29 Μαΐ 2011

Με μια παρτίδα σκάκι ......για την νίκη (αναδημοσίευση)(αναδημοσίευση από Black Bedlam 

Γνωρίζετε σκάκι;

Ο Λένιν παίζει σκάκι με τον Αλεξάντερ Μπογκτάνοφ,Απρίλης 1908

 Το σκάκι είναι παιγνίδι αποφάσεων,είναι παιγνίδι τακτικής και στρατηγικής.
Σε κάθε κίνηση ο παίκτης, καλείται να καταστρώσει σχέδιο, γιατί από κάθε του κίνηση εξαρτάται η έκβαση της παρτίδας.
Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο κάθε αντίπαλος παίχτης, είναι κάτω από διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά, σε κάθε κίνηση.
Στην πρώτη φάση του παιγνιδιού,  αυτό που καλείται να κάνει ο κάθε παίχτης, είναι να ψυχολογήσει τον αντίπαλο και αν τον γνωρίζει, ακόμα καλύτερα.
Η εμπειρία από άλλες παρτίδες θα παίξει και αυτή το ρόλο της
Όσο η  πλοκή του παιγνιδιού προχωράει, ο παίχτης είναι υποχρεωμένος να πάρει σύντομες αποφάσεις.
Πρέπει να μπορεί να κάνει συνδυασμούς, να μπορεί να συνθέτει εμπειρία, γνώσεις, να μπορεί να προβλέψει τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου, να μπορεί να εκτιμά τόσο τους αντικειμενικούς (σε τι φάση και κατάσταση βρίσκεται η ανάπτυξη των δυνάμεων του αντιπάλου ) αλλά και τους  υποκειμενικούς παράγοντες (να ελέγχει απόλυτα την διάταξη των δικών του δυνάμεων, να διατηρεί την ψυχραιμία του, να είναι διαρκώς σε εγρήγορση) 
Έτσι οι κινήσεις θα είναι κάθε φορά προσαρμοσμένες στις ανάγκες  και προς όφελος της παρτίδας έκαστου των παικτών.

Οι δυνάμεις και των δύο αντιπάλων  σιγά σιγά μειώνονται και ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Όποιος από τους δύο έχει περισσότερα αποθέματα "υλικού", κυρίως όμως ψύχραιμης αντιμετώπισης,εμπειρία και  ικανότητα να εκτιμήσει τις προθέσεις και τις δυνατότητες του αντιπάλου,όποιος έχει την ικανότητα να συνθέσει, αλλά και να λειτουργήσει αποφασιστικά, αυτός μπορεί και να φέρει το παιγνίδι στα δικά του μέτρα.
Φυσικά κανείς, πρέπει να υπολογίζει πάντα πόσο χρόνο έχει στην διάθεσή του γιατί  το θέμα του χρόνου, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας.
Ο παίχτης  με γνώμονα  τις ικανότητες, την γνώση και τις εμπειρίες του  να αξιολογεί τις αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις, τολμά αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, μια ποιο τολμηρή κίνηση φέρνοντας σε αμηχανία τον αντίπαλό του.
Όμως εξ ίσου πρέπει να αποφεύγεται η ριψοκίνδυνη κίνηση, που μπορεί μία και μόνο, να φέρει τον αντίπαλο σε προνομιακή θέση.

Επιδίωξη σε μια παρτίδα σκάκι είναι η νίκη, αλλά προκειμένου να την πετύχουμε δεν διστάζουμε να ασκήσουμε και μια επίμονη και σκληρά αμυντική γραμμή,ακόμη όμως και μια υποχώρηση τακτικής.

Ποτέ ένας καλός παίχτης δεν αφήνει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται να πάει χαμένη, δεν αφήνει τον αντίπαλο να πάρει ανάσα και ταυτόχρονα όμως, πρέπει να  διαθέτει  υπομονή,  επιμονή και μεθοδικότητα.

Ο καλός παίχτης αφήνει την φαντασία του να τον οδηγήσει, αλλά πάντα είναι πειθαρχημένος και με γνώμονα τις ανάγκες της παρτίδας

Καθοριστικό είναι φυσικά για έναν παίχτη το στάδιο της προετοιμασίας.
Ουσιώδες, το να γνωρίζει τον αντίπαλό του, αλλά επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει και η εξάσκηση πάντα σε συνδυασμό με την  γνώση της θεωρίας και των κανόνων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εκπαιδευτής,αλλά και ο ίδιος ο παίχτης, από το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ενταχθεί και να τα δώσει όλα για την επιτυχή έκβαση του παιγνιδιού,για το τελικό ρουά ματ

Σε κάθε παρτίδα σκάκι, παίρνουν μέρος 2 παίχτες εκτός και αν μιλάμε για ομαδικό παιγνίδι.
Τότε μπορούν να πάρουν μέρος  περισσότεροι παίχτες χωρισμένοι όμως μόνον  σε δύο ομάδες έτσι και αλλιώς λόγο των κανόνων.
Η κάθε ομάδα βέβαια παλεύει κατά την διάρκεια του παιγνιδιού και μέχρι το τέλος για να κυριαρχήσει στο παιγνίδι και να δημιουργήσει τις συνθήκες της νίκης της.


 Οι όποιοι συνειρμοί,... με  ευθύνη του αναγνώστη.

(από Black Bedlam)

4 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφο, το άρθρο του Balck Bedlam! Το αστείο είναι στη φωτό με τον Λένιν και τον Μπογντάνωφ. Το Ματ λεγόταν "υλισμός και εμπειριοκριτισμός" και ήρθε ένα χρόνο μετα την φωτό. Πάντως πρέπει να του πήρε τα σώβρακα ο Βλαδίμηρος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η σωστή διατύπωση είναι "της Black Bedlam" όχι "του...". Τα λέμε στην πεθερά ν' ακούει ο manny

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδή πρόκειται περί "η Manny", που θα έλεγε και ο αείμνηστος τραμπάκουλας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η γιώργους κι η αλέκους. Σουστά του είπις! ιφτιχώς που δεν φαίνιτι η προυφουρά απ του μπλόνγκ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...