13 Ιουλ 2012

ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Συνέντευξη Τύπου & Παρουσίαση της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ



Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - Παρουσίαση της Πρότασης Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης .

«Επιτρέψτε μου πριν ξεκινήσω να βάλω ένα θέμα που είναι έκτακτης σημασίας, συνδέεται βεβαίως και με το κυρίως θέμα της συνέντευξης. Όπως ξέρετε αυτές τις μέρες  διαπιστώθηκε ότι το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ανακάλυψε ότι έχουν κουρευτεί το 80% των αποθεματικών τους. Δεν ξέρω αν το ήξεραν πιο πριν ή το ανακάλυψαν τώρα είναι ένα θέμα.

Δεύτερον, θα επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε ξαναβάλει, το έχουμε βάλει και στη Βουλή, αν δεν εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ του 1,5 δις και δεν εξασφαλιστεί να έχει τις εισφορές που πρέπει, τότε οι συντάξεις πριν τον Δεκέμβρη δεν θα μπορούν να καταβληθούν. Δεν τα λέμε για τρομοκράτηση αλλά εδώ θέλει απαντήσεις.
Και τρίτο, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τον ΟΑΕΔ, καθώς το ΙΚΑ του χρωστάει, το ΙΚΑ δεν πρόκειται να καταβάλει και απειλούνται κυριολεκτικά και αυτά τα πενιχρά επιδόματα των ανέργων.

Βεβαίως γίνονται και οι γνωστές μαϊμουδιές, που έχουν αυξηθεί τώρα, όπου τρέχουν οι δήμοι να κάνουν προσλήψεις με συμβάσεις δύο μηνών και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, μέσω του ΟΑΕΔ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που θα δουλέψουν δύο μήνες, φεύγουν απ' τη λίστα των επιδοτούμενων ανέργων και καταλαβαίνετε, τι νόημα έχει να πάρεις δύο μήνες 400 ευρώ και να χάσεις δέκα μήνες το επίδομα. Όπως επίσης έχει γραφτεί στον Τύπο και φαντάζομαι ότι είναι πραγματικό, ότι σκέφτονται να κλείσουν τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για τα επιδόματα ανεργίας. Αυτό που κάνει και το ΙΚΑ, τις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων δεν τις αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ και τις δίνει στις συντάξεις.

Σ' αυτά η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα. Εδώ πια απαιτούνται ενέργειες και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν πέρα και ανεξάρτητα από το γενικό χαρακτήρα που έχει η κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις.

Γιατί κάναμε αυτή την ενέργεια στη Βουλή; Δεν πρόκειται για μία ενέργεια εντυπωσιασμού. Καταρχήν είχαμε υποχρέωση. Είχαμε ανακοινώσει αυτή την απόφασή μας και βέβαια τότε υπήρχαν κι άλλα κόμματα που είχαν δηλώσει ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο. Τώρα, έλεγαν το μνημόνιο σκέτο, εννοούσαν και τις δανειακές συμβάσεις; Πάντως αυτά είναι αλληλοδιαπλεκόμενα κείμενα, δεν αποχωρίζονται. Και τα κόμματα που το είχαν υποστηρίξει αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, παραλείπω σκοπίμως τη Χρυσή Αυγή γιατί για μας η αντίθεσή της έχει καθαρά δημαγωγικό χαρακτήρα για να καλύψει τον εγκληματικό της ρόλο για το κίνημα, για τον λαό.

Υποτίθεται ότι τρία κόμματα είχαν δεσμευτεί προεκλογικά σε μία τέτοια ενέργεια. Βεβαίως στο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές η κατάσταση άλλαξε και αυτό μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο απαιτητικοί το να έρθει το θέμα και να συζητηθεί στη Βουλή, να το φέρουν για συζήτηση, ανεξαρτήτως τι έχουν αποφασίσει να κάνουν τα άλλα κόμματα.

Σήμερα η κατάργηση του μνημονίου έχει πάει στις καλένδες, έγινε αναδιαπραγμάτευση και από τα τρία κόμματα που έφτιαξαν την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα η αναδιαπραγμάτευση έχει γίνει τώρα επιμήκυνση. Δηλαδή, αντί το μνημόνιο να εφαρμοστεί σε ένα χρόνο - για να το πω έτσι συνοπτικά - να εφαρμοστεί σε δύο. Όμως αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Και μόνο αυτά που τρέχουν να εφαρμοστούν τώρα, ακόμα κι αν μετά από δύο χρόνια υπάρχει ένα μαλάκωμα που αφορά την ακραία φτώχεια, δεν πρόκειται να ανατρέψει και την επιδείνωση και τη διεύρυνση της ακραίας φτώχειας, αλλά και τη φτωχοποίηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Και για μας το ζήτημα φτωχός - πλούσιος ως θέμα συζήτησης μέσα στη Βουλή δεν έχει κανένα νόημα, το είπαμε και στις προγραμματικές, αυτά είναι για τη λογοτεχνία και για την ποίηση, όταν κι αυτός που παίρνει επίδομα ανεργίας φορολογείται άρα δεν είναι στην φτώχεια. Όταν μας ζητείται να πληρώσουμε προκαταβολή του φόρου με βάση ότι είναι πιθανόν να έχεις τις ίδιες αποδοχές που είχες το 2011. Και το 2012 μπορεί να είσαι ήδη απολυμένος, αυτό δεν έχει γίνει να πληρώνεις προκαταβολή φόρου και μάλιστα σε περίοδο κρίσης όταν εκκρεμεί μείωση μισθού, τι δηλαδή άμα μας πάρουν παραπάνω θα μας τα επιτρέψουν;

