25 Μαΐ 2011

Για την έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ


Ένα γεγονός που δεν ακούγεται πολύ-πολύ αλλά έχει τεράστια σημασία και πολλές προεκτάσεις είναι η Έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας Άνθρωπος – χρώμα + σίδερο 5. Διαβάζουμε την είδηση από την ιστοσελίδα http://www.onair24.gr :

Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού. Και η τέχνη, όπλο του.
Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιείται η έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ, που γίνεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος .
Καλλιτέχνες: από την Ζωγραφική, την Γλυπτική, την Χαρακτική, την Φωτογραφία, το video , όπως επίσης από την Μουσική, το Τραγούδι, το Θέατρο, παρουσιάζουν το έργο τους, στους εργαζόμενους . Από αυτούς εμπνέονται και εκεί επιστρέφουν.
Στο Πέραμα, η τέχνη προσπαθεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτή την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, συντονίζουν το βήμα τους. 

Η ΄Έκθεση ξεκίνησε από το 2005 με πρωτοβουλία ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών.. Στόχος της έκθεσης να έρθει το έργο τέχνης στους τόπους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη. Η έκθεση αυτή είναι μια έκθεση χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα για τη συμμετοχή, την επαφή με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και με τους εργαζόμενους.
Ο «δρόμος της ανάπτυξης» που επιβάλλει το κεφάλαιο και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επιλέγοντας το κλείσιμο της, υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστών.
Απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου, βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα της Ν/Ζώνης. Χρόνια τώρα , σταθερά, αταλάντευτα, αγωνίζονται υπερασπίζοντας τα αυτονόητα: σταθερή εργασία, ασφάλεια, στέγη, δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, σύνταξη. Αγωνίζονται για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, του πλούτου που γεννανε οι ίδιοι, ξεκαθαρίζοντας μια για πάντα το αυτονόητο: Αυτοί που παράγουν τα αγαθά , αυτοί πρέπει και να τα απολαμβάνουν.
Χορηγός της 5ης έκθεσης είναι, τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης. Η εθελοντική δουλειά των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών.
Η έκθεση πλαισιώνεται από συναυλίες, παραστάσεις, συζητήσεις.... 


Όταν είσαι άνεργος, δεν έχεις να φας, να ταΐσεις τα παιδιά σου, να τριγυρνάς σαν φάντασμα στα ερημωμένα καρνάγια “ποιος έχει όρεξη για τέχνη” θα σου πουν. Το να κάνεις τέχνη με υλικά τις σιδεριές και για έμπνευση την οργή σου που κοχλάζει κάτω από το στήθος σου είναι μεγάλο πράμα και μπορεί να γεννήσει αριστουργήματα. Σαν τον καλλιτεχνικό οργασμό της επαναστατημένης Ρωσίας 1900 – 1930, απ' τον οποίον ξεπήδησε ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό ρεύμα που ονομάστηκε ρωσική αβαντ-γκαρντ (η επί το ελληνικότερον “ρωσική πρωτοπορία”). Όταν υπάρχει περισσευούμενη οργή μέσα στην κοινωνία και στα αδύναμα, τα χαμηλά λαϊκά στρώματα, αυτή έρχεται μερικές φορές και γίνεται εικόνα, γλυπτό, φωτογραφία, ποίημα – σαν αυτό που μας έγραψε ο poexania προχτές, σαν αυτά που γράφει ο φίλος μας Celin.
Συνήθως στις μέρες ταυτίζουν την “τέχνη” με την ψευτοκουλτούρα, με το “ψαγμένο”, κάτι τύπους και τύπισσες με παρδαλά ρούχα και φουλάρια αφελώς ριγμένα στο λαιμό.
Σκέψου να κάνει τέχνη ο άλλος με την ηλεκτροκόλληση, με το χαρακωμένο, κουρασμένο απ' τη δουλειά πρόσωπο! Σκέψου να εμπνέεσαι από τα βαριά, σκληρά υλικά της δουλειάς, παλιοσίδερα, εργαλεία, συρματόσκοινα.
Τελικά τέχνη δεν είναι κάτι το υψηλό, για γραμματιζούμενους μόνο. Είναι σαν προπόνηση της δημιουργικής δύναμης του ανθρώπου, σαν να θέλει να σου πει “κοίτα, κοίτα τι μπορώ να κάνω με το τίποτα”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 27 Μάη: 8.00 εγκαίνια
Μουσικό πρόγραμμα:
Ο Νίκος Περγιάλης & ο Νίκος Τάγκας σε εργατικά και λαϊκά τραγούδια
Ομάδα «Μελόδημα», από τη Δάφνη
Σάββατο 28 Μάη:
7.00 Βιβιλιοπαρουσίαση «ο Βασιλιάς Άνθρακας» του Α.Σίνγκλερ,& Συζήτηση
9.00 Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά»-συμμετέχει η Καίτη Κουλλιά, συναυλία
Κυρακής 29 Μάη:
7.00 Προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε» (σκηνοθεσία Μπ.Μπρέχτ, μουσική Χ.Άϊσλερ), που αναφέρεται στην κρίση του 1929 & συζήτηση: «αιτίες και συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης»
9.00 ΄Ενα τραγούδι για τους ανέργους, συναυλία
Παρασκευή 3 Ιουνίου: 8.00 Θεατρικό Δρώμενο πάνω σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Κ. Βάρναλη
9.00 Αφιέρωμα στη Μελοποιημένη ποίηση, συναυλία με το Βασίλη Λέκκα, την Ειρήνη Σακκαλή και την ορχήστρα της ΚΝΕ
Σάββατο 4 Ιουνίου: 7.00 Συζήτηση: «Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση και οι εξελίξεις στην Αφρική»
9.00 Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», με το έργο «έξω από την πόρτα» του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ
Κυρακή 5 Ιουνίου:
7.00 «Εργατική τάξη και πολιτισμός», συζήτηση
9.00 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη
Εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 29 Μάη, 11.00 π.μ., φωτογραφία / βιβλιοδεσία/ ζωγραφική
Κυριακή 5 Ιουνίου, 11.00 π.μ., ζωγραφική / γλυπτική 
Info:Έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας Άνθρωποι- Χρώμα + Σίδερο 5
Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη-Πέραμα
Παρασκευή 27 Μαΐου έως Κυριακή 5 Ιουνίου
Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Μάη 2011, 8.00 μ.μ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...