14 Ιουλ 2012

Eνα άρθρο πάνω στις εκτιμήσεις, τη κριτική και την αυτοκριτική του ΚΚΕ

(Αναδημοσίευση απο black bedlam )


Οι εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο της 6ης του Μάη όσο και της 17ης του Ιούνη,  είδαν το φως της δημοσιότητας (στις) 10/7/2012.

Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις που πρέπει να τις διαβάσει με πολύ προσοχή ο κάθε ενδιαφερόμενος και να ερμηνεύσει ακόμη και πίσω από τις γραμμές το νόημα τους και αυτό που θέλουν να πουν.

Από τις εκτιμήσεις του Κόμματος,προκύπτουν ευθύνες  και για την ΚΕ, αλλά και για το  ΠΓ.

Ελπίζω ότι τα σημεία έντονης θα έλεγα  αυτοκριτικής τόσο της ΚΕ και του ίδιου του ΠΓ, όσο και η επισήμανση αδυναμιών, κενών και προβλημάτων που εμφάνισαν οι  ΚΟΒ, και τα κομματικά μέλη , να μην θεωρηθεί από κάποιους φίλους άλλα και από μέλη του κόμματος σαν "αντικομματική", όπως ονομάζονταν   όποια προσπάθεια επισήμανσης αδυναμιών, προβλημάτων, κενών, που υποδεικνύονταν από φίλους του κόμματος και εδώ, στην μπλοκοπεριοχή μας με στόχο πάντα, από  όσους εγώ γνωρίζω να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δράσης ενάντια στο απάνθρωπο αυτό σύστημα.

Υπάρχουν παραλήψεις σε αυτήν την ανακοίνωση;

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν για παράδειγμα δεν γίνεται αναφορά στον χαρακτήρα και τα αίτια της κρίσης,πράγμα που το θεωρώ παράληψη μιας και αυτό είναι το βασικό που δεν μπορέσαμε να κοινωνήσουμε με τον κόσμο,παρ΄ότι επισημαίνεται.

Πιστεύω ότι βασική μας αδυναμία υπήρξε αυτό ακριβώς με αποτέλεσμα ο λαός να αποδίδει τις ευθύνες και τα αίτια της κατάστασής στην οποία έχει περιέλθει, ανάλογα με το τι του σερβίρουν κάθε φορά και ανάλογα, πώς ίδιος μέσα από την Μαζική προπαγάνδα, αντιλαμβάνεται τα αίτια. 

Και αυτά στοχοποιεί.
Έτσι άλλοι πιστεύουν ότι φταίει η ανικανότητα των πολιτικών ηγετών  να διαχειριστούν την κρίση και θέλουν να αλλάξουν τα "ανίκανα" πρόσωπα με άλλα πιο ικανά.

Άλλοι έχουν πεισθεί ότι την ευθύνη την έχουν όλοι οι αλλοδαποί που τους πήραν τις δουλειές και στοχοποιούν τους αλλοδαπούς.
Άλλοι πάλι πείσθηκαν ότι η αιτία για τα δεινά τους είναι το μνημόνιο και θέλουν είτε να το καταγγείλουν (και δεν τους βγήκε),είτε να το διαπραγματευτούν!(αυτό και αν δεν τους βγει).
...............

Συνεπώς με κάθε ευκαιρία και μέσα από τα κείμενα του κόμματος θα πρέπει να τονίζονται οι λόγοι και τα αίτια της σημερινής παγκόσμιας κρίσης και το αδιέξοδο της κατάστασης μέσα στα πλαίσια του συστήματος.
Θα σταθώ στα σημεία της κριτικής στην οποία προβαίνει το κόμμα μέσα από την ανακοίνωσή του, γιατί είναι ακριβώς αυτά τα σημεία που πρέπει ο καθένας που νοιάζεται για την λαϊκή υπόθεση, που θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά, να τα πάρει σοβαρά υπόψη του.

Και κάθε προσπάθεια να περιοριστούμε σε μια απλή ανάγνωσή της ή στα σημεία εκείνα που περιλαμβάνουν τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δράσουν μέλη και φίλοι του κόμματος, δεν θα βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος,πράγμα που είναι ο στόχος μας.
Αλλά και γιατί στο κάτω κάτω είναι και μια δικαίωση για όσους από εμάς επεσήμαναν τις αδυναμίες αυτές από τα πριν και έγιναν στόχος σκληρής κριτικής και που τους καταλόγιζαν αντικομματική συμπεριφορά ή και τους ταύτιζαν με προβοκατόρικα μπλοκ.

