4 Ιουλ 2012

ΜΟΣΧΑ 1969 / Νοσταλγία (μέσα απο φωτογραφίες!)


Moscow 1969 (Source:Rob Ketcherside's photostream)

Mια πολυ ομορφη συλλογή φωτογραφιων της Μοσχας, στα 1969, μεσα απο τη ματια ενος ανθρωπου που επισκέφθηκε την σοβιετικη-τοτε-πρωτευουσα. 

Προκειται για πολλές και ενδιαφερουσες φωτογραφιες, που μας γυριζουν πισω στο χρονο, οταν ολα ηταν διαφορετικα, οταν υπηρχε ενα κρατος που περιμνουσε για τους πολιτες του και οταν  η αισιοδοξια για το μελλον ηταν κατι το δεδομενο. 

Oι φωτογραφιες εχουν τραβηχτει απο τον David C. Cook, ενω ο εγγονος του μετα απο χρονια, τις ''σκαναρε'' μεσα απο μια σειρα slides που βρηκε, χωρις ετικετα, μονο με την ενδειξη της ημερομηνιας ''Ιουνης 1969''. 

Ο David C. Cook επισκεφτηκε τη Μοσχα την ανοιξη του 1969 για μια συναντηση της IEC (International Electrotechnical Commission, Διεθνους Ηλεκτροτεχνικης Επιτροπης).  

Οπως διαβαζω, σχολιαστης γραφει οτι ένα μεγάλο μερος της Μόσχας έχει αλλάξει σε σημειο που δεν αναγνωριζεται και δεν αναφερεται στα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποια σώζονται, oπως λεει, μεχρι σημερα, αλλά στην ατμόσφαιρα. ''Βλεπει κανεις λιγότερους ανθρωπους στους δρόμους, πολύ λιγότερη κίνηση, και όχι διαφημισεις. Είναι σπάνιο να συναντησει κανεις σημερα τοσο τακτοποιημένες απόψεις κτηρίων'', λεει ο σχολιαστης!

Εnjoy! ;)

Σημ. Ευχαριστουμε τον φιλο και συνεργατη μας varometro, που τις ανακαλυψε και μας τις υπεδειξε!

Κατι αναλογο ειχα βρει και εγω μερικα χρονια πριν, οταν κατα τυχη ανακαλυψα μια συλλογη φωτογραφιων απο την Ανατολικη Γερμανια, στο διαδικτυο.


5 σχόλια:

  1. Mεταφερω το ενδιαφερον σχολιο του φιλου
    spiral architect (στο blog Elva)

    Επισκέφτηκα και τις δυο χώρες (both CCCP & DDR) όταν ήμουν φοιτητής και έχω μπόλικες α/μ φωτογραφίες, α/μ αρνητικά καθώς και έγχρωμα slides Kodachrome. H Canon A-1 και η Praktica MTL-3 που είχα τότες είχαν πάρει φωτιά και ειδικά στο ταξίδι στη Μόσχα είχα χρησιμοποιήσει μόνο α/μ αρνητικά στην επιστροφή είχα κάνει κατάληψη της τουαλέτας του φοιτητικού διαμερίσματος. Δούλευα σκοτεινό θάλαμο τότε.

    Δεν θα ξεχάσω το στρατιωτικό μεταγωγικό, το Antonov An-225 Mriya που με υποδέχθηκε παρκαρισμένο στο Σερεμετίγιεβο της Μόσχας και δεν το φωτογράφησα γιατί είχα 200άρι φίλμ και οι φωτιστικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη φωτογράφηση. Απλά μού έπεσε το σαγόνι στο πάτωμα!
    http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/8/1/1/1308118.jpg

    Δεν θα ξεχάσω επίσης τους ανθρώπους στα πάρκα, στα παγκάκια, στα μπαράκια της Μόσχας που κρατούσαν πάντα από ένα βιβλίο. Η πόλη αν και γιγαντιαία φαινόταν ανθρώπινη.

    Έχω πολλές φωτό λοιπόν, αλλά δεν έχω film scanner για να τις ψηφιοποιήσω και να τις ανεβάσω στο φλικρ. Είναι βέβαια “καλλιτεχνικές” και όχι (αυτό που λέμε) αναμνηστικές, αλλά για μένα λένε πολλά.

    Η δουλειά του παππού του μέλους του φλικρ είναι πολύ καλή, βοηθούντος του slide που τράβηξε (γλυκές υφές) και του film scanner που χρησιμοποίησε ο εγγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως, ένα κάποιο σφίξιμο (τι λέω ...) το νιώθεις όταν βλέπεις ... όταν πηγαίνεις πίσω έστω και με αφορμή αναδρομές μέσω φωτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. faro

    Mονο..σφιξιμο; Σκετη ..ασφυξια νιωθει κανεις οταν συνειδητοποιει τι χασαμε, ειδικα μαλιστα οταν ξερει κανεις τι αγωνες εκαναν καποιοι λαοι για να μη περασει ο φασισμος που σημερα προελαυνει σε πολλες χωρες με δικαιολογια τη κριση! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο και να μού αρέσει η ανάμνηση, προτιμώ να μην ζω μ' αυτήν γιατί χαλιέμαι. Τ' αφήνω πίσω μου και κοιτάζω μπροστά. H CCCP ... πάει τελείωσε. Οι λόγοι έχουν αναλυθεί και πρέπει να διδαχθούμε απ' αυτούς.
    Πάμε για κάτι καινούργιο.
    Άμποτες ... που λέει και ο ποιητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. spiral architect

    Εχεις δικιο, καλη ειναι η νοσταλγια, αλλα ας κοιταμε τι μπορουμε να σωσουμε σημερα, πριν να ειναι πολυ αργα και κυριως τι μπορουμε να διδαχθουμε απο το παρελθον. Μπορουμε ομως; Εκει, ειναι η προκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...