27 Μαρ 2012

Πέρι εκλογών κοινοβουλίου και συνεργασίας της αριστεράς…

Όλοι οι αριστεροί μαζί μπορούμε! Δεν θα προλαβαίνουμε να μαζεύουμε έδρες!

Διαβάζω και ακούω διάφορα εδώ και καμπόσο καιρό, και συγκεκριμένα από όταν άρχισαν να γίνονται οι πολιτικές συζητήσεις ξανά της μόδας, δηλαδή την μεταμνημονιακή εποχή. Από τα πολλά που ακούω περισσότερη εντύπωση μου έχει κάνει όλη αυτή η εκλογολογία που μονοπωλεί τις περισσότερες από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών. Στα πλαίσια αυτής της εκλογολογίας λοιπόν γίνεται κουβέντα για συνεργασία της αριστεράς, για αντιμνημονιακό μέτωπο και άλλα τέτοια, για να διώξουμε την ΤΡΟΙΚΑ και να σωθεί η χώρα.
Να πάτε λέει όλοι οι αντιμνημονιακοί μαζί να πάρετε 40% στις εκλογές να σας δώσουν τις 50 έδρες και να τους κατεβάσετε τα σώβρακα στη βουλή…
Όχι, δεν θα κάτσω να αναλύσω γιατί δεν «παίζουν» καν οι 50 έδρες, γιατί το μνημόνιο και η ΤΡΟΙΚΑ είναι μόνο η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου, γιατί η «αριστερά» δεν μπορεί να ενωθεί και γιατί αυτά τα περί ένωσης αποτελούν απλά κουτοπόνηρα τεχνάσματα.

Αυτό που εμένα με προβληματίζει είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται έξω από την πεπατημένη, να ξεπεράσει τον αστικού τύπου κοινοβουλευτισμό, να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από νομοθετικά σώματα, νομοθετήματα, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κλπ…
Δυστυχώς ο πολύς ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται με όρους ολυμπιακός-παναθηναικός, κομματάρα ομαδάρα, να βγούμε πρώτοι να τα αλλάξουμε όλα, στις 18 σοσιαλισμός και τα ρέστα.
Ξεχνάει ο κόσμος ή δεν ξέρει ότι κόμματα σε στυλ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εκλεγόταν για να κυβερνήσουν απλά διαχειριζόταν τις υποθέσεις ενός υπάρχοντος συστήματος, του καπιταλιστικού. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο ο κόσμος έχει καταλάβει ότι όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην ζωή του προς το καλύτερο.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όσοι την θέλουμε, πως θα γίνει αυτό;
Με εκλογές;
Μέσα από την βουλή;
Όχι φυσικά
Ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι με συνεχείς λαϊκούς αγώνες και δράσεις, με σύγκρουση, με οργάνωση, με επαγρύπνηση.
Δηλαδή το «ψηφίζω μια συμμαχία της αριστεράς για να την βγάλω κυβέρνηση και την πέφτω για ύπνο» δεν παίζει.
Και δεν παίζει όχι μόνο επειδή ένα κόμμα η ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα για την ανατροπή χωρίς την συνεχή συμμετοχή του λαού. Αλλά και επειδή ένας αχταρμάς από διάφορα κόμματα και αποκόμματα της αριστεράς ακόμα και αν έχουν καλό σκοπό(που δεν έχουν) δεν μπορεί να καθοδηγήσει ούτε τον εαυτό του, πόσο μάλλον τον λαό(εργατική τάξη).
Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί στις κουβέντες και στην καθημερινότητα μας είναι όχι η στείρα εκλογολογία, το να πάει αυτός με εκείνον για να κερδίσουμε, αλλά το πώς εμείς οι ίδιοι θα κινηθούμε για να ενταχθούμε στον αγώνα, δηλαδή στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στις κλαδικές οργανώσεις, στους δρόμους κλπ. Όλα αυτά όχι επειδή τα λέει το ΚΚΕ(καλά και για αυτό:)  αλλά επειδή άλλος τρόπος για να έρθουν τα πάνω κάτω δεν υπάρχει.
Και θα πει κάποιος διαβάζοντας όλα τα παραπάνω
Αν είναι έτσι γιατί το ΚΚΕ δεν φεύγει από το κοινοβούλιο;
Ας παραθέσουμε μερικούς λόγους:
-        Με το να μένει το ΚΚΕ στο κοινοβούλιο αναγκάζει ως ένα βαθμό το σύστημα να μην το πετάξει στο περιθώριο επικοινωνιακά.
-        Μέρος της ταξικής πάλης διεξάγεται και στο κοινοβούλιο, αν το ΚΚΕ δεν είχε παρουσία και εκεί, σε συνδυασμό πάντα με τη δράση του κόσμου του στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς, πολλοί από τους νόμους που ψηφίζονται σήμερα θα είχαν ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια.
-        Το κόμμα στα μάτια του κόσμου που έχει μάθει να σκέφτεται με όρους αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αποκτά ένα κύρος όσο έχει μια Α κοινοβουλευτική δύναμη, μεγαλώνει δηλαδή η επιρροή του στον λαό.
Πάντως να είστε σίγουροι πως όταν η ταξική πάλη φουντώσει, στο ΚΚΕ δεν θα επιτρέπεται όχι μόνο να συμμετέχει στις εκλογές(αν θα γίνονται εκλογές τότε) αλλά θα κριθεί παράνομο και θα αρχίσουν απίστευτοι διωγμοί εναντίον των στελεχών των μελών και όλων εκείνων που αγωνίζονται στο πλευρό του ή το υποστηρίζουν με τον έναν η τον άλλο τρόπο.
Αν πρέπει κάτι να μας μείνει είναι ότι λαός και κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται και δεν παλεύει η ίδια για το αύριο της, αλλά αντ΄ αυτού αναζητά μεσσίες, είναι λαός και κοινωνία που δεν μπορεί να προοδεύσει και είναι καταδικασμένη να βλέπει πάντα τους μεσσίες της να μετατρέπονται σε δυνάστες.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

30 σχόλια:

  1. Αυτό που εμένα με προβληματίζει είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται έξω από την πεπατημένη, να ξεπεράσει τον αστικού τύπου κοινοβουλευτισμό, να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από νομοθετικά σώματα, νομοθετήματα, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κλπ…

    ------------------------------------------------

    Αυτός είναι ο λαός δεν αλλάζει.

