4 Απρ 2013

HΠΑ: Η απόλυτη κοινωνία ελέγχου και τα αεροσκάφη τύπου Drone (UAV)!


Aστυνομικος στο  Seattle εξηγει πως ενα αεροσκαφος  drοne μπορει να χρησιμοποιηθει στη πολη.              Πηγη: Colin Diltz / SCANPIX

 

Η συζήτηση σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστή ως Drone UAV (Unmanned Aerial Vehicle) δηλαδη τα μη επανδρωμενα αεροσκαφη, έχει αυξηθει στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Τώρα δεν είναι μόνο η χρήση τους απο τον Αμερικανικο στρατο στο εξωτερικό, που επικρινεται, η αντίδραση ερχεται ακόμη και απο την αύξηση της χρήσης εντός των συνόρων της χωρας!


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστα ως Drones (κηφήνες), χρησιμοποιηθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχισαν να χρησιμοποιουνται και στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». 
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Τhink tank New America Foundation μέχρι και 2.700 άτομα έχουν σκοτωθεί σε επιθεσεις με UAV σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Υεμένη από το 2004. Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, πραγμα που έφερε μεγάλη αγανακτηση σ όλο τον κόσμο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελέγχεται από βάσεις στις ΗΠΑ και τωρα χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από ό, τι οταν ο προεδρος George W. Βush βρισκοταν στην εξουσία!!

Aυτο που προκαλεσε πολλες συζητησεις στις ΗΠΑ είναι η εξελιξη της χρήσης των drones στις συνήθεις δραστηριότητές της αστυνομίας στο εσωτερικο της χωρας.

Η Frida Stranne είναι καθηγητρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της πολης Halmstad, στη Σουηδια και κανει έρευνα πανω  στην Αμερικανική πολιτική ασφαλείας.

- Η συζήτηση για τα αεροσκαφη drones ποτέ δεν ήταν τόσο προφανης όσο τώρα. Σίγουρα, υπήρξαν επικριτικές φωνές στο παρελθόν, αλλά τότε ήταν πάντα ένα θέμα διεθνούς χαρακτήρα. Τώρα ομως γινεται μεγαλη χρήση τους μεσα στις ΗΠΑ, λέει στην εφημεριδα Arbetaren.

Συγκεκριμένα o δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg πρόσφατα ανακοίνωσε ότι τα αεροσκαφη drones μπορει σύντομα να χρησιμοποιηθουν για να ελέγχουν την ασφάλεια στους δρόμους της γιγαντιαίας πόλης. Η δήλωση έχει οδηγήσει πολλούς επικριτες να μιλήσουν για την απόλυτη κοινωνία ελεγχου.

-Νομίζω ότι έχουμε δει μόνο την αρχή για το σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθουν αυτα. Σιγουρα η κριτική εχει τραβηξει περισσότερη προσοχή απο τα ΜΜΕ, αλλά οσο πιο αποδοτικα είναι, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμενουμε να δούμε κατά πάσα πιθανότητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένης και της επιτήρησης των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει η Frida Stranne

Σημερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιει τα μη επανδρωμενα drones για να αναζητουν, για παράδειγμα τις καλλιέργειες μαριχουάνας, ή να κανουν έλεγχο των συνόρων με το Μεξικό. Πριν από δύο χρόνια, έστειλε ενα  μη επανδρωμένα αεροσκάφος στον αέρα πάνω από την πολιτεία της Βόρειας Ντακότα για να αναζητήσουν τους κλέφτες  βοοειδων.

Ενώ η συζήτηση δημιουργεί πρωτοσέλιδα, οι διαμαρτυρίες αυξανονται και οι επικριτές προειδοποιούν για μια όλο και πιο παρεμβατική κοινωνία ελεγχου, υπάρχει επίσης μια ισχυρή βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, που ελπίζει σε περισσότερες αλλαγές στο νόμο που ανοίγει για αυξημένη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. 
Οργανώσεις lobby λενε οτι η αυξηση της χρήσης τους θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μιλουν για κύκλο εργασιών 80 δισ. ευρώ περίπου για τη βιομηχανία πίσω από μια τετοια ανάπτυξη. 
Την ίδια στιγμή μεσα στο Κογκρέσο σχηματίζεται μια κοινοβουλευτική ομάδα με 60 μέλη, η οποία εργάζεται για να αυξήσει τις αρμοδιότητες της αστυνομίας.

Η Σουηδική εταιρεια άμυνας της Saab είναι μία από τις εταιρείες που ελπίζουν να εμπλακούν στον κλαδο των drοnes στις ΗΠΑ. Σε μια συνέντευξη με τη Σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, ο Mats Palmgren, υπεθυνος στην Saab, δήλωσε οτι μη επανδρωμένα ελικόπτερα της εταιρείας, τα Skeldar, μπορουν να χρησιμοποιηθουν για τα πάντα, από τον έλεγχο των συνόρων, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου μεχρι  τον εντοπισμό βομβών σε περιοχές συγκρούσεων.

Η Saab ήταν επίσης παρουσα και δωρισε χρήματα στην οργάνωση λόμπι, Association for Unmanned Vehicle Systems, AUVS, (δλδ. στην Ένωση για συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων, AUVs), με την ελπίδα ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο νόμο θα καταστήσουν ευκολότερη την  εισοδο τους στις ΗΠΑ στην αγορα των drοnes.

Τη περασμενη ομως εβδομάδα, εγινε έντονη κριτικη πανω στο θεμα. Ο Δημοκρατης Γερουσιαστής Al Franken επεσήμανε σε δήλωσή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα των ΗΠΑ, The Verge, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποφευχθει η παραβιαση της  ιδιωτικής ζωής των πολιτών απο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 
Αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα έχουν επίσης μιλησει για την ανασφαλεια που  μπορούν να δημιουργήσουν τα drones μεταξυ αλλων και στις αερομεταφορες στη χώρα και μιλησε για το πώς οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στα αεροσκαφη μπορουν να χρησιμοποιηθουν.

- Δεδομένου ότι το ζήτημα αρχίζει να αναδεικνυεται όλο και περισσότερο, πολλοι Αμερικανοί βλέπουν επίσης τις συνέπειες της χρήσης των drones, ετσι αυξανεται η κριτικη εναντιον τους, λεει η Frida Stranne.


Μτφ απο Αrbetaren

3 σχόλια:

  1. Για την τιμή των όπλων και στην Ελλάδα τα "κόκκινα μπερέ" κατά εργαζομένων στο ΥΠΕΘΑ.
    Οσονούπω αναμένονται και UAV. Οι προμηθευτές τους τι θα κάνουν; Κλέφτες θα γίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. spiral architect

    Oλα αυτα βεβαια ειναι..λυσεις made in US, οπως καταλαβαινουμε, εχουν δοκιμασθει αλλου και λανσαρονται και στα καθ ημας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό ονομάζεται αντικατάσταση υπάρχοντος πληθυσμού και εντολή εξόδου από την χώρα των Ελλήνων
    Τελικά ήταν πολύ σοφός εκείνος που είπε πως “αν δεν μπορείς να κυβερνήσεις έναν λαό, τότε άλλαξε λαό”
    Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση …
    ΚΥΑ 4426/117/12.03.2013 (ΦΕΚ 681/22.03.2013 τεύχος Β’) η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Αβραμόπουλο, εσωτερικών Αθανασίου και υφυπουργό Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να έρθουν με τη μέθοδο της μετάκλησης, δηλαδή μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες, η οποία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος εισόδου λαθρομεταναστών οι οποίοι νομιμοποιούνται κανονικότατα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...