1 Αυγ 2011

Ο εξάντας μέσα μας...

Μέσα σε λίγες μέρες διακοπών έρχεται για μια ακόμη χρονιά και με πνίγει η εγκαταληφθείσα πατρίδα.
Τόση ομορφιά παρατημένη στην τύχη της και υποχρεωμένη να καταβάλλει ένα πανάκριβο τίμημα στην άγνοια, την απαιδευσιά, την ταξική εκμετάλλευση, την εμπορευματοποίηση αυτών καθαυτών των αισθημάτων που γεννάει εκ φύσεως.

Ζούμε σ' όμορφο και προικισμένο τόπο. Αρωματισμένο από την ιστορία και πλούσιο. Πάμπλουτο, αν αντιμετωπιζόταν στη σύγχρονη εκδοχή του, ως ικανός να θρέψει, ν' αναστήσει, να αξιοποιήσει, πολύ περισσότερους από 10 εκατομμύρια ψυχές. Θάλασσες, βουνά, κάμποι, ποτάμια, χλωρίδα και πανίδα εξαίσιου κλίματος, γεωγραφική θέση μοιραία σπουδαία, πέρασμα και σταυροδρόμι, με τα έγκατα της γης ενεργειακά και ορυκτά θησαυροφυλάκια. Αυτή είναι η φτωχοποιημένη Ελλάδα που ζει και αντιμετωπίζεται σαν ξεφτισμένο φέουδο μιας άθλιας μεταπρατικής μειονότητας ξιπασμένων ευρωπαϊστών και αλλοτριωμένων μικρομεγαλοαστών που συγκλίνουν ιδεολογικώς μόνον στο φραπέ και στο σινιέ σ' έναν ιδιότυπο σύγχρονο καταναλωτικό κουτσαβακισμό...

Η μεταπολίτευση φρέναρε κυριολεκτικώς κάθε εξέλιξη στον τόπο. Τόνωσε περιστασιακές ψευδοεθνικές «επιτυχίες» με μια φθηνή επιχειρηματολογία κατώτερη κι από τα γυαλάκια, που στις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές φαίνονταν να συγκινούν ιθαγενείς προσκυνούντες βάρβαρους αποικιοκράτες. Κι έτσι φτάσαμε ν' ακούμε πως «ανακουφίστηκε» για λίγο ο πόνος των Ελλήνων από τα μέτρα επειδή τα κορίτσια του πόλο κέρδισαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα απέναντι στην Κίνα. Μπράβο στις αθλήτριες. Απλά υποβιβάζει τις ίδιες η αναγωγή τους σε τοπικό αναλγητικό σιροπάκι για βάσανα μακροπρόθεσμα, και συνάμα άμεσα, ενός ολόκληρου λαού...
Είναι αφόρητη η κατάντια του κοινού δημόσιου λόγου περί ημών των ιδίων. Σα να καλλιεργείται στο περιβόλι των ταξικών σκοπιμοτήτων μια νηπιακή αντίληψη για την οικονομία, την πολιτική, τους νόμους, την κοινωνία, τις ιδέες, το πνεύμα των ανθρώπων. Αυτό το κακοφορμισμένο και ψευδοκομφορμίστικο μοντελάκι ζωής «μαμ, κακά και νάνι» που έβριζαν και περιφρονούσαν ακόμη και τα μειράκια του παρισινού Μάη του '68, έγινε κυρίαρχο τέρας που του μοιάζει ο καθένας και η καθεμιά ολοένα κι ευκολότερα, ολοένα και πιο ασυνείδητα.

Το βλέπεις, το νιώθεις, στα χωριά, στις παραλίες, στους κολπίσκους και τις βάρκες, στα χωράφια και τα μικρομάγαζα, πως η απώλεια της κουλτούρας της εργασίας, η απώλεια της... μαστοριάς, της λαϊκής ευφυίας, της εφευρετικότητας, η ουσία της παράδοσης τελικώς, είναι η μεγαλύτερη απώλειά μας στην αγορά του κόσμου.

Δεν είναι που δεν μπορούμε να δανειστούμε, σύντροφοι. Είναι που ξεχνάμε πώς επιβιώνουν και μεγαλουργούν οι λαοί με τον εξάντα μέσα τους όταν τις ασέληνες νύχτες, τις κατάμαυρες του κόσμου, η συλλογική ζωή δεν υποχωρεί στην ατομική επιβίωση. Χάσαμε την αξία του ψίχουλου που δεν περισσεύει αν δε θες να ψοφήσει το πετεινάρι τ' ουρανού να τ' ακούς όταν δε βλέπεις και να μη χάνεσαι. Αυτό το... «χρηματιστήριο» το λαϊκό και γνήσιο πρέπει να σηκωθεί. Αλλιώς δε θα σκεφτούμε ποτέ, πώς θα γεράσουν, αφού προηγουμένως ζήσουν, 13 χρυσά κορίτσια του πόλο, χωρίς δουλειά, χωρίς σύνταξη, χωρίς... όταν δε θα κολυμπούν για μετάλλια.

