2 Ιουλ 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ Ελληνες και ξένοι εργάτες μαζί στη Λαϊκή Συμμαχία

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής για μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενους

 

Το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης "Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα, σε όλη την Ελλάδα και τη Μανωλάδα" περιγράφει πολύ εύστοχα και αποκαλύπτει τη ρίζα της βαρβαρότητας που ζουν σήμερα και οι Ελληνες και οι ξένοι εργάτες. Είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία που έχει γιγαντωθεί σε τεράστιους μονοπωλιακούς ομίλους, η εκμετάλλευση που γίνεται όλο και πιο στυγνή για να συντηρείται αυτή η ιδιοκτησία. Δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί με το βούρδουλα της απόλυσης ή με το βούρδουλα της υποταγής, για δουλειά ήλιο με ήλιο.

Το σύνθημα όμως αυτό εκφράζει κάτι πιο βαθύ. Οτι αυτό το σύστημα, που στηρίζει και υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την ατομική ιδιοκτησία των λίγων και το κέρδος από την εκμετάλλευση της δουλειάς των πολλών, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες αυτών που πραγματικά παράγουν, των εργαζομένων, με τις ανάγκες της κοινωνίας, δεν έχει μέλλον.

Είναι ένα σύστημα που σαπίζει, ένα σύστημα παρασιτικό και βαθιά αντιδραστικό σε όλες του τις εκδηλώσεις. Οπου δεν υπάρχει αντίσταση, δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή. Αλλά και όταν δεν μπορεί με άλλον τρόπο να υπερασπιστεί τα ληστρικά του συμφέροντα, καταφεύγει στον ανοιχτό πόλεμο, όπως γίνεται αυτή την περίοδο στη γειτονιά μας. Πόλεμοι που ξεκληρίζουν λαούς και προκαλούν τεράστια κύματα μετανάστευσης.

 

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν προορίζονται πια μόνο για τους μετανάστες. Σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο σπρώχνονται κατά μάζες και οι Ελληνες εργάτες. Η πολύχρονη ανεργία είναι ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα παιδιά των ανέργων πάνε πολλές φορές νηστικά στο σχολείο, είναι ένα σύγχρονο γκέτο. Πολλά εργοστάσια μετατρέπονται σε στρατόπεδα φόβου.

Οι χιλιάδες νέοι και νέες που έχουν πέσει στα ναρκωτικά είναι επίσης ένα αόρατο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οσοι σήμερα δεν μπορούν να φροντίσουν την υγεία τους, οδηγούνται στα γκέτο της εξαθλίωσης και της μιζέριας. Για όλα αυτά και πολλά άλλα δεν ευθύνονται οι ξένοι εργάτες, οι μετανάστες και πρόσφυγες, όπως προκλητικά και πρόστυχα διαδίδουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Αυτοί που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη εργασία εχθρεύονται το ίδιο και τον Ελληνα και τον ξένο εργάτη. Η Χρυσή Αυγή είναι ακριβώς η φωνή, το μακρύ χέρι των εκμεταλλευτών που βολεύονται με αυτές τις μισάνθρωπες θεωρίες. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι οι επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες ήταν, εκτός των άλλων, προετοιμασία, εκπαίδευση για να περάσει σε πιο ανοιχτή επίθεση σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Σήμερα αποκαλύπτεται ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, ότι στηρίζονται και χρησιμοποιούνται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Καμιά ανοχή από κανέναν. Πόλεμος και απομόνωση.

 

Ολα όσα ζούμε σήμερα είναι μια τρανή απόδειξη του συστήματος. Ολόκληροι κλάδοι παραγωγής, πολύ σπουδαίοι για τις ανάγκες του λαού, καταστρέφονται ή συρρικνώνονται δραματικά, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση, η υπόδηση και χιλιάδες άνθρωποι πετάγονται στο δρόμο, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες και μετανάστριες. Δεν τους χρειάζεται ούτε η τζάμπα εργασία.

Δεν είναι αυτό απόδειξη σαπίλας και παρασιτισμού; Κλείνουν ή απειλούνται με κλείσιμο κατά δεκάδες μεγάλα εργοστάσια και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως είναι τα ναυπηγεία, τα "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα", ενώ οι ανάγκες στα προϊόντα που παράγουν είναι μεγάλες.

