25 Ιουν 2012

"Το στρουθοκαμηλίζειν εστι φιλοσοφείν"



(Aναδημοσίευση απο Black Bedlam)

(Φταίει η πίεση του ρεύματος των αυταπατών....το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας,η ύπουλη επίθεση ιδεολογικοπολιτικών μηχανισμών του συστήματος,η προβοκάτσια στο διαδίκτυο,η τάση ανάσχεσης του όποιου ριζοσπαστισμού,υπό την καθοδήγηση της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας,η προκλητική και απροκάλυπτη επέμβαση της Κομισιόν με ηγετικούς παράγοντες "Άγγλων Γάλλων Πορτογάλων Ρώσων Γερμανών Ρουμάνων".

Ακόμη ο ΣΕΒ, τα ΜΜΕ, οι Πασόκοι που πήγαν στον Σύριζα, οι συμμαχίες  και οι συμφωνίες όλων των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου,και κυρίως, εκείνος ο Σύριζα που παρά τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις να μην τον εμπιστευτούν, ο κόσμος, σαν το μικρό παιδί που κάνει τα αντίθετα με αυτά που του λέει η μαμά του, τον εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.)

Και τώρα μπορούμε "εμείς" να καταλήξουμε σε κάποιες,πρώτες εκτιμήσεις, για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το πρώτο που μπορούμε να ισχυριστούμε φυσικά,(άλλωστε είναι μια άποψη που ακούγεται καιρό τώρα από πολλά στόματα) είναι ότι ο λαός αυτός δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται γύρω του,δεν θέλει να ξεβολευτεί ! (θαυμαστικό)

Με λίγα λόγια " φταίει ο Χατζηπετρής".


Εκτιμώντας την κατάσταση που επικράτησε όλη την προεκλογική περίοδο,με τα ψέματα τις επιθέσεις, τις προβοκάτσιες, τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες που καλλιεργήθηκαν,τα εκβιαστικά διλήμματα,τις παρεμβάσεις από ντόπια και  ξένα κέντρα, μπορούμε να καταλήξουμε στους λόγους που η λαϊκή ετυμηγορία εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο.

Στην ουσία η απόφαση του Ελληνικού λαού, στρέφεται ενάντια στα ίδια του τα  συμφέροντα.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του και αυτά που θα ακολουθήσουν, θα τον κάνουν να ζήσει μια τραγωδία και το περίεργο είναι, που θα έχει συμβάλλει ο ίδιος, θα έχει συνυπογράψει μαζί με τους δυνάστες του και προς όφελός τους, την δική του καταδίκη και την εξόντωση των παιδιών του.

Με αυτά και στην βάση αυτών των δεδομένων, πρέπει να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις, που θα είναι πολύτιμες για το επόμενο διάστημα και ότι θα ακολουθήσει, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά.

Αν λοιπόν αποδώσουμε  μόνον  τους παραπάνω λόγους την ευθύνη για το  σημερινό αποτέλεσμα, μπορούμε να πούμε  ότι εκτός που ο λαός  είναι ένα ζώον και μισό, και δεν παίρνει χαμπάρι τι παίζεται,ότι ...."για όλα φταίν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες".
Αλλά  επί τέλους θα μπορέσουμε να δούμε και την δική μας ευθύνη.

Μπορούμε επί τέλους να δεχθούμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας;
Θα μπορέσουμε ποτέ να δεχθούμε τα κενά και τις παραλήψεις, τις λαθεμένες επιλογές,τον απομονωτισμό μας,τις φοβίες μας, τους αποκλεισμούς,τους αφορισμούς σε ότι δεν προκύπτει από  δική μας πρωτοβουλία,θα χτυπήσουμε την δική μας αλαζονεία,που πολλές φορές δεν μας αφήνει να δούμε πέρα από την μύτη μας;

Επί τέλους θα καταλάβουμε ότι ο ρόλος μας δεν είναι να προβλέπουμε και να προειδοποιούμε;
Αυτό μπορεί να το κάνει μια χαρά ο Πιτ Παπαδάκος.
Ο δικός μας ο ρόλος είναι να παρεμβαίνουμε, πολύ δε περισσότερο που μπορούμε να γνωρίζουμε τα αίτια  και να εκτιμούμε τις εξελίξεις και την πορεία των γεγονότων .

Θα μπορέσουμε  επί τέλους να παίξουμε τον ιστορικό μας ρόλο, τον μόνο λόγο της ύπαρξής μας;

Να αναπτύξουμε την ταξική συνείδηση των εργαζομένων. 

Να οδηγήσουμε την εργατική τάξη στην δική της εξουσία.

Θα γίνει ποτέ κατανοητό ότι ο ρόλος όλων των παραπάνω που τους αποδίδουμε τις ευθύνες του σημερινού αποτελέσματος, δεν είναι άλλος από αυτόν που σήμερα και πάντα εφαρμόζουν με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα;

Επί τέλους θα πάψουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε όλους τους άλλους, χωρίς να μπορούμε να δούμε τις δικές μας;

Θα καταλήξουμε σε μια εκτίμηση μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι δικές  μας αδυναμίες, τα προβλήματα που μπαίνουν ουσιαστικά ανάχωμα στην ανάπτυξη των δεσμών μας με τις μάζες;

Και αυτές δεν είναι προβλήματα και αδυναμίες που έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα,σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και  που δεν μας επέτρεψαν  να αναπτύξουμε τους αναγκαίους δεσμούς με τις λαϊκές μάζες,που δεν δημιουργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες των καιρών.

Φανήκαμε ανεπαρκείς!

Και αυτή η ανεπάρκεια εκφράστηκε σε όλο της το μεγαλείο  μέσα στις οξυμένες συνθήκες της κρίσης, και με την έκφραση της λαϊκής βούλησης στις εκλογές.


Αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε την μάχη μας και ενάντια στις αδυναμίες μας, θα περιοριστούμε να προβλέπουμε, να προειδοποιούμε, να περηφανευόμαστε ότι εμείς σταθήκαμε ορθοί ενάντια και κόντρα στο κύμα της "ηθικής ανηθικότητας" της νέας τάξης, έστω και μόνοι μας, όπως λέει και ο Μπογιόπουλος.

Αλλά εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας, εμείς οφείλουμε να σμίξουμε τον κόσμο, όπως λέει, και ο ποιητής, και ο Μπογιόπουλος.

Όμως το προηγούμενο διάστημα δεν πορευτήκαμε περήφανα;

Δεν πορευτήκαμε ορθοί, ανυποχώρητοι και κόντρα, γιατί δεν σμίξαμε με τον κόσμο;

Αν λοιπόν δεν σκύψουμε με μεγάλη προσοχή στις δικές μας αδυναμίες, αν δεν βάλουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας πιο ψηλά,αν  δεν ορθώσουμε το μπόι μας πρώτα και κύρια στις δικές μας αδυναμίες  και πάντοτε εντοπίζουμε και αποδίδουμε σε όλους τους άλλους και στους μηχανισμούς τους την χειραγώγηση του λαϊκού παράγοντα, τότε εκτός του ότι αυτοακυρωνόμαστε,  θα έχουμε αναγάγει τον Στρουθοκαμηλισμό σε φιλοσοφία.

67 σχόλια:

  1. Θεωρω κειμενα σαν της φιλης ΒΒ πολυ χρησιμα και απορω που δεν διαβαζουμε ηδη περισσοτερα τις μερες αυτες. Ατομα που σαν κι εμενα μενουμε μακρια διαισθανομαστε ισως τωρα περισσοτερο απο ποτε οτι ο κοσμος εχει απογοητευτει σε τετοιο βαθμο που δεν εχει κουραγιο να γραψει και να πει και τη γνωμη του πολλες φορες επειδη ξερει πανω κατω πως θα αντιμετωπιστει απο καποιους. Ομως αυτο ακριβως ειναι λαθος, γιατι και στις εκτιμησεις για τη δουλεια του κομματος, εξ αλλου, διαβαζουμε για την αναγκη και τη σημασια να βγουν μετεκλογικα καποια χρησιμα συμπεράσματα «ώστε από καλύτερες θέσεις το κομμα να δώσει τη μάχη στη συνέχεια για την ανασύνταξη του κινήματος και την απόκρουση της νέας επίθεσης».

    Eπισης

    «Η ΚΕ και όλο το Κόμμα με ουσιαστική συζήτηση χρειάζεται να εξετάσουν τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του Κόμματος ή σε υποκειμενικές αδυναμίες κατά την προεκλογική περίοδο, ανεξάρτητα από την επίδραση ή το βαθμό επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ότι η πολιτική μας επιβεβαιώνεται ως προς τις εξελίξεις. Απαιτείται να εξετάσουμε το επίπεδο ικανότητας του Κόμματος με κριτήριο πώς ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες»

    «Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς να συμβάλουν στη μελέτη και αντιμετώπιση των γενικότερων αδυναμιών και ελλείψεων και υποκειμενικού χαρακτήρα που υπάρχουν όσον αφορά τη δράση μας στο κίνημα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στο χωριό, στους χώρους της μάθησης, για την ανασύνταξη του κινήματος. Δίχως αυτή την ανασύνταξη του κινήματος και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας δεν είναι δυνατόν ο λαός να τα βγάλει πέρα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να αντιμετωπίσουν την πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση που θα ενταθεί σε βάρος του Κόμματος με πρόσχημα το εκλογικό αποτέλεσμα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραθέτω εδώ μία σειρά προβληματισμών σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο καην γενικότερη τακτική του κόμματος.
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/06/blog-post_22.html

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη ανάρτηση, επιβεβαιώνει το ορθόν της απόφασης μου να αποχωρήσω από την συντακτική ομάδα του Γλόμπινγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μόνα ψάρια που πάνε όπου πάει το ρεύμα είναι τα ψόφια ψάρια !!!!!

    από: «Αριστερά στη Μυτιλήνη»
    «ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΙΝ», ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑ». ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΤΑ».
    .....Πάντως είναι στην πάγια γνώμη μας, ότι «η κρίση δεν ξεπερνιέται με εκλογές». Κι η κρίση είναι μπροστά μας. Αύριο είναι άλλη μέρα. Μεθαύριο δε θα θυμάται κανένας ούτε το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως σήμερα κανένας πια δε θυμάται τον Παπαδήμο που μόλις πριν από τρεις μήνες είχε μια παντοδύναμη κυβέρνηση που όμως δε μπόρεσε να σταθεί ούτε έξι μήνες. Η κρίση θα φάει κι άλλες κυβερνήσεις, κι αλλά κόμματα, κι άλλα πρόσωπα. Και κυρίως θα συνεχίσει να τρώει το μεδούλι του λαού. Ειδικά μετά απ΄ αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών. Ας είμαστε εκεί που είμασταν πάντα. Δίπλα στο λαό.
    Να θυμάστε: το πιο μαύρο σκοτάδι συμβαίνει λίγο πριν το πιο όμορφο γλυκοχάραμα. Σκεφτείτε: η πιο δύσκολη στιγμή για το ΚΚΕ τον προηγούμενο αιώνα ήταν λίγο πριν το 1940. Είχε καμμιά 300 μέλη κι ήταν όλα φυλακή και εξορία. Όχι μόνο δε μας έσβησαν, αλλά μέσα σε δυο χρόνια από τότε το ΚΚΕ έφτιαξε την αντίσταση. Τι νομίζετε λοιπόν; Ότι τώρα μπορεί να γιγαντωθεί η κρίση χωρίς να οργανωθεί η αντίσταση του λαού; Φρούδες ελπίδες του συστήματος. Εμείς θα είμαστε εκεί.

