7 Μαρ 2013

Ποιον ωφελεί η τοξικοεξάρτηση ;

 

images

Σε ποιο βαθμό, άραγε, διατηρεί ο άνθρωπος - χρήστης ψυχοτρόπων ουσιών τις μοναδικές και ανεπανάληπτες ιδιότητες της Σκέψης, της Νόησης, της Συνείδησης που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα άλλα έμβια όντα και τον καθιστούν ικανό να βελτιώνεται, να δημιουργεί και να αλλάζει τον κόσμο;
 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτελεί και την απάντηση στο ποιον ωφελεί τελικά η τοξικοεξάρτηση.
 
Τα ναρκωτικά είναι «μετασχηματιστές συνείδησης», διαμορφώνουν ανθρώπους με προδιαγραφές και χαρακτηριστικά «κοινωνικού φυτού», ανθρώπους απομονωμένους, κλεισμένους ερμητικά στους εαυτούς τους, μονίμως φευγάτους, που υπολειτουργούν βιολογικά και που τελούν σε υπολανθάνουσα διανοητική και συναισθηματική κατάσταση, με μόνη έννοια πώς θα εξασφαλίσουν τη δόση τους, δηλαδή ανθρώπους α-κοινωνικούς και αντικοινωνικούς, που δεν απειλούν όμως το σύστημα. Έτσι ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τις ουσίες για την ομαλοποίηση των συμπεριφορών και στον κοινωνικό έλεγχο σαν το «φάρμακο της πρόληψης» και της αποτροπής για οποιαδήποτε μορφή αντίστασης των λαών.
 
Η τοξικομανία δεν είναι νόσος, με την ιατρική έννοια του όρου. Είναι ένα σύμπτωμα ενός χρεοκοπημένου και σάπιου συστήματος που δε φείδεται να σπρώχνει στο θάνατο τους νέους μέσα από την πώληση «φυγών» από την αβάσταχτη πραγματικότητα που το ίδιο φτιάχνει.
 
Τα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση, όπως αυτά με ανάγλυφο τρόπο αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, στην κυριαρχία των πολιτιστικών υποπροϊόντων και της ναρκωκουλτούρας, απλώνουν ένα αόρατο πλέγμα δεσμών στα νέα παιδιά.
 
Μισοαγράμματοι, φτηνοί μισοεργαζόμενοι, φοβισμένοι και άβουλοι, χωρίς δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση και στον πολιτισμό και προπαντός χωρίς διεκδικήσεις για ό,τι τους ανήκει. Η καλύτερη συνταγή για μια τέτοια νεολαία είναι η μαστούρα, που απαλλάσσει την κυρίαρχη τάξη από τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
 
Η επίσημη αντιναρκωτική πολιτική στην Ελλάδα και την ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της - και όχι τυχαία - την πολύπλοκη αιτιοπαθογένεση της τοξικομανίας και αναλώνεται στη διαχείριση των συνεπειών του προβλήματος. Η αντιμετώπισή της εξαντλείται στην προσπάθεια ελέγχου αυτής της συμπεριφοράς, μέσα από την υποκατάσταση της ανάγκης της παράνομης ουσίας από μια νέα, ιατροποιημένη, νομιμοποιημένη ουσία (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κ.ά.), χωρίς να θίγονται οι άλλες παράμετροι του προβλήματος.
 
Για δεκαετίες προσπαθούν με όλα τα μέσα τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου να νομιμοποιήσουν τη χρήση των ναρκωτικών, το διαχωρισμό τους σε «μαλακά -  σκληρά», κάτι που δεν πέρασε ως τώρα, μπροστά στην αδιάλλακτη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μπροστά στην αγωνιστική αντίσταση του λαϊκού κινήματος.
 
Σήμερα βρέθηκε η ευκαιρία μέσα στη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η τρικομματική κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε για να μας «σώσει» από τη χρεοκοπία, να νομοθετήσει και αυτό το έγκλημα κατά της νεολαίας, να βυθίσει και άλλες οικογένειες στην απελπισία, με παιδιά βαλτωμένα μέσα στους «ψεύτικους παραδείσους», διά βίου εξαρτημένα και χειραγωγημένα.
 
Το νομοσχέδιο αυτό, ίδιο στη στρατηγική του στόχευση με το προηγούμενο της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» και με ένα απαραίτητο lifting, στην ουσία από τη μια μεταφέρει την καταστολή της φυλακής στην καταστολή της υποκατάστασης και από την άλλη θεσμοθετεί την ιδιωτικοποίηση των δομών Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης.
 
Γίνεται, πλέον, φανερό ότι αν δεν συγκρουστούμε με τις κοινωνικές αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικομανίας, λύση οριστική δεν πρόκειται να δοθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα δεν θα πρέπει να παλεύει ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά και για μια ενιαία πολιτική που η πρόληψη, η θεραπεία και η κοινωνική επανένταξη θα στηρίζονται σε αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Δομές.

 

Πηγή:- 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...