Χαρακτηριστική είναι η κουβέντα που έγινε με την ανάρτηση μου με τίτλο :
ΤΟ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΊΝ ΕΔΩ ,που η καλή φίλη Εlva αναδημοσίευσε στο γλόμπιν ΕΔΩ και, ακολούθησε και εκεί μια ακόμη πιο έντονη αντιπαράθεση και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Το κείμενό μου έκλεινε με την εξής επισήμανση:

"Αν λοιπόν δεν σκύψουμε με μεγάλη προσοχή στις δικές μας αδυναμίες, αν δεν βάλουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας πιο ψηλά,αν  δεν ορθώσουμε το μπόι μας πρώτα και κύρια στις δικές μας αδυναμίες  και πάντοτε εντοπίζουμε και αποδίδουμε σε όλους τους άλλους και στους μηχανισμούς τους την χειραγώγηση του λαϊκού παράγοντα, τότε εκτός του ότι αυτοακυρωνόμαστε ,θα έχουμε αναγάγει τον Στρουθοκαμηλισμό σε φιλοσοφία".

Οι εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας και να αφομοιωθούν κυρίως από τα κομματικά μέλη και τα στελέχη του Κόμματος,γιατί αυτά είναι που θα κληθούν να εκλαϊκεύσουν αυτές τις εκτιμήσεις και ότι αυτές συνεπάγονται.
Διαφορετικά θα μείνουν γράμμα κενό.


Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. ΕΔΩ

Η ΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δουλειά του Κόμματος με τον περίγυρό του, τους φίλους και οπαδούς για την ανάδειξη των θέσεών μας σχετικά με το χαρακτήρα των εκλογών για το αστικό κοινοβούλιο και την ανάδειξη κυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος ευρύτερα. Αυτό δεν έρχεται καθόλου σε αντίθεση με την ανάγκη να ισχυροποιείται το ΚΚΕ και στο αστικό κοινοβούλιο, ως δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, όμως δεν πρέπει να θεωρούνται οι εκλογές ως η μάχη των μαχών, αποσπασμένη από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης.

................ δεν οδήγησαν στη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της κρίσης, στην αποδοχή της πολιτικής εξόδου από αυτή, με σύγκρουση με την ΕΕ - μονομερή διαγραφή του χρέους - κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Ήταν αγώνες που δεν αναχαίτισαν τα μέτρα. Δεν συνοδεύτηκαν από άνοδο της μαζικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των 
.......................
 Η ΚΕ εκτιμά το κάθε φορά εκλογικό αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό όπως αυτό της 17ης Ιουνίου, παίρνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών σε συσχέτιση με τη δράση και τους χειρισμούς του υποκειμενικού παράγοντα. Η συσχέτιση αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων είναι αναγκαία, γιατί μόνο έτσι μπορεί το Κόμμα μας να δει συγκεκριμένα τις υποκειμενικές αδυναμίες και τα λάθη του, ώστε να κατακτά την ικανότητα να προωθεί την στρατηγική του σε οποιεσδήποτε συνθήκες, λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκές.

Το εύρος και η αντοχή της εκλογικής δύναμης του Κόμματος καθορίζεται από το επίπεδο της ταξικής πάλης και αποτελεί δείκτη της. Το επίπεδο της ταξικής πάλης προκύπτει από την αλληλεπίδραση της δράσης του υποκειμενικού παράγοντα με τους αντικειμενικούς, καθοριστικούς παράγοντες που είναι οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, στην ταξική διάρθρωση κ.α.
Με βάση τα παραπάνω κριτήριο της αυτοκριτικής προσέγγισης της ΚΕ για τη δράση του Κόμματος γενικά και στην εκλογική περίοδο είναι:
Πρώτον, αν η δράση μας αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που έδωσαν οι αντικειμενικές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια για να οξυνθεί η ταξική πάλη, να διευρυνθεί ο περίγυρος του Κόμματος και να βαθύνει η συμφωνία του με την στρατηγική του, η αποφασιστικότητά του να την υποστηρίξει σε όλες τις συνθήκες και εκλογικά, χωρίς διακυμάνσεις.
Δεύτερον, αν κατά την εκλογική αναμέτρηση οι χειρισμοί και η δράση μας συμβάλλανε ώστε να ενισχύονται οι θετικές και να αποδυναμώνονται οι αρνητικές εκλογικές τάσεις που γενικά καθορίζονται από το επίπεδο της ταξικής πάλης.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην δουλειά μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών, ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που απορρέουν από τις αντικειμενικές εξελίξεις.

. Σε τελευταία ανάλυση η ΚΕ έχει την πρώτη ευθύνη, επίσης όλα τα καθοδηγητικά όργανα, η κάθε ΚΟΒ, πώς τελικά δρούμε στις μάζες με τις θέσεις μας, με μαχητικότητα και ικανότητα συσπείρωσης δυνάμεων που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικό επίπεδο πείρας και θέλησης για δράση.
.
-Η ΚΕ δεν μπόρεσε, επίσης, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια.