    Οι εκλογές που έρχονται είναι μεγάλη ευκαιρία για το ΚΚΕ και την αριστερά.

    Με κοινό ψηφοδέλτιο και όχι συμμαχικό ίσως ήταν πρώτο κόμμα και θα έπαιρνε 50 έδρες μπόνους.

    Χαρίζουμε την εξουσία πάλι στους κλέφτες καπιταλιστές και καπιταληστές.

    Αν περιμένεις από τον λαό να γίνει σοφότερος να καταλάβει αυτά που λες μάλλον πρέπει να περιμένεις πολλές δεκαετίες ακόμα.

    Είμαι με το ΚΚΕ αλλά απογοητευμένος που θα δώσω την ψήφο μου απλά για να χαρούμε με ένα 10 ή 12%.

    Αν είχε στρατηγική ο Περισσός θα κατέβαινε με κοινό ψηφοδέλτιο, το ΚΚΕ θα έβγαζε περισσότερους βουλευτές λόγω οργάνωσης από το ΣΥΡΙΖΑ και θα είχε τον έλεγχο της κατάστασης.

    Αν μάλιστα είχε αυτοδυναμία αυτό το ψηφοδέλτιο ο λαός θα είχε αισιοδοξία και νέες δυνάμεις στους χώρους δουλειάς θα πήγαιναν στο κόμμα.Θα γινόμασταν ελκυστικοί.

    Λέμε δεν παίρνουμε την εξουσία γιατί τι να την κάνουμε με τους οπορτουνιστές.Θα δημιουργήσουμε αυταπάτες και τέτοια.

    Καλύτερα αυταπάτες παρά πάλι πασοκ και νδ και καρατζαφερη εξουσία.

    Δηλαδη το ΚΚΕ αν νέρωνε το κρασί του προσωρινά και έπαιρνε με το συριζα και το δημαρα την εξουσια δεν θα είχε σχέδιο σε 1 ,2 ,3 χρόνια να γίνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να το ακολουθήσουν οι μάζες ;

    Παλι από κάτω θα είμαστε και τρώμε χαστουκια και φάπες.

    Λυπηθείτε μας.

    Πιστεύω στο ΚΚΕ αλλά αν πεθάνω από την πείνα και την εξαθλίωση τι νόημα θα έχει ;

    Λυπάμαι όσοι είμαστε ΚΚΕ της γενιάς του Πολυτεχνείου και έχουμε κάποια ηλικία και πάμε σαν πρόβατα στην σφαγή στις εκλογές αυτες.

    Δεν θα προκάνουμε σύντροφοι να δούμε ούτε την αρχή της αρχής της επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε κουβανε καλημερα
      με καλυψε απολυτα ο φαρος

      Διαγραφή
  2. Τα ίδια ... και τα ίδια ... Κάθε φορά ...

    Η όποια ενότητα (κι αυτοί που την ΕΝΝΟΟΥΝ και αυτοί που απλά "παίζουν" με τη λέξη) ΔΕΝ γίνεται σε επίπεδο κορυφών !

    Γίνεται στη βάση, στον κόσμο, στις γειτονιές, στα συνδικάτα ...
    Εκεί τι βλέπουμε ;
    Μια σειρά "αριστερούς" να πάνε χέρι - χέρι με το ΠΑΣΟΚ ... ή και με άλλους ΕΚΤΟΣ του ΚΚΕ !
    Παράδειγμα χαραχτηριστικό η Ικαρία στις εκλογές της τοπικής διοίκησης !

    Είναι γεγονός, ότι έτσι και το ΚΚΕ - η Αλέκα Παπαρήγα - έβγαινε και έλεγε, εντάξει ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί μια μεγάάάάλη Αριστερά, θα γέλαγε ο κάθε πικραμένος γιατί θα εισέπρατε ανάλογε αρνήσεις από όλους τους ...

    Αλλά, να το ξέρετε όλοι, το ΚΚΕ παιγχνίδια με τέτοια θέματα ΔΕΝ κάνει !

    Παράδειγμα τρανό είναι το εξής: Αφού όλοι τους (ΣΥΝ, συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κουβέλης και λοιποί) θέλουν τόσο πολύ την ενότητα, γιατί ΔΕΝ την κάνουν ώστε να αφήσουν το ΚΚΕ ... έκθετο ;
    Έ ;
    Γιατί ;

    Ας γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους τους καλόπιστους αριστερούς ανθρώπους.
    Οι κορώνες για την ενότητα είναι παραμύθια της Χαλιμάς, ψέματα ολκής, ο στόχος είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ, γι αυτό ζουν γι αυτό αναπνέουν οι κάθε λογής "αριστερούληδες" !

    Όποιος καλοπροαίρετος πασχίζει, αγωνίζεται για μια πραγματική κοινωνική αλλαγή, ας καταλάβει ότι αυτό ΔΕΝ θα γίνει με όρους αστικής κοινοβουλευτικής πραχτικής - αυτό το σύστημα είναι κομμένο και ραμμένο για την πλουτοκρατία της χώρας -, αλλά θα γίνει με όρους Λαϊκού Κινήματος !

    Και κάτι ακόμα:
    Ρωτήθηκε προχθές η Κανέλλη, για το τι θα κάνει το ΚΚΕ αν ο λαός αποφασίσει να του δώσει ... 40 %!
    Και αυτή, έδωσε μια ΤΕΛΕΙΑ απάντηση.
    - Αν ο λαός αποφασίσει να δώσει στο ΚΚΕ 40 %, τότε, δεν θα έχει μείνει όρθιο ούτε ... κολυβρηθόξυλο !

    Πράγματι, αν θέλει ο κόσμος Κοινωνική Αλλαγή, τέτοια που να αγκαλιάζει τα δικά του συμφέροντα και όχι των παράσιτων κεφαλαιοκρατών, οι συνθήκες πλέον θα είναι τέτοιες που με μπροστάρη το ΚΚΕ, θα έρθουν τα πάνω κάτω !

    - Θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς !

    - Θα πάρει ο ίδιος ο λαός τις τύχες του στα χέρια του !

    - Δεν μας ενδιαφέρει μια Κομμούνα αλά Παρίσι ΜΟΝΟ των 72 ημερών ... Θέλουμε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ !

    υ.γ.: Θα πεθάνουμε από την πείνα και την εξαθλίωση όσο περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα από τους άλλους και δεν μπαίνουμε ΟΛΟΙ στην μάχη ...
    Κυρίως όσο δεχόμαστε τα φούμαρα που μας πουλάν κάποιοι κατ΄όνομα και μόνο αριστερούληδες ...
    Που, παριστάνουν τα πρόβατα, ενώ είναι λύκοι και είναι σφιχταγκαλιασμένοι με κάθε είδους καπιταλιστικό φορέα (ΕΕ, ΠΑΣΟΚ, ΕΠΑ κλπ.) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κουβανος, ευγε!! Ακριβως την ιδια αποψη εχω και εγω. Δεν εχουν 'καλη' στρατηγικη. Με λιγη προσοχη θα μπορουσαμε πολυ ανετα να ανακτησουμε μια εξουσια που θα μας βοηθουσε πολυ να αρχισουμε να κανουμε ολα ανω-κατω και θα γινομασταν ΠΟΛΥ πιο ελκυστικοι σε ολους μακροπροθεσμως.

    Λιγη πονηρια να ειχαμε ρε γαμωτο... Την οποια ειχε και παραεχει η Νεα Ταξη Πραγματων και μας υποδουλωνει ολους ετσι για πλακα.

    @Φαρος, ευστοχες οι παρατηρησεις σου, αλλα.. αυτο που δεν καταλαβαινετε ειναι οτι ο κοσμος εχει μεγαλωσει - μορφωθει - μαθει με ενα συγκεκριμενο τροπο (πειτε το ως προπαγανδα ή Παιδεια οπως εχει διαμορφωθει ή ο,τι αλλο θελετε), και ειναι εξαιρετικα δυσκολο να αλλαξουν τροπο σκεψης. Με τοση πλυση εγκεφαλου... Και ναι προφανως θα αλλαξουν ΟΤΑΝ φτασουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στην εξαθλιωση ΟΛΟΙ (Καλα δεν παιρνω και ορκο γι'αυτο, ετσι χαζοι που ειναι ολοι :) )

    ...Αλλα ειναι αναγκη να φτασουμε στην απολυτη εξαθλιωση οταν μπορουμε να την αποφυγουμε πολυ νωριτερα;!;!

    Πρεπει να προσαρμοστουμε εξυπνα στη ψυχοσυνθεση του καθενα.. Και σιγουρα ο τροπος προσεγγισης που εχετε αυτη τη στιγμη πετυχαινει ... το αντιθετο!!

    Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα.

    Sartiv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γινομασταν πονηροι που λες απεναντ στον κοσμο, δεν θα φτιαχναμε τις συνειδησεις αυτων αλλα θα χαλουσαμε τις δικες μας. Τα οσα λεει ο Κουβανος δειχνουν σκεψη που δεν εχει ριζοσπαστικοποιηθει δυστυχως, πρεπει και εσυ και ο κουβανος να μπειτε στον αγωνα και να αφησετε τα κοινοβουλευτικα ονειρα, εφοσον λετε οτι καταλαβαινετε, αντιθετα με τους αλλους που δεν καταλαβαινουν.

      Κατα τα αλλα διαβασε τι λεει ο φαρος και σκεψου τα ολα αυτα καλα, κατι παραπανω θα ξερει τοσα χρονια στο κουρμπετι.


      Αν δεν κανεις εσυ την υπερβαση που λες οτι καταλαβαινεις καποια πραγματα πως περιμενεις να την κανουν οι αλλοι; Και η υπερβαση δεν ειναι να ριξεις ενα ψηφαλακι στο ΚΚΕ, ειναι να συμμετεχεις στους αγωνες της εργατικης ταξης.

      Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα οσο τα μεσα δεν σε απομακρυνουν απο το σκοπο

      Αυτα καλημερα

      Διαγραφή
    2. Επισης δεν ειναι αναγκη να αλλαξουν μυαλα ολοι, ουτε καν η πλειοψηφια, αν περιμεναμε να αλλαξει μυαλα η πλειοψηφια για να ξεκινησει η επαναστα θα περιμεναμε μεχρι την δευτερα παρουσια.

      Την εξαθλιωση να ξερεις δεν θα την αποφυγουμε πασαροντας και εμεις παραμμυθα στον λαο, αλλα λεγοντας του την αληθεια οσο σκληρη και αν ειναι αυτη μεχρι να αναλαβει εστω ενα μερος το λαου τις ευθυνες του.

      ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
      ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ(η και αν μας αφησουν θα ειναι επειδη θα εχουμε γινει σαν τα μουτρα τους)

      Διαγραφή
    3. Sartiv: Φίλε μου κατ΄αρχή σε ευχαριστώ που μου απαντάς.

      Ξέρεις, δεχτή η όποια κριτική, μόνο που θα ήθελα να μου επιτρέψεις να πω δυο λόγια πάνω στο σχόλιό σου.

      - Μας αδικείς όταν λες ότι δεν καταλαβαίνουμε ...
      Δεν έχουμε δείξει κάτι τέτοιο, πολλές δεκαετίες τώρα.
      Ίσα ίσα που παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ΚΑΘΕ άποψη ή θέση ή παρατήρηση.
      Αυτό από τη μία.
      Απ΄την άλλη όμως σε παρακαλώ να μας επιτρέψεις να έχουμε σταθερότητα στον προσανατολισμό μας, να μην κάνουμε επικοινωνιακά παιγχνίδια, να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο - πολύ σωστά επισημαίνεις ότι ο κόσμος πλέον γνωρίζει ...