Ξεκαθαρίζουμε και το βλέπετε κι απ' τα κείμενα που έχετε πάρει ότι το σχέδιο νόμου αφορά μνημόνια, 1 και 2, γιατί η επιμήκυνση αφορά στο μνημόνιο 2 και δανειακές συμβάσεις, δεν είναι μία και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2012 - 2015. Μιλάμε για δανειακές συμβάσεις. Δανειακή σύμβαση είχε και το μνημόνιο 1, δανειακή σύμβαση είχε και το μνημόνιο 2. Και προσέξτε τώρα το πρόβλημα, τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν απ' τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή. Με βάση το άρθρο 36 του Συντάγματος, παράγραφος 2 που έπρεπε να έρθουν στη Βουλή ως έχει. Μάλιστα η πρώτη δανειακή σύμβαση που είναι στα πλαίσια του μνημονίου 1 όσο και η σύμβαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πέρασαν καν ούτε το σχέδιο, ότι ήρθε ήταν ένα σχέδιο της δανειακής σύμβασης, όχι η ίδια η δανειακή σύμβαση. Αυτή τη στιγμή δηλαδή που μιλάμε δεν ξέρουμε τι έχει υπογραφεί και τι έχει εγκριθεί. Είτε δεν ξέρουμε τίποτα είτε έχουμε με τη μορφή σχεδίου.
Αυτά πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, πρέπει να ξέρουμε τι υπογράφτηκε. Βεβαίως τα καταψηφίσαμε γιατί τα μνημόνια τα είχαμε, ξέραμε τους όρους των δανειακών συμβάσεων, αλλά εδώ πρέπει να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες. Κι εδώ προκύπτει ζήτημα όχι τυπικό, θέμα ουσίας. Δεν θα άλλαζε η κατάσταση, πάλι θα μιλάγαμε για επιμήκυνση και πάλι για αναγνώριση αυτών των συνθηκών αλλά ψηφίστηκαν κείμενα τα οποία δεν ξέρουμε τι γράφουν.

Επομένως εμείς φέρνουμε αυτά που έχουμε στα χέρια μας. Ζητάμε και την πλήρη ενημέρωση της Βουλής και βεβαίως την καταγγελία τους. Έχουμε ελπίδες να υπάρχει πλειοψηφούσα άποψη στη Βουλή; Δεν έχουμε. Όμως πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Για να ξέρει ο λαός τι είναι η αναδιαπραγμάτευση, τι είναι η επιμήκυνση, τι ισχύει, τι δεν ισχύει. Να ξέρει πράγματα τα οποία είναι και γραμμένα σε αυτά που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή ότι ότι δάνειο γίνεται προς την Ελλάδα ή ότι εκταμιεύσεις αυτά όλα πρέπει να πηγαίνουν στο χρέος, και όχι μόνο αυτά, υποθηκεύεται και όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία, ο ορυκτός πλούτος κλπ. Αυτά είναι γραμμένα. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αυτά προστατεύονται. Βεβαίως την κατάλληλη στιγμή θα τα χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικά προς τον λαό, ότι κοιτάξτε πρέπει να δεχτείτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, να δεχτείτε όλοι να έχουμε 500 ευρώ το μήνα γιατί θα μας πάρουν τον ορυκτό πλούτο τον οποίο βεβαίως με τις αποκρατικοποιήσεις είτε με τη μορφή της ενοικίασης, είτε με τη μορφή αξιοποίησης τον δίνουν στους πολυεθνικούς ομίλους και σε έλληνες βεβαίως επιχειρηματίες.