.....................
Δεν μπόρεσε να συντονίσει την δουλειά όλου του κόμματος με την στήριξη και βοήθεια της ΚΝΕ,
.....................
Αποδείχθηκε ότι απαιτείται να οικοδομούνται πιο στενοί ιδεολογικοπολιτικοί δεσμοί με τους φίλους και οπαδούς, ως μόνιμο στοιχείο στη δουλειά μας
....................
 Αυτό προϋποθέτει το κομματικό δυναμικό να βοηθιέται και να προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μεγαλύτερης ικανότητας στην εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος, της στρατηγικής του.
-Η ΚΕ και ιδιαίτερα το ΠΓ, αδύνατα και πίσω από τις απαιτήσεις αντιμετώπισε τις ανάγκες της προπαγάνδας
.......................
. Η αυτοκριτική της ΚΕ στο επίπεδο της προπαγάνδας αναφέρεται στις μορφές ζωντανής προπαγάνδας, που διευκολύνει το διάλογο, τη συμμετοχή,
......................
. Το ΚΚΕ έδωσε μια μάχη κόντρα στο ρεύμα, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες. Βρέθηκε αντιμέτωπο και με αδυναμίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις, τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίσει και μπορεί να αντιπαλέψει καθώς οι απαιτήσεις του αγώνα θα αυξηθούν απότομα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Να δουλέψουμε για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ με κεντρικό σύνθημα «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία…!» Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα προσανατολιστούν καθοδηγητικά όλες οι ΚΟΒ και οι ΟΒ στην ενημέρωση-συζήτηση και διακίνηση του κουπονιού με πολιτικά κριτήρια, να κάνουν δουλειά συσπείρωσης δυνάμεων, να επικοινωνήσουν με νέες ηλικίες, νέους και νέες εργάτες και εργάτριες, ανέργους, μαθητές, μαθήτριες, σπουδαστές, φοιτητές, άλλους εργαζόμενους.

Και ένα τελευταίο μιας και πολύς λόγος έχει γίνει για τις αιτίες που οδήγησαν στα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων όπου επικρατούσε η άποψη σε  φίλους και μέλη του κόμματος  ότι φταίει ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει που είναι βολεμένος,τρομαγμένος φοβισμένος συμβιβασμένος που,που,που τελικά έχει αυτός την ευθύνη και επιτέλους "ας φάει το πιάτο που στο κάτω κάτω δεν του σερβίρισε το ΚΚΕ".(ή κάπως έτσι είναι διατυπωμένο σε σχόλιο καλού φίλου του μπλοκ)
Εσφαλμένες  αντιλήψεις, επικίνδυνες.
Ριζοσπαστης 10/7/2012 εδω

Από την πρωτολογία της Αλέκας στην βουλή κατά την Συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Παρά το αποτέλεσμα, εμείς θεωρούμε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει στο λαό "έτσι ψήφισες. Καλά να πάθεις" και να αδιαφορήσει για τη στήριξη των αγώνων και τη μέχρι αυτοθυσίας υποστήριξη των δικαιωμάτων του, όπως βεβαίως κι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να σκέφτεται ότι είναι συνένοχος σε μία σε μία τέτοια κατάληξη.

13 σχόλια:

  1. Κατ΄αρχή, ας μου επιτραπούν δυο τρεις παρατηρήσεις.

    1. Η κριτική (ή και η αυτοκριτική) γίνεται σε όλη την δράση του ΚΚΕ και όχι μόνο για το αποτέλεσμα των εκλογών (αυτό, έχει την δική του μοναδική αξία).

    2. Ό,τι δίνεται στη δημοσιότητα από την ΚΕ του ΚΚΕ ή ό,τι λέγεται σε συνεντεύξεις της ΓΓ ή άλλων στελεχών, υπόκειται επίσης στην κριτική - και αυτό μπορεί να γίνει και δημόσια, είτε από τις εφημερίδες ή άλλα μέσα, είτε μέσω ιντερνετ.

    3. Η όποια κριτική γίνεται δημόσια, έχει δύο υποπαράγοντες:
    3α. Για να γίνει αποδοτικότερη η δράση του Κόμματος
    3β. Για να βγουν κακίες, χολή, ακόμα και για να γίνει ... χαβαλές !

    Στην δική μας θέληση είναι να κρατήσουμε, να ασχοληθούμε ΜΟΝΟ με την πρώτη περίπτωση.

    Το συγκεκριμένο άρθρο, καταγράφει απόψεις που πραγματικά κινούνται στην καλυτέρευση της δουλειάς μας, στο πως θα φανεί και σε εκλογικά αποτελέσματα η δράση του Κόμματος (αυτό που λέμε αντιστοίχιση αποδοχής με την ψήφιση).

