5 Οκτ 2011

Αποκαταστημένος Ζαχαριάδης, μουλάδες και μισθοί Κίνας (όχι Ινδίας)



"Πελισσότελο ιμπελιαλισμό για να τσακίσουμε τον
ιμπελιαλισμό (και τον σοσιαλιμπελιαλισμό!)"
Οι μουλάδες (οι θιασώται του μ-λ κομμουνιστικού κινήματος δηλαδή) είναι περισσότερο φιλαράκια μας απ' ότι οι τροτσκιστές, που έχουν μια πιο αριστερο-αναρχίστικη mentalitèe. Ο μαοϊσμός, ή “μαοτσετουνγκισμός” που λέγαν πιο παλιά κάτι μουλάδες είναι η εφαρμογή στην πράξη μιας κομμουνιστικής αντιλήψεως, μιας τακτικής με σύγχρονους όρους που ηκολούθησεν ο μέγας ηγέτης του κινεζικού επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ο Μάο και η οποία έμελλε, σύμφωνα με τους ίδιους τους οπαδούς αυτής της τακτικής να καθιερωθεί σαν “παραπέρα” (το προλεταριακό αντίστοιχο του “περαιτέρω”) ανάπτυξη της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας, που μπολιάστηκε μέσα απ' την πείρα του ΚΚ Κίνας ντεμέκ, με τη “σκέψη του Μάο”. Οι μουλάδες παραδέχονται τον Στάλιν σαν μεγάλο ηγέτη, τον Ζαχαριάδη επίσης (όχι όλοι) και γενικώς σημείο καμπή και γι'αυτούς είναι το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ όπου λεν επικράτησε ο “χρουστσωφικός ρεβιζιονισμός”, το ΚΚΕ λεν διαλύθηκε ουσιαστικά το 56 με την 6η Ολομέλεια που κατεβάσαν εισήγηση οι “ξένοι” ρεβιζιονιστές Κουούσινεν και Ντεζ, φυσικά το σημερινό ΚΚΕ το θεωρούν σαν κάτι άλλο, δεν είναι λέει αυτό το πραγματικό κουκουέ, το παλιό πριν το 56 ήταν το καλύτερο και τέτοια.
Μετά φυσικά κάποιοι απ' αυτούς ξεφύγαν (όλοι προέρχονται πάντως απ' την ίδια μήτρα, την ΟΜΛΕ) και υιοθέτησαν θεωρίες τριών κόσμων, θεωρίες περί σοσιαλφασισμού και σοσιαλιμπεριαλισμού, κι άστα να παν στο διάλο μετά, αρχίζει το θεωρητικοπολιτικό τουρλουμπούκι, όχι έτσι είπε ο Σουσλόφ, όχι αλλιώς είπε ο Δημητρώφ, όχι το γύρισε στο ρεβιζιονισμό κι ο Χότζα, όχι το ένα, όχι το άλλο, μια απέραντη μπουρδο-μπαρουφολογία που καμμία σχέση δεν έχει με απλά πραγματικά ζητήματα, όπως το πώς να οργανώσεις την πάλη στα σωματεία και δε συμμαζεύεται κλπ κλπ. Όταν ακούτε τη λέξη “ρεβιζιονισμός” να ξέρετε είναι κυρίως ειπείν μουλάδικη ορολογία και στόχο έχει το κουκουέ, εντός ή εχτός εισαγωγικών το πρώτο “κου”, ή με το πρόθεμα -ψευτο-, ή όπως αλλιώς θέλετε.
Η Κίνα σήμερα έφτασε να είναι μια καπιταλιστικότατη και ιμπεριαλιστικότατη χώρα, με πολυεθνικές (Cosco, Huawei, Foxconn κλπ) με σούπερ-ντούπερ εκμετάλλα σχιστομάτου από σχιστομάτη, με το κόμμα να βαφτίζει στο καταστατικό του “μετόχους” τα μεγαλοστελέχη του με αποτέλεσμα να έχει γίνει το ΚΚ Κίνας σαν ένα λόμπι επιχειρηματικής ανέλιξης - αλλά τα σύμβολα σύμβολα – και “μισθούς Κίνας”. Την περίφημη αυτή φράση που, ελλείψει παλαιότερης αναφοράς εισήγαγε ο Σοφιανός, μελος του πι-γάμμα σε παλαιότερη δήλωσή του, εγκαινιάζοντας την άτυπη καταδίκη του κινέζικου ψευτο-κομμουνιστικού κόμματος (δικαιούμεθα οριζοντίως και καθέτως να το βάλουμε και εντός εισαγωγικών, και το πρώτο και το δεύτερο κάππα, μελλοντικά μπορεί και το τρίτο) εκ μέρους του κουκουέ. 
Λειπει το "c" απ' το δεύτερο κοντέηνερ
σαφές δείγμα αποκομμουνιστικοποίησης

Ρε που τον καταντήσαν τον κομμουνισμό και το κομμουνιστικό ιδεώδες τα κινεζάκια! Κι εμείς που νομίζαμε, τότε με τον Ντενγκ, βρε μπας και εφαρμόζουν καμμιά ΝΕΠ για να συσσωρευτεί κεφάλαιο; Βρε μπας και οι “ζώνες ελεύθερων συναλλαγών” είναι κι αυτό “παραπέρα” ανάπτυξη της τακτικής του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα, για να επιτευχθεί συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων; Ερχόντουσαν οι κινέζοι σύντροφοι στα φεστιβάλ, στις διεθνείς συναντήσεις, τους βλέπαμε και λέγαμε, δε βαριέσαι, καλά το προχωράν το πράμα, και καναδυο βήματα πίσω δεν βλάπτουν, δεν είναι ευθύγραμμη η ιστορία, ελικοειδής, σπειροειδής, ελατηριοειδής είναι.
Τέτοια χαλασμένα ελικοειδή αμορτισέρ είχαμαν και τη δεκαετία του 80 και βλέπαμε τον Γκορμπατσώφ και τις περεστρόικές του σαν “παραπέρα” ανάπτυξη του σοσιαλισμού, που έστειλαν τη σοβιετία στον αγύριστο κι ακόμα παραπέρα.
Και σαν από ειρωνία της ιστορίας, το 91 με κατεβασμένη σημαία στο κρεμλίνο, με σμπαραλιασμένο, χτυπημένο χάμου σαν χταπόδι κόμμα από διπλή διάσπαση κι αντεπανάσταση, φέραν τα κόκκαλα του Ζαχαριάδη να τον αναπάψουμε στα ζεστά ελληνικά χώματα, μη τον αφήσουμε και γίνει απολίθωμα στην τούντρα του Σοργκούτ. Τον τίμησαν τότε όλοι, κουκουέδες, αριστεροί, σταλινο-ζαχαριαδικοί σύντροφοι μπαρμπάδες, πολεμιστές του ΔΣΕ και τό' φερε η ώρα, στα δυο χιλιάδες έντεκα μετά χριστόν, να τον αποκαθιστούμε μέσα στα τρίσβαθα της καπιταλιστικιάς κρίσης μετά βαΐων, κλάδων και κόκκινων σημαιών (που να πω τη μαύρη μου αλήθεια, πολύ πεθύμησα να κουβαλήσω, καλή και του ΠΑΜΕ η σημαία αλλά ξασπρισμένη και με το μπλεδάκι μέσα της παναθεμά την, την ψιλοβαρέθηκα). Θα ξαναπάρουν όλα το δρόμο τους σιγά-σιγά.
Η Κίνα κρατά τα κόκκινα λάβαρα ψηλά, τα κρατάν κάτισχνοι απ' την πείνα εργάτες της Foxconn απ' τους μισθούς Κίνας, που όπως δείχνουν τα πράματα θα έρθουν κι εδώ στας Ευρώπας, σε καμμιά Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα όπως μας αποκάλυψε στον “Αθέατο Κόσμο” ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, ο Χουντής (παλιός σύντροφος κι αυτός, μέλος του πι-γάμμα) υπάρχει σχέδιο να κάνουν κι εδώ στην Ευρώπη ζώνες, όπου δεν θα ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, δεν θα ισχύει γενικώς εργατικό δίκαιο, δεν θα υπάρχει φορολογία του κεφαλαίου κλπ.
Έχει μεγάλη πολιτική σημασία η δήλωση του ΓΑΠ, στην απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί η ΕΓΣΣΕ. Λέει “δεν θα γίνουμε Ινδία”! Γιατί δεν λέει, όπως όλος ο καλός κόσμος πια “δεν θα γίνουμε Κίνα;” Από που κι ως που “Ινδία” δηλαδή, από πότε το ΔΝΤ εφαρμόζει το “ινδικό μοντέλο” και δεν το ξέραμε; 
Έτσι δεν θα γίνουμε ποτέ, το υπεσχέθη ο ΓΑΠ