      - Επίσης, θέλω να μου επιτρέψεις να πω ότι το ... θρησκευτικό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", να μην μας αφορά.
      Εμείς, θέλουμε ο καθένας εργαζόμενος, είτε μας ψηφίζει, είτε μας συμπαθεί, είτε συντάσσεται μαζί μας στο λαϊκό κίνημα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο βρίσκεται κοντά μας, να μας έχει εμπιστοσύνη, να ξέρει ότι από μας θα ακούει ΜΟΝΟ αλήθειες, ότι στην τελική έχει να κάνει με ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ, ΤΙΜΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ !

      Διαγραφή
  4. @Sartiv, Κουβανός

    Ναι θα μπορούσε ίσως το ΚΚΕ να το κάνει, να μπει μπροστά σε μια συμπαράταξη όπως αυτή που προτείνει ο Καζάκης, μαζί με τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Υπάρχει όμως το δια ταύτα που είναι δίκοπο μαχαίρι:
    Αν επιδιώξει με αυτό τον τρόπο να πάρει την εξουσία μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα βρεθεί ενώπιον του εαυτού του. Το ΚΚΕ είναι κομμουνιστικό κόμμα και δεν επιδιώκει τη διαχείριση αυτής της κρίσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος. Ο κόσμος όμως δεν είναι κομμουνιστής και σκέφτεται βασικά με όρους αστικής δημοκρατίας. Μια τέτοια κυβέρνηση λοιπόν με κεφαλή το ΚΚΕ θα μπορούσε να εναποθέσει τη λαϊκή υποστήριξη μόνο στο αντιμνημονιακό πρόταγμα. Κι άντε φύγανε τα μνημόνια, μετά τι; Μετά έχεις αναγκαστικά ρήξη με την ΕΕ κι όπως ξέρεις το 70% δεν θέλει έξοδο από το ευρώ. Δεύτερη ρήξη στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής: πολυς κόσμος δεν ξέρει καν τι σημαίνει αυτό, θα αρχίσει να φοβάται ότι θα του "πάρεις το σπιτι", θα αρχίσει να φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το δικό του αμερικάνικο όνειρο - και όντως έτσι είναι, δεν θα μπορεις να γίνεις μεγιστάνας σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα.
    Επομένως το ΚΚΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να μείνει πιστό στην κομμουνιστική του ιδεολογία σε μια τέτοια περίπτωση. Αλλά ούτε μπορεί και να "κάψει" τις εφεδρείες του για να στρίψει την Ελλάδα σε ένα τύπου σοσιαλδημοκρατικό κράτος. Θα ήταν πολιτική και ιδεολογική αυτοκτονία.

    Εδώ - κατά την προσωπική μου άποψη - υπάρχει ένα ζήτημα: Το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να βοηθήσει στην αποφυγή της απόλυτης εξαθλίωσης. Δεν μπορεί να φέρει την επανάσταση μόνο με τις αντικειμενικές συνθήκες - αυτό που έλεγε χθες η Αλέκα στον Παπαχελά - χρειάζονται και οι υποκειμενικές, δηλαδή η πολιτική συνειδητοποίηση ότι είναι απαραίτητος ο ταξικός αγώνας και η πάλη όπως την εννοούν οι κομμουνιστές.

    Θα συμφωνήσω στο ότι χρειάζεται να γίνει κάτι τώρα, εδώ και τώρα, σε αυτήν την κρίση, σε αυτό το χρονικό ορίζοντα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να υποσχεθεί το ΚΚΕ. Πράγματι αυτό που μπορεί να κάνει το ΚΚΕ θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα, δεκαετίες. Αλλά ΔΕΝ μπορώ να δεχθώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμφανιστεί ένας Μεσσίας και να φέρει πίσω την Ελλάδα της ευημερίας με τη χρυσή κότα. Δεν υπάρχει αυτό.

    Και καταλήγω σε αυτό που είπε ο Faros. Αν θέλει ο κόσμος μια αριστερή κυβέρνηση που θα φέρει πίσω το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, ας την απαιτήσει από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, από τον Κουβέλη, τον Τσίπρα και τους λοιπούς. Και αφήστε το ΚΚΕ να κάθεται στη γωνία του. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Γίνεται; (που λέει κι ο Μπένι). Προσωπική μου άποψη - γίνεται: αλλά θέλει @@. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, για να βοηθήσεις πραγματικά το λαό θέλει κότσια. Έχει τα κότσια ο Κουβέλης (εδώ γελάμε) να αρνηθεί το χρέος και τις δανειακές; Έχει τα κότσια ο Τσίπρας να αρνηθεί το ευρώ ή θα τρέχει στα δικαστήρια 40 χρόνια μιλώντας ακόμα για διαπραγμάτευση; Έχει τα κότσια ο Καμμένος (μιας κ μιλάμε για αντιμνημόνιο) να τα βάλει με τους κοτσαμπάσηδες Λάτσηδες και Μπομπολες που κυβερνάνε;

    Και να σας πω και κάτι, κι εγώ στα σκ@τ@ είμαι από άποψη (αν-)εργασίας και οικονομικής δυνατότητας, και ενδεχομένως να με "βόλευε" μια στροφή ανεξαρτησίας μέσα στο υπάρχον σύστημα. Αλλά δεν έχω την αυταπάτη ότι η "αριστερα" ξέρει τι της γίνεται και ότι μπορεί να τολμήσει οτιδήποτε ενάντια στο σύστημα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ίσως, αρκεί να ξέρεις ποιος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Alexk
      Εγω δεν νομιζω οτι σε συνθηκες καπιταλιστικης κρισης υπαρχουν λυσεις διαχειρησης οπως λες, οσα αρχιδια και αν εχουν οι "αντιμνημονιακοι", αυτα ισως μετα τον πολεμο.

      Οι αντιμνημονιακοι οχι μονο δεν εχουν αρχιδια ομως, αλλα θα αφησουν την επομένη τον λαο στα κρυα του λουτρου. Ε σε αυτο το εγκλημα το ΚΚΕ δεν θα συμμετεχει.