    Τα λέει όλα ;
    Προφανώς και όχι !
    Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφήστε που δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος, αλλά πως μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγους αυτό θα αναδειχθεί από όσους πάρουν μέρος σ΄αυτόν !

    Στα παραπάνω πλαίσια, η δική μου καταγραφή είναι να σκεφτεί ο καθένας μας, πως η δική του δράση θα μπορέσει να ανέβει περισσότερο, ώστε η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ δουλειά να γίνει πιο αποδοτική - ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα !
    Αυτό θέλει πολύ δουλειά, ατομική δουλειά, αυτομόρφωση, να βγούμε έξω πιο θαρεττά, να συμμετέχουμε στις δράσεις του Κόμματος, φυσικά και να σταματήσουμε να ... βρίζουμε τον κόσμο (όσοι από μας το κάνουμε αυτό) που δεν μας καταλαβαίνει - να βρούμε τους τρόπους να τον κάνουμε να μας καταλάβει.
    Ας μην περιμένουμε να γίνει αποδεχτή η πολιτική μας από τα ... κανάλια !
    Αυτό δεν θα γίνει ποτέ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθένας από εμάς, όταν αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, προσπαθεί να δει τι είναι αυτό ώστε να το σταματήσει, να το αλλάξει να παρέμβει τέλος πάντων.
    Ακόμη και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, αν κάτι δεν πάει καλά προσπαθεί να δει τι είναι αυτό, πια είναι η αιτία και επιδιώκει να το αλλάξει, να βελτιώσει συμπεριφορές τακτικές και ότι άλλο θεωρήσει ότι φταίει.
    Και στις κοινωνικές σχέσεις, στην σημερινή βαρβαρότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ό καθένας από εμάς, προσπαθεί να βρει τους λόγους, να δει ποιος είναι ο φταίχτης.
    Και αν τον βρει να τον τσακίσει.
    Οι μηχανισμοί της εξουσίας είναι τόσοι και τέτοιοι, έχουν πείρα χρόνων, έτσι έχουν και την δυνατότητα να παραχαράσουν, να αποπροσανατολίζουν, να χειραγωγούν.
    Το αποτέλεσμα είναι τραγελαφικό μερικές φορές, αλλά το βλέπουμε καθημερινά.
    Κάποιοι πιστεύουν ότι φταίνε οι αλλοδαποί που χάσαν τις δουλειές τους.Κύριος στόχος τους λοιπόν οι αλλοδαποί,συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες τους η ΧΑ,και όχι μόνον .
    Άλλοι πίστεψαν ότι φταίνε οι πολιτικοί.Ανίκανοι, αναξιόπιστοι, άχρηστοι, προδότες....δεν περνάει καν από το μυαλό τους ότι το θέμα δεν είναι αν είσαι Έλληνας, Βούλγαρος ή Εγγλέζος,αλλά αν είσαι για να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων.
    Δεν αντιλαμβάνεται με λίγα λόγια ότι ο πόλεμος σήμερα είναι ταξικός.
    Έτσι καταλήγουν στην εκτίμηση ότι πρέπει να αλλάξουμε τους πολιτικούς αυτούς και να τους αντικαταστήσουμε με ικανότερους και πιο άξιους.
    Άλλοι πάλι πείστηκαν πως για όλα φταίει το μνημόνιο.
    Και μετατράπηκαν σε αντιμνημονιακούς.Αν καταργήσουμε το μνημόνιο, όλα θα είναι όπως πριν το μνημόνιο.
    Και στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, αν το διαπραγματευτούμε θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα.

    Κάποιος λοιπόν πρέπει να πει πιο πειστικά την αλήθεια.Κάποιος να μιλήσει για τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
    Να μιλήσουμε για την βασική αντίθεση του συστήματος, να του πούμε ότι σήμερα πια ο καπιταλισμός και να θέλει δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση αυτή, γιατί έιναι μια κρίση κάθετη, μια κρίση αξεπέραστη, μια κρίση υπερυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής.
    Να του πούμε ότι για το κεφάλαιο ο δρόμος που έχει επιλέξει,η καταστροφή των μέσων παραγωγής και των συσσωρευμένων κεφαλαίων, είναι μονόδρομος γι΄αυτούς και αυτό συνεπάγεται την εξόντωσή μας.
    Είναι αδιέξοδο, γιατί σήμερα ο καπιταλιστής είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει την μηχανή που του παράγει τον πλούτο.
    Και το παράδοξο είναι ότι χωρίς αυτήν την μηχανή, τον εργαζόμενό του, δεν μπορεί να είναι καπιταλιστής.
    Με απλά λόγια, με καθημερινά παραδείγματα να απλωθεί, να ριζώσει αυτή η θέση, αυτή η αλήθεια, για να καταλάβει ο κόσμος του μόχθου ότι είναι ο καπιταλισμός, είναι το σύστημα που φταίει.
    Αυτός είναι η αιτία, αυτόν πρέπει να στοχοποιήσει, αυτόν πρέπει να εξοντώσει για να μην εξοντωθεί.
    Αυτόν πρέπει να τσακίσει.
    Και αυτό είναι δική μας υπόθεση, μόνον δική μας.
    Κανείς άλλος από τους κομμουνιστές, δεν θα του πει αυτήν την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου, για να γίνει αυτό, πρέπει στην κυριολεξία να ξεκινήσουμε από την αρχή - έχουν ήδη δημοσιευτεί κάποια σχετικά ποστς !