    και σε αναδημοσιευση στο
    http://e-globbing.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη διορθωση: αναδημοσιευτηκε στο ..
      http://redflyplanet.blogspot.com/2012/06/blog-post_6576.html?spref=fb

      και οχι στο γλομπινγκ

      Διαγραφή
  4. ΤRASH

    Oπως καταλαβαινεις το κειμενο δεν ειναι δικο μου και φανταζομαι θα σου απαντησει και η Black bedlam..

    Κοιτα, καταλαβαινω την απογοητευση που υπαρχει μετα τις εκλογες, αλλα τι σχεση εχουν οσα γραφεις για τους ...λογους αποχωρησης σου απο το γλομπινγκ, με κειμενα σαν αυτο της Βlack Βedlam, που θιγει το ζητημα της αναγκης να δουμε οποιες αδυναμιες υπηρξαν, σε θεματα που συνεβαλλαν στο να μη μας εμπιστευτουν μεγαλυτερες ομαδες πληθυσμου, οπως θα ελπιζε και θα περιμενε κανεις, εφοσον ως κομμα το ΚΚΕ ειναι σε θεση να γνωρίζει και τα αίτια και να εκτιμα σωστα τις εξελίξεις και την πορεία των γεγονότων σε εποχες κρισης;

    Δηλαδη για να καταλαβω, οι βασικες εκτιμησεις του κομματος, που δειχνουν την αναγκη για περαιτερω αναλυσεις, συμπερασματα, ''υποκειμενικες αδυναμιες'', για ποιους γραφηκαν; Για αλλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντως το κομμα δεν λεει "ας συζητησουμε τις αδυναμιες μας στο δυκτιο"

      Επισης θεωρω το συγκεκριμενο αρθρο πολυ επιπολαιο, εχουμε να πολεμησουμε ενα κραταιο συστημα, περιμενε κανεις οτι θα ηταν στρωμενος με ροδοπεταλα ο δρομος ή μηπως οτι ο λαος θα μας ακολουθησει επειδη του του παμε; Δεν γινονται ετσι τα πραγματα, οποιος περιμενει στις 18 σοσιαλισμο, και οτι για το οτι δεν εχουμε φταιει το κομμα, ειναι βαθυα νυχτωμενος.

      Διαγραφή
    2. @Elva:
      Στό άρθρο στο οποίο παράπεμψα, υπάρχουν 4-5 κείμενα με ανάλυση, αυτοκριτική και προτάσεις. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα, αν υπάρχει τάση "πνιξίματος" της αυτοκριτικής, αλλά κριτικής στην βάση της οποίας γίνεται.
      Τι μας λέει εδώ όμως η συντρόφισσα ΒΒ;
      Απευθηνόμενη σε ανθρώπους που έχουν κυριολεκτικά υπερβεί κάθε όριο σωματικής και ψυχολογικής αντοχής το περασμένο διάστημα (και αναφέρομαι στα τελευταία 3 χρόνια και όχι στην προεκλογική περίοδο), μας λέει πως φταίμε γιατί "δεν βάλαμε αρκετά ψηλά τον πήχη" και γιατί "είμαστε ανεπαρκείς", χωρίς μάλιστα να μιλάει επί της ουσίας για συγκεκριμένες ανεπάρκειες ή παραλείψεις. Τι συμπέρασμα βγάζω εγώ από τούτο;
      Πως προφανώς πρέπει να ζητήσω συγνώμη που παρά τις αξεπέραστες ανεπάρκειες μου (και αφού είναι δεδομένο πως όλοι ξεπεράσαμε εαυτούς), είχα το θράσος να ενταχτώ στο κίνημα και αγωνιστώ συλλογικά μέσα από τις γραμμές του.
      Ο.Κ. λοιπόν, δεν θα το ξανακάνω, αφού εγώ φταίω για το καντάντημα του ελληνικού λαού για τον λόγο πως δεν μπόρεσα να φτάσω ταυτόχτονα στο πνευματικό ύψος του Γληνού, στο ψυχικό του Βελουχιώτη, και στις σωματικές αντοχές του Λαμπράκη. Το εύλογο συμπέρασμα που βγάζω διαβάζοντας το κείμενο, είναι πως χώρος για τέτοια παρτάλια σαν και του λόγου μου δεν πρέπει να υπάρχει στο κίνημα, γιατί "κατεβάζουμε τον πήχη".
      Και βάζω το ερώτημα: πόσο καλύτερα θα τα κατάφερνε από την συντρόφισσα κάποιος που θα επιδίωκε συνειδητά να δώσει την χαριστική βολή στις όποιες ψυχοχλογικές αντοχές έχουν απομείνει;

      Διαγραφή
    3. TRASH

      Οπως ειπα και πιο πριν, μαλλον θα πρεπει να σου απαντησει η ιδια η ΒΒ, αλλα εγω τουλαχιστον απαντω για οσα καταλαβα διαβαζοντας το κειμενο της, το οποιο σε καμμια περιπτωση δεν εξελαβα ως μομφη εναντια σε οσους ..συντροφους αγωνιστηκαν προσφεραν και συνεχιζουν να προσφερουν και το λεω αυτο με πληρη επιγνωση του εργου που επιτελουν ολοι, αλλα και θαυμασμο για οσα ατομα, φιλους, οπαδους που καθημερινα στη κυριολεξια λιωνουν τις σολες τους σε διαδηλωσεις, ειτε και συμμετεχοντας σε διαφορες κινητοποιησεις κλπ προκειμενου να καταφερουν να διαδωσουν τις προτασεις και το μηνυμα του κομματος.

      Ετσι πιστευω οτι αλλο εννοει η ΒΒ, με το να λεει οτι ειμαστε ανεπαρκεις. Η γνωμη μου ειναι οτι χρησιμοποιει το κειμενο της ως ενα βημα για μια γενικοτερη συζητηση και οχι για να μεμψει ανθρωπους που καθημερινα προσφερουν! Γνωριζοντας τις αποψεις της και το ποσο η ιδια αγωνιά για το ζητημα, δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι ετσι οπως το καταλαβες και πιστευω οτι και η ιδια θα γραψει την αποψη της, ωστε να μην δημιουργουνται παρεξηγησεις σχετικα με το κειμενο της.

      Διαγραφή
  5. στελλα νικ

    Δεν υπαρχει κατι με το οποιο να διαφωνει κανεις στο κειμενο αυτο που στελνεις ως λινκ και ελπιζω να μη διαφωνεις κι εσυ με οσα εγραψε η φιλη ΒΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω παλι θεωρω οτι αρθρα σαν αυτο της BB και παρομοια δικαιωνουν τους ψευτες που μιλουν για "νεα σπορα" και εσωκομματικο διχασμο. Επισης θεωρω οτι ουδεμια σχεση εχουν με την πραγματικοτητα και ειναι επηρρεασμενα απο ενα συνδιασμο βιασυνης, λες και μπορουμε να πυροδοτησουμε τις κοινωνικες διεργασιες που θα αλλαξουν τον κοσμο πατωντας ενα κουμπι, και εμεις απλα δεν το κανουμε, οπως επισης και απογοητευσης υπερ του δεοντος για το εκλογικο αποτελεσμα.

    Συνιστω υπομονη και επιμονη στους στοχους τους κομματος και να σκεφτείτε μήπως προσβαλετε με τετοια αρθρα ολους εμας που αγωνιζομαστε στην πρωτη γραμμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ναι, οι ελληνες εχουν πολλα σκατα στο μυαλο τους, δεν φτυαριζονται ετσι ευκολα για να καθαρισει, δεν φταιει το κομμα για αυτο ομως. Ο λαος εχει μεγαλες ευθυνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ πιο κοντα στην πραγματικοτητα βρίσκεται ο Celin

    http://celinathens.blogspot.gr/2012/06/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω παλι θεωρω οτι αρθρα σαν της BB ειναι απαραιτητα μεταξυ των φιλων (του κομματος) που πρεπει να εχουν γνωμη και να μπορουν τουλαχιστον να τη συζητησουν. '

    Το οτι καποιοι απαξιουν να δουν την αναγκη να βγουν καποια συμπερασματα για το τι πρεπει να γινει απο δω και περα, ειναι αλλη ιστορια. Κανεις δεν περιμενει να γινουν...θαυματα αυριο, ουτε φυσικα ειναι κανεις τοσο αφελης ωστε να πιστευει οτι οπως λες "μπορουμε να πυροδοτησουμε τις κοινωνικες διεργασιες που θα αλλαξουν τον κοσμο πατωντας ενα κουμπι!" Ομως το να πει τη γνωμη του κανεις θα πρεπει να μπορει και ας ειναι στην..δευτερη, τριτη αγωνιστικη γραμμη! Ολοι απογοητευτηκαμε σε οποια...αγωνιστικη σειρα κι αν βρισκομαστε, γι αυτο ολοι πρεπει να εχουν γνωμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωμη μπορει να εχει ο καθενας
      αλλα εφοσον υποτιθεται ειναι στρατευμενος καπου
      πρεπει να ειναι προσεχτικος, στο τι θα πει, και στο που θα το πει
      Δεν αρκει να ψηφιζει καποιος ΚΚΕ για να το στηριζει.

      Αν και δεν νομιζω οτι γινομαι κατανοητος με το να επαναλαμβανομαι...

      Διαγραφή
    2. poe

      Γιατι ομιζεις οτι δεν γινεσαι κατανοητος; Μια χαρα κατανοει κανεις οσα λες, αλλα οσον αφορα εμενα τυχαινει να μη συμφωνω σ αυτο το σημειο και σαν τον celin στο αρθρο που παραπεμπεις πιστευω οτι καποια ζητηματα πρεπει να σταματησουν να ειναι..ταμπου. Δεν βοηθα να μην λεμε τη γνωμη μας ως φιλοι παντα, οχι ως μελη. Αυτο ειναι μια αλλη ιστορια και δεν ειναι το ζητημα μας εδω.Εδω μιλαμε καποιοι ως φιλοι και ετσι πρεπει να αντιμετωπιζονται οσοι γραφουν και διαβαζονται στα μπλογκς.

      Διαγραφή
    3. Και μονο που συμφωνει ο..."Μπάμπης Συριτόπουλος" με το αρθρο Ελβα κατι θα επρεπε να σου λεει...

      ...δεν σου λεει;
      δεν πειραζει...

      Διαγραφή
    4. poe

      Δεν ξερω ποιος ειναι ο καθενας που μπορει να χρησιμοποιησει το αρθρο καποιου με οποιο τροπο θελει. Κι εμεις μπορουμε να κανουμε το ιδιο με αλλων αρθρα,αν εχουμε δλδ την διαθεση να ασχοληθουμε,
      αλλα ειμαι σιγουρη οτι εχουμε πιο σπουδαια πραγματα να κανουμε απο το να τρεχουμε να βρουμε ποιος λεει τι για να το αναπαραγουμε με οποιο τροπο μας βολευει..
      Με την ιδια λογικη δεν πρεπει να μιλα κανεις για τιποτα, γιατι...παραμονευουν ΠΑΝΤΟΥ κινδυνοι!

