10 Δεκ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οταν οι θέσεις εργασίας..εξαγοράζονται!


Τωρα συμβαίνει αυτο που πολλοί προειδοποιουσαν απο καιρο. Κυκλωματα που σχετιζονται με άδειες εργασίας μεταναστων. Διευθυντές στο McDonalds έχουν εισπραξει 150.000 SEK, (περιπου 17.000 Eυρω) από ανθρώπους που τους πρόσφεραν απασχόληση σε αλυσίδα χάμπουργκερ. Άλλοι εργαζόμενοι μαρτυρούν στη εφημεριδα Aftonbladet ότι  αλλοι εργαζομενοι με διαφορετικούς τρόπους εκβιαστηκαν να φυγουν για να δημιουργηθουν θεσεις για τους εργαζομενους που ειχαν πληρωσει! 


Σύμφωνα με την εφημεριδα Expressen τα κυκλωματα περιλαμβάνουν εκατοντάδες αδειες εργασιας. Δεν είναι οι χαμηλόμισθες και κοπιαστικες δουλειες που προσελκυουν τους ανθρώπους να πληρώνουν τόσο πολύ, αλλά η προοπτική οτι με συμβάσεις εργασίας θα μπορεσουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής. 


Οι δρόμοι για την ΕΕ και ενα συστημα κοινωνικής πρόνοιας  που καταρρεει αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι μέσω του πολιτικου άσυλο ή τηςαδειας εργασίας. Αυτοι που εργαζονται χωρίς χαρτια μπορεί να κερδιζουν χρήματα, αλλά είναι αποκλεισμένοι από βασικές υπηρεσίες. Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά για την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στη σχετικά ήρεμη και σταθερή Ευρώπη.
Όταν επιβληθηκαν οι κανόνες της εργασίας υπήρχαν πολλοί που προειδοποίησαν ότι θα γινοταν και κατάχρηση. Μια κοινή παραλλαγή είναι ότι η σύμβαση εργασίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το σωματειο  για να παρει κανεις αδεια απο την υπηρεσια Μετανάστευσης φαίνεται εντάξει, ενώ ο μισθος που καταβάλλεται είναι πολύ χαμηλότερος. Ετσι κανουν, οι μικρο απατεωνες επιχειρηματίες, όσο οι εργαζομένοι , δεν παραπονιουνται, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση οπως η McDonalds τα αφεντικα που εχουν ηδη καταγγελθει στην ασυνομια επαιρναν χρήματα με έναν διαφορετικό τρόπο. 


Να πάρουν μόνιμη αδεια παραμονης μπορει και να αργησει. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι πρέπει να ειναι εμπιστευσιμοι για να πάρουν παραταση της αδειας εργασίας τους, δηλαδή, να εχουν καλες σχεσεις με το αφεντικο ο οποιος τους πούλησε τη σύμβαση εργασίας. Κανεις δεν υποψιάζεται την εταιρεια McDonalds να συμμετέχει σε συναλλαγές με άδειες εργασίας, αν και όλες οι θέσεις, συμφνωνα με την εταιρεία περνουν απο τα κεντρικα γραφεία. 

Οτι αυτό συμβαινει στα εστιατόρια τους λέει κάτι και για το περιβάλλον της εταιρείας. Η εταιρεια McDonalds συχνα παινευονται ότι δεν κάνουν διακρίσεις, οτι σε αυτους όλοι οι υπαλληλοι ειναι ευπρόσδεκτοι να εργαστούν ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Κάτι ομως που – αντιθετα και παρά τη συλλογική σύμβαση με ξενοδοχεια και εστιατορια- δεν θελουν να δουν είναι συνδικαλιστες που θετουν αιτήματα και αμφισβητουν τη κατασταση.


Οπως εχει ηδη γράψει η εφημεριδα, Arbetaren, οι σχέσεις της εταιρειας με το Συντηρητικο κομμα (Moderaterna) ειναι ισχυρες, μεταξυ αλλων εκπροσωποι των McDonalds και μετριοπαθείς πολιτικοί έγραψαν απο κοινου σχετικά άρθρα για την εργασιακες πολιτικη στην αγορά εργασίας. Η πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα  θετικο για τον κολοσσό των τροφίμων, και αν μαθευοταν ότι ανήκουν στους μυστικους δωρητές του Συντηριτικου κομματος θα προκαλουσε πιθανότατα αντιδρασεις! 