      Τι εννοώ ;
      - Ότι πρέπει να εξηγήσουμε γιατί φτιάχτηκε το χρήμα, σε τι χρησιμεύει, πως με αυτό κρατάν σήμερα τον κόσμο μια χούφτα πλουτοκράτες.
      - Τα βασικά στοιχεία - γνωρίσματα του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού.
      - Τι θα γίνει αν ανατραπεί ο καπιταλισμός και έρθει ο σοσιαλισμός.
      - Πως θα αντιδράσουν ο καπιταλιστές ...
      - Τι να περιμένει ο κόσμος ...
      - Ποιες θυσίες θα κληθεί να κάνει ...

      Και μια σειρά άλλα ζητήματα. Που πρέπει να εκλαϊκευτούν (φτάνουν πια οι βαρύγδουπες ξενομανείς ορολογίες), να τα καταλαβαίνει ακόμα κι ο αγράμματος ...
      Αν θέλουμε πραγματικά να βγει ο κόσμος από την άγνοια και την θολούρα που τους έχει αιχμαλωτίσει το σύστημα.

      Διαγραφή
  3. Καταρχάς να πω πως χαίρομαι γι' αυτά που διαβάζω, το άρθρο δηλαδή και τα σχόλια.

    Για μένα το κύριο θέμα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο και το ΚΚΕ (ή αν θέλετε ανάμεσα στον κόσμο κι έναν μαρξιστή) εντοπζίεται στη διαφορά της αισθητικής και της μόρφωσης.

    Το ΚΚΕ έχει τη λαϊκή αισθητική (ή τουλάχιστον αυτή θυμίζει) των ετών 70-90.
    http://www.youtube.com/watch?v=5ZvcnbyOsKo
    Δεν μπορείς έναν μιρκοαστό που έχει συνηθίσει στην αισθητική τύπου "the bigger the better" να τον πείσεις για έναν αγώνα με θυσίες.

    Δεν μπορείς πολύ περισσότερο έναν αμόρφωτο και ανιστόρητο να τον πείσεις για διεθνισμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής όταν το μόνο που ξέρει από σοσιαλισμό είναι "τα γκουλάγκ" , "ο Στάλιν" , "τους αριστερούς που τους είδαμε κι αυτούς τόσα χρόνια" , "τη γενιά των πολυτεχνείων" και λοιπά γνωστά που έχουνε προπαγανδιστεί σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

    Ποια είναι η λύση;
    Για εμένα εργασία-επένδυση πάνω σε στοιχεία αισθητικής που θα βοηθήσουνε στην επικοινωνία. Τόσοι αγώνες γίνονται και τόσες απεργίες και πάντα υπάρχουνε πλάνα από τη μαζική προσέλευση. Ο μικροαστός έχει συνηθίσει χολυγουντιανά πλάνα. Θέλει να δει τον αγώνα πάνω στο πρόσωπο ενός ήρωα. Δείξ' του το λοιπόν. Τόση νεολαία. Τόσοι εργάτες. Γιατί πάντα να πρέπει να δείχνεις μια μάζα; Δείξε τον εργάτη στη δουλειά να σκίζεται και να ιδρώνει και τον ίδιο άνθρωπο να σκίζεται στο σπίτι που το παιδί κρυώνει αλλά και τα μάτια του όταν είναι στο δρόμο και αγωνίζεται για τα δίκαια.

    Show θέλει ο μικροαστός; Βάλε κι εσύ στοιχεία show.

    Κι όχι μόνοα αυτά. Αυτά είναι η βελτίωση του προφίλ. Παραδείγματα σαν το παραπάνω (όπως και οι μουσικές ή τα συνθήματα) δε θα δώσουνε αυτό που χρειάζεται. Δε θα αποκτήσει με αυτά ο μικροαστός ταξική συνείδηση. Ας δούμε τί δουλειά μπορεί να γίνει στο κομμάτι της ταξικής συνείδησης με ταινίες και λόγους χρωματισμένους.

    http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0

    Θυμηθείτε πόσοι εντυπωσιάστηκαν πολλοί με το zeitgeist, που εξηγούσε το πώς κόβεται το χρήμα κλπ. Κι όμως ο Μαρξ τα έχει γράψει εδώ και πάνω από έναν αιώνα.