Φαίνεται πώς ο ΓΑΠ ελπίζει σε κινέζικες επενδύσεις, σε τίποτα αγορά ελληνικών ομολόγων (ποιος ξέρει, μπορεί μελλοντικά και ευρω-ομολόγων, άλλη μια επιθυμία των τσιπροκουβέληδων που πραγματοποιηθεί) και δεν τον παίρνει να χλευάζει έτσι τις εργασιακές σχέσεις στην Κίνα. Πράγμα που μας οδηγεί εις άλλην μία αντίφαση της αστικής επιχειρηματολογίας περί “σοβιετικού τύπου” εκπαίδευση, περί τελευταίας κομμουνιστικής χώρας της Ευρώπης (Βορίδης)... Θα ρθουν οι “κομμουνιστές” Κινέζοι δηλαδή, να συμβάλλουν στην “αποκομμουνιστικοποίηση” της τελευταίας “κομμουνιστικής” χώρας της Ευρώπης (αφού φυσικά αλλάξει και η σοβιετικού τύπου παιδεία) προκειμένου να μη γίνουμε Ινδία σε μισθούς αλλά Κίνα... Μύλος! Δεν ξέρω αν οι μαοτσετουνγκιστές φαντάζονταν κάτι τέτοιο ότι θα γινόταν, δεν ξέρω αν οι μουλάδες έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους και αποφεύγουν σφυρίζοντας να πουν για την σημερινή Κίνα, δεν ξέρω αν νιώθουν περισσότερο η λιγότερο άνετα με το καινούριο κουκουέ που αποκατάστησε (καθυστερημένα λεν πολλοί) το κατεξοχήν σύμβολο του παλιού-καλού κουκουέ, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι δεν θα γίνω ρακένδυτος Ινδός με σαρίκι στην κεφάλα να παίρνω το μπανάκι μου στον Βραχμαπούτρα, θα γίνω ρακένδυτος Κινέζος με μισθό Κίνας στις “ελεύθερες ζώνες” της Ευρώπης και θα προσπαθώ να βρέξω τις πατούσες μου στον ξεραμένο Γιανγκ-Τσε-Κιάνγκ απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη, σίγουρα θα πάρω ένα όμορφο κίτρινο χρώμα απ' την αβιταμίνωση όταν εργάζομαι στην πολυεθνικιά Cosco.
Να το ξέρετε όμως καπιταλιστικά σκυλιά, απ' τους κομμουνιστές θα το 'βρετε πάλι, κι όσες παπαριές να πείτε περί “σοβιετικού τύπου παιδείες” και “τελευταίες κομμουνιστικές χώρες στην Ευρώπη”, πάλι κόκκινες σημαίες θα βρείτε μπροστά σας. Αμήν!
Καιρός για μια προλετκάλτ μαντινάδα που καιρό έχω να γράψω, τώρα που έχω και οίστρο μάλιστα θα με βγει καλή:

τα κεφάλια μέσ' αγάπη μου, να παλαίψουμε μαζί
οικογένεια να χτίσουμε τρακόσα γω, τρακόσα εσύ

42 σχόλια:

  1. Νομίζω πως σαν παλαιός «αντιρεβιζιονιστής» (έτσι το λέγαμε εμείς, τότε), μπορώ να προβώ σε μερικές μικρές διορθωσούλες:
    -Αρχικά δεν ήταν (είναι) όλοι οι ΜουΛάδες με τον Μάο. Υπάρχουν και οι ουλτρα σκληροί που είχαν καταγγείλει τον «κινέζικο ρεβιζιονισμό-σοσιαλιμπεριαλισμό» από τα τέλη της δεκαετίας ’70- αρχές ’80 και τάχθηκαν στο πλευρό της φτωχής πλην τίμιας Αλβανίας του Ενβέρ Χότζα, που έχτιζε και τον μόνο πραγματικό πλέον σοσιαλισμό (θυμάμαι κάποιον ευρωκομμουνιστή, που είχε ζητήσει τον άμεσο εγκλεισμό μας σε ψυχιατρείο...).
    -Τα δύο προερχόμενα από την ΟΜΛΕ (από)κόμματα [Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ)]είχαν όλως περιέργως υιοθετήσει κατ’αρχήν όλες τις κατηγορίες που παρουσίαζαν τον Ν.Ζαχαριάδη σαν πράκτορα των Αγγλων. Αυτό έχει μάλλον σχέση με το γεγονός πως ο Ν.Ζαχαριάδης στην αντιπαράθεση ΚΚΚ-ΚΚΣΕ είχε ταχθεί με το μέρος των σοβιετικών.
    «...Στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, τότε που η μεγάλη μάζα των πολιτικών προσφύγων, ιδιαίτερα αυτών από την Τασκένδη, δεν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τότε Οργάνωση του λεγόμενου «αντιρεβιζιονιστικού χώρου», η ΟΜΛΕ (πρόκειται για την Οργάνωση από τη διάσπαση της οποίας ξεπήδησαν το «ΚΚΕ (μ-λ)» και το «Μ-Λ ΚΚΕ»), παρουσίαζε αυτή την άποψη σαν απόσταγμα μ-λ ανάλυσης. Ετσι ο Ζαχαριάδης παρουσιαζόταν σαν ένας αναθεωρητής του αισχίστου είδους, που έχασε σε έναν φραξιονιστικό αγώνα από τους άλλους αναθεωρητές. Αναπαραγόταν μάλιστα, με καλυμμένο (και γι' αυτό πολύ πιο πρόστυχο) τρόπο, η γνωστή κατηγορία των Βαφειάδη-Παρτσαλίδη, ότι ο Ζαχαριάδης ήταν πράκτορας των Αγγλων[1]...»
    [1] Βλέπε τη μπροσούρα «Θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια από την ίδρυση τον ΚΚΕ».( http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=13617&pos=4&cat_id=48)
    -Την λέξη «ρεβιζιονισμός» την χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά χωρίς να έχω υπάρξει ποτέ «Μαοϊκός».
    -Η μεγάλη πλάκα είναι πως πλέον η ιστορική θέαση του ΚΚΕ με αυτήν που είχαν οι ΜουΛάδες το ’80 σχεδόν ταυτίζεται, εάν εξαιρέσουμε την φρασεολογία κάποιων σημείων. Ετσι τα λοιπόν, τα αγκωνάρια της «αντιρεβιζιονιστικής» ιστοριογραφίας (αποφάσεις της 6ης ολομέλειας στο Βουκουρέστι, αποκατάσταση του Ν.Ζαχαριάδη και του Στάλιν, 20ο συνέδριο ΚΚΣΕ σαν σημείο καμπής στην παλινόρθωση, προβολή του ΔΣΕ κλπ) αποτελούν σήμερα (με διαφορά σε λεπτομέριες) επίσημες θέσεις του ΚΚΕ, μην αφήνοντας κανένα πολιτικό χώρο ανάπτυξης στους μουλάδες οι οποίοι στην πλειονότητα τους σαν οργανώσεις, έχουν στραφεί πλέον στην πρακτική συνεργασία (έχει χιούμορ η ιστορία τελικά) με τους «αρχιρεβιζιονιστές» του ΝΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο ΚΚΕ!
    Και πολύ καλή η επισήμανση σου στο τέλος. Αμα τό’ξερε ο «σύντροφος» ο Μπίστης (όχι του ΠΑΣΟΚ, ο άλλος), πως τελικά τους κινέζους θα τους έφερνε στην Ελλάδα ο ...Μάνος, θα το είχε διαλύσει από τότε το ΕΚΚΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα το ποσοστό και η αυξημένη απεύθυνση σου δίνει δύναμη και τον "πρώτο λόγο". Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όμως απ' την άλλη χρειάζεται κάποια προσοχή, γιατί όταν η δύναμη εξελιχθεί σε αλαζονεία και έπαρση είναι πολύ επικίνδυνη. Επικίνδυνη γιατί ο βασικός αντίπαλος δεν είναι τα μ-λ και το ΝΑΡ, είναι η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός. Κι εκεί δεν καθαρίζεις με ένα περιπαικτικό "μουλάδες". Εκεί μάλλον ο Μπάμπης (ξέρετε ποιός) είναι αυτός που θα σε πει γραφικό, ενώ ο Ψυχάρης θα σε ρωτήσει με τρυφερότητα μήπως θέλεις να επέμβουν τα τανκ. Σ' αυτούς λοιπόν αν μπορείς κάνε τον καμπόσο, όχι στα...ΚΚΕ (μ-λ) μπρος ή πίσω.

