5 Δεκ 2012

«Πιο σκουπίδια από τα σκουπίδια»! Πρωτοσέλιδο της NY Post- Aνθρωπιστικό δίλημμα!

 
Χθες, ένας φωτογράφος, o A R. Umar Abbasi τυχαια βρεθηκε αυτοπτης μαρτυς του θανατου του Han Suk Ki, ενος ανθρωπου που τον χτυπησε τραινο, στο μετρό της Νέας Υόρκης, αφού τον έσπρωξε εκει ενας αγνωστος, που αργοτερα συνεληφθηκε. 

Ο Abbasi λέει στο πιο κατω video οτι έβγαλε την κάμερά του και τραβηξε τις εικόνες της τελευταιες στιγμές του Ηan, σε μία προσπάθεια να προειδοποιήσει τον οδηγό του τρένου που ερχοταν με το φλας του ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. 

Αλλοίμονο, ο οδηγός δεν μπορεσε να σταματήσει εγκαιρα το τραινο, και ο Han συντρίφθηκε. Ήταν αργότερα στο νοσοκομείο του St Luke´s, όπου διαπιστωθηκε ο θανατος του.  





Αν και ο Abbasi ισχυρίζεται oτι οι φωτογραφίες του ήταν εντελως συμπτωματικες, η ΝYPost έβαλε μια από αυτες για πρωτοσελιδο χθες υπό τον τίτλο «Doomed» (Kαταδικασμενος) ξεσηκωνοντας μια θυελλα διαμαρτυριων, οπως ηταν φυσικο!

 Ετσι ζητηθηκε η γνωμη διαφορων επαγγελματιων δημοσιογραφων μεταξύ των οποίων δύο απ αυτους εχουν κερδισει Pulitzer, να πουν τι πιστεύουν για τις αμφιλεγόμενες φωτογραφιες και πολλοι ειπαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να πει κανεις αν μπορουσε σε κλασματα δευτερολεπτου να κανει κατι ωστε να σωθει ο ανθρωπος, αλλα ενας απ αυτους ο Ross Taylor, ειπε οτι αν οχι τιποτα αλλο, τουλαχιστον δεν θα εβαζε τη φωτο, οπως εκανε η ΝΥ Post στο εξώφυλλο
''Αν ήταν μια σημαντική είδηση, που θα δικαιολογουσε την ανάγκη για μια τέτοια φωτογραφια, αυτο θα ήταν μια αλλη υποθεση. Κατά τη γνώμη του, ειπε αυτό δεν ήταν ένα σημαντικό γεγονός ειδήσεων, και πιστευει ότι δεν ήταν σωστή η απόφαση να δημοσιευτει μια τετοια φωτο''.

O John Kaplan , καθηγητής φωτορεπορτάζ στο Πανεπιστήμιο της Florida, με  βραβείο Πούλιτζερ (feature photography), ειπε:
 
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να πει αν ο φωτογράφος θα μπορούσε να διασωσει με ασφάλεια το θύμα. Αν ναι, ελπίζουμε ότι θα ειχε κάνει το σωστό και θα έτρεχε προς τον ανθρωπο, και δεν θα κοιταζε να παρει τη φωτογραφική του μηχανή. Η γνωμη μου είναι ότι πρέπει να δώσουμε στον φωτογράφο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Είναι σχεδόν σημαντικό να αναρρωτηθουμ αν άλλοι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να ειχαν βοηθήσει, επισης; 
Το ζητημα εχει να κανει ακριβώς με την εφημεριδα New York Post για το οτι τυπωσε ενα τοσο ανάλγητο, πραγματικά και κακογουστο τίτλο, ενώ την ίδια στιγμή εσφαλμένα τοποθετει την τραγωδία στο πρώτοσελιδο!

John Freeman , αναπληρωτής καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Florida:

Στις τάξεις μου, πάντα διδάσκω ότι οι φωτογράφοι θα πρέπει να βοηθήσουν πρώτα και να τραβηξουν τις φωτο μετα! Στο διαγωνισμό "μια φωτογραφία εναντίον μιας ζωής», η ζωή πρέπει πάντα να κερδίζει! Αλλά τι θα γινόταν αν ο φωτογράφος μετά δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τον άνθρωπο στις γραμμές; Τι θα συνεβαινε αν το τρένο ερχόταν πολύ γρήγορα, ή το θύμα ήταν πολύ βαρύ; Τι θα συνεβαινε αν βοηθώντας, ο φωτογράφος εθετε ο ίδιος τον εαυτο του σε σοβαρό κίνδυνο; Δεν μπορώ να κατακρινω τον φωτογράφο εντελώς. Το περιστατικο αυτο θα μπορούσε να ειχε ξεκινήσει και να κατεληγε μεσα σε 10 δευτερόλεπτα; Ίσως από ένστικτο ο φωτογράφος αντέδρασε και εβγαλε φωτογραφίες με φλας; Πού ήταν οι άλλοι παρευρισκόμενοι; Γιατί δεν βοηθησαν και αυτοι;....

