24 Ιουν 2012

''Τόση ντροπή για μια αγγουροντομάτα…''

(Aναδημοσίευση απο  οικοδομος)Την Τετάρτη που μας πέρασε είδαμε πάλι εκατοντάδες συνανθρώπους μας να στέκονται σε μια μεγάλη ουρά, στο Πεδίον του Άρεως αυτή τη φορά, και να περιμένουν υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο για να πάρουν στα χέρια τους ένα μικρό χαρτοκιβώτιο ζαρζαβατικά, προσφορά του τάδε αγροτικού συνεταιρισμού.

Παρακολουθώντας το απόγευμα της ίδιας μέρας, ένα ακόμα μετεκλογικό πάνελ στη ΝΕΤ, είδα οι εικόνες αυτές να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τους εκπροσώπους των κομμάτων που βρίσκονταν εκεί. Κάποιοι μιλούσαν απλώς με συμπάθεια για  αυτούς τους ανθρώπους και κάποιοι άλλοι, «διεκδικούσαν» το δικαίωμα να είναι το ίδιο ευαίσθητοι με τους προηγούμενους! (Νιώθω μια απέραντη αηδία όταν ακούω εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εκφράζονται μ’ αυτόν τον τρόπο)…
Στο τέλος της συζήτησης, που δεν είχαν για θέμα τους  προφανώς αυτές τις  σκηνές,  η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια της ΝΕΤ που δεν γνωρίζω το όνομά της (φωτογραφία)… τόλμησε να κλείσει την εκπομπή με τη φράση «η θλιβερή αυτή εικόνα, είναι η εικόνα της ημέρας», αναφερόμενη στις ουρές στο Πεδίον του Άρεως. Τι ήθελε να το πει; Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κάποιος Ντόλιος, προκλητικά και θρασύτατα της επιτέθηκε λέγοντάς της επί λέξει: «είστε πολύ αριστερή για δημοσιογράφος»!!! 
Η παρουσιάστρια φανερά σοκαρισμένη από την επίθεση τον ρώτησε τι εννοεί και ο θρασύς πασοκοΝτόλιος συνέχισε την επίθεση λέγοντάς της ότι η ΝΕΤ «πρέπει να στείλει αισιόδοξο μήνυμα στην κοινωνία» μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και όχι «απαισιοδοξία μέσω σκηνών που όλοι τις ξέρουμε». Και κατάφερε τελικά, εκβιαστικά,  να κλείσει η εκπομπή με τον τρόπο που αυτός ήθελε! Η συμπεριφορά αυτή είναι ενδεικτική της σχέσης κάποιων κομμάτων με το λαό, ας τα βλέπει όμως αυτά ο «κυρίαρχος» και ας καμαρώνει τους εκπροσώπους του(ς).
Όμως ας επανέλθουμε στο γεγονός. Έγινε λόγος από πολλούς για σκηνές ντροπής. Εγώ τις λέω σκηνές ξεφτίλας. Και το ερώτημα που βάζουν κάποιοι είναι «ποιος πρέπει να ντρέπεται». Πρέπει να ντρέπεται ο εξαθλιωμένος πολίτης μιας χώρας όταν είναι άστεγος και πεινασμένος; Πρέπει να ντρέπεται αυτός που μην έχοντας λεφτά να γεμίσει το στομάχι του περιμένει στον ήλιο για ελεημοσύνη ή αυτός που τον σπρώχνει στην πείνα; 

Επειδή το καπιταλιστικό σύστημα όσο κι αν περιμένει κανείς δεν πρόκειται ποτέ να «ντραπεί» για αυτές τις σκηνές (εδώ δεν «ντράπηκε» για ακόμα χειρότερα) και επειδή οι πολιτικοί εκπρόσωποί του είναι περισσότερο παχύδερμα  και από τους συμπαθείς ελέφαντες, μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε και αυτός που στέκεται στην ουρά να αρχίσει, τουλάχιστον, να σκέφτεται; Γιατί μέχρι την ντροπή ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Αναρωτιέμαι απλά, πόσοι από αυτούς τους συμπολίτες μας πήγαν την Κυριακή των εκλογών και ψήφισαν; Πόσοι προτίμησαν το καφενείο ή την τηλεόραση; Πόσοι από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν, χαίρονται σήμερα με τον σχηματισμό κυβέρνησης; Και πόσοι φυσικά, ψήφισαν τα κόμματα που τη συγκροτούν; Πόσοι ελπίζουν πως δεν θα σταθούν ξανά στην ίδια ουρά; Και πόσοι πως η ζωή τους θ’ αλλάξει προς το καλύτερο τις επόμενες μέρες;