    Το να συσχετίζει λοιπόν κανείς έστω και έμμεσα ή να αφήνει μια θολούρα ("σφυρίζουν αδιάφορα") σχετικά με την στάση των μ-λ οργανώσεων για την σημερινή Κίνα είναι τουλάχιστον λασπολογία που φτάνει στα όρια της προβοκάτσιας. Και τα δύο μ-λ έχουν πάρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολύ καθαρή στάση για τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την δεκαετία του 70 σε αυτή την χώρα. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που έκανε το ΚΚΕ που στήριξε μέχρις εσχάτων ακόμη και την γκλασνοστ και την περεστρόϊκα, στήριξη που έφτασε μέχρι την συνεργασία με την ΕΑΡ και την συγκυβέρνηση με την ΝΔ.

    Όμως ας δούμε κάποια από αυτά που έχει γράψει ο Ριζοσπάστης για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ Κίνα και τις σχέσεις της με το ΚΚΕ.
    "Τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Λούο Γκαν συμφώνησαν στην ανάγκη ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και της ενίσχυσης της συζήτησης γενικά μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων."
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3341208&publDate=20/4/2006

    "Η συζήτηση έγινε σε ΘΕΡΜΟ κλίμα και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να θέσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που απαντήθηκαν πρόθυμα από τους Κινέζους συνομιλητές της."
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3338383

    Διαβάστε αν θέλετε κι εδώ:
    "Η αντεπαναστατική λαίλαπα δεν την κατάπιε... "
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3676955

    Όμως η Κίνα είναι ιμπεριαλιστική χώρα;
    Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε. Γιατί από την μία διαβάζω στο Ριζοσπάστη αυτό: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3041389&publDate=2/10/2005 κι απ' την άλλη αυτό: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6177782&publDate=
    Ποιά είναι η αλήθεια;
    Που τελικά έχει καταλήξει το ΚΚΕ σχετικά με την Κίνα; Ξέρειςμε σιγουριά ΆλεξΔ;

    Γιατί τα μ-λ είναι πολύ καθαρά σχετικά με το χαρακτήρα του σημερινού καθεστώτος εδώ και δεκαετίες μιλώντας για "δήθεν ΚΚΚ" (http://www.kkeml.gr/history/mikra/549_mppe.htm)

    Το ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @αναγνώστης :
    Και το ΚΚΕ καθαρό είναι. Θεωρεί πως στην Κίνα υπάρχει καπιταλισμός και μάλιστα άγριος! Τις απόψεις του μάλιστα τις έχει κοινοποιήσει και στο "αδελφό" ΚΚΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως τα αποσπάσματα που έβαλα είναι από το Ριζοσπάστη, δεν είναι από κανένα μυστήριο μπλογκ. Αν εσένα σου φαίνονται καθαρά, παω πάσο.

    Από εκεί και πέρα όμως πες μου και μια γνώμη για το άρθρο. Εσύ που (όπως λες) ήσουν στον αντιρεβιζιονιστικό χώρο, έχεις ακούσει να έχουν ενοχές τα μ-λ για την Κίνα; Τα έχεις ακούσει να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στις αλλαγές που συντελούνται εκεί εδώ και δεκαετίες;

    Γιατί εγώ έχω κουβεντιάσει άπειρες ώρες μαζί τους, έχω διαβάσει πολλά κείμενά τους από κάθε τάση και κάτι τέτοιο δεν έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από ότι γνωρίζω, τουλάχιστον τα δύο ΜΛ έχουν αποστασιοποιηθεί από την Κίνα εδώ και πολλά χρόνια.
    Οσο για την θέση του ΚΚΕ για την Κίνα, αυτό που έγραψα το άκουσα από το στόμα της Αλέκας, οπότε προφανώς και υσχίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @αναγνώστης :
    Υ.Γ. Και κάτι που δεν κατάλαβα:
    Δηλαδή η αυτοκριτική του ΚΚΕ τόσο για την δημιουργία του εννιαίου ΣΥΝ, όσο και την συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις και την στήριξη της περεστρόϊκα, δεν ήταν πεντακάθαρη; Εδώ δεν μας τα είπες καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μέλλον του ΚΚΕ είναι υπόθεση όλων μαςΤετ Οκτ 05, 09:39:00 π.μ. EEST

    Ξεχάσατε την Αλβανική ΣΑΚΕ. Καμιά σαρανταριά άτομα.
    Τον "Οχτώβρη" νο τάδε.
    Τη φωνή "σας μιλούν τα Τίρανα".
    Όσο για το ΚΚΕ(μ-λ) δεν υπάρχει εδώ και πολύυυυ καιρό έστω και σαν αριστερίστικο γκρουπ.
    Πήραν περίπτερο. Όλοι οι υπόλοιποι τίμιοι μετρημένοι στα δάχτυλα μπήκαν στο ΚΚΕ.
    Καλή η πολεμική στο ΚΚΚίνας αλλά αν είχε και λίγη αυτοκριτική; Λίγο Ανδρουλάκη Δαμανάκη Αλαβάνο και καμιά σαρανταριά Φαράκους ακόμα...
    ...
    Όσο για τον νο2 Μαρξ το Λουκά και τον Ιορδάνη που βούλιαξαν την "κολεκτίβα" της Τ/κης στα χρέη, που τηρουμένων των αναλογιών δεν ήταν η Κόσκο στον τύπο, συνεχίζουν απτόητοι να μας αναλύουν τη θεωρία. Ας μας αναλύσει λοιπόν ο Λουκάς το φαινόμενο πού πατά στην θεωρία.
    Ο Σοφιανός ας δει πρώτα το Γαλλικό - Αγγλικό - Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και μετά να κάνει κριτική από τα μέσα στην Κίνα και χωρίς αφορισμούς τύπου Χότζα, αλείφοντας το ψωμί του ιμπεριαλισμού που οδηγούν στην απομόνωση. Δεν μας παρουσίασε αυτό και η ΚΕ καμιά σοβαρή ανάλυση του φαινομένου "Κίνα" ούτε υπήρξε καμιά απόφαση ή επεξεργασία που να λέει ότι η Κίνα σήμερα, πλην της μνείας στις παρελάσεις έχει να κάνει με το Μάο. Ο Σοφιανός και πολύ περισσότερο ο ξερόλας Αγγουράκης (που στην διάσπαση πατούσε σε δυο βάρκες "ΣΥΝ-ΚΚΕ" ας μας κάνεις μια αυτοκριτική πρώτα) και ας κοιτάξει στη Σούδα που τα εφ16 φεύγουν δεκαριές - δεκαριές για να δολοφονήσουν τους λαούς της Λιβύης και μετά να ασχοληθεί με την Κίνα που τυχόν παίζει ακόμα εκεί το κόκκινο παιχνίδι. Αν θέλει επιχειρήματα ας πάει στην έκθεση του ΥπεΞ των ΗΠΑ. Την Ελλάδα την λυμαίνεται η Σίεμενς η Πεσινέ η Κοκακόλα και ενδεχομένως η Κόσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, μόνο που δεν είπα ότι το ΚΚΕ δεν έχει κάνει αυτοκριτική. Αυτό που είπα είναι ότι το ΚΚΕ στήριξε την πολιτική της ΕΣΣΔ μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη κι όταν όλα έδειχναν ότι κάτι άλλο συμβαίνει εκεί. Μάλιστα δεν στήριξε μόνο στα λόγια αλλά ακολούθησε και στην πράξη αυτή την πολιτική: Εκτός κι αν πιστεύεις ότι η συνεργασία με τον Κύρκο ήταν απλά μια "φαεινή" του ΚΚΕ που ήταν ανεξάρτητη με τις αλλαγές της περεστρόϊκα.

