10 Ιουλ 2012

ΚΚΕ: Η Αποτίμηση του Εκλογικού Αποτελέσματος

Σε πέντε συμπεράσματα συνοψίζονται από το ΚΚΕ οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων του κόμματος κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα οποία συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Τα 5 συμπεράσματα είναι:

1. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που έφερε όξυνση του δημοσίου χρέους. Ταυτόχρονα από επίσημες πηγές προβάλλονταν το ενδεχόμενο είτε νέας ελεγχόμενης είτε ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας σε συνθήκες νέας εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Όλα τα παραπάνω μαζί με τη διόγκωση της ανεργίας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επέδρασαν και στην εκλογική συμπεριφορά. Παράλληλα εκτιμάται ότι έγινε συστηματική και μελετημένη ιδεολογική - πολιτική επίθεση στο ΚΚΕ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

2. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν με το ξέσπασμα και την όξυνση της κρίσης, παρά την άνοδο της μαζικότητάς τους, δεν οδήγησαν στη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της κρίσης, στην αποδοχή της πολιτικής εξόδου από αυτή, με σύγκρουση με την ΕΕ - μονομερή διαγραφή του χρέους - κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Η καπιταλιστική κρίση και τα Μνημόνια αναγορεύτηκαν σε ζήτημα ιδιοτελούς, ανίκανης και υποτελούς διαχείρισης-διαπραγμάτευσης από το αστικό πολιτικό προσωπικό. Αυτή ήταν η βάση της ρηχής αντιμνημονιακής λογικής που πρόβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή.

3. Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην δουλειά του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών, ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που απορρέουν από τις αντικειμενικές εξελίξεις. Η ΚΕ δεν μπόρεσε, επίσης, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια. Δεν μπόρεσε να συντονίσει την δουλειά όλου του κόμματος με την στήριξη και βοήθεια της ΚΝΕ ιδιαίτερα σε χώρους της μάθησης στους οποίους η ιδεολογική επίθεση είναι επεξεργασμένη καλά και ασκεί σοβαρή επίδραση. Ακόμα, η προπαγάνδα του Κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και τον κάθε κλάδο, δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα. Υποτιμήθηκε επίσης ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα.

4. Το πρόβλημα είναι ότι η ΚΕ δεν εντόπισε έγκαιρα το βάθος της συνολικής μείωσης των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο επίθεσης στο Κόμμα. Δεν σήμανε συναγερμό στην πρώτη προεκλογική περίοδο για τον κίνδυνο απωλειών του Κόμματος, την συστηματική προσπάθεια να προωθηθεί σχεδιασμένα η αποδυνάμωση του Κόμματος από τις δυνάμεις του συστήματος. Δεν καλλιέργησε, στον απαιτούμενο βαθμό, πνεύμα επαγρύπνησης και ανησυχίας στα μέλη του Κόμματος, στον περίγυρο του.

5. Η ΚΕ εκτιμά ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση, ανεξάρτητα από τις γενικότερες αδυναμίες που αναδείχθηκαν και τις απώλειες, αποτελεί παρακαταθήκη καθώς έγινε σημαντική δουλειά για την ανάδειξη των δύο δρόμων ανάπτυξης, το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, το ζήτημα της εργατικής λαϊκής εξουσίας, την ανάδειξη της θέσης του Κόμματος για την συμμετοχή σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης.

Τα συμπεράσματα της ΚΕ θα τεθούν για συζήτηση και έγκριση στις ΚΟΒ του Κόμματος και στις οργανώσεις της ΚΝΕ.


Ολοκληρη η ανακοινωση εδω

5 σχόλια:

  1. Ιδέα μου είναι ή είναι ασυνήθιστα σκληρή η αυτοκριτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένας στρατολάτης

    Κι εγω ετσι σκεφτηκα οταν πρωτοδιαβασα την ανακοινωση και πιστευω οτι δεν ειναι καθολου ευκολο να κανει κανεις κριτικη στον εαυτο του, ως κομμα, μια πρακτικη που δεν συνανταται σε κανενα αλλο κομμα, αλλα σε δευτερη αναγνωση καποια σημεια ηταν αναποφευκτο να μην αναφερθουν, οπως π.χ οτι το κόμμα «οφείλει να αντιμετωπίσει αδυναμίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις καθώς οι απαιτήσεις του αγώνα θα αυξηθούν απότομα το επόμενο χρονικό διάστημα», οτι θα ασχοληθει το κομμα με τις κομματικές οργανώσεις, εκλαϊκεύοντας την στρατηγική του κομματος και ασχολουμενοι με οινωνικά προβλήματα, οπως ανεργία, υγεία,αποκρατικοποιήσεις, παιδεία, κλπ.
    Επισης μεταξυ αλλων, ενα αλλο σημειο που δεν περιμενα ν ακουσω, αλλα που δειχνει ποσο σοβαρη δουλεια εχει γινει, ειναι και το οτι «Υποτιμήθηκε επίσης ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό κυρίως μ'εντυπωσίασε κι εμένα. Εμπεριέχει βέβαια ένα άτοπο στερεότυπο καθώς το διαδίκτυο δεν πληροφορεί μόνο τη νεολαία, είναι ωστόσο μια καλή αρχή στην κατεύθυνση σοβαρότερης προσέγγισης του μέσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένας στρατολάτης

    Ακριβως, ειναι μια καλη αρχη και πρεπει να στηριχθει απ ολους. Aς ελπισουμε οτι συντομα θα καλυφθουν οι αδυναμιες προσεγγισης μιας μεγαλυτερης μεριδας λαου, με οποιο τροπο κρινει το κομμα οτι χρειαζεται και κυριως να μπορεσει ο λογος του κομματος να περασει πιο εκλαικευμενος στις μαζες, μεσω και της προσπαθειας επιλυσης των κοινωνικων προβληματων σημερα, κατι που ειναι ιδιαιτερα σημαντικο στην προσεγγιση νεων ψηφοφορων!
    Παντως περα απο την αυστηρη κριτικη, βλεπω κι ενα θετικο πνευμα, που δινει κουραγιο και για τη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι ειναι να ειπωθει παραπερα θα ειπωθει εκει που πρεπει. Παντως ειναι μια αποφαση που δειχνει οτι σεβεται τη γνωμη μελων, ψηφοφορων και συμπαθουντων και νιωθω περηφανος για αυτο. Αναμενω αναλογη αποφαση απο τα λοιπα κομματα της αλλης οχθης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...