Θέλω να κάνουμε επίσης και την εξής παρατήρηση. Εμείς έχουμε πει ότι εφόσον αυτά καταψηφιστούν θα φέρουμε και ξεχωριστά άρθρα των μνημονίων που αναφέρονται σε συγκεκριμένα ζητήματα, συλλογικές συμβάσεις, μετενέργεια κ.λπ. Αυτό ήδη σαν πρώτη δόση το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε όμως, δεν ξέρω αν κρύβει σκοπιμότητα ή άγνοια των νόμων, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν νομικά επιτελεία, αλλά εν πάση περιπτώσει περιμένουμε να μας απαντήσει. Π.χ. έφερε να καταργηθεί στη Βουλή ο νόμος που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο που αφορά συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, όχι τις συντάξεις και την ανασύσταση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Α, η εργατική εστία διόλου απίθανο να ανασυσταθεί, είναι και η πολιτική του υπουργείου τουρισμού γιατί δεν έχουν τουρίστες και τώρα θυμήθηκαν τον κοινωνικό τουρισμό, για να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία, όχι τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι το μνημόνιο, αυτά θα τα δείτε στα κείμενα που σας έχουμε δώσει, οι αποφάσεις που παίρνονται για τις συλλογικές συμβάσεις, για τις μειώσεις των μισθών, για τη μετενέργεια κ.λπ. επέχουν θέση νόμου, δεν χρειάζονται εξειδίκευση και εφαρμόζονται αυτοτελώς. Το υπουργικό συμβούλιο κάνει και μία εξειδίκευση. Στην ουσία αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξειδίκευση αλλά η εξειδίκευση μπορεί να φύγει αλλά θα μείνει το άρθρο του μνημονίου το οποίο έχει έναν συγκεκριμένο όρο, το οποίο λέει αυτά είναι πράξεις τελικές, άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς εξειδίκευση και χωρίς νόμο, να το πω έτσι, απ' το υπουργικό συμβούλιο. Εδώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Γιατί αυτά πρόκειται για μεμονωμένα άρθρα. Αρα πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο. Και όχι οι ειδικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως επίσης άφησε απέξω τον περίφημο νόμο Κατσέλη, τον 3899, που αν θέλετε αυτός ο νόμος βάζει ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις. Προσέξτε στις επιχειρησιακές συμβάσεις που μπορούν να υπογραφούν κάτω απ' την κλαδική, γιατί κοιτάξτε αν σε μία επιχείρηση υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση με μισθούς καλύτερους απ' την κλαδική, αυτό είναι καλό. Το καταλαβαίνετε. Τώρα αυτό στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σπάνιο, ανύπαρκτο. Και βεβαίως ισχύει η επιχειρησιακή άμα ο εργοδότης θέλει να δώσει κάτι παραπάνω. Το θέμα είναι ότι με τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται ότι η επιχειρησιακή σύμβαση είναι ισχυρότερη απ' την κλαδική, αν υποθέσουμε ότι οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν σε κάποιο ποσό. Όπως επίσης προβλέπει αυτός ο νόμος τη σύσταση μιας ένωσης προσώπων, παρακάμπτει δηλαδή τη συνέλευση των εργαζομένων ή το εργοστασιακό, το επιχειρησιακό σωματείο. Μπορούν δηλαδή τρία - τέσσερα διευθυντικά στελέχη με δύο - τρεις εργάτες που τους έχουν τρομοκρατήσει να υπογράψουν αυτοί για λογαριασμό των εργαζομένων. Κι αυτά - αν θυμάμαι καλά - εφαρμόστηκαν στα εργοστάσια της «Όλυμπος» στη Θεσσαλία και βέβαια έγινε συνέλευση των εργαζομένων και ακύρωσαν τη σύναψη συμφωνίας της Ένωσης Προσώπων. Δηλαδή φεύγει απ' τη μέση το εργοστασιακό σωματείο. Επομένως αυτό που φέρνει το κάθε κόμμα στη Βουλή, αν θέλει να καταργήσει κάτι ριζικά και οριστικά ας πάρει και δέκα δικηγόρους, 40 ειδικούς, οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν, έχουν και μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες απ' τη δική μας, να μην πουλάνε δηλαδή - με συγχωρείτε - μούρη στον λαό ότι φέρνουν νόμους για κατάργηση και  μ' αυτό τον τρόπο έστω τμηματικά καταργούν το μνημόνιο. Το μνημόνιο έχει κάπου 70 άρθρα, έχει 70 αντεργατικούς νόμους.

Τελειώνω λέγοντας το εξής: Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι, βεβαίως πρέπει να παλέψουν για τα πιο οξυμένα προβλήματά τους, άλλωστε αυτό κάνει το κίνημα χρόνια. Ιεραρχεί στόχους προσπαθώντας κάτι να πετύχει. Όμως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα κινήματα των αυτοαπασχολουμένων αυτό που λέμε, στο πολιτικό τους πλαίσιο, δεν εννοώ κομματικό εννοώ πολιτικό πλαίσιο, δεν μπορεί να μην ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, την αγωνιστική τους ικανότητα, ζητώντας κάποια αιτήματα, να μην το ενισχύουν και με την πολιτική τοποθέτηση ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι μάλλον δεν δεσμεύονται πολιτικά, ηθικά, ιδεολογικά από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται βέβαια αυτά αυτόματα. Άλλοι λέγανε ότι οι εκλογές κατάργησαν τα μνημόνια, δεν τα λέγαμε εμείς, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, διεκδικείς ας πούμε να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, είχα πάει χτες εκεί, πολύ σωστά και πολύ καλά κάνουν. Αλλά, αυτή είναι μέσα στο μνημόνιο. Τους τα είπα χτες, πολύ ωραία, συμφωνούμε, υπογράφουμε το αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθεί. Ούτε τμηματικά ούτε ολόκληρη.

