει τη ζωή με το κουταλακι - τι το θες το κουταλάκι, να μου δώσεις το φαρμακι - θα ΄πρεπε να ξέρει πως δεν βοηθά μ΄αυτό τον τρόπο.

    αλλά δεν βγάζει το προφιλ ενός σκάρτου ανθρωπου που μιλά αφ΄υψηλού. κάτι είναι κι αυτό.

    μου φαίνεται πως ο Μητροπάνος θα χαιρόταν πολύ με μια ανοδο του ΚΚΕ ή με μια ενδειξη (απ΄αυτές που καταλαβαίνουν οι λαίκοί ανθρωποι) πως το ΚΚΕ παει καλά.

    βεβαια η συνεντευξη αυτή χρησιμοποιήθηκε δεόντως από τα ΜΜΕ...

    φταίει και ο δημοσιογράφος που ρώτησε μόνο για το κκε.

    δώστε του μια ευκαιρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ηθελα να ήξερα τι έκανε ο Μητροπάνος για να πάει το κόμμα ένα βήμα παραπέρα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. pano

      Xωρις τη διαθεση να υπερασπιστω κανενα, νομιζω οτι η ερωτηση ειναι λιγο ατοπη, οταν μιλαμε για καλλιτεχνες που δεν ειχαν ποτε αναμιξη με τη πολιτικη.

      Διαγραφή
    2. Πάλι θα πω κάτι :)

      Τίποτα, εκτός από το ότι, την εποχή που όλοι θεωρουσαν τρε μπαναλ ως καλλιτέχνες να είναι με το κκε και τους επεφτε πολύ "λίγη" η κκε κουλτούρα για τα πασοκικά σαλόνια που τους υποδεχτηκαν, ο Μητροπάνος δεν το έκανε.

      Δεν είναι η πρωτη του συνεντευξη αυτή. Εδωσε πολλές συνεντευξεις τα τελευταία 15 - 20 χρονια και πάντα δηλωνε ανοιχτά πως ήταν με το ΚΚΕ.

      ε, κάτι μας λεει αυτό για τις προθέσεις ενός ανθρώπου νομίζω.

      απλά η κρίση δημιουργεί από μόνη της πολλές ανασφάλειες.

      ...μπορεί και να κάνω λάθος, δεν ξέρω..

      Διαγραφή
    3. Αυτό κάνει ο Μητροπάνος και "απλά η κρίση δημιουργεί από μόνη της πολλές ανασφάλειες" και δεν κάνεις λάθος Disdaimona.

      http://www.youtube.com/watch?v=SUP-wQ2p2rA&feature=related

      O καθείς από το μετερίζι του.

      Νικος

      Διαγραφή
  23. Φιλη Disdaimona

    Δεν ξερω αν η συνεντευξη ειναι παλια, (βλεπω σχολια με ημερομηνια 26.01.2012), οποτε δεν ειναι και τοσο παλια, αλλα δεν εχει και τοσο σημασια, γιατι κι εγω διακρινω μια πικρια, οπως λες κι εσυ.
    Παντως δεν ηταν σκοπος μου να ''καταγγειλω'', ασχετα αν δεν συμφωνω με ολα που λεει, οσο να χρησιμοποιησω μια δημοσια εκφρασμενη γνωμη, ωστε να γινει μια συζητηση με σκοπο να ακουστουν καποια πραγματα, καλα και ασχημα, αλλά να ακουστουν επιτελους, γιατι μονο ετσι μπορουμε να προχωρησουμε. Εξ αλλου, φαινεται νομιζω η διαφορα με τη συνεντευξη Νταλαρα που ειχαμε ανεβασει τις αλλες και που ειχες σχολιασει διαφορετικα, οπως θα θυμασαι.
    Παντως μιλησε και για τον Τσιπρα και για τον ΓΑΠ και αλλους, αν διαβασες ολη τη συνεντευξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είχα διαβάσει παλιά, όχι τώρα, και είπα "ε, οχι και συ ρε Μητροπάνο ανυποψίαστος". Αυτό μου εβγαλε, όχι πως πουλήθηκε.

      ξαναλέω μπορεί να κάνω και λάθος.:)

      Διαγραφή
  24. Μενω στο εξωτερικο οπως η ELVA.
    Απο το 2009 παρακολουθω καθημερινα πολυ στενα τα της Ελλαδας και του κινηματος.

    Γνωμη μου, ο μικροαστισμος εχει διαποτισει το μεδουλι του λαου, "αριστερων" μη εξαιρουμενων και οπως σωστα επεσημενει ο Poe απο τον καναπε απαιτουν απο το ΚΚΕ σοσιαλισμο στις 18.

    Στην πραξη ζητουν επιστροφη στα παλια μεσω της σοσιαλδημοκρατικοποιησης του ΚΚΕ.

    Το προβλημα που βλεπω στο ΚΚΕ ειναι επικοινονιακο.

    Ενω ο κρεμασμενος (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) θα επρεπε να ειχε κρυφτει σε κατι σκοτεινα υπογεια, κουνα το δαχτυλο στο ΚΚΕ το οποιο απολογειται.

    Τραβαω τα λιγα μου μαλια εδω και δυο χρονια.

    Μετα την εμφανιση των αγανακτησμενων οι οποιοι εξαφανιστηκαν, εμεινε η αμυντικη σταση του ΠΑΜΕ, στα ματια του κοσμου.
    Δηλαδη απο τους ακαπνους, ανυπαρκτους απο αγωνες, περασε προπαγανδιστικα στα ματια του κοσμου, οτι το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ ειναι αυτοι που δεν θελουν, αυτοι που πατανε φρενο.
    Αυτο εχει γινει (βιωμα) και στον καναπεδατο Μητροπανο.
    Δεν ειναι παραξενο.
    Η πληρης εξαφανηση της δρασης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ απο ολα τα ΜΜΕ επιβεβαιωνει την κατηγορια (το ΠΑΜΕ - ΚΚΕ) φρεναρουν, ειναι καθεστοτικοι.
    ΤΟ ολο σεναριο γιατι περι αυτου προκειται, εκτελειται απο πολιτικους χωρους απο Χρυση Αυγη μεχρι ΣΥΡΙΖΑ και ολα τα ΜΜΕ.

    Πως αντιμετοπιζεται αυτο επικοινονιακα απο το Κομμα;
    Απο οσα βλεπω σαν εξωτερικος παρατηρητης, καθολου η αμυντικα.

    Με την απεργια στην ΑΓΝΟ, και την επεμβαση των ΜΑΤ εκει, ειχαν κυκλοφορησει
    3 μικρα βιντεακια στο YouTube.
    Αυτα τα βιντεακια ανεβηκαν πρωτα στο μπλογκ της Ζουγκλα και ηταν η πρωτη επιθετικος επικοινονιακος αντιπερισπασμος στο σεναριο (το ΠΑΜΕ φοβαται τα ΜΑΤ).
    Δειχνει ομως και την ελλειψη σχεδιασμενης στρατηγικης.
    Ο 902 εχει καθε μερα 2 -3 - 5 παρουσιασεις απο κινητοποιησεις.
    Γιατι να περιμεω την καλη θεληση του Βαθυ Κοκκινου, αν και οταν και ποιο σημειο
    απο καποια κινητοποιηση θα παρουσιασει για να μπορεσω και γω και αλλη με την σειρα μας να της προωθησουμε σε διαφορα μπλογκ;
    Γιατι απο την ομιλια στο Βελλιδειο με πολλες λεπτομερειες για τον εργατικο ελεγχο (λεπτομερειες που εγω διαβασα για πρωτη φορα)εχουν κυκλοφορησει μονο 4 λεπτα απο το Βαθυ Κοκκινο που φυσικα δεν προβαλει την λαικη εξουσια;

    Το ιδιο αν και με καποια ψεγαδια καλυτερευσης τελευταια η αντιμετωπιση του καναπεδατου λαου απο το Κομμα.

    Το ΚΚΕ θα πρεπει ποιο αφοβα να βαλλει τον λαο προ των ευθυνων του.
    Πως ειναι δυνατον το ΠΑΣΟΚ να εξαφανιζεται δημοσκοπικα στα γκαλοπ και στις αρχαιρεσιες στα συνδικατα να ζει και βασιλευει.
    Θα τρελαθουμε δηλαδη.

    40% ΠΑΣΚΕ και 38% ΔΑΚΕ στην ΔΕΗ Κοζανης;

    Απολυτες πλειοψηφιες στις μεγαλες μοναδες στο Θριασιο;

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αnton XXXX

      Συμφωνω με οσα λες και εφ οσον μενω κι εγω μακρια βλεπω καθαρα οτι υπαρχει επικοινωνιακο προβλημα το οποιο, ομως, ειναι σοβαρο και συχνα λειτουργει ως φρενο, ή και αρνητικα για το κομμα και αυτα ειναι λαθη που τα εκμεταλλευεται η αλλη πλευρα που εχουν γινει ''ειδικοι'' στο να προωθουν τα δικα τους συμφεροντα. Εμεις, ομως, οχι. Ειμαστε αρκετα πισω οσον αφορα την ενημερωση και υπαρχουν ζητηματα που τα βλεπουμε ακομη με καχυποψια π.χ νεες τεχνολογιες, ενω δεν θα επρεπε.
      Ολα αυτα μας κανουν να εχουμε ενα σοβαρο μειονεκτημα, ενω η αλλη πλευρα κερδιζει με το να προβαλλεται με οποιοδηποτε τροπο μπορει, αν και θα περιμενε κανεις να εχουν ..εξαφανιστει χαρις στην αγρια λιτοτητα που επιβαλλουν στον λαο!
      Το οτι αυτη τη στιγμη τα κομματα του μαυρου μετωπου ειναι ακομη στα πραγματα και βγαινουν μετα απ αυτα και μιλανε στα καναλια, το θεωρω απαραδεκτο οπως επισης ειναι απαραδεκτο οτι αυτη τη στιγμη ο λαος δεν στρεφεται περισσοτερο στο ΚΚΕ και εχει απελπιστει.

      Διαγραφή
  25. Παρά το ότι εγώ ζω στο εσωτερικό, ίδια μου φαίνονται τα πράγματα, όπως τα θέτει ο AntonXXXX.
    Ο Μητροπάνος κι ο κάθε Μητροπάνος δεν είναι κακότροποι και κακόπιστοι στην κριτική τους. Απλά, ακριβώς επειδή το ΚΚΕ "πάσχει" επικοινωνιακά, η κριτική τους επηρεάζεται από τον κακόπιστο ετεροπροσδιορισμό του από αυτούς που έχουν συμφέρον να το βάλλουν. Είναι ο μόνιμος καυγάς μου με φίλους μέλη του κόμματος. Δεν είναι δυνατόν να υποτιμά κανείς την επικοινωνιακή εικόνα, όσο κι αν είναι τριτεύουσας σημασίας, τη στιγμή που ο προλετάριος διαμορφώνει -δυστυχώς- απόψεις κυρίως μέσω της επικοινωνίας. Παρακαλώ, μην αρχίσουμε τώρα τα περί συμπερασμάτων που θα έπρεπε να βγάλει από αυτά που τραβά στην καθημερινότητά του. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως το εκμεταλλευτικό σύστημα διαμορφώνει επί δεκαετίες συνειδήσεις με τεράστια επιτυχία. ΑΚΡΙΒΩΣ για να μη μπορεί ο παθώς να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Γι' αυτό η επικοινωνία τελικά μετρά και κάθε παραμορφωμένη εικόνα που τεχνηέντως δημιουργείται για το ΚΚΕ, πάρα πολύ δύσκολα ισιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ένας στρατολάτης

      Ο φιλος ΑntonXXXX, λοιπον, εθεσε τα πραγματα σε ρεαλιστικη βαση και χαιρομαι που δεν ειμαστε μονο οι..εκτος Ελλαδος, που βλεπουμε οτι υπαρχει σοβαρο επικοινωνιακο προβλημα, αλλα και τακτικες που ισως θελουν λιγο.. ρεγουλαρισμα για να το πω με ενα πιο πρακτικο τροπο, ωστε να διορθωθει η παραμορφωμενη εικονα που δημιουργειται και που οπως λες δυσκολα ισιωνει

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου Στρατολάτη.
      Το ΚΚΕ στο μόνο που "πάσχει" είναι στο επικοινωνιακό.
      Ανεξάρτητα απ' αυτό όμως πίσω απ' αυτό το "πρόβλημα" υπάρχει τρομερή δυναμική, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

      Διαγραφή
  26. Να δηλώσω από τη αρχή ότι δεν είμαι μέλος του κόμματος αλλά δίπλα,μαζί με το κόμμα σε αγώνες και πορείες χρόνια τώρα.Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να είναι ανυπόμονος.Τι άλλο να περιμένουμε πια,έλεγα.Και μετά κοίταζα γύρω μου πχ σε μια πορεία στην μικρή επαρχιακή πόλη που μένω και ήμασταν δεν ήμασταν 100 άνθρωποι.Κι εκεί έλεγα,ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.Μιλάω καθημερινά με κόσμο και βλέπω ότι ο καθένας θέλει το κκε να βγάλει το φίδι απ' την τρύπα χωρίς να κουνήσει αυτός ούτε δαχτυλάκι,όπως ειπώθηκε στην αρχή.Για να μην πω ότι είναι έτοιμος να το ξαναβάλει πάλι στην τρύπα!!!Όλοι περιμένουν τις εκλογές,δε λέω,πρέπει να γίνουν και να βγει δυνατό το κόμμα αλλά πλέον δεν πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι μόνο με τις εκλογές.Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει ο κόσμος ν' αλλάξει μυαλά.Και σ΄αυτό δεν μπορώ να ρίξω ευθύνη στο κόμμα.Όποιος θέλει να δει τι λέει το κόμμα κι αν έχει πρόταση ψάχνει και διαβάζει.Όποιος θέλει να μάθει μαθαίνει.Όποιος θέλει να αγωνιστεί αγωνίζεται.Άντε πια γιατί χορτάσαμε από κριτική και καθόλου δράση.Κοντολογίς δεν είπα και κάτι διαφορετικό,ο Poe me με κάλυψε και συμφωνώ μαζί του,ο τίτλος θα έπρεπε να είναι "και ο Μητροπάνος στον κόσμο του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τελευταίο σχόλιο από μένα.

    Η συνεντευξη αυτή εμένα μου κάνει για συνεντευξη του Σεπτέμβρη του ΄11 και όχι για συνεντευξη του ΄12.

    Υπήρξε μια περίοδος που πολλοί ανθρωποι αισθάνονταν μια αγωνία για το τι θα πραξει το κκε και ήταν η περίοδος κατα την οποία οι αγανακτισμένοι μετα το γλεντοκόπι, ειχαν πεισει όλο τον κόσμο πως αποτελούν την επανασταση εδώ και τώρα! Το σύνθημα "το κκε δεν είναι πουθενά" εκεινη την περίοδο βγήκε.

    Παρα πολλοί ανθρωποι είχαν πατήσει την μπανανόφλουδα τότε με την "επανασταση". Όσοι δεν την πατησαν ήταν γιατί είχαν πείρα θεωρητική ή πρακτική ή γιατί φροντισαν να παρακολουθούν καθημερινά το τι πραγματικά γινόταν.

    Δυσκολευομαι να πιστεψω πως σημερα ο Μητροπανος θα έλεγε τα ίδια.
    Η εικόνα που έχω στο μυαλό μου είναι να τραγουδάει στον Ασπροπυργο για τους χαλυβουργούς και όχι σε ενα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι!!

    Στην ουσία αυτό θα επρεπε να κάνει και ευχομαι να το κάνει γιατί αυτο θα του ταιριαζε.

    Και ελπίζω αληθινά να διαβαζει αυτό το ποστ και να ξυπνήσει λιγάκι από την επαναστατική οφθαλμαπάτη ή την εκπτωτική της εκδοχή περί ενότητας της αριστεράς που ίσως έντεχνα κάποιοι του δώσανε. Όπως εντεχνα δωσανε σε πολλούς..

    Αν όχι, ας κανει παρέα με τον Χόρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Την συνέντευξη την είχα δει πριν λίγους μήνες, δεν θυμάμαι πόσο.
    Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι η ερώτηση:
    "Αυτή είναι η πλουτοκρατία. Εσύ τι κάνεις'';
    Γιατί αυτό έχω βαρεθεί να το ακούω από τον κάθε πουθενά, και είναι και αυτεπίστροφο. "εσύ που έχεις απαιτήσεις από το ΚΚΕ (ή το κάθε ΚΚΕ) να σε σώσει, τι κάνεις για να σωθείς ο ίδιος;" Είχαμε την κουβέντα για αυτήν την άρρωστη "νοοτροπία της ανάθεσης", με κάποιους συντρόφους χθες, με αφορμή το ρεύμα και τις λαϊκές επιτροπές. Να σουλέει δηλαδή ο άλλος "αν μου κόψουνε το ρεύμα θα έρθετε;", και να του λές "ναι, αλλά όταν θα κόψουν το ρεύμα του γείτονα πρέπει να πας και εσύ", και μετά να ακολουθεί αμήχανη σιωπή από τον άλλο....
    Καμμία φορά μου φαίνεται πως "τα βάζουμε με τους αιώνες", φτου και από την αρχή...
    @Θωμάς Σανιτόπουλος:
    Συγνώμη αλλά έχεις μπερδευτεί πολύ.
    -Επαναστατικό το ...ΕΑΜ; Που πήγε στη Βάρκιζα επειδή ακριβώς το πρόγραμμα του δεν προέβλεπε την βίαιη (επαναστατική δηλαδή) κατάληψη της εξουσίας;
    -Επαναστατική η ...ΕΔΑ; Γιατί εδώ γελάμε βροντερά! Η ΕΔΑ που προέκυψε σαν πολιτικός-ιδεολογικός συμβιβασμός απότοκο την στρατιωτικής ήττας του ΔΣΕ, και που το πρόγραμμα της ήταν αποκλειστικά αστοδημοκρατικό, και που κατέληξε στην αυτοδιάλυση του ΚΚΕ που έπρεπε να αναδημιουργηθεί εξ'αρχής εν μέσω χούντας, και με ότι αυτό συνεπάγοταν για τις δυνατότητες αντίστασης σε αυτήν;
    -Και όλα αυτά με τον ΔΣΕ (που ήταν η έμπρακτη αναίρεση της "ΕΑΜικής" βάρκιζας) τι σχέση έχουν;
    -Το "τότε ήταν επαναστατικό κόμμα" είναι ακόμη πιο αστείο, γιατί επί ΕΔΑ, όχι "επαναστατικό", αλλά ούτε καν "Κόμμα" δεν ήταν , αφού είχε κατά 90% αυτοδιαλυθεί!
    Και αν εσύ όπως μας λες δεν θεωρείς εφικτό τον σοσιαλισμό, και θεωρείς και το καπιταλισμό "αιώνιο και άφθαρτο", αφού δίπλα στην λέξη σοσιαλισμός προθέτεις τις λέξεις "καλένδες" και "δευτέρα παρουσία", ποιού είδους ενότητα μπορείς να έχεις με τους κομμουνιστές που αγωνίζονται για να καταστρέψουν το συντομότερο δυνατό, αυτό που εσύ θεωρείς "αιώνιο". Η έκκληση για "ενότητα" λοιπόν που απυθήνεις συνοδεύεται και από την απαίτηση για την εγκατάληψη των στρατηγικών στόχων και της ιδεολογίας ενός ΚΚ.
    Σε δεύτερη δε, ανάγνωση, στην προσπάθεια να σιγήσει η τελευταία μαζική φωνή που μιλάει για το εφικτό του σοσιαλισμού και για το αναιγκαίο της πάλης για αυτόν.
    Για ξανακοίτα το λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όσα με αφορούν.
      ΤΟ ΕΑΜ δεν ήταν επαναστατικό,αλλά ανύψωσε το ηθικό των κατκτημένων Ελλήνων. Τους βοήθησε ανάμεσα στ΄αλλα και πρακτικά. Με όλα τα μέσαπ.χ.Η Εθνική αλληλεγγύη(με τα συσύτια)ή κάνω λάθος;
      Η ΕΔΑ δεν ήταν η μοναδική φορά που στην ιστορία της η αριστερά ήταν αντιπολίτευση;
      Ο ΔΣΕ δεν προσπάθησε να ενοποιήσει ξανά και να αναστήσει τον ΕΛΑΣ;
      Εγω σημείωσα ότι στο λαό δε μιλάς για σοσιαλισμό αορίστως, αυτή την ώρα που γυαλίζει το μάτι από την πείνα και ερχονται και χειρότερα. Αυτή την ωρα θελει να φάει,να γεμίσει το στομάχι του,να σωσει τα παιδιά του. Η επιβίωση είναι η επικρατέστερη όλων για το ανθρώπινο είδος.
      Κανένας δε λεει να απεμπολησει την ιδεολογία για χαρη της ενότητας. Εκεί θα κριθεί πόσο ισχυρή είναι η ιδεολογία του καθενός τμήματος. Αν μπορείςκαιμε πειθεις,να πειστώ. Αλλά εως τότε να επιβιώσω κι εγώ και τα παιδιά μου.