    Αντίθετα κάποιοι άλλοι διαχωρίστηκαν από την Κίνα σχεδόν αμέσως μόλις είδαν τις αλλαγές, παρόλο που αποτελούσε μέχρι τότε γι αυτούς την κύρια, την βασική αναφορά τους.

    Κοίταξε trash, η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος άγγιξε όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όμως, ειδικά σήμερα, είναι εντελώς λάθος έως και καταστροφικό να συνεχίζεται μια αντιπαράθεση με ΤΕΤΟΙΟΥΣ όρους.
    Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό.
    Ε μάλλον θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο να το καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτοκριτική το ΚΚΕ, για τα της περεστρόϊκας έχει κάνει ήδη από το 95, και την όλη του στάση τότε, η οποία ήταν απαράδεκτη για τα σημερινά μυαλά μας, αλλά από όσο καταλαβαίνω όχι και τα τοτινά...

    Πάμε παρακάτω, η Κίνα σήμερα είνια ιμπεριαλιστική δύναμη. έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, εξαγωγή κεφαλαίου, μοίρασμα του κόσμου (δείτε τι παίζεται στην Αφρική, ακόμα και στη Σιβηρία), Μονοπώλια εντός, χρηματιστικό κεφάλαιο και δεν συμμαζεύεται... Σχετικά ψάξε στο Ρίζο ένα για τη σοσιαλιστική διεθνή και το ΚΚΚ. Επίσης στο redfly Πλανετ, έχω βάλει σε δύο μέρη ένα άρθρο για τη σύγχρονη Κίνα που είχε δημοσιευτεί πέρσι στην ΚΟΜΕΠ, όπου φαίνονατι καλύτερα κάποια πράγματα. Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη του Παπασταύρου στο τρίτο τεύχος της φετινής ΚΟΜΕΠ, που πήγε στην Κίνα και κάνει και μια αναδρομή της αντεπανάστασης αλλά και μια περιγραφή της κατάστασης στο ΚΚΚ και στη χώρα γενικά. Εδώ να σημειώσωψ ότι όσο απαράδεκτη ήταν η κατάσταση στην ΕΣΣΔ, υπήρχε ακόμη στο ΚΚΣΕ, μια ειλικρινής κομμουνιστική τάση που συγκρούστηκε με την ηγεσία και μετά τουλάχιστον η τάση του Τιουλκιν διατηρεί μια επιστημονική-εργατική γραμμή. Για περισσότερα πάτε μια βόλτα από το solidnet, έχει λόγους για την εφημερίδα "λαϊκή φωνή" που ιδρύθηκε μέσα στην ανετπανάσταση και αοποκαλύπτουν κάποιες λεπτομέρειες για τις τότε διεργασίες στο ΚΚΣΕ...

    Φυσικά ο ιμπεριαλισμός δεν έχει ένα παίκτη (και ποτέ δεν είχε!!!!), αλλά εκτός της Κίνας, υπάρχουν και άλλοι για να μην παρεξηγούμαστε.

    ΥΓ 1 Διάβασα μόνο τα σχόλια όχι το αρχικό κείμενο... θα επανέλθω...

    ΥΓ2 Αυτό που γράφτηκε για διαχωρισμό του ΚΚΕ(μ-λ) από την Κίνα σήμερα ισχύει αλλά δεν ήταν αυτό το σχήμα που είχε διαφωνήσει με το γνωστό γράμμα του Χότζα και το Μ-Λ ΚΚΕ, δεν ήταν αυτό που είχε πάει προς την Αλβανική γραμμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως το αρχικό κείμενο δεν δικαιολογεί αυτή την επιθεση. Ο Άλεξ γράφει τα αυτονόητα. Δηλαδή αυτό που τσιγγλάει είναι για την αυτοκριτική των Μαοϊκών; Ε ναι ούτε αυτοί δεν κατάλαβαν πιστεύω τι παίχτηκε με την πολιτιστική επανάσταση, αλλά ούτε και εμείς έχουμε πλήρως ξεκάθαρο τι έγιεν τότε. Γιατί ακριβώς αυτά τα γεγονότα έφεραν την ξεκάθαρη δεξιά στροφή στο ΚΚΚ, από το 78 και μετά. Πολλά ερωτήματα όμως παραμένουν, υπήρχε δικτατορία του προλεταριάτου στην Κίνα; Ποιος ο ρόλος των σύμμαχων στρωμάτων-τάξεων; πόσο επηρεάζε η στραβή τακτική-στρατιγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος από τη δεκαετία του 30, 40 την πορεία του Κινέζικου εγχειρήματος; Κάποιοι έχουν ένα δίκιο και να λένε ότι η περεστροικα προφανλώς και φαινόταν περισσότερο, αλλά σκεφτείται πως βλέπανε την ΕΣΣΔ τότε μια σειρά από κόμματα και τι μυαλά είχαν διαμορφώσει γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα μη γίνω και κακός και πω για τη στάση του Μαό για το 20ο συνέδριο και πότε άρχισε τα τσαλίμια. Αυτό είναι άσχετο με την μετέπειτα επιρροή του σε ανθρώπους που δεν τους άρεσε η δεξιά στροφή του ΚΚΣΕ. Ο ίδιος ο Ζαχαριάδης κατηγορούσε το μαοισμό σαν μεγαλοκινέζικη ιδεολογία, επηρεασμένη δηλαδή από την Κινέζικη αστική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @αναγνώστης:
    Νομίζω πως κάνεις λάθος. Δεν διαχωρίστηκαν από την Κίνα καθόλου μόλις είδαν τις αλλαγές, αλλά αντίθετα κάποιοι είχαν και για χρόνια υιοθετήσει και την ακραία αντιδραστική θεωρία των "τριών κόμσμων" η οπόια έδινε άλλοθι στον δυτικό ιμπεριαλισμό και θεωρητικοποιούσε την πρόσδεση της εργατικής τάξης στο άρμα της αστικής. Η στροφή στην Κίνα συντελέστηκε μετά την ΜΠΠΕ , οπότε τα "κινεζόφιλα" κόμματα της μεταπολίτευσης δεν θα έπρεπε να έχουν υπάρξει καν, εάν όπως λες "είχαν αποστασιοποιηθεί από την αρχή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Το μέλλον του ΚΚΕ είναι υπόθεση όλων μας:
    Καθόλου δεν ξεχάσαμε τη ΣΑΚΕ και μας προσβάλεις βαθύτατα! Στο πρώτο μου κιόλας σχόλιο έχω παραπομπή στην ΜΑΛΕΠ, (θεωρητικό όργανο της ΣΑΚΕ αντίστοιχο της ΚΟΜΕΠ)
    Αποροία:
    Αν το ΚΚΕ(μ-λ) δεν υπάρχει όπως λες, τότε την "προλεταριακή σημαία", μήπως ξέρεις ποιος φαρσέρ την κυκλοφορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μέλλον του ΚΚΕ είναι υπόθεση όλων μας.Τετ Οκτ 05, 11:42:00 π.μ. EEST

    Ψάξε στη ΓΑΔΑ για την Π. Σημαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. <>

    Αυτό εσύ το λογίζεις ως θετικό; Κατά τη γνώμη σου δείχνει κάποια "αξιοπιστία";
    Όχι φυσικά από ηθική σκοπιά, αλλά καθαρά από το στοίχημα της κινητοποίησης των μαζών.

    Εμένα περισσότερο για πολιτική ανωριμότητα μου κάνει, με δόσεις ξενομανίας (πρέπει να υπάρχει πάντα ένα ξένο κέντρο για να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας)

    Αν μη τι άλλο, η υποστήριξη της ΕΣΣΔ μέχρι και την τελευταία στιγμή από την πλευρά του ΚΚΕ δείχνει στην πράξη την εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων και την κομμουνιστική αλληλεγγύη. Κάπου στο βάθος της σκέψης σου έχεις μια εμπιστοσύνη, λες ότι δεν μπορεί να το έχασαν τελείως, κάποια έξυπνη τακτική θέλουν να εφαρμόσουν. Το να εκτοξεύσεις κατηγορητήρια και να διαχωρίσεις τη θέση σου είναι το μόνο εύκολο.. ειδικά αν είσαι γκρούπα με τριψήφιο αριθμό μελών.

