23 Ιουλ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σε απολύσεις και περικοπές προχωράει η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Σουηδία, «Vattenfall»,που βέβαια λειτουργεί εδώ και χρόνια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποφάσισε να κουρέψει το αποθεματικό της πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, να πουλήσει τις θυγατρικές που έχει στην Ολλανδία και Γερμανία και βέβαια να απολύσει τουλάχιστον 2.500 εργαζόμενους στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Το «κούρεμα» αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αποθεματικού της εταιρείας που υπολογίζεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος, όπως είπε ο Oystein Loseth, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είναι η οικονομική κρίση, η υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας και οι χαμηλές τιμές στις ανταλλαγές των ρύπων στην ενέργεια, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι οι απολύσεις μπορεί να είναι και περισσότερες.
Βέβαια τα στοιχεία της εταιρείας λένε άλλα...
Για την περίοδο Γενάρης - Ιούνης 2013 αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2010 είχε κέρδη 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2011 είχε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2012 η εταιρεία είχε κέρδη πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ευθύνες βέβαια πέφτουν βαριές και στη συμβιβασμένη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των εργαζομένων που σε ανακοίνωσή της τα βάζει με την ηγεσία της εταιρείας και ανάγει το πρόβλημα σε ανικανότητα κάποιων στελεχών, χωρίς να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων και ουσιαστικά δικαιολογώντας τις απολύσεις στο όνομα των κερδών της επιχείρησης. Κριτική για το καπιταλιστικό σύστημα, που σ' αυτό το πλαίσιο δρα και η συγκεκριμένη κρατική εταιρεία, ούτε λόγος.
Όπως λέει και ένα σουηδικό εργατικό τραγούδι, αυτός είναι ο καπιταλισμός, είναι ο παράδεισος των πλουσίων...1 σχόλιο:

  1. Αυτός είναι ο καπιταλισμός..

    Και επειδή παράδεισος χωρίς κόλαση δεν υφίσταται οι κατοικούντες σε αυτήν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ μην παραπονιέστε. Παραπονιέστε για την φωτιά και κάθε φορά στα τέσσερα χρόνια που έχετε.. έστω μια μικρή ευκαιρία να ρίξετε νερό.. αντ'αυτού βάζετε μόνοι σας τα κούτσουρα.
    Καλό μπάρπεκιου εύχομαι σε όλους σας.

    υγ. δυστυχώς με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...