Αλλά θα πας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο και θα σου πει κοίταξε να δεις είναι μέσα στο μνημόνιο. Άρα δεν μπορώ να παραβιάσω το μνημόνιο. Επομένως, σήμερα το πιο χαμηλής πτήσης κίνημα, εμείς είμαστε της υψηλής πτήσης, δεν μπορεί να μην ξεκινάει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει οι ίδιοι να αισθάνονται δεσμευμένοι. Τους έχουν δεσμεύσει, τους έχουν αλυσοδέσει, δεν το συζητάμε, αλλά η πολιτική κατεύθυνση σήμερα ενός μαζικού κινήματος δεν μπορεί να μην έχει έστω σαν σύνθημα «δεν δεσμευόμαστε και διεκδικούμε». Τώρα τι θα πετύχεις απ' όλα αυτά αυτό θα εξαρτηθεί απ' το επίπεδο της πάλης, της οργάνωσης και της πολιτικής κατεύθυνσης του κινήματος. Γιατί έτσι θα υπάρχουν και απογοητεύσεις, θα τους κολλάνε στον τοίχο. Πάρτε τα εργοστάσια της ζάχαρης, εδώ τελειώνει η ΑΤΕ δεν ξέρουν αν θα υπάρχει σε λίγες μέρες. Το να διεκδικήσεις να μείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης, βεβαίως πρέπει να διεκδικήσεις, αλλά πρέπει να πεις δεν δεσμεύομαι ούτε απ' την ΚΑΠ ούτε από τίποτα και ζητάω αυτά τα εργοστάσια να μείνουν, δημόσια κ.λπ. για να μην εισάγουμε ζάχαρη. Εδώ, ούτε την ποσόστωση που τους επιτρέπει η ΕΕ δεν παράγουν τα εργοστάσια αυτά. Θα την πουλήσουν και την ποσόστωση στους πολωνούς και θα κάνουμε εισαγωγή πολωνικής ζάχαρης. Οι πολωνοί θα πάρουν την ποσόστωση, θα πάρουν τις επιδοτήσεις, αφού έχουν εργοστάσια στην Πολωνία, είναι σαν τους ρύπους, που αγοράζεις ρύπους, αγοράζουν ποσοστώσεις κ.λπ.

Άρα, αυτό που κάναμε χτες στη Βουλή, δεν είναι ένα ζήτημα, πώς να σας πω τώρα, ούτε απλώς επειδή υποσχεθήκαμε και οφείλαμε να το κάνουμε, αλλά έχει να κάνει και με το πολιτικό πλαίσιο των αγώνων. Ανεξάρτητα κάθε φορά ότι διαπραγματεύεσαι και συγκεκριμένα αιτήματα αν μπορείς κάτι να καταφέρεις».

 
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους
 
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν καλείτε το ΣΥΡΙΖΑ και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» να στηρίξουν αυτή την πρόταση νόμου.
 
«Τους καλούμε. Βεβαίως. Ας έφερναν και αυτοί δικό τους σχέδιο, δεν είναι θέμα ποιος θα ψηφίσει ποιανού. Η ουσία είναι αυτή. Βεβαίως τους καλούμε, γιατί και τώρα, μετεκλογικά, ακούω και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που λένε κατάργηση του μνημονίου. Πώς θα γίνει αυτή η κατάργηση; Υπάρχει κι ένα κοινοβούλιο που προβλέπει κάποιες διαδικασίες. Και των εφαρμοστικών νόμων. Αλλιώς ό,τι θα αποφασίζεται θα είναι νόμιμο. Όλα τυπικά είναι νόμιμα, δεν είναι παράνομα. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Ακούμε συνέχεια να γίνεται λόγος τις τελευταίες ημέρες για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είτε από την κυβέρνηση, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, και παρόλα αυτά βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία πρόσφατα, στη Μ. Βρετανία πριν από λίγο καιρό, υπάρχουν και παίρνονται από τις κυβερνήσεις νέα μέτρα λιτότητας για τους λαούς. Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης κατά τη γνώμη σας;
 