    Τί να κάνουμε που ο κόσμος δεν πείθεται με την "τεχνοτροπία" του '70.
    Βέβαια όλος αυτός ο προβληματισμός κι όλη η αυτοκριτική που γίνεται καθώς και το ότι το ΚΚΕ 1.δηλώνει πλέον ξεκάθαρα "είμαστε κομμουνιστές κι όχι διαχειριστές των οικονομικών" 2.φαίνεται ότι ποτέ ξανά δεν πέφτει στην παγίδα άλλου δρόμου ..... όλα αυτά λοιπόν δείχνουν ένα κίνημα που ωριμάζει.


    Περιληπτική : Δυστυχώς ο μικροαστός έχει μάθει σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Γουστάρει την πασοκάρα, την ολυμπιακάρα, την ιερόδουλη που βγαίνει στην τηλεόραση να ανεβάσει κασέ , τις μεγάλες εκρήξεις, τα γρήγορα αυτοκίνητα και δε συμμαζέυεται. Έμαθε να γουστάρει το πανηγύρι και το αμερικάνικο show και τα θεωρεί μεγάλα χωρίς να ξέρει γιατί. Έμαθε ακόμη να σκέφτεται πως αυτά είναι που αξίζουνε γιατί είναι "μεγάλα και τρανά".
    Οι τέχνες μπορούν να αντιμετωπίσουνε άριστα την προβληματική οπτική του γωνία. Έδωσα παραδείγματα. Πολλά μπορούν να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    .
    .
    .

    Υ.Γ. : Βέβαια αν διαβάσετε τα σχόλια στο βίντεο με την ομιλία του Χάρβεϋ θα καταλάβετε πόσο ο φετιχισμός της ιδιοκτησίας και του πλούτου έχει περάσει στο πετσί των ανθρώπων ... δεν είναι χαζός. Όχι. Απλά έχει μάθει να μη σκέφτεται και να καταναλώνει όλη τη σαπίλα της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" (π.χ. περισσεύει το πλαστικό ----> φαεινή προδεευτική ιδέα ----> ας το κάνουμε δονητές .... κι όμως ο μικροαστός γουστάρει .... ποτέ δε σκέφτηκε ποιος δουλεύει, πώς δουλεύει, πώς αμοίβεται, ποιος εκμεταλλεύεται και ποια ένστικτα με αυτό το προϊόν κλπ. για να γίνει η "ιδιωτική πρωτοβουλία" οικονομικό "αγαθό")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για τα όποια λάθη, πιστεύω πως βγαίνει νόημα. Δεν το διάβασα δεύτερη φορά αφού το έγραψα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ υποκειμενισμός ρε φίλε. Κι ο μικροαστισμός πλέον ξεπερνιέται στις φτωχογειτονιές. Ο κόσμος μιλάει και αποδέχεται πλέον τη φτώχεια του, δεν νοιάζεται αν είσαι 70'ς απλά πρέπει να του δείξεις σχηματικά αυτό που έχεις στο κεφάλι σου και μέσα από την πράξη που εσύ ως πρωτοπορία οφείλεις να αναδείξεις, να καταλάβει τι στο διάτανο του λες. Όταν θεωρητικά εντοπίζεις τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάλυση σου δεν την αμφισβητεί ουδείς μαρξιστής , όλες οι γκρούπες στην πολιτική ανάλυση του ΚΚΕ στηρίζονται, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να αρχίσεις να κάνεις πράξη αυτό που λες και όχι να δημιουργείς ατελέσφορα υποκειμενικά σχήματα μέσα στην κοινωνία... έχω κι άλλα αλλά βαριέμαι γμτο και κάνει ζέστη χωρίς κλιματισμό.
      Καήμερα Λευτέρης Θ.