Περίπου δύο ώρες αργότερα, ο ύποπτος συνελήφθη μεταξυ 50th Street και 7th Avenue. Ο ύποπτος φέρεται να είναι 30 ετών και ειναι από το Queens
Αλλά ποιος είναι ο φωτογραφος Α. R. Umar Abbasi; Οι ειδησεις αναφέρουν ότι Abbasi ήταν ενας δήθεν «ανεξάρτητος φωτογράφος» και όχι ένας φωτογράφος του προσωπικού για την Post

Ο Α.R. Umar Abbasi λέει στο video οτι "Ήθελα να βοηθήσω τον άνθρωπο, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω πώς θα μπορουσα να τον βοηθήσω. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα. "Ισχυρίζεται ότι δεν ήταν αρκετά δυνατος για να τραβήξει τον Han από τις γραμμες .

Ο Abbasi επέλεξε o να χρησιμοποιήσει το φλας της φωτογραφικής μηχανής του για να προειδοποιήσει τον οδηγο του τραινου οτι υπηρχε πρόβλημα μπροστά. Οι κριτικοί δεν πιστευουν τον ισχυρισμο του αυτο.


«Είστε ελεεινοί, πιο σκουπίδια από τα σκουπίδια!» είναι ένα ενδεικτικό tweet αναγνώστη σχετικά με το θέμα της ΝΥ Post

Πηγες:

4 σχόλια:

  1. Aυτό θα πεί καπιταλισμός! Αφήνω τον άλλο να πεθάνει ενω τραβάω φωτογραφίες για να βγάλω χρήμα!
    Οχι ότι οι δικοί μας ειναι καλύτεροι!


    Ν.K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. N.K

      Mηπως ειναι πρωτη φορα που βλεπουμε οτι ο ανθρωπινος παραγοντας ειναι ..δευτερευον θεμα και οτι το μονο που ενδιαφερει καποιες εφημεριδες ειναι το να πουλησουν φυλλα;
      Επισης ειναι σιγουρο οτι και στην Ελλαδα τα πιο μεγαλα ΜΕ και οι μεγαλοδημοσιογραφοι που εργαζονται σ αυτα, ειναι στην υπηρεσια του κεφαλαιου!

      Διαγραφή
  2. Σενάριο Α : ο άγνωστος χρωστάει της Μιχαλούς κι αντί να πουλήσει τα όργανά του ή να "ξεχρεωσει" αυτοκτονώντας, ξεπουλάει το θάνατό του σε μια εφημερίδα. Στημένος ο δολοφόνος κι ο φωτογράφος.
    Σενάριο Β : Όντως δεν υπήρχε περίπτωση να τον βοηθήσει. Η ευθύνη βαραίνει την εφημερίδα κι αν μπορούσαν άλλοι να βοηθήσουν, τότε φταίνε κι αυτοί.
    Σενάριο Γ : Μπορούσε να βοηθήσει αλλά προτίμησε τα λεφτά. Ταυτόχρονα ίσως μπορούσαν κι άλλοι να βοηθήσουν και αδιαφόρησαν.

    Όπως και να έχει, ο υπεύθυνος για το θάνατο είναι αυτός που τον έριξε αλλά ο υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση-ξεπούλημα μιας άτυχης μοιραίας στιγμής, είναι η εφημερίδα κι ο φωτογράφος

    Δυστυχώς, καθημερινά κάποιοι μας αγοράζουνε κι άλλοι μας ξεπουλάνε με χειρότερους τρόπους κι όλες οι μικρές μας ιστορίες γίνονται εξώφυλλα-στατιστικές κι όχι εξώφυλλα-σοκαριστικά. Καθημερινά πουλάνε το θάνατό μας στα περίπτερα, σε κυριλέ εξώφυλλα.

    Τσαφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσαφ

      Δεν ξερω ποιο και κατα ποσο ισχυει ενα απ αυτα τα σεναρια, αλλα θα συμφωνησω με τις παρατηρησεις σου για το οτι πρωτον και οι γυρω θα μπορουσαν να βοηθησουν, αλλα δεν το εκαναν! Οπως κι εσυ ετσι κι εγω θεωρω υπευθυνο αυτον που τον εσπρωξε, τον φωτογραφο για τον κυνισμο του, αλλα κυριως την εφημεριδα που για να πουλησει, δεν διστασε να εκμεταλλευθει με τοσο ελεεινο τροπο το τραγικο τελος ενος ανθρωπου!
      Ο θανατος μας πουλαει περισσοτερο απο τη ζωη μας, ας το καταλαβουμε και ας αντιδρασουμε σε ολα και ολους που επιχαιρονται και τον προκαλουν προκειμενου να κερδισουν!

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...