Δεν σταμάτησαν αυτές οι παραγωγικές μονάδες ούτε από τις απεργίες, ούτε από τους μετανάστες. Φρόντισαν άλλωστε πολύ καλά για πολλά χρόνια η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ να κρατούν τους εργαζόμενους μακριά από τους αγώνες και τις πραγματικές εξελίξεις. Αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες ως φτηνά εργατικά χέρια, η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, η αλιεία, θα είχε περιοριστεί δραματικά η παραγωγή ελληνικών προϊόντων.

Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος

Το πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα μας δεν είναι να φύγει ο Σαμαράς και να έρθει ο Τσίπρας. Τέτοιες αλλαγές έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το πολιτικό πρόβλημα είναι να απαλλαγεί ο τόπος και οι εργαζόμενοι από τα πραγματικά αφεντικά. Από την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Από τα παράσιτα και τους εκμεταλλευτές. Οσο αυτοί θα έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, η κυβερνητική εξουσία όποιο όνομα κι αν έχει, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, όποια καταγωγή κι αν έχει, θα είναι υπάλληλος στην υπηρεσία τους.

 

Η φετινή γιορτή γίνεται λίγες βδομάδες μετά την πραγματοποίηση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σε αυτό το Συνέδριο συζητήσαμε και αποφασίσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το μέλλον του λαού μας.

Συζητήσαμε και ψηφίσαμε νέο Πρόγραμμα που δίνει ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα βασικά προβλήματα και ερωτήματα που βασανίζουν την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας σήμερα.

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Αφορά όλη την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους μετανάστες. Σας καλούμε όχι μόνο να το προμηθευτείτε και να το μελετήσετε, αλλά και να διαδώσετε τις ιδέες του παντού και οι μετανάστες ακόμη και στις χώρες τους. Θα φροντίσουμε να μεταφραστεί και στις γλώσσες σας.

Τι λέμε, πολύ επιγραμματικά, σε αυτό το Πρόγραμμα. Οτι αυτή η κοινωνία, ο Σοσιαλισμός, είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών, όπως των διατροφικών και ενεργειακών, των μεταφορών, των κατασκευών δημοσίων έργων υποδομής και λαϊκής στέγης. Η αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Θα έχετε ακούσει από πολλούς ότι αυτές οι ιδέες, το Πρόγραμμα και οι σκοποί του ΚΚΕ δεν είναι σήμερα ώριμοι, δεν είναι ρεαλιστικοί, δεν απαντούν στις σημερινές ανάγκες. Αλλοι ότι αυτά που λέμε δεν μπορούν να γίνουν. Αλλοι ότι ο Σοσιαλισμός απέτυχε και άλλοι ότι ο Σοσιαλισμός είναι ένα καταπιεστικό σύστημα. Και βέβαια πρώτη και καλύτερη η Χρυσή Αυγή.

 

Δεν πρόκειται για καλοπροαίρετες απόψεις, ούτε για προβληματισμούς ειλικρινείς. Μπορεί οι απλοί εργαζόμενοι να τις έχουν υιοθετήσει και τις αναπαράγουν, δεν είναι δικές τους όμως απόψεις. Είναι εχθρικές και ύπουλες επιθέσεις.

Ποιος, αλήθεια, ζημιώνεται και θα χάσει από το Σοσιαλισμό; Ποιος φοβάται αυτήν την προοπτική; Μόνο αυτοί που θα χάσουν τα προνόμια που έχουν. Μόνο αυτοί που θα χάσουν το προνόμιο να ζουν από τη δουλειά των άλλων. Μόνο αυτοί που θέλουν το λαό με σκυμμένο το κεφάλι, φοβισμένο για να μπορούν να τον εκμεταλλεύονται.

Να σταματήσουμε να ματώνουμε για ξένα συμφέροντα

Δε διστάζουν να κάνουν ακόμα και μεγαλύτερες παραχωρήσεις και σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να ελέγχουν και να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ή προκειμένου να μην τα χάσουν όλα. Οταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ διακηρύσσει ότι είναι ρεαλιστικός και χρειαζούμενος ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ, τι άλλο είναι...

