21 Μαΐ 2011

Έλληνες Και Μετανάστες


Το 1990 ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που, ως υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, τότε που ο Καρατζαφέρης ήταν κολαούζος του Μητσοτάκη, καλούσε τους υπηκόους της Αλβανίας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να ζήσουν την «ελευθερία», τη «δημοκρατία» και τη «φιλοξενία».
*
Δέκα χρόνια αργότερα, ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που, ως υπουργός Εξωτερικών, υπέγραψε τη συνθήκη του Δουβλίνου, με την οποία απαγορεύεται η έξοδος από την Ελλάδα των μεταναστών που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και μια πενταετία αργότερα οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής πανηγύρισαν για την «Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων» και των «μεγάλων έργων» που διοργανώθηκαν και χτίστηκαν πάνω στις πλάτες και των μεταναστών.

*
Πριν από λίγες βδομάδες, ο κ. Παπανδρέου ήταν που, ως πρωθυπουργός, συνεχάρη τους «τσιφλικάδες» της Μανωλάδας για το «επιχειρηματικό θαύμα» που έχουν πετύχει στις φυτείες που διατηρούν, καταπιέζοντας με όρους αμερικανικού νότου τους μετανάστες - σκλάβους - εργάτες γης.
*
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναλάμβαναν το συμμαχικό τους καθήκον και έκτοτε επιτελούν κατά γράμμα το «εθνικό τους χρέος», συμμετέχοντας στα εγκλήματα που διαπράττονται σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη. Μόνο που ένα από τα κύρια αποτελέσματα αυτών των εγκλημάτων, που εκτός από θάνατο φέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση, είναι εκατομμύρια άνθρωποι να εκδιώκονται από τις εστίες τους. Να αναζητούν σωτηρία, τροφή, άσυλο, παίρνοντας το δρόμο της μετανάστευσης. Της προσφυγιάς, της οικονομικής και πολιτικής προσφυγιάς, του ξεριζωμού.
*
Τα κόμματα που δουλεύουν για τους βιομήχανους, τους εργολάβους, τους μεγαλοκαπιταλιστές, που δουλεύουν για τις «Ζήμενς» και τις Ολυμπιάδες τους, εδώ και μια σχεδόν εικοσαετία έχουν εξασφαλίσει στην τάξη των εργοδοτών μια υπερπροσφορά φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας. Μέσω της «μαύρης εργασίας» και του «δουλεμπορίου» ο δικομματισμός εξασφάλισε στα «αφεντικά» φτηνό ανθρώπινο κρέας, που εργάζεται χωρίς πολλές απαιτήσεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να βγάζει άχνα.
*
Ολη την προηγούμενη περίοδο, τα καραβάνια των διωγμένων από τις πατρίδες τους που βρέθηκαν στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκαν από τα κόμματα του καπιταλιστικού καθεστώτος (από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι τον ΛΑ.Ο.Σ. και τα ναζιστοειδή της «Χρυσής Αυγής») ως ένας μηχανισμός αναλώσιμων που η δυστυχία και η φτώχεια τους αξιοποιήθηκε ενάντια και στους Ελληνες εργαζόμενους, ώστε να μάθουν να μην είναι «απαιτητικοί».
Παράλληλα, το σύστημα της σαπίλας και της εκμετάλλευσης, πάνω στο έδαφος που το ίδιο δημιούργησε και καλλιέργησε, δεν σταμάτησε να σπέρνει το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.
*
Πάνω σε αυτές τις γενεσιουργές αιτίες είναι που δημιουργήθηκε και διογκώνεται ένα ζήτημα κατ' εξοχήν οικονομικό και πολιτικό, το ζήτημα της μετανάστευσης.
Πρόκειται για ένα ταξικό, τελικά, ζήτημα που οι ένοχοι και οι υπόλογοι για τη διάπραξη και την αναπαραγωγή του έχουν όνομα. Το ίδιο ένοχοι και υπόλογοι είναι για μια σειρά κοινωνικές εκφάνσεις του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν - οι οποίες εκδηλώνονται μέσω της εγκληματικότητας, της «στρατολόγησης» συμμοριών, κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας κ.λπ. - και που με τη σειρά τους οδηγούν στην ανασφάλεια, στο φόβο, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας.
*
Αλλά όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή και μια βασική «μήτρα»:
Την εκμετάλλευση. Μεταναστών και Ελλήνων.
Αυτή είναι που γεννά όλα τα υπόλοιπα. Και δεν είναι ούτε η αστυνομοκρατία, ούτε τα πογκρόμ, ούτε το «διαίρει και βασίλευε», ούτε η λογική του «φράκτη» που θα τα λύσει.
Αντίθετα, αυτή η λογική, έστω κι αν πρόσκαιρα τα κουκουλώσει, αποτελεί το λίπασμα που την επόμενη μέρα θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Και θα τα στρέψει ξανά με μεγαλύτερη ένταση τόσο κατά των Ελλήνων εργαζομένων όσο και κατά των μεταναστών.
Γι' αυτό, ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους δεν μπορεί παρά να είναι κοινός.
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, αλληλέγγυοι. Οργανωμένοι. Ενωμένοι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αποφασισμένοι να ζήσουν ανθρώπινα. Κόντρα σε όλων των ειδών τις «συμμορίες». Κόντρα στην πολιτική - στρατολόγο των συμμοριών και του εγκλήματος. Ενάντια σε όσους τους ποδοπατούν. Τους τρομοκρατούν. Τους εκβιάζουν. Τους διώκουν και κερδίζουν πολλαπλά από την περιθωριοποίηση και την υποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