«Από την πλευρά των κυβερνήσεων και των κομμάτων που λένε πάση θυσία στην ΕΕ, αυτών ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός. Διότι τι λέει η ΕΕ και όχι μόνο η Μέρκελ - εντάξει η Μέρκελ είναι το σκυλί που γαβγίζει μπροστά, αλλά μία χώρα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στην ΕΕ, όσο κι αν αυτή είναι σήμερα πρώτη σε δύναμη, και είναι πρώτη σε δύναμη. Αυτοί λένε ότι αν θέλετε να επιμηκύνετε, δηλαδή να «μαλακώσετε» τα μέτρα, κι αντί να παρθούν σε ένα χρόνο να παρθούν σε δύο - δεν λένε να πάρουμε πίσω μέτρα - πρέπει να εφαρμόζετε αυτά που υπάρχουν. Άρα μιλάνε για τα νέα μέτρα που θα παρθούν, να παρθούν σε όριο δύο χρόνων. Εγώ σας λέω ακόμα και σε τέσσερα χρόνια να παρθούν τα νέα μέτρα, θα έχουν περάσει ήδη όλα αυτά. Θα έχουμε εξοντωθεί.

Πάρτε για παράδειγμα την εφορία. Λέει να πληρωθεί ο φόρος σε δέκα δόσεις για οικογένεια με 50.000€ το χρόνο. Για μια οικογένεια με 50.000€ το χρόνο όταν πληρώνεις 11 φόρους, θα πληρώσεις και προκαταβολή του επόμενου φόρου, όταν θα πληρώσουμε 1,40€ το πετρέλαιο θέρμανσης - φυσικά αν κάτσουμε στο κρύο θα βρεθούν, αν σταματήσουμε και να αγοράζουμε για να τρώμε θα βρεθούν χρήματα για να την πληρώσεις της εφορία, άμα έχεις 50.000€ το χρόνο, αλλά έτσι; Γιατί υπάρχουν κι άλλοι που δεν θα την πληρώσουν την εφορία γιατί δεν έχουν. Εδώ μου έλεγαν χθες στη Θεσσαλονίκη ότι υπάρχουν περιοχές φτωχές που κόπηκε η παροχή νερού μέσα στον καύσωνα, γιατί χρωστάνε νερό και κόβουν το νερό για 200€ - 300€ χρέος. Και όχι μόνο αυτό. Οι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ βεβαίως κάνουν την επανασύνδεση και γι αυτό τώρα λένε να τα δώσουν στους ιδιώτες. Εξάλλου εκεί που έκοψαν το νερό έγινε όχι από τους υπαλλήλους αλλά από τους εργολάβους. Μάλιστα χθες οι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ, που είχαν Γενική Συνέλευση, μου είπαν ότι κάνουν επανασυνδέσεις νερού. Αυτό δεν το είχαμε ακούσει, κάνουν οι ίδιοι ό,τι μπορούν και πήρε απόφαση η Γενική τους Συνέλευση για να μην κόβεται το νερό τουλάχιστον τώρα με τον καύσωνα. Και οι περιπτώσεις που ξέρανε, και μάλιστα μια υπάλληλος που είναι στους διακανονισμούς μου είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι της φέρνουν στοιχεία και την πιάνουν τα κλάματα και όταν τους κάνει τον διακανονισμό δέχεται και καταγγελία από πάνω γιατί έκανε τον διακανονισμό. Δεν υπάρχουν μπαταξήδες που δεν θα πληρώσουν νερό μέσα στο καλοκαίρι. Πόσοι να είναι αυτοί; Μπορείς να μην πληρώσεις νερό μέσα στο καλοκαίρι; Άντε, χωρίς ρεύμα μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να ζεις - δεν λέω να ζούμε χωρίς ρεύμα - αλλά χωρίς νερό; Δηλαδή υπάρχουν πράγματα και είναι τόσο πολλά τα φαινόμενα που δεν προλαβαίνεις ούτε να τα συγκεντρώσεις. Και χθες μετά την περιοδεία που έκανα στην ΕΥΑΘ τους παρακολουθούσα που έκαναν έναν σχεδιασμό, να στείλουν ειδοποιήσεις στις συνοικίες για να τους ειδοποιεί ο κόσμος που έχουν κλείσει το νερό και είναι συγκεκριμένες περιοχές που κόβεται το νερό στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι ας πούμε το κέντρο ή το Επταπύργιο, δεν είναι άλλες περιοχές που είναι σε κάπως καλύτερο επίπεδο τα εισοδήματα. Είναι βασικά σε άνεργους και λοιπά.

Κι αν σας λέω γίνει ένα «μαλάκωμα» μέτρων ύστερα από τρία - τέσσερα χρόνια θα είμαστε στον πάτο, ούτε θα το καταλάβει κανείς το «μαλάκωμα», εάν γίνει».

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο για πολλούς από αυτή την κυβέρνηση. Θα ήθελα ένα σχόλιο όμως για την προσπάθεια που κάνουν να συνδέσουν τις μειώσεις των μισθών με την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι και ύπουλο με την έννοια ότι επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους άνεργους με τους εργαζόμενους. 
 
