3 Ιουν 2012

Το 15ο Συνέδριο, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, το ΑΑΔ Μέτωπο


Κατ΄αρχή να τονιστεί ότι νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που αρκετοί άνθρωποι (ίσως και πολλοί) διαβάζουν, μελετούν, ασχολούνται με τις Θέσεις του ΚΚΕ !
Βέβαια, κάποιοι από αυτούς, δεν το κάνουν με θετικό σκοπό, αλλά γιατί νομίζουν ότι ανακάλυψαν την … Aμερική και ότι έτσι θα χτυπήσουν το Κόμμα !
Το κύριο που προβάλλεται, είναι ότι το ΚΚΕ προεκλογικά θα έπρεπε να διεκδικήσει μια κυβέρνηση του ΑΑΔ Μετώπου και όχι την Λαϊκή Εξουσία, τον Σοσιαλισμό.

Για να πούμε το λοιπόν, δυο - τρία λογάκια.

Τι λέει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ για το ΑΑΔ Μέτωπο ;
(πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε στο 15ο Συνέδριο, το 1996)

- «Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης συμβάλλει στη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, στην αντίσταση και υπεράσπιση των συμφερόντων του από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος που βοηθά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό».


- «Η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου πραγματοποιείται στο έδαφος του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, που απασχολούν το λαό και τη χώρα, της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης με την ολιγαρχία του τόπου, τους πολύμορφους μηχανισμούς του κράτους της, με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά της ή συναινούν στην εξυπηρέτησή τους. Η δύναμη του Μετώπου βρίσκεται στον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, στην ενότητα δράσης της, στη συμμαχία της με τα κοινωνικά στρώματα, που παλεύουν σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

- «Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική».

- «Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».

- «Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.
Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας, για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος».


Στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου, γίνεται η εξής εκτίμηση: «Το μήνυμα του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ είναι ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Υπάρχει λύση. Είναι ο δρόμος του Μετώπου, της συγκέντρωσης δυνάμεων στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Στην απόφαση του 17ου Συνεδρίου, αναφέρεται: «Το Μέτωπο συγκροτείται από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ανομοιογενείς, από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης, που όμως συμφωνούν στην ανάγκη να διεκδικηθεί ένας άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».
Και συνεχίζει η απόφαση: «Το Μέτωπο προβάλλει στο λαό ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν στο επίπεδο της εξουσίας τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων, καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων. Το Μέτωπο πρέπει να έχει πρόταση προς το λαό και στο επίπεδο της εξουσίας.
Το Κόμμα έχει διατυπώσει μια γενική ιδέα για το θέμα της εξουσίας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αφού περιέχει βασικές κατευθύνσεις που τη διαχωρίζουν από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισής της. Η ιδέα της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας μπορεί να συστεγάσει τους μετέχοντες στο Μέτωπο».

Στο 18ο Συνέδριο σημειώνονται τα εξής: «Το αίτημα για πολιτική αλλαγή πρέπει να ξεπεράσει την αντίληψη για κυβερνητική αλλαγή και να τείνει να κατανοείται ως αλλαγή ταξική στο επίπεδο της εξουσίας. Να αρχίσει και σε μαζικό επίπεδο να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που εκλέγεται από τα λαό και στηρίζει το σύστημα, από μια κυβέρνηση που είναι λαϊκή, γιατί εκφράζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και είναι προϊόν της νίκης του λαού σε βάρος της αστικής εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων.
Αυτό που έχει συνηθίσει ένα μεγάλο μέρος του λαού είναι η αντίληψη ότι η συμμαχία είναι ζήτημα μόνο κομμάτων, που αναζητούν κάποια κοινά σημεία σύγκλισης με στόχο την κυβερνητική εναλλαγή. Πρόκειται για την ισχύ των κοινοβουλευτικών αυταπατών. Ο σκοπός του Μετώπου δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή, αλλά η αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας».

Τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς, από την μελέτη των πιο πάνω σημείων (εντελώς ενδεικτικά των Αποφάσεων του 15ου Συνέδριου), είναι τα παρακάτω:

1. Το ΑΑΔ Μέτωπο ως συμμαχία συγκροτείται από τα κάτω.

2. Το ΑΑΔ Μέτωπο είναι η συμμαχία που δρα ως ένα ενιαίο ισχυρό λαϊκό ρεύμα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

3. Το 15ο Συνέδριο δεν ταυτίζει το ΑΑΔ Μέτωπο με την κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων.

4. Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης της αριστεράς (όπως προβάλλεται από διάφορα οπορτουνιστικά σχήματα) δεν έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση που περιγράφει το 15ο Συνέδριο.

5. Το ζήτημα της κυβέρνησης των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων μπαίνει ως ενδεχόμενο, ότι μπορεί και να προκύψει και όχι ως διεκδίκηση του ΑΑΔ Μετώπου, πολύ περισσότερο του ΚΚΕ.

6. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό ότι ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Είναι σαν να έπρεπε στη στρατηγική του ΚΚΕ, να υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο και στόχος, η κυβέρνηση του ΑΑΔ Μετώπου, ανάμεσα στην εξουσία του κεφαλαίου και στην εργατική λαϊκή εξουσία.

7. Στην τελική, κι αν ακόμα αποδεχτούμε ότι πρέπει να διεκδικηθεί μια τέτοια ενδιάμεση κυβέρνηση (βάζοντας όχι απλά νερό στο κρασί μας, αλλά ολόκληρο τον … Νιαγάρα), προϋπόθεση είναι να υπάρχει το ΑΑΔ Μέτωπο. Υπάρχει σήμερα ;

8 σχόλια:

  1. Εγώ πιστεύω οτι τέτοιας μορφής Μέτωπο υπάρχει και δεν είναι άλλο από το ΠΑΜΕ( με τις συμμαχίες του ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ κλπ) αλλά εφόσον οι διάφοροι "αριστερούληδες φίλοι" δε δέχονται να συμμετέχουν σ'αυτό ώστε να δημιουργηθεί συμμαχία από τα κάτω, δεν μπορούμε εννοείται να συζητάμε για συνεργασία από τα πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xrwmatakaiskies: Πολύ σωστά. Και γι αυτό το χτυπάνε εχτός από την αστική τάξη και τα παπαγαλάκια της, ακόμα και οπορτουνιστικά σχήματα, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά τα Μέτωπα "παντρεύουν" το Ταξικό Κίνημα με την Λαϊκή Εργατική Εξουσία, τον Σοσιαλισμό !

      Επίσης πολύ σωστά βάζεις το θέμα ότι η Λαϊκή Συμμαχία θα χτιστεί από τα κάτω, δεν θα είναι απόφαση κορυφών. Δεν μπορεί να είναι απόφαση κορυφών ...

      Κι όταν παίρνονται αποφάσεις (όπως στο ΣΕΗ - ηθοποιούς) που προσπαθούν κάποιοι να αποδυναμώσουν το ΠΑΜΕ, αυτό αντικειμενικά δρα σε βάρος του Κινήματος, σε βάρος του λαού.
      Και το ξέρουν ...
      Και το κάνουν επίτηδες ...

      Όμως, η πάλη του ΠΑΜΕ (και των άλλων συσπειρώσεων), αντικειμενικά και πάλι, δρα στην κατεύθυνση της δημιουργίας του ΑΑΔ Μετώπου, στον δρόμο για τον Σοσιαλισμό.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mπορείς αγαπητέ να πεις την άποψή σου χωρίς να προσβάλλεις

      Διαγραφή
  3. Ενότητρα σε ποια βάση; Στο να σώσουμε το ευρώ και τους τραπεζικούς ομίλους;

    Ενότητα με ποιους; Με τον συναργάτη του Ακη, Κωτσακά, με το Ραυτόπουλο και τους λοιπους πασοκοθρεμένους λάτρεις της εξουσίας;

    Μάλλον κάποιοι άλλοι τα έχουν γαμήσει όλα. Είδαν κοντά τους την καρέκλα της εξουσίας και τρελάθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. re-la-re: Παράκληση θερμή. Τα πολύ πολύ πολύ σωστά που γράφεις, μπορούν άνετα ΝΑ ΜΗΝ συνοδεύονται με φράσεις του πεζοδρομίου !

    Η πραγματική ενότητα του λαού, θα γίνει μόνο αν αυτός (ο λαός δηλαδή) αποφασίσει να γίνει αφεντικό στα κόπια του, στο βιος του, στον τόπο του !

    Αυτό χρειάζεται ...
    Τα άλλα είναι για την αστική τάξη, την πλουτοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΦΑΝΑΤΙΚΑ......ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΑΪΛΗΣ....

    http://photocollectiva.blogspot.gr/2012/05/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Radio Collectiva (1988-2008): Γιατί λέει την αλήθεια στο λαό, γιατι αγωνίζεται για το λαό, για να γίνει ο λαός αφεντικό στον τόπο του !

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...