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως, μία λύση διαχείρισης δεν είναι "λύση", με την έννοια ότι η δομή του συστήματος παραμένει η ίδια και δεν ανατρέπεται. Απλώς η σοσιαλιστική εκδοχή του καπιταλισμού είναι απλώς μια φάση του που επιβραδύνει την εμφάνιση της επόμενης κρίσης, που κάθε φορά θα είναι χειρότερη και θα αποτιμά μεγαλύτερο φόρο αίματος.

      Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι το σύστημα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο. Αν μια διαχειριστική λύση ανακούφιζε τη γενιά μας τώρα, θα μεταφόρτωνε μια χειρότερη κρίση στο μέλλον. Ταυτόχρονα θα σήμαινε ζημία για ένα άλλο κομμάτι του συστήματος, αυτό που θα έχανε τα κέρδη του για παράδειγμα από μια διαγραφή του χρέους. Αλλά για να παίξεις με αυτούς τους όρους, τότε ναι, θέλει @@, γιατί πρέπει να ισορροπήσεις τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, να συμμαχήσεις με πλευρές που μεταξύ τους συγκρούονται, να τα βάλεις με το εγχώριο κεφάλαιο κλπ κλπ.

      Αυτό που θέλω να πω, είναι πως αν κατηγορείται από ορισμένους το ΚΚΕ ότι αδυνατεί να ανακουφίσει τη γενιά μας γιατί "ονειρεύεται" την επανάσταση, πολύ περισσότερο θα έπρεπε να κατηγορείται η "αριστερά" που το παίζει μάγκας χωρίς να έχει καν ένα σχέδιο της προκοπής για μια λύση διαχείρισης, που υποτίθεται τελος πάντων ότι είναι πιο ρεαλιστική.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει "διαχειριστική" λύση AlexK και "προσωρινή ανακούφιση". Αυτό για μένα είναι δεδομένο.

      Η γενιά μας (όποια κι αν είναι αυτή) θα πληρώσει το τίμημα του συστήματος στο οποίο βρέθηκε (ή "επέλεξε" να ζει). Το ερώτημα για μένα είναι το εξής: Θα το πληρώσει χωρίς καμία ελπίδα και προοπτική, θα το πληρώσει δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα βάρη στις επόμενες γενιές ή θα το πληρώσει ανοίγοντας ένα καινούριο δρόμο, όπου η εργασία δεν θα θεωρείται "προνόμιο", η ασφάλιση "ατομική ευθύνη", η στέγη "πολυτέλεια", η τροφή "τύχη" και ο πόλεμος "αναγκαιότητα";

      Κάποτε όλα τα παραπάνω θεωρούνταν ένα "τίποτα" από μερικούς, που τα...(παρ)έδιναν όλα για τις "ελευθερίες" των μικροαστικών ονειρώξεων, που συμπυκνώνονταν στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ. Σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν ΟΛΕΣ τους τις ελευθερίες ακόμη και στους ναζίδες, προκειμένου να έχουν μια 5μηνη σύμβαση, προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα παιδιά τους από μια βόλτα στο κέντρο. Είναι καιρός απλά να σκεφτούν αλλιώς.

      Ζούμε σε "ένα κόσμο ανάποδα", όπως έλεγε και ο Γκαλεάνο και είναι καιρός να τον γυρίσουμε στα πόδια του.
      Στο κάτω-κάτω
      "Έτσι κι αλλιώς ή γη θα γίνει κόκκινη
      ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο"
      Ας ελπίσουμε ο κόσμος να επιλέξει και να παλέψει για την ζωή.