      Τελικα σκεφτομαι μηπως ειναι καλυτερα να μην εχει κανεις blog, εφ οσον ο τι και να πει κανεις παρερμηνευεται;

      Διαγραφή
    5. Δεν ειναι ετσι και το ξερεις
      εμενα δηλαδη πως δεν εχει παρερμηνευθει αρθρο μου;
      και οχι μονο εμενα αλλα και του Φαρου και του Τρας κλπκλπ

      Διαγραφή
    6. Eγω πιστευω παντως οτι οταν γραφει κανεις καλοπροαιρετα μπορει να πει τη γνωμη του σε ενα μπλογκ, εφ οσον δεν δεσμευεται ως μελος κλπ, αλλιως δεν εχει κανενα νοημα να συζητα κανεις με κανενα.

      Οσοι θελουν ας μας...παρερμηνευσουν, poe, ετσι κι αλλιως αυτο το κανουν και με αρθρα που δεν σηκωνουν καμμια..παρερμηνεια και υπαρχουν πολλα παραδειγματα, δε χρειαζεται να τα ξαναθυμησω.

      Ομως επειδη δεν ειμαστε ολοι οι ανθρωποι ιδιοι, δεν σημαινει οτι οι αποψεις αλλων συντροφων θα πρεπει να παρερμηνευονται. Επιτελους υπαρχει και κατι που λεγεται ελευθερια της γνωμης και εγω οπως και αλλοι στον ιδιο χωρο αυτο πιστευουμε, ασχετως του οτι συνεχως ...παρερμηνευομαστε, ενω δεν συντρεχει κανενας απολυτως λογος για κατι τετοιο!

      Διαγραφή
  10. η δικη μου αποψη για το πως διαμορφωθηκε το αποτελεσμα των ΔΙΠΛΩΝ εκλογων υπαρχει εδω:http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2012/06/blog-post_22.html παραθετω ενα σχολιο που ειχα κανει στο http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html το οποιο εκφραζει την αποψη μου για το τι επιπλεον μπορει να κανει το ΚΚΕ σε σχεση με τις μαχες που ερχονται.

    (Συμφωνω οπως και οι περισσοτεροι στο θεμα του διαδικτυου, μπορουν να γινουν αρκετα και να παψει ο "απομονωτισμος".
    Κατα τη δικη μου εκτιμηση το ΚΚΕ χρειαζεται συνεργαζομενους ανθρωπους που εχουν "ρευμα", οπως η Κανελλη της οποιας η δυναμικη εχει πια εξαντληθει, αν θυμαμαι καλα μαζι με την Κανελλη ειχε κατεβει και ο Ζουρ(λ)αρης ο οποιος "εφερε" καποιο κοσμο. Στις εκλογες του 07 που ηταν η μεγαλυτερη ανοδος του ΚΚΕ για οποιον θυμαται ο Λαζοπουλος εχοντας καλεσμενο τον Αλαβανο ειχε δηλωσει "εγω ειμαι με τους αλλους" και σιγουρα λειτουργησε θετικα ως προς αρκετες ψηφους.
    Ακομα και η παρουσια του Γκλετσου στις αυτοδιοικητικες ηταν ενισχυτικη. Το ΚΚΕ υστερει ως προς την αξιοποιηση της δρασης του και αυτο γιατι με τα δικα του μεσα αποκλειεται να φτασει αυτη στις πλατιες Λαϊκες μαζες, σε καθε περιπτωση ανθρωποι που θα μπορουσαν και γιατι οχι ειναι συμβολα της ταξικης παλης "ακτινοβολουν μονο στο στενο κυκλο των φιλων του ΚΚΕ βλ.Σιφωνιος, Νικολοπουλος(Jumbo)ακομα και οι Ζαριανοπουλος & Καλαντιδου για τους Θεσσαλονικεις αν ειχαν τη βοηθεια των μεσων θα ειχαν αλλη επιρροη. Τα αστικα μεσα δε θα κανουν ποτε τη χαρη στο ΚΚΕ οποτε και εκει πρεπει να "εισβαλλεις" μεσω τριτων, π.χ. σκεφτεται κανεις τι ακτινοβολια θα ειχε μια ενεργεια ενος παικτη της εθνικης αν ενεργουσε οπως ο Fowler http://www.youtube.com/watch?v=Lgq-KPfLGVI αντιστοιχα για τους χαλυβουργους;
    Τετοια και αλλα παρομοια ειναι τρικ στην ουσια αλλα η πλατιες μαζες οι οποιες στην ουσια εχουν αποχαυνωθει, με τετοιες η μαλλον και με τετοιες προπαγανδιστικες τακτικες ερχονται κοντα σου. Οσον αφορα την ΧΑ η τακτικη ειδικα στη νεολαια πρεπει να ειναι, δυστυχως γιατι θα υπαρξουν και απωλειες, φουλ συγκρουσιακη ειδαλλως στα σχολεια και ειδικα της επαρχιας θα κανουν παρτυ. Βεβαια απο το να το λες μεχρι καποιοι να το κανουν εχει αποσταση αλλα ο κληρος επεσε σε αυτη τη γενια.
    Οσον αφορα τις εκλογες και τις πρωτες αλλα κυριως τις δευτερες το ΚΚΕ εχασε γιατι δε λειτουργησε πολιτικαντικα και αυτο ενω ειναι παρασημο, κατανταει "παρασημο της ανοιχτης παλαμης" στην παραζαλη της εποχης.Θα μπορουσε να ειχε κανει πολλα το ΚΚΕ π.χ.να πηγαινε σε ντιμεϊτ η Παπαρηγα με τον Τσιπρα οπως της προτειναν στην ΕΤ3, αλλα θα ειχαν μικρη αποτυπωση στην καλπη μεσα στο κλιμα που ειχε στηθει. Επιβαλλεται και ειμαστε αισιοδοξοι για τις "μαχες" που ερχονται γιατ οπως τραγουδανε και τα ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ
    "Μας προσμένουν οι μεγάλοι,οι απέραντοι δρόμοι
    Μας προσμένουν κι όλα αυτά που δεν ήρθαν ακόμη
    Μας προσμένουν σαν στοιχεία που ξυπνάν απ' τη στάχτη
    οι πιο άγριες χαρές, τα πιο υπέροχα πάθη")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση. Έρχεται σα συνέχεια των απόψεων των συντρόφων μελών και στελεχών του κόμματος από τη "νεα σπορά". Δε καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να λέμε την άποψή μας; Τα μέλη έχουν τις οργανώσεις τους. Εμείς δε θα πρέπει να γνωρίζουμε τίποτε και να βλέπουμε τις απρόσωπες αποφάσεις; Τελικά όσοι εκφράζουν διαφορετική γνώμη αμέσως κατατάσσονται στους "εχθρούς"; Γιατί τέτοιο ψυχανεμίζομαι. Μπορεί να κάνω λάθος. Διαψεύστε με. Συμφωνώ ότι για όλα δε μπορεί να φταίει ο "Χατζηπετρής".Πολύ περισσότερο η εμπεριστατωμένη ανακοίνωση μελών και στελεχών του κόμματος στο bolg "νέα σπορά". Επιτέλους ακούσαμε αυτό που θα πρεπε να πει το κόμμα. Το ότι το βγαλανε στο δίκτυο σημαίνει ότι είτε δε μπορούσαν να το εκφράσουν στο κόμμα ολοκληρωμένα (πράγμα που δε θέλω να πιστευω),είτε ήθελαν να δώσουν στη δημοσιότητα την άλλη άποψη.Καλά έκαναν. Να γνωρίζουμε κι εμείς οι απ'έξω και να ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμενόμενα, την αρχική ανάρτηση ακολούθησε η ανοιχτή διακίνηση μέσω του σχολιασμού, πατενταρισμένα χαφιέδικων φημών και προβοκατόρικων μπλογκ όπως η "νέα σπορά", η οποία έχει καταγγελθεί με κάθε επισημότητα από τον "Ριζοσπάστη".
      http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8791.html

      Υπάρχει μία λέξη σύντροφοι, η οποία λέγεται ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ...

      Διαγραφή
  12. Βλέπω ότι προκαλούν στεναχώρια ορισμένα θέματα σε όλους, θα πάρω θέση σε ανάρτησις που ετοιμάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν κατάλαβα καλά, με αυτό το άρθρο, μας την … είπαμε !!!
    Πήραμε ένα μαστίγιο και … αυτομαστιγωθήκαμε !!!
    Μας … δείραμε και … αυτοϊκανοποιηθήκαμε !!!

    Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει αφάνταστα και η κριτική και η αυτοκριτική.
    Ασφαλώς και αποδέχομαι μέχρι κεραίας την συντροφική επίθεση, τους χαραχτηρισμούς, την δημόσια κριτική (αν και καλό θα ήταν να είχαμε και ψήγματα αυτοκριτικής, αλλά δεν έχει και τόση σημασία) – αν και αυτή δεν θα έπρεπε να γίνεται στα πλαίσια του μπλογκινγκ, αλλά στα όργανα – ακόμα και αυτή που είναι εν πολλοίς άδικη !

    Μόνο, φίλοι και σύντροφοι, θα περίμενε κανείς, πέραν της όποιας καταγραφής αόριστων λαθών, αδυναμιών κλπ., να είμαστε πιο συγκεκριμένοι !
    Π.χ. αν κάποιος θεωρεί την απόφαση του Κόμματος να μην συρθεί πίσω από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για «ενότητες» και τα ρέστα, να το πει ξεκάθαρα. Αν νομίζει ότι κάποιο στέλεχος δεν ήταν επαρκές στα κανάλια, να έχει το θάρρος να το πει.

    Επίσης, καλό είναι να γίνονται και συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση της δουλειάς μας, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
    Π.χ. είδα πολύ ωραίες και συγκεκριμένες προτάσεις στον «Σφυροδρέπανο».

    Με την ευκαιρία, σε κάθε σχετικό ποστ για τις εκλογές το κάνω, ας μου επιτραπεί και εδώ να παραθέσω σχετικό σχόλιο σε μένα του Φίλου και Συντρόφου Red Star.

    “ Χάσαμε(νε) την ευκαιρία …
    Ο αέρας που αναπνέω από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι διαφορετικός…
    Εισπνέω κάτι που δεν είχα αναγνωρίσει γιατί είχαν ατονήσει προφανώς τα πολιτικά μου αισθητήρια όργανα όσφρησης…
    Για να σου δώσω να καταλάβεις ,αυτό το συστατικό του αέρα έχει μια ελαφριά μυρουδιά κοπριάς που γαργαλάει την μύτη και σε ενοχλεί να συγκεντρωθείς στην σκέψη.Σαν να μειώνει το οξυγόνο που υπάρχει στα πνευμόνια μου.Υπήρχε πάντα, αλλά τώρα τον αντιλήφθηκα.Μετά το 4,5 % που πήρε το Κ.Κ.Ε…
    Σιγά σιγά ίσως αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα και η όραση μου και δω ότι δεν ζω σε μια πολιτισμένη χώρα στην οποία κατοίκησαν χιλιάδες χρόνια πριν σπουδαίοι φιλόσοφοι και δεκάδες χρόνια πριν φιλόδοξοι κομμουνιστές αγωνιστές που την απελευθέρωσαν από τους ναζί κατακτητές.Αυτή η χώρα ίσως έχει μόνο το όνομα και οι νέοι της κάτοικοι αρχίζουν να μου βρωμάνε πολύ…
    Παραισθήσεις που θα έλεγε και ο ξεχωριστός Θανάσης Παφίλης.Παραισθήσεις που με έκαναν να πιστέψω ότι ο λαός ,είναι λαός και μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια.Αλλά τελικά ίσως είναι κοπάδι που δεν θέλει την αλήθεια, αλλά ένα μέρος να τρώει και να αφοδεύει.
    Αλλά αυτή η μυρωδιά υπήρχε πάντα ,έμαθα όμως να ζω με αυτή χωρίς να το καταλάβω πως με έπνιγε…
    Τώρα που την εντόπισα και με ενοχλεί θα αγωνιστώ περισσότερο και εξυπνότερα για να την διώξω… “