      Θωμάς Σανιτόπουλος

      Διαγραφή
    2. @Θωμάς Σανιτόπουλος:
      -"ΤΟ ΕΑΜ δεν ήταν επαναστατικό".
      Χαίρομαι που συμφωνήσαμε, γιατί πριν το ανάφερες σαν τέτοιο.
      -"Η ΕΔΑ δεν ήταν η μοναδική φορά που στην ιστορία της η αριστερά ήταν αντιπολίτευση;"
      Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 1981 ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, με θέσεις πολύ αριστερότερες της ΕΔΑ. (είναι και ένα πολύ καλο παράδειγμα που καταλήγεις αν αρχίσεις τις εκπτώσεις...)
      -"Ο ΔΣΕ δεν προσπάθησε να ενοποιήσει ξανά και να αναστήσει τον ΕΛΑΣ;"
      Όχι σε πολιτικο,μονο σε στρατωτικό επίπεδο. Κριτική στον ΕΛAΣ έχει γίνει ήδη από το 1946 και είναι πολύ αιχμηρή! (μικροαστική παρτιζάνικη νοοτροπία κλπ)
      -δηλαδή άμα σου πω ψέματα πως είναι δυνατόν να επιβιώσεις σήμερα εντός του καπιταλισμού, θα επιβιώσεις κιόλας;

      Διαγραφή
  29. Όταν σημαντική μερίδα εργαζόμενων (ή άνεργων) έχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης, έχει φθάσει ήδη ή θα φθάσει σύντομα στην απόλυτη εξαθλίωση, είναι φυσικό να ζητάει λύσεις σήμερα, εδώ και τώρα! Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε σαν ΚΚ, είναι να καθοδηγήσουμε την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και αυτό δεν είναι υπόθεση, γενικά, του λαού, αλλά και του κομμουνιστικού κόμματος. Στη πραγματικότητα ο Δ.Μ. αλλά και άλλοι φίλοι του κόμματος για αυτό αμφιβάλλουν, αν δηλ. κάνουμε ότι πρέπει και μπορούμε για να οδηγήσουμε την εργατική τάξη στην ανατροπή του συστήματος, για να δώσουμε ξανά ελπίδα στο λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Με αφορμη την παρουσιαση των θεσεων του ΚΚΕ για την αντιπροσωπευση στην λαικη εξουσια, απο την Αλεκα Παπαρηγα,
    ας κανει ενα απλο τσεκαρισμα, γκαλοπ το Κομμα
    για να διαπιστωσει ποσα απο τα μελη του Κομματος το διαβασαν.

    Αν η παρουσιαση στο Βελλιδειο, που μαγνητοσκπηθηκε απο τον 902 ειχε χωριστει σε ενοτητες και ειχε ανεβει στο Υoutube θα μπορουσε να ειχε φθασει σε χιλιαδες σπιτια.

    Προτεινω:
    Οι ομιλιες της Βουλης (μαγνητοσκοπουνται)
    οι ομιλιες στελεχων, εξορμησεις, συλλαλητυρια,
    παρεμβασεις, περιφρουρησεις....(να μαγνητοσκοπουνται)
    και ολα να ανεβαινουν στο Youtube.

    Αν η παρουσιαση καποιας/ων θεσεων του ΚΚΕ σε οποιαδηποτε χωρο, ειναι καθημερινη αυτονοητη, φυσιολογικη αναγκη/πραξη, του καθε μελους, φιλου οπαδου,
    αν η αυτοενημερωση ειναι καθημερινη αυτονοητη, φυσιολογικη αναγκη/πραξη, του καθε μελους, φιλου οπαδου,

    τοτε τα αποτελεσματα θα ειναι αισθητα σε ολους τους τομεις.

    Αλλο ενα χθεσινο παραδειγμα:
    Στον REAL FM (που ειναι απο τους "καλους"
    στην εκπομπη του Κοτρωτσου (21 - 24)που επεξεργαζεται το αντιμνημονιακο ακροατηριο,
    επανελυμενα αναφερθηκε το "το ΚΚΕ δεν προτεινει λυση"

    Ειμουν στον δρομο εκεινη τη στιγμη και δεν μπορεσα να τηλεφωνισω, αλλα αναρωτιεμαι,
    δεν θα επρεπε να μπλοκαρει ο σταθμος απο εκατονταδες τηλεφωνηματα δικων μας;


    Μετα θα ηθελα τη γνωμη των εντως Ελλαδας για την εξοφρενικη αποδωχη της πληρους εξαφανισης του ΚΚΕ - ΠΑΜΕ απο προσωπου γης εκ μερους των ΜΜΕ.

    Εγω βλεπω αισθητη διαφορα ακομη και απο την απαραδεκτη κατασταση του 2009.

    Το τρομακτικο αυτο γεγονος καταπινεται αμασητο και απο το Κομμα και απο το ΠΑΜΕ.

    Δεν υπαρχει αναγκη αμεσης στρατηγικη, αντιμετωπiσης του τεραστειου
    αυτου προβληματος και επιθετικη μη αποδοχη του;

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο λαος δεν χρειαζεται ελπιδα, απο ελπιδες εφτασε ως εδωπερα, διεξοδο χρειαζεται.
    Οσον αφορα το αν κανουμε το οτι μπορουμε και οτι πρεπει, αυτην την ερωτηση να την κανουν πρωτα στον εαυτο τους οι Μητροπανοι και υστερα να την απευθυνουν σε εμας.

    Εμεις λοιπον, περναμε τα ιδια ζορια οπως ο υπολοιπος κοσμος, και μεσα σε αυτα τα ζορια βρισκουμε χρονο και διάθεση να προσφερουμε εμπρακτα στον αγωνα, αλλος περισσοτερο αλλος λιγοτερο, δεν βασταμε κομμουνιστομετρο.

    Αυτο μονο εχω να πω

    και οτι εχω να λογοδοτησω
    το λογοδοτω σε οσους αγωνιζονται για τα ιδια ιδανικα με εμενα
    οχι σε οσους περιμενουν απο εμενα αυτα που οι ιδιοι δεν θελουν, βαριούνται η δεν τολμουν να κάνουν.

    Αυτους θα τους τσιγκλαω και θα τους εξηγω τα πως και τα γιατι
    αλλα ουτε ιχνος διαθεσης δεν εχω να τους απολογηθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αντων
    εχεις δικιο
    πρεπει να μας νοιαζει η διαδοση των ιδεων μας
    και πρεπει να εκμεταλλευτουμε και τα συγχρονα μεσα, τωρα που τα παραδοσιακα κοστιζουν ακριβα και δεν ξερουμε αυριο τι μας ξημερωνει.

    Ομως δεν μπορει να ειναι ο ανταγωνισμος με τα αστικα μμε κυριος μας σκοπος, αλλους πορους εχουν αυτοι αλλοι εμεις, οι προσπαθειες μας πρεπει να εστιαστουν αλλου και οχι να τους ανταγωνιζομαστε εκει.

    Εγω φιλε μου βλεπω πως το κλιμα σταδιακα αλλαζει
    ισως πιο αργα και επωδυνα απο οσο θα θελαμε
    αλλα αλλάζει

    Τώρα το που θα παει το πραγμα δεν το ξερω
    παντως τα αποτελεσματα των αγωνων μας ειναι εμφανες οτι δεν πηγαινουνε χαμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Poe
    Βεβαίως και δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε σε κανένα και πολύ περισσότερο σε αυτούς που τα περιμένουν όλα από τους άλλους γιατί βαριούνται. Όμως για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, πρέπει να πείσουμε και αυτούς (τους εργαζόμενους) που μέχρι τώρα δεν μας ακολουθούν, αλλά που ταξικά είναι σύμμαχοί μας. Άλλωστε συνήθως "βαριούνται" αυτοί που δεν έχουν φθάσει σε απόγνωση από το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. PoeMar 2, 2012 08:10 AM

    Εχεις απολυτο δικιο αλλα ο κοσμος
    "γνωριζει" την δραση του ΚΚΕ - ΠΑΜΕ μεσα απο μια εικονικη πραγματικοτιτα και η αντιδραση του ειναι
    δικαιλολογιμενη με αυτο που η εικονικη πραγματικοτιτα του παρουσιαζει/σερβιρει.

    Οταν ο δρακρυβρεκτος καλος εργατολογος, μεσα στην αντικειμενηκη ενημερωση επι των σφαγιαστικων εργατικων θεματων, με σπαραγμο καλει το ΚΚΕ το κομμα της εργτικης ταξης με την ενδοξη ιστορια, να αρθει στο υψος των περιστασεων και να ηγιθει της ενωτητας της αριστερας για την σωτηρια του λαου, τοτε καταλαβαινω τον καθε φιλο, οπαδο, Μητροπανο.

    Ζουμε μια σχοιζοφρενικη κατασταση.
    Τη στιγμη που το Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδας,
    σαν πρωτο Κομμα μετα τους Μπολσεβικους, καθερα και ξαστερα βαζει πλωρη για την ανατροπη της εξουσιας των μονοπωλιων σαν αμεσο στρατηγικο στοχο,
    στα ματια πλατων λαικων στρωματων (στην εικονικη τους πραγματικοτιτα), φανταζει σαν παραλημενο.

    εγω ειμαι πολυ αισιοδοξος.
    Αυτο που χρειαζεται ειναι να φθανει η πραγματικοτητα στα λαικα στρωματα.

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Οτι ζουμε σε μια σχιζοφρενικη και συνθετη κατασταση με πολλες παραμετρους ειναι το μονο σιγουρο και αυτος και μονο ο λογος θα επρεπε να κανει ολους μας, αν οχι τιποτα αλλο, τουλαχιστον να αναρρωτηθουμε γιατι τα πραγματα ειναι ..''χλιαρα'', ενω θα επρεπε να ειναι 100% προς οφελος ενος κομματος που αυτη τη στιγμη ειναι οντως το μονο στηριγμα της εργατικης ταξης απεναντι στο μενος του νεοφιλευθερισμου.
    Ναι, μπορει να κανει κανεις λαθος και το λεω για ολους εμας που ειμαστε εκτος κομματος, ναι, μπορει τα πραγματα να ειναι πολυ καλυτερα οταν ενταχθει κανεις, (δεν εχω κανενα λογο να αμφιβαλλω γι αυτο), αλλα θα πρεπει να φανει και για τους..εκτος οτι μπορουν να αντλησουν κουραγιο και εμπιστοσυνη και να ερθουν πιο κοντα και αυτο, κατα τη γνωμη μου, δεν γινεται ικανοποιητικα αυτη τη στιγμη. Δεν ειναι ευκολο να λεμε τα αυτονοητα, αλλα ισως πρεπει να γινει κι αυτο για να γινουν ορισμενα πραγματα πιο κατανοητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Με την ευκαιρια, να ευχαριστησω κι αυτους που συμμετεχουν, ειδικα τον φιλο poe, για τα σχολια του , οπως και αυτους που..διαβαζουν και ΔΕΝ συμμετεχουν!

    Αναρρωτιεμαι, ομως, για ποιο λογο;
    Συμφωνουν και δεν το λενε, ή διαφωνουν και δεν το λενε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ta mme tou KKE ine rizospastis, 902,902 aristera
    prepi na ta vlepi,diavasi,akousi, perisoteros komzos, poli den kseroun tis protasis tou KKE
    oute ti kani kathimerina,
    oute gnorizi ti ine kapitalistiki krisi, ke ti ine marxizmos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνωνυμε, (βαλε ενα..nick!) εχεις ενα δικιο και ισως οι λογοι που αναφερεις να συμβαλλουν στο οτι ο κοσμος εχει μεινει πισω οσον αφορα την ενημερωση. Απο την αλλη, ομως, οπως ηδη ειπαμε, θα πρεπει και το κομμα να λαβει υπ οψιν του τη πιθανοτητα αυτη και να πραξει αναλογως, ειδικα σε τετοιες εποχες, οπου η ενημερωση ειναι το Α και το Ω, αν θελει κανεις να ειναι στα πραγματα.

      Διαγραφή
  38. Στην αρχή του καταστατικού του ΚΚΕ γράφει για την ταυτότητα του κόμματος και τον στόχο του, την σοσιαλιστική κοινωνία: "...θα διασφαλιστεί ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων για το λαό, ισότητα δυνατοτήτων και δικαιωμάτων, ολόπλευρη πρόοδος του ελληνικού λαού..."

    Αφού λοιπόν ο "λαός" (χωρίς διακρίσεις) είναι στο επίκεντρο της θεωρίας και της δράσης του, λογικά το ΚΚΕ θα πρέπει α) να ακούει, να αφουγκράζεται τον λαό και β) να μην λειτουργεί μνησίκακα και με διαχωρισμούς ("Ο μαλάκας δεν με ψήφισε, δεν κατεβαίνει στις πορείες και κάθεται στον καναπέ του, άρα δεν δικαιούται να έχει άποψη.). Ο μαλάκας που ψήφισε Καρατζαφέρη ανήκει στην ίδια τάξη και έχει τα ίδια προβλήματα με αυτόν που ψήφισε ΚΚΕ.

    Ο Μητροπάνος (με τις αρλούμπες του) λέει περίπου ότι λένε πολλοί εκεί έξω. Πως ο κοσμάκης υποφέρει και δεν έχει από που να πιαστεί, που να ακουμπήσει. Και για το ότι δεν βρίσκει στο ΚΚΕ και την πολιτική του την λύση στα προβλήματά του φταίει ο κοσμάκης ή το ΚΚΕ; Χωρίς να παραγνωρίζω την ατομική ευθύνη νομίζω πως ισχύει το δεύτερο.

    Δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι επαναστατικές συνθήκες όπως τις όρισε ο Λένιν; Να το δεχθώ. Να δεχθώ επίσης ότι τίποτα και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και πως η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι σημαντική. Όμως κάποια στιγμή αυτή η εμπειρία θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί. Θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε συλλέκτες εμπειριών και "να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα".

    Και μην με ρωτάτε αν θα έπρεπε να "καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα". Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως μέσα σε 2 χρόνια ένας αντιδραστικός τυφώνας τσάκισε τις ήδη τσακισμένες λαϊκές κατακτήσεις χωρίς στην ουσία να ανοίξει ρουθούνι. ->

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. @varometro:
      -Καταστατικό του ΚΚΕ
      Κεντρική Επίτροπή Αθήνα 2007
      ΕΙΣΑΓΩΓΗ: "α. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορεία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσης της" (σελ.7)
      Οπότε λοιπόν δεν είναι ο "λαός (χωρίς διακρίσεις) στο επίκεντρο της θεωρίας και της δράσης του", όπως λες, αλλά ειδικά η εργατική τάξη.
      Βεβαίως όπως γνωρίζουμε από τον Μαρξ, "η εργατική είναι η μόνη τάξη που για να απελευθερώσει τον εαυτό της είναι υποχρεωμένη να απελευθερώσει και ολόκληρη την κοινωνία", συνεπαγωγικά λοιπόν και μόνο στο μέτρο που η εξουσία της εργατικής τάξης είναι ευεργετική (όπως πιστεύει το ΚΚΕ) για όλο τα λαϊκά στρώματα, αυτό εκφράζει και το σύνολο των συμφερόντων του λαού. Ξεκινάς λοιπόν ή με τραγική παρανόηση ή με εσκεμένη λαθροχειρία, μια και δεν μοιάζει να έχεις διαβάσει το πρώτο(!) άρθρο της εισαγωγής(!!) του καταστατικού που επικαλείσαι.
      -Δεν είναι μνησικακία το αντικειμενικό γεγονός πως ο μαλάκας ΠΑΣΟΚος του καναπέ, εφόσον δεν θέλει να ακούσει καν(!) την προοπτική που προτείνουν οι κομμουνιστές, το λιγότερο που δικαιούται είναι να τους κουνάει και το δάχτυλο από επάνω, που δεν έρχονται να τον σώσουν, με τους δικούς του (!!) όρους, που το ίδιο το ΚΚΕ δεν θεωρεί καν εφικτούς! Εχουμε δυστυχώς πολύ δυσάρεστα νέα για όλους αυτούς. Το ΠΑΣΟΚ του '81 πέθανε και το ΚΚΕ δεν σκοπεύει (ούτε και θα μπορούσε εξάλλου) να πάρει την θέση του. Οποιος θέλει να τον κοροϊδεύουν πως υπάρχει λύση αύριο(!), χωρίς αγώνες και θυσίες (!!) και ΚΥΡΙΩΣ χωρίς την συμμετοχή του ίδιου σε αυτούς(!!!), υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που πουλάνε αυτό το εμπόρευμα. Ας πάει εκεί να το ψωνίσει. Το ΚΚΕ δεν σκοπεύει να κοροϊδέψει τον κόσμο. Ούτε και είναι δυνατό (ή έστω θεμιτό) να επιβάλει το πρόγραμμα του σε έναν λαό που διαφωνεί με αυτό. Αν ο Ελληνικός λαός επιλέγει να φάει σκατά, έχουμε την υποχρέωση προς αυτόν να σεβαστούμε το δικαίωμα του να κάνει, και την υποχρέωση προς εμάς και την ιστορία μας, να μην του τα δώσουμε να τα φάει εμείς!
      -Ξανά-μανά: "Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορεία της". Είδες πουθενά να λέει πως είναι η ουρά της μικροαστικής αγανάκτησης και δεν το είδα εγώ; Πρωτοπορεία λέει, δεν λέει ουρά!
      «...η πρώτιστη, η πιο επιταχτική υποχρέωσή μας είναι να βοηθούμε να εξελιχθούν οι επαναστάτες εργάτες, που στα ζητήματα της κομματικής δράσης, να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους διανοούμενους-επαναστάτες... Γι’ αυτό η κύρια προσοχή μας πρέπει να στρέφεται στο ν’ ανεβάζουμε τους εργάτες στο επίπεδο των επαναστατών και σε καμιά περίπτωση στο να κατεβαίνουμε οπωσδήποτε εμείς οι ίδιοι ως το επίπεδο της “εργατικής μάζας”, όπως θέλουν οι οικονομιστές, και οπωσδήποτε ως το επίπεδο του “μέσου εργάτη”, όπως θέλει η “Σβομπόντα”...» (σ. 146). Λένιν:"Τι να κάνουμε".
      Εσύ λοιπόν μπορεί να διαφωνείς με αυτήν την αντίληψη και να θες να πέσει το κόμμα στο επίπεδο (ούτε καν της εργατικής) αλλά της μικροαστικής μάζας, όμως τι να κάνουμε τώρα που το ΚΚΕ και οι οπαδοί του πιστεύουν στον Μαρξισμό-Λενινισμό;
      -Εχουμε σηκωθεί αρκετά "ψηλότερα" από το σημείο που είμαστε πριν 3 χρόνια π.χ.
      -4 νεκροί σε δύο χρόνια, μου κάνουν λίγο παραπάνω από ματωμένο ρουθούνι...

