16 Ιουν 2012

Στο πάρα πέντε

Ποτέ τόσος κόσμος δεν ασχολήθηκε τόσο πολύ με τις ελληνικές εκλογές, κι όταν η γερμανική έκδοση των Financial Times βγαίνει και λέει “μην ψηφίζετε σύριζα, με βαρδιά καρδιά ρίχτε το νουδού” πάει να πει ότι η Ευρωπαϊκή μας Ένωση, που όλοι πλην λακεδαιμονίων λάτρεψαν κινδυνεύει να γκρεμιστεί σαν τους πύργους στο angry birds. Απολύτως αληθές. Άμα γκρεμιστεί πας στην επόμενη πίστα που πάντα είναι πιο δύσκολη, σε όλα τα βιντεογκέημς, σε όλα τα στάδια εξέλιξης του καπιταλισμού. Αμα δεν την γκρεμίσεις, χάνεις το παιχνίδι οπότε έχεις δυο επιλογές: ή πατάς “new game” ή πατάς “exit”.

Εμείς οι κουκουέδες δεν είμαστε πάντως και στα χάι μας. Παρόλο που ανεβήκαμε λιγάκι, έχουμε τρια καινούρια δεδομένα που μας “τρελλαίνουν” ποδοσφαιρικά μιλώντας: μας ξεπέρασε ο σύριζα, πέσαμε στην πέμπτη θέση αλλά κι ανέβηκαν τα φασισταριά. Κι αν επιβεβαιωθούν οι ανεπιβεβαίωτοι – ακόμα – φόβοι, μπορεί να πέσουμε κι άλλο ή και να μας ξεπεράσουν οι φασίστες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Καλή ή κακή, σκληρή ή απατηλή αυτή είναι.

Απ' όσα καταλαβαίνω με το μυαλό μου, σε τέτοιες φάσεις αντιδρούμε τυποποιημένα με δυο τρόπους: ή μας πιάνει ο κομματικός συναισθηματισμός – εμένα μια φορά με πιάνει συχνά – και θυμόμαστε στίχους του Μπρεχτ ή του Ρίτσου, τονώνουμε το ηθικό μας με επαναστατικά τραγούδια, με υψωμένα λάβαρα και με υποσχέσεις προς τον εαυτό μας και τους συνοδοιπόρους μας να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα...
ή κρύβουμε την απογοήτευσή μας, προσπαθούμε να την αγνοήσουμε και τονίζουμε ότι οι εκλογές είναι απλά ένα μετερίζι αγωνιστικό – είναι πράγματι -, ότι δεν κυνηγάμε ντε και καλά το ποσοστό, ότι από Δευτέρα θα είμαστε στους χώρους δουλειάς, στις επάλξεις του αγώνα για τα συμφέροντα του εργάτη, όλα όπως πριν, τίποτα δεν αλλάζει κλπ κλπ.

Επομένως, αφού μπορούμε και περιγράφουμε και τις δυο καταστάσεις, σημαίνει ότι δεν μας είναι πρωτόγνωρες.

Εγώ είμαι απο κείνους που τους αρέσει η ωμή πραγματικότητα, χωρίς περικοκλάδες και χωρίς κλάψα. Ομολογώ ότι αφήνω τον εαυτό μου να παρασυρθεί πότε από την αισιόδοξη και πότε από την απαισιόδοξη στάση, έτσι για να νιώσω ότι είμαι κανονικός άνθρωπος με μεταπτώσεις. Αλλά απ' την άλλη μ' αρέσει να βλέπω τα πράματα ψυχρά και καθαρά.

