6 Αυγ 2011

Enola Gay : 66 χρόνια μετά

Ηταν 6 Αυγούστου του 1945 και 01:37 μετά τα μεσάνυχτα, όταν τα τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν και την αμερικάνικη βάση των Μαριάνων νήσων. Μια ώρα αργότερα στις 02:45, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29», που στην πλώρη του με μαύρα γράμματα έγραφε «Enola Gay». Ηταν το όνομα της μητέρας του 29χρονου κυβερνήτη του, σμηνάρχου Πολ Τίμπετς, ο οποίος θεώρησε σωστό μ' αυτό ακριβώς το όνομα να βαφτίσει το σκάφος. Μαζί με τον Π. Τίμπετς, πετούσε το δωδεκαμελές πλήρωμα του «Ενόλα Γκέι», ενώ στην κοιλιά του αεροσκάφους μεταφερόταν κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα, που δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235. Επρόκειτο για μια ατομική βόμβα, που την είχαν βαφτίσει «Little boy» («Αγοράκι») και η αποστολή του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι» ήταν να τη ρίξει πάνω σε πραγματικό στόχο, στην πόλη Χιροσίμα..

Στις 07:09 από τα ανιχνευτικά «Β-29» αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 08:11 η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει το σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.

Ωρα 08:15...... Το «Little boy» εγκαταλείπει το «Enola Gay» και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό.Ο τραγικός απολογισμός ?
270.000 νεκροί, απο τους οποίους οι 70.000 στιγμιαία  κατα την έκρηξη, ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν τα επόμενα χρόνια απο διάφορες μορφές καρκίνου λόγω της ραδιενέργειας !

Ο στόχος του ατομικού αυτού υπερόπλου, δεν ήταν η Ιαπωνία όπως προσπάθησε ύστερα απο μερικές ώρες να δικαιολογηθεί ο πρόδρος των ΗΠΑ, Χάρυ Τρούμαν ..... καθώς η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης. Στόχος τους ήταν ολόκληρη η ανθρωπότητα, καθώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μονοπώλιο που είχε στον πυρηνικό οπλισμό προκειμένου να εκφοβίσει τους λαούς της Γης και ειδικότερα το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα το οποίο είχε κατακυριεύσει τον πλανήτη και την Σοβιετική Ένωση !

Απόσπασμα απο την ιαπωνική ταινία The Grave of the Fireflies

Ο εκβιασμός αυτός των λαών της γης, φάνηκε ξεκάθαρα μέσα απο τον λόγο του Χάρυ Τρούμαν, μερικές ώρες μετά την ρήψη της ατομικής βόμβας .....
«Ατομική βόμβα, βόμβα συνδυασμένη με τη βασικήν δύναμιν του σύμπαντος, τη δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του, εξαπελύθη εναντίον εκείνων που έφεραν τον πόλεμον εις την Απω Ανατολήν... Εδαπανήσαμεν 2.000 εκατομμύρια δολάρια διά την πρωτοφανούς μεγέθους εις την ιστορίαν επιστημονικήν αυτήν κερδοσκοπίαν και ενικήσαμεν... Θα προβώ εις περαιτέρω μελέτας και θ' απευθύνω και άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσον ως προς τον τρόπον καθ' ον η ατομική δύναμις θα αποβή μέσον πανίσχυρον και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης».
Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, 
δεν είχε ακόμα τελειώσει....

Τρεις μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου 1945, ώρα 02:56 ξεκίνησαν άλλα τρία «Β-29». Τα δύο από αυτά έχουν αποστολή να ρίξουν όργανα καταγραφής της έκρηξης στην πόλη που θα βομβαρδιστεί, να φωτογραφήσουν και να κινηματογραφήσουν το γεγονός. Το τρίτο, με το όνομα «Bocks' Car», με 13μελές πλήρωμα και με κυβερνήτη τον Τσαρλς Σουίνι, μεταφέρει μια βόμβα μήκους 3 μέτρων και 24 εκατοστών, με μέγιστη διάμετρο 1 μέτρο και 35 εκατοστά, που ζυγίζει 4.500 κιλά και είναι βαμμένη κίτρινη με πτερύγια μαύρα. Αυτή η βόμβα, που φέρει το όνομα «Fat man», αν και είναι το ίδιο καταστρεπτική μ' αυτήν που ρίχτηκε στη Χιροσίμα, δεν περιέχει ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελείται από πλουτώνιο, ένα υπερ-ουρανικό στοιχείο, που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος οριζόταν το Ναγκασάκι.