Ξέρω πως δεν πρόκειται να πάρω ποτέ απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Επίσης  ξέρω πως κάποιοι θα βιαστούν να με χαρακτηρίσουν σκληρό ή απαθή. Τους προλαβαίνω λοιπόν λέγοντάς τους πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν κρύβομαι πίσω από την «ασφάλεια» κάποιου «καναπέ» κεκτημένου, κολλώντας ταμπέλες και χαρακτηρισμούς στους άλλους. Ξέρω πως οι περισσότεροι από όσους στάθηκαν στην ουρά για τις ντομάτες, ούτε που περνούσε από το  μυαλό τους μέχρι πριν λίγο καιρό πως αυτό θα μπορούσε να τους συμβεί. Και δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια. Όμως…
Αυτοί που τρέφονται χάριν «καλών» και «φιλανθρώπων» προθέσεων, αποτελούν ένα κομμάτι (που ολοένα και μεγαλώνει) αυτού που αποκαλούμε γενικά «λαός».
Ξέρετε, εκείνος ο λαός που τον καλώ κι εγώ συχνά πυκνά να αναλάβει τις ευθύνες του.
Εκείνος ο λαός που κάποιοι του λένε (κι εγώ μαζί) να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια. 
Εκείνος ο λαός που το πιο απλό στη χρήση του όπλο που διαθέτει, την ψήφο του, πηγαίνει και το παραδίδει στα πόδια αυτών που κυρίως ευθύνονται για την πείνα του.
Πρόκειται για τον λαό που έχει πειστεί πως η πολιτική είναι η τέχνη του «εφικτού» και δεν βλέπει πως αυτός σχεδόν ποτέ δεν χώρεσε στο «εφικτό».
Που πάντα επιλέγει τη λογική του «μικρότερου» κακού και δεν καταλαβαίνει πως το «μικρότερο» δεν υπάρχει πια, και το «κακό» θέριεψε. 
Πρόκειται για τον λαό που κλείστηκε στο σπίτι του, που δεν συνδικαλίζεται, που απαξιώνει τους πολιτικούς αλλά και ειρωνεύεται τους ασυμβίβαστους. 
Που τσουβαλιάζει τους «ενόχους» την ίδια στιγμή που λοιδορεί τους αγωνιστές.
Που αρέσκεται στην ησυχία του, στη βολή της πολυθρόνας του (ή του υπαίθριου παγκακιού του, το ίδιο είναι).
Που επενδύει στην πολιτική σταθερότητα (με κυβέρνηση) και την κοινωνική γαλήνη (η οποία σπαράσσεται από τους αλλοδαπούς λαθραίους εισβολείς).
Που στρέφεται στο φασισμό πριν ακόμα καθαρίσουν οι λεκέδες από το αίμα των, σφαγμένων απ’ τους Χιτλερικούς και τους «Έλληνες» συνεργάτες τους, παππούδων  του.
Που άγεται και φέρεται από πέντε τηλεοπτικά γ…κάναλα.
Που αν τον ακούσεις να μιλάει, συχνά οι εκφράσεις του μοιάζουν με του χ τηλεοπτικού παπαγάλου. 
Πρόκειται για το λαό που ανησυχεί για το τι λένε οι αγορές.
Που τρέμει μήπως η Ελλάδα… «φύγει» από την Ευρώπη.
Που υπερασπίζεται φανατικά  το ευρώ έστω κι αν πρόκειται των άλλων (αφού αυτός δεν έχει ούτε σέντζι)… 
Για έναν λαό που κάποτε έγραψε ιστορία και φρόντισε να μην τη διαβάσει ποτέ ο ίδιος.
Να ντρέπεται άραγε σήμερα για την κατάντια του και αν ναι, πόσο, αυτός ο λαός;
Η ντροπή που εγώ νοιώθω είναι μεγάλη, γιατί δεν μπορώ να τον κάνω να ντραπεί όσο θα έπρεπε.

11 σχόλια:

 1. Αρχίζοντας να διαβάζω το άρθρο, σκέφτηκα να γράψω κάποια πράγματα που στην πορεία του διαβάσματος, τα άλλαζα ... τα άλλαζα ... τα άλλαζα !

  Στο τέλος όμως, οι τελευταίες φράσεις ... οι τελευταίες λέξεις ... με προβλημάτισαν.
  Με προβλημάτισαν πολύ !

