8 Μαρ 2012

Αντικομμουνιστική υστερία ...

Μην θεωρήσει κανείς πως κάνουμε διαφήμιση !
Η είδηση έρχεται απο την Πολωνία, μια χώρα στην οποία η αντικομμουνιστική υστερία που έχει καταλάβει την αστική εξουσία βρίσκεται σε αυξημένα "αμερικάνικα" επίπεδα, και εαν θέλετε εν μέρη την θεωρούμε και δικαιολογημένη, καθώς χρόνια τώρα προσπαθούν μέσω απαγορεύσεων και αυστηρών ποινών, να αποβάλλουν το "κομμουνιστικό μικρόβιο" του παρελθόντος. Μόνο που αυτό το ... "μικρόβιο", είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών, ταξικών διαχωρισμών και έχει τις ρίζες του στην κοινωνική αδικία που παράγει ο Καπιταλισμός και στην ταξική πάλη που κινεί τα γρανάζια της ιστορίας.

Ένας συντηρητικός λοιπόν, Πολωνός βουλευτής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να απαγορευτεί η πώληση των τσιγάρων Che, κατηγορώντας την εταιρεία που τα διανέμει στη χώρα για "διάδοση ολοκληρωτικών ιδεολογιών". Τα τσιγάρα αυτά της εταιρείας Heintz van Landewyck που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, τα οποία φέρουν στο πακέτο τους την εικόνα του Τσε Γκεβάρα, κυκλοφόρησαν από τις αρχές του χρόνου στην Πολωνία, ενώ κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, εδώ και 20 χρόνια.

Επι τη ευκαιρία, να δηλώσω τον απρίγραπτο εκνευρισμό μου, κάθε φορά που βλέπω την μορφή του Τσέ Γκεβάρα ως λογότυπο κάποιου προϊόντος, είτε πρόκειται για τσιγάρα, είτε πρόκειται για κούπες, είτε πρόκειται για μπλούζες. Το θέμα μου εξάλλου δεν είναι να υπερασπιστώ την βιομηχανία τσιγάρων, που για δικούς της εμπορικούς σκοπούς, χρησιμοποιεί και εξευτελίζει με αυτόν τον τρόπο μια απο τις μεγαλύτερες επαναστατικές φυσιογνωμίες που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, αλλά να καταδείξω την αντικομμουνιστική υστερία του Πολωνού καουμπόη (και κυρίως αυτών που έχει απο πίσω του), που φοβάται μια εικόνα ... σε κούτα τσιγάρου.


Βέβαια, οι αστοί της Πολωνίας είναι νέοι στο κουρμπέτι, καθώς για 50 χρόνια και μέχρι την ανατροπή του Σοσιαλισμού, στην Πολωνία έκαναν κουμάντο οι εργάτες ... και συμπεριφέρονται λες και έχουν χάσει 50 χρόνια εξέλιξης της αστικής ιδεολογικής προπαγάνδας ! Ουσιαστικά μοιάζουν με την παραδοσιακή δεξιά της "Δυτικής" Ευρώπης του 1950 ή τους ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ επι Μακάρθυ, που κυνηγούσαν και ποινικοποιούσαν κάθε προοδευτική ιδέα, απαγόρευαν κόμματα και οργανώσεις της μαρξιστικής αριστεράς, ενώ έφταναν συνήθως και σε τραγελαφικές διατάξεις, οι οποίες στο τέλος στρέφονταν πάντα εναντίον τους. Βέβαια οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, μετά το 1975 εκσυγχρονίστηκαν, σταμάτησαν τα πραξικοπήματα, τις διώξεις και τις εκτελέσεις, καθώς έμαθαν να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τους κομμουνιστές ... μέσα σε "δημοκρατικά" πλαίσια, ισοπεδώνοντας τις επαναστατικές ιδέες με τον κυρίαρχο αστικό χυλό των ΜΜΕ και τα διαβρωτικά κεντρίστικα/σοσιαλδημοκρατικά ή ανανεωτικά πολιτικά και συνδικαλιστικά σχήματα.

Ε ... οι Πολωνοί, απ'οτι φαίνεται, έχασαν αυτήν την εξέλιξη. Αλλά και πάλι, ο φόβος μιας εικόνας του Τσε, μάλλον άλλο backround έχει, το οποίο συνδέεται με το γεγονός πως οι προοδευτικές ιδέες, παραμένουν στην χώρα, παρά τον 20ετή πόλεμο των ντόπιων κηφήνων του πλούτου.

3 σχόλια:

  1. Μμμμ, μάάάλιστα !

    Άραγε αυτήν την ιστορία, την πήραν πρέφα οι ... "δικοί" μας ;;

    Ή κυκλοφορούν ... ελεύθερα αυτά τα τσιγάρια στην Ελλάδα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα τα τσιγαρα στην Ελλαδα τα εχουν κρυμενα στα υπογεια κελια της ασφαλειας και τους κανουνε φαλαγγα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόσφατα ταξίδεψα στην Πολονία.
    Νομίζω ότι είναι η χώρα που ο αντικομουνισμός οργιάζει.

    Στο αεροπλάνο τον πολωνικών αερογραμμών εκθείαζε την Κούβα ως τουριστικό προορισμό που όμως είναι γεμάτη με πορτραίτα αυτού του "αιμοσταγή δολοφόνου" Τσε.

    Τι Στάλιν και αηδίες αυτοί έχουν πάει σε άλλα επίπεδα

    mpelas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...