18 Ιουλ 2012

262 ημέρες ΑΠΕΡΓΙΑΣ! Δεν σκύβουμε το κεφάλι (video)


Μαζική ηταν η χθεσινη διαδήλωση αλληλεγγύης στους απεργους χαλυβουργους!


Εκτακτη κινητοποίηση οργάνωσε χτες το σωματείο των χαλυβουργών, στο κέντρο της Αθήνας. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεμπρόστιασε όσους ισχυρίζονται χυδαία πως οι απεργοί έχουν απομονωθεί.

Η οργή των χαλυβουργών, που εδώ και 9 μήνες δίνουν ένα σκληρό και τίμιο αγώνα για να έχουν ψωμί τα παιδιά τους αλλά εισπράττουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και τη στήριξη που της προσφέρει η κυβέρνηση, «ήχησε» χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στην έκτακτη κινητοποίηση που οργάνωσε το σωματείο τους. Δίπλα της, η οργή εργατών και σωματείων από διάφορους κλάδους και γειτονιές της Αττικής που, διαδηλώνοντας στο πλευρό των ηρωικών απεργών, έδωσαν αποστομωτική απάντηση σε όσους παρουσιάζουν τους απεργούς απομονωμένους, ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται τη «λάσπη» και την τρομοκρατία, με την οποία η πλουτοκρατία απαιτεί να τσακίσει το ίδιο το δικαίωμά τους να παλεύουν για να μη ζουν σα σκλάβοι.

Οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια γέμισαν συνθήματα πλατιάς, βαθιάς και αγνής αλληλεγγύης στους σκληρούς, αποφασισμένους απεργούς χαλυβουργούς που εδώ και εννιά μήνες τώρα «δε σκύβουν το κεφάλι». Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μαζική από πολλά σωματεία, εργαζόμενους από δεκάδες κλάδους αλλά και νέους που έσπευσαν με τη συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα στην προκλητική και αδιάλλακτη εργοδοσία του Μάνεση ότι οι χαλυβουργοί έχουν στο πλευρό τους όλη την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό. Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης που προκλητικά εξακολουθεί να λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος» και την κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες της, να παρέμβει δίνοντας λύση, να σταματήσει να κάνει ουσιαστικά πλατες στην αδιαλλαξία του Μάνεση.

 «Να νικήσουν οι χαλυβουργοί. Η νίκη τους είναι και δικιά μας», έγραφε το πανό της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας το μήνυμα αλληλεγγύης των εργατών όλης της περιοχής. Την ίδια στιγμή, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» με τα δικά τους πανό πήραν τη δική τους θέση πίσω από το πανό των απεργών τόσο στην πορεία που ξεκίνησε από την Ομόνοια όσο και στη συνέχεια μπροστά από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Τα συνθήματα «έπεφταν βροχή»: «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία για να μην περάσει η τρομοκρατία», «Οι χαλυβουργοί δε σκύβουν το κεφάλι μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη»! «Εννέα μήνες απεργίας, νίκη στους εργάτες της χαλυβουργίας», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές έξω από το υπουργείο, στο οποίο παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για την κινητοποίησαν, φρόντισαν να μην είναι κανείς από την πολιτική ηγεσία.

Είναι ενδεικτική άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση μόλις λίγη ώρα πριν το συλλαλητήριο, ο οποίος, αφού ισχυρίζεται ότι «θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια», καταλήγει καλώντας «όλους να συνεισφέρουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο». Βάζει δηλαδή στην ίδια ζυγαριά τον Μάνεση που, παρά τα προνόμια που έχει κερδίσει, συνεχίζει μια στείρα αδιαλλαξία με απεργούς εννέα μηνών και που των οποίων το σωματείο, μόλις προχτές κατέθεσε ξανά συγκεκριμένες προτάσεις που οδηγούν σε εξεύρεση λύσης.

Υπόθεση όλων η υπεράσπιση των απεργών
 Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια και ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο διάβασε την ανακοίνωση, με την οποία νωρίτερα το πρωί το σωματείο καλούσε στην έκτακτη κινητοποίηση, αλλά και σε ολόπλευρη ένταση της αλληλεγγύης προς τους απεργούς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Προς την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό.

Εδώ και εννιά μήνες, δίνουμε έναν ηρωικό και τίμιο αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, για να επαναπροσληφθούν οι 120 συναδελφοί μας απολυμένοι. Για να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς τα καθημερινά ατυχήματα που ορισμένες φορές οδηγούν στο θάνατο.

