10 Μαρ 2012

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ''Social dumping'' και εκμετάλλευση



(Μτφ απο Arbetaren)


Τα Νορβηγικα συνδικατα είναι γνωστα για το έργο τους, ενάντια στο λεγομενο social dumping, "κοινωνικό ντάμπινγκ", ( τη μαζική εισαγωγή εργαζομένων «χαμηλού κόστους» στις οικονομίες της Ευρώπης). Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό η μερικη διακριση σε μισθους φαίνεται να είναι κοινωνικά αποδεκτη.

Ο Σουηδος, Joacim Nielsen, εργάζεται ως ξυλουργός για μια υπηρεσία στελέχωσης που προσλαμβανει μονο Σουηδούς εργατες, ενω ο ιδιος κερδίζει 30 σουηδικες κορώνες λιγότερο την ώρα από ό, τι οι Νορβηγοι συναδελφοι του!

Ο Joacim Nielsen, ήρθε στο Trondheim, (Τροντχάϊμ, Νορβηγια), πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Είχε λογαριασμούς να πληρώσει και έπρεπε να βρει γρήγορα μια δουλειά, πραγμα που εκανε, βρισκοντας μια θεση εργασιας, στους γείτονες, στη Δυση.

Trondheim, Noρβηγια
Του αρέσει η πόλη και οι συναδελφοι του, αλλά οι όροι εργασιας του, εφ οσον εχει προσληφθει μεσω εταιρειας εκμισθωσης προσωπικού, τον απογοητευουν.
 
-Eκμεταλλευονται τους εργαζομενους απο τις αλλες χωρες. Αισθάνεται κανεις  σαν να είναι εντελώς εκτός του Νορβηγικού συστήματος, οι επιχειρήσεις στελέχωσης προσωπικου κανουν ό τι θελουν αυτοί. 

Ο Joacim Nielsen κερδίζει 30 σουηδικες κορώνες λιγότερο, την ώρα, από ό, τι τοι Νορβηγοι συναδελφοι του, που ειναι το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας.  
Η εταιρεία στελέχωσης προσωπικου δεν πληρώνει καμμια υπερωρία και το επίδομα στέγασης για τους ξενους εργατες είναι χαμηλότερο από ό, τι κανονικα ειναι, ενω ο ρυθμός της εργασίας είναι αυξημενος.
 
- Υπάρχει πάντα πίεση. Ακουει κανεις "πατε λίγο αργά τώρα, παιδιά" ενώ οι μονιμα εργαζόμενοι δουλεύουν συχνα πιο αργα απο εμας. Στην αρχη επρεπε να δείξει κανεις πραγματικά τι αξιζε αν ηθελε να μείνει. Και τοτε ήθελε κανεις να κανει κάτι τέτοιο.
 
Και η εγγυηση προσληψης για όσους δεν αντεχουν το γρηγορο αυτο ρυθμό, ή δεν τα πανε καλα ισούται με μηδέν. Κάτι που ένας συνάδελφός του Joacim Nielsen βίωσε πρόσφατα .
 
-Ηταν ένας 57χρονος ανδρας με ένα όχι πολύ υγιές σώμα. Ακουσε το "ευχαριστούμε και αντίο", χωρις προειδοποίηση δύο εβδομάδων πριν, οπως λεει το χαρτί. Τα Νορβηγικα συνδικάτα έχουν από καιρό επιδιώξει να υιοθετήσουν σκληρή στάση ενάντια στο κοινωνικό ντάμπινγκ, αλλά στο Trondheim, που είναι γνωστο ως ένα ισχυρό προπύργιο των συνδικατων, ο Joacim Nielsen δεν έχει παρατηρήσει μεγαλη δέσμευση.
 
- Δεν έχω δει ποτέ το συνδικατο εδω. Η μόνη φορά που παρατηρησα κάτι από αυτους ηταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τότε ξαφνικά ειδα κατι γλυκα στα αποδυτηρια.
Ο Ingjald Gaare γελάει όταν ακούει τη κακη βαθμολογία, αλλά γνέφει συγκαταβατικα λίγο αργότερα.
 
-Δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θα πίστευε κανείς. Η οργάνωση των υπηρεσιών μεσα στις εταιρειες στελεχωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι δύσκολο, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ερχονται εδώ για μικρο χρονικο διαστημα γρήγορα.
 
Σύμφωνα με τον Ingjald Gaare τα συνδικαλιστικα εργαλεία υπαρχουν ήδη. Σύμφωνα με τη Νορβηγική πράξη για το περιβάλλον εργασίας, παραγραφος 14-12, οι εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό, πρέπει να εχουν παρει την έγκριση του συνδικατου. Οι τοπικοι αιρετοι έχουν έτσι εκτεταμένη εξουσία στο να σταματησουν το κοινωνικο ντάμπινγκ, πλεονεκτηματα, ομως, που σπάνια χρησιμοποιουνται.