«Αυτό το είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αν θέλουμε λέει να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας να κοπούν οι μισθοί. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν εργοστάσια και όχι μικρά, καλά τα μικρά και δωρεάν να δουλεύεις, και ακόμα και κάποια εργοστάσια πιο μεγάλα, που και να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και τελικά θα κλείσουν. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μείωση των μισθών δεν αφορά τόσο την περίοδο της κρίσης. Όταν θα ανακάμψει η κερδοφορία θέλουν να έχουν χαμηλούς μισθούς, όταν η κρίση αμβλυνθεί να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν κερδοφορία. Δεν λύνει το πρόβλημα. Όταν το εργοστάσιο δεν έχει τζίρο, μιλάμε γι αυτές τις περιπτώσεις, δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που υπάρχει κερδοφορία και κόβουν τους μισθούς για να μεγαλώσουν τα κέρδη, άρα το πρόβλημα της ανεργίας όταν έχει τέτοια πτώση η βιομηχανική παραγωγή ή αγροτική παραγωγή, τα πάντα, πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας; Ο μισθός μειώνεται για να ανέβουν τα κέρδη όταν υπάρχει αύξηση της παραγωγής. Άλλωστε έχουν κλείσει εργοστάσια που οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί μείωση μισθών, απλώς παρατάθηκε το όριο της λειτουργίας, δηλαδή εκεί που θα λειτουργούσαν έξι μήνες λειτούργησαν για ένα χρόνο.

Και τέλος το υπόμνημα που έχει δώσει η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τους εταίρους λέει καθαρά, βάζει στους εργοδότες να πάμε στον μισθό των 751€ και την ίδια ώρα λέει να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μα οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν μείωση εργοδοτικών εισφορών κλπ. Αυτό ζητάνε οι εργοδότες. Ο Μάνεσης στη Χαλυβουργία ζητάει από την αρχή της απεργίας μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου και φυσικά ζητάει κι άλλα, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Όταν λοιπόν μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές σημαίνει ότι ο κλάδος υγείας και η σύνταξη πάνε περίπατο. Επιδόματα ανεργίας πάνε περίπατο. Άρα αυτήν την πρόταση της ΓΣΕΕ οι βιομήχανοι μπορεί και να την δεχθούν, γιατί να μην δεχθούν τα 751€;

Πρώτα - πρώτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα δίνουν τους κατώτατους μισθούς. Δεν είναι δηλαδή αυτά τα πιο κρίσιμα. Ακόμα και η μετενέργεια όταν υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις και βάζουν τον εργάτη να υπογράφει ότι παίρνει 700€ αλλά παίρνει 400€ γιατί να δώσει τη μάχη ο Δασκαλόπουλος αν θα είναι 751€; Δεν ξέρω βέβαια τώρα που θα συμφωνήσουν. Και ο ΣΕΒ θα συμφωνήσει για τα 751€ αν του δώσουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Άρα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Αλλιώς το ΙΚΑ τέλειωσε. Ύστερα, αυτό που λένε ότι θα μειώσουν τις συντάξεις αυτοί που έχουν από 1000€ και πάνω. Βεβαίως υπάρχει η κατηγορία των συνταξιούχων με 600€, αλλά ένας που δούλεψε 40 χρόνια και παίρνει σύνταξη 1300€ ή 1400€ είχε κρατήσεις καταρχήν. Και μιλάνε για μικτά, ενώ εμείς, όταν μιλάμε π.χ. για τα 1200€, μιλάμε για καθαρά. Είναι πολλά λεφτά, δεν κατάλαβα; Δεν έχει δώσει εισφορές; Όταν η βιομηχανία είχε μια ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρχαν και μισθοί ύστερα από 30 χρόνια που έφταναν και τα 1700€ και τις 2000€. Πώς θα βρεθείς με σύνταξη 700€ και 500€ απότομα; Έχεις προγραμματίσεις τη ζωή σου έτσι. Θα πάμε λοιπόν όλοι στο όνομα της δικαιοσύνης στα 500€ και στα 600€ σύνταξη. Δεν γίνεται! Και την ίδια ώρα παραμένει στη φορολογία η μικτή σύνταξη.
Στο χαρτί του φόρου και στο χαρτί της εκκαθάρισης παραμένει η σύνταξη που είχες πριν τρία χρόνια και αφαιρούν πάνω από το αρχικό, όχι από αυτό που μένει. Πώς μου αφαιρείς; Δεν είναι πραγματική αυτή η σύνταξη όταν έχεις 50 κρατήσεις που είναι πρόσθετες. Σε υπολογίζει ως συνταξιούχο των 1500€ μικτά. Πώς το υπολογίζεις έτσι αφού παίρνω στο χέρι 1000€;».