Μέσα από τις συνελεύσεις μας, αποφασίσαμε και διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που επιτρέπουν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Αμεση επαναπρόσληψη τουλάχιστον 40 συναδέλφων μας.
 • Σταδιακή επαναπρόσληψη των υπολοίπων μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 • Μέχρι τότε δέσμευση της εταιρείας ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη.
Η εργοδοσία αρνείται εδώ και μήνες κάθε συνάντηση και συζήτηση με το σωματείο και αποφεύγει να απαντήσει στις προτάσεις μας. Αντί για αυτό σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τον απεργοσπασπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει, τις τελευταίες μέρες εξαπέλυε βρώμικο πόλεμο ενάντια στην απεργία μας, τους χαλυβουργούς. Μας κατηγορεί ότι: εμείς ευθυνόμαστε για τις απολύσεις, εμείς φταίμε που εννιά μήνες δεν μπαίνει μεροκάματο στα σπίτια μας. Μας απειλεί με το κλείσιμο του εργοστασίου.

 Αυτός που έχει πετάξει στο δρόμο 120 οικογένειες, που κρατά ομήρους 380 οικογένειες, κατηγορεί εμάς ότι είμαστε ενάντια στο δικαίωμα στη δουλειά. Αυτό ο λαός μας το λέει: "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νυκοκοίρης".

Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τον αγώνα των χαλυβουργών. Εχει στόχο να χτυπήσει συνολικά το εργατικό κίνημα, τους αγώνες. Να κάνει το άσπρο μαύρο, ότι οι εργάτες φταίνε για την κρίση, την ανεργία, τις χιλιάδες απολύσεις, τα λουκέτα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Να συκοφαντήσει τον αγωνιζόμενο λαό, να απενοχοποιήσει τους βιομήχανους και την τάξη τους για τα βάσανα που ζούμε. Γι' αυτό η υπεράσπσιη του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών είναι υπόθεση όλων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που ενώ κάνει όλα τα χατίρια στο Μάνεση, του δίνει νέα προνόμια, κάνει τα στραβά μάτια για τις εγκληματικές παρανομίες του, πιέζει τους χαλυβουργούς να δεχτούν να επιστρέψουν στη δουλειά χωρίς καμία ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν καθαρή θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους που όλο αυτό το διάστημα μας στηρίζουν να δώσουν απάντηση στα ψέματα των βιομηχάνων και της κυβέρνησής τους ενάντια στην οργανωμένη εκστρατεία λάσπης ενάντια στους αγώνες. Να στηρίξουν τον αγώνα μας, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη»!

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκανε νέα παρέμβαση στα κόμματα της Βουλής για να κάνουν δεκτά τα αιτήματα των απεργών, ώστε να ξεκινήσει ξανά η κανονική λειτουργία του εργοστασίου και να πιέσουν σ' αυτήν την κατεύθυνση την κυβέρνηση.

2 σχόλια:

 1. Ο Λαός εκτιμά βαθιά όσους αγωνίζονται ανυποχώρητα και με συνέπεια. Αυτό είναι αλήθεια όσο και αν τα παλιοτόμαρα της κατευθυνόμενης "ενημέρωσης"(χαχα)προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και να περάσουν άλλη εικόνα προς τα έξω, εκείνη που συμφέρει τα αφεντικά.
  Το ζήτημα είναι αλλού.
  Όχι μόνο στη συμπάθεια ή στη συμπαράσταση, αλλά στην απόφαση και των υπολοίπων εργαζομένων να ακολουθήσουν τον ίδιο μαχητικό δρόμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φιλε ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

  Πραγματι, ο λαος εκτιμά βαθιά όσους αγωνίζονται ανυποχώρητα και με συνέπεια, οπως καταλαβαινει επισης και πολυ καλα τα..παλιοτομαρα της κατευθυνόμενης ..''ενημέρωσης'' οπως πολυ σωστα τους χαρακτηρισες! Και φυσικα το ζητημα οπως λες ειναι η σταση των υπολοιπων εργαζομενων απεναντι στην αναγκη για αγωνες, γιατι τελικα δεν υπαρχει αλλος δρομος!
  Αν ολοι οσοι βρισκονται σημερα σε παρομοια θεση εδειχναν το ιδιο σθενος και διαθεσ για αντισταση οπως οι χαλυβουργοι, πιστευω οτι θα ειχαμε λιγοτερες περιπτωσεις αυθαιρεσιων απο την εργοδοσια που θα επαιρνε ενα καλο μηνυμα απο την σταση των εργαζομενων! Δυστυχως, ομως, δεν το αντιλαμβανονται με τον ιδιο τροπο ολοι και εκει ειναι το θεμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...