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Ας μη σταθώ στις ελιτίστικες αναφορές που θα κάνουν την συζήτηση να λοξοδρομήσει καθώς και στο τι είναι και πως ορίζεται η εργατική τάξη σήμερα. Θα σε παρακλαούσα μόνο να μου λύσεις την εξής απορία: αφού όπως λες στο επίκεντρο της θεωρίας και της δράσης του ΚΚΕ δεν είναι ο λαός αλλά η εργατική τάξη, τότε γιατί μιλάει για "Λαϊκή Εξουσία" και όχι για "Εργατική Εξουσία";

      Και μη μπερδεύεσαι, μπορεί το καταστατικό να γράφει πως το ΚΚΕ είναι "το Κόμμα της εργατικής τάξης" όμως στην συνέχεια της ίδιας φράσης αναφέρει ρητά πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την πρόοδο του λαού.

      Και μια συμβουλή που αν θες την δέχεσαι, αν θες την πετάς και πάντα με την επίγνωση πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να συμβουλεύσει κανέναν. Σταματήστε να είστε τόσο καχύποπτοι με τον κόσμο. Μην βλέπετε παντού πράκτορες, εγκάθετους, προβοκάτορες και δολιοφθορείς. Όχι ότι δεν υπάρχουν και ότι το κόμμα, ιδίως μερικές δεκαετίες πριν, δεν είχε υποφέρει από δαύτους, αλλά μην το παρακάνετε. Δεν έχω κανένα λόγο εσκεμμένα να καταφεύγω σε λαθροχειρίες. Δεχθείτε πως μια διαφορετική γνώμη δεν είναι απαραίτητα κακόπιστη.

      Διαγραφή
    5. Λαικη ειναι η εξουσια γιατι για αυτην θα συνεργαστει η εργατικη ταξη με συμμαχα στρωματα τα οποια εχουν αναφερθει εκατονταδες φορες σε προπαγανδιστικα εντυπα, κομματικο τυπο ,δηλωσεις κλπ

      Δηλαδη ειναι οι μικροι και μεσαοι αγροτες, οι αυτοαπασχολουμενοι και οι μικροι ΕΒΕ..συνοπτικα

      Κατα τα αλλα συμφωνω σε οσα ειπες

      Διαγραφή
    6. Εγώ δεν μπερδεύομαι καθόλου, στο έγραψα και από επάνω, αλλα μάλλον δεν το διάβασες:
      "συνεπαγωγικά λοιπόν και μόνο στο μέτρο που η εξουσία της εργατικής τάξης είναι ευεργετική (όπως πιστεύει το ΚΚΕ) για όλο τα λαϊκά στρώματα, αυτό εκφράζει και το σύνολο των συμφερόντων του λαού."
      -Την συμβουλή την δέχομαι σαν καλόπιστη, αλλα εάν "πρακολουθουσες" τις καθημερινές επιθέσεις που δεχόμαστε, ....είναι ανθρώπινο... :(

      Διαγραφή
  39. -> Κάποιοι λένε πως το ΚΚΕ πάσχει επικοινωνιακά. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν με τον όρο "επικοινωνία". Μπορεί ο Μεντρέκας κι ο Μαϊλης να μην γράφουν στο γυαλί ξέρω 'γω και τα κανάλια να αποσιωπούν την δράση του κόμματος. Δεν τα θεωρώ σοβαρά αυτά. Ούτε ο Μεντρέκας, ούτε ο Μαϊλης είναι το πρόβλημα και το κόμμα, δόξα τω Θεώ, έχει τα μέσα ώστε το μήνυμά του να φτάσει -αργά ή γρήγορα- στον κόσμο. Το έκανε αποτελεσματικά όταν οι προκηρύξεις έβγαιναν απ' τον πολύγραφο. Όμως βασική αρχή κάθε ΚΚ είναι πως το κόμμα πρέπει να παίρνει από τον καθένα ότι καλύτερο μπορεί να δώσει. Αν κάποιος είναι οργανωτικός για παράδειγμα πρέπει να χρησιμοποιείται σε τέτοια καθήκοντα ώστε το κόμμα να επωφελείται από τις οργανωτικές του ικανότητες.

    Η τοποθέτηση της Αλέκας λοιπόν στην θέση της γ.γ. στις αρχές της δεκαετίας του '90 και με το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο ήταν σοφή κίνηση. Με την συνεισφορά και την δουλειά της το κόμμα σιγά-σιγά ανασυντάχθηκε, στάθηκε στα πόδια του, σήκωσε ξανά το ανάστημα. Τι γίνεται όμως τώρα σε συνθήκες που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις;

    Δεν εντοπίζω το πρόβλημα στο πρόσωπο της γ.γ. Εξάλλου σε ένα ΚΚ ο γραμματέας δεν παράγει πολιτική. Όμως, αναμφίβολα, με την δράση και την προσωπικότητά του κινητοποιεί, ενώνει, δίνει όραμα. Η απάντηση στο ερώτημα "Τα άτομα, ή οι μάζες κινούν την ιστορία;" η απάντηση είναι και τα δύο. Θα' ναι μυωπική μια αυστηρά μονοδιάστατη θεώρηση.

    Θα 'ταν τουλάχιστον κουτό να αναζητούμε έναν νέο Λένιν που θα πας πάρει από το χέρι και θα μας πάει σε μια καλύτερη κοινωνία. Ο μεσσιανισμός δεν αρμόζει στους κομμουνιστές. Είναι όμως θεμιτό να περιμένουμε κάποιον που, αφού σταθήκαμε στα πόδια μας, θα βοηθήσει να πάμε ένα βηματάκι πιο πέρα γιατί αυτή την στιγμή κάνουμε σημειωτόν. Την σημασία της "φυσικής ηγεσίας" σε οποιαδήποτε ομάδα του ζωικού βασιλείου την αναγνωρίζει ο Μαρξ.

    Πιθανότατα κάποιοι θα πουν πως εγώ που δεν είμαι μέλος του κόμματος, αλλά απλά μια "επιρροή" δεν μπορώ να έχω άποψη για τέτοια ζητήματα κι ίσως να έχουν δίκιο. Εκφράζω όμως και μεταφέρω, κομψά ή άκομψα, όπως ο Μητροπάνος και πολύς κόσμος που ψηφίζει ΚΚΕ και δηλώνει παρών στις πορείες και τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ μια αγωνία. Ακόμα όμως κι αν δεν τα έκανα όλα αυτά και άραζα στον καναπέ μου παίρνοντας αντικαταθλιπτικά ενώ ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, ή ψήφιζα Καρατζαφέρη και πέθαινα γιατί δεν είχα λεφτά για φάρμακα, το κόμμα, αν θέλει να δικαιώσει τον προορισμό του ως ο φορέας που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία, οφείλει να με ακούσει.

    Υ.Γ. Ρε παιδιά τι είναι αυτό το "Your HTML cannot be accepted: Must be at most 4,096 characters"; Κάντε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Varometro:
      Νομίζω πως το γεγονός πως στον τομέα της προπαγάδας, πολεμάμε με σφεντόνες ενάντια σε ...αεροπλανοφόρα, παραείνει οφθαλμοφανές για να το αρνηθεί κάποιος...

      Διαγραφή
    2. Απ στο ΥΓ: Δεν μπορείς να επικολλήσεις ή να γράψεις κείμενο πάνω από 4,096 χαρακτήρες σαν σχόλιο
      (ισχύει παντού)

      Διαγραφή
  40. Πλούσια ανταλλαγή απόψεων, πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δα και ανάγκη να συμφωνούμε όλοι με όλους !

    Αφορμή για το άρθρο, μια συνέντευξη ενός ανθρώπου που σημάδεψε και σημαδεύει έναν κόσμο με το τραγούδι του.

    Κατ΄αρχή να αναρωτηθούμε, ένα δημόσιο πρόσωπο σαν τον Μητροπάνο, έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική στο Κόμμα (του), ακόμα κι αν κάποιος την θεωρήσει υπερβολική ή και άδικη ;
    Απάντηση: Σαφώς ΝΑΙ !

    Έχει δικαίμα να ασκήσει κριτική ο καθένας, που έστω βιάζεται, που θέλει περισσότερα από το ΚΚΕ, που ...
    Απάντηση: Σαφώς ΝΑΙ !

    Στο βασικό ερώτημα "τι κάνει το ΚΚΕ, σήμερα που η κρίση χτυπάει τους πάντες", η απάντηση είναι:
    - Έχει εξοπλιστεί Ιδελογικά (το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949-1968, β΄Τόμος, αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη γι αυτό), σε σημείο πρωτοφανές στην Ιστορία του.
    - Μαζικοποιεί το λαϊκό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ κλπ. - μπορεί οι εκλογές σε ΔΕΚΟ όπου οργίασαν χρόνια τώρα οι ρουσφετολογικές προσλήψεις, με αποτέλεσμα να κυριαρχει η λεγόμενη εργατική αριστοκρατία, δεν είναι και το σήμα κατατεθέν, σε άλλους χώρους έχουμε εντυπωσιακές ανατροπές, όπως π.χ. στους Οικοδόμους της Αλεξανδρούπολης όπου για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το Σωματείο "πέρασε" στα χέρια των Ταξικών Δυνάμεων - με καθημερινές επισκέψεις στους χώρους δουλειάς, διακίνηση Ανακοινώσεων, Παρεμβάσεις κλπ. κλπ.
    - Εξακολουθεί να σηκώνει καθημερινά το Μέτωπο για την Μη Πληρωμή των Χαρατσιών, κυρίως μέσω της ΔΕΗ, με μάζεμα λογιαριασμών, κατάθεση αυτών στη ΔΕΗ (χωρίς τα χαράτσια) και προώθηση ασφαλιστικών μέτρων - η επανασύνδεση ρεύματος που κόπηκε σε λαϊκές οικογένεις έχει πάρει μαζικό χαραχτήρα.
    - Δημιουργεί ΠΑΝΤΟΥ Λαϊκές Επιτροπές για διάφορες παρεμβάσεις.
    - Έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι τηλεοπτικές παρεμβάσεις της Αλέκας Παπαρήγα, καθώς και όργωμα από την συν/σσα ολόκληρης της χώρας - σε λίγες μέρες θα είναι και στην περιοχή μου.

    Άρα, καλή είναι η κριτική, αλλά ας σκεφτεί ο καθένας και ότι κάπου βρε αδελφέ στις παραπάνω (μερικές μόνο) συγκεκριμένες Παρεμβάσεις και Δράσεις του Κόμματος, να συμμετέχει ενεργά !

    Καλή και χρήσιμη η κριτική, ακόμα και η αυστηρή κριτική, αλλά βρε αδελφέ, ας σκεφτεί ο καθένας ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ !

    Το Κόμμα, δείχνει τον δρόμο, στο χέρι του καθένα είναι να βρεθεί μαζί του, μαζί μας.

    Υπάρχει και το σημερινό σήμα κατατεθέν: Η "Ελληνική Χαλυβουργία", η συστράτευση των εργαζομένων στο Ταξικό Κίνημα, η Αλληλεγγύη που αναπτύσσεται καθημερινά !

    Τέρμα τα πολλά λόγια, καιρός για έργα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Να ρωτήσω κάτι;

    Δεν είμαι κομμουνιστής. Πιστεύω στη Δημοκρατία. Όχι την αστική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία -σκέτο. Και θεωρώ πως είναι πια ολοφάνερο, στις μέρες μας, πως δημοκρατία και καπιταλισμός δε συμβιβάζονται.

    Παρ' όλο που δεν είμαι λενινιστής, θεωρώ πως σήμερα δικαιώνεται η ανάλυση του Λένιν περί ιμπεριαλισμού, ωστόσο δεν πιστεύω στη δικτατορία του προλεταριάτου, δεν πιστεύω στο σχέδιο του Λένιν για τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο στάδιο του σοσιαλισμού, και γενικότερα βρίσκω πως έχω σοβαρές ιδεολογικές διαφωνίες με το ΚΚΕ.

    Ποιες είναι οι επιλογές μου; Είτε να συστρατευθώ με το ΚΚΕ, παρά τις ιδεολογικές μου διαφωνίες, είτε να αφεθώ στη μοίρα μου;

    (Κι αν έχω κάνει λάθος εκτίμηση για την ιδεολογική ταυτότητα του ΚΚΕ, συμπαθάτε. Ευκαιρία να με διορθώσετε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Jean - Lyc:
      Γράφεις ότι έχεις "σοβαρές ιδεολογικές διαφωνίες με το ΚΚΕ". Γράψε συγκεκριμένα ποιές είναι οι διαφωνίες σου, γιατί πρώτον, μπορεί να μην έχεις κατανοήσει σωστά τις θέσεις του, και δεύτερον, αν τις έχεις κατανοήσει και γράψεις πού διαφωνείς, μπορεί να πειστείς για την ορθότητά τους. Το "δεν πιστεύω στη δικτατορία του προλεταριάτου" είναι πολύ γενικό. Γράψε συγκεκριμένα πού διαφωνείς.
      Για να έχεις μία πρόχειρη εικόνα των θέσεων του ΚΚ, ρίξε μια ματιά εδώ:
      http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6653553 , στο τμήμα "Πάλη για εργατικό κράτος".

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Από την ενότητα του κειμένου στο οποίο με παρέπεμψες, μπορώ να σου πω πως διαφωνώ στην ιδέα του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Πιστεύω πως, καθαρά για συστημικούς λόγους, δε γίνεται να λειτουργήσει.

      Θεωρώ πως, αν οι επιχειρήσεις διευθύνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους τους, απευθείας, χωρίς να αναφέρονται σε κάποιον ανώτερο, θα δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα, διότι θα είναι συμφέρον και για τους ίδιους και για την κοινωνία, να συνεργαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες. Πιο επιγραμματικά, πιστεύω πως η συνεργασία είναι πολύ πιο ισχυρή απο τον ανταγωνισμό του καπιταλισμού και πολύ πιο φυσική - ενώ ο ανταγωνισμός είναι τεράστια σπατάλη.

      Να θίξω και το άλλο: πιστεύω πως πρέπει να είναι ελεύθερη η μικρή ιδιοκτησία. Κι όταν λέω μικρή, εννοώ, αρκετά μικρή ώστε να μη στερείς πόρους από το κοινωνικό σύνολο και να μην έχεις προσόδους από αυτήν τόσο μεγάλες ώστε να μπορείς να αγοράσεις κάποιον άλλον άνθρωπο. Στα ίδια πλαίσια, πιστεύω πως πρέπει να είναι ελεύθερη η μικρή επιχειρηματικότητα. Περισσότερο για να μπορεί κανείς να εκφραστεί μέσα από τη δουλειά του, όχι για τα χρήματα. Κάπου άκουσα πως στα δύο τελευταία συμφωνεί το ΚΚΕ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. @Jean - Lyc:
      Ευχαριστώ και εγώ για την απάντηση.
      Τα μέσα παραγωγής, μέσω της ανθρώπινης εργασίας, παράγουν τον πλούτο. Ο πλούτος αφού είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς δεν είναι δίκαιο να ανήκει σ' έναν άνθρωπο, στον καπιταλιστή, ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής. Επομένως, για να ανήκει ο πλούτος σε αυτούς που τον παράγουν είναι απαραίτητο να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής. Αυτό είναι στο πρόγραμμα του ΚΚ. Θα γίνει όταν το αποφασίσει ο λαός και ο τρόπος θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσουν οι καπιταλιστές.
      - "διαφωνώ στην ιδέα του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Πιστεύω πως, καθαρά για συστημικούς λόγους, δε γίνεται να λειτουργήσει"
      Αν συμφωνούμε στην κοινωνικοποίηση των μέσω παραγωγής, πάμε στον κεντρικό σχεδιασμό. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες. Στον καπιταλισμό αν κάποιος δεν έχει να φάει, δεν τρέχει και τίποτα. Στον σοσιαλισμό, αντίθετα, απαγορεύεται να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν π.χ., φαγητό. Για να έχουν όμως όλοι τροφή, πρέπει κάποιος να έχει φροντίσει να υπάρχει αρκετή για όλους. Αυτό για να το φροντίσει κάποιος πρέπει να ξέρει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να ξέρει τι ανάγκες υπάρχουν για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό; Όχι. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Για να παράγονται τόσα προϊόντα ώστε να έχουν όλοι, χωρίς όμως να υπάρχει άσκοπη υπερπαραγωγή. Αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚ θα σε αναγκάζει να κάνεις μία δουλειά που δε θέλεις. Όσοι όμως είναι ήδη π.χ., αγρότες αντί να παράγουν ό,τι αποφάσισε το αφεντικό τους, θα παράγουν ό,τι έχει ανάγκη ο λαός, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με εξασφαλισμένο εισόδημα, στέγη, περίθαλψη, ελεύθερο χρόνο κτλ.
      Και αυτό το μοντέλο, φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει. Αρκεί να πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητά του. Τέλος, η διαμόρφωση του σχεδιασμού αυτού, δεν είναι εύκολη, ούτε όμως και αδύνατη υπόθεση. Μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι εφικτό να υπολογιστούν οι ανάγκες και οι διαθέσιμοι πόροι, και άρα ο σχεδιασμός να είναι ωφέλιμος για ολόκληρη την κοινωνία.
      - "...χωρίς να αναφέρονται σε κάποιον ανώτερο, θα δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα, διότι θα είναι συμφέρον και για τους ίδιους και για την κοινωνία, να συνεργαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες. Πιο επιγραμματικά, πιστεύω πως η συνεργασία είναι πολύ πιο ισχυρή απο τον ανταγωνισμό του καπιταλισμού..."
      Αυτό θα υπάρχει. Συνεργασία των παραγωγικών μονάδων. Δε γίνεται όμως να μην υπάρχει "εποπτεία". Αν οι άνθρωποι είναι τόσο ώριμοι και υπεύθυνοι, ώστε να κάνουν ό,τι είναι συμφέρον και για τους ίδιους και για την κοινωνία, τότε η "εποπτεία" απλώς θα "περνάει", θα λέει μπράβο και τέλος. Επειδή όμως εδώ μιλάμε π.χ., για τις διατροφικές ανάγκες τις κοινωνίας, δε γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος, γιατί αν κάτι πάει στραβά θα υπάρχουν νεκροί. Επίσης η "αναφόρα" που αναφέρεις δεν είναι κάτι τρομακτικό. Όλοι οι εργαζόμενοι, τώρα, δε δίνουν αναφορά στον εργοδότη τους; Ε, στον σοσιαλισμό η "αναφορά" θα δίνεται στον εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος θα κρίνεται και ο ίδιος, και του οποίου το "αξίωμα" θα μπορεί να διεκδικήσει όποιος επιθυμεί. Και όλα αυτά στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, την αναγκαιότητα του οποίου ανέφερα πιο πάνω. Όπου εφαρμόστηκε σοσιαλισμός, όλα αυτά δεν έγιναν απαραίτητα σωστά. Τα λάθη όμως, οφείλονται στην εφαρμογή, όχι στη θεωρία, και επομένως διορθώνονται.
      - "Κάπου άκουσα πως στα δύο τελευταία συμφωνεί το ΚΚΕ"
      Πράγματι, στα δύο αυτά σημεία το ΚΚ συμφωνεί.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Εξακολουθώ να έχω τις αντιρρήσεις μου στον κεντρικό έλεγχο, αλλά φοβάμαι πως η συζήτηση πια δεν μπορεί να γίνει από αυτό το μέσο και, εκτός των άλλων, ανέβασα και πυρετό.