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η αλήθεια είναι οτι σοκαρίστηκα λίγο διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο εδώ. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση οτι το ΚΚΕ στρουθοκαμηλίζει. Για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και μετά τις πρώτες εκτιμήσεις του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση τόσο στα μέλη όσο και στους φίλους του κόμματος ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις και να να γίνουν ακόμα βαθύτερες εκτιμήσεις, να γίνει και η αυτοκριτική και η κριτική και τα πάντα. Φυσικά και υπάρχουν αδυναμίες, φυσικά και πρέπει να τις δούμε με κριτικό πνεύμα. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε τόσο από τις αντικειμενικές δυσκολίες όσο και από τις υποκειμενικές. Το παραπάνω κείμενο αρχικά προσπερνάει και παραβλέπει τις αντικειμενικές δυσκολίες σαν κάτι ασήμαντο και μετά παραθέτει στον υποκειμενικό παράγοντα όλα όσα θα μπορούσε εύκολα κάποιος να βρει στην κριτική που μας κάνουν οι αριστεριστές (και όχι μόνο). Τι πάει να πει απομονωτισμός, αφορισμοί , αποκλεισμοί; Δηλαδή θα θέλαμε π.χ. ένα ΚΚΕ να κατεβαίνει στο δρόμο με την ΓΣΕΕ ή στις πλατείες με τους αγανακτησμένους(στις ίδιες πλατείες κατεβαινε και η Χ.Α.); Εγώ τέτοιο ΚΚΕ δεν το θέλω και χαίρομαι που το ΚΚΕ που ψήφισα δεν τα έκανε αυτά.
    Υπάρχουν αδυναμίες, ναι, όχι όμως αυτές που αναφέρονται παραπάνω και όχι με τον τρόπο αυτό...Συμφωνώ με τον Trash και τον Poe, δυστυχώς ακόμα κι αν η κριτική αυτή γίνεται από φιλική πλευρά,με τον επιφανειακό τρόπο που γίνεται καταλήγει να ενισχύει απόψεις τύπου "Νέα σπορα" και διχασμού βάσης-ηγεσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα.
    Εκφράζω την διαμαρτυρία και τη θλίψη μου για ό,τι ακολούθησε την αναδημοσίευση του κειμένου της ββ. Αυτή η ατμόσφαιρα μου θυμίζει άλλες εποχές, που δεν έζησα αλλά διάβασα σε βιβλία επίσημων ντοκουμέντων του κόμματος.

    Διαφωνώ με κάποια σημεία του κειμένου της ββ, δεν έχει νόημα να τα αναλύσω τώρα. Αυτό όμως δεν με εμποδίσει να καταδικάσω τον παραλληλισμό που επιχειρείται, με προβοκατόρικα κείμενα γνωστού προβοκατόρικου μπλογκ, όπως και κάποιους άλλους χαρακτηρισμούς που διάβασα στα σχόλια.

    Ο κάθε μπλόγκερ στη γειτονιά μας έχει την ιστορία του, μικρή ή μεγάλη (σε χρονική διάρκεια), και δικαιούται τον σεβασμό, τουλάχιστον, αυτών που τον γνωρίζουν (μέσα από τα κείμενά του). Όσοι συναναστρεφόμαστε εδώ μέσα και γνωριζόμαστε κατά κάποιο τρόπο (πάντα μέσα από τα κείμενά μας) νομίζω αρκετά καλά, νοιαζόμαστε ΟΛΟΙ για το καλό του κόμματος. Ο καθένας μας έχει τη δική του οπτική, αντίληψη, κρίση για να διατυπώσει την άποψή του, την οποία υπογράφει.

    Προσωπικά σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμα και του κάθε ανώνυμου σχολιαστή, ακόμα κι αν διαφωνούν με τη δική μου, ακόμα κι αν κάποιος με βρίζει (μέρος ενός διαλόγου είναι κι αυτό…) και πιστεύω πως πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και ανοιχτά.

    Την άποψή του γράφει ο καθένας μας γι’ αυτά που βλέπει, ακούει, διαβάζει, γι’ αυτά που ζει. Δεν αποκαλύπτουμε κομματικά μυστικά (προσωπικά δεν γνωρίζω τέτοια) ούτε γράφουμε για εσωκομματικές διαδικασίες (δεν έχω αντιληφτεί να το κάνει κάποιος). Συζητούμε αυτά που συζητά πολύς κόσμος ακόμα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πάει στην ΚΟΒ της γειτονιάς του να τα καταθέσει γραπτά.

    Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο (περισσότερες της μια φοράς και χωρίς να είμαι κομματικό μέλος), και δημοσιεύτηκαν κείμενά μου στο Ριζοσπάστη χωρίς καμιά απολύτως λογοκρισία. Δεν καταλαβαίνω γιατί «δεν μπορεί» να γίνει το ίδιο μέσα από ένα μπλογκ.

    Το κόμμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον ανοιχτό ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο. Η ιστορία του μας το επιβεβαιώνει.

    Νοιώθω απογοητευμένος…

    Καλή δύναμη και καλή φώτιση σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε και Σύντροφε Οικοδόμε,
    αυτό ακριβώς που υποστηρίζεις με θαυμαστό τρόπο δεν γίνεται στο γλομπινγκ ;

    Γιατί νιώθεις απογοητευμένος ;
    Γιατί ΟΛΟΙ ελεύθερα και ανεμπόδιστα λένε την άποψή τους ;

    Αυτό δεν λες και εσύ ;
    Πρέπει ντε και καλά όλοι να συμφωνούμε με όλους ;
    Μα, έτσι, δεν θα γίνεται διάλογος !

    Σε παρακαλώ πολύ, να δεχτείς ότι εδώ στο γλομπινγκ, συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέμε πάνω δεξιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει όλο το παραπάνω σκηνικό; :-) Καλησπέρα κατ΄αρχήν στους συντρόφους. Και στους καθισμένους, και στους όρθιους. :-) Δεν είχα σκοπό να ξαναγράψω ούτε αμφιβολία σχολίου στο γλόμπινγκ, μετά από όλα αυτά τα σουρεαλιστικά που ακολούθησαν το γνωστό "επάρατο" ποστάκι μου και την...ευγενέστατη, όσο και...κομμουνιστικότατη αντιμετώπισή μου από τους (κατά τα άλλα) σύντροφους και φίλους κτλ κτλ, αλλά δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό, και νάμαι πάλι εδώ. Δύο προτασούλες για το ποστάκι: Μπράβο στην Εlva γιά την ανάρτηση, και μπράβο στον/στην συγγραφέα για το ίδιο το post. Το περιεχόμενο του post εκφράζει την προσωπική γνώμη του/της BB, γνώμη σεβαστή και επιθυμητή όπως η κάθε γνώμη φυσικά. Το ότι εγώ προσωπικά επικροτώ απόλυτα το ύφος και το πολιτικό μήνυμά του, δεν έχει απολύτως καμμία σημασία. Όλα τα λεφτά είναι τα σχόλια! Εδώ θα έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, γιατί εδώ θα έρθουμε φάτσα κάρτα με το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις μας. Μόνο με λίγα λόγια: Ολίγη από Μεσαίωνα σύντροφοι: Μάγισσες, αιρετικοί, κακοί που οδηγούνται στην πυρά, και άσπιλοι, άμωμοι, καλοί που περιμένουν στην κάθε γωνία με έναν αναμμένο πυρσό, έτοιμοι να αποδώσουν δια της μεθόδου της ιδεολογικής καύσεως, "άφεση αμαρτιών". Θλιβερή, θλιβερότατη εικόνα! Ο τυφλός φανατισμός τύπου μπετόν αρμέ, η διάθεση ανασκολοπισμού των "εχθρών μεταξύ των φίλων", ο οδοστρωτήρας των ζηλωτών της...ορθοδοξίας, βοήθειά μας, η μορφή πολιτικής βίας που εκφράζεται με βάρβαρες μετωπικές τύπου "δεν βλέπω την φάτσα σου στον καθρέφτη, όταν χτενίζομαι, άρα είσαι εχθρός μου" κάθε άλλο παρά κομμουνιστικά χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν. Οι σύντροφοι αυτοί έχουν παρεξηγήσει προφανώς τον Μαρξισμό-Λενινισμό με κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτόν και επιμένουν να βιώνουν το ΚΚΕ σαν κάτι μεταξύ ενός...διατηρητέου της Πλάκας και ενός αντικείμενου φετίχ το οποίο συμβολίζει τον θρίαμβο κατά της απειλής του ιδεολογικού ευνουχισμού, όπως θα έλεγε ίσως και ο Φρόϋντ, αν μπορούσε να διάβαζε γλόμπινγκ ο άνθρωπος. Απειλή δεν είναι η ελεύθερη έκφραση γνώμης, η ανοιχτή και δημόσια, απειλή δεν είναι η κριτική, απειλή είναι ο στείρος αντικομμουνισμός των σκληροπυρηνικών ιδεολογικών φραγγελιστών που δρουν μεμονωμένα και ανεξέλεγκτα στο όνομα του ΚΚΕ. Γιατί μόνο κομμουνιστικό δεν μπορεί να εκληφθεί το μπετόν αρμέ που ανακατεύουν οι σύντροφοι αυτοί. Πρόταση: Αφού αποφασίσαμε που αποφασίσαμε να δέσουμε τη ζωή μας με την κομμουνιστική κοσμοθεωρία και να συνταχτούμε στις γραμμές του ΚΚΕ, ας ρίξουμε και μιά ματιά και σε κάνα βιβλιαράκι, να δούμε τι σημαίνει Διαλεκτικός Υλισμός. Την καλησπέρα μου..

      Διαγραφή
    2. Είναι προφανές πως ο κ. Βραχόκηπος θέλει να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στην διαφωνία με τα γραφόμενα και τις απόψεις του. Ετσι ο ίδιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ενάντια στην πολιτική του κόμματος και τους υποστηρικτές της, ό,τι χαρακτηρισμό του γουστάρει στο όνομα της "ελευθερίας της έκφρασης", αλλά αν εμείς απαντήσουμε να πρέπει να ανεχτούμε τα όσα χυδαία μας λούζει.
      Και φυσικά δεν περιμένουμε μαθήματα διαλεκτικού υλισμού από ευρωκομμουνιστές. Μαγαζάκι γωνεία έχετε πλέον, δεν αφήνετε και τους κομμουνιστές στην υσηχία τους;
      ...Αλλά τι ζητάω ο αφελής...

      Διαγραφή
    3. Προφανές είναι ένα και με αναγκάζεις να στο πω...ευρωκομμουνιστικά, να το κάτσεις κάτω και να το μαδήσεις ως αρμόζει, αγαπητέ "αφελή" φίλε Trush, όπως χαρακτηριστικά είπες πάνω: Α. Αυτό που θέλω εγώ φίλε μου, είναι πάρα πολύ μακριά από αυτό που οι αντοχές σου είναι πρόθυμες να υποστούν, άρα πρέπει να είναι κομματάκι δύσκολο, να μπορείς να γνωρίζεις τι θέλω και τι δεν θέλω.Βου: Ε όχι και χυδαίος! Ξήλωσε λιγάκι...