      Διαγραφή
  5. Η αστική πολιτική, η αστική τάξη το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, δείχνουν τον δρόμο της εργατικής εξαθλίωσης με σαφή και ωμό τρόπο. Ένα ατελείωτο ταξικό μακελειό εκτυλίσσεται στον ιδιωτικό τομέα, όπου «μικροί», «μεσαίοι» και «μεγάλοι» εργοδότες έσπευσαν να υλοποιήσουν πάραυτα τις αλλαγές στα εργασιακά, επικαλούμενοι την κρίση , την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία τους να επιβιώσουν στο πεδίο ενός καπιταλισμού που βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση.
    Δεν έχει νόημα, να διαπραγματευτεί κανείς, με τους κάθε λογής εργοδότες, δεν έχει νόημα να κάνει ο εργαζόμενος ακόμη ένα βήμα πίσω. Ένα βήμα που θα είναι το τελευταίο πριν την άβυσσο. Δεν υπάρχει λόγος, και δεν έχει καμία προοπτική ούτε ατομική ούτε συλλογική να υποταχθεί για άλλη μια φορά ο εργαζόμενος στις ανάγκες του εργοδότη του. Δεν είμαστε φίλοι, δεν είμαστε συνεταίροι, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους δεν θα μοιραστούμε την χασούρα τους.
    Η ταξική μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι μάχη διαρκής, μάχη επιβίωσης , μάχη αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο, τίποτε πιο απελευθερωτικό απ ‘ το να κολλήσεις την μούρη σου πάνω στην αστική του φάτσα και να τον ενημερώσεις ότι ζεις για την στιγμή, που στο τεράστιο κωλόσπιτό του στα προάστια θα εγκατασταθούν οι άστεγοι της Αθήνας, και το θηριώδες τζιπ του θα μετατραπεί σε ιδανικό πούλμαν για να μεταφέρει μαθητές της περιφέρειας στα σχολεία τους. Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με τον κάθε «απελπισμένο» εργοδότη. Έχουμε πόλεμο. Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν.
    Οι κομμουνιστές, στην δουλειά, δεν ανοίγουν διάλογο με τα αφεντικά. Ανοίγουν διάλογο με τους εργάτες και μιλάνε μαζί τους για τον κομμουνισμό. Για ένα κομμουνισμό κτήμα της ανθρώπινης σκέψης και δράσης, οικεία προοπτική, συλλογικό ζήτημα πάλης. Όχι ένα κομμουνισμό εγκυκλοπαιδικό, απόμακρο, αγοραία εκλαϊκευμένο μέσα από την οπτική «διανοητών» του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», ή αφυδατωμένου εκφραζόμενου μέσα από κενή τσιτατολογία. Ο κομμουνισμός δεν είναι φιλοσοφική ιδέα προς ζύμωση, δεν είναι κανονιστικό σύστημα διαχείρισης της ανθρώπινης μιζέριας με πιο «ίσο» τρόπο. Είναι άσκηση ελευθερίας, άσκησή ζωής. Και ως τέτοιο δεν θα τον «μάθεις» και δεν θα τον καταλάβεις ποτέ ολιστικά, αν δεν τον πράξεις αν δεν τον ζήσεις.
    Ίσως ήρθε πραγματικά ή ώρα να εξηγήσουμε στην τάξη μας γιατί είμαστε κομμουνιστές. Γιατί ο κομμουνισμός αποτελεί την τελική λύση στο καπιταλισμό, και την αφετηρία για να δημιουργηθεί η νέα ατομικότητα, η νέα συλλογικότητα, μια ιστορικά πρωτόγνωρη εμπειρία στην ανθρώπινη ιστορία. Αν είσαι κομμουνιστής, δεν φτιάχνεις επιτροπή διαπραγμάτευσης με το αφεντικό σου για το πόσο θα σου μειώσει το μισθό. Προσπαθείς να προκαλέσεις απεργία να ακυρώσεις την παραγωγική του διαδικασία. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρεις δεν υποκύπτεις, αντιμετωπίζεις την απόλυση προσδοκώντας ότι κέρδιζες έστω και έναν εργάτη με την στάση σου. Αν είσαι κομμουνιστής και δουλεύεις στον κρατικό μηχανισμό, παραλύεις το σύστημα, προκαλείς απεργία, φτιάχνεις συλλογικότητα και δεν κρύβεσαι πίσω απ την γραφειοκρατική θεσούλα σου περιμένοντας να περάσει η μπόρα.
    Αν είσαι κομμουνιστικός φορέας, δεν ενθυλακώνεις την κρατική επιχορήγηση αλλά την μοιράζεις στην τάξη, ανοίγεις τα κομματικά σου γραφεία στους εργάτες, διοργανώνεις στην πράξη μέτρα ανακούφισης από την πείνα και την φτώχεια σε κάθε γειτονιά. Αν είσαι κομμουνιστικός φορέας αποχωρείς από το αστικό κοινοβούλιο και προκαλείς εργατικές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη. Ακυρώνεις το σύστημα στην πράξη, γίνεσαι ένα με την τάξη που διατείνεσαι ότι εκπροσωπείς.
    Αν είσαι κομμουνιστής, δεν παραμένεις στο εσωτερικό σάπιων πολιτικών φορέων, που μιλούν στο όνομα του αντικαπιταλισμού ενώ συσπειρώνουν ένα εσμό τρομοκρατημένων μικροαστών. Αν είσαι κομμουνιστής δεν βολεύεσαι στα ασφυκτικά όρια μια αριστεράς που σε χρησιμοποιεί για να αυτοαναπαραχθεί εντός του καπιταλισμού. Αν είσαι κομμουνιστής στ αλήθεια βολεύεσαι με όλα αυτά ;
    Θέλετε στ ΄ αλήθεια να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό ;
    Ας πράξουμε κομμουνισμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η αποχώρηση από το αστικό κοινοβούλιο είναι ένα χαρακτηριστικό του κομμουνιστή, τότε ο Λένιν δεν ήταν κομμουνιστής.
      Μάλλον θα ήταν αριστεριστής...

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος:
      1)Βάζετε ένα ψευδώνυμο για να μπορεί να γίνει συζήτηση!
      2)Το κείμενο που αντέγραψες είναι από το blog "Traverso Rossa"(http://red-traverso.blogspot.com/2012/03/blog-post_17.html), και αν ρίξεις μία ματιά θα δεις πως έχουμε ήδη απαντήσει εκεί...

      Διαγραφή
    3. Φιλε ανωνυμε copypasteαρα
      Ολα αυτα που λες θα ειχαν εστω και λιγο νοημα αν το ΚΚΕ περιοριζόταν στην κοινοβουλευτική του δράση.
      Οχι δεν περιορίζεται σε αυτή, και μάλλιστα θα ανταποκριθεί οσο το δυνατον καλύτερα μπορεί στις υποχρεωσεις του ακομα και αν το κυρηξουν εκτός νομου και το πεταξουν εκτος βουλης.

      Διαγραφή
    4. Αν εχεις κατι να αντιπαραθέσεις πεστο, ολο και κατι θα βρεις να pasteαρεις.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς κάποιοι δε διαβάζουν (δε θέλουν να διαβάσουν)
    και αρνούνται συστηματικά να σκεφτούν τι απαντάει το ΚΚΕ
    για την "ενότητα της αριστεράς"(δε θέλουν να σκεφτούν, κουράζει).
    τόνους μελάνι χύνει κάθε μέρα το ΚΚΕ.
    ΟΧΙ ΟΜΩΣ
    Αρνούμαι να τα διαβάσω.
    Αρνούμαι να διαβάσω και το άρθρο κάτω από το οποίο σχολιάζω.
    Γιατί; Γιατί έτσι;
    Δε με ενδιαφέρει πως, τι και γιατί.
    Θέλω απλά μια λύση και την θέλω τώρα.
    Α, και μάλιστα δε θέλω να κάνω και τίποτα για αυτήν.
    Παρά μόνο να πληκτρολογώ και να κατέβω να ψηφίσω.
    Τι κι αν η λύση αυτή είναι όλεθρος;
    Δε με νοιάζει ρε παιδί μου.
    Και απάντα εσύ από κάτω στους "προβληματισμούς" μου.
    Σε γράφω κανονικά.
    Ενωθείτε και σώστε με τον δύσμοιρο.
    Ο λαός δεν αλλάζει, αλλά η αριστερά μπορεί να βγει κυβέρνηση και να αλλάξει τη χώρα.
    Αντίφαση;
    Δε με νοιάζει.

    @χρήστος.

    υ.γ. λίγο σκληρά ίσως, αλλά δυστυχώς αληθινά.

    υ.γ.2 όποιος είδε χτες τον Τσίπρα στη ΝΕΤ και δεν ξέρασε, έχει καλό στομάχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε φιλε, αυτο ειναι και εμενα το μεγαλυτερο μου μαραζι να σου πω την αληθεια
      οχι οτι με φρεναρει, απλα βνα δινει λιγο παραπανω προσοχη κανεις σε αυτα που λεμε δεν βλαπτει, και ας μην τα αποδεχεται.