      Διαγραφή
    3. Το κόμμα δεν προβάλει το παιδί που πεινάει. "Γιατί πάντα να πρέπει να δείχνεις μια μάζα;" μα ο καπιταλισμός χωρίζεται από ένα χάσμα με το σοσιαλισμό που είναι το νέο. Ο καπιταλισμός έχει το λαϊκισμό-φασισμό ο σοσιαλισμός την αλήθεια.
      Η κοσμοθεωρία μας είναι κάτι ολοκληρωμένο. Προβάλει το λαό και όχι τα πρόσωπα γιατί υποστηρίζει και επιχειρηματολογεί με βάση την λογική και όχι το συναίσθημα. Έχει την προπαγάνδα και όχι την διαφήμιση. Θέλει την αλήθεια και όχι την εξαπάτηση. Δεν θέλει να παρασύρει αλλά να πείσει. Έχει την αισθητική του, την ηθική του, τις μαρξιστικές. Έχει το συλλογικό όχι το ατομικό. Ο κομουνιστής από τον δεξιό έχει μια διαφορά το συμφέρον. Ο δεξιός είναι αυτό που κινείται με βάση το ατομικό συμφέρον ο αριστερός το συλλογικό. Στην επαφή μας με τον κόσμο έχουμε διάφορα μέσα, έντυπα (αφίσες μπροσούρες) ηλεκτρονικά (σποτ μπλογκς συνεντεύξεις), άμεσα (ομιλίες διαλέξεις προσωπικές επαφές) όλα αυτά έχουν δυο όψεις την αισθητική, δλδ την εμφάνιση, αλλά και το περιεχόμενο, αυτά τα δυο πρέπει ναι είναι σε αρμονία, αν ένα από τα δυο υστερεί θα έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα, ένα χυδαίο αποτέλεσμα. Απλοϊκά θα πω πως πρέπει η αισθητική με το περιεχόμενο να είναι 50-50. Φαινομενικά αλλά ίσως και πραγματικά το κόμμα έχασε το νήμα της επαφής του με τις μάζες, στις τελευταίες εκλογές μπορεί να υστέρησε στην προπαγάνδα και να έκανε και λάθη ταχτικής δεν έχασε όμως το κυριότερο τον πολιτικό προσανατολισμό. Ίσως υποτίμησε τα ηλεκτρονικά μέσα. Δεν τα χρησιμοποίησε επαρκώς. Κίνησε όμως την πολιτική παλέτα προς την εργατική τάξη. Αν υστερεί το κόμμα στην προπαγάνδα των θέσεών του, στην επεξεργασία τους, στην εκλαΐκευση δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει βήματα υποχώρησης. Χρειάζεται περισσότερη ποιοτική και ποσοτική δουλειά. Οι εκλογές είναι ένα βαρόμετρο όπως τα γκάλοπ οι όροι που παίζεται το παιχνίδι αλλάζουν και οι κανόνες είναι άνισοι. Τους ορίζει το σύστημα κατά το δοκούν. Εξάλλου ο σκοπός και η δράση του ΚΚΕ δεν εξαντλείται στο αστικό κοινοβούλιο. Σ αυτό συμμετέχει για να ξεσκεπάζει την απάτη και την δήθεν δημοκρατία της αστικής τάξης, να προβάλει την πολιτική του. Θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο πως με αυτές τις διαδικασίες δεν θα πραγματωθεί ο σοσιαλισμός.

      Διαγραφή
    4. Ολα τα παραπανω σχολια ειναι σημαντικα και πιστευω οτι μονο μεσα απο τη κριτικη μπορει να γίνει αποδοτικότερη η δράση του Κόμματος, ενος κομματος που οπως το ΚΚΕ δεν εχει να φοβηθει τιποτα απο την αυτοκριτικη του, κατι που εχουμε ξαναπει δεν συμβαινει σε αλλα κομματα οπου οι ηγεσιες αποφασιζουν και οι οπαδοι ακολουθουν!

      Ετσι θα συμφωνησω και με τον σ/φο φαρο και με την σ/σα black bedlam που εξηγει παραστατικα την αναγκη βελτιωσης συμπεριφορων, τακτικων και αδυναμιων, οπως φαινονται και μεσα απο την αυτοκριτικη του κομματος, προκειμενου να εχουμε καλυτερα αποτελεσματα στο μελλον. Επισης εχει απολυτο δικιο οταν λεει οτι σημερα το προβλημα πολλων ψηφοφορων ειναι οτι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος σήμερα είναι ταξικόςκαι πιστευουν οτι με το να αλλάξει κανεις καποια προσωπα αντικαθιστωνατας τα με ισως ικανότερα στελεχη, θα υπαρξουν...βελτιωσεις! Δυστυχως το συστημα ειναι αυτο που ειναι και για να επιβιωση ζητα ολο και πιο σκληρες θυσιες απο αυτους που θα επρεπε να ειχε περισσοτερο αναγκη, τους εργαζομενους. Ετσι πιστευω οτι ο κοσμος χρειζεται πιο εκλαικευμενη πληροφορηση για να ερθει να κατανοησει στο βαθμο που εινι απαραιτητο, το ποιοι του λενε αληθεια και ποιοι εξακολουθουν να βαδιζουν σε επικινδυνους δρομους επισειοντας μεχρι και τον ..μπαμπουλα του ρατσισμου προκειμενου να κλεψουν ψηφους παραπλανωντας παλι τον κοσμο σχετικα με τις πραγματικες αιτιες της ανεργιας και της εκμεταλλευσης που δεν εχει σχεση με την ..εθνικοτητα, αλλα με τις ταξεις!