      Γου: Βαρέθηκα ρε συ Trush να ασχολούμαι με τα κολλήματά σου και για το τι επιτρέπεις να θεωρείται κομμουνισμός και τι όχι. Μα τον Άη Μπερλιγκουέρ, τον προστάτη του οππορτουνισμού, σου λέω. Ή μήπως ήταν πολιούχος του Ευρωμονόδρομου; :-)

      Διαγραφή
    4. Φίλε βραχόκηπε, καλά έκανες και ... επανεμφανίστηκες !

      Τηλεγραφικά !

      Και καλώς έκανες τα σχόλια που έκανες.

      Και πολύ καλώς έκανε την αναδημοσίευση η ELVA.

      Και πολύ καλώς έγραψε το άρθρο η BB.

      Όμως, κάποιοι όπως και εσύ, γιατί δεν δίνουν αυτό το "καλώς" στα σχόλια ;;;
      Γιατί ;;;

      Δεν μπορούμε (μεταξύ μας) να αντέξουμε την ΟΠΟΙΑ κριτική ;
      Δεν μπορούμε να ΜΗΝ συμφωνούμε όλοι με όλους ;

      Μου κάνει πραγματική εντύπωση πως γίνεται και θέλουμε μεν να γράφουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ, αλλά δεν θέλουμε αυτήν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στα σχόλια ...

      Ξεκάθαρα, παιδιά:
      - Γράφει ο καθένας Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΑ
      - Σχολιάζει ο καθένας επίσης Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΑ
      Γιατί δεν το αντέχουμε αυτό ;

      Μας περιμένουν δύσκολες μέρες ...
      Ας οπλιστούμε ΟΛΟΙ με δύναμη και αγωνιστικότητα και προπάντων συντροφική αλληλεγγύη και διάθεση διαλόγου - του ΟΠΟΙΟΥ διαλόγου.

      Διαγραφή
    5. @Βραχόκηπος:
      Ναι το ξέρω πως βαρέθηκες, αφού το δικαίωμα να ορίζεις την "κομμουνιστική ηθική", το έχεις -ομοίως με το δικαίωμα της κριτικής- κρατήσει για τον εαυτό σου αποκλειστικά.
      Αυτό το δικαίωμα που όταν αναφέρεται στον εαυτό σου το ορίζεις ως "ελευθερία έκφρασης", όταν ασκείται από άλλους στους ίδιους τόνους είναι "φίμωση", "σταλινισμός", "μικροψυχία", "αγραμματωσιά", αλλά και μειωμένη ευφυία όπως υπονοείς, ενώ δεν παρέλειψες να μας εντυπωσιάσεις με την γνωσιολογική σου επάρκεια, επιστρατεύοντας μέχρι και τον ...Φρόυντ! Επί της ουσίας πάντως δεν μιλάς ποτέ, ψέμματα λέω, μίλησες μία φορά για να δικαιώσεις τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα... και μετά πάλι τα παραπάνω...
      Και mea culpa, για το ευρωκομμουνιστής. Αυτοί είχαν και ένα επίπεδο, επιχειρηματολογούσαν για τις θέσεις τους. Δεν πέταγαν ένα "θέλουν να με φιμώσουν τα σταλίνια" στο πρώτο στρίμωγμα για να την κοπανήσουν ενδόξως...

      Διαγραφή
    6. "φίμωση", "σταλινισμός", "μικροψυχία", "αγραμματωσιά", "θέλουν να με φιμώσουν τα σταλίνια"...αυτά κάπου αλλού τα μάζεψες, γιατί πάντως δικά μου δεν είναι. Βάλε κάνα δικό μου σε εισαγωγικά λοιπόν και μετά μαδιώμαστε αν θέλεις.

      Διαγραφή
    7. @βραχόκηπος:
      τα σχόλια σου είναι σε δημόσια θέα, και ο καθένας μπορεί να δει αν έχω αποδώσει ή όχι σωστά το πνεύμα σου. Αλλά εσύ κόλλησες στα εισαγωγικά. Στρίβειν δια του αραβώνος και πάλι... δεν πειράζει...
      Οσο για το μάδημα, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Είσαι κατά πολύ ανώτερος μου στο ξεκατίνιασμα

      Διαγραφή
    8. Παιδιά, θα μπορούσα να έχω την παρέμβασή σας στο ΕΠΟΜΕΝΟ άρθρο που αφορά την πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Μεσόγειο ;;;;;;;


      Ρωτάω ...

      Θα μπορούσα ;;;

      Διαγραφή
  17. @faros:

    Σύντροφε ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ σε κάτι! ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕΣ και πριν και τώρα στο σχόλιό σου. Ούτε φυσικά με το γλόμπινγκ έχω κάποιο πρόβλημα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ!!!

    Η απογοήτευσή μου οφείλεται στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την αναδημοσίευση του κειμένου. Στο σχολιασμό που ακολούθησε και στις αποχωρήσεις.

    Για μένα η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης είναι μονολεκτική: ορθάνοιχτο!

    Όπως ήταν και μέχρι τώρα αυτό το μπλογκ.

    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξάλλου το γράφω ξεκάθαρα και στην αρχή του πρώτου σχολίου μου:

      " για ό,τι ακολούθησε την αναδημοσίευση του κειμένου".

      Γιατί βγαίνεις από τα ρούχα σου;

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, Φίλε μου, δεν βγήκα ... από τα ρούχα μου !
      (βλέπεις, η μπλογκσποτ δεν "επιτρέπει" στο γραπτό λόγο να βάζουμε εκείνα τα ... κίτρινα ανθρωπάκια που υπάρχουν αλλού και που δείχνουν αισθήματα και συναισθήματα)
      Απλά, στενοχωρήθηκα ...

      Φυσικά και είναι ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΟ το γλομπινγκ !
      Ξεκάθαρα πράγματα !

      Τώρα, Φίλε μου, σχετικά με τους σχολιασμούς και τις αποχωρήσεις, σε παρακαλώ να δεχτείς ότι κι αυτοί έχουν το δικαίωμα ΕΛΕΥΘΕΡΑ να επιλέξουν τι θα πουν και τι θα κάνουν !

      Εγώ απλά θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι μόλις ΟΛΟΙ μας αντέξουμε στην πίεση, γίνουν τα στομάχια μας γρανιτένια (γιατί με όσα θα επακολουθήσουν αυτό θα είναι σχεδόν ... υποχρεωτικό), θα δούμε τα πράγματα διαφορετικά, προφανώς και με κάποιους αν όχι όλους θα ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ !

      Διαγραφή
    3. Σύντροφε Φάρο κανένα πρόβλημα.

      "σε παρακαλώ να δεχτείς ότι κι αυτοί έχουν το δικαίωμα ΕΛΕΥΘΕΡΑ να επιλέξουν τι θα πουν και τι θα κάνουν !"

      Εννοείται βρε σύντροφε, γιατί μου ζητάς τα αυτονόητα, το γράφω ξεκάθαρα και στο προηγούμενο σχόλιό μου, και βέβαια έχει ο καθένας μας δικαίωμα στο οτιδήποτε.

      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή ρε σύντρτοφε οικοδόμε, εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με την ανάλογη φόρτιση σε κάτι που θεωρούμε πως μας θίγει και προσωπικά, στο κάτω-κάτω;

      Διαγραφή
    5. Και το ρωτάς βρε TRASH;
      Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ υπέρ αυτής της μαμημένης ελευθερίας γράφω. Αν κοιτάξεις τρεις γραμμές πιο πάνω από το σχόλιό σου πάλι το ίδιο γράφω. Αυτήν την ελευθερία έκφρασης υπερασπίζομαι και στο δικό μου μπλογκ κι εδώ και παντού. Δεν κάνουν όμως όλοι το ίδιο ρε σύντροφε. Και εντάξει, κι αυτό είναι δικαίωμά τους, όμως κι εγώ δικαιούμαι να μη μου αρέσει ένα τέτοιο κλίμα.
      Άσε με είμαι σκασμένος...

      Διαγραφή
    6. Πιστεύω, ότι επί της ουσίας, ΟΛΟΙ μας το ίδιο πράγμα λέμε ...

      (τεράστιο πλατύ χαμόγελο)

      Διαγραφή
  18. Για να είμαστε δίκαιοι η νέα σπορά τα λέει πολύ πιο μαλακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σας.

    Λυπάμαι αν κείμενα σαν και αυτό που στο κάτω κάτω αντανακλούν την πραγματικότητα γίνονται αφορμή για να "αγανακτήσουν"κάποιοι σύντροφοι.

    Αυτά που γράφω δεν είναι άλλα από αυτά που κουβεντιάζουν με αγωνία φίλοι και σύντροφοι στους δρόμους και τους διαδρόμους, αν δεν τα έχετε ακούσει τότε αναδεικνύεται άλλο ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τον κόσμο μας.

    Από την στιγμή που κουβεντιάζονται και άρα υφίστανται σαν απόψεις,πολύ περισσότερο αν είναι και αντικειμενικές, το να τις κουκουλώνεις, το να μην τις συζητάς, να μην τις αποδέχεσαι σαν να μην υπάρχουν, δεν κάνεις τίποτε άλλο από το να στέλνεις τα μυαλά στα κάγκελα εκείνων που μπορεί να αντιλαμβάνονται και να ανησυχούν για την πραγματικότητα.

    Το ότι υπάρχουν αποδεικνύεται από τα γεγονότα από τα αποτελέσματα εκτός και αν δεν θέλουμε να τα διαβάσουμε πολύ περισσότερο και να τα ερμηνεύσουμε πράγμα για το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι.

    250.000 ψηφοφόροι της 6/5 δικοί μας ψηφοφόροι μας γύρισαν τις πλάτες.

    Για σκεφτείτε το λιγάκι, τι ήταν αυτός ο κόσμος, την μια Κυριακή ήταν συνειδητοποιημένος και την άλλη μέσα σε έναν μήνα μετατράπηκε σε βολεψάκιας που δεν καταλαβαίνει τίποτα;

    Και τι λέει το κείμενο;Τα αυτονόητα τα βασισμένα στις νομοτέλειες της υλιστικής φιλοσοφίας, τα βασισμένα στα κείμενα του Λένιν που σας τα έχω κατά καιρούς παραθέσει,βασισμένα σε θέσεις και τοποθετήσεις

    Για ρίξτε όμως μια ματιά και σε αυτό,είναι η πρώτη τοποθέτηση για τις εκλογές της 17/6 από τον Ριζοσπάστη.

    Η ΚΕ και όλο το Κόμμα με ουσιαστική συζήτηση χρειάζεται να εξετάσουν τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του Κόμματος ή σε υποκειμενικές αδυναμίες κατά την προεκλογική περίοδο, ανεξάρτητα από την επίδραση ή το βαθμό επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ότι η πολιτική μας επιβεβαιώνεται ως προς τις εξελίξεις. Απαιτείται να εξετάσουμε το επίπεδο ικανότητας του Κόμματος με κριτήριο πώς ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες.

    Το 18ο Συνέδριο και οι κατοπινές Αποφάσεις της ΚΕ έχουν επισημάνει εκείνους τους παράγοντες που καθορίζουν την ικανότητα του Κόμματος να αντιστοιχείται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις: πώς δρα και δουλεύει στις εργατικές λαϊκές μάζες, στο κίνημα και στις οργανώσεις του, στην κομματική οικοδόμηση στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, στην κοινωνική συμμαχία, στη δουλειά στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες. Συνδέεται, επίσης, με ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς μέσα στο Κόμμα και στην εργατική τάξη, στη νεολαία.

