2 Ιουν 2012

Το ψεύτικο κομμουνιστικό κόμμα-απάτη που ξεγέλασε τον Μάο Τσε Τουνγκ

Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκέμβρη του 2004. Ένα μάθημα για το τι έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες της δύσης κατά τον ψυχρό πόλεμο. Δίδαγμα, μαζί με την ιστορική πείρα του Μανιαδάκη και της "προσωρινής διοίκησης" του ΚΚΕ για τις μέρες που αργά η γρήγορα θα' ρθουν. 

Ένας 76χρονος Ολλανδός, συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών διηγήθηκε χθες πώς για περισσότερα από 25 χρόνια εμφανιζόταν στους κομμουνιστές ηγέτες όλου του κόσμου ως ο εμπνευσμένος ηγέτης ενός ριζοσπαστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος που ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά.
Με το όνομα Chris Petersen, επικεφαλής ενός υποτιθέμενου 600-μελούς μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Ολλανδίας, ο Pieter Boeve ταξίδεψε πάνω από είκοσι φορές στο Πεκίνο και συνάντησε τον Mάο Τσε Τουνγκ. Επίσης τον είχε υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες ο Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας, αλλά και σε άλλες προτεύουσες του ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης.
“Στην πραγματικότητα ήμασταν καμιά δωδεκαριά μέλη χωρίς κανένας τους να έχει την παραμικρή ιδέα για την αλήθεια”, είπε χθες ο κ. Boeve στο σπίτι στην παραλιακή περιοχή του Zandvoort (μικρή πόλη της Ολλανδίας). “Όλη η υπόθεση ήταν μια φάρσα που στήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν σχετικά με το τι συνέβαινε στο μαρξιστικό Πεκίνο”.

Το καθεστώς του Μάο είχε τόσο εντυπωσιαστεί από τον επαναστατικό ζήλο του κ. Petersen/Boeve και το κόμμα του το MLPN που του έκαναν συχνά ενημερώσεις σχετικά με τις τελευταίες σκέψεις του προέδρου της κινεζικής αποστολής στη Χάγη. Το Πεκίνο μάλιστα χρηματοδότησε την ανύπαρκτη εφημερίδα του κόμματος De Kommunist ή οποία γραφόταν εξ όλοκλήρου από πράκτορες της Ολλανδικής Μυστικής Υπηρεσίας (BVD).

“Τους ξεγελάσαμε όλους” είπε περήφανα χθες ο κ. Boeve. “Απ'όσο ξέρω το MLPN ήταν το μοναδικό εξ ολοκλήρου ψεύτικο κόμμα που υπήρξε ποτέ και σίγουρα το μοναδικό που δούλεψε πραγματικά. Περάσαμε σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες της δύσης εσωτερικές πληροφορίες για κάθε απόχρωση της Μαοϊκής πολιτικής. Ήταν μια θαυμάσια περιπέτεια.”

Ο κ. Boeve στρατολογήθηκε από την BVD το 1955 όταν επισκέφτηκε ένα παγκόσμιο Μαθητικό Συνέδριο στη Μόσχα. Αμέσως μετά προσκλήθηκε στην Κίνα, η οποία εκείνο το διάστημα ήταν ακόμα σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης, σε μια ανάλογη νεανική εκδρομή. Μετά τη σινο-σοβιετική διάσταση στις αρχές του '60, οι Κινέζοι άρχισαν να φλερτάρουν με κομμουνιστές της δύσης οπότε και ανέλαβε δράση ο κ. Boeve παρακινούμενος από την BVD.

“Είχα προσκληθεί στο Πεκίνο για ένα μηνιαίο μάθημα πάνω στη σοφία του προέδρου Μάο” είπε. “Ήταν πράγματι το βάπτισμα της φωτιάς. Δεν είχα διαβάσει ιδιαίτερα Mαρξ και Λένιν εκείνη την περίοδο, πόσο μάλλον Μάο. Αλλά γρήγορα έγινα ειδήμων, θα μπορούσα να αγορεύω για ώρες.”