      ...αλλα να ξερει τι δεν αποδεχεται τουλαχιστον και με τι διαφωνει.

      Διαγραφή
  7. Αν πρέπει κάτι να μας μείνει είναι ότι λαός και κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται και δεν παλεύει η ίδια για το αύριο της, αλλά αντ΄ αυτού αναζητά μεσσίες, είναι λαός και κοινωνία που δεν μπορεί να προοδεύσει και είναι καταδικασμένη να βλέπει πάντα τους μεσσίες της να μετατρέπονται σε δυνάστες.
    -------------------------------------------------------------------------------
    Σωστές οι παραινέσεις και οι κριτικές πιο πάνω. Να αντέξω την εξαθλίωση και ας μην προκάνω να δω την αρχή της αρχής της επανάστασης και λόγω ηλικίας.Δεν είμαι εγωιστής.Ας την δουν τα εγγόνια.
    Δεν θα πουληθώ στους αριστερούληδες για ένα καρβέλι ψωμί.Τα δέχομαι αυτά.
    Έβαλα ένα θέμα και πολιτικά δεν είμαι ορθός το γνωρίζω.
    Το ΚΚΕ με λίγη (κουτό)πονηριά θα χρησιμοποιούσε το σύστημα για να το γκρεμίσει από μέσα σε αυτή την συγκυρία.Έγραψα ένα τρόπο ανορθόδοξο να πάρεις στη ζούλα την εξουσία

    Ο επίλογος του άρθρου είναι αληθινός έτσι πρέπει.

    Αλλά στην ιστορία έμαθα με τα λίγα που ξέρω για έναν Λένιν έναν Τσε έναν Φιντέλ.Ακόμα για το Μαο και τον Χο τσι μινχ.Και κοινωνίες πιο στουρνάρια λόγω εποχής από εμάς σήμερα.Θα πεις στη Ρωσία αυτή η κοινωνία στελέχωσε τα σοβιέτ και το ΚΚΣΕ και το έφτασε εκεί που έφτασε.Λόγω αμορφωσιάς.Και στη Κίνα τα είδαμε.Σάμπως και στη Κούβα ο Φιντέλ ήταν ο καλύτερος μαρξιστής νέος και οι επαναστάτες συνειδητοί κομμουνιστές.Μη μου πείτε πως περίμεναν να αλλάξει ο λαός για να βγουν στην εξουσία όλοι αυτοί.Βλέπω την αντίφαση και τους κινδύνους δεν είναι πως δεν με νοιάζει σύντροφε Χρήστο.

    Φοβάμαι πως ο λαός είναι αυτός που είναι.Τρώει από το νηπιαγωγείο πλύση εγκεφάλου και ζει σε αυτό το σάπιο σύστημα.Δεν βγάζω την αφεντιά μου από μέσα αν και μαθαίνω 3 πράγματα παραπάνω από τον ρίζο και το 902.Πες μου εσύ πως θα αλλάξει ο λαός σε αυτές τις συνθήκες.Σε νοιάζει ; ή δε σε νοιάζει ; Για να γίνω και εγώ σκληρός δηλαδή.Εκτός αν το ΚΚΕ είναι εκκλησία και πιστεύει στην μαζική αναγέννηση του λαού με τα κηρύγματα της Κυριακής.

    Η καθοδήγηση χρειάζεται όμως.Όχι μεσσίες και Τσε και Λένιν που είναι ένας στα 100 χρόνια.Αλλά γραμμή να οργανωθούμε εμείς οι απ΄έξω να κάνουμε μια προσπάθεια για τα εγγόνια ως κρατάμε δυνάμεις.

    Μακάρι παιδιά να είναι όπως τα γράφετε ΚΚΕ ψηφίζω, ψήφο δεν χαρίζω και ας βρεθώ πάλι να τρώω φάπες από τους πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουβανε παλι με καλυψαν οι συνομιλητες
      ε μα τι κακο ειναι αυτο:)

      Διαγραφή
  8. Δεκτή η κριτική σου φίλε Κουβανέ.
    Δεν απευθύνθηκα σε κανέναν προσωπικά,
    αλλά απλά δυστυχώς αυτήν την λογική που περιέγραψα εντοπίζω και αντιμετωπίζω τους τελευταίους μήνες. Εζησα ανοικτή Σύσκεψη, που έγινε η ίδια ερώτηση 4 (!) φορές, αν και είχε απαντηθεί εισηγητικά.
    όπως και να χει, θεωρώ ότι το θέμα έχει απαντηθεί υπερ-επαρκώς από το ίδιο το Κόμμα.
    και στην τελική, και να διαφωνεί κανείς, έχει απαντήσει το ΚΚΕ.

    Σε αυτά που κάτι ξέρω για να πω μια γνώμη, να σου πω, πως πράγματι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν αλλάζει ριζικά αντίληψη, χωρίς να καταλάβει η εργατική τάξη την εξουσία. Παρόλα αυτά για να γίνει εφικτή η αλλαγή τάξης, πρέπει να έχει επιτευχθεί η συσπείρωση μια ικανής σε ποσότητα και ποιότητα μερίδας της εργατικής τάξης και των συμμάχων, που θα έχει συμφωνήσει στα βασικά, όπως είναι η αυτή καθαυτή ανατροπή, η κοινωνικοποίηση, η αποδέσμευση από την ΕΕ.
    Βλέπω χιλιάδες συναγωνιστές να δίνουν καθημερινά τη μάχη στο να οργανωθεί ο κόσμος ΤΩΡΑ, όχι αύριο. ΧΤΕΣ. Ούτε καν να περιμένει τις εκλογές του Μάη.
    Μακάρι συντροφε,
    να αλλαζε η εξουσία με κόλπα.
    Αλλά δυστυχώς απαιτείται σύγκρουση, και πρώτα από όλα καθημερινή.
    Αν πούμε ότι ο λαός είναι έτοιμος για αυτήν, απλά θα σημαίνει ότι ζούμε σε άλλο πλανήτη.
    Ναι, ο λαός θέλει να ζει καλύτερα.
    Είναι όμως πεισμένος για θυσίες σε αυτήν την κατέυθυνση;
    Και για να τα βλέπουμε ορθά, βήματα έχουν γίνει.
    Παλιά μίλαγες για την ΕΕ και ή σε λέγαν εξωγήινο ή σε βρίζαν κιόλας.
    Ποιός συνέβαλε στην αποδόμηση της ΕΕ αν όχι το ΚΚΕ;
    Παλιά απεργία γίνονταν μία κάθε χρόνο. Τώρα έχουμε εκατοντάδες εργοστασιακές και κλαδικές.
    Παλιά ήταν ανήκουστες οι μαζικές οργανωμένες αρνήσεις πληρωμής( χαρατσιών, διοδίων κλπ.) Η ανυπακοή εκφράζεται ήδη. Καιρός να εκφραστεί και η οργάνωση.
    Ας μην είμαστε ούτε ανυπόμονοι, αλλά ούτε και επαναπαυμένοι.

