8 Φεβ 2013

ΣOYHΔΙΑ: Tο διαδικτυακό μίσος κατά των γυναικών!


Xθες παρακολουθησαμε ενα ακομη εξαιρετικα ενδιαφερον ρεπορταζ απο τη δημοσιογραφικη εκπομπη Uppdrag Granskning, που που ασχολειται με το να διερευνα και να αποκαλυπτει διαφορα κοινωνικοπολιτικα θεματα στη χωρα. 

Το χθεσινο θεμα ειχε να κανει με τη διαδικτυακη σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές κατά της ζωής αρκετων γυναικων, bloggers, δημοσιογράφων, συγγραφεων, ή και σχολιαστων, που σχεδον καθημερινα δεχονται λογω της εργασιας-παρουσιας τους στη δημοσια ζωη. 

Η Anna Hedenmo δημοφιλης εδω, ικανοτατη δημοσιογραφος-παρουσιαστρια ενημερωτικων εκπομπων αλλα και του δελτιου ειδησεων, ελεγε οτι ειναι απειλη κατα της δημοκρατιας οταν δεν αφηνουν καποιον να κανει τη δουλεια του και ειναι ενα αρκετα σοβαρο θεμα που δεν αφορα μονο τις γυναικες, φυσικα! Πολλοι δημοσιογραφοι μετα απο ρεπορταζ κατα των ακροδεξιων SD εχουν δεχθει απειλες κατα της ζωης τους!

Αναμεσα σ ολα βλεπουμε και 12 γνωστες γυναίκες δημοσιογραφους, παρουσιαστριες ειδήσεων στα ΜΜΕ. Αν και δεν εργαζονται ολες πανω στο ιδιο αντικειμενο, ενα πράγμα έχουν κοινό: Ολες έχουν δεχτεί απειλές και σχολια μισους επειδή κανουν τη δουλεια τους. 

Μια μια, οι 12 γυναικες στεκονται μπροστα στο φακο, στο  video πιο κατω, διαβάζοντας τα μηνυματα μισους και τις απειλες για τη ζωη τους και τις οικογενειες τους, που ελαβαν μεσω e-mail και σχολιων. Ακομη και μετα τη προβολη στο καναλι και στο youtube συνεχιστηκαν οι απειλες και αναγκαστηκαν στο youtube να κλεισουν τα σχολια!

 

Μερικοι μαλιστα απο οσους απειλουν μεσω του διαδικτυου ή και μεσω posts στο Facebook, σε μια περιπτωση, εφτασαν στο σημειο να στειλουν μεχρι και…2800 e-mails με βρισιες, μεχρι και απειλες για..βιασμο, επειδη μια 21χρονη κοπέλα, η Julia, κατεκρινε με επιστολη της την εταιρεια Hennes & Mauritz για την επιλογη τους στο να τυπωσουν σε Τ-shirt τον καταδικασμενο για σεξουαλικη παρενοχληση στις ΗΠΑ, (αποθανοντα) rapper Tupac

"Κτηνος, να αυτοκτονήσεις", " Αυτοκτονησε, σε παρακαλώ!" "Σκάσε, ελπίζω να σε βισουν!." Οι άνθρωποι φτύνουν στο πρόσωπό της και την καλουν να αυτοκτονήσει! Θα πρεπει να βιαστεί , να λιθοβοληθει, να απαγχονιστει και να πνιγει! Στο ιδιο θεμα, ενα άτομο, εγραψε οτι "Λιγοι πυροβολουνται στη Σουηδία" και εφτασε στο σημειο να αναρτησει τη διεύθυνση της Julia, δημοσια, στο διαδικτυο!

-Φοβομουν να παω στο σπίτι μου, ήταν και σκοτάδι έξω. Τότε εφ οσον ειχα απειληθεί με τοσα πράγματα πήρα τηλεφωνο τον συντροφο μου να έρθει και να με συναντήσει, γιατί δεν ήθελα να πάω μονη σπιτι, λέει η Julia.

Η Hennes & Mauritz αρχικα ζητησε απο το κοινο να χρησιμοποιουν καλυτερη γλώσσα, γιατι θα σβηνουν τα σχολια, αλλά αυτο δεν έγινε!

-Είναι το χειρότερο λεει η Julia. Θα μπορούσα να μη δώσω σημασια για το τι γράφουν οι άνθρωποι, αλλά το οτι μία από αυτές τις εταιρείες απλά δεν νοιάζονται, οντας ενήλικες που εργαζονται εκει, με κανει να απογοητευομαι ακομη περισσοτερο, λεει η Julia. 

Όταν η εκπομπη Uppdrag granskning συναντα την υπευθυνη των Hennes & Mauritz λένε ότι διεγραψαν χιλιάδες σχόλια. Αλλά οι περισσοτερες ύβρεις και οι απειλές αφέθηκαν να παραμείνουν ...τουλάχιστον ένα μήνα μετα, στο διαδικτυο!!