Η ίδρυση του ΜLPN είχε ανακοινωθεί στην εφημερίδα De Kommunist το 1969. Ο βασικός του ρόλος ήταν να υπονομεύσει το επίσημο Ολλανδικό Κομμουνιστικό Κόμμα (KPN) αποκηρύσσοντας τις αποκλίνουσες αντιλήψεις του, την αναξιόπιστη καθοδήγησή του καθώς και να συγκεντρώσει πληροφορίες αποκτώντας πρόσβαση στη μαοϊκή ελίτ του Πεκίνου.

Το τελευταίο καθήκον είχε επιτύχια πολύ πέρα από τις προσδοκίες της BVD. “Μας λάτρεψαν” είπε ο κ. Boeve. “Είχα προσκληθεί σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, Στρατιωτικές Μέρες, Επετείους της Λαϊκής Δημοκρατίας, στα πάντα. Γίνονταν συγκεντρώσεις στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, γράφονταν μεγάλα άρθρα στην Ημερησία του Λαού. Και μας έδιναν πολλά λεφτά.”

Oι περισσότερες ευρωπαϊκές μαοϊκές οργανώσεις, μη μπορώντας να κρατηθούν με τις ατέλειωτες σειρές εκκαθαρίσεων και πολιτικών στροφών, έχασαν την πίστη τους στα μέσα της δεκαετίας του '80 και το MLPN σταδιακά ελλάτωσε τις δραστηριότητές του. Αλλά στα τέλη του 1989 μετά την εξέγερση των φοιτητών της Τιεν Αν Μεν, ο κ. Boeve είχε προσκληθεί και πάλι για να επαινέσει την καταστολή του καθεστώτος.

Η ύπαρξη του σχεδίου “Μογγόλος”, όπως είχε ονομαστεί από την BVD, είχε κρατηθεί μυστική μέχρι κι αυτόν τον Σεπτέμβρη [2004], όταν ένας άλλος πράκτορας με το όνομα Frits Hoekstra, δημοσίευσε ένα βιβλίο για τις ένδοξες μέρες της υπηρεσίας. Το βιβλίο προκάλεσε σάλο στην Ολλανδία, μια χώρα όπου μερικοί πραγματικά γνήσιοι πρώην ριζοσπάστες κατέχουν ηγετικές θέσεις στη δημόσια ζωή.

Ο κ. Boeve, που ποτέ δεν υπήρξε έμμισθος κατάσκοπος, και ο οποίος παρά τις “εξωσχολικές” του δραστηριότητες κατάφερε να γίνει πρώτος καθηγητής κορυφαίας Σχολής της Ολλανδικής γλώσσας, αρχικά ήταν απρόθυμος να αποκαλυφθεί το όνομά του. “Η οικογένειά μου γνώριζε αλλά κανείς άλλος” είπε. “Όσο για τους φίλους μου και τους πρώην συμφοιτητές μου, για κείνους τα ταξίδια μου ήταν στα πλαίσια εκπαιδευτικών ανταλλαγών”

Μετά τις αποκαλύψεις για την παλιά του ζωή, τη ζωή ενός από τα πιο παραγωγικά φαντάσματα, ο κ. Boeve είπε ότι οι αντιδράσεις ποίκιλλαν μεταξύ σοκ και δυσπιστίας - “Πώς να σε εμπιστευτούμε ξανά;”, μέχρι και την ήπια διασκέδαση. “Οι συνάδελφοι από το δημοτικό συμβούλιο του Zandvoort με αποκαλούν 007” είπε. “Δεν με πειράζει. Είμαι ευχαριστημένος για ό,τι έκανα στη ζωή μου. Ταξίδεψα στον κόσμο με πληρωμένα τα έξοδα και νιώθω ότι έκανα το κομμάτι μου. Και σίγουρα ήταν διασκεδαστικό” 
.

8 σχόλια:

  1. Προφανώς λέει όσα τον αφήνουν να πει ...

    Αραγε οι επόμενες γενιές, μάθουν περισσότερα και από "Ολλανδούς" από άλλα κράτη ;

    Ισως ...
    Ποιος ξέρει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρατραβηγμένο ... και πολύ λίγες αναφορές στο internet για ένα τέτοιο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμήθηκα τώρα, κάτι παλιούς ερυθροταξιαρχίτες που όταν έμαθαν πως η ...μοσάντ, τους προμήθευε οπλισμό για να χτυπάνε ...ισραηλινούς στόχους, είχαν ήδη 10 ισόβιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. isxyei exw k bibliografeia gia tin deasi tou ante-panastatikou kommatos ollandias....alla ksekinistee monoi sas apo to wiki prota ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο «ΚΥΡΙΟΣ» PIETER BOEVÉ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ…

    Ο «κύριος» Pieter Boevé είχε και προϊστάμενο που έβγαλε και βιβλίο και παραχώρησε και σχετική με το ζήτημα συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Junge Welt του Βερολίνου στις 17/12/2004, η οποία συνέντευξη μιλάει από μόνη της!