    Πάντως το αρχικό άρθρο το θεωρώ χυδαίο, για τον απλούστατο λόγο ότι βάζει στην ίδια μοίρα το κινέζικο κομμουνιστικό κίνημα με τους μουλάδες. Ε με συγχωρείτε αλλά δεν είναι έτσι. Είναι τραγικό για κομμουνιστή, και γελοίο για σκεπτόμενο άνθρωπο, να διαγράφεις "έτσι απλά" μια ολόκληρη ιστορική πορεία, και μια μεγαλειώδη επανάσταση σαν αυτή των κινέζων. Το πού κατέληξε αποτελεί αφορμή για διερεύνηση των κινδύνων και όχι για καζούρα.
    Κι όμως έχω δει κάπου τσιτάτο του ίδιου του Μάο που .. το είχε προβλέψει. Δεν μπορώ να το εντοπίσω, ούτε και θυμάμαι την ακριβή διατύπωση, αλλά έλεγε κάτι σαν "κι αν η ηγεσία του Κόμματος γίνει ρεβιζιονιστική και παλινορθώσει τον καπιταλισμό αυτό δεν μας πειράζει, γιατί μετά θα γεννήσει την άρνηση της άρνησης που θα είναι μια νέα σοσιαλιστική επανάσταση".

    Δεν είμαι μαοϊκός - ρεβιζιονιστικό θεωρώ το μαοϊκό ρεύμα και μάλιστα από τα δεξιά. Αλλά δεν μου αρέσει να μηδενίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι ο από πάνω. Μέσα στα εισαγωγικά είχα βάλει τη φράση:

    αντίθετα κάποιοι άλλοι διαχωρίστηκαν από την Κίνα σχεδόν αμέσως μόλις είδαν τις αλλαγές, παρόλο που αποτελούσε μέχρι τότε γι αυτούς την κύρια, την βασική αναφορά τους.

    αλλά την έκοψε για κάποιο λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μην ξεχνάτε την all time classic ΟΑΚΚΕ της οποίας οι προκηρύξεις προσφέρουν άφθονο γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλέ, με παρεξηγήσατε οι συντρόφοι (τόνος στο "ό") μουλάδες. Είστε το ίδιο παρεξηγιάρηδες σαν εμάς, που μόλις κανένας πει κάνα καλόκαρδο αστειάκι για το κουκουέ αμέσως τον βγάζουμε οπορτούνα και πράχτορα του ιμπεριαλισμού!
    Οι μικροδιαφορές μεταξύ Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ) και όλων αυτών με το κουκουέ, παραείναι ψιλά γράμματα, όχι για μένα, για τον φουκαριάρη τον κόσμο που δεν ξέρει αποτέτοια. Όχι τίποτ' άλλο, με ρωτούσε μια γκομενίτσα, εκλογικός αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κάποτε σε κάτι εκλογές "καλέ εσείς τι διαφορά έχετε μ' αυτά τα μουλού;" και βαριόμανε θανατηφόρα να της εξηγήσω περι ΟΜΛΕ, Τασκένδης, 6ης ολομελείας, κλπ κλπ, ξεμπέρδευα μ' ένα "μεγάλη ιστορία"!
    Εγώ μια φορά τους συμπαθώ τους μουλάδες ανεξαρτήτως αλληλοκραξίματος, διαβάζω ανελλιπώς το "αντιγειτονιές", τον "αθέατο κόσμο", το "παρεκκλήσι" και το "κόκκινο πρίσμα", και δεν το λέω σαν σουπερ ντούπερ οριζοντιοκάθετη ιδεολογικοπολιτική κριτική ότι σφυρίζουν αδιάφορα, κι εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα για περεστρόικες, δεν με παίρνει. Καλά κάνουν αν έχουν τοποθετηθεί σαφώς, οριζοντιοκαθέτως, εντός εχτός κι επί ταυτά.
    Πιο πολύ η καζούρα πήγαινε για κάτι μετερίζηδες και κάτι ανασυνταξάδες, που ρίξαν τέτοιο γαμωσταυρίδι για τις αποκαταστάσεις που είναι να απορείς ποιος είναι πιο αντικουκουές τελικά. Αλλο λέει το παλιό, άλλο το καινούριο κουκουέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά το λέει ο Βαρόμετρος, οι μετερίζηδες και οι ανασυνταξάδες είναι μπροστάρηδες στον αντικουκουεδισμό, διαβάσαν ένα κάρο βιβλία με απομνημονεύματα από Τασκέντη, εμφύλιο, αντίσταση και μόνο σατανιστές δεν μας βγάλαν ακόμα. Γι αυτό και είναι τρεις κι ο κούκος φυσικά, οπότε η γραφικότητα πάει σ' αυτούς κι όχι σ' εμάς που ούτως ή άλλως είμαστε μέσα στους αγώνες και δικαιούμαστε να λέμε ότι γουστάρουμε.
    Και μια βαθιά ιδεολογικοπολιτικοϊστορική ερώτηση: Τελικά η ΚΟΕ, οι α/συνέχειες κλπ, είναι μ-λ, σταλινική ή μαοϊκή τάση μέσα στον σύριζα; (προβοκατόριαλ κουέστιον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. http://www.youtube.com/watch?v=7bpY8Lthnl8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κοκκινοςδρόμοςΤετ Οκτ 05, 06:37:00 μ.μ. EEST

    να ποιος φταίει για την κρίση στην Ελλάδα.
    http://www.oakke.gr/na468/afisa130611.htm

    Ζήτω ο αντιρωσοσοσιαλφασιστικός φάρος των λαών!Ζήτω η ΟΑΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης!
    Κάτω ο Ρώσικος φασισμός!
    Ζήτω ο ΕΕυρωπαικός φασισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγώ θεωρώ αυτονόητο για τον όποιον μαρξιστή-λενινιστή να είναι και αντιρεβιζιονιστής.
    Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον άλλο λόγο, πλην άγνοιας βέβαια, να υπερασπιστεί κανένας αυτούς που ξήλωσαν τον σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ και κατέστρεψαν τον αγώνα του λαού της εποχές Λένιν-Σταλιν. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτόν που λέει οτι στηρίζει τον Στάλιν, αλλά στηρίζει και τον Χρουτσώφ. Πως μπορεί να είναι με το Σύνταγμα του 36 και με την στρατοκρατική κοινωνία του Μπρέζνιεφ. Πραγματικά δεν μπορώ.

    Το να αποκαθιστάς τους Στάλιν-Ζαχαριάδη σημαίνει οτι αυτομάτως κατακρίνεις αυτούς που ενέργησαν ενάντια σε όσα αυτοί οι δύο παλέψαν. Εκ των πραγμάτων. Ο καθένας ας ταχθεί εκεί που νομίζει οτι πρέπει να ταχθεί.

    metal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και επίσης, μιας και αναφέρθηκε η Ινδία, στην Ινδία αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ΚΚ που είναι στην κυβέρνηση κρατιδίων και ένα μαοικό κίνημα ένοπλο, των ναξαλιτών. Τα δύο ΚΚ είναι αδερφά κόμματα του ΚΚΕ και είναι τόσο απαράδεκτα κάνουν το ΑΚΕΛ να μοιάζει με αριστερίστικο κόμμα. Τα δύο αυτά κόμματα κυνηγάνε τους ναξαλίτες μαζί με την αστική κυβέρνηση. Το ΚΚΕ (μ-λ) έχει πάρει θέση ξεκάθαρα υπέρ των ναξαλιτών. Εσείς;

    metaliminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μάλλον παράξενο βρήκα το κείμενο, το οποίο μοιάζει να συνδέει τον Μάο με την καπιταλιστή στροφή της Κίνας, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στην Πολιτισμική Επανάσταση, που στόχο είχε ακριβώς να αναστρέψει την πορεία ανεπαναστατικής παγίωσης μιας γραφειοκρατικής κομματικής ελίτ.