Αφού έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα τους, δεν έχουν καμιά ανησυχία από την "κυβερνώσα αριστερά". Μήπως λέμε ψέματα; Να η απόδειξη: "Εμείς ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα. Θα προχωρήσουμε σε δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης. Οχι για να εκτοπίσουμε τις ιδιωτικές. Αλλά για να τις ενθαρρύνουμε". Αυτά τα είπε ο Τσίπρας στην ομιλία του στη συνέλευση των βιομηχάνων. Πείτε μας τι παραπάνω λένε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;

Ξέρουν και ανησυχούν ότι το σύστημά τους δεν έχει τις αντοχές που είχε, τα θεμέλιά του έχουν διαβρωθεί και το οικοδόμημα τρίζει. Η βαθιά οικονομική κρίση, η μαζική ανεργία και η μαζική φτώχεια είναι η απόδειξη ότι το σύστημα αυτό έχει φάει τα ψωμιά του.

Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Να σταματήσουμε να ματώνουμε για ξένα συμφέροντα.

Η μόνη εναλλακτική λύση:

-- Εξοδος τώρα από την ΕΕ.

-- Καμιά αναγνώριση και μονομερής διαγραφή του χρέους.

-- Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

-- Λαϊκή Συμμαχία, εργατική λαϊκή εξουσία.

Αγώνας όχι για εναλλαγή, αλλά για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού έφερε μεγάλο πισωγύρισμα στις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις. Εδώ βρίσκεται και η βασική αιτία του μεγάλου κύματος μετανάστευσης.

Η μαζική είσοδος φτηνής εργατικής δύναμης στη διεθνή καπιταλιστική αγορά από Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη έδωσε μια προσωρινή ανάσα στην καπιταλιστική κερδοφορία. Επιτάχυνε όμως ταυτόχρονα την απαξίωση της εργατικής δύναμης στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, συνέβαλε στη γενικευμένη απόλυτη εξαθλίωση της εργατικής τάξης και έκανε την επίθεση του κεφαλαίου πιο άγρια σε διεθνή κλίμακα.

Οι μισθοί Κίνας, Πακιστάν, το καθεστώς της Μανωλάδας είναι σήμερα το όνειρο και το όραμα κάθε καπιταλιστή. Αυτό το όραμα ονομάζει "Νέα Ελλάδα"» ο κύριος Σαμαράς. Αυτά τα όνειρα όμως πρέπει να γίνουν εφιάλτης και να πνιγούν στη θύελλα της επαναστατικής πάλης, κάτω από το σύνθημα: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε".

Κάτω από αυτή τη σημαία να πάρουν τη θέση τους Ελληνες, Ασιάτες, Αφρικανοί, εργαζόμενοι από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Για τα δικά τους συμφέροντα, για τα δικά τους όνειρα.

Στο Πρόγραμμά μας λέμε και κάτι άλλο.

Η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας σε μια χώρα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος, στη συμφιλίωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, γλώσσα, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, στο συντονισμό της ταξικής πάλης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, στη συγκρότηση επαναστατικών συμμαχιών, ακόμα και για την υπεράσπιση της κάθε σοσιαλιστικής επανάστασης από τη διεθνή καπιταλιστική αντεπαναστατική δράση.

Να τραβήξει μπροστά ο λαός μαζί με το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα μεγάλων και ανέξοδων λόγων. Είναι Κόμμα της επαναστατικής δράσης, είναι αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος εχθρός της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας και στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα και όσων την υπερασπίζονται. Η στάση απέναντι στην καπιταλιστική ιδιοκτησία είναι το αυθεντικό κριτήριο για όποιον ισχυρίζεται ότι είναι με τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού.

Οποιος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται, πονάει και αγωνίζεται για το λαό, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο κύριο αυτό ζήτημα, λέει ψέματα, εξαπατά το λαό ή είναι επαναστάτης στα λόγια, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες παρόμοιες ομάδες. Οσα επίθετα κι αν προσθέσει κανένας στο κόμμα του ή στα «πιστεύω του», αριστερός, ριζοσπάστης, ακόμα και κομμουνιστής στις σημερινές συνθήκες και δεν παλεύει στην ίδια όχθη με τους εργαζόμενους, είναι δημαγωγός, τσαρλατάνος ή ένα φοβισμένο ανθρωπάκι που φοβάται τον ίσκιο του.

Αυτοί είναι, είτε το θέλουν είτε όχι, υπερασπιστές της σημερινής τάξης πραγμάτων. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. 'Η με τους εργάτες ή με το κεφάλαιο.