      Για την ώρα, σε χαιρετώ και πάλι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  42. Βαρομετρο κανεις δεν ειπε να μην ακουμε τον κοσμο
    δεν ξερω πως το συμπερανες αυτο
    Τον κοσμο τον ακουμε και του μιλαμε, σε πολλους απο αυτους απο το ενα αυτι μπαινει απο το αλλο βγαινει.

    Εγω ειπα δεν θα απολογηθω σε αυτους για το πως αγωνιζομαι, και ναι δεν θα απολογηθω στον διαμαρτυρομενο του καναπε.

    Τεσπα θα ξανατοποθετηθω αργοτερα και πληρεστερα γιατι τωρα ειμαι εν ωρα εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Jean - Lyc: Να συστρατευθείς με το ΚΚΕ, παρά τις διαφωνίες σου.

    Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, από ανθρώπους που ενώ διαφωνούν, την ίδια ώρα παλεύουν για μια καλύτερη κοινωνία.

    Τι λέει, Φίλε μας, το ΚΚΕ ;

    Η Εργατική Τάξη, να πάρει την εξουσία, για να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

    Αυτό λέει.
    Βρίσκεσαι εσύ ή άλλος στην Εργατική Τάξη ;
    Δεν έχεις παρά να συστρατευτείς στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ, ώστε να αλλάξει Τάξη η Εξουσία !

    Απλά πράγματα ...
    Τουλάχιστον στην αρχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συστρατευθεί με το ΚΚΕ ο φίλος;;...αφού δε συμφωνεί....πως θα το δεχθεί το ΚΚΕ; Εγώ να συστρατευθώ με το ΚΚΕ; ..αλλά με τις απόψεις μου; Η επειδή είμαι του ΣΥΡΙΖΑ κανει τζιζ;;
      Εως να συστρατευθεί ένας ένας με τοΚΚΕ,μήπως θα ήταν καλύτερα να συζητήσουμε για αυτό που ζητά ο κόσμος; Την ενότητα της αριστεράς;

      ΥΓ: όσο για την επικοινωνία
      Διαβάστε κείμενο για τις πατάτες....και πείτε μου..ή μάλλον σκεφτείτε κι αναρωτηθείτε Πόσο μπορεί να σας αντιπροσωπεύει έναν έναν αυτό το κείμενο...;;;
      http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_tis_fthhnes_patates?morf=1

      Γεωργίου Α.

      Διαγραφή
    2. Γεωργίου Α.
      Ο επόμενος που θα εκφράσει την ιταμή απαίτηση για ιδεολογική υποταγή του ΚΚΕ στην "σοσιαλδημορατια" προκειμενου "να ενωθεί η αριστερά" θα ακούσει άσχημα μπινελίκια.
      Aλλοι προτίμησαν να ενωθούν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΛΑΌΣ στην Ικαρία εναντια στο ΚΚΕ. Για τις "κιλεγιες" με την ΠΑΣΚΕ και την ΝΤ’ΚΕ εναντια στο ΠAΜΕ, δεν μιλάμε καν... Και τώρα "το ΚΚΕ δεν θέλει ενότητα- εμείς θέλουμε".
      Ρε, σας είπαν οι καθοδηγητές σας πως οι κομμουνιστές είναι χαζοί, και εσείς το πιστέψατε;

      Διαγραφή
    3. Θα έλεγα πως συμφωνώ στο πνεύμα της δημοσίευσης του Ανώνυμου αμέσως παραπάνω. Έστω, να συστρατευθώ με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα με δεχθεί με τις δικές μου απόψεις; Εννοείται πως δεν αξιώνω να περνάει το δικό μου, αλλά θα ακούγεται η φωνή μου; Και, να σας το πω ξεκάθαρα, οι... φοβίες μου αυτές έχουν ξεκινήσει από συζητήσεις με μέλη της ΚΝΕ, τα οποία εξέφραζαν μια απίστευτη απολυτότητα.

      Πιο απτά παραδείγματα; Δεν μπορώ να συμφωνήσω, ας πούμε με την ανακοίνωση για τις φτηνές πατάτες. Όχι, δε θεωρώ πως στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας οικοδομείται σοσιαλισμός. Ούτε πως τα τανκς χορεύανε στην Πράγα το '68. Αλήθεια, τι θα γίνει αν ξεφύγω από Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν κι αρχίσω να συζητάω για θεωρητικούς όπως Γκράμσι και Πουλαντζά;

      Τα παραπάνω δεν τα γράφω για να ξεκινήσουμε κόντρα. Το ρεζουμέ είναι πως κι εσείς κι εγώ, ανήκουμε στην εργατική τάξη. Και μας κάνουν πόλεμο. Τι είναι αυτό τελικά που μας χωρίζει;

      Διαγραφή
    4. αφου είσαι εργαζόμενος λοιπόν,οργανώσου για αρχή στα ταξικά συνδικάτα και απο κει μπορείς να εκφράζεις τις διαφωνίες,τις απορίες,τις προτάσεις και τα ερωτήματά σου,δεν σου λέει κανείς να πας να γίνεις ντε και καλά μέλος του κόμματος,αγωνίσου για τα συμφέροντα σου ως εργαζόμενος και όλα τ άλλα έρχονται

      Διαγραφή
  44. αντε να πω και εγω την αποψη μου σαν απλοs οπαδοs:
    ζουμε εναν ολοκληρωτικο ταξικο πολεμο απο τουs καπιταλιστεs.
    πολεμο σε ολα τα επιπεδα...
    δυο παρατηρησειs:
    1.ο κοσμοs που καλοπιστα θελει να μαs ακουσει ειναι πολυ περισσοτεροs πια.εχει ξεφυγει απο τα πλαισια οχι τηs δεκαετιαs των ΄90 αλλα και ακομη και του 2009.κοσμοs που λογω τηs εξαθλιωσηs φευγει απο τα ...παραδοσιακα πλαισια και που θελει να μαθει τιs θεσεis σου.
    να απαντησειs σε φυσιολογικα ερωτηματα του στυλ τι κοινωνια θελειs,γιατι δεν ενωνεσται...
    σε ολο αυτο τον κοσμο πρεπει να βελτιωσουμε ΠΟΛΥ ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ.
    δεν ειναι εκπαιδευμενα και ουτε υποχρεωμενα αυτα τα κοινωνικα στρωματα σε μια πιο επιστημονικη κουβεντα.
    και απο την στιγμη ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ και που οτι κανουμε δεν το κανουμε για να ικανοποιησουμε ατομικεs ματαιοδοξιεs μπορουμε να πουμε τα ΙΔΙΑ πραγματα με πιο ΑΠΛΟ και κατανοητο τροπο

    2.ζουμε εναν λυσαλεο πολεμο απεναντι στο κομμα σε ΟΛΑ τα επιπεδα ΚΑΙ στο επικοινωνιακο.
    επειδη το θεμα τηs προπαγανδαs ιστορικα ηταν και ειναιο μειζον για ενα κομμουνιστικο κομμα,επειδη οι μερεs που ζουμε ειναι πονηρεs το κομμα θα επρεπε να ειχε τεθει-αν δεν εχει τεθει-σε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ολουs τουs τροπουs δεν τουs ξερω αλλα δεν μπορει π.χ το κομμα να ανεχεται να εξαφανιζεται σε ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ απο συγκεκριμενεs-πολλεs-εκπομπεs τηs δημοσιαs τηλεορασηs ΄η απο ιδιωτικα καναλια.
    εκει το ΑΠΑΙΤΕΙΣ με δεκαδεs τροπουs....
    αλλο π.χ:δεν μπορει το site σε μια τετοια εποχη να λειτουργει με λογικη του 2000.
    δεν ειπα να κανει φορουμ αλλα πια σε ενα μεσο(ιντερνετ) απο το οποιο ενημερωνονται εκατομμυρια ανθρωποι να αφηνεται η προπαγανδιση των θεσεων του κομματοs στον εθελοντικο και οχι απαραιτητα σωστο ..πατριωτισμο των οπαδων ΄η στην ...καλη διαθεση των αστων....
    ναι η προσωπικη επαφη δεν υποκαθισταται με τιποτα αλλα καλωs ΄η κακωs το ιντερνετ ειναι μαζικο μεσο ενημερωσηs

    για να μην μιζεριασουμε τα αλματα που εχουμε κανει ειναι μεγαλα αλλα η εποχη και η φυση του κομματοs ειναι τετοια που πρεπει να ζηταμε παντα το ΜΕΓΙΣΤΟ!
    και οπωs ειπε και καποιοs αλλοs:αs κανει ο καθεναs μαs την υπερβαση του.
    αs κουβεντιασει εναν ανθρωπο παραπανω
    αs αφηνει τον ριζοσπαστη καπου οπου μπορει να τον διαβασει και καποιοs αλλοs
    αs....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *το site που αναφερω οτι πρεπει να αλλαξει μορφη και να γινει πιο γρηγορο και ευελικτο ειναι του ριζοσπαστη.

      Διαγραφή
    2. prepi na ksekinisi pali to KKE na sikoni tis bares stous dromous, ine enas poli kalos tropos na fani, ke den diskolevi kozmo pou me ales kinitopiisis isos kati na vri na pi, to antitheto malista
      sigoura poli otan girisoun spiti tous tha to poune ke se alous oti den plirosan

      -Makedonia-

      Διαγραφή
  45. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΠαρ Μαρ 02, 09:56:00 μ.μ. EET

    Εξαιρετική και επίκαιρη ανάρτηση Elva.
    Απεικονίζει ακριβώς το πρόβλημα του Κόμματος, άρα και του εργατικού κινήματος αυτή τη στιγμή.
    Δε μας εξαπάτησε ο Μητροπάνος. Ηταν πάντα "κοντά" στο Κόμμα, και κοντά και στο Λαό. Η καλλιτεχνική του παρουσία υποδειγματική, πολύ κοντά σε ότι θα λέγαμε "Καλλιτέχνης του Λαού". Η δική μου η αίσθηση είναι πως οι δηλώσεις του αποπνέουν ειλικρίνεια και, ίσως, και αγωνία. Ετσι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.
    Είναι αντιπροσωπευτικές. Είναι η εικόνα, που έχει έντεχνα δημιουργηθεί στον Λαό και σε απλούς ανθρώπους για το ΚΚΕ.
    Πράγματι, "ποια καλύτερη εποχή θα έπρεπε να περιμένει το ΚΚΕ για να έχει 20% για πλάκα;"
    Το ίδιο ερώτημα θέτει και ο Αλέκος Χ. Αλλά ο Α.Χ. σπεκουλάρει, ενώ ο Μήτσος το θέτει με ειλικρίνεια, όπως και ο απλός κόσμος, που πράγματι κάθεται στον καναπέ του, κι όταν σηκώνεται παίρνει καραμπίνες... για να καταλήξει στα σίδερα!
    Είναι φανερό, πως τον Μήτσο, όπως και τα 90% των συμπολιτών μας, δεν τα έχει αγγίξει η δράση και η αυθεντική φωνή του ΚΚΕ, παρά η διαμεσολαβημένη από τους πονηρούς-εμπειρώτατους διαβολείς.
    Αυτό είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος αυτή τη στιγμή, και έτσι πρέπει να το δούν, κύρια οι οργανωμένενοι, αλλά και εμείς οι απέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Συντροφοί μου, άνοιξε μεγάλη συζητηση και είναι λογικό και θετικό γιατί δείχνει το ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών. Σε τέτοιες περιόδους (εγκυμονούσες) είναι φυσικό να υπάρχουν οι τάσεις των ανυπόμονων, αλλά και αυτών που αντιθέτως φοβούνται και βαζουν την ουρά στα σκέλια. Αλλοι εχουν περισότερο υπομονή και προσπαθούν πιο μεθοδικά και ίσως πιο αργά από ότι πρέπει (ή θέλουμε) να χτίζει ένα μέτωπο πάλης. Ποιός έχει δίκιο (εκτός φυσικά από αυτούς που κλείνωντε στο καβούκι τους)? θα το δείξει ή ιστορία, δεν μπορούμε σήμερα να ξέρουμε αν έκανε σωστά το κόμμα που πήγε μεχρι την Ομόνοια, που δεν έκανε επίθεση στην βουλή, ή που έδωσε περισότερο βάρος στους χαλυβουργούς σε σχέση με άλλο μέτωπο κλπ. Αυτά είναι θέματα τακτικής. Το ζήτημα είναι ότι στρατηγικά νομίζω ότι το κόμμα (και εγώ τα δρώμενα τα παρακολουθώ εκτος Ελλάδας και εκτός κόμματος) έχει την σωστή θεώρηση. Σωστά εχει δει την πάλη για λαική εξουσία ως το κεφαλαιώδες, σωστά έχει δει ότι τα μέτωπα αγώνα πρέπει να ανοίξουν σε κάθε χώρο δουλειάς, συνοικίας κλπ και όταν δυναμώσουν θα μαζευτούν αυτονόητα αλλά και κυρίως, οργανωμένα στο Σύνταγμα και σε όποιους άλλους χώρους χρειαστεί για να τους καταλάβουν.
    Την ορθότητα αυτή την δείχνει και αυτή η "γκρίνια" από πολλούς για το αργό της κίνησης. Την δείχνει η ελπίδα που έχει εναποθέσει ο κόσμος (και αυτοί που δεν θέλαν να μας ξέρουν μεχρι πριν λίγο καιρό)στο κόμμα, αρχίζουν να αντιλαμβάνοντε ότι δεν υπάρχει άλλη ελπίδα. Επιτέλους καταλαβαίνουν το 5 (10-15) κόμματα - δυο πολιτικές. Σε λίγο θα κατανοήσουν και μέσα από την ίδια τους την εμπειρία το "ή με τους εργάτες ή με τους κεφαλαιοκράτες" καθώς και το "χωρις εσένα γρανάζι δεν γυρνά...". Φανταζόσασταν πριν λιγο καιρό τέτοια συνθήματα να ήταν στο προσκήνιο? Οχι, άρα είμαστε στον σωστό δρόμο. Ελπίδα υπάρχει και είμαστε αισιόδοξοι. Απτό αποτέλεσμα και το σχόλιο του Jean - Lyc.
    Φυσικά και χρειάζονται πολλά περισότερα και φυσικά κάποτε θα είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, κάποτε πιο πίσω, αλλα πάντοτε στην ίδια κατεύθυνση του σοσιαλισμού και μαζί με τον κόσμο. ¨οχι με την "αριστερά" γενικά και τις ηγεσίες τους, αλλά με τον απλό κόσμο που μέχρι χτες ήταν αριστερός, δεξιός, απολίτικος κλπ.
    Δεν μπορούμε όμως να απαιτούμε από τα ΜΜΕ να μας δείχνουν όπως εμείς θέλουμε. Αυτα είναι τα όργανα του ταξικού αντιπάλου, άρα δεν θα μας δείχνουν ή θα δείχνουν ότι αυτά θέλουν. Όσο παέι αυτο θα χειροτερεύει, δεν μπορούμε να κριτικάρουμε το κόμμα για αυτό. Για την διακίνηση των θέσεών του είμαστε εμείς για να προωθούμε, όσο γίνεται περισότερο και σε όποιον χώρο μπορούμε. Μπορεί το κόμμα να έχει καταθέσει κάποιες "ενστάσεις" για τον χώρο του διαδικτύου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φίλοι του κόμματος, αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα με την παρακολούθηση τους δεν θα πρέπει να κάνουν την προώθηση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τιs θεσειs του κομματοs μονο το κομμα τιs εκφραζει επισημα ιδιωs σε ενα χωρο οπωs το διαδικτυο οπου ο καθεναs ειναι οτι δηλωσει.
      η δικια μου αγωνια σαν οπαδου ειναι η εξηs:
      γιατι ο ριζοσπαστηs στην ηλεκτρονικη του μορφη να μην ειναι γρηγορο ευελικτο αμεσο μεσο που θα μπορει να ενημερωνει ταχυτατα σε ολη την διαρκεια τηs ημεραs?
      γιατι εκει που σημερα εχει χ επισκεψειs με μια πιο συγχρονη μορφη του να μην εχει αυριο 3χ απο κοσμο και περα απο εμαs?
      αυτο δεν υποκαθιστα σε καμια περιπτωση την παρουσια του εντυπου ριζοσπαστη.
      αλλοs κοσμοs ενημερωνεται απο τον γραπτο τυπο,αλλα ολο και περισσοτεροs κοσμοs ενημερωνεται ηλεκτρονικα.
      γιατι για παραδειγμα η ΝΙΚΗ χθεs στην ζωνη με τιs συμβασειs να μην ειναι σαν γεγονοs ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΠΑΝΤΟΥ με την βοηθεια και των οπαδων?
      σε μια εποχη οπου ολο και περισσοτεροι αναγνωριζουν το δικιο τηs ιδεολογιαs μαs ειναι κριμα να μην διαδιδετε ταχυτατα η δικια μαs πληροφορηση ΄η να μην αποκρουονται εν τη γενεση τουs οι προβοκατσιεs και οχι μετα απο πολλεs ωρεs ΄η μερεs....

      ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ,ΝΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ,καλο ειναι να κερδιζουμε και τιs εντυπωσειs στα ολο και αυξανομενα στρωματα που θελουν να μαs ακουσουν ειτε δια ζωσηs στον χωρο δουλειαs/ανεργιαs/απεργιαs/ελευθερου χρονου,ειτε μεσω του εντυπου τυπο,ειτε μεσω του ραδιοτηλεοπτικου μεσου,ειτε μεσω του διαδικτυου....

      παντα το κομμα ηταν ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην ενημερωση και την προπαγανδα,ακομη και σε αυτο εδω το μεσο οταν ξεκινησε...
      απο εκει και περα αs κανει και ο καθεναs μαs το ΜΕΓΙΣΤΟ εκει που μπορει και με τουs τροπουs που μπορει!
      VENCEREMOS!

      Διαγραφή
  47. Εγώ πάλι δεν βλέπω οτι το κόμμα "δεν κάνει τίποτα". Αντιθέτως, και το λέω σαν κάποιος που έχει ένα παρελθόν σε..."άλλους" χώρους, αυτό που βλέπω είναι οτι το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπορεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και εξηγούμαι.

    Το ΚΚΕ είναι πρωτοπορεία στην πιο κρίσιμη κατάσταση μιας χώρας στον τομέα της οργάνωσης του λαού. Καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και γειτονιές, με σωστή στρατηγική. Κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να το πεί.
    Το ΚΚΕ είναι πρωτοπορεία στους αγώνες που δίνονται. Σε κάθε απεργιακό αγώνα σχεδόν που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ένα τεράστιο ποσοστό είναι απο δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
    Το ΚΚΕ είναι πρωτοπορεία στην ιδεολογική ζύμωση που γίνεται μέσα στο λαό. Ενάντια στον κάθε οππορτουνισμό και αποπροσανατολισμό, είτε αυτό λέγεται αγανακτισμένοι, είτε αυτό λέγεται μπάχαλα σε πορείες, είτε αυτό λέγεται ανάλυση της κρίσης και ερμηνεία της σαν "κρίση χρέους", είτε αυτό αφορα το τελευταίο τρεντ των ροζουλί αναρχοαριστερών, το κίνημα της πατάτας, το ΚΚΕ είναι το ΜΟΝΟ που έχει κρατήσει ψηλά τις σημαίες και δεν βούτηξε στον βούρκο. Σκεφτείτε χωρίς αυτό σε τι πολιτικό επίπεδο θα ήταν συνολικά το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα.
    Το ΚΚΕ είναι πρωτοπορεία στην παραγωγή ιδεολογίας. Σε παγκόσμοιο επίπεδο και με συνεχείς ζυμώσεις, το ΚΚΕ είναι ίσως απο τα ελάχιστα κόμματα που δεν είναι ούτε "σταλινικό"(μ-λ με την γνωστή έννοια), ούτε φυσικά τροτσκιστικό. Είναι κόμμα που ενω στηρίζει τον Στάλιν, έχει την ωριμότητα να κάνει την κριτική του στο κομμουνιστικό κίνημα, να κάνει την αυτοκριτική του και να βγάλει-γαμημένα-συμπεράσματα. Είναι δηλαδή ίσως το μόνο κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη που παράγει ιδεολογία, μετά απο πολλές δεκαετίες πανευρωπαϊκής νέκρας.