    Αν "Η Κίνα σήμερα έφτασε να είναι μια καπιταλιστικότατη και ιμπεριαλιστικότατη χώρα", η ήττα της Πολιτισμικής Επανάστασης, η σύλληψη της Συμμορίας των Τεσσάρων, και ο θάνατος του Μάο το 1976 έχει πολλά να κάνει με τις μετέπειτα εξελίξεις. Μού κάνει μεγάλη εντύπωση η αποσιώπηση των θεμελιωδών αυτών γεγονότων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το αρχικό κείμενο του ΑλεξΔ είναι ολοφάνερο πως είχε χιουμοριστική πρόθεση, οπότε καλό είναι να μην το παίρνουμε (πολιτικά μιλώντας) τοις μετριτοις.
    Μία δική μου πρόχειρη εκτίμηση, είναι πως μετά τις αποφάσεις του ΚΚΕ για 20ο συνέδριο ΚΚΣΕ, 6η ολομέλεια, Ζαχαριάδη, Στάλιν, ΔΣΕ κλπ, το μόνο που χωρίζει πλέον αυτές τις ομαδοποιήσεις* (που σε πολλά ζητήματα η κριτική τους, μόνο παράλογη δεν ήταν) από το ΚΚΕ είναι μάλλον οι προσωπικές αντιπάθειες από την λυσσαλέα αντιπαράθεση δεκαετιών παρά κάποιοι πραγματικοί πολιτικοί λόγοι.
    *Αναφέρομαι κύρια στα δύο μ-λ. Η ΚΟΕ έχει πέσει με τα μούτρα στον αναθεωρητισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΑΚΚΕ και οι ανασυνταξαίοι είναι θέμα ιατρικής φύσης, και η "ΚΟΝΤΡΑ" (παλιά ΣΑΚΕ) παρά τις ιδεολογικές-ιστορικές αναφορές της στον Μαρξισμό-Λενινισμό, πρακτικά πρέπει να θεωρείται τμήμα μάλλον του Α/Α παρά του Μ-Λ χώρου. Συγνώμη εάν ξέχασα κάποιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Trash: ΟΚ, αλλά άλλο το τι λένε οι διάφοροι Μουλάδες (που συμπαθητικά παιδιά είναι, αλλά πολύ γραφικά, και αυτή η ΚΟΕ είναι από άλλο ανέκδοτο εντελώς) και άλλο η ιστορία του ΚΚΚ.

    Επί τη ευκαιρία, βαθύ respect σε sparila και laiko stroma αν διαβάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αντώνη, όπως σου έιπε και ο Τρας, το κείμενο δεν έχει βαθύ χαρακτήρα... όπως βλέπεις και εγώ και ο Τρας στα σχόλια πιάσαμε το θέμα της πολιτιστικής επανάστασης και ότι ακριβώς με τη λήξη της περάστηκε η δεξιά γραμμή στο ΚΚΚ.

    Metal miner- Ο όρος αντιρεβιζιονιστής είναι συνώνυμος με το αντιαναθεωρητής, η εμφάνιση του έγινε όταν εμφανίστηκε η πρώτη μορφή ρεβιζιονισμού, η ομάδα του Μπερνσταιν. Σήμερα το ΚΚΕ χρησιμοποιεί αν έχεις προσέξει κύρια τον όρο "οπορτουνισμό" που περιλαμβάνει και τους ρεβιζιονιστές-ρεφορμιστές εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θα δεχόταν και τον όρο αντιρεβισιονιστής. Η δε χρήση του σήμερα κύρια γίνεται από τους πρώην και νυν μαοϊκούς κύρια πιστεύω για ιστορικούς λόγους (εννοώ επικράτησε πια). Για το Χρουστσωφ-Μπρέζνιεφ και λοιπόυς φυσικά δεν υπάρχει και η καλύτερη άποψη. Επίσης σου προτείνω αν αγοράσεις τον δεύτερο τόμο ιστορίας βάση του οποίου έγινε και η αποκατάσταση (θα βγει το Νοέμβρη), που θα δεις εκεί πιο συγκεκριμένα την άποψη του κόμματος για πρόσωπα όπως ο Κολλιγιάννης πχ που δεν ανήκαν και στην ούλτρα οπορτουνιστική κλικα που γέννησε το ΚΚΕ εσ.

    Για την Ινδία τώρα που λες. Πρωτα από όλα δεν ξέρω λεπτομέρειες για αυτά τα δυο κόμματα, διαβάζω βέβαια τα υλικά τους στο solidnet, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Από την άλλη η ύπαρξη σχέσεων με κάποια κόμματα δεν σημαίνει και ακριβώς "αδελφο". Σαν τέτοια θα χαρακτηριζα αυτά που βγαίνει μαζί η διεθνής κομμουνιστική πειθεώρηση, με αυτά υπάρχει κοινή στρατηγική αντίληψη και γενικά άποψη. Στο λέω αυτό γιατί σχέσεις το ΚΚΕ, έχει και με το ΑΚΕΛ και με το ΚΚΗΠΑ (δες σε προηγοιύμενη αναρτηση της Ελβας τη κριτική του κάνει), με κάποια μεσανατολικά απαράδεκτα κτλ. Γενικά η κατάσταση είναι χάλια και το ξέρεις, οπότε οι διεθνείς σχέσεις θα έπρπε να περιοριστούν κατά πολύ. Πάντως με όλους που καρτά επαφή έχει έντονα κριτική στάση και σε μερικά έχει επαφή με ομάδες στελεχών καλύτερα (πχ σε αυτό των ΗΠΑ), με αυτά κέρδισε και το Ούγγρικο (που ήταν στο ΚΕΑ) που είναι βέβαια γκρούπα αλλά και το μόνο "αριστερό" κόμμα εκεί. Για τους Ναξαλίτες επίσης δεν έχω άποψη όσο δεν ξέρω τι ακριβώς κάνουν, πως δρουν και πως σκέφτονται.Και γενικά είμαι λίγο προσεχτικός επιπρόσθετα, γιατί το παράδειγμα του Νεπάλ είναι πρόσφατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για να μη γίνει κι ο Αντώνης αριστερός συνωμοσιολόγος :Ρ που νομίζει ότι αποσιώπησα ορισμένα γεγονότα της κινεζικής επανάστασης, τα γεγονότα που αναφέρεις τα έχω υπόψη μου, βέβαια δεν τα διάβασα κι απο ογδονταπέντε χιλιάδες πηγές, μη σου πω τα links απ' το site του κκε (μ-λ) και της προλεταριακής σημαίας με διαφώτισαν (και του μετεριζιού!!!) περισσότερο, η αλήθεια είναι αυτή που γράφουν οι συν-γλόμπερς, δεν ήταν σκοπός μου να γράψω όλα τα γεγονότα, αλλά να συσχετίσω μισθούς Κίνας (που μας περιμένουν στη γωνία), αποκατάσταση Ζαχαριάδη και μουλάδες που έχουν ενα-δυο κοινά χαρακτηριστικά με τα δυο προηγούμενα...
    Μάλλον με έχεις συνηθίσει στο στιλάκι του "αναλυτή" κι όχι του "χλευαστή". Ε, ήθελα να πειράξω και λίγο τους μουλάδες, φιλικό κι άσπονδο πείραγμα. Δεν μασάνε, ξέρω γω. Παρεμπιπτόντως το laiko stroma σίγουρα διαβάζει οπότε αν τσιμπήσει θα μπει και θα δηλώσει την ευαρέσκειά του!
    Μέταλ τους ναξαλίτες μήτε και που τους έχω ξανακούσει, ούτε και ξέρω τι παίζει με τα δυο ινδικά κόμμουνιστικά κόμματα, τι μέρος του λόγου είναι, οπότε με καλύπτει η απάντησις του bookhunter :)
    Αλλά όλα είναι μαλακίες, διαβάστε την προκήρυξη του ΟΑΚΚΕ που μας στέλνει όλους στον αγύριστο να γουστάρετε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. α, και για το θέμα περί, ποιανού μέρος παίρνουμε, ή τη γραμμή Στάλιν-Ζαχαριάδη, ή τη γραμμή Χρουστσώφ-Κολιγιάνη, είναι προφανές ότι το κουκουέ σταδιακά απ' τη δεκαετία του 80, διαμέσου της διάσπασης και μέχρι σήμερα, απέβαλλε σταδιακά τα "ρεβιζιονιστικά" ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά του, αλλά πώς αλλιώς άραγε θα μπορούσε να γίνει; Με βάση τον τότε συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως, με βάση την λειτουργική κόπωση του κόμματος με δυο αντάρτικα, παρανομία και διώξεις;
    Δεν είναι μπούρδα αυτό που είπε η Αλέκα στο πρώτο νεκροταφείο, πρέπει να αποστασιοποιηθείς απ' τα γεγονότα, και βιολογικά και ιστορικά για να μπορέσεις να τα αποτιμήσεις ψυχρά (μια κι από ταξική σκοπιά δεν θα το κάνει άλλος για σένα). Άρα και η διπλή διάσπαση 89-91, επειδή πολλοί συντελεστές (either side)ζούνε ακόμα, θέλει να απομακρυνθείς χρονικά για να βγάλεις πιο ασφαλή συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η διάφορα της ΚΚΕδικης σημερινής από την μουλάδικη θεώρηση, είναι πως το ΚΚΕ τοποθετεί το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ σαν την έναρξη μίας διαλεκτικής διαδικασίας παλινόρθωσης που ολοκληρώθηκε το '89 και στο ενδιάμεσο της συνυπήρχαν σε διαφορετικούς κάυε φορά, μεταξύ τους συσχετισμούς, το "παλιό" σοσιαλιστικό κεκτημένο με τα "νέα" παλινορθωτικά στοιχεία, ενώ ο ΜΛ χώρος εκτιμάει (τελείως αντιδιαλεκτικά κατ'εμέ) πως μία μέρα πριν το 20ο συνέδριο υπήρχε σοσιαλισμός, και μία μέρα μετά καπιταλισμός πεντακάθαρος (ή με σοσιαλιστικό "προσωπείο". Δεν την θεωρώ προσέγγιση μαρξιστών, αν και καταλαβαίνω το συναισθηματικό βάρος κάτω από το οποίο αυτή η προσέγγιση συντελέστηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεις να μας εξηγήσεις διαλεκτικά γιατι κατ΄σε ο μλ χώρος (ενίαιος ειναι ετσι; πολυ διαλεκτικό και αυτό μπραβο) πριν το 20 συνέδριο υπήρχε σοσιαλισμός και μια μερα μετα (πες και την ώρα θελεις;) εγινε καπιταλισμός πεντακάθαρος;
      Αντε παιδακι μου διαβασε να δεις τι λεει τουλαχιστον το ΚΚΕμλ και για την πριν το 20 συνέδριο περιοδο και ασε τις φαντασιακές υποθέσεις σου κατ 'σε και επι τα αυτά!