    Η εκλογική μάχη προσφέρεται για πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα, για νέες πλευρές που πρέπει να εξετασθούν καλύτερα και που επέδρασαν ως ένα βαθμό και στην εκλογική μάχη. Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μαχητικότητα, απαιτείται να μελετήσουμε καλύτερα πώς κατακτάμε τη μεγαλύτερη - όσο γίνεται - επάρκεια που αντιστοιχεί στο ύψος των καθηκόντων, αλλά και στην ταχύτητα των εξελίξεων. Απαιτείται να γίνουμε πιο απαιτητικοί και αυστηροί σε ζητήματα καθοδήγησης, οργάνωσης, πρακτικού προσανατολισμού, δράσης στις εργατικές λαϊκές μάζες.

    Μπορεί αυτές οι αδυναμίες να μην αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στο εκλογικό ποσοστό, στις συγκεκριμένες εκλογικές συνθήκες, όπου ήταν δύσκολο να αναχαιτισθεί το ρεύμα φόβου και κυρίως αυταπατών, όμως παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, μπροστά στα νέα και πολύ σύνθετα καθήκοντα που μας περιμένουν.

    Μήπως να το απορρίψουμε; Γιατί όχι,και στο δικό μου κείμενο σε αυτά αναφέρομαι και το απορρίπτεται.

    Μήπως λοιπόν να το απορρίψουμε μιας και λέει :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ότι η πολιτική μας επιβεβαιώνεται ως προς τις εξελίξεις Απαιτείται να εξετάσουμε το επίπεδο ικανότητας του Κόμματος με κριτήριο πώς ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες".

    Στην δεύτερη παράγραφο καταλαβαίνεται τι λέει και τι ζητήματα βάζει;

    Στην τρίτη παράγραφο :"Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μαχητικότητα".Βάζει ζήτημα επάρκειας που να αντιστοιχεί στο ύψος των καθηκόντων.

    Και ακόμη λέει ότι πρέπει να γίνουμε ποιο απαιτητικοί και πιο αυστηροί.

    Και παρακάτω τονίζει ότι ότι όλα αυτά θα παίξουν ρόλο στην προετοιμασία ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα,πράγμα που είναι στόχος όχι σημερινός αλλά διαχρονικός στόχος και που το προηγούμενο διάστημα, για χρόνια τώρα, δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε έτσι ώστε αυτός ο παράγοντας ο υποκειμενικός, να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις σημερινές συνθήκες .........

    ,Θέλετε να ρίξετε μια ματιά και σε άλλες τοποθετήσεις;

    Λέει η Αλέκα σε ομιλία της για την ανασύνταξη του κινήματος:

    "Αυτή η ανασύνταξη δε γίνεται αυθόρμητα παρά με τη συνειδητή δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην κοινωνία και στο πολιτικό επίπεδο αποτελεί προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ισχυρή συμμαχία, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία".

    Και αλλού:

    "Το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται ότι έχει την υποχρέωση να κατακτήσει μεγαλύτερη πειστικότητα και ικανότητα, να συμβάλει [..]
    "Το ΚΚΕ αισθάνεται την ευθύνη του να αποτελέσει την προωθητική ανυποχώρητη, ανθεκτική στις δυσκολίες δύναμη για την ανάκαμψη του εργατικού λαϊκού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας,[..]

    Αυτές είναι θέσεις και απόψεις που έχουν δημοσιευτεί.
    Γίνονται κατανοητές ή μήπως όχι.
    Είναι απόψεις και θέσεις που πρέπει να υλοποιηθούν να γίνουν πράξη και αυτό δεν θα το κάνουν παρά τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που δίνουν καθημερινά την μάχη αλλά αυτή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες στις ανάγκες για να μην φθείρονται αναποτελεσματικά.


    Θέλετε και κάτι ακόμη:

    "Το κύριο και βασικό καθήκον μας είναι να βοηθάμε την πολιτική ανάπτυξη και την πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης .
    Όποιος βάζει σε δεύτερη μοίρα αυτό το καθήκον και δεν υποτάσσει σε αυτό όλα τα μερικότερα καθήκοντα και τις διάφορες μορφές πάλης ακολουθεί στραβό δρόμο και προξενεί σοβαρή ζημιά στο κίνημα"
    Λένιν από το άρθρο "τα επιτακτικά καθήκοντα του κινήματός μας"Νοέμβρης 1900.

    Αλήθεια κάποιους φίλους δεν μπορώ να τους παρακολουθήσω όταν δέχονται ότι κατεβαίνει από πάνω και μπορούν να απορρίπτουν τα ίδια πράγματα όταν τα λέει κάποιος άλλος.
    Με την ευκαιρία θα σας πω ότι σε διαδικτυακή κουβέντα και μετά από σχόλια ανάμεσα σε μένα και έναν φίλο έφτασα και έγραψα ένα κείμενο του Λένιν.
    Ξέρετε τι έκανε ο Σύντροφος;
    Το απέρριψε επιχειρηματολογώντας! Βλέπεις ότι δεν ήξερε ότι είναι του Λενιν!

    Όταν αυτοικανοποιούμαστε πιστεύοντας ότι εξαντλήσαμε όλες μας τις δυνάμεις και δεν αναγνωρίζουμε ότι αυτό ήταν αναποτελεσματικό και αυτό το αποδίδουμε όπου αλλού αλλά όχι σε δικές μας αδυναμίες, τότε δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε αποτελεσματικοί, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε μόνον την δύναμη του αντιπάλου να παρεμβαίνει και να χειραγωγεί.
    Γιατί να ξέρετε δεν είναι αρκετό να τρέχεις όπως περιγράφει ο φίλος Τρας, το θέμα δεν είναι να ξοδεύεσαι τρέχοντας από το πρωί ως το άλλο βράδυ, το θέμα είναι να έχεις ανάλογα αποτελέσματα σύμφωνα με την δουλειά σου, και με τις απαιτήσεις των καιρών.

    Συγχωρέστε με για την καθυστερημένη παρέμβαση αλλά μόλις τώρα τελείωσα από την δουλειά μου και ανέβηκα.
    Τι να κάνουμε δουλεύουμε μέχρι αργά μπας και .......
    Περιττό βέβαια να πω ότι κάποιοι φίλοι με τις τοποθετήσεις τους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνουν τους λόγους της αναποτελεσματικότητάς μας.
    Μην προσφέροντας ουσιαστικά υπηρεσίες στην υπόθεσή μας.
    Αναρωτιέμαι φταίνε αυτοί;
    Ή μήπως αυτό "συνδέεται, επίσης, με ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς μέσα στο Κόμμα και στην εργατική τάξη, στη νεολαία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε,
    xrwmatakaiskies μου γράφεις

    "Το παραπάνω κείμενο αρχικά προσπερνάει και παραβλέπει τις αντικειμενικές δυσκολίες σαν κάτι ασήμαντο και μετά παραθέτει στον υποκειμενικό παράγοντα όλα όσα θα μπορούσε εύκολα κάποιος να βρει στην κριτική που μας κάνουν οι αριστεριστές (και όχι μόνο). Τι πάει να πει απομονωτισμός, αφορισμοί , αποκλεισμοί; Δηλαδή θα θέλαμε π.χ. ένα ΚΚΕ να κατεβαίνει στο δρόμο με την ΓΣΕΕ ή στις πλατείες με τους αγανακτησμένους(στις ίδιες πλατείες κατέβαινε και η Χ.Α.); Εγώ τέτοιο ΚΚΕ δεν το θέλω και χαίρομαι που το ΚΚΕ που ψήφισα δεν τα έκανε αυτά".

    Τέτοιου είδους αυθαίρετα συμπεράσματα, πράγματι κάνουν φανερό τον λόγο της αναποτελεσματικότητάς μας,τους λόγους του απομονωτισμού μας,και τους λόγους του σοκαρίσματός σου.

    Γιατί βρε σοκαρίστηκες;

    Εγώ γράφω:


    Εκτιμώντας την κατάσταση που επικράτησε όλη την προεκλογική περίοδο,με τα ψέματα τις επιθέσεις, τις προβοκάτσιες, τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες που καλλιεργήθηκαν,τα εκβιαστικά διλήμματα,τις παρεμβάσεις από ντόπια και ξένα κέντρα, μπορούμε να καταλήξουμε στους λόγους που η λαϊκή ετυμηγορία εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο.
    Στην ουσία η απόφαση του Ελληνικού λαού, στρέφεται ενάντια στα ίδια του τα συμφέροντα.
    Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του και αυτά που θα ακολουθήσουν, θα τον κάνουν να ζήσει μια τραγωδία και το περίεργο είναι, που θα έχει συμβάλλει ο ίδιος, θα έχει συνυπογράψει μαζί με τους δυνάστες του και προς όφελός τους, την δική του καταδίκη και την εξόντωση των παιδιών του.
    Με αυτά και στην βάση αυτών των δεδομένων, πρέπει να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις, που θα είναι πολύτιμες για το επόμενο διάστημα και ότι θα ακολουθήσει, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά.
    Αν λοιπόν αποδώσουμε μόνον τους παραπάνω λόγους την ευθύνη για το σημερινό αποτέλεσμα, μπορούμε να πούμε ότι εκτός που ο λαός είναι ένα ζώον και μισό, και δεν παίρνει χαμπάρι τι παίζεται,ότι ...."για όλα φταίν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες".
    Αλλά επί τέλους θα μπορέσουμε να δούμε και την δική μας ευθύνη.

    Εσύ τι στα κομμάτια διάβασες;

    Εκτός και αν δεν θέλεις να δούμε και τις δικές μας ευθύνες,εκτός και αν θεωρείς ότι μόνον οι άλλοι έχουν την ευθύνη μα να ξέρεις ένα πράγμα.

    Αυτούς τους μηχανισμούς το σύστημα θα τους εκσυγχρονίζει διαρκώς, με αυτήν την λογική λοιπόν, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να παρέμβουμε,γιατί διαρκώς θα έχουμε να κάνουμε με έναν λαό ηλίθιο χειραγωγημένο.

    Ένα δεύτερο είναι ότι με το κείμενο αυτό περισσότερο απευθύνομαι σε άτομα που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, και λιγότερο στο κόμμα, που βέβαια έχει την ευθύνη αν αφήνει να καλλιεργούνται τέτοιες αντιλήψεις σαν αυτές που εκφράζονται.

    Του τύπου για όλα φταιν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες.

    Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;

    Ο ιστορικός ρόλος του ΚΚ είναι να παρεμβαίνει, να πρωτοστατεί, να συσπειρώνει,να αναπτύσσει την ταξική συνείδηση των εργαζομένων.

    Το βασικό καθήκον του κόμματος είναι να κερδίσει την ενεργητική υποστήριξη της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, ώστε να αναδειχτεί σε τάξη απελευθερώτρια της κοινωνίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης

    Δουλειά όλων των άλλων είναι να αποπροσανατολίζουν να χειραγωγούν,να τρομοκρατούν να εξαγοράζουν .......

    Και αυτήν την δουλειά την κάνουν με μεγάλη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

    Τι να κάνουμε τώρα, να ζητήσουμε ευθύνες από τους λακέδες της πλουτοκρατίας, από τον οπορτουνισμό.....