Πριν τις εκλογές στις 6/5 πολλοί θεωρούσαμε σίγουρο ένα δεκάρι, κάποιοι πιο συγκρατημένοι λέγαν, ε, όχι και δέκα, πες οχτώμισι να σαι μέσα (και όντως πέσαν μέσα ετούτοι), άλλοι – και δεν ήταν δα και λίγοι – πετούσαν στα σύννεφα του δώδεκα τοις εκατό. Κάποιοι μες στην τελευταία βδομάδα, που αφουγκράστηκαν σωστά την πιάτσα, είδαν ότι θα μας περνούσε ο σύριζα, κάποιοι που σιχαίνονται τους φασίστες “εκτιμούσαν” ότι δεν θα μπουν στη βουλή επειδή έτσι τους άρεσε να σκέφτονται. Το αποτέλεσμα μας ανάγκασε να το βουλώσουμε και να εκτιμούμε καλύτερα τις διαθέσεις των μαζών.

Επειδή πήγαμε και μιλήσαμε σε δέκα εργάτες, επειδή μας άκουγαν – ίσως προσεχτικά, ίσως από σεβασμό – εμείς να νομίσαμε ότι βλέπαμε “θετικό κλίμα”. Η κοπελίτσα η κνίτισα έκοψε πέντε ευρώ απ' το μανάβη της γειτονιάς και νόμισε ότι “εχουμε ρεύμα” στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης,  μάλλον μια εκτίμηση που δεν λαμβάνει υπόψην το σεξουαλικής φύσεως ξερογλύψιμο του μανάβη που βλέπει τη συντροφισσούλα σαν ξερολούκουμο (το παράδειγμα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία αλλά είναι φανταστικό, οποιαδήποτε ομοιότης με την σκληρή πραγματικότητα είναι συμπτωματική). Σαν ευγενικοί ανθρώποι που είμαστε και μιλάμε όμορφα στην εργατιά, μπορεί από ευγένεια να μας λεν “σωστά τα λέτε παιδιά” και μέσα σε παρένθεση να λεν (αλλά θα το ρίξω στον Τσίπρα!) Δεν λάβαμε υπόψη μας την παρένθεση.

Ναι, δημιούργησε ένα ρεύμα αισιοδοξίας ο Τσίπρας. Πολλοί το γουστάρουν αυτό κι ας έχουν τις διαφωνίες τους. Την ψυλλιάζονται που λένε, ότι θα φάνε χοντρό παπά απ' την αριστερή κυβέρνηση άμα βγεί, αλλά δεν τους νοιάζει, θέλουν να το δοκιμάσουν κι αυτό. Δεμπανατους λες εσύ, βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, δεν έρχεται σε ρήξη με τα μονοπώλια, με το κεφάλαιο, δεν λέει κουβέντα για τούτο και για κείνο μπλα, μπλα. Δίκιο έχω το ξέρω. Μόλις επιβεβαίωσα τις υποψίες της πολυαγαπημένης επιρροής που με κοιτάει στα μάτια συγκαταβατικά σα να μου λέει, δίκιο έχεις μεσιέ. Αλλά εγώ θα το ρίξω Τσίπρα. Να τον δω κι αυτόν τι θα κάνει.