      Διαγραφή
  32. Εντάξει, η ΟΑΚΚΕ είναι βούτυρο στο ψωμί σπαρίλα και laikou stromatos. Από άλλο πλανήτη εντελώς.

    Αλλά εγώ βασικά τους πάω όλους του μουλάδες πλην ΚΟΕ (που είναι τρόπον τινά μακρινό απότοκο της μαοϊκής φάσης και μάλλον άσχετο στην πράξη με τον μαοϊσμό οιουδήποτε είδους). Γιατί δεν είναι ρε παιδί μου πολιτικάντηδες, αυτά που λένε τα πιστεύουν. Πράγμα που δεν μπορώ να πω για το ΝΑΡ ας πούμε. Εκεί ΣΥΡΙζίζει πολύ το πράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν θα απαντήσω προφανώς σε όλα όσα γράφτηκαν (με μερικά από αυτά σκέφτηκα το γνωστό "πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι"), όμως θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινήσεις γιατί όπως γνωρίζουμε σήμερα καλύτερα να σου βγει το "ασφαλίτης" σαν χαρακτηριστικό παρά το ότι δεν έχεις χιούμορ.

    Προσωπικά λοιπόν αρνιόμουν και αρνούμαι και θα αρνούμαι να γελάσω με χοντροκομμένα αστεία, με αστεία που προσβάλλουν τον άλλο κλπ. Δεν λέω άνθρωποι είμαστε και μας ξεφεύγουν σε όλους, αλλά δεν θα τα στηρίξουμε και σαν χιούμορ. Το ότι τα μ-λ σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην Κίνα δεν είναι αστείο, είναι ψέμα. Δεν νομίζω Άλεξ ότι όταν ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το ΚΚΕ "σφύριζε αδιάφορα" απέναντι στην ΝΔ ήταν χιούμορ. Ήταν ψέμα και μάλιστα προβοκατόρικο ψέμα. Καταλαβαίνεις ελπίζω την διαφορά, αλλά και την ομοιότητα...

    Θεμιτό να θέλεις να πειράξεις τους μ-λούδες, κι έχουν πράγματα για να τους πειράξεις αν θέλεις, όμως θέλει μια προσοχή το πως και κυρίως το για ποιό πράγμα θα κάνεις το πείραγμα. Επί του συγκεκριμένου (στάση απέναντι στην Κίνα) μάλλον αυτοί θα μπορούσαν να σε πειράξουν, όπως είπα και πριν.

    Από εκεί στην ουσία του θέματος (για την Κίνα) δεν θα μπω. Το θέμα δεν είναι αν όλα στην Κίνα ήταν ρόδινα κλπ. Άλλωστε ξέρετε και ξέρω ότι ακόμη κι αν δεν είναι όλα ρόδινα στηρίζεις μια κατάσταση όσο βλέπεις ότι ο άλλος το παλεύει προς μια κατεύθυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να φαίνεται μια λογική άσπρου-μαύρου που δεν ισχύει, όμως τι να κάνουμε, δεν μπορείς να είσαι "ναι μεν αλλά" και να αποστασιοποιείσαι με κάθε ευκαιρία.
    Από εκεί και πέρα εμένα δεν με νοιάζει το πότε με ακρίβεια...δευτερολέπτου διαχωρίστηκε κάποιος ή το γράμμα του Χότζα κλπ. Με τέτοια θέματα έχει φάει τα λυσακά του ο μ-λ χώρος και εκεί πραγματικά χρίζει παρέμβαση του χιούμορ.

    Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι η κουβέντα πάνω σε κάποια σημαντικά θέματα να γίνεται με μια ευαισθησία, με κάποιους όρους και με μια -γιατί όχι- αυτογνωσία. Όχι "ότιναναι". Δεν συσχετίζονται οι μουλούδες με την Κόσκο, όσο και να το τραβήξεις από τα μαλλιά.

    Παρεμπιπτόντως κάτι άσχετο με το αρχικό άρθρο: Το "μουλάδες" βγήκε απ' όσο θυμάμαι από κάποιους "χωρικούς" κι όχι από το ΚΚΕ, με ευθεία φυσικά παραπομπή στους Αβγανούς φανατικούς απομονωμένους μουλάδες.
    Οκ., θα μπορούσα να το δεχθώ αυτό σαν χιούμορ, όμως το "απομονωμένος φανατικός" στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο είναι κάτι πολύ διαδεδομένο σε πολλούς...πιθανά και σε αυτούς που το έβγαλαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ντάξει, πολύ προσωπικά το πήρες και παίρνεις τοις μετρητοίς το πείραγμα. Εδώ εμάς του κουκουέδες μας τη λένε για τους μισθούς Κίνας, και πώς τους έχετε εκεί, και τι κάνει το κόμμα εκεί, λες κι έχουμε καμμιά υποχρέωση να απολογηθούμε για τον κινέζικο ιμπεριαλισμό, κι εσένα σου φαίνεται ΤΟΣΟ προσβλητικό το "αδιάφορο σφύριγμα" των μουλάδων; Ξυπνήστε γαμώτο, δεν είναι όλα θεωρητικές επεξεργασίες, είναι small talk να περνάει η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν. Μη νομίζεις ότι όχι μόνο οι μουλούδες αλλά και όλοι μας δεν "απολογούμαστε" ή δεν μας άγγιξε με πραγματικούς όρους η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Για τα ίδια πράγματα καλούμαστε να "απολογηθούμε" όλοι, απλά από διαφορετική θέση ο καθένας. Όπως θα έχεις παρατηρήσει άλλωστε και οι αστοί πάνε...60 χρόνια πίσω, δεν ασχολείται κανείς με τον Μπρέζνιεφ και το Χρουστσωφ (τυχαίο?).