της Λιάνας Κανέλλη

11 σχόλια:

  1. "που συγκλίνουν ιδεολογικώς μόνον στο φραπέ "

    Συντρόφισσα Λιάνα ολο το κείμενο πολύ καλό, αλλά έχει μείνει πίσω, τώρα μας ενωνει ο φρέντο, καπουτσίνο και εσπρέσο, για να υπάρχει και το απαράιτητο δίπολο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σ. Λιανα παντως,(εκτος ισως απο τις ιδιαιτερες
    ..καφετεριακες προτιμησεις, καποιων συντροφων απο ..Κρητη!) :) σε ολα τα αλλα, εχει απολυτο δικιο.
    Χασαμε πολλα περισσοτερα, σ ολη αυτη την υποθεση, χασαμε τη ψυχη μας, το γελιο μας, το φιλοτιμο μας, την ανεμελεια μας σαν λαος, τα ονειρα μας για το μελλον και αυτα δεν τα αναπληρωνει κανενα...πακετο δανεισμου! :(

    Μετα, παρατηρω καιρο τωρα και χαιρομαι που υπαρχει στο κειμενο της Λιανας η αναφορα για την ''αφόρητη κατάντια του κοινού δημόσιου λόγου περί ημών των ιδίων''. H Ελλαδα απο χωρα με ευαισθησιες και αλληλεγγυη εχει καταντησει χαρις στις πολιτικες επιλογες των κυβερνησεων του δικομματισμου μια χωρα που ενδιαφερεται μονο για τοπικα και οικονομικα θεματα που την αφορουν, αγνοωντας οτι υπαρχει ενας κοσμος εκει εξω που δεν περιστρεφεται γυρω απο τα...
    δημοσιονομικα και μονο, αλλα ζει και αγωνιζεται χωρις να περιμενει βοηθεια (βλ. Παλαιστινη) και σε πολλες περιπτωσεις δινει μαθηματα ηθους στους Ελληνες που εχουν σκυψει το κεφαλι μηνες, τωρα...

    Υ.Γ Με τετοιες τιμες, εκει κατω, πινετε, ακομα,καφεδες σε καφετεριες; Μη σου πω οτι ο καφες ειναι συχνα πιο φθηνος στη..Σουηδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε κάθε περίπτωση, ο ... φραπές ή ό,τι άλλο δεν είναι και το καλύτερο δείγμα ποιότητας ζωής ...

    Άλλα είναι τα σημαντικά !

    Στο κείμενο, θα εκφράσω μια διαφωνία μου ουσιαστική.
    Δεν μπορείς να φρενάρεις κάτι που δεν ... τρέχει !
    (Εννοώ, ότι δεν έτρεχαν (προς θετική κατεύθυνση, τουλάχιστον) οι εξελίξεις στην προμεταπολιτευτική περίοδο (ή επί χούντας και πριν), ώστε να τις φρενάρει η μεταπολίτευση !
    Λέω, εγώ, τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο λαός θα σηκωθεί έτσι κι αλλοιώς, ότι κι αν κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σημαντικότατη η παρατήρηση του Φάρου!
    Ακούγεται πολύ το "μετά την μεταπολίτευση" τον τελευταίο καιρό, και προσωπικά αγριεύομαι πολύ! Δηλαδή στην χούντα και το μετεμφυλιακό κράτος, τα πράγματα ήταν καλύτερα;
    Και να το ακούει κάποιος από τους γνωστούς κύκλους με τις ακόμη πιο γνωστές στοχεύσεις είναι κατανοητό. Από την Λιάνα στον "ρίζο" όμως;
    Φάουλ, έπρεπε να το σκεφτεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημερα faro

    Ειναι φανερο οτι ο poe εκανε πλακα και βεβαια δεν ειναι αυτα τα σημαντικοτερα...

    Η Κανελλη αναφερεται στις εξελιξεις και ισως να αναφερεται γενικα στη κοινωνια και τον τροπο που αντιλαμβανομαστε σημερα την ''ευημερια'', το ..μοντελάκι ζωής «μαμ, κακά και νάνι» που η ιδια αναφερει στο κειμενο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δραστήριοι Έλληνες στη Σουηδία

    Kι εγω ετσι πιστευω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TRASH

    Δε ξερω αν σε καλυπτει η δικη μου ερμηνεια του πως το εννοει η Κανελλη, οπως εγραψα και στον faro πιο πανω..Εγω παντως ετσι το καταλαβα, γιατι βεβαια δεν νομιζω να το εγραψε με την εννοια που λετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η "σ." Λιανα,εχει πολυ λεγειν, αλα οπως ειναι με το ΚΚΕ, καλιστα θα μπορουσε να ειναι και με τον ....Καρα..φιρερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε, μήπως την αδικεί λίγο αυτό που λες; Ως τώρα δεν εχει δείξει τέτοια δείγματα απο οταν ήρθε στο κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O Aνωνυμος, βεβαια, ειτε εχει κακη αισθηση του χιουμορ, ή βρηκε λαθος μερος να βγαλει τα οποια.. πολιτικοανδροκρατικα απωθημενα του!

    Δε θα παρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...