Που θέλω να καταλήξω; Πουθενά. Ότι εγώ προσωπικά σαν άνθρωπος δεν θα το ρίξω στον συναισθηματισμό να ριγήσω από επαναστατική συγκίνηση, ούτε θα τα βάψω μαύρα, να αρχίσω την κλάψα και την γκρίνια, θα πω την άποψή μου εποικοδομητικά. Ανεξάρτητα από το τι θα νιώσω εγώ κι ένα σωρό άλλοι συναγωνιστές, το κουκουέ υπάρχει και πορεύεται στην κενωνία επειδή υπάρχουν ακόμα οι αιτίες που οδήγησαν στη δημιουργία του. Κι αν ανεβοκατεβαίνει κι αυτό πάλι οφείλεται στην άσπλαχνη αιτιότητα. Το ότι τα πράγματα εξηγιούνται έτσι χωρίς τον βλακώδη υποκειμενισμό του καθενός, αυτό είναι που μ' έκανε κομμουνιστή εξ αρχής.
Ο κομμουνιστής είναι τραγικό πρόσωπο όπως θα λεγε ο συχωρεμένος ο Ραφαηλίδης. Τρώει στη μάπα χίλια δυο και δεν του πολυεπιτρέπεται να χαρεί ή να λυπηθεί για τα σκαμπανεβάσματα του αγώνα. Είναι η συνείδηση των εργατών προσωποποιημένη και το συναίσθημα είναι το αντίθετο της συνείδησης. Απ' την άλλη ο άνθρωπος έχει και συναισθήματα ως μέρος της ύπαρξής του, δεν είναι ένας εγκέφαλος μόνο σε κάποια γυάλα με κίτρινο υγρό. Κι ο κομμουνισμός είναι εξόχως ανθρωπιστική ιδεολογία, έχει μέσα και το στοιχείο των ανθρώπινων αδυναμιών, ή αν το θέλετε πιο άκομψα και της ανθρώπινης μαλακίας, τι να κάνουμε τώρα; Αθάνατη διαλεκτική, που όλα τα συνδέεις κι όλα τα εκλογικεύεις.

Αυτό που θα κάνω, και σας το λέω από τώρα, είναι να βάλω την επομένη των εκλογών μια ανάρτηση που μ' άρεσε και που την είδα σε κάποιο blog. Θα είναι κομμάτι συναισθηματική μιας και είναι έμμετρος λόγος, αλλά έτσι τουλάχιστον θα ξεμπερδέψω με μια φτωχή αναρτησούλα (τυπική αντίδραση α'). Κι έτσι η ζωή θα συνεχιστεί με τα νέα δεδομένα, κι ό,τι έκαμνα πάλι θα το κάνω (τυπική αντίδραση β')

Δεν θα σας ευχηθώ “καλή ψήφο” και “καλά αποτελέσματα” γιατί για κομμουνιστές μου φαίνονται ηλίθιες ευχές.
Ανεξάρτητα απ την κάλπη, τιμή και σεβασμός σε τούτους δω τους αγωνιστές της χαλυβουργίας
που είναι κεφάλια - ταξικώς - αγύριστα. Άσχετο ξε-άσχετο, το βαλα

10 σχόλια:

  1. Σαν πολυ απαισιοδοξο σε βρισκω, Αλ.Δελάρζ! Ακομα δεν ξεκινησε η εκλογικη διαδικασια και εσυ μας..θαβεις! Τ ακουνε και οι αστοι και λενε οτι οι κομμουνιστες ειμαστε..απαισιοδοξοι! :)

    Καταλαβαινω, παντως, για να σοβαρευτουμε, τις αγωνιες σου, οπως και το τι εννοει ο Ραφαηλίδης περι της τραγικοτητας του κομμουνιστή και δεν διαφωνω, βεβαια..
    Απο την αλλη, ομως, ειμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, πανω απ ολα, οχι...τσιτατα, ετσι αναρρωτιεμαι αν το κομμα επιανε ενα μεγαλυτερο ποσοστο δεν θα χαιρομασταν ως ανθρωποι, φιλοι, μελη, για το οτι εχουμε κανει ενα αγωνα που επιτελους δειχνει να πιανει τοπο;
    Καποιοι μαλιστα ξερω οτι μερα-νυχτα προσφερουν πολλα περισσοτερα, οποτε θα ελεγα να μη μας παιρνει ολους απο κατω και μαλιστα..
    προκαταβολικα!

    Το αν θα μειωθουν τα ποσοστα μας δεν το ξερει κανεις, αυτη τη στιγμη, οπως δεν φανταζομασταν ποτε οτι θα εμπαινε με ενα τοσο μεγαλο ποσοστο η ..Χ.Αυγη στη Βουλη!