    Και όπως λέει και ο " Μεγάλος " αν δεν μπορούμε να υπάρχουμε μαζί με τον κόσμο και να συσπειρώνουμε τον λαϊκό παράγοντα, για πια πρωτοπορία να μιλάμε.
    Αν δεν αλλάξουμε αντίληψη σχετικά με τις αδυναμίες τις παραλήψεις και ότι δεν μας επέτρεψε μέσα στις σημερινές " ευνοϊκές"και ίσως μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη μαζικού κινήματος,θα μείνουμε επιτελείο χωρίς στρατό.(και αυτό δεν είναι δικό μου)

    Άντε και ξεσοκαρίσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συντρόφισσα ΒΒ
      Το γεγονός πως κάποιοι συσχέτισαν "αυθόρμητα" το άρθρο σου, με τις βρωμιές της "νέας σποράς" (δηλαδή έδωσες πάτημα στον κάθε μη-πώ), θα έπρεπε να σε προβληματίσει, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που είναι διατυπωμένο.
      Από εκεί και πέρα,
      -δεν απαντάς καθόλου στην κριτική πως αγνοείς τον καθοριστικό ρόλο αντικειμενικών παραγόντων που ξεφεύγουν από τις δυνατότητες μας.
      -Αν η φιλοδοξία του άρθρου σου δεν ήταν (πράγμα που δεν το πιστεύω για εσένα ειδικά) να λειτουργήσει σαν πυροκροτητής εσωτερικής γκρίνιας και φαγωμάρας, περιμένω εύλογα:
      1)Τον προσδιορισμό των σφαλμάτων και αδυναμιών που εντοπίζεις
      2)Προτάσεις για το ξεπέρασμα τους.
      Υ.Γ.
      Δεν θεωρώ πως πρέπει να απολογηθώ για κάτι σε ο,ποιονδήποτε. Αν θες πολιτική κουβέντα να συγκεκριμενοποιήσεις τις αιτιάσεις σου...

      Διαγραφή
    2. Απλά το πρώτο μέρος του κειμένου όπου αναφέρεις τους αντικειμενικούς παράγοντες μου φάνηκε ελαφρώς ειρωνικό, μπορεί να ήταν και δικό μου λάθος και αν είναι έτσι σου ζητώ συγγνώμη, απλά αυτήν την εικόνα μου έδωσες.
      Φυσικά και υπάρχουν και υποκειμενικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να εξετάσουμε απλά δεν πιστεύω οτι είναι ο "απομονωτισμός" που λες οτι μας φταίει. Εγώ όσα μέλη του κόμματος γνωρίζω πραγματικά προσπαθούν όσο μπορούν να συσπειρώσουν τον λαό. Από 'κει και πέρα υπάρχουν άλλα προβλήματα τα οποία προσωπικά δεν σκοπεύω να συζητήσω μέσω ιντερνετ.
      Οκ. Η λέξη "σοκαρίστηκα" ήταν υπερβολική αλλά δεν νομίζω οτι χρειάζεται κι από πλευράς σου αυτό το ύφος.
      Την άποψη μου λέω όπως κι εσύ.

      Διαγραφή
  22. Επειδη πολλα ειπωθηκαν και επειδη δεν νομιζω εχει νοημα να τοποθετηθω αναλυτικα, θα πω μονο μερικα πραγματα σε σχεση με εμενα.

    Εννοειται πως ο καθενας εχει το δικαιωμα να λεει οτι θελει(γιαυτο και ειμαι παντα καθετος εναντια σε σβησηματα και Moderate σχολιων), αλλα επισης βασει του τι λεει και που το λεει τον κρινουν οι αλλοι. Επισης το γλομπινγκ δεν φτιαχτηκε σαν κατι αφηρημενο αλλα ως κατι συγκεκριμενο, οποτε και εχει σημασια και το τι γραφουν οσοι αρθρογραφουν σε αυτο ή το ποια κειμενα αναδημοσιευονται.

    Εγω λοιπον, ειμαι πολυ ξεκαθαρος σε αυτο που λεω σχετικα με το αρθρο
    α)Οτι αδικει το κομμα και τα μελη του
    β)Οτι την κριτικη δεν πρεπει να την κανουμε στο ιντερνετ αλλα εσωκομματικα ή σε μελη του κομματος γιατι στο ιντερνετ δεν την βλεπουν μονο καλοπροαιρετοι
    γ)Αρθρα σαν και αυτο ποτίζουν γκαιμπελισμους σαν την "σπορα του ΚΚΕ" που θελει να δειξει οτι υπαρχουν εσωκομματικοι τριγμοι, και κυριως διχασμοι στο ΚΚΕ(κατι που δεν ισχύει οσο και αν θα το ήθελαν). Οχι οτι εχει αυτο το σκοπο το αρθρο, αλλα λειτουργει καθ αυτον τον τροπο.

    Οσον αφορα το γλομπινγκ, οσο εγω συμμετειχα τουλαχιστον, υπηρχαν καποιοι κανονες(τους ειχαμε και στο disclaimer) οι οποιοι θεωρησα οτι παραβιαστηκαν πανω απο μια φορα, και δεν εννοω το να σχολιασει καποιος χωρις nickname ή καποιο τέτοιο ψιλοπραγμα, αλλά δημοσιευση άρθρων οπως αυτο του βραχοκηπου που ειχε κανει τοτε και κατηγορουσε το κομμα για χιλια μυρια. Προσπαθησαμε να βρουμε ακρη, δεν δεσμευτηκαμε σε κατι και αποχωρησα γιατι δεν μπορουσα να ειμαι σε ενα μπλογκ που αναπαραγει τετοια αρθρα (επιλογη και δικαιωμα μου ειναι και μενα φανταζομαι) που ειναι εναντια στα οσα ειχαμε συμφωνησει(η νομιζα οτι ειχαμε συμφωνησει) και στα οσα εγραφε το disclaimer και που(κατα τη γνωμη μου παντα) εκανε και κακο στο κομμα.

    Τέλος κριτικη, αναλυτικη και επιμονη, για διαφορα ζητηματα κανω και εγω στο κομμα και πολλοι άλλοι μελη και φιλοι. Το κάνουμε ομως με σεβασμο και εκει που πρεπει. Ούτε πουριτανος πρέπει να ειναι κάποιος ούτε κολλημένος για να μετριάσει λίγο το εγω του υπερ μιας συλλογικοτητας με την οποια υποτιθεται οτι συμφωνει στα βασικα.

    Και αυτα οπως το βλεπω εγω δεν τα υποδυκνειει ουτε ο Λενιν ουτε ο Μαρξ αλλα η λογική.

    Γιατι ο Λενιν σε αυτου του ειδους την κριτικη, σε δυσκολους καιρους για το κομμα, να βγαινει ο καθενας να λεει τα δικα του οπουδήποτε και οποτεδηποτε, αντι να το κανει μέσα απο της υπαρχουσες προβλεπομενες διαδικασιες, ήταν πολυ αυστηρος.
    Αν και δεν εχω διαβασει φαντάζομαι τοσο πολυ οσο λεει οτι εχει διαβασει ο Βραχοκηπος αλλα θα την πω και εγω ταπεινα την αποψη μου...

    Λαγωνικάκης Φραγκισκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βραχοκηπε λες:

    "όσο και...κομμουνιστικότατη αντιμετώπισή μου από τους (κατά τα άλλα) σύντροφους και φίλους κτλ κτλ,"

    Ουτε συντροφοι ειμαστε οπως διαπιστωνω και ουτε φιλοι ειμασταν ποτε(και δεν το λεω με κακια το οτι δεν ειμασταν φιλοι, απλα δεν ειχαμε και καμια σοβαρη επαφη)

    Στα υπολοιπα που λες δεν θα σχολιασω τιποτα
    αλλα για την αντιμετωπιση δηλαδη την κομμουνιστικη τι εννοεις ακριβως;
    Που για να μην δημιουργησουμε θεμα και τσακωμους σηκωθηκαμε και φυγαμε απο το γλομπινγκ χωρις να το κανουμε ζήτημα; Για δες τα σχολια μου στο αρθρο σου και πες μου ποιο σε προσβαλει(εννοω εκεινο το αρθρο που ειχε γινει μηλον της εριδος και δες και τα δικα σου τα σχολια και εδω και εκει και τις κατηγοριες που προσαπτεις σε οποιον διαφωνει μαζι σου).

    Δυστυχως, δεν περιμενα να το πω αυτο, αλλα αν ηξερα πως θα εξελισσοταν το πραγμα δεν θα εκαμνα ποτε το καλεσμα για το γλομπινγκ, παροτι εκανα καποιους πραγματικους φιλους μεσα απο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πιασάρικος τίτλος , δημοφιλής ατάκες από γνωστά τραγουδάκια , ολίγον από ανάλυση των γεγονότων για το πώς έδρασε η άρχουσα τάξη στις εκλογές , ατάκα πιασάρικη με γνωστό όνομα μέντιουμ , ειρωνεία στην κόψη του ξυραφιού , πασπάλισμα με τσιτάτα υπέρ της πάλης στο πλευρό του λαού, Αγιοποίηση του κυρίαρχου λαού για να έχουμε την πλειοψηφία με το μέρος μας αφού τον απενεργοποιούμε , δεν ξεχνάμε να βάλουμε και αντίστοιχη εικόνα που να ενδυναμώνει τον πισάρικο γεμάτο από φιλοσοφικό ύφος τίτλο μας , αλώστε γνωστή η δύναμη της εικόνας ! Όλο το κείμενο στο πληθυντικό για να μην μας πουν ότι βγάζουμε την ουρά μας απέξω και τελειώνουμε την συνταγή με την τελευταία παράγραφο με προτάσεις γενικόλογες θεωρητικές και οπωσδήποτε την ατάκα του τίτλου με αλλαγμένο το συντακτικό ώστε να ενισχύσουμε όλη την συνταγή .
    Την βάζουμε στο blog μας και αφήνουμε την γνωστή βλακεία και μόδα του ιντερνέτ να δουλέψει (αναδημοσίευση σωρηδόν από blog σε blog χωρίς καμία ουσία και κρίση) .

    Η συνταγή δεν αποτυγχάνει ΠΟΤΕ , θα φέρει πάρα πολλά ποστ , θα μαζέψει όλους αυτούς που περιμένουν στις γωνίες , ΚΥΡΙΩΣ θα μαζέψει αυτούς που φωνάζουν για ελευθερία του λόγου και θα φωνάζουν γιατί τους κριτικάρεις και ότι προσπαθείς να τους φιμώσεις εξαπολύοντας τόνους λάσπης για να σε εμποδίσουν να πεις εσύ ελεύθερα την γνώμη σου κουνώντας σου το δάκτυλο ότι είσαι αδιάβαστος και δεν ξέρεις τι θα πει διαλεκτικός υλισμός και ένα σωρό άλλα "ψαγμένα" τσιτάτα.

    Το κειμενάκι της ανάρτησης Θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί σε μια εφημερίδα του αστικού τύπου δίπλα σε αυτές του «καθηγητή κριτικής του ΚΚΕ» Γ. Ρούση , την ίδια βαρύτητα νοήματος έχουν , το απόλυτο τίποτα .

    Φιλικά ΚακοΓιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ερωτηση, επειδη ειμαι πραΧτικος ανθρωπος και μου αρεσει να μιλαω συγκεκριμενα.

    Φιλε οικοδομε, με ποιο σχολιο θλιβεσαι? Τα διαβαζω και τα ξαναδιαβαζω και βλεπω τα εξης. Μια πολυ ψυχραιμη στιχομυθια μεταξυ Ελβας και Ποε, δυο σχολια που ειναι παραθεσεις αλλων κειμενω copy paste που δεν λενε κατι κακο ή επιθετικο, μια στιχομυθια αυτονοητων απο οικοδομο και φαρο, μια τρολια (κατα πασα πιθανοτητα, μπορει και να κανω λαθος, αν κανω σχωρεστε με) και ενα σχολιο του Τρας σε προσωπικο επιπεδο, που εκφραζει παραπονο, χωρις να προσβαλει κανενα. Επισης αυτο το σχολιο του τρας εκφραζει και εμενα.