Κυρία Παπαρήγα είδαμε την απόφαση της ΚΕ για το δεύτερο εκλογικό αποτέλεσμα η οποία, αν έχω καταλάβει καλά, δεν αμφισβητεί καθόλου τη γραμμή του κόμματος που ακολούθησε στις εκλογές, ωστόσο καταλογίζει, κάνει μια σκληρή αυτοκριτική η ίδια η ΚΕ. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι τώρα πηγαίνοντας προς το 19ο Συνέδριο, γιατί κι αυτό αναφέρεται στην απόφαση, αν θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΕ και σε όργανα του Κόμματος ως συνέπεια αυτής της απόφασης;
 
«Καταρχήν θέλω να θυμίσω το εξής πράγμα: 5-6 ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται η  συνεδρίαση της ΚΕ και κάνει μια πρώτη τοποθέτηση. Και στην οποία βάζει τα κριτήρια και καλεί τα μέλη του κόμματος να συζητήσουν και να κρίνουν και τη δουλειά της ΚΕ. Θυμάμαι ότι τότε γράφτηκε ότι δεν κάναμε καμία αυτοκριτική. Τι αυτοκριτική να κάναμε; Η αυτοκριτική πρέπει να βγει μέσα από μια συλλογική συζήτηση. Δίνει λοιπόν στο κομματικό δυναμικό τα κριτήρια και τους λέει να κρίνετε. Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει κανείς αυτοκριτική σε 5 ώρες, αυτή θα ήταν ύποπτη. Και λέμε θα κρίνετε πρώτα όλη την περίοδο της δράσης του κόμματος, γιατί το αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται στις εκλογές, αλλά και την ειδική εκλογική περίοδο. Γίνεται μια συζήτηση στο κόμμα έρχονται τα πρακτικά των συζητήσεων και τα αποτελέσματα, όχι μόνο της ψηφοφορίας αλλά και των συζητήσεων, συζητάμε με φίλους και οπαδούς και επιταχύναμε. Η ΚΕ κάνει την αυτοκριτική της με βάση τα κριτήρια, την μεθοδολογία που ακολουθεί το ΚΚΕ στην κριτική και αυτοκριτική. Κοιτάζει τους αντικειμενικούς παράγοντες και εξετάζει μέσα στους δοσμένους παράγοντες αν θα μπορούσε να μειώσει την επενέργεια των αρνητικών παραγόντων.
Αυτό είναι το υποκειμενικό στοιχείο. Μπορούσε; Όχι όμως αποσπασμένα από τις αντικειμενικές συνθήκες.

Άλλωστε και τα ποσοστά των κομμάτων δεν διαμορφώθηκαν από υποκειμενικές επιλογές ή από υποκειμενικούς χειρισμούς, διαμορφώθηκαν και μέσα από ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό κλίμα. Και τώρα ξανασυζητάμε και ξαναπάμε την απόφαση στις οργανώσεις για να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος αν εκτιμούν ότι η ΚΕ πήρε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν. Και το κάθε όργανο στην περιοχή κάνει αποτίμηση της δικής του δουλειάς και λέει αυτό το χειρίστηκα έτσι ή μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δεν πρόσεξα εκείνο. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθεί πάγια το κόμμα και η αυτοκριτική μας είναι φυσιολογική. Πρέπει να δεις και τον υποκειμενικό παράγοντα, όχι όμως μόνο τον υποκειμενικό. Μετά θα ξαναμαζέψουμε τις παρατηρήσεις των μελών του κόμματος. Δεν ξέρω ποιο άλλο κόμμα κάνει τέτοια διαδικασία. Και η αυτοκριτική πρέπει να είναι συλλογική. Στο συνέδριο θα αποτιμηθεί συνολικά η δράση της ΚΕ και του κόμματος. Το συνέδριο θα πάρει αποφάσεις, ενώ εκλέγονται όλα τα όργανα από κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μέσα σε μια μάχη αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα. Ήταν μεγάλη μάχη αυτή».

Με βάση το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, τις προγραμματικές δηλώσεις που ακούσαμε προχθές θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δρόμο μπροστά της θα διανύσει την 4ετία;
 
«Εμείς θέλουμε ο λαός να ανακόψει το δρόμο της, με την έννοια να αντισταθεί στα μέτρα που παίρνονται και έχει αξία να τον ανακόψει για συγκεκριμένο λόγο. Κοιτάξτε είναι ένα θέμα, ίσως είναι νωρίς να τοποθετηθούμε αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι βιώσιμη 4ετίας ή αν θα γίνει και ανασύνθεση μέσα απ' το ίδιο το κοινοβούλιο. Είναι λίγο νωρίς. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι ο λαός στη δεύτερη εκλογική μάχη έκανε ένα βήμα πίσω με την ψήφο. Δεν το λέμε αφ' υψηλού έτσι είναι τι να κάνουμε; Το κατά του μνημονίου έγινε μετά αναδιαπραγμάτευση. Έκανε ένα βήμα πίσω. Βεβαίως για να το ξεκαθαρίσω δεν θα πούμε ποτέ στο λαό καλά να πάθει. Δεν επιτρέπεται κομμουνιστής να έχει αυτή την στάση. Αλλά του λέμε και απ' την άλλη μεριά, ότι δεν σημαίνει επειδή ψήφισες έτσι πρέπει να αισθάνεσαι και συνένοχος. Όποτε καταλάβεις ότι πρέπει να παλέψεις να το κάνεις».