"Θέλεις να ταπεινωθεις, γιατί πραγματικά λατρεύω να...ουρήσω πανω στο πρόσωπο σου" γραφει καποιος! Νόμιζετε πως ήταν κατάλληλο να μείνει, ρωτουν την υπευθυνη των Hennes & Mauritz

 - Νομίζω ότι ηδη το εχουμε σβησει τώρα, λέει η Miriam Tappert, παγκόσμια επικεφαλής των social media στο Hennes & Mauritz.
"Σκάσε, σιχαμα, ελπίζω να σε βισουν" ."Αυτο επρεπε να παραμείνει; "
- Νομίζω ότι και αυτο το έχουμε επίσης σβησει.
"Τώρα πρόκειται να σε βιάσω και να ζητήσω από την H & M να τυπωσει ένα Τshirt με το πρόσωπό μου."
- Είναι απαισια ολα αυτα τα σχολια, συμφωνώ, λεει η υπευθυνη.

Εσεις λετε ότι τα έχετε αφαιρεσει, αλλά εμεις ξερουμε οτι εμειναν εκει να διαβαζονται περισσότερο από ένα μήνα μετά την παρουσια τους στο διαδκτυο, λεει ο ρεπορτερ της εκπομπης!

- Ολα αυτα τα σχολια εχουν σβηστει, αλλα φυσικά, θα επρεπε να το είχαμε κάνει πολύ πιο γρήγορα. Δεν επρεπε να μενουν. Ήταν ομως τόσο μεγάλη ροή σχολιων που δεν ειμασταν σε θέση να τα χειριστουμε, λέει η υπεθυνη. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτα τα απεχθη σχολια μισους εμειναν τοσο πολυ στο διαδικτυο, λέει η M. Tappert.

Η Julia έχει καταθεσει μηνυση στην αστυνομια κατα των απειλων που δεχθηκε. Η υπόθεση αρχικα ειχε εγκαταλειφθει, αλλά τωρα η αστυνομία παραδεχεται οτι εκαναν λαθος, θα πρέπει να ειχαν ανταποκριθεί στις απειλές άμεσα λενε και έχουν αναλάβει εκ νεου τώρα την υποθεση για ύποπτες παράνομες απειλές.

Η εκπομπη αναζητησε και βρηκε μερικα απο τα ατομα που ειχαν γραψει τα προσβλητικα σχολια. Η πλειοψηφία φαίνεται να λένε ότι δεν έχει και τοση σημασία τι ειπαν, δεν είναι σοβαρες οι απειλες τους και ότι είναι "απλά Facebook"!! Αλλά για τα θυματα μίσους είναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα.

- Θα ήθελα να συναντησω αυτούς τους ανθρώπους και να τους ρωτησω, λεει η Julia: Τώρα είμαι εδώ "Θα με βιάσεις;"!
Φανταζομαι δεν θα το εκαναν, ή ισως καποιος απ αυτους να το εκανε!! Από τα χιλιαδες αυτά ατομα, ίσως να υπάρχει ένας που το ειπε σοβαρα, ποτε δεν ξερεις. Και αυτό είναι το πιο τρομακτικό. Ποιος από ολους; λέει με δακρυα στα ματια η Julia

Αυτος ειναι ο καπιταλισμος που μας προσφερουν, το θεμα ειναι αν τον δεχομαστε με οποιοδηποτε τιμημα...


2 σχόλια:

  1. Το ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικό και μπράβο στην Elva που το ανάρτησε!Δείχνει ένα απ τα χιλιάδες ή εκατομμύρια βρώμικα στοιχεία αυτού του απάνθρωπου οικονομικοπολιτικού συστήματος...
    Ευτυχώς ή δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά απ τα ΜΜΕ, παρότι είναι πουλημένα και τα σερβίρουν όπως θέλουν, απαίσιων γεγονότων: γενοκτονίες, πόλεμοι, σφαγές, βιασμοί, διαφθορά... Ευτυχώς όμως που δεν έχουμε σταλινική ή καστρική δικτατορία του λαού.
    Ήμαρτον κύριε...
    Για τους βιαστές έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα υποστηρικτές τους, με όλα τα μέσα....
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιωργο

      Σ ευχαριστω για τα καλα λογια και με αυτο το ρεπορταζ ακριβως αποδεικνυεται οτι δεν ισχυει παντα αυτο που πολλοι ισως πιστευουν για τις Β χωρες, οτι εδω ειναι ολα ''καλως καμωμενα'', γιατι απλα αυταπατωνται και λυπαμαι οσους δεν το βλεπουν, παρα κλασσικα επικεντρωνονται στο οτι ''ειναι καλυτερα απ την Ελλαδα'' δλδ μονο στο οικονομικο ζητημα, αγνοωντας, ή και αδιαφορωντας για τις επιπτωσεις του συστηματος πανω στην κοινωνια και τα πιο αδυναμα μελη της, οπως τους μεταναστες, τις γυναικες κλπ ομαδες του πληθυσμου.

      Το παραδειγμα της κοπελλας και η ελεεινη μεταχειριση της απο σχολιαστες στο διαδικτυο, δειχνει οτι υπαρχουν βαθεια προβληματα μεσα στη κοινωνια τα οποια απλα επικαλυπτονται χωρις να αντιμετωπιζονται οπως χρειαζεται.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...