      @mpenoVgeno

      Καλωσηρθες και σ ευχαριστουμε για τα σχολια, τα οποια παντα βοηθουν και συμφωνω με το σημειο που λες οτι θα πρεπει να ληφθει υπ οψιν πολυ περισσοτερο σημερα το οτι ο αστος εχει ΗΔΗ δεχθει ενα καταιγισμο αρνητικης προπαγανδας απο τα ΜΜΕ της χωρας και δεν μπορει ευκολα να πεισθει για οσα του λεει το ΚΚΕ, ουτε τα καταλαβαινει ολα με και παιδειας που εχει υποστει απο τις κυβερνησεις αυτες! Σιγουρα χρειαζονται και ποιοτικες αλλαγες στη προσεγγιση των μαζων, εφ οσον ζουμε σε μια εποχη που οι αντιπαλοι οργανωνονται με τον καλυτερο δυνατο τροπο!

      Διαγραφή
    5. @gekoudi

      Ρε gekoudi. Απλά πραγματάκια. Άλφα βήτα γάμα.

      Θέλεις να μου εξηγήσεις ποια στοιχεία από αυτά που ανέλυσες εξυπηρετεί ένα σποτ σαν κι αυτό;
      http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0
      Τί μας δείχνει αυτό το σποτ; Μας αναλύει το διαλεκτικό υλισμό ή μας εξηγεί γιατί το κεφάλαιο δεν μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του; Μήπως μας εξηγεί διαχρονικά την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής ή πώς παράγεται η υπεραξία;

      ΟΧΙ

      Αυτό που έγραψα είναι πως χρειάζεται ανανέωση αισθητικής που θα προσελκύσει κόσμο. Αυτό το χαζό σποτάκι ήθελε να δείξει πώς φέρεται το ένα άτομο σε σχέση με μια ενωμένη μάζα. Δείξε και τη μάζα , δείξε και τα πρόσωπα. .... αλλά με έλλη αισθητική! Τί δεν καταλαβαίνεις;

      Κι αν με διάβαζες καλύτερα θα έβλεπες ότι επεσήμανα την ουσία. Πως μέσα από τις τέχνες και με διάφορες τεχνικές μπορεί ο κόσμος να αποκτήσει πιο εύκολα επαφή με τους οργανωμένους της τάξης τους κι άρα να αποκτήσει κοινωνική-ταξική συνείδηση.
      Δεν μπορεί να έχει γράψει ο άλλος ολόκληρο ΚΕΦΑΛΑΙΟ και να έρχεται το ζάιτγκάιστ να εκλαϊκεύσει το πώς παράγεται το χρήμα. ... το οποίο ζάιτγκάιστ έχει και ύπουλες προεκτάσεις μικροαστίζουσες (πουθενά δε μιλάει για κατοχή μέσων παραγωγής). ... το ίδιο και με ένα μάνγκα που κυκλοφορεί παγκοσμίως και είναι μια περίληψη του κεφαλαίου του Μαρξ. Αφού το εξηγήσει καλά καλά περνάει κι ένα ύπουλο μηνυματάκι (για εμένα) πως η καλύτερη κατάσταση για έναν άνθρωπο είναι να έχει το δικό του μικρό μαγαζάκι και να απασχολεί τον εαυτό του.

      Τέλος πάντων. Φρόντισε να ξαναδιαβάσεις εκεί που έγραψα στο αρχικό σχόλιο περί ταξικής συνείδησης και μη βιάζεσαι να κρίνεις.

      Διαγραφή
    6. Mια χαρά τα διάβασες... δεν μπορεί να μην τα διάβασες. Πάρε το copy paste να μην ψάχνεσαι.


      Κι όχι μόνοα αυτά. Αυτά είναι η βελτίωση του προφίλ. Παραδείγματα σαν το παραπάνω (όπως και οι μουσικές ή τα συνθήματα) δε θα δώσουνε αυτό που χρειάζεται. Δε θα αποκτήσει με αυτά ο μικροαστός ταξική συνείδηση. Ας δούμε τί δουλειά μπορεί να γίνει στο κομμάτι της ταξικής συνείδησης με ταινίες και λόγους χρωματισμένους.

      http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι καινούριος. Διαβάζω αλλά δε σχολιάζω.

    Το συγκεκριμένο θέμα γύρω από τον τρόπο προσέγγισης και ανταλλαγής απόψεων και γενικότερα της προπαγάνδας με απασχολεί πολύ και λυπάμαι που δεν το βλέπουνε όλοι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...