Ωρα 11:01 της 9ης του Αυγούστου 1945. Ο «Fat man» απελευθερώνεται από την κοιλιά του σκάφους. Υστερα από 52,5 δευτερόλεπτα, φτάνει στο σημείο εκρήξεως και κονιορτοποιεί οποιοδήποτε εμπόδιο σε μια έκταση τριών με τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση, ενώ μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα.......

Σήμερα, 66 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και την θηριωδία των Αμερικάνων, συνεχίζουν να κλιμακώνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί λόγω των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων. Περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές συνεχίζουν να υπάρχουν  σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων συνεχίζει να υπάρχει. Και πέρα απο την ύπαρξη του πυρηνικού οπλοστασίου, η απλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μας έδειξε ξανά προ ολίγων μηνών (και παλι στην Ιαπωνία), πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση της, ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς.

2 σχόλια:

 1. Και μερικά ακόμα στοιχεία, από μνήμης...

  - Υπήρχε σχέδιο επίθεσης στη Σοβιετική ένωση με 300 ατομικές βόμβες, μέχρι το 1948, που η ΕΣΣΔ απέκτησε τη δική της βόμβα. Στο γνωστό βιβλίο του Μαρτένς για το Στάλιν, αναφέρετε ότι όταν ο Στάλιν άκουσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν την ατομική βόμβα, είπε στο Μολότωφ, να πούμε το δικό μας να βιαστεί χαχαχαχα

  - ΟΙ Βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν της τάξης των 15 Κιλοτόνων ΤΝΤ, οι βόμβες Υδρογόνου ήταν των τάξεων μερικών Μεγατόνων, ένας μεγατόνος είναι 1000 Κιλοτόνοι, η μεγαλύτερη βόμβα που δοκιμάστηκε ήταν η Τσαρ Μπόμπα, που ήταν ισχύος 50 Μεγατόνων και δοκιμάστηκε από την ΕΣΣΔ στον αρκτικό επί Χρουστσώφ. Λέγεται ότι οι βόμβες υδρογόνου ήταν ήδη απαρχαιομένα όπλα στην εποχή των βαλλιστικών πυράυλων λόγω της ακρίβειας του πλήγματος που μπορούσαν να επιφέρουν, ενώ οι υδρογονοβόμβες μπορούσαν να καταστρέχουν μια περιοχή ολοκληρωτικά (η τσαρ μπόμπα καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων και επιφέρι εγκάυματα τριτου βαθμού σε 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο!). Υπολογιζόταν ότι 20 υδρογονοβόμβες με μανδύα κοβαλτίου μπορούσαν να αφανήσουν τη ζωή στη γη.

  - Σήμερα υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία μικρών ατομικών βομβών, ισχύος 1 Κιλοτόνου για τακτική χρήση, δηλαδή στο πεδίο της μάχης, ανάλογη δράση είχε και η παλιότερη βόμβα νετρονίων που ήταν ατομική βόμβα χαμηλής ισχύος αλλά με μεγάλη έκλυση νετρονίων που σκότωνε σε μεγάλη απόσταση χωρίς να προκαλεί μεγάλες ζημιές. Αποτελούσε αντιαρματικό όπλο- χαρακτηριστικά λέγανε ότι τα άρματα του εχθρού μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εμάς.

  όπως βλέπουμε λοιπόν μια μεγάλη σύγκρουση, που λόγω κρίσης δεν μπορεί να είναι καθόλου απίθανη πιθανώςε να σημαίνει χρήση ατομικών όπλων χαμηλής ισχύος ίσως και σε μεγάλο βαθμό! όπως βλέπουμε δεν πρέπει να υπάρχουν αυατπάτες για πιθανό αφοπλισμό. Αν οι πυρηνικές κεφαλές μειώνονται αυτό γίνεται λόγω της μειωμένης στρατιωτικής τους χρησιμότητα σε σχέση πάντα και με τα ωφέλη των καπιταλιστών και των κρατων τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.youtube.com/watch?v=H2Tt86_PdGM

  (τα δαχτυλα μου πηγαν απο μονα τους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...