8 σχόλια:

 1. Επειδή ξέχασα να το γράψω, το άρθρο είναι του Νίκου Μπογιόπουλου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν δεν έχεις την έγκριση αυτού που έγραψε το άρθρο είναι λογοκλοπή. Αν θες μια γνώμη βάλε ακριβώς την πηγή γράψε ότι είναι αναδημοσίευση και στείλε ένα mail στον Μπογιόπουλο/εφημερίδα που το έχει δημοσιεύσει που να ζητάς την άδεια να το κάνεις. Διαφορετικά κατέβασε το και γράψε το ίδιο νόημα με τα δικά σου λόγια (σημ. ούτε αποσπασματικά δεν μπορείς να "κλέβεις").
  Αυτά...και πρόσεχε πάρα πολύ τι γράφεις.
  Φιλικά Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Α... Γενικά να ξέρεις πάντως ότι μόνο τις δημόσιες δηλώσεις μόνο μπορείς να αντιγράφεις και τα δελτία τύπου. Τα άλλα είναι πιθανό (παρά ότι στην Ελλάδα είναι διαδεδομένο το σπορ) να σε βάλουν σε μπελάδες.
  Γ.Β

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιώργο Βαγιωνή, μην τον μαλώνεις !
  Εγώ αυτό το "σπορ" το κάνω 5 χρόνια τώρα και δόξα τον ... Στάλιν, δεν έπαθα τίποτα !

  Που λες μια φορά βρέθηκα με τον Μάκη και του είπα ότι του "κλέβω" άρθρα από την ΚΟΜΕΠ και μου είπε: καλά κάνεις ... κλέβε ... κλέβε ... !

  Οπότε φίλε Giorgos bookhunter, μην ... κολώνεις !
  Άσε που το θέμα "παίζει" κι η αναδημοσίευση τέτοιων θεμάτων είναι απαραίτητη.
  Ειδικά αν είναι από τον σ. Μπογιόπουλο έχει να κερδίσει πολλά ο κάθε αναγνώστης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με την ευκαιρία, έχει κυκλοφορήσει ότι πριν το 1990, είχε πάει σε κάποιες χώρες κι ο μπαμπάς Παπανδρέου για να φέρει κόσμο ...

  Επίσης να μην ξεχνάμε ότι από τότε είναι κεντρική πολιτική απόφαση της ΕΕ, να έρθουν μετανάστες ή παλλινοστούντες στην Ελλάδα.
  Τώρα δεν τους θέλουμε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλό πάντως είναι αμα είναι απο εφημερίδα να δίνουμε λινκ η φύλλο έκδοσης, εγω αμα πάρω απόσπασμα απο άρθρο απο κάπου για να το σχολιάσω στο blog, αυτό κάνω.

  Τωρα όσον αφορα τον Μπογιόπουλο, δεν νομίζω να στραφεί εναντίον μας:)
  αμα ήταν κανένας Καψής παίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παιδιά δεν έχετε άδικο, χρειάζεται την επόμενη φορά λινκ τουλάχιστον.

  Αλλά όχι και λογοκλοπή, ρε Γιώργο, αφού παραθέτω τον συγγραφέα, δεν το ανεβάζω ως δικό μου. Αν είναι έτσι θα πρέπει για κάθε επιστημονική παραπομπή να ρωτάμε τον εκδοτικό οίκο ή τον συγγραφέα, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Πιθανόν να είσαι νομικός και να ξέρεις καλύτερα, οπότε δέχομαι ότι μου λες και ευχαριστώ, θα είμαι πιο προσεχτικός στο μέλλον, είμαι και καινούργιος στο σπορ ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φάρε-Για τους παλλινοστούντες που γράφεις έτσι ακριβώς είναι...Το ακραίο είναι που έχω ακούσει ορισμένους από αυτούς να βρίζουν τους Αλβανούς. Από την άλλη μόνο η όψη του σφυροδρέπανου πριν μάλιστα 10 χρόνια ήταν αρκετή για μερικούς να αγοράσουν ριζοσπάστη χαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...