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από την Χαλυβουργία και υπάρχει μια βεβαιότητα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο εάν συνεχιστεί η απεργία. Πως μπορεί να αντισταθεί ο λαός τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες πιέσεις και υπάρχει στην  περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι οι απεργίες κλείνουν τις επιχειρήσεις;    
     
«Μια Χαλυβουργία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό. Οι επιχειρήσεις κλείνουν είτε γιατί πάνε σε άλλες χώρες είτε γιατί σε συνθήκες κρίσης δεν αντέχουν να λειτουργούν και χρεοκοπούν. Δείτε πόσες έχουν κλείσει, λίστα ολόκληρη είναι. Ή μείωσαν την παραγωγή ή έκαναν απολύσεις, γιατί δεν είχαν δουλειά, χωρίς να υπάρχει απεργία χωρίς ν' ανοίξει μύτη. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Θέλει περισσότερο ψάξιμο η στάση του εργοδότη, γιατί ο εργοδότης από την αρχή έβαζε αυτό που βάζει ο ΣΕΒ.

Ότι αν θέλετε να κάνουμε επενδύσεις θα μας μειώσετε το ρεύμα, την φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό το αίτημα έβαζε και στις συναντήσεις τις 3μερείς του υπουργείου. Δεύτερον, ενώ υποτίθεται θα κλείσει το εργοστάσιο, ζήτησε και του παραχωρήθηκε το λιμάνι στον Ασπρόπυργο. Εν πάση περιπτώσει οι εργάτες δεν μπήκαν σ' αυτή τη λογική, οι εργάτες ζήτησαν να παρθούν πίσω οι απολυμένοι και η τελευταία πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου πήρε υπόψη μια σειρά πράγματα. Ζητάνε να πάρει πίσω 40 απολυμένους και τους υπόλοιπους 80 στο βαθμό που αυξηθεί ο τζίρος. Κοιτάξτε να δείτε και οι άνθρωποι αυτοί - δεν είναι θέμα πείσματος αφορά ολόκληρο το εργατικό κίνημα - πρέπει να μπουν έχοντας το κεφάλι ψηλά, όχι με το κεφάλι κάτω, γιατί αυτό θα κάνει ζημιά σε άλλα εργοστάσια. Λοιπόν ή ο Μάνεσης έχει τζίρο και σταδιακά μπορεί να απορροφήσει τους απολυμένους ή να μη λέει ότι θα το κλείσει. Πού ξέρουμε εμείς ότι θα το κλείσει και ότι δεν είναι εκβιασμός για το φυσικό αέριο, για το ρεύμα, προς τον Χατζηγάκη και τον Παναγιωτόπουλο υπουργό και υφυπουργό; Είναι πιο μπλεγμένα τα πράγματα.
Και υπάρχει ένα άλλο:
Αν όλα τα εργοστάσια σήμερα στην Ελλάδα, οι κλάδοι οι βιομηχανικοί, αντιστέκονταν στις ατομικές συμβάσεις, αντιστέκονταν σε πράγματα που δεν έχουν σχέση άμεσα με την πορεία της επιχείρησης και μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Βεβαίως μια εστία δεν επαρκεί να λύσει ένα πρόβλημα του κινήματος, αλλά και αυτή η εστία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αλλά είναι απαράδεκτη και η στάση της ΓΣΕΕ. Να μην είστε σίγουροι δηλαδή που οφείλεται η στάση της εργοδοσίας. Και ότι δεν έχει να κάνει και με ζητήματα που αφορούν γενικότερα τον κλάδο του μετάλλου και ανταγωνισμούς και τέτοια. Αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης που λέει ότι από τους 120 - συμφώνησαν όλοι και οι απολυμένοι - να πάρει τους 40 και εφόσον έχει αύξηση τζίρου, γιατί προβλέπεται να μπει σε έργα, να απορροφηθούν και οι απολυμένοι. Μάλιστα ορισμένοι είναι και για σύνταξη. Δηλαδή μετά από ένα χρόνο θα έχει μειωθεί και το προσωπικό. Δεν πρέπει να κάνει κι αυτός κάπου πίσω; Τι θα γίνει; Αλλά βέβαια, όταν βγαίνει η ΓΣΕΕ και λέει αυτά, δίνει αέρα στα πανιά».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...