Αλλά παρόλα αυτα, οτι η McDonalds ως εταιρεία θα ηταν πίσω από απο τετοιες επιχειρησεις φαίνεται λιγότερο πιθανό. Ότι  συμβαινει σ αυτους, λέει κάτι σχετικά με το ποσο μεγαλη ειναι η γκαμα  των διαφορετικών τύπων εκμετάλλευσης των ανθρώπων που εργάζονται στη Σουηδία με προσωρινή εργασία. 


Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε εταιρείες όπου τ αφεντικα ουτε καταγγελονται στην αστυνομία είτε βρισκονται αθωοι κατα την έρευνα, αφού οι ιδιοι ειναι κατοχοι των εταιρειων. Όποιος έχει αντιρρήσεις ως προς το ισχύον σύστημα για την εργασία λοιδορείται από την δεξια ως «αντιμεταναστευτικος». Στην πράξη, ομως, επιτρέπει η νομοθεσια, την συστηματική εκμετάλλευση των εργαζομένων που ερχονται στη Σουηδια.


Mτφ απο Αrbetaren

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας καλημέρα σας.

    Φιλενάδα θα σου πω ότι και σε αυτόν τον τομέα είμαστε πρωτοπόροι.

    Δικαίως μπορεί να περηφανευόμαστε.

    Πάνε πάνω από 20 χρόνια η πρώτη ανηψούλα μου μόλις είχε τελειώσει το Λύκειο και έψαχνε για δουλειά.

    Τότε, ένας γνώριμος του πατέρα της έδωσε την διέξοδο.

    Θέση σε Τράπεζα και δικοί του, οι 3 πρώτοι μισθοί της.

    Καταλαβαίνεις ότι ξεσηκώθηκε πόλεμος, έγινε ένας χαμός και η Μαρία μας δεν μπήκε στην Τράπεζα.

    Η μάνα της μέχρι και σήμερα μου το υπενθυμίζει και μου χρεώνει που η κόρη της θα ήταν σήμερα διευθύντρια σε Τράπεζα.

    Ευτυχώς το Μαράκι μας,μπορεί να μην έγινε διευθύντρια σε Τράπεζα, έμαθε όμως να περπατά με ψηλά το κεφάλι χωρίς συμβιβασμούς και γλειψίματα.

    Αλλά το Μαράκι ήταν μόλις 18 χρονών και δεν είχε ανάγκη μεγάλη ακόμη.

    Αυτά τα κοράκια πατούν τόσο πάνω στην έλλειψη συνείδησης, αλλά κυρίως πάνω στις ανάγκες που έπρεπε να διασφαλίζει ένα κράτος στους πολίτες του και στους κατοίκους της χώρας.

    Τι απέγινε ο "φίλος";

    Ανέπτυξε τις σχέσεις, διεύρυνε τις γνωριμίες του, το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε, εξελίχθηκε και έβγαζε και συντάξεις έναντι γερής αμοιβής.

    Κατανοητό βέβαια ότι σε αυτό δεν μπορούσε να κάνει τίποτα από μόνος του αν δεν είχε και συνεργάτες σε καίριες θέσεις.














    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλη Βlackbedlam

      Κατι τετοιους "φίλους" ειχε η μιση Ελλαδα και γι αυτο εφτασαν τα πραγματα εδω που ειναι σημερα, με το ...αζημιωτο τους φυσικα! Φταιει κι ο κοσμος φυσικα που καποια χρονια πριν θεωρουσε... καταξιωση να μπει το παιδι του σε καποια τραπεζα κι ας υποχρεωνονταν, κι ας μην ειχαν προσοντα, κι ας εκαναν τις χιλιες υποχωρησεις κλπ κλπ. Πληρωνουμε τωρα τα λαθη καποιων εποχων!




      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...