  Γιατί εγώ δεν ντράπηκα ...
  Θύμωσα ναι !
  Νευρίασα ναι !
  Προβληματίστηκα ναι !
  Αλλά δεν ντράπηκα που δεν έπεισα τον κόσμο ...
  Όσο κόσμο μίλησα τέλος πάντων.

  Μήπως θα έπρεπε ;
  Δεν ξέρω ρε παιδιά ...
  Δεν ξέρω !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δε θα μπορουσα παρα να συμφωνησω με τα λεγομενα σου, φιλε @Οικοδομε, που εκφραζουν θελω να πιστευω πολλους απο εμας που με απογοητευση βλεπουμε σημερα μια μεγαλη μεριδα του λαου να αγεται και να φερεται απο πολιτικες που δεν βγαζουν πουθενα και πολιτικους που μονο για το καλο του κοσμου δεν εκλεγονται οπως και απο αλλες δυναμεις που λειτουργουν σαν..εθνικοσωτηριες ενω το μονο που κανουν ειναι να κακοποιουν καθημερινα μεταναστες αλλα και αλλες κατηγοριες του πληθυσμου!

  Δεν ξερω ομως αν βοηθα να αισθανομαστε ''υπευθυνοι'' για λογαριασμο ολων αυτων που δεν ενημερωνονται, μη φροντιζοντας να διαχωρισουν τη θεση τους απο τη βαρβαροτητα των καιρων, αλλα επιτρεπουν σ αυτη να εισχωρησει στη ζωη τους με τη δικαιολογια της κρισης!

  Ισα ισα οι περηφανοι προοδευτικοι ανθρωποι, ειναι πιστευω, γνωρισμα δυσκολων εποχων, οποτε εδω μιλαμε για μια συστηματικη λουμπενοποιηση πολλων μεσω (και) των ΜΜΕ, αλλα κυριως μεσω των πελατειακων σχεσεων με τους πολιτικους εδω και χρονια, οπως της ασυνεπειας λογων και πραξεων τους, πραγμα που εστειλε πολλους στα ακρα αωτα (βλ. ανοδος της ΧΑ).

  Oμως, αυτα ισχυαν μεχρι τωρα και κατι πρεπει να γινει αμεσα ωστε να μπει φρενο στη κατρακυλα αυτη και τη φτωχοποιηση ολο και μεγαλυτερων μεριδων πληθυσμου. Ας ελπισουμε οτι τα μηνυματα αυτα που ερχονται απ ολη την Ελλαδα θα δωσουν αφορμη για πολλες συζητησεις σχετικα με το τι μπορει να γινει απο δω και περα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. faro

  To κειμενο του φιλου @οικοδομου εχει πολλες πτυχες και ισως να πρεπει να σου απαντησει εκεινος για τις αποριες που βαζεις....Εγω απλα το διαβασα μου αρεσε και γι αυτο ειπα να το αναρτησω, αν και καποιος εκανε το...θαυμα του και παλι και ανεβασε αναρτηση ακριβως την ιδια ωρα! :)

  Για ..τιμωρια, ειπαμε, θα πω στο περιπτερα να μη σου δωσει Ριζο, για μια βδομαδα! :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χα χα, μην κάνεις τέτοιο ... κόπο, εφημερίδα παίρνω από το Κόμμα !

   Πάντως κι από δω συγγνώμη !

   Καλά έκανες και το ανάρτησες, μου άρεσε πολύ αυτό το άρθρο, προβληματίζει !

   υ.γ. εγώ βλέπω μια άλλη τιμωρία ... να μην σχολιάζει ΚΑΝΕΙΣ ! χε χε

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα κι από μένα.
  Παρεμβαίνω απλά για να βοηθήσω αν μπορώ στην κατανόηση αυτών που προβλημάτισαν το σύντροφο-φίλο φάρο και ίσως κι άλλους αναγνώστες.

  Πρώτα θέλω να σας διαβεβαιώσω πως και θύμωσα, εξοργίστηκα, αηδίασα, απογοητεύτηκα, στενοχωρήθηκα, προβληματίστηκα κλπ, και ακόμα τα νιώθω όλα αυτά. Να διευκρινίσω και από εδώ πως αυτά μου τα συναισθήματα δεν έχουν να κάνουν με το ποσοστό του κόμματος, που, μια φορά έκανα πρόβλεψη (4-5% φτου να πάρει κι έπεσα μέσα!), αλλά με την γενική παρακμή και σήψη γύρω μας, η οποία με κάνει να ντρέπομαι στο βαθμό που δεν μπορώ να την αναχαιτίσω. Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά από δική μου αδυναμία, δεν περνάει μόνο από το χέρι μου δηλαδή το να την αποτρέψω, νιώθω πως έχω όμως κι εγώ ένα μερίδιο ευθύνης, μικρό μεγάλο δεν ξέρω.