    Θα μου πεις, αφού είναι έτσι, γιατί είναι αλλού ο καθένας; Το έβαλε και ο trash σαν ερώτημα. Δεν είναι μόνο η δύναμη της συνήθειας όμως, ούτε ότι κάποιοι έχουν βρεθεί στην αγκαλιά της ΓΑΔΑ όπως με περισσή ευκολία πετάνε κάποιοι -ας μη τους χαρακτηρίσω. Είναι και οι διαφορετικές πολιτικές επιλογές που γίνονται. Αν ήταν θέμα μόνο ιδεολογίας ή ιστορίας θα ήταν πιο απλά τα πράγματα, άλλωστε και μέσα στο ΚΚΕ υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, δεν είναι κρυφό αυτό.

    Όμως ακόμη κι αν το ΚΚΕ(μ-λ), το μ-λ ΚΚΕ κλπ. έκαναν...αίτηση εγγραφής στο ΚΚΕ, το ΚΚΕ δεν θα τους δεχόταν, μην έχουμε αυταπάτες. Θα ήταν εισοδισμός, δεν θα ήταν πραγματική ενότητα αν γινόταν με τους σημερινούς όρους.
    Άλλωστε δεν αξίζει καν ν' ασχοληθεί κανείς με αυτό το ζήτημα. Η ενότητα θα έρθει ή θα απομακρυνθεί μέσα από την σύγκρουση με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό κι όχι από το αν θα "τσιμπολογήσει" κανείς από το διπλανό του. Αυτά ξέρεις ποιοί τα κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ενότητα από τα κάτω, και χωρίς καμμία συμφωνία κορυφής, σε επί μέρους θέματα με κομμάτια του ΜΛ χώρου υπάρχει. π.χ. στις γειτονιές (έχω υπ'όψην την Ηλιούπολη στην Αθήνα)όπου οι θέσεις τους σχεδόν ταυτίζονται με αυτές τις Λαϊκής Συσπείρωσης. Δεν είναι ούτε θέμα "εισοδισμού" από την μία, ούτε "τσιμπολογήματος" από την άλλη. Θέμα κοινής ιδεολογίας είναι.
    Αλωστε τι να τσιμπήσει το ΚΚΕ από τον ΜΛ χώρο; Και γιατί να ήθελε να εντάξει στους κόλπους του ανθρώπους που καταφέρανε στα 35 χρόνια ιστορίας του χώρου τους να έχουν τις 15πλες διασπάσεις από όσες έχει το ΚΚΕ στα 95 δικά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ε καλά τώρα...αν βάλεις ότι όλος ο "οπορτουνισμός" (πλην του ΣΕΚ) απ' το ΚΚΕ προέρχεται, να μη σου μετρήσω τις διασπάσεις που μετράει. Το θέμα είναι τι "καταλογίζεις", σε ποιόν, με ποιό βάθος και γιατί.

    Το τσιμπολόγημα αφορά όλους, δεν μίλησα μόνο για το ΚΚΕ. Όσο για το τι να τσιμπολογήσει το ΚΚΕ, ρώτα το ΣΥΝ τι τσιμπολογάει από την ΚΟΕ!
    Ο καθένας με τις προσδοκίες του και τις λογικές του... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. -Διασπάσεις του ΚΚΕ έχουν γίνει μόνο δύο σε εκάτό σχεδόν χρόνια. Μία με τους "Σταλινικούς" μετά το 20ο συνέδριο, και μία το '68 με τους "ευρωκομουνιστές".
    -Ο,ποιοσδήποτε παραλληλισμός με τις λογικές και πρακτικές του ΣΥΝ, νομίζω πως είναι, το λιγότερο, αδόκιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Ενότητα από τα κάτω, και χωρίς καμμία συμφωνία κορυφής, σε επί μέρους θέματα με κομμάτια του ΜΛ χώρου υπάρχει. π.χ. στις γειτονιές (έχω υπ'όψην την Ηλιούπολη στην Αθήνα)όπου οι θέσεις τους σχεδόν ταυτίζονται με αυτές τις Λαϊκής Συσπείρωσης. Δεν είναι ούτε θέμα "εισοδισμού" από την μία, ούτε "τσιμπολογήματος" από την άλλη. Θέμα κοινής ιδεολογίας είναι.
    Αλωστε τι να τσιμπήσει το ΚΚΕ από τον ΜΛ χώρο; Και γιατί να ήθελε να εντάξει στους κόλπους του ανθρώπους που καταφέρανε στα 35 χρόνια ιστορίας του χώρου τους να έχουν τις 15πλες διασπάσεις από όσες έχει το ΚΚΕ στα 95 δικά του;"

    Σωστός και στα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. χμμμ...εντάξει, το βλέπουμε λίγο διαφορετικά, γιατί εγώ ξέρω (και είδα) ότι όταν έφυγε το ΝΑΡ ουσιαστικά η νεολαία του ΚΚΕ ξαναχτίστηκε απ' την αρχή. Μην το λες διάσπαση αν δεν σου αρέσει, αλλά για μένα κάτι τέτοιο ήταν. Κατόπιν με το ΣΥΝ σχεδόν χωρίστηκε στην μέση η ΚΕ. Καθ' όλη δε την ιστορία του κόμματος υπήρξαν διάφορες συλλογικές αποχωρήσεις που δημιούργησαν οργανώσεις (π.χ. το ΕΑΜ). Πιο παλιά πάλι υπήρξαν οι αρχειομαρξιστές, ο Πουλιόπουλος (πρώην ΓΓ του ΚΚΕ, δεν ήταν κανένας..."πουθενάς") κλπ.. Μάλιστα το ΚΚΕ είχε διοργανώσει και κουβέντα με τις τροτσκιστικές τάσεις αν θυμάσαι, τα πρακτικά και οι ψηφοφορίες της οποίας κυκλοφορούν ακόμη από χέρι δρυΐδη σε χέρι οπορτουνιστή. Ε δεν κουβεντιάζεις και με ανύπαρκτους, ούτε φυσικά οι άλλοι γίνονται ανύπαρκτοι ΕΠΕΙΔΗ δεν κουβεντιάζεις... :)

    Θα μου πεις μπορεί κάποιος μερικά από αυτά να μην τα πει "διασπάσεις". Οκ αλλά απ' την άλλη δεν είναι κάπως αυθαίρετο να φτιάχνεις ένα ενιαίο σχήμα, να το ονομάζεις "οπορτουνιστικό χώρο" και να του χρεώνεις τα πάντα, είτε αποχώρηση λέγεται αυτό, είτε διάσπαση, είτε διάλυση, είτε οτιδήποτε; Κατά τη γνώμη μου είναι.
    Όλα αυτά λοιπόν όπως καταλαβαίνεις εμπεριέχουν κι ένα υποκειμενισμό, που πολλές φορές βγαίνει από ευσεβείς πόθους (του ενός ή του άλλου, δεν παίρνω θέση για το ποιός έχει δίκιο αυτή τη στιγμή). Γεγονός πάντως είναι ότι πέρα από το ΣΕΚ και πιθανά το Ξεκίνημα (αν το συμπεριλάβουμε κι αυτό στην εξωκοινοβουλευτική), όλοι οι άλλοι από το ΚΚΕ βγήκαν, είτε από την δεξιά πόρτα είτε από την αριστερή. Και μιλώ για οργανωμένα κομμάτια πάντα.

    Για το ΣΥΝ: Δεν ήταν στόχος μου ο παραλληλισμός. Απλά ήθελα να σου πω ότι το "τσιμπολόγημα" έχει να κάνει και με πολιτικές λογικές κι όχι μόνο με αριθμητικούς συσχετισμούς. Προφανώς ο ΣΥΝ δεν στόχευσε να τσιμπολογήσει από την...ΚΟΕ, στόχευε να τσιμπολογήσει από μια "δεξαμενή" ανένταχτων, "πρώην", απογοητευμένων, "κινηματικών", ακόμη και...αγνωστικιστών, που θα τον έβλεπαν να δημιουργεί ένα "πλουραλιστικό" σχήμα, που απευθύνεται σε κάθε αριστερή τάση/παρακλάδι κλπ.
    Γι αυτό άλλωστε το λέω και «τσιμπολόγημα»: Το 0.5% έψαχνε και ξέρεις γιατί.
    αυτααααα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. http://ep.yimg.com/ca/I/yhst-80707182936312_2177_67934219

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...