    Το να προσπαθει κανεις να κρυψει το συναισθημα σε κατι τετοιες στιγμες,κατα τη γνωμη μου, δεν ειναι αναγκαστικα αδυναμια, ειναι κι ενας λογος να μας κανει να πεισμωσουμε ακομη περισσοτερο και ετσι την επομενη φορα να ειμαστε ακομα πιο ετοιμοι για την αναμετρηση με την αστικη ταξη και κυριως να πεισουμε τη κατηγορια αυτων που λανθασμενα βεβαια),ακομα πιστευουν οτι ανηκουν στην αστικη ταξη!
    Οπως καταλαβαινεις, η μη συνειδητοποιηση της ταξης που ανηκει κανεις ειναι ενας απο τους σπουδαιοτερους λογους που δεν παιρνει το ΚΚΕ τα ποσοστα που δικαιωματικα του ανηκουν!
    Η συνεισφορα μας προς αυτη την κατευθυνση ειναι για μενα το Α και το Ω, αν θελει κανεις να χαρει επιτελους εστω και για μια μικρη ανοδο του κομματος, οχι σαν..οπαδος, φυσικα, αλλα ως επιβραβευση των αγωνων του!

    Y.Γ Περιμενω απαντηση, αλλιως τι νοημα εχει να γραφουμε σχολια, ετσι δεν ειναι; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει η εξής ειδοποιός διαφορά.

    - Τα μεν ποσοστά στα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, έχουν να κάνουμε με ρουσφέτια, θεσούλες, βολέματα κλπ., δηλαδή πάνε ακριβώς σ΄αυτά τα κόμματα !

    - Το ποσοστό στο ΚΚΕ έχει να κάνει με τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό, την εργατική τάξη !

    Ποιο άλλο κόμμα (εχτός του ΚΚΕ) βγήκε και είπε στο λαό ότι θέλω την ψήφο σου όχι να γίνει ο αρχηγός, ο πρόεδρος ή ό,τι άλλο πρωθυπουργός ;
    Ίσα - ίσα δεν κατηγορούν το ΚΚΕ ότι "αφού η Παπαρήγα δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός γιατί να σας ψηφήσει ο κόσμος" ;

    Ναι ρε κόσμε ... άπονε, η Αλέκα δεν θέλει και ούτε πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση που ΕΣΥ ... ΕΣΥ ... και ΕΣΥ, θα είστε στη γωνία και θα παρακολουθείτε !

    Το ΚΚΕ θα μετέχει σε μια κυβέρνηση που ο λαός θα έχει την εξουσία, αφού την πάρει πρώτα από τα μονοπώλια, θα είναι ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ σε μια τέτοια κυβέρνηση, που θα εξυπηρετεί τις διευρυμένες ανάγκες του λαού μας.

    Είναι εύκολα όλα τα παραπάνω να τα νιώσει ο πολύς ο κόσμος ;
    Απάντηση: Σήμερα, ΟΧΙ !
    Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά, εμείς οι Κομμουνιστές.

    Τι άλλο ξέρουμε επίσης ;
    Ότι, μόλις ο κόσμος το καταλάβει αυτό, το νιώσει, το ενστερνιστεί, πρώτον εμείς είμαστε έτοιμοι και δεύτερο θα έρθουν τα πάνω κάτω σε ελάχιστο χρόνο !

    - "Κάποια πράγματα, ιστορικά, μπορεί να φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν γρήγορα και όμως να παίρνουν πολύ χρόνο, πάρα πολύ χρόνο, άλλα όμως, που φαίνεται ότι χρειάζονται πολλά πολλά χρόνια για να πραγματοποιηθούν, μπορεί να τα φέρει έτσι η ζωή και ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ !

    Καλό Αγώνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το πιασες το νόημα :) Κοροϊδεύω και όσους χαίρονται όταν ανεβαίνουμε και όσους λυπούνται όταν πέφτουμε, κι ούτε χαλαρώνω όταν κερδίζουμε, ούτε πεισμώνω όταν χάνουμε, κι ούτε μας έθαψα πριν το αποτέλεσμα κι ούτε μας χάιδεψα τα αυτιά. Τα κατανοώ σαν αντιδράσεις βεβαίως.
    Θέλω να καταδείξω την ιδεολογία, που λέει κι ο Καλαμούκης το ποσοστό του κομματος μετριέται, της ιδεολογίας δεν μετριέται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' αυτό το λιμάνι να κάνεις κουράγιο
    Φουρτούνα το πιάνει σφυρίζει ο καιρός
    Σ' αυτό το λιμάνι, σ' αυτό το μουράγιο
    Μικρό το ξωκλήσι, χρυσός ο σταυρός


    http://www.youtube.com/watch?v=_XVzwyUohaE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορεινός: Υπέροχο τραγούδι, υπέροχη εκτέλεση, σ΄ευχαριστούμε.

      "Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος ανατροπής του πολιτικού κατεστημένου που έχει καταστρέψει τη χώρα, την εργατική οικογένεια, τους νέους, τους συνταξιούχους. Το ΚΚΕ είναι η μόνη ελπίδα".
      Βαγγέλης Κορακάκης

      Διαγραφή
  5. Υπάρχει και μια τρίτη αντίδραση την οποία βιώνω προσωπικά. ΘΥΜΟΣ. ΘΥΜΟΣ απέναντι σε όλους αυτούς που καταστρέφονται από τον καπιταλισμό,σ ε όλους αυτούς που τα παιδιά τους λιποθυμάνε στα σχολεία και εξακολουθούν να ονειρεύονται το καπιταλιστικό όνειρο.

    Προσωπικά δεν είμαι ούτε απογοητευμένος ούτε συναισθηματικά ντοπαρισμένος, είμαι θυμωμένος. Δηλαδή θα πρέπει να φτάσουμε να μας μαζεύει το κάρο του δήμου όπως στην Κατοχή για να δουμε τις αληθινές αιτίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. re-la-re: Δεν είναι μόνο δικό σου αυτό το βίωμα.

      Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο θυμός πρέπει να μετατραπεί σε ΠΕΙΣΜΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για ενδυνάμωση της πάλης, του αγώνα.

      Που θα πάει ...

      Διαγραφή
  6. Εγω ντροπη δεν νιωθω
    το χειροτερο απο τα συναισθηματα που νιωθω
    ειναι το να ξερω κατι σωστο, να το εξηγω στους συνανθρωπους μου για να το μαθουν και εκείνοι, και να ειναι σαν να χτυπω σου κουφου την πορτα.
    Το ειχα γραψει και σε μιαν αναρτηση, ειμαστε εμεις οι κομμουνιστές σαν τον Γαλιλαιο, που ενω ειναι σωστος, επειδη παει κοντρα σε ολα αυτα που μεχρι τοτε ήξεραν οι άνθρωποι και σε αυτα που πάνω ειχε στηθει ενα ολακερο συστημα θεοκρατικο, τρωει ακυρο και παει μετεξεταστεος στην ιερα εξεταση

    Α και ενα τραγουδι απο τον Κορακακη να προτεινω και εγω

    http://www.youtube.com/watch?v=r69d3rhQyVM&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γαλιλαίος, τελικά, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ !

      "Τρικυμίες ... και φορτούνες ..."

      Εδώ φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος !

      Κι όπως επισημαίνει με το σχόλιό του ο Δελάρζ (που αναφέρεται σε κείμενο του Θύμιου Καλαμούκη), εκείνο που μετράει είναι η Ιδεολογία !

      Και σ΄αυτόν τον τομέα ΗΔΗ έχουμε νικήσει !
      Κατά κράτος !
      Άσχετα από τα ποσοστά.
      Κι αυτό θα φανεί πιο έντονα από Δευτέρα !

      Με όποιο αποτέλεσμα ...

      Διαγραφή
  7. Tο ποσοστό του κόμματος μετριέται, της ιδεολογίας δεν μετριέται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...