    Όλα αυτά κάθε άλλο παρά "λίγα" εμένα μου κάνουν. Ειδικά αν σκεφτούμε οτι ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο να κάνουμε επίθεση σαν εργατικό κίνημα. Και το εργατικό κίνημα, το κίνημα που έχει στόχο την πρόοδο και όχι το ένα μάτι προς τα πίσω, για να γυρίσει σε εποχές που ο καπιταλισμός ήταν καλύτερος όπως κάνουν τα μικροαστικά στρώματα, δεν επιτείθεται στον εχθρό αν δεν είναι σίγουρο οτι μπορεί να πάει μέχρι το τέλος. Και όποιος το βλέπει αυτό στο σήμερα, είναι μάλλον ηλίθιος. Ακόμα και αν έχει τραγουδήσει και 5 τραγούδια που μας αγγίξαν την ψυχή. Ας φροντίσουμε να είμαστε όσο πιο καλά οργανωμένοι μπορούμε, και όταν έρθει η ώρα, τα ξαναβλέπουμε...

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eπίσης να πω οτι το ΚΚΕ είναι και το κόμμα που σε ιδεολογικό επίπεδο είναι ζωντανό διαλεκτικά. Δηλαδή, έχει την ωριμότητα να δεί οτι ακόμα και αν λχ στον Μεσοπόλεμο η τάδε γραμμή μπορεί να ήταν σωστή, οι εποχές έχουν αλλάξει. Αυτό δηλαδή που δεν κατανοούν οι πολιτικά νεκροί μουλάδοτροτσκιστές που προσπαθούν να φέρουν την πολιτική των Στάλιν και Τρότσκι στο σήμερα σαν Ιερό Κείμενο. Τον θάνατο της διαλεκτικής δηλαδή.

      Αν θα μπορούσα να κάνω μια κριτική στο ΚΚΕ είναι οτι δεν το κάνει αρκετά αυτό. Δηλαδή, θα περίμενα και μια επιστημονική ανάλυση(και ζύμωση προς το λαό) για τις δυνατότητες της σημερινής εποχής όσον αφορά παραγωγικές δυνατότητες όπως η αυτοματοποίηση της παραγωγής και της επίδρασης αυτής στην κοινωνία. Πράγμα που μόνο ο χώρος της εργατικής αυτονομίας έχει επιχειρήσει.

      metalminer

      Διαγραφή
    2. Metalminer

      μου έδωσες 2 "κανονάκια" με αυτές σου τις απαντήσεις. Διότι άλλο να τα λέμε εμείς οι φίλοι του ΚΚΕ μεταξύ μας, και άλλο πράγμα να το διαβάζουμε απο εσένα, που "έχεις παρελθόν σε άλλους χώρους" όπως λες και ο ίδιος.

      Αυτές κρατάω εγώ προσωπικά απο την συζήτηση αυτή, χωρίς βεβαίως να υποβιβάζω και τις υπόλοιπες απαντήσεις ...

      Διαγραφή
  48. μ: Αν μου επιτρέπεις ... να σου πω ότι το Κόμμα εχτός από το σάϊτ του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, έχει και το kke.gr, το kne.gr, το pamehellas.gr !

    Νομίζω ότι η παρουσία του στο διαδίκτυο είναι πολύ καλή.
    Φυσικά, περιθώρια βελτίωσης, πάντα θα υπάρχουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ! ΓΡΑΦΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.1 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΩ ΟΤΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΧΕΙ ΛΑΘΗ,ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ,ΠΙΣΟΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΜΑ ΤΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΟΙΩΘΕΙΣ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ Ε.Τ.ΤΟ ΚΚΕ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΜΑ! 2 Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΕΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΝΕΙ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ,ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ,ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΑΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΗΣΗ ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΞΥΓΗΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ! ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ! RED LA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν είσαι ο RED LABEL απ' το Granma που χάθηκες ρε ψυχή ?

      Taliban

      Διαγραφή
  50. Επίσης τα :

    http://www.odigitis.gr/ εφημερίδα ΟΔΗΓΗΤΗΣ της ΚΝΕ
    http://kommep.blogspot.com/ Κομμουνιστική Επιθεώρηση ΚΟΜ.ΕΠ.
    http://www.902.gr/index.php 902 αριστερά στα FM
    http://www.youtube.com/user/kkemedia ΚΚΕ Youtube Channel
    http://www.youtube.com/user/knetube KNE Youtube Channel
    http://www.youtube.com/user/pamehellas Π.Α.ΜΕ. Youtube Channel
    (με ειδήσεις)
    http://www.edupame.gr/ Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. varometro: Μια ... αργοπορημένη παρέμβαση.
    Κάποιες φορές, μερικοί, όαν μιλάνε για "λαό", συμπεριλαμβάνουν και την μπουρζουαζία.
    Έ, το ΚΚΕ, δεν εννοεί δαύτους !

    Το ΚΚΕ όταν μιλάει για λαό, εννοεί την Εργατική Τάξη και τους Συμμάχους της - μικρομεσαία αγροτιά, μικρομεσαίους επαγγελματίες κλπ.

    Όσους ορισμούς κι αν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει για την Εργατική Τάξη, μια είναι η αλήθεια:
    - Ότι αυτή (η ΕΤ) ορίζεται ως η Τάξη εκείνη που απαρτίζεται από ανθρώπους που ΔΕΝ κατέχουν μέσα παραγωγής, που είναι μισθωτοί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΝΙΝΤΖΑ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ RED LA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Παρόλο που δεν είμαι ΚΚΕ βρίσκω ορθότατη (να μην πω συγκρατημενη...) την κριτική του Πόε κατά όσων περιμένουν τους αριστερούς, αλλά και εν γένει κάποιον άλλον, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα (δεν αναφέρομαι στον Μητροπάνο ούτε στους μεχρι τώρα σχολιαστές εδώ, βέβαια). Πρόκειται συνήθως είτε για λάτρεις της αδράνειας είτε επιρρεπείς σε λαοπλάνους ή φασίστες.

    Για την επικοινωνία: σίγουρα την ευθύνη για την κατανόηση ενός πολιτικού μηνύματος την έχει ο πομπός και όχι ο δέκτης.

    Μια που τέθηκε, τέλος, το ζήτημα της ιδεολογικής ζωντάνιας του κκε, πολύ δύσκολα θα μπορούσα να συμφωνησω. Και ίσως το γεγονός ότι πρόκειται για μια εν πολλοίς νεκρή ιδεολογικά μήτρα οδηγεί σε (αυτό που εκλαμβάνεται ως) περιχαράκωση - αλλά αυτή η συζήτηση ξεφεύγει ίσως από το πλαίσιο του γλόμπινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητέ herrkstories,
      πριν σου απαντήσω πλοηγήθηκα επί αρκετή ώρα στην σελίδα σου διαβάζοντας αρκετά άρθρα.
      Εκείνο που διέκρινα ήταν ομολογουμένως εφυής κριτική ματιά, καταλυτική ειρωνία, αλλά πρόταση ουδεμία και πουθενά.
      Αυτό το περί νεκρής ιδεολογικής μήτρας που απευθύνεις προς το ΚΚΕ,
      μάλλον αναδύεται στην στειρότητα θετικών προσεγγίσεων που βίωσα στην (προσωπική βέβαια) σελίδα σου.
      Σε κάθε περίπτωση αφού θεωρείς οτι εμείς, δηλαδή το Κ.Κ.Ε., είμαστε στείροι, εσύ εκτός από την ειρωνική θέαση της καταστροφής έχεις να προτείνεις τίποτε επικοδομητικό ?

      Taliban

      Διαγραφή
    2. Ταλιμπάν, είπα "εν πολλοίς" νεκρή. Εχει διαφορά. Δεν ισχύει πχ για ορισμένα κείμενα του ΚΜΕ.
      Αλλά με τα περί ιδεολογικής μήτρας ήθελα να τονίσω ότι - παρά τη θεμελιώδη ιδεολογική μου διαφορά - συμφωνώ με τις επιμέρους θέσεις που εκφράζονται στην ανάρτηση αυτή και όχι να ανοίξω μία συνολική συζήτηση που εξάλλου θα κατέληγε σε ανταλλαγή συνθημάτων εφόσον οι αφετηρίες είναι τόσο διαφορετικές.
      Για την ειρωνική θέαση της καταστροφής (μάλλον μελαγχολική θα την έλεγα) έχεις εν μέρει δίκιο. Εν μέρει, γιατί δύσκολα θα μπορούσα να απαιτήσω από κάποιον να διαβάσει αναρτήσεις διάρκειας τεσσάρων ετών.

      Ωα απάντηση σε αυτό - αλλά και για τις "θετικές" προτάσεις γενικότερα - παραπέμπω εδώ: http://herrkbiblio.wordpress.com/2010/11/30/chtodelat/

      Διαγραφή
    3. στην παραπομπή σου απαντώ, βέβαια σχηματικά, όπως και ο σχολιαστής σου Γιάννης.
      Θα επισκεφθώ την σελίδα σου.
      Αλλά είναι και 'κείνη η 11η θέση για τον Φόυερμπαχ.

      Taliban

      Διαγραφή
  54. Πριν λιγους μηνες η Αλεκα Παπαρηγα επισκεφτηκε την Ροδο.
    Εκει εκτως των αλλων επισκεφτηκε την σχολη του ΟΑΕΔ οπου μιλησε στους
    δασκαλους και μαθητες.
    Μετα την ομιλια αναπτυχθηκε μια θαυμασια συζητηση οπου τα παιδια
    στην αρχη πολυ δισταχτικα αλλα αμεσως μετα με χειμαρρωδη τροπο εβαζαν ερωτησεις λαβαιναν απαντησεις απο την ΓΓ και αυτοι που παρακολουθουσαν απο καποια γωνια την επισκεψη, διαπιστωναν λεπτο προς λεπτο την μεταστροφη του κλιματος που απο μουδιασμενο, επιφυλακτικο κατεληξε σε ενα ενθουσιασμενο ακροατηριο που θυμιζε πετυχημενη συναυλια.

    Αυτη η εκδηλωση, 2 ωρες αργοτερα θα επρεπε να ειχε αναρτηθει στο διαδικτυο.

    Το τι θα "εδινε" μια τετοια αναρτηση μπορει να μετρηθει στο τι εδωσε αυτη η εμπειρια στα παιδια της επομενης φουρνιας της εργατικης ταξης πολλαπλασιασμενο μερικες χιλιαδες που θα ερχοντουσαν σε επαφη με την εμπειρια τους.

    Θα εφθανε μια απλη βιντεοκαμερα!

    Θα υπαρχουν αμετρητα τετοια παραδειγματα.

    Οσο για την σταση των καθεστωτικων ΜΜΕ ειδικα σε μερες απεργιας,
    θα πρεπει να νιωσουν την ανασα του ταξικου κινηματος.

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΠΟΝΕΚΡΟΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΔΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΣΥΓΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΥ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΗΤΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ. Ο Μ-Λ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΑΙ! ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ HERRKSTORIES RED LA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Red,
      "ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΠΟΝΕΚΡΟΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!"
      Νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή αφετηρία συζήτησης!

      Διαγραφή
  56. μιας και ριχνουμε ιδεες
    και στον 902 χωραει παρα πολλη βελτιωση

    Εκπομπες νεανικες-μαθητικες-φοιτητικες
    Εκπομπες του ΠΑΜΕ(υπηρχε δεν ξερω εαν ειναι ακομα)
    Εκπομπες ιστορικου περιεχομενο για το εγχωριο αλλα και διεθνες κομμουνιστικο κινημα

    Ρεπορταζ απο τις νομαρχιακες επιτροπες (ας στελνει μια ΝΕ καθε βδομαδα ,μες στην χρονια ολες θα εουν ακουστει εστω μια φορα) για πιο τοπικα ζητηματα
    Οι ειδησεις θεωρω οτι ειναι σε καλο επιπεδο
    Ολα αυτα προσφορα απο εμας μπορουν να γινουν, δεν θελουν πορους μονο θεληση

    Νομιζω καταλαβαινομαστε οτι θελει/πρεπει να βελτιωθει η τηλεοραση

    Καλη η ΚΟΜΕΠ αλλα ποσοι ειλικρινα την διαβαζουν?
    Και μιλαω για μελη, ποσο μαλλον για φιλους-οπαδους Η' αλλους?


    Και δεν παραγνωριζω την σημασια της δουλειας στους τοπους εργασιας αλλα μην παραβλεπουμε και το οτι καποιο κοινο (δυστυχως Η' ευτυχως) το προσεγγιζουμε αλλιως στην σημερινη εποχη

    Το ιντερνετ, η τηλεοραση δεν υπηρχαν στην εποχη του Λενιν
    Δεν πρεπει να τα αξιοποιησουμε?
    Το ΚΚΕ ηταν το πρωτο κομμα(νομιζω) που εφτιαξε ιστοσελιδα, αλλα δεν νομιζω οτι εξαντλησε τις δυνατοτητες

    Εκπροσωποι τυπου, ομιλητες κλπ-ο καθενας με τις ειδικες ικανοτητες του πρεπει να αξιοποιειται

    Δεν εχουμε ολοι το ιδιο χαρισμα προφορικου Η/και γραπτου λογου
    Η σωστη κατανομη και αναθεση καθηκοντων ειναι κρισιμη

    Αξιοποιηση μη μελων ακομα και σε 'ελαφρες' κομματικες υποχρεωσεις, οπως οικονομικη εξορμηση

    Το να γινονται εστω μια φορα το χρονο σχηματα ανα περιοχες -δηλαδη κομματικα μελη μαζι με μη κομματικους φιλους-αλλα με αμφιδρομη λειτουργια-οχι στειρα παρουσιαση και μονο των θεσεων του κομματος

    Καποτε στον κολωνο ειχα ακουσει την γγ σε καφενειο της περιοχης, με εξεπληξε θετικα οτι ειχε πραγματικο διαλογο με τον οοποιονδηποτε ηθελε να ρωτησει το οτιδηποτε
    Γιατι οχι και σε καθε γειτονια αυτο9μια φορα το χρονο)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Εκπομπες νεανικες-μαθητικες-φοιτητικες
    Εκπομπες του ΠΑΜΕ(υπηρχε δεν ξερω εαν ειναι ακομα)
    Εκπομπες ιστορικου περιεχομενο για το εγχωριο αλλα και διεθνες κομμουνιστικο κινημα

    file ola aft pou grafis iparxoun



    Καλη η ΚΟΜΕΠ αλλα ποσοι ειλικρινα την διαβαζουν?
    Και μιλαω για μελη

    ean den daivazoun ta meli, eeee ti na po, tote den pai kala to koma, leo ean(den gnorizo

    -makedonia-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. προηγουμενη ανάρτηση που έχει μεγάλη σχέση με κάποιους σχολιασμούς εδώ:
    "Για την ενότητα της Αριστεράς "
    ( http://e-globbing.blogspot.com/2012/01/blog-post_13.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Να πω κι εγώ δυό κουβέντες

    Πρώτα για το Μητροπάνο: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσει κανείς άσχημα στην άποψη του Μητροπάνου. Ο άνθρωπος δεν αφιέρωσε ποτέ όλη του την ζωή στον αγώνα (όπως π.χ. ένας Κάππος του οποίου η κριτική είχε σαφώς άλλη βαρύτητα), ούτε ήταν κανένα σαμιαμίδι όπως π.χ. ο Πορτοκάλογλου, που επειδή έκανε δύο επιτυχίες και "βγήκε από το τούνελ" της ανυπαρξίας, σήμερα μας πλασάρει την μαλακία του για "κριτική". Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που έχει μια γνώμη και την λέει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι πολιτικά (και όχι ηλικιακά) ώριμος να αξιολογήσει σε ποιά κοινωνία βρίσκεται και πόσο "για πλάκα" θα μπορούσε το ΚΚΕ να έχει 20%. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, σέβομαι την άποψή του και ίσως να είμαι κι εγώ που κάνω λάθος εκτίμηση στο κάτω-κάτω.

    Ξέρετε όσοι διαβάζετε τα σχόλια ότι προσωπικά μου την σπάει (για να το πω κάπως συναισθηματικά) μερικές φορές η στάση της Αλέκας ή του ΚΚΕ, που νοιώθω ότι με τον τρόπο τους ακυρώνουν όλους τους δρόμους πλην της στράτευσης στο κόμμα (που κι αυτή δεν είναι εύκολη μεταξύ μας). Όπως και να το κάνουμε θα πρέπει να μπαίνουν πολιτικοί στόχοι ορατοί και μετρήσιμοι και να παλεύονται, όχι να λέμε συνέχεια "ναι αλλά αυτό έτσι και το άλλο γιουβέτσι". Εντάξει, μπορεί ο δρόμος να είναι μακρύς, αλλά θα πρέπει να ορίζεις ενδιάμεσους σταθμούς/στόχους και να τους παλεύεις κι όχι ό,τι κάτσει ή να δίνεις χρησμούς Πυθίας σχετικά με το μέλλον.
    Δίνεις μάχες, άλλες μπορεί να τις κερδίσεις, άλλες να τις χάσεις, αλλά δεν πηγαίνεις απλά για να χάσεις...ΠΟΤΕ. Είναι ζήτημα σωστής εκτίμησης να μην βάζεις στόχους-μπαρούφες (όπως η β'κατανομή το '81), αλλά θα πρέπει να έχεις στόχους στους οποίους θα κρίνεσαι κι εσύ κι ο κόσμος. Είτε εκλογές λέγεται αυτό, είτε απεργίες, είτε συνεργασίες, είτε οτιδήποτε. Στόχους που δεν θα τους υπονομεύεις εσύ ο ίδιος με φοβίες.