    Το μονο θλιβερο σχολιο ειναι του βραχοκηπου. Σταχυολογω:

    την...ευγενέστατη, όσο και...κομμουνιστικότατη αντιμετώπισή μου από τους (κατά τα άλλα) σύντροφους και φίλους

    (αποσιωπητικά που υπονοουν οτι ολοι οι υπολοιποι πλην βραχοκηπου και οσοι συμφωνουν μαζι του ειναι αγενεις και ουδεμιαν σχεση εχουν με κομμουνισμο)


    Ολίγη από Μεσαίωνα σύντροφοι...τυφλός φανατισμός τύπου μπετόν αρμέ,... ο οδοστρωτήρας των ζηλωτών της...ορθοδοξίας..η μορφή πολιτικής βίας..Οι σύντροφοι αυτοί έχουν παρεξηγήσει προφανώς τον Μαρξισμό-Λενινισμό..επιμένουν να βιώνουν το ΚΚΕ σαν κάτι μεταξύ ενός...διατηρητέου της Πλάκας και ενός αντικείμενου φετίχ το οποίο συμβολίζει τον θρίαμβο κατά της απειλής του ιδεολογικού ευνουχισμού...ο στείρος αντικομμουνισμός των σκληροπυρηνικών ιδεολογικών φραγγελιστών που δρουν μεμονωμένα και ανεξέλεγκτα στο όνομα του ΚΚΕ... το μπετόν αρμέ που ανακατεύουν οι σύντροφοι αυτοί.

    (ποσα κοσμητικά επιθετα για ανθρωπους που στην τελικη απλα διαφωνουν και εξασκουν το δικαιωμα τους να το πουν)Βραχοκηπε οταν μιλας εσυ ειναι δημοκρατια, οταν σου απαντουν ειναι φανατισμενοι μπετον αρμε σταλινες ετσι?
    Δηλαδη οποιος διαφωνει με την παρουσα αναρτηση πρεπει να το βουλωσει?
    Η ββ καλως λεει αυτα που λεει. Ετσι νιωθει, αυτα σκεφτεται, το εκφραζει. Εγω που διαφωνω μαζι της πρεπει να σκασω?
    Αν οχι ποια ειναι η αποδεκτη αντιδραση απο μερους μου? Τι ειπαν οι προλαλησαντες που ειναι τοσο προσβλητικο? Γνωμη εκφραζουν. Διαφωνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ manny calavera, φυσικά δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις ΤΙ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ (και όχι μόνο) έπεσε και αν αυτό ήταν της πολικής ή κάποιας άλλης αρκούδας. Αυτό μπορεί μόνο το mail μου και το τηλέφωνό μου να το γνωρίζουν και σε πληροφορώ ότι το γνωρίζουν πολύ καλά. Και να ήταν μόνο μπινελίκια, δεν θα χάλαγε ο κόσμος, αλλά είχε απ΄όλα ο μπαχτσές, ακόμα και απειλές! Δεν ισοπεδώνω όλο το ΚΚΕ φίλε/φίλη μου. Απευθύνομαι σε εκείνη την μειοψηφία (που ελπίζω και εύχομαι να είναι μειοψηφία) η οποία θα μπορούσε λόγω...ας το πούμε ιδεολογικού περαδώθε να βρίσκεται και στην...αντίπερα όχθη. (Με μισό μέτρο μούσι ο καθένας μάλιστα, αν το απαιτούσαν οι...περιπτώσεις)

      Διαγραφή
    2. Προς συντακτική ομάδα του Γλόμπινγκ:
      Ο πρώην συντάκτης σας με το ψευδώνυμο "Βραχόκηπος", καταγγέλει πως έχει δεχτεί απειλές από την συντακτική ομάδα του Γλόμπινγκ. Με δεδομένο πως όλα τα e-mail που ανταλλάσαμε το διάστημα που άνηκα σε αυτήν, ήταν ανοικτά σε όλους τους συντάκτες, και πως στην δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο, η Σ.Ο. του Γλόμπινγκ, το επιβεβαιώνει;

      Διαγραφή
    3. Βραχόκηπος - TRASH: Την είδα μόλις αυτήν την ... "καταγγελία" και την θεωρώ εντελώς Α-ΒΑ-ΣΙ-ΜΗ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του γλόμπινγκ !

      Φίλε βραχόκηπε, όχι και έτσι !
      Αν έχεις κάτι να πεις να το πεις ΚΑΘΑΡΑ !

      Αυτό μας θίγει όλους ...


      Τώρα, προς όλους: Έχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε από το να βγάζουμε τα εσώψυχά μας έξω !
      Το τελευταίο άρθρο του γλομπινγκ δίνει αυτή την αφορμή ...

      Καιρός να σταματήσουν οι καυγάδες ...

      Διαγραφή
  27. Και ενα τελευταιο. Οταν η ββ εγραψε την αναρτηση, ειναι σιγουρο οτι περιμενε οτι πολλοι θα διαφωνησουν. Σωστό?
    Ενας απο τους λογους που την εγραψε δεν ειναι για να γινει κουβεντα? στην κουβεντα χωραει η αποψη η δικη μου και του τρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Manny Calavera:
    Να ρωτήσω κάτι επειδή έχω να περάσω από εδώ κάποιες ώρες, και δεν κατάλαβα: Από τα ερωτήματα του τελευταίου σχολίου σου, και του συμπληρώματος, ποια απευθύνονται σε μένα; Σε ρωτάω γιατί κάπου ρωτάς και τον Βραχόκηπο και σε "έχασα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο το πρωτο αναφερεται σε σενα : ] ποιο σχολιο σε ενοχλησε

      Διαγραφή
    2. @Manny Calavera:
      Δεν με "ενόχλησε" ένα συγκεκριμένο σχόλιο, αλλά γενικότερα η όλη "ατμόσφαιρα" του διαλόγου που δεν ήταν (πάντα κατά την άποψή μου) μια συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις μετέπειτα αναρτήσεις του γλόμπινγκ.

      Με στενοχώρησε, θα έλεγα καλύτερα. Τέλος πάντων.

      Θα ανακτήσουμε σύντομα την αισιοδοξία μας, όλοι, και θα προχωρήσουμε μπροστά, είμαι απόλυτα σίγουρος.

      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  29. "@ manny calavera, φυσικά δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις ΤΙ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ (και όχι μόνο) έπεσε και αν αυτό ήταν της πολικής ή κάποιας άλλης αρκούδας. Αυτό μπορεί μόνο το mail μου και το τηλέφωνό μου να το γνωρίζουν και σε πληροφορώ ότι το γνωρίζουν πολύ καλά. Και να ήταν μόνο μπινελίκια, δεν θα χάλαγε ο κόσμος, αλλά είχε απ΄όλα ο μπαχτσές, ακόμα και απειλές! Δεν ισοπεδώνω όλο το ΚΚΕ φίλε/φίλη μου. Απευθύνομαι σε εκείνη την μειοψηφία (που ελπίζω και εύχομαι να είναι μειοψηφία) η οποία θα μπορούσε λόγω...ας το πούμε ιδεολογικού περαδώθε να βρίσκεται και στην...αντίπερα όχθη. (Με μισό μέτρο μούσι ο καθένας μάλιστα, αν το απαιτούσαν οι...περιπτώσεις)"

    Μιλας για απειλες και μπινελικι απο εμας; Αν ναι, πραγματικα λυπαμαι για λογαριασμο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράκληση θερμή: Μπορούμε να τελειώνουμε με τα ... καυγαδάκια ;

      Να ασχοληθούμε με άλλα πιο σημαντικά άρθρα του γλόμπινγκ ;

      Λέω, εγώ, τώρα ...

      Διαγραφή
  30. Προς διαχειριστές - σχολιαστές του globbing : Μην Ταΐζετε Τα Troll.

    Ποιο είναι το αποτέλεσμα του trolling;
    Το περιεχόμενο μιας δημοσίευσης από Troll συνήθως εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες...
    α. Μπορεί να εμπεριέχει μια ανόητη αντίφαση με την κοινή λογική

    β. Μπορεί να είναι ηθελημένα προσβλητική στους αναγνώστες

    γ. Μπορεί να εμπεριέχει μια πρόκληση για έναν μεγάλο αριθμό από αμφιλεγόμενες απαντήσεις.

    Το αποτέλεσμα αυτών των δημοσιεύσεων είναι συχνά μια πλημμύρα από θυμωμένες απαντήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μηνύματα που ακολουθούν την απάντηση σε ένα troll μπορεί να αποτελέσουν ένα μεγάλο κομμάτι της θεματολογίας ενός forum, για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις βδομάδες.

    Αυτές οι δημοσιεύσεις αναμεταδίδονται σε όλο τον κόσμο, σε χιλιάδες υπολογιστών και σπαταλούν πολύτιμους πόρους, ενώ κοστίζουν χρόνο και χρήμα στα άτομα που αναγκάζονται να τις διαβάζουν. Επίσης, τα νήματα που περιέχουν δημοσιεύσεις από troll, μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή ενόχλησης για τα άτομα που προσπαθούν να έχουν μια εποικοδομητική συζήτηση.


    Πως θα πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα troll;

    Τα άτομα που δημοσιεύουν τέτοια μηνύματα το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή και να προκαλέσουν φασαρίες. Ο βασικότερος κανόνας είναι πως:

    Η καλύτερη απάντηση είναι μην απαντήσετε.

    Αν δώσετε βάση και συνεχίσετε την λογική (ή την απουσία λογικής) την δημοσίευσης του troll, συνεισφέρετε, χωρίς να το θέλετε, στο θόρυβο και στην ενόχληση που ήθελε να προκαλέσει το troll.

    Καλό είναι, πριν δώσετε κάποια απάντηση, να σκεφτείτε τα ακόλουθα:

    * Έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις από άλλους;

    * Πρόκειται η απάντηση μου να προσθέσει κάποια πληροφορία που οι υπόλοιποι πιθανώς να μην γνωρίζουν ήδη;

    * Πρόκειται να λυθεί το θέμα, ή η συζήτηση φαίνεται πως θα καταλήξει σε ανταλλαγή κατηγοριών ή ακόμα και ύβρεων;

    * Μήπως θα πρέπει να στείλω pm για να απαντήσω, αντί να δημοσιεύσω την απάντηση μου και να την δουν όλοι;

    * Θα μετανιώσω αργότερα το περιεχόμενο αυτών που δημοσιεύω;


    Πως μπορείτε να βοηθήσετε

    Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε τα troll σωστά και εποικοδομητικά και να μην λαμβάνετε μέρος στο trolling που προκαλούν. Μην απαντάτε!

    Υπάρχει και όρος για αυτή την πολιτική στο ίντερνετ: Do not feed the trolls του οποίου η συντόμευση είναι DNFTT. Στα ελληνικά μεταφράζεται σαν "Μην Ταΐζετε Τα Troll".

    Επίλογος

    Η πρακτική είναι πολύ δημοφιλής στο ελληνικό internet και έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα την δημιουργία χάους και την καταστροφή κάθε είδους εποικοδομητικής συζήτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επικοινωνία μας μέσα από τα φόρουμ και το irc. Προσωπικά, είναι κάτι που με ενοχλεί περισσότερο από τα flames, καθώς η πρακτική αυτή παρεμποδίζει ουσιαστικά την επικοινωνία, ενώ τα flames αντιμετωπίζονται εύκολα. Ας μην ξεχνάμε πως τα flames είναι πολλές φορές η απάντηση στο trolling.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...