Αυτήν την περίοδο διεξάγεται και θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα ένας ύπουλος πόλεμος σε βάρος των εργαζομένων, του λαού. Εφόσον λένε "δεν είναι σήμερα ώριμες οι συνθήκες να τα βάλουμε με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική εξουσία, ας εγκαταλείψουμε αυτά τα αιτήματα και συνθήματα κι ας αναζητήσουμε μια καλύτερη εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Να στηρίξουμε όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αριστερή κυβέρνηση".

Πρωταγωνιστής αυτού του πολέμου είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Να φύγει ο Σαμαράς και να 'ρθει ο Τσίπρας στο όνομα της αριστεράς. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πόλος που πάει να δημιουργηθεί γύρω από αυτό το κόμμα δεν πιστεύει σε αυτά τα αιτήματα και τα συνθήματα. Τα 'χουν αποκηρύξει φεύγοντας από το ΚΚΕ.

Είναι μέρος αυτού του συστήματος, γι' αυτό και τους αναγνωρίζουν ως επίσημους συνομιλητές και τους προετοιμάζουν ως εναλλακτική λύση αν η κεντροδεξιά κυβερνητική εξουσία βρεθεί σε αδυναμία.

Πρέπει να μπούμε σε αυτόν τον πόλεμο με όλες μας τις δυνάμεις, υπερασπιστές των συμφερόντων του λαού. Πόλεμος και αγώνας να μην εγκλωβιστεί σε ψεύτικες ελπίδες. Να τραβήξει το δικό του δρόμο, μαζί με το ΚΚΕ. Με το ΚΚΕ μπροστά για τη δική του εξουσία.

Κοινός αγώνας για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη κοινωνία

Να παλέψουμε κάτω από τις σημαίες της Λαϊκής Συμμαχίας για να αλλάξει τάξη στην εξουσία και όχι διαχειριστής. Με την ίδια συνέπεια που παλεύουμε για τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων, με την ίδια συνέπεια υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα των ξένων εργατών, των μεταναστών και των παιδιών τους που ζουν στην Ελλάδα.

Οπως παλεύουμε η εργατική τάξη της Ελλάδας να γυρίσει την πλάτη στην αστική τάξη και τα κόμματά της, το ίδιο ζητάμε και από τους μετανάστες, να γυρίσουν την πλάτη στις δικές τους αστικές τάξεις και στους μηχανισμούς τους.

Να πάρουν εκδίκηση για τα βάσανά τους μπαίνοντας στον κοινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Από τη σκοπιά αυτή, το ΚΚΕ υπερασπίζεται με σταθερότητα τα καθημερινά και επείγοντα προβλήματα των μεταναστών.

Τη νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, λόγω της μακρόχρονης παραμονής και της δημιουργίας οικογένειας. Την απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας διαμονής, την κατάργηση των παραβόλων και την αποσύνδεσή τους από ένσημα και συμβάσεις εργασίας. Ισα δικαιώματα στην Εργασία, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και την Πρόνοια. Τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν. Τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, σε όσους διώκονται από αντιδραστικά καθεστώτα για τις προοδευτικές απόψεις τους, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα για νομιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια και για έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Να μην υπολείπονται σε κανένα δικαίωμα από τα Ελληνόπουλα. Στο βαθμό που θα είναι λυμένα τα προβλήματα νομιμοποίησης και εγγραφών, θα είναι πιο σωστό η ιθαγένεια να χορηγείται αυτοδίκαια και χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση, μόνο εφόσον το ίδιο το παιδί το ζητήσει με την ενηλικίωσή του και όχι εξαναγκαστικά για να απαλλαγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της έλλειψης νομιμοποίησης.

Παλεύει για ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Για τη δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες. Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από ενήλικες, μετά από κάποιο διάστημα παραμονής στη χώρα, δηλαδή η πολιτογράφηση πρέπει να εξετάζεται με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα και ψηφοθηρίας.

Υποστηρίζει, επίσης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής τους (π.χ. 5 χρόνια) στη χώρα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φέτος το ΚΚΕ συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής και δράσης και σε πέντε χρόνια θα συμπληρώσει έναν αιώνα. Σ' αυτό το διάστημα πολλά μπορούν να γίνουν και θα γίνουν. Ας είμαστε έτοιμοι για νέους μεγάλους αγώνες. Ψηλά τις σημαίες. Πάντα στην πρώτη γραμμή».

 

“Ριζοσπάστης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...