    Από εκεί και πέρα, για την περίφημη "ενότητα" της αριστεράς τα έχουμε ξαναπεί: Πλέον δεν μιλάμε στο κενό. Έχουν γίνει κάποια πράγματα, όπως π.χ. η ιστορία της 20ής του Οκτώβρη, η απεργία των εργατών στην χαλυβουργική κλπ. που αποκαλύπτουν μερικούς της "ενότητας". Γιατί παιδιά, όπως και να το κάνουμε, όταν το ΚΚΕ αποφασίζει να έρθει στο Σύνταγμα μαζί με τους άλλους και έχει ένα νεκρό (γιατί αν δεν ήταν στο σύνταγμα ΔΕΝ θα τον είχε...) επειδή κάποιοι απαιτούν να πάρει την μισή συγκέντρωση και να κάτσει σε μια γωνιά να βλέπει την..."εξέγερση", κάτι λέει αυτό. Οι μετέπειτα ανακοινώσεις πολλών επίσης κάτι λένε, όταν κατηγορούν το ΚΚΕ ή ισομοιράζουν τις ευθύνες. Επίσης η ευκολία που αναπαράχθηκαν τα βίντεο των χρυσαύγουλων στην χαλυβουργική, οι κατηγορίες προς το ΚΚΕ γιατί δεν έριξε την περιφρούρηση στην μάχη του Συντάγματος κλπ., δείχνουν πως βλέπουν κάποιοι τις "συνεργασίες": Ουσιαστικά απαιτούν την αυτοδιάλυση του ΚΚΕ και το μοίρασμα του κόμματος σ' αυτούς που τα έχουν όλα...όλα εκτός του κόσμου φυσικά.
    Ε αυτό δεν είσαι σωστό να γίνει, πως να το κάνουμε. Κάποιοι θέλουν να αναπαράξουν καταστάσεις ΣΥΡΙΖΑ. Ε...δεν είναι και το πιο πετυχημένο παράδειγμα ενότητας, πως να το κάνουμε κι άμα θέλετε θα βρω χρόνο να το κουβεντιάσουμε κάποια στιγμή. Δεν νομίζω ότι η απάντηση στην επίθεση των αστών μπορούν να είναι οι καρεκλομαχίες.
    Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Yuri: Προσυπογράφω ! Απ΄την αρχή μέχρι το τέλος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Σε καποιους επεσε ο ουρανος στο κεφαλι τα τελευταια 2 χρονια όμως η εργατικη ταξη στην Ελλαδα χειμαζει τα τελευταια 20 χρονια. Είναι προβλημα οι μισθοι των 500 ευρω αλλα εξισου προβλημα ηταν οι μισθοι των 700 ευρω. Η ανεργια είναι στο 20% αλλα προ κρισης ηταν στο 10% Στα σκουπιδια δεν αρχισε να ψαχνει ο κοσμος το 2011 αλλα σχεδομν από τις αρχες της χιλιετιας. Να μην μιλησω για την υγεια, παιδεια κλπ κλπ κλπ. Η φτωχεια υπηρχε και τυρανουσε το 20% του λαου (και αν καποιος προσθεσει και τους μεταναστες το ποσοστο προ κρισης είναι πανω από 25% τωρα παει στο 35%.

    Κατι τωρα σημαινει κοστος για ολους αν είναι ολοι διατεθιμενοι για κατι τωρα σημαινει ότι στις 24ωρες θα κλεισουν τα παντα όχι μονο το κεντρο και τα εργοστασια και επιχειρησεις που το ΠΑΜΕ εχει δυναμεις. Συνηθως αυτοι που περιμενουν κατι τωρα δουλευαν εστω κατω από την πιεση της εργοδοσια η των αναγκων τους.

    Αν δεν καουμε δεν θα υπαρξει φως ωστοσο στην αγωνια διακρινω και μια αρητη προτροπη βγαλτε εσεις το φιδι από την τρυπα εγω απλως θα βλεπω (και πιθανα αν ειστε νικηφοροι να συνταχθω μαζι σας). Η δυναμη του ΚΚΕ είναι οι αριθμοι και η αγωνιστικοτητα του (που και αυτή εξαρταται από τους αριθμούς) και η κατασταση ναι μεν αλλαζει όχι όμως εντυπωσιακά

    Με αλλα λογια εχουμε δρομο πολύ ακομη στην καπιταλιστικη κολαση και δυστυχως οποιος βιαστει θα σκονταψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Τη καλημέρα μου....
    είναι η πρωτη φορά που παρεμαβαίνω σ' αυτό εδω το blog...Είναι η πρώτη φορά που μετά από πολύ καιρό ανοίγω διάλογο με ανθρωπους του ΚΚΕ...Συνειδητά είχα επιλέξει να μπώ στη διαδικασία της σιωπής και να μην ανοίγω μέτωπο με το ΚΚΕ. Το είχα εξηγήσει και στο φίλο Φάρο αυτό. Οι καιροί δεν είναι για ενδοαριστερές διαμάχες. Η συζήτησή σας με αφορμή τη συνέντευξη του Μητροπάνου όμως με τσίγκλισε.
    Συνοπτικά και με ερωτήσεις:
    1.Είναι καιρός η αριστερά (μη μου κανει καποιος σχόλιο για το Κουβέλη ως αριστερό...για το κόσμο του συζητάμε)να προβάλλει την εναλλακτική της πρόταση για εξουσία; Αν ναι, πως θα το κάνει; κατά μόνας ή συλλογικά,όλα τα κομμάτια της αριστεράς; Εκεί οκαθένας μας θα διαλέξει.
    2.Θεωρεί το ΚΚΕ ότι πρεπει να επέμβει ως ριζοσπαστική επαναστατική δυνάμη ωστε σήμερα να διασωθεί η ζωή των Ελλήνων πολιτών σήμερα και όχι αόριστως όπως είπε καποιος στη συζήτηση.
    3.Ποιος βγαίνει κερδισμένος από τη πολυδιάσπαση της Αριστεράς; μήπως τρίβει τα χέρια της η αστική πολιτική τάξη από τη κατάσταση στους κόλπους της Αριστεράς;
    4.Η κριτική που κάνει ο Μητροπάνος και άλλοι φίλοι ,αλλά καιμέλη του ΚΚΕ στην πολιτική που έχει επιλέξει η ηγεσία του κόμματός σας,μου φαίνεται ότιβδε λαμβάνεται υπόψη. Γι αυτό όπως ήδη δικινείται ο πρώην σύντροφός σας και γιος στελέχους του κόμματός σας προγράφεται με διάφορουτς χαρακτηρισμούς, τους οποίους καποια στιγμή ακούσαμε και μεις.
    5.Σωστά κατά τη γνώμη μου έβαλε το ζήτημα ο φίλος Γεωργίου.Είναι δυνατόν να δεχεσαι στους κόλπους του κόμματός σου κάποιον με τον οποίο δαφωνείς,επαναλαμβάνω στους κόλπους του κόμματός σου μόνο και μόνο επειδή τον υπολογίζεις ως ψηφαλάκι και να μη μπορεί να συμμετάσχεις σε ένα σχήμα συνεργασίας; Τι ακριβώς θα συμβεί αν συμμετάσχεις; Τι θα χάσεις;
    6. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη τακτική των κομμάτων της αριστεράς, ειδικά εγώ εχω κανει πολλές φορές κριτική στις θεσεις του κόμματός μου για πολλά πρόσωπα και πράγματα. Και να μεινω σε μας. Μας μιλάγατε για το Μααστριχτ. Να που καταδικάσαμε την παλιά θεση του κόμματός μας με συνεδριακή απόφαση μάλιστα. Τώρα τι μας χωρίζει; Ναι εχουμε ιδεολογικές διαφορές. Μεγαλες μάλιστα. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλοιώς; Αλλά δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Ο πολύς κόσμος θελει απαντήσεις.
    7. Διαπίστωση: Η ενότητα της Αριστεράς θα γίνει γιατί θα το επιβάλλει ο κόσμος. θα κάνει πέρα τις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων που αντιτίθεται,θα επιβάλλει από μόνος του τη νεα κατάσταση.
    Είμαι βεβαιος!

    Πάλι τη καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Κάθε φορά που διαβάζω blog στο οποίο γράφουν μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, είτε πρόσφατα που διάβασα το blog του Αλέκου του Χαλβατζή, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι διαβάζω συνταγές μαγειρικής. Όλα τα πράγματα είναι με συνέπεια αριθμημένα, άμα ξεχάσουμε ένα υλικό ή μια δοσολογία, το προσθέτουμε στο επόμενο post, και προφανώς υπάρχει μία σειρά. Το επόμενο βήμα διαδέχεται το προηγούμενο, και αυτή η σειρά δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαταραχθεί.
    Όταν διαταραχθεί, αρχίζουμε και τα χάνουμε...
    Να εξηγηθώ. Το κόμμα ξέρει τι κάνει, έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι, αλλά φτου σου ρε γαμώτο προέκυψε και ένας Δεκέμβρης... Δεν πειράζει αναρχομπαχαλοαριστεριστές προβοκάτορες ήτανε, πάμε για άλλα. Μετά προέκυψε οι απεργίες, η marfin, μετά οι πλατείες, το δεν πληρώνω, μετά το κίνημα της πατάτας και δεν θυμάμαι τι ακόμα (ενδεικτικά τα βάζω). Και όλα αυτά μας χαλάνε το σχέδιο, που δεν μας βγαίνει, δεν μας βγαίνει και μας φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς. Ψάχνουμε στο άμα γράφει η Αλέκα στο γυαλί, άμα έχουμε κανάλι στο youtube, άμα είναι εκσυγχρονισμένος ο Ρίζοσπάστης...
    1) Ότι συμβαίνει στην κοινωνία, συμβαίνει! Το πως απαντάει το ΚΚΕ σε αυτά έχει συνέπειες στο ίδιο και στην αποδοχή της γραμμής του. Είτε αυτά είναι αποτυχημένα όνειρα μικροαστών, είτε σκιρτήματα μίας τάξης που αποκτάει σιγά σιγά συνείδηση, είτε σκίρτημα μιας χαμένης εθνικής περηφάνιας, είτε δημιουργήματα των ΜΜΕ που τσιμπάνε κόσμο... Στο κάτω κάτω, η ανταπόκριση στην ίδια την πραγματικότητα που είναι προϊόν αυτής της ταξικής πάλης δεν είναι το καθήκον; Το ζητούμενο είναι με ποια γραμμή... Το να στηρίξεις αυτήν ή την άλλη κινητοποίηση με μία πραγματικά ταξική - λαική προσέγγιση και έμπρακτη στήριξη, πως ακριβώς σε απομακρύνει από το σοσιαλισμό;
    2)Στρατηγικός στόχος δεν είναι ο σοσιαλισμός... Συγνώμη. Ο Λενιν ορίζει ως στρατηγικό στόχο, το ενδιάμεσο εκείνο απαραίτητο βήμα, που η υλοποίησή του θα φέρει το επαναστατικό κίνημα να μιλάει με καλύτερους όρους. Ένα τέτοιο βήμα ήτανε για τους μπολσεβίκους η αστική επανάσταση στη Ρωσία. Να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δε γίνεται στην Ελλάδα να είναι στρατηγικός στόχος ο σοσιαλισμός!
    3)Το τελευταίο διάστημα έχω δει μία προσέγγιση του ΚΚΕ σε μία προσπάθεια ξεκαθαρίσματος ενός προγράμματος. Αλλά αυτό γίνεται δειλά δειλά. Πες το ξεκάθαρα ρε παιδί μου! Άσχετο που παλιότερα (πέρυσι) βλέπαμε σε γενικές απεργίες κεντρικά συνθήματα του τύπου 30% μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος... Κανένα πρόγραμμα διεξόδου με στόχο π.χ. τη λαοκρατία, άρνηση να κάνει πολιτική και να μιλήσει για το μνημόνιο, τους πολιτικούς, τη διαφθορά... Η πολιτική δεν είναι video game... Έιναι πιο πολύπλοκη από αυτό. Δεν είναι τα ορκ και τα χόμπιτ, οι αστοί και οι εργάτες... Άλλο να συνδέσει ζητήματα με τον καπιταλισμό σαν εγγενές σε αυτόν στοιχείο, και άλλο να μη μιλήσει για αυτό "γιατί καλλιεργεί αυταπάτες".
    4) Κάθε κριτική είναι για να παίρνεται στα σοβαρά. Και ας είναι μικροαστός αυτός που την εκφέρει και ας είναι και καναπεδάκιας... Λες και άμα ήτανε εργάτης αυτόματα τον παίρνουν όλοι στα σοβαρά...

    Υ.Γ.1: Τη συζήτηση που ακολουθεί το άρθρο δεν θα την έλεγα και πλούσια. Θυμίζει φοιτητικό αμφιθέατρο με συνδικαλισμούς και μπόλικες ευκολίες... Και υπάρχει επίκληση του Μ-Λ, πετώντας στην άκρη το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου του, υποβαθμίζοντας τον σε φτηνό εγχειρίδιο...
    Υ.Γ.2: Υπογράφω με αρχικά. Δεν μου αρέσει ο χώρος της ιντερνετικής συζήτησης και πολύ σπάνια παρεμβαίνω σε μία τέτοια για να υπογράψω με όλο μου το όνομα.

    Α.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Α.Ν., μιας και μας έκανες την χάρη να μας αφιερώσεις ένα από τα σπάνια post σου, θα κάνεις κι ένα κόπο να μας πεις ποιά είναι η συλλογικότητά σου, που προφανώς έχει πετύχει πολύ περισσότερα από το ΚΚΕ;

      Ειλικρινά δεν με νοιάζει που είσαι. Απλά,επειδή έχεις ένα ύφος πολύ σίγουρο και άνετο, φαντάζομαι θα είσαι σε κάποιο κόμμα (που εγώ δεν το ξέρω και θα ήθελα να το μάθω) που είναι αρκετά μπροστά από το ΚΚΕ το οποίο τώρα προσπαθεί "δειλά-δειλά" και μέσα από "καταστάσεις αμφιθεάτρου" να κάνει κάποια βήματα...
      Λοιπόν;
      Θα μας πεις που βγαίνουν τόσο προωθημένα άτομα σαν κι εσένα;

      Διαγραφή
    2. @Α.Ν. Πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κάποιος την κριτική σου, όταν λίγο πολύ λέει πως μπορεί σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2012(!!!!!!!!) ο χαρακτήρας της επερχόμενης επανάστασης να είναι ...αστικοδημοκρατικός!!!!!!!!!!!
      -Οταν εγκαλείς κάποιον (πολιτικό χώρο) για την αγωνιστικότητα του ("τι κάνει το ΚΚΕ;"), θα πρέπει να μπορείς να παραθέσεις και μεγαλύτερη δική σου. Αλλιώς δεν κάνεις κριτική- μπουρδολογείς!

      Διαγραφή
  64. Να πω και κατι άλλο υπαρχει μια αντιληψη που πιστευει ότι επειδη εχουμε δικιο και ειμαστε οι πολλοι η νικη είναι δικια μας και δεν απεχει πολύ. Αυτό είναι λαθος ο συχετισμος της δυναμης (σε όλα τα επιπεδα) είναι καταθλιπτικα σε βαρος μας. Ακομη και η καλυτερη στρατηγικη και η πιο εξυπνη τακτικη το πιο πιθανο είναι να μην αρκουν για να μας οδηγησουν στη νικη (όπως την εννοει ο καθενας) Υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να ηττηθουμε χωρις γι αυτό να φταιει ουτε η πολιτικη του ΚΚΕ ουτε η μη πραγματωση της ενοτητας της αριστερας (με ή χωρις κουβελη, με η χωρις συν αλλα με αριστερο συριζα χωρις όμως τον ψ και τον ω και αλλα φαιδρα) Το ερωτημα είναι τι θα κανουμε τοτε θα σκυψουμε το κεφαλι και θα υποκλιθουμε στο ακατανικητο του καπιταλισμου θα ξαναψηφισουμε το μααστριχ και το σχεδιο αναν, θα κατεβαινουμε με την πασκε στα συνδικατα, θα χαιρετησουμε τον εκσυγχρονισμος καποιων πιο γελοιων από τον Σημιτη) η θα συνεχισουμε όπως εκαναν οι ηρωες του ΔΣΕ μεχρι και σημερα.

    Ο αγωνας είναι μακροχρονιος και δεν ξεκινησε το 2010 με το μνημονιο αλλα το 1918 (ιδρυση του ΣΕΚΕ) Δεν ειμαστε οι πρωτοι και οσο και αν το θελω πιθανα δεν θα ειμαστε και οι τελευταιοι. Εμαστε ετοιμοι για χρονια δυσκολα και σκληρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. αστυάνακτας: Γεια σου φίλε μου. Πολύ χαίρομαι που συναντιόμαστε κι εδώ. Κανονικά, θα έπρεπε, πριν σχολιάσεις, να συστηθείς ...
    Θα το κάνω εγώ.
    Το λοιπόν ο στυάνακτας, είναι άνθρωπος του ΣΥΝ και κατ΄επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ.
    Που του αρέσει ο διάλογος, αλλά σπάνια απαντάει σε τυχόν ερωτήματα ουσίας.

    Τώρα, επί της ουσίας:

    1. Όχι δεν θα σου μιλήσουμε ΜΟΝΟ για τον Κουβέλη, αλλά και τον Παπανδρέου, τον Τσίπρα, τον ... Ομπάμα - όλοι αυτοί τον ... αριστερό παριστάνουν !

    2. Ποιος εμποδίζει την "Αριστερά" να κάνει Προτάσεις ; Κανείς ... Το θέμα είναι τι προτάσεις κάνει. π.χ. αν μιλάει να αντιμετωπίσουμε την κρίση (του καπιταλισμού ΟΧΙ χρέους φυσικά) μέσα στο ίδιο το σύστημα, αυτή ΔΕΝ είναι αριστερά !

    3. Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ... ΤΟ ΚΑΝΕΙ ! Άλλο αν εσύ, φίλε μου, ΔΕΝ θέλεις να το δεις !

    4. Φίλε μου θα στο πω ωμά. Ούτε από την πολυδιάσπαση της ... "αριστεράς", ούτε από την "αριστερά" έχει καμιά σκασίλα το σύστημα ...
    Άντε ντε ... ενωθείτε εσείς οι "αριστεροί", τι περιμένετε ;

    5. Φυσικά και λαμβάνεται υπόψη η κριτική στο Κόμμα. Από όπου κι αν γίνεται. Και η καλοπροαίρετη και η κακοπροαίρετη. Λέμε εμείς κάτι άλλο ;

    6. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε στο Κόμμα. Να είσαι σίγουρος !

    7. Παράτα αυτό το παραμύθι της "ενότητας της αριστεράς", δεν πιάνει πλέον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φάρο,
      καλώς τα δέχτηκες.
      Ο φίλος σου ο Αστυάνακτας ξαναεμφανίστηκε ύστερα από ΟΚΤΩ ολόκληρους μήνες απόλυτης σιγής στο μπλόγκ του.
      Με το ίδιο παραμυθάκι ξανά.
      "η θεία Λένα για τα μικρά συνασπιστάκια. Σήμερα θα ξανα-πούμε το παραμύθι : Η Ενότητα της Αριστεράς και ο κακός Στάλιν"

      Taliban

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα....σε όλους....
      1.Δε δέχομαι τη κριτική σας για τη σιγή μου 8 ολόκληρους μηνες...Κανετε λαθος αφού το Μπλοκ μου εχει να δημοσιευθεί ανάρτηση από τις 24 Οκτωβρίου 2011...βλέπετε είμαι σε νέα διεύθυνση http://asty-astyanaktas.blogspot.com/....επομένως δεχομαι τη κριτική σας για τους 4 μηνες...Μη φοβαστε θα επανέλθω... η σιγή μου οφείλεται σε προσωπικές δυσκολίες...και προτεραιότητες....
      2.Φίλε και ξερεις ότι το εννοώ Φαρε..με συστήνεις όπως εσύ θες....δικαίωμά σου...Ναιμ΄αρεσει ο διάλογος....και απαντώ ΠΑΝΤΑ συγκεκριμένα. Απλά δε το κατανοείς γιατί δε το θες...
      Για τα υπόλοιπα.
      απαντάω...
      1. Τσιπρας και Ομπάμπα είναι το ίδιο;...Σε ποιον νομίζεις ότι απευθύνεσαι λέγοντας τετοια πραγματα...
      2.Κρίση του καπιταλισμού είναικαι όχι του χρεους...αυτό εσείς το αποσπάσατε από ομιλίες στελεχών ή και του Τσίπρα και προσπαθείτε να παραχαράξετε θεσεις και προτάσεις.
      3,Ναι βλεπω το ΚΚΕ τη κανει την πατάτα,όπως με τις πατάτες...
      4. Δεν τη νοιαζει την αστική ταξη η πολυδιάσπαση της αριστεράς; Τι λες; δε περασε λιγος καιρ΄λος που ευχαριστούσε ο Γεωργιάδης την Παπαρηγα που λεει όχι στην Ενότητα που προτείνειο τσίπρας..αυτό δε σου λεει τίποτε;..δε σου λέει τίποτε η λυσσαλέα επίθεση στην Αριστερά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
      5. ναι το βλέπω ότιλαμβάνεται υπόψη η κριτική..διαβασα προσεκτικά τι λεει ο Α. Χαλβατζής...όχι πως δε τα ξερα..όχι πως δε τα είχα πει...
      6. Μακαρι να ξερετε τικανετε ...το εννοώ....αλλά δε φαίνεται...
      7. Η ενότητα της Αριστεράς δεν είναι παραμύθι..αυτό το εχουν καταλάβεικαι τα μέλη σας και οι ψηφοφόροι σας. Δημοσκοπήσεις που εχουν γίνει (και εναι αδημοσίευτες,αλλά είχα την πρόσβαση σ΄αυτές) δειχνει ότι ενότητα της Αριστεράς εχει βαθιές ρίζες στο κόμμα σας....