    @χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κουβανός: Μου επιτρέπεις μια άποψη ;

    Πολύ σωστά αναφέρεσαι στον Λένιν, τον Τσε, τον Φιντέλ, τον Μάο κλπ.
    Με μια διαφορά, κατά τη γνώμη μου.

    Όλοι οι παραπάνω, κατάχτησαν την εξουσία, έπειτα από Λαϊκή Επανάσταση.

    Αυτό λέμε κι εμείς.
    Ότι για να γίνει αλλαγή Τάξης στην εξουσία, χρειάζεται ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να πάρει τη Μεγάλη Απόφαση να προχωρήσει στην Επαναστατική Εργατική Εξουσία !

    Οι επερχόμενες εκλογές - με αφορμή τις οποίες γράφτηκε κα το παραπάνω άρθρο -, δεν έχουν κανέναν τέτοιο στόχο.
    Έχουν όμως, ως στόχο, να προσπαθήσουμε (πολλοί από μας, αν όχι όλοι) να αλλάξουμε συνειδήσεις, να ρθούμε κοντά σε ανθρώπους που θέλουν μεν, αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα, να κάνουμε έστω ένα μικρό βήμα (αν και μεταξύ μας, σε τούτες τις εκλογές, όλα τα μηνύματα που έρχονται, λένε ότι πολύς κόσμος θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τα τρομοκρατικά διλήμματα των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, θα ξεφύγει από τους χυδαίους εκβιασμούς του συστήματος.

    Εμείς, έχουμε χρέος, να κοιτάζουμε τους πολίτες - όλους τους πολίτες - ΚΑΤΑΜΜΑΤΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση. Εγώ θα προσθέσω μόνο δύο παρατηρήσεις:
    1)Κάθε πολιτική συμμαχία, δεν μπορεί παρά να γίνεται στην βάση της πιο δεξιάς οπορτουνιστικής αντίληψης που υπάρχει σε αυτήν, και είναι απολύτως λογικό, αλλά και ολοφάνερο ακόμη και σε αυτούς που θέτουν "ενωτικές" απαιτήσεις. Δεν απαιτούν από τον Τσίπρα ή τον Κουβέλη να δεχτούν το πρόγραμμα του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία-οικονομία. Από το ΚΚΕ απαιτούν να "βάλει νερό στο κρασί του" και να υποστηρίξει τα (ανεφάρμοστα για το ίδιο) προγράμματα των άλλων, για να δωθεί μία λύση (σοσιαλδημοκρατική) εδώ και τώρα. Οπότε να λέμε πως θα μπορούσε το ΚΚΕ να επιβληθεί ιδεολογικά μίας τέτοιου τύπου συμμαχίας είναι τουλάχιστον αφελές.
    2)Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα τέτοιου είδους συμμαχιών.
    -Η πρώτη οδήγησε στην Βάρκιζα για να μην διασπαστεί το ΕΑΜ. Βλέπετε οι κεντρώοι ΕΑΜίτες, σε καμμία περίπτωση δεν θα συναινούσαν για ένοπλη (επαναστατική) κατάληψη της εξουσίας. Περισσότερες λεπτομέριες υπάρχουν εδώ (http://www.scribd.com/doc/36131665/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82) στο ανάλογο κεφάλαιο.
    -Η δεύτερη απόπειρα της ΕΔΑ, οδήγησε στην αυτοδυάλυση(!!) των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ, και στην επαναδημιουργία τους από το μηδέν το 1968, εν μέσω ...χούντας!
    -Η τρίτη, του "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ" είναι αρκετά πρόσφατη. Οδήγησε το κόμμα να πάρει το πολιτικό κόστος για το σώσιμο του παραπαίοντος τότε αστικού συστήματος, ενώ η πρόταση για την αυτοδυάλυση του επανήλθε (και παραλίγο να γίνει πράξη).
    Ποιός λογικός άνθρωπος θα ξαναμπει σε μία διαδικασία, για την οποία έχει αποδειχτεί από την ίδια την ζωή πως μαθηματικά οδηγεί στην πολιτική αυτοκατάργηση των κομμουνιστών ως τέτοιους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα τοποθετηθω στα σχολια σας αργοτερα κοπέλια(σε οσα χρειαζεται απάντηση δηλαδη)

    Ως τοτε ακούστε την σημερινή ελληνοφρένεια που πραγματευεται 1-1 οσα ειπωθηκαν στο αρθρο και στα σχολια

    Τελικα ο Καλαμούκης διαβάζει Γλόμπινγκ:P

    http://www.ellinofreneia.net/sound.php?id=3507

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τον πάω τον καλαμούκη ειναι ο μόνος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ δημοσιογράφος που γράφει για τους λαικούς αγώνες

      Διαγραφή
    2. Γαματος ειναι, λεει που και μια μαλακια, αλλα ζωντανη εκπομπη ειναι προβλεπεται.

      Μακάρι να υπήρχε και μια αναλογα καλη τηλεοπτικη ελληνοφρενεια

      Αλλα νταξ, μην τα θελουμε και ολα.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...