-Εξαρτάται πολύ από το ποιος είναι ο διαχειριστής του κύριου εργολήπτη, λέει ο Ingjald Gaare. Μπορούν να εμποδίσουν την ανάθεση, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπανια. Οτι συμμορφώνονται αρκετά προς τους εργοδότες τους ειναι ενα μειον. Αλλά, έχουν, επίσης, μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπισουν οταν για παράδειγμα τους απειλουν οτι οι θέσεις εργασίας θα μετακομισουν στη Νότια Κορέα.
 
Γενικα επιχειρεί κανεις να διορθώσει την κατάσταση με τη διοργάνωση συνεδρίων για τους προεδρους των συλλογων εταιρειων που εκαναν τις προσληψεις. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συζητουν τα προβλήματά τους και επωμιζονται καθήκοντα - για παράδειγμα, να καλέσουν τους διαχειριστες των διαπραγματεύσεων -πραγμα που γινεται στη συνεχεια.

-Η πιεση μπορεί να είναι αναγκαία, επειδή είναι πραγματικα ενοχλητικο για οσους εμπιστευτηκαν την εταιρεία και αντιμετωπιζουν προβλημα. Η εταιρεία στελέχωσης προσωπικου που προσελαβε τον Joacim Nielsen ειδικευεται στο να απασχολει Σουηδούς σε μεγαλο βαθμό. Ο Ingjald Gaare δεν εκπλήσσεται.
-Οι Σουηδοί έχουν καλή φήμη εδώ. Ταυτοχρονα οι Σουηδοί εχουν απαιτησεις για τους μισθούς τους. Αυτό τους καθιστά πιο αποδεκτους, ακόμη και για τους Νορβηγούς εργατες.
 
Μιλαει επισης ένα είδος άτυπης συμφωνίας, βάσει της οποίας είναι "εντάξει" να κατεβαζει κανεις τους μισθούς και τους ορους, εφ όσον δεν τους χαμηλωνει πάρα πολύ. Μια συμφωνία στην οποία τα επίπεδα των μισθών των Σουηδών εργατων είναι "μέτρια". Αλλά ακόμη και «μέτρια» σημαίνει ντάμπινγκ.

Για το συνδικατο αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι προϋποθέσεις πιεζονται, ενω για τον Joacim Nielsen σημαινει διάκριση σε σχέση με τους Νορβηγούς συναδέλφους του.

Λέει ότι άρχισαν να μιλάνε μεταξυ τους στα διαλειμματα για καφε και ότι η δυσαρέσκεια βραζει. Αλλά τι θα κανουν οι εργαζόμενοι είναι ακομη ασαφες. Τόσο το γεγονος οτι υπαρχουν πολλοι εργατες οσο και η ανασφαλεια καθιστουν δύσκολο το να δράσουν από κοινού. Αυτο που πανω απ 'όλα τον ενοχλει ειναι η αποδοχή.

-Οι άνθρωποι για καποιο λογο αποδέχονται τις εταιρείες στελέχωσης προσωπικου. Όταν εργαζομουν στην Skanska, στη Σουηδία, αγωνιζομασταν με νυχια και με δοντια, μεσω του σωματειου Byggnads, εναντια σε μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικου που ονομάζεται Expandera Mera. (''Επεκταθειτε περισσοτερο''). Φεροντουσαν στους υπαλλήλους τους πραγματικα αηδιαστικα. Τότε σκέφτηκα ότι ποτέ δεν θα ηθελα να δουλεψω για μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικου και τώρα είμαι εδώ! 


Και όταν γυρίσω σπίτι, στη Σουηδια, θα είναι ξανά το ίδια. Είναι οι μονες θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες όταν ψαχνει κανεις στις μικρες αγγελιες, κανείς δεν προσλαμβάνει μονιμα πλεον, λεει.


1 σχόλιο:

  1. Απο την αλλη ομως, ενας γνωστος που εχει εμπειρια στη δουλεια αυτη, μου ελεγε οτι ειναι περιεργο που ο Joacim χρειαστηκε να παει στη Νορβηγια, ενω υπαρχουν πολλες θεσεις εργασιας για (Σουηδους) ξυλουργους αυτη τη στιγμη στη Σουηδια.
    Ισως το προβλημα του Joacim, μου ειπε, να ειναι οτι δεν ειναι επαγγελματιας ξυλουργος κατι για το οποιο επιμενουν οι εδω εργοδοτες ωστε να αποκτησει μονιμη δουλεια! Αλλιως ισχυουν ειπε κατα πολυ τα οσα λεει για τις εταιρειες στελεχωσης προσωπικου που τεινουν να γινουν κρατος εν κρατει.

    Κατα τη γνωμη του ο Joacim θα πρεπει να φυγει απο το συμβολαιο αυτο και να αναζητησει δουλεια ειτε στη Νορβηγια, ειτε στη Σουηδια με καλυτερους ορους και φυσικα να ειναι σε επαφη με τα σωματεια ωστε να μην τον εκμεταλλευτουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...