  Δεν χάνω βέβαια την αισιοδοξία μου, την ανακτώ σιγά σιγά και πάλι «στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε»!

  Στις πρώτες αντιδράσεις (αναρτήσεις) μου λοιπόν, μετά τις εκλογές έβγαλα τα πιο άμεσα συναισθήματα: νεύρα, οργή, αηδία κλπ, τώρα σιγά σιγά που καταλαγιάζουν αυτά, βγαίνουν και άλλα, ένα εκ των οποίων εκφράζεται σ’ αυτήν την ανάρτηση.

  Δεν προγραμματίζω ούτε τις αναρτήσεις ούτε τη σειρά των συναισθημάτων μου, χαχαχα μην παρεξηγηθώ! Έτσι μου βγαίνουν.

  Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.
  Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. faro

  Aστειευομαι βεβαια, αλλα καλου κακου συνεχισε να παιρνεις εσυ την εφημεριδα απο το Κομμα γιατι ο ρολος των...περιπτεραδων υπηρξε υποπτος, στο παρελθον! :P


  υ.γ. Oσο για τη ...τιμωρία του να μην σχολιάζουν καποιοι, (ενω κανουν το κοπο και περνανε), τα εχουμε ξαναπει και ειναι πραγματι κριμα, γιατι αυτη ειναι η ''ανταμοιβη'' για το κοπο που κανει κανεις ν αναρτησει καποιες σκεψεις, ενα αρθρο. Οπως το βλεπει παντως κανεις...
  Εγω, θα σου αφησω, παντως, σχολιο, για να μην εχεις παραπονο! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να σαι καλα φιλε @Οικοδομε και να συνεχισεις να γραφεις με τη ρεαλιστικη ματια που βλεπεις τα πραγματα και με το ηθος που εχεις, κατι πολυ σπουδαιο κατα τη γνωμη μου που φαινεται, αλλωστε, μεσα απο τα γραπτα σου.

  Πιστευω η γενικη παρακμή και σήψη στην Ελληνικη κοινωνια οφειλεται στις αντικειμενικα δυσκολες συνθηκες που περνουν πολλοι, στην αποξενωση του πληθυσμου, οπως και τη μη συμμετοχη του στα κοινα, κατι που καταφεραν καλα οι κυβερνησεις αυτες ολα αυτα τα χρονια.

  Ας ελπισουμε ομως,οπως ειπα και πιο πανω, οτι θ ανασυνταχθουμε μετεκλογικα και θα βγουν κι αλλα συμπερασματα για τη συνεχιση των αγωνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. H δημοσιογραφίνα της νετ, είναι η Σταυρούλα Χριστοφιλέα με τ' όνομα. Πολύ τη γουστάρω και σαν γυναίκα και σαν χαρακτήρα, είναι και τετραπέρατη. Για συριζαία την κόβω, αλλα τι να κάνεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το επιθετο μαρτυρα καταγωγη απο..Μανη! :)
  Μια ζωη δεξιους εβγαζαν στις εκλογες και αυτο συνεχιζουν να κανουν,φανταζομαι μεχρι σημερα..Κοντά στο 67% το άθροισμα των δεξιών κομμάτων, οπως διαβαζα.
  (Γιατι να χαλασουν τη..συνταγη οι ανθρωποι;) :(

  Περι γουστων...κολοκυθοπιτα,φυσικα, αλλα εχω βαρεθει το στυλ των υπερβολικα στυλιζαρισμενων εκφωνητριων ειδησεων στην Ελλαδα..Καμμια σχεση με τις δημοσιογραφους εδω που ειναι πολυ πιο απλες και ειναι πραγματι επαγγελματιες.

  Επισης ειναι γνωστο οτι οσοι εργαζονται στα Ελληνικα ΜΜΕ δεν χρειαζεται να ειναι ..τετραπερατοι, απλα να εχουν κονέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Elva:
  Α... όλα κι όλα... περί γούστου Θα πάρω το μέρος του καρντάση!
  Να προσθέσω επίσης πως η κολοκυθόπιτα αν φτιαχτεί με καλά υλικά είναι πολύ νόστιμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @οικοδομε

  Καλα, αφου σας αρεσει η..κολοκυθόπιτα, παω πασσο! :PP

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...