    Την στέλνω σε ελληνική μετάφραση προς ανάρτηση σε δυο συνέχειες κι εύχομαι καλή ανάγνωση.

    Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΜΑΟΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ι)

    Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ίδρυσε Μαοϊκό Κόμμα

    Η ηγεσία του «Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος Ολλανδίας» [Marxistisch-Leninistischen Partij Nederland (MLPN)] αποτελείτο από πράκτορες. Μια συνέντευξη με τον Φριτς Χέκστρα* [Frits Hoekstra]

    * Ο Φριτς Χέκστρα εργάστηκε από το 1971 ως το 1987 στην Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ολλανδίας Μπε Βε Ντε [BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst)], της οποίας χρημάτισε μεταξύ άλλων Προϊστάμενος του Τμήματος Αντικατασκοπείας. Πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε το βιβλίο «Στην υπηρεσία της Μπε Βε Ντε» [„In Dienst van de BVD“].

    Η ολλανδική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών τα κατάφερε να ιδρύσει ένα δικό της μαοϊκό κόμμα. Πώς έγινε αυτό;

    Είχαμε στην Ολλανδία κατά την δεκαετία του 1970 πολλά μικρά κόμματα και ομάδες με μαοϊκό προσανατολισμό. Θα ήταν πολύ δαπανηρό να τοποθετήσουμε τους ανθρώπους μας σ’ όλες αυτές τις οργανώσεις για να διατηρούμε μια γενική εικόνα του συνόλου αυτού του πολιτικού χώρου. Εκτός αυτού θέλαμε να μάθουμε ποιους στόχους επιδίωκε η ΛΔ της Κίνας με την υποστήριξη από πλευράς της του μαοϊκού κινήματος. Γι’ αυτό αποφασίσαμε την ίδρυση ενός δικού μας κόμματος.
    Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να διαλύεται το μέχρι τότε πιστό στην Μόσχα Κομμουνιστικό Κόμμα της Ολλανδίας [Communistische Partij Nederland (CPN)]. Στην προετοιμασία της διάλυσής του είχε η Υπηρεσία μου ήδη από την δεκαετία του 1950 ενεργή συμμετοχή με τα «Γράμματα Στελεχών» που ταχυδρομούνταν ανώνυμα σε μέλη του κόμματος ως συμβολές σε συζήτηση. Ένας άλλος τρόπος ήταν η ίδρυση του διασπαστικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών» [Socialistische Werkers Partij (SWP)]. Και μετά, το 1970 ιδρύσαμε το μαοϊκό «Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Ολλανδίας» (ΜΛΚΟ) [Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN)]. Η επιχείρηση αυτή πήρε το κωδικό όνομα «Σχέδιο Μογγόλος» [„Projekt Mongool“].

    Πόσοι πράκτορες χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση;

    Δεν ήταν πλήρως απασχολούμενοι υπάλληλοι, αλλά ανεπίσημοι συνεργάτες της υπηρεσίας, τρεις από τους οποίους βρίσκονταν στην κορυφή του κόμματος. Και οι τρεις αυτοί αλληλογνωρίζονταν. Για να δυσχερανθεί η αποκάλυψη του μορφώματος το κόμμα χωρίστηκε συνωμοτικά σε πυρήνες με τρία, τέσσερα μέλη ο καθένας. Οι πυρήνες αυτοί όμως δεν είχαν καμιά επαφή μεταξύ τους. Στο σύνολό του, το ΜΛΚΟ δεν είχε ποτέ παραπάνω από 20 πραγματικά μέλη, προς τα έξω όμως εμφανιζόταν σαν να ανήκαν σ’ αυτό εκατοντάδες μελών. Αυτό ήταν προ πάντων σημαντικό, για να εντυπωσιάζονται οι Κινέζοι. Το ΜΛΚΟ ήταν μεν μικροσκοπικό, πλην όμως σε αντιστάθμισμα έκανε πολύ περισσότερο θόρυβο.

    Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΜΑΟΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΙΙ)

    Και πώς οργανώθηκαν οι επαφές με την Κίνα;

    Η ηγεσία του ΜΛΚΟ απόκτησε με την πάροδο του χρόνου μέσω της κινέζικης πρεσβείας επαφές με το Πεκίνο. Τμήμα της στρατηγικής μας ήταν να διαβάλλουμε εκεί τόσο πολύ τις άλλες μαοϊκές ομάδες ώστε στο τέλος να εμφανίζεται στα μάτια των Κινέζων το ΜΛΚΟ ως η μόνη άξια ενίσχυσης ομάδα, πράγμα που και κατορθώσαμε. Πρώτ’ απ’ όλα ο αρχηγός του κόμματος, ένας καθηγητής μαθηματικών με το κωδικό όνομα «Δεσμοφύλακας» [„Cipier“], έτυχε εκεί πολλές φορές υποδοχής μετά τιμών καθώς και χρηματικού εφοδιασμού. Μυστικές πληρωμές γίνονταν επίσης μέσω της πρεσβείας στην Χάγη και μέσω του Ιδρύματος Ολλανδία-Αλβανία που κι αυτό το διεύθυνε ένας από τους πράκτορές μας. Οι Κινέζοι συμμετείχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην χρηματοδότηση της «Επιχείρησης Μογγόλος».

    Δεν άρχισαν να γίνονται οι Κινέζοι με την πάροδο του χρόνου καχύποπτοι;

    Είχαμε τοποθετήσει «κοριούς» στην πρεσβεία τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε να ακούμε τις εμπιστευτικές συνομιλίες των διπλωματών, κι επομένως θα ήμασταν προειδοποιημένοι, αν ξεσκεπαζόταν η απάτη. Από την άλλη πλευρά μπορούσαμε έτσι να ελέγχουμε την δουλειά των πρακτόρων μας που φυσικά δεν ήξεραν τίποτα για τα μικρόφωνα.

    Έπαιρνε το ΜΛΚΟ και τεχνική βοήθεια;

    Προκηρύξεις του ΜΛΚΟ τυπώνονταν στο ιδιόκτητο τυπογραφείο που βρίσκονταν στην έδρα της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και το όργανο του κόμματος «Ο Κομμουνιστής» [„De Kommunist“] εκεί εκτυπωνόταν, βεβαίως με μια παλιά τυπογραφική μηχανή ώστε να μη φαίνεται το αποτέλεσμα υπερβολικά τέλειο.

    Συνεργάστηκε η Υπηρεσία σας σ’ αυτήν την «Επιχείρηση Μογγόλος» και με άλλες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών;

    Βρισκόμασταν σε στενότατη επαφή με την μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ CIA, η οποία είχε ονομάσει το σύνολο των επιχειρήσεων «Επιχείρηση Κόκκινη Ρέγκα» [„Operation Red Herring“]. Ο Σταθμός της CIA στην Χάγη μπορούσε να μελετά σχεδόν όλους τους φακέλους, για να φροντίζει αυτήν την επιχείρηση είχε αποσπαστεί αποκλειστικός μόνιμος υπάλληλος της CIA.

    Εκπλήρωσε αυτή η πολυέξοδη επιχείρηση τις προσδοκίες της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή ήταν μάλλον ένα παιδικό πολεμικό παιχνίδι για ενήλικες;

    Ο σπουδαιότερος στόχος μας ήταν να εποπτεύσουμε την μαοϊκή επιρροή στους φοιτητές και στους διανοούμενους· εν πάση περιπτώσει τον φόβο μπροστά σ’ αυτήν την επιρροή τον χάσαμε γρήγορα. Κατά δεύτερο λόγο θέλαμε να μάθουμε κάτι για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Κίνας. Μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ αποσυντέθηκε το μαοϊκό κίνημα στην Ευρώπη, τα πολλά μικρά κόμματα διαλύθηκαν. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το 1980 θάψαμε και το ΜΛΚΟ: είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

    Την συνέντευξη πήρε ο Πέτερ Βόλτερ [Peter Wolter]

    Εφημερίδα Junge Welt, φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 2004

    Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nice replies in return of this difficulty
    with genuine arguments and explaining the whole thing about that.
    my web site :: insomnia cures home remedies

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...