      Διαγραφή
    3. @αστυάνακτας:
      "Κρίση του καπιταλισμού είναι και όχι του χρεους"
      Ακόμα και καπιταλιστική να θεωρείτε την κρίση, δεν έχετε μιλήσει ποτέ για ανατροπή του καπιταλισμού. Να τον "διορθώσετε" θέλετε. Να τον ρυθμίσετε. Θα τού δείξετε εσείς...
      - "Ναι εχουμε ιδεολογικές διαφορές. Μεγαλες μάλιστα. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Αλλά δεν αφορούν τον πολύ κόσμο"
      Δεν αφορά τον πολύ κόσμο το αν π.χ., η Ελλάδα θα είναι στην Ε.Ε. ή το σε ποιόν θα ανήκουν τα μέσα παραγωγής; Καλά, ό,τι πεις...
      "Οι καιροί δεν είναι για ενδοαριστερές διαμάχες"
      Το ΚΚ είναι κομμουνιστικό κόμμα, όχι αριστερό. Αφού δεν είναι καιρός για ενδοαριστερές διαμάχες, όσοι είστε αριστεροί σταματήστε να τσακώνεστε. Είναι καιρός να γίνετε όλοι μία μεγάλη, μία όσο γίνεται πιο μεγάλη, συντροφιά. Ο Τσίπρας, ο Κουβέλης, ο Αλαβάνος, η Σακoράφα, ο Ψαριανός, ο Καστανίδης, ο πιτσιρίκος κτλ. Και αν θέλετε να κάνετε και την υπέρβαση, μπορείτε να υποδεχτείτε στο "μέτωπο", και τον Γιώργο Παπανδρέου από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
      - "μη μου κανει καποιος σχόλιο για το Κουβέλη ως αριστερό"
      Δεν είναι αριστερός; Αυτό να το πεις στον Τσίπρα ο οποίος δήλωσε:
      "Τούς ζήτησα να παραμείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες που να δικαιολογούν αυτή τους την απόφαση"
      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=171449
      - "Δημοσκοπήσεις που εχουν γίνει (και εναι αδημοσίευτες,αλλά είχα την πρόσβαση σ΄αυτές) δειχνει ότι ενότητα της Αριστεράς εχει βαθιές ρίζες στο κόμμα σας...."
      Δημοσκοπήσεις που εχουν γίνει (και εναι αδημοσίευτες,αλλά είχα την πρόσβαση σ΄αυτές) δείχνουν ότι οι δημοσκοπήσεις στις οποίες είχες πρόσβαση είναι σκάρτες.

      Διαγραφή
  66. Εγω παντως συμφωνω με αυτη τη κυρια για πολλους λογους......
    http://www.youtube.com/watch?v=Ts3nhcUcQsk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο.
      Ψήφισε λοιπόν ΔΗΜ.ΑΡ.
      Που ξέρεις... οι αξιοπρεπείς ομοιδεάτες του Κουβέλη μπορεί να μας σώσουν.

      Taliban

      Διαγραφή
  67. Αναυδος: Καλώς κάνεις και βάζεις αυτόν τον προβληματισμό.

    Να είσαι σίγουρος κι εσύ ότι δεν βιαζόμαστε ...

    Μετράμε το κάθε βήμα μας ...

    Ξέρουμε πολύ καλά πότε θα "χτυπήσουμε" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Φιλε bogdanitch
    οσο αυτη ειναι κομμουνιστρια αλλο τοσο εγω ειμαι ο αγιος βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Οπως φαινετε και στην Γερμανια εισαι οτι δηλώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Poe μπορει και νασαι ο αγιος βασιλης και να να μη τοχεις καταλαβει ακομα χαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Καλοπροαιρετα παντα

      Διαγραφή
    3. ta pragmata ine arketa apla, opios theli soializmo agonizete giafto, sosializmos den erxete apo ton aera, o agonas ginete stis gitonies stous topous doulias organomena silogika, den perimenis na katevi apo ton ourano!!

      to thema ine pos tha mathi o aplos kozmos pos erxete sosializmos!, ke ti ine sosializmos(vasikotato), ke me pion tropo tha agonisti giafto(poli en kseroun ke den vlepoun adieksodo),
      eki xriazete poli doulia,

      prepi na diavazi/akousi/vlepi/ perisoteros kozmos rizospasti,902,902 aristera

      pos ginete afto? den ksero den exo protasis

      me to na enothoun komata den lei tpt, den katalava pos tha erthi etsi sosializmos?!!!!!?
      pos tha thelisoun perisotera atoma na erthi sosializmos????, ke pos tha agonistoun perisotera atoma taksika????

      afto ine giaftous pou theloun sosializmo(sta logia) i giaftous pou den theloun na agonistoun giafto(ala kathonte ke spane apergies,i kanoun kritiki dixos na agonistoun), i giaftous pou aplos nomizoun oti me na to les oti to thelis tha erthi apo mono tou

      organosi se kathe ftoxogitonia
      organosi se kathe topo doulias
      i xalivourgi dixnoun to dromo
      Venceremos

      -Makedonia-

      Διαγραφή
  70. Ειναι μερικα πραγματα αμεσης προτεραιοτητας.
    Ενα απο αυτα ειναι το χτυπημα της προπαγανδας των ΜΜΕ.
    Ενας απο τους τροπους ειναι η ενεργοποιηση του λαου εναντια στην οικονομικη, προπαγανδιστικη ισχυ των καθεστωτικων ΜΜΕ.

    Η μεγαλη πλειοψηφια του λαου θα δει με πολυ καλο ματι μια πολυεπιπεδη μετωπικη συγκρουση με τα ΜΜΕ της πλουτοκρατιας.

    Το ταξικο κινημα δεν μπορει να κανει μεγαλα αλματα χωρις να ανοιξει ολοπλευρο πολεμο με Μπομπολα - Ψυχαρη - Αλαφουζο.

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Όταν μίλαγα για συνταγές μαγειρικής και απονέκρωση της ουσίας του Μ-Λ αυτό το πνεύμα εννοούσα...:
    -Είμαι στο Σύριζα.
    -Τι; το ανάχωμα του αστισμού στην Ελλάδα, που μιλάει για έναν καλύτερο καπιταλισμό, που η Αυτόνομη Παρέμβαση στηρίζει τον Παναγόπουλο, που ο Τσίπρας ζητάει ευρωομόλογο...
    -Είμαι στην Ανταρσυα.
    -Τι; τα γκρουπούσκουλα με τις 15 γκρούπες που όλα μιλάνε για "κομμουνισμό" αλλά δεν υπάρχουνε μετά το αμφιθέατρο...
    -Είμαι ο μητροπάνος
    -Ποιος μητροπάνος ρε; Μάλλον για μικροαστός μου μυρίζεις εμένα...

    Οι διάλογοι καταντάνε μηχανιστικοί. Κάθε ερώτηση, ή φράση έχει συγκεκριμένη απάντηση, ανεξαρτήτως περιεχομένου, που εξαρτάται από το ποιος την εκφέρει, όχι τι λέει... Κάτι σαν τις κούκλες που πουλάνε για τα παιδάκια που λένε "θέλω φαί" άμα τους φέρεις το κουτάλι στο στόμα, και "τα 'κανα" άμα βραχεί ο πλαστικός κώλος τους.
    Και προφανώς και οι απαντήσεις μας κατηγοριοποιούνται... Στην ανάρτηση μου, μίλησα για το στρατηγικό στόχο και το πως ορίζεται... Όχι για το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα. Ο φίλος TRASH αντίθετα "εντόπισε" τη θέση μου για αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα, και περιμένει να του πω και σε ποιο κόμμα ανήκω για να με "κάνει σκόνη"... Και που δεν ανήκω σε κόμμα; Τι λέει το κομματικό εγχειρίδιο λειτουργίας της γλώσσας για αυτούς που δεν ανήκουν σε κόμμα;

    Φτιάξτε 15 κανάλια στο youtube σύντροφοι... Άκλαφτα θα πάνε... Δεν φταίνε οι οπορτουνιστές, ούτε οι πράκτορες του εχθρού... Υπάρχει ζήτημα πολιτικής γραμμής, παρέμβασης στις μάζες, παρέμβασης - συμμετοχής στις κινηματικές διαδικασίες, οικοδόμησης πλατιών λαϊκών οργανώσεων, εργατικών οργανώσεων και επιτροπών. Θεωρώ ανώτερα μαθηματικά την αντίληψη της πολύπλευρης φύσης του ανθρώπου, των κοινωνικών διαδικασιών και του πλούτου που προκύπτει από αυτές, το βάθος της ταξικής πάλης... Βέβαια αυτά τα ζητήματα, ένας εργάτης με στοιχειώδη κοινωνική μόρφωση, σχεδόν πηγαία τα αντιλαμβάνεται και εύκολα, απλά και λαϊκά μιλάει για αυτά... Αυτό και αν είναι προς κατάκτηση...

    Υ.Γ.1: Κανένας δε σχολίασε την πρώτη ανάρτησή μου, ειδικά στο περιεχόμενό της.
    Υ.Γ.2: Μετά φίλε Yuri απορείς για τις σπάνιες αναρτήσεις μου.

    Α.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Trash δεν δυσκολεύτηκε ιδιέταιρα να εντοπίσει την θέση σου για αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα:
      "Στρατηγικός στόχος δεν είναι ο σοσιαλισμός... Συγνώμη. Ο Λενιν ορίζει ως στρατηγικό στόχο, το ενδιάμεσο εκείνο απαραίτητο βήμα, που η υλοποίησή του θα φέρει το επαναστατικό κίνημα να μιλάει με καλύτερους όρους. Ένα τέτοιο βήμα ήτανε για τους μπολσεβίκους η αστική επανάσταση στη Ρωσία. Να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δε γίνεται στην Ελλάδα να είναι στρατηγικός στόχος ο σοσιαλισμός!"
      Για το πόση σχέση μπορεί να έχει η Ρωσία του 1905 με την Ελλάδα του 2012, σε αφήνω να το ξανασκεφτείς.
      Το "κομματικό εγχειρίδιο" λέει πως για να έχεις τέτοιο υφάκι αφ'υψηλού κριτή των πάντων, το λιγότερο που οφείλεις είναι να έχεις ενταχθεί σε κάποια συλλογικότητα που αγωνίζεται, με τα λάθη και τις αστοχίες της, γιατί λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα.
      Η τακτική ζητάω λογαριασμό από τους πάντες-και δεν έχω υποχρέωση να δώσω σε κανέναν (γιατί παρακολουθώ την ταξική πάλη σαν ποδοσφαιρικό ντέρμπυ από την εξέδρα-και σχολιάζω τις επιδόσεις των παικτών), καβαλημένο καλάμι μυρίζει...

      Διαγραφή
  72. Άντε να γράψω κι εγώ που γράφω σπάνια και να πως σε κάθε λογής blog και σε κάθε site ξέρεις πλέον τι θα συναντήσεις. Ευρωπαικά φόρουμ, Γένοβες, Δεκέμβρης, κίνημα της κουκούλας, αγανακτισμένοι, κίνημα της πατάτας. Μας έχετε ζαλίσει τον έρωτα κάθε φορά με το επαναστατικό υποκείμενο.

    Αφού το ΚΚΕ δε σας κάνει τη χάρη να υποκύψει στην αξεπέραστη βλακεία κάθε φορά, γιατί δεν προχωράτε εσείς ένα βήμα παραπέρα; Γιατί δεν ξεπερνά η κοινωνία το δήθεν ξεπερασμένο ΚΚΕ;

    Πρώην που ηττήθηκαν όχι στις ηγεσίες αλλά στη βάση, καλλιτέχνες που ψάχνουν να είναι αρεστοί παντού (Γεια σου Βασίλη με το τραγούδι της πλατείας) και από δίπλα όλος ο συρφετός μαζί.

    Ενότητα της αριστεράς λέει ο άλλος! Και είναι και στον Σύριζα! Ρε σπάνιε αρθρογράφε, ο Κουβέλης δεν έφυγε πρόσφατα από ΣΥΡΙΖΑ; Ο Αλαβάνος δεν την έκανε λίγο πιο πριν; Η ΚΟΕ δεν έχει πέσει στις συμπληγάδες του φραξιονισμού ανάμεσα σε Λαφαζάνη και επανάστασης; Ας τα βρείτε πρώτα εσείς που έχετε το θράσος να θέλετε να συμπαρασύρετε και το ΚΚΕ στη σήψη σας και αφήστε το ΚΚΕ ήσυχο.

    Την κουκούλα δεν την είχατε συστατικό του κινήματος πρόπερσι.Φέτος την κάνατε προβοκάτσια.

    Δε σας πιάνει κανείς πουθενά. Αλλά το ΚΚΕ στο χέρι και να απολογείται σε σας δε θα το καταφέρετε ποτέ. Εκεί είναι η γραμμή καθαρότητας. Αν τυχόν ποτέ το ΚΚΕ γίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε τα ίδια χνώτα, τότε θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα για το ΚΚΕ. Ως τότε θα διαβάζουμε τα πονήματα του Αλέκου στο Έθνος για να γελάμε και το κίνημα της πατάτας στο Mega για να παίρνουμε ιδέες για τον σοσιαλισμό.

    Ανώνυμος σπάνιος συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Varometro

    Επειδη ειπα πως θα επεκταθω οσον αφορα την τοποθετηση σου
    τα περισσοτερα εχουν ειπωθει που ηθελα να πω, πολλα απο αυτα απο τον τρας.

    Ενα μονο

    Για εμενα οσον αφορα το "γιατι ο κοσμος δεν πλησιαζει το ΚΚΕ" οι αιτιες εχουν την εξης ιεραρχια.

    α) Γιατι οι συνθηκες δεν εχουν ωριμασει ακομα
    β) Γιατι ο κοσμος εχει βαθυα μεσα του γαντζωμενη την πασοκονοοτροπια, η οποια ξεπερνα το κομμα πασοκ και εχει γινει κατι σαν συγκολητικη ουσια της ιδιαιτερης μορφης του καπιταλισμου που ανθουσε στην χωρα μας
    γ) Το κομμα, που εννοειται πρεπει να κανει οτι καλυτερο μπορει, ασχετα με την αντιξοοτητα των συνθηκων

    Ομως η "αθωωση" σε τετοια ζητηματα του λαου, που μεχρι πριν λιγο καιρο ψηφιζε πασοκ νδ, και τωρα ψαχνει τον αντικαταστατητους να ψηφισει, εμενα δεν με συγκινει. Η ευθυνη του κοσμου για την πολιτικη του παραίτηση, ειναι ασυγκριτα μεγαλυτερη απο αυτή του κομματος.

    Αυτα τα ολιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο κοσμος δεν πλησιαζει το ΚΚΕ γιατι ακομη ειναι δεμενος πισω απο το κεφαλαιο του αυτο του δινει και τρωει τωρα βεβαια αυτο δυσκολευεται να το κανει συνεπως και η επιρροη του ΚΚΕ θα αυξανεται οι επαναστατικες συνθηκες ειναι αντικειμενικες συνεπως η υπερβαση αυτη θα γινει αργα και βασανιστικα και απο λιγους. για να εχουμε μια ταξη μεγεθων οι μπολσεβικοι το 1917 ηταν περιπου 240χιλ σε μια χωρα 150εκ Με αλλα λογια πριν την επανασταση δε θα εχουμε πεισει την πλειοψηφια θα νικησουμε αν μεινει ουδετερη αν συνεχιζει και ειναι με το κεφαλαιο ενεργητικα θα ηττηθουμε

      Διαγραφή
  74. ΥΓ

    Συζητηση πολύ συχνη με συμπολιτες μου

    - Αντε να κυβερνησετε και εσεις να δουμε τι θα κανετε
    - Μα εμείς για να κυβερνήσουμε πρεπει να κάνετε και εσεις
    - Α..καλά, απο εμάς περιμένετε(γέλιο ειρωνικό) κατάλαβα...

    Με λιγα λογια δεν εχουν καταλαβει οτι λαικη εξουσια σημαινει και λαικη ευθυνη και λαικοι αγωνες, και οταν τους το εξηγεις στραβωνουν, γιατι θελουν να βρισκονται στον αυτοματο πιλοτο.

    Υπαρχουν βεβαια και δεκαδες αλλα παραδειγματα προσωπικης μου εμπειριας, αλλα ειμαι σιγουρος οτι οποιος μιλαει με τον κοσμο για πολιτικη θα τε εχει ακουσει και ο ιδιος οποτε δεν θα επεκταθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Βεβαια καπου καποιος καποτε, ολο και θα καταλαβει
    για αυτο και συνεχιζω να μιλαω με ανθρωπους οσο μπορω, ακομα και αν αυτο ειναι μερικες φορες ψυχοφθορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ρε Ανώνυμε σπάνιε συγγραφέα, έχω την εντύπωση πως σε μένα αναφέρεσαι.

    Αυτή η εντύπωση βέβαια μου προκύπτει από την ειρωνική επανάληψη κάποιων χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησα και όχι από την οποιαδήποτε αναφορά σε κάτι που έγραψα. Από αυτά που γράφεις, μάλλον δε διάβασες χριστό από ότι έγραψα (ή δεν κατάλαβες χριστό), ή απαντάς ταυτόχρονα σε μένα και σε κάποιον άλλον... Ανόητες επαναλήψεις μόνο, περί αιώνιας καθαρότητας του ΚΚΕ από τη σήψη, περί θράσους και άλλες αυτάρεσκες χαζομάρες...
    Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι και εσύ χρησιμοποίησες την ίδια γλωσσική λειτουργία που αναφέρθηκα προηγουμένως με τις ίδιες "σκληρές" κλισέ ατάκες... Πλέον ανήκω στον ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, μου προσάπτονται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης, η ΚΟΕ, οι κουκούλες και το θράσος που τολμάω να κάνω κριτική δημόσια στο ΚΚΕ.

    Ήμουνα σίγουρος για την έκβαση αυτών των αναρτήσεων, αλλά επέμενα μήπως και διαψευσθώ... Και επειδή ο ρόλος της εργατικής τάξης και της κομμουνιστικής αριστεράς, είναι δυνητικός και όχι νομοτελειακός, ναι μάλλον το ΚΚΕ χωρίς αλλαγή ρότας σε μία συνεπή ταξική - λαϊκή πολιτική γραμμή θα το ξεπεράσει η κοινωνία και η ιστορία η ίδια, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή...

    Τέλος με την επανάσταση των πληκτρολογίων. Άκρη δε βγάζουμε από δω...

    Α.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε Α.Ν.:
      Όπως είπες κι εσύ "Η πολιτική δεν είναι video game". Πολύ σωστό αυτό. Πρακτικά όμως αυτό για μένα σημαίνει ότι μιλάμε για πραγματικό κόσμο με τις αντιθέσεις του, τις ανεπάρκειές του, τους φόβους του, την ωριμότητά του κλπ., κι όχι για ένα παιχνίδι (του μυαλού).
      Επομένως εννοείται ότι οι όποιες επιλογές -που γίνονται μέσα στην πραγματική ζωή- έχουν το στοιχείο της συγκριτικής αξιολόγησης: "Αυτό μου φαίνεται πιο σωστό από το άλλο." Η σύγκριση λοιπόν είναι αναπόφευκτη, δεν γίνεται για λόγους υπεκφυγής.

      Δεν ξέρω αν εσύ το βλέπεις, αλλά για μένα είναι ολοκάθαρο:
      Ακόμη και το πολύ απλοϊκό "ενότητα", που πιπιλά πλέον ο καθένας, από τον Καζάκη μέχρι τον...Κούλογλου έχει 100 διαφορετικές εκδοχές. Όπως και να το κάνουμε είναι άλλη η ενότητα με το Καμένο και τους...αναρχικούς κι άλλη η ενότητα του μ-λ χώρου! Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και η τραγελαφική κατάσταση να είναι πολυδιασπασμένοι αυτοί που ως κεντρικό τους σύνθημα έχουν την ενότητα!!! Μέσα στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρεις από αυτές τις ενότητες όπου η μία ανταγωνίζεται και υπονομεύει την άλλη, ενώ δεν λείπουν και οι διασπάσεις(!!) της "ενότητας", όπως το Μέτωπο του Αλαβάνου!
      Είναι απίστευτο πραγματικά, καταντά κυριολεκτικά αυτογελοιοποίηση.

      Δεύτερον, επειδή ακριβώς δεν μιλάμε για video game, η σωστή γραμμή ερήμην του κόσμου γίνεται...λάθος γραμμή. Δεν μπορεί να μιλά κανείς για "γραμμή μαζών" χωρίς τις μάζες. Κάτι σημαντικό λείπει.

      Τρίτον, δεν φταίει το ΚΚΕ αν κάποιοι θέλουν να αναπληρώσουν αυτό το σημαντικό κολλώντας δεξιά κι αριστερά άνευ όρων σε ό,τι βρουν, ακόμη κι αν είναι τα φανταστικά κινήματα των μπλόγκερς ή των διάφορων που απαγορεύουν την παρουσία κομμάτων στις πλατείες.

      Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα ήθελα να μου πεις εσύ με ποιά "άνεση" κάνεις τέτοιου τύπου κριτική στο ΚΚΕ, όταν όλα τα υπόλοιπα γύρω του έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα! Η κριτική σου αγαπητέ είναι πολύ αφ' υψηλού, γι αυτό και σου απάντησα όπως απάντησα:
      Από ΠΟΥ αντλείς αυτό το "ύψος";
      Γιατί εγώ δεν βλέπω κάτι στο οποίο να μπορείς ν' ακουμπήσεις για να μιλήσεις με τέτοια απαξίωση και υφάκι για το ΚΚΕ. Εκτός κι αν έχεις υψωθεί μόνος σου στην θέση του απόλυτου Κριτή, που δεν το πολυπιστεύω, οπότε το ζήτημα θα ήταν ψυχολογικής φύσεως.

      Υγ: Περί μικροαστών, μιας και το έθιξες: Οι μικροαστοί πλέον χτυπιούνται ανελέητα. Προλεταριοποιούνται μαζικά είτε το θέλουν είτε όχι. Και δεν τους κλείνει το μαγαζί ο σοσιαλισμός. Ο καπιταλισμός τους το κλείνει και τους καλεί να γίνουν (αν φυσικά έχουν τα..."προσόντα") υπάλληλοι των πολυεθνικών του κλάδου με τρεις κι εξήντα. Το μπαλατζάρισμα λοιπόν, τα "ναι μεν αλλά" και τα όνειρα για δανεική κοινωνική ανέλιξη τελείωσαν. Θα πρέπει να επιλέξουν στρατόπεδο και το πιο λογικό είναι να πάνε στο στρατόπεδο που ο ίδιος ο καπιταλισμός τους στέλνει: Αυτό του προλεταριάτου.

      Όμως κάποιοι από αυτούς απαιτούν ουσιαστικά από το προλεταριάτο να "αποκαταστήσει" τα όνειρα της κοινωνικής τους ανέλιξης στην δική του πλάτη, γι αυτό και η κριτική που ασκούν έχει ματαιόδοξα και σχεδόν εκνευριστικά χαρακτηριστικά. Αν είναι λοιπόν τέτοια η κριτική τότε ας στηρίξουν την αστική τάξη για άλλη μια φορά, όπως την στήριζαν τόσα χρόνια δίνοντάς της 80%.
      Έτσι κι αλλιώς η τελευταία τους θα είναι, πριν ο Σοβιετικός εργάτης του 1950 αρχίσει να τους φαίνεται ιδιαιτέρως προνομιούχος και καλοζωϊσμένος.

      Διαγραφή
    2. Διευκρίνηση:
      Στο τρίτο σημείο εννοούσα "αυτό το σημαντικό κενό"

      Διαγραφή
    3. @Α.Ν.
      Προφανώς η "συνεπής ταξική - λαϊκή πολιτική γραμμή" είναι η εγκατάληψη η εγκατάληψη του σοσιαλιστικού προτάγματος όπως μας λες παραπάνω.
      Τρικυμία εν κρανίω...

      Διαγραφή
  77. @astyanaktas:
    Ο.K. μας έπεισες. θα κάψουμε δημοσια τα βιβλία του Marx και του Lenin, θα ορκιστούμε πιστη στο αιώνιο και άφθαρτο του καπιταλισμού, θα κάνουμε και την αυτοκριτική μας που τόσα χρονια λέγαμε πως δεν εξανθρωπίζεται, και ο δρόμος για την ενότητα με τους σφουγκοκολάριους της ΕΕ θα είναι ανοιχτός. Όλοι μαζί θα φτιάξουμε έναν ιμπεριαλισμό ...κούκλα σου λέω!
    θα σε παρακαλούσα να μην λες ανακρίβειες για το λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΝ, γιατί θα με αναγκάσεις να σε εκθέσω με παραπομπές από την ΑΥΓΉ και συνεντεύξεις του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @astyanaktas:
    μερικά (μονο) παραδείγματα:
    -Νταήδες κι επίδοξοι δικτάτορες οι κουκουέδες για την ΑΥΓΗ
    http://fadomduck2.blogspot.com/2012/01/blog-post_2919.html
    -Συνέντευξη- καταπέλτης Τσίπρα... με ονοματεπώνυμα
    http://fadomduck2.blogspot.com/2012/01/blog-post_819.html
    -"Αυγή" εναντίον απεργίας χαλυβουργών!
    http://fadomduck2.blogspot.com/2012/01/blog-post_2507.html
    -Αλ. Τσίπρας: "Ασπιρίνη από μόνο του το ευρωομόλογο"
    http://fadomduck2.blogspot.com/2011/08/blog-post_8684.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. αστυάνακτας: Γεια χαρά σου !

    1. Ουπς ! Δίκιο έχεις ! Το παίρνω πίσω !
    (ο Ομπάμα είναι όντως αριστερός, ο Τσίπρας όμως ... άστα ... )

    2. Εεεεεεεεε ;;;;;;;;;;;;; Έλλειπες όλο αυτό το διάστημα από την Ελλάδα ; Άκου ο Τσίπρας μιλάει για κρίση του καπιταλισμού ... Πλάκα μας κάνεις ...

    3. Λυπάμαι, αλλά έχεις χοντρό πρόβλημα ... Διαστρεβλώνεις, παραχαράσεις, χρησιμοποιείς φαιά προπαγάνδα, συκοφαντείς, λες χονδροειδή ψέματα ... και ... και ζητάς και ... εντότητα !!!

    Άσε ρε παλληκάρι μου ...
    Συμφιλιώσου πρώτα με την αλήθεια ... και το ξέρεις ... εδώ είμαστε εμείς !

    Α και κάνε τον κόπο να δεις τα λινκς που σε παραπέμπει ο TRASH πριν ξανασχολιάσεις.
    Μην εκτίθεσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαρε...όπως ξερεις πολύ καλά...ότικαι να πεις δε σου κρατάω κακία, γιατί είσαι φίλος μου....όπως και ο TRASH
      Ουδεμία απάντηση Φάρε μου σε όσα είπα...Το γνωρίζω αυτό από τις πολλές κουβέντες που έχουμε κάνει....Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα εξαπολύεις χαρακτηρισμούς...το δεχομαι...μεσα στο παιχνίδι είναι κι αυτό. Απλά εγω δε κάνω χαρακτηρισμούς. Επιμένω στην ενότητα, η οποία θα επιβληθεί από κάτω...και ξαναλέω θα είναι νταλα μεσημέρι...

      ΥΓ: Όχι δεν ήμουν στο εξωτερικό...στους δρόμους είμαι εδώ και καιρό, όπως και συ άλλωστε.

      αστυάνακτας

      Διαγραφή
  80. @astyanaktas:
    Την συγνώμη μου που σε πήρα από τα μούτρα, και δεν σε καλοσόρισα καν στο μπλογκ. Οσο και αν θα σου φανεί περίεργο, σε συμπαθώ γιατί δείχνεις να τα πιστεύεις όσα λες (άσχετα εάν σε εκθέτουν οι σύντροφοι σου). Ο λόγος της αγένειας μου ήταν πως το ακριβώς προηγούμενο σχόλιο που είχα κάνει σε κάποιον Γεωργίου Α. 'ηταν το εξής:
    "@Γεωργίου Α.
    Ο επόμενος που θα εκφράσει την ιταμή απαίτηση για ιδεολογική υποταγή του ΚΚΕ στην "σοσιαλδημορατια" προκειμενου "να ενωθεί η αριστερά" θα ακούσει άσχημα μπινελίκια.
    Aλλοι προτίμησαν να ενωθούν από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΛΑΌΣ στην Ικαρία εναντια στο ΚΚΕ. Για τις "κολεγιες" με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ εναντια στο ΠAΜΕ, δεν μιλάμε καν... Και τώρα "το ΚΚΕ δεν θέλει ενότητα- εμείς θέλουμε".
    Ρε, σας είπαν οι καθοδηγητές σας πως οι κομμουνιστές είναι χαζοί, και εσείς το πιστέψατε;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH..και γω σε συμπαθώ,όπως και άλλους σ. του ΚΚΕ με τους οποίους εχουμε πολύ καλές σχέσεις.
      Για τα λινκ...επιφυλάσσομαι ν' απαντήσω...

      αστυάνακτας

      Διαγραφή
  81. Μπορεί να μην θέτει σοβαρή πολιτική άποψη ο Μητροπάνος αλλά ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τόσους πολλούς να ανοίξουν τόσο μεγάλη κουβέντα? Πραγματικά τα διάβασα όλα και μπορώ να πω ότι χαίρομαι γι'αυτό που βλέπω.... Κυρίως από αυτούς που δεν είναι κοντά στο κόμμα αλλά δειλά δειλά θέλουν να δουν τι παίζει....
    Μπράβο ρε παιδιά! Άντε λίγο ανοιχτή κριτική σκέψη με όσες πληροφορίες μπορεί να μαζέψει ο καθένας...
    Επίσης να πω ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον AntonXXX... Για το πως πρέπει να προβληθούμε περισσότερο εννοώ κυρίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Romane

      Eισαι απο τους λιγους σχολιαστες, εδω, που παραδεχθηκαν, ανοικτα, οτι ειναι καλες τετοιου ειδους συζητησεις και οπως καταλαβαινεις ανεφερα το παραδειγμα του Μητροπανου περισσοτερο σαν αφορμη, για να ανοιξει μια μεγαλη κουβεντα, κι ας μας προεκυψε ...εφ ολης της υλης! :)

      Oμως, για μενα σκοπος ηταν, οπως λες κι, εσυ να υπαρξει μια ''ανοιχτή κριτική σκέψη'' και μια καλοπροαιρετη συζητηση αναμεσα σε οπαδους και φιλους, ωστε να βγουν στην επιφανεια πολλα θεματα τα οποια συχνα ειτε δεν εχει κανεις υπ οψιν του, ειτε δεν γνωριζει, ειτε εχει πληροφορηθει λαθος και μεσα απο τη συζητηση μπορει να συμβαλλει, αλλα και να ωφεληθει απ ο τι ακουσει!

      Ελπιζω οτι τα σχολια που εγιναν εδω σχετικα με αναγκες αλλαγων με σκοπο να συσπειρωθουν ολο και περισσοτερα ατομα, να φτασουν εκει που χρειαζεται,ετσι ωστε μερικα πραγματα που δεν απαιτουν πολλα χρηματα, να παρουν το δρομο της βελτιωσης, οχι γιατι το λεμε εμεις, αλλα επειδη ειναι αναγκη να γινουν ΤΩΡΑ περισσοτερο απο ποτε!

      Διαγραφή
  82. Οι κλισέ εκφράσεις Α.Ν. είναι θέση και γραμμή που εσύ πολεμάς. Εσύ πλέον ανήκεις στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο λες. Κράτα μία στάση λοιπόν για να ξέρουμε και τι κριτικάρουμε διότι εμείς έχουμε ένα κακό ελάττωμα να παραμένουμε κομμουνιστές και να μη μας παίρνει ο αέρας.

    Απλά κι εγώ έχω βαρεθεί την ίδια κλισέ επιχειρηματολογία για την ενότητα της αριστεράς. Καταστάλαξε εσύ που δεν ξέρεις που θα βρίσκεσαι αύριο και άσε σε παρακαλώ έξω από τον βούρκο σας, το ΚΚΕ.

    ο ίδιος ανώνυμος συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Άργησα αλλά ας κάνω και εγώ μια παρέμβαση.Ίσως φανεί ότι είμαι εκτός θέματος, αλλά ουσιαστικά θέλω να απαντήσω σε κάποια σχόλια με τον τρόπο μου.
    Δεν θα κριτικάρω τον Μητροπάνο.Μου αρκεί να λέει ότι στηρίζει ακόμα το Κ.Κ.Ε.Καλλιτέχνης είναι ,σε κάποια ηλικία είναι ,έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις με την υγεία του ,το ξεπερνάω.

    Πάμε τώρα στο σχόλιο μου.

    Το ερώτημα που πρέπει να θέσει στον εαυτό του ο κάθε φίλος-φίλη που υποστηρίζει το Κ.Κ.Ε. είναι αν το εμπιστεύεται ως κόμμα.Όχι αν συμφωνεί σε όλα , όχι αν του δίνει το βραβείο του τέλειου κόμματος αλλά αν το εμπιστεύεται.Και να κάνει την ίδια ερώτηση για τα υπόλοιπα κόμματα.

    Από την στιγμή που εμπιστεύεται το κόμμα, έχει 3 επιλογές.

    1) Να συστρατευθεί και να ενταχθεί στο Κ.Κ.Ε-Κ.Ν.Ε-Π.Α.ΜΕ κλπ με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.
    2) Να το υποστηρίζει και να το προπαγανδίζει (αφού το εμπιστεύεται ,θεωρεί ότι πρέπει να διαδοθούν οι θέσεις και να μεγαλώσει η απήχηση του σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που δεν εμπιστεύεται)
    3) Να το ψηφίζει όποτε γίνονται εκλογές.

    Και οι 3 επιλογές βοηθούν το Κόμμα στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Αυτό που δεν βοηθά είναι να σπαταλά δυνάμεις και χρόνο κυρίως δημόσια και στο διαδίκτυο αναδεικνύοντας αδυναμίες του Κόμματος.Ή εμπιστεύεσαι κάτι ή όχι.Αυτό σε όσους λένε π.χ. είμαι Κ.Κ.Ε και αναλώνονται ώρες των ωρών στο αν η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε ήταν επικοινωνιακά ορθή ή όχι.Εμπιστεύεσαι το καράβι μέχρι τέλους και αν βουλιάξει θα βουλιάξεις και εσύ, αν βρει την χώρα της Επαγγελίας , την βρήκες εσύ.Στην τελική εσύ κάνεις την επιλογή σου να έχεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της.

    Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι ο χρόνος μας είναι ατέλειωτος. Για μένα που έχω ένα μπλογκ,δουλειά,οικογένεια και κάποια χόμπι , βλέπω το αντίθετο.Ο χρόνος είναι πολύτιμος και όχι δεν είναι χρήμα, αλλά είναι στιγμές και εμπειρίες ζωής.

    Πολλοί φίλοι(πραγματικοί όχι διαδικτυακοί) δεν κατανοούν πχ γιατί κάθομαι και ανεβάζω εκτός από ανακοινώσεις του Κ.Κ.Ε, κείμενα από το ΑΣΚΕ (!!) ,ΣΥΝ ακόμα και από την ΔΗ.ΑΡΙ.Ποιο λένε το κέρδος για το Κ.Κ.Ε που υποστηρίζω.

    Προφανώς έχω κάποιο σχέδιο και σκοπό τον οποίο για να τον εξηγήσω ξανά και ξανά και για να ανταπαντήσω σε όλα τους ερωτήματα χαλάω τόσο χρόνο που στην τελική με φέρνουν εκτός εαυτού.

    Και λέω το εξής σε όλους τους φίλους και φίλες που εμπιστεύονται το Κ.Κ.Ε και όχι το ΧΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ.

    Γιατί ο Ριζοσπάστης αντί να πουλάει 100 χιλιάδες φύλλα καθημερινά ,βρίσκεται τόσο χαμηλά;
    Γιατί δεν βλέπετε τις ειδήσεις του 902 αλλά ακούτε την Τρέμη ,ή τον Σρόιτερ κ.ο.κ
    Γιατί οι ιστοσελίδες του Κ.Κ.Ε ,ΠΑΜΕ ,Ριζοσπάστη είναι τόσο χαμηλά σε σχέση με άλλα μπουρδοsites πολιτικά και άλλα ;

    Πόσοι είμαστε; 500.000 χιλιάδες ; 800.000 χιλιάδες; Είτε μέλη ,είτε συνοδοιπόροι, είτε ψηφοφόροι ΔΕΝ φαινόμαστε αρκετά ! Πρώτα μα κάνουμε μια αυτοκριτική εμείς, να καταμερίσουμε πιο σωστά τον χρόνο μας και μετά ας μιλάμε για αδυναμίες του Κ.Κ.Ε.Και βάζω και την αφεντιά μου μέσα.

    Αν είμαστε βιαστικοί και θέλουμε Σοσιαλισμό στις 18 ,ας δούμε πόσο τρέχουμε εμείς.

    Και επιτέλους σύντροφοι για να επικεντρώσω την πικρία μου σε ένα και μόνο θέμα που μου έχει γίνει εμμονή! Αγοράστε και διαδώστε τον Ριζοσπάστη,κόκκινη προπαγάνδα στην προπαγάνδα του εχθρού.Να τον διαβάσει από τον μικρό Νικόλα που πάει πρώτη Γυμνασίου έως και τον αρτηριοσκληρωτικό αντιΚΚΕ θείο σου.Όχι αύριο ,σήμερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Το λεγόμενο κίνημα της πατάτας αποδεικνύει αυτό που λέω.Ο εχθρός έψαχνε την αφορμή.Η προπαγάνδα του εχθρού ήταν σαν μια επίθεση με σμήνος βομβαρδιστικών.Και τα αντιαεροπορικά συστήματα μας αντί να σφυροκοπούν τα αεροπλάνα και να μειώσουν τις απώλειες μας,σιγούν για να συζητάμε αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ή αν στην τελική μας έτρωγε ο κ...ς